a.readmore { /* CSS properties go here */ }
Καλώς ορίσατε στην μάχη της Αναζήτησης.

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Μάχη στη βουλή για την «κάρτα του πολίτη»


karta_2Κυριολεκτικά “χαμός” έγινε το απόγευμα της Παρασκευής στην Βουλή, με την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός στην Βουλή σχετικά με το ζήτημα της Κάρτας του Πολίτη. Την ερώτηση, κυριολεκτικά υπέβαλλε ολόκληρος ο ΛΑΟΣ, καθώς και οι 15 βουλευτές του την υπέγραφαν, όπως συνηθίζεται να γίνεται σε περιπτώσεις όπου ένα κόμμα θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό ένα ζήτημα.
Πριν ξεκινήσουμε όμως να σας παραθέτουμε το τι συνέβη στην Βουλή, θα ξεκινήσουμε ευλογώντας τα γένια μας ως εφημερίδα και την δουλειά των συναδέλφων καθώς τα δημοσιεύματα και οι έρευνες της “Ελεύθερης Ώρας” αναφέρθηκαν στην αρχή ακόμη της διαδικασίας.
Χαρακτηριστικό το απόσπασμα από την εισαγωγή του Θάνου Πλεύρη ο οποίος ήταν ο πρώτος που μίλησε ξεκινώντας την διαδικασία: “Πρέπει να ακούσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει να δούμε και τα επιστημονικά, νομικά άρθρα που γράφονται. Πάρτε μια σειρά από άρθρα που υπάρχουν και στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ» που δεν μένει μόνο στο θρησκευτικό κομμάτι, αλλά μπαίνει και σε ένα νομικό κομμάτι και στα προβλήματα τα οποία υπάρχουν. Πρέπει επιτέλους, να απαντήσετε σε όλα αυτά τα θέματα.”
Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΛΑΟΣ

Στην διαδικασία που προβλέπεται στην Βουλή για τις επίκαιρες ερωτήσεις προβλέπεται ο κάθε βουλευτής που υπογράφει την ερώτηση και είναι παρών να κάνει την δική του τοποθέτηση. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν συνοπτικά, ένα μικρό μέρος από τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΛΑΟΣ στην αρχή της διαδικασίας, έτσι ώστε να μπορέσετε να καταλάβετε το κλίμα το οποίο δημιουργήθηκε από την αρχή κιόλας της διαδικασίας.
Θάνος Πλεύρης
: “Ενεργείτε επιλεκτικά! Ή το κράτος θα λειτουργεί σε όλους χωρίς εξαιρέσεις ή όταν κάνει εξαιρέσεις, σεβόμενο θρησκευτικές πεποιθήσεις, θα τις κάνει και στους άλλους, οι οποίοι δεν θέλουν να παραλάβουν την Κάρτα του Πολίτη. Πέρα όμως από αυτό, υπάρχουν σοβαρά θέματα που έχουν να κάνουν με την προστασία του πολίτη, το φακέλωμά του, τον έλεγχό του και την προστασία των προσωπικών του δεδομένων.”
Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης
: “ξέρετε καλά εσείς στην Κυβέρνηση ότι πρόκειται περί φακελώματος, φέρατε πριν από λίγες μέρες και το νομοσχέδιο για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση για να κάνετε το αμπαλάζ, να φανεί ευχάριστο ότι δήθεν θα διευκολύνεται ο κόσμος, θα παίρνει πιο εύκολα έγγραφα, δεν θα κάθεται στις ουρές. Δηλαδή, να δει ο κόσμος το τυράκι αλλά όχι τη φάκα. Η φάκα είναι το φακέλωμα.”
Ηλίας Πολατίδης
: “Βάλατε τα γνωστά «παπαγαλάκια» των διαπλεκομένων στα «Νέα», την «Ελευθεροτυπία» κλπ, τους γνωστούς, τον κ. Αλιβιζάτο, τον γνωστό επίσης, να καθυβρίζει όσους έκαναν το έγκλημα να έχουν διαφορετική άποψη από την Κυβέρνηση και από το γνωστό αυτό κύκλο των υποτίθεται διανοουμένων.”
Αλέκος Χρυσανθακόπουλος
: “Ξέρουμε τι πάει να πει Κάρτα του Πολίτη, όλοι το καταλαβαίνουν, ο ρουφιάνος στην τσέπη μας. Μετά το κινητό, μετά το βραχιολάκι του Στρος Καν, μετά την πιστωτική κάρτα, η οποία τελευταία απαιτεί να έχει και ειδικό λογισμικό για να μας εντοπίζουν και πού είμαστε, έρχεται και η Κάρτα του Πολίτη. Έρχεται ο χαφιές στην τσέπη μας, ο συνοδός μας.”
Άγγελος Κολοκοτρώνης
: “Ποιος δεν αντιλαμβάνεται τους κινδύνους αυτού  του εγχειρήματος; Είναι επικίνδυνο σε μια μόνο κάρτα να συγκεντρώνονται πληροφορίες για όλες τις εκφάνσεις της ζωής κάθε πολίτη, γεγονός που τον καθιστά ευάλωτο και εκμεταλλεύσιμο από εκείνους που θα καταφέρουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτήν τη βάση δεδομένων.”
Ουρανία Παπανδρέου
: “αυτή η κάρτα θα αποτελέσει τις ηλεκτρονικές «χειροπέδες» του λαού μας. Μ’ αυτή την κάρτα στερείτε από το άτομο την ιερή ελευθερία του, την ελευθερία που του έχει δώσει ο Θεός και δεν νομίζω ότι μπορείτε έτσι εύκολα να την αφαιρέσετε, κυρία Υπουργέ.”
Πολίτες Β΄ Κατηγορίας οι Έλληνες!

Σε γενικές γραμμές τα επιχειρήματα των βουλευτών του ΛΑΟΣ κινήθηκαν σε δύο επίπεδα. Το ένα ήταν το θρησκευτικό και το άλλο το ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Ακριβώς τα δύο επίπεδα στα οποία και εμείς από την Ε.Ω και το elora.gr  στο παρελθόν έχουμε τονίσει ότι δημιουργούνται τρομερά ζητήματα.
Στο θρησκευτικό ζήτημα, ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΛΑΟΣ φώναζε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τον σεβασμό της θρησκευτικής πίστης του κάθε ατόμου στην χώρα μας. Και έφεραν πολλά και χαρακτηριστικά παραδείγματα. Αναφορές έγιναν στους Μάρτυρες του Ιεχωβά, οι οποίοι δεν θέλουν να κάνουν μεταμοσχεύσεις, δεν θέλουν να παίρνουν, δεν θέλουν να πηγαίνουν στρατό, έχετε βρει φόρμουλες και για τους ανθρώπους, οι οποίοι έρχονται και λένε «έχουμε θρησκευτικό πρόβλημα και δεν θέλουμε αυτή τη συγκεκριμένη ταυτότητα», στους μουσουλμάνους για τους οποίους στα κέντρα κράτησης το ελληνικό δημόσιο μπαίνει σε εξτρά έξοδα, προκειμένου να μην τους; ταΐζει χοιρινό κρέας. Όλοι απολαμβάνουν σεβασμού, εκτός από τους Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους, οι οποίοι από ότι φαίνεται θεωρείται ότι δεν έχουν κανένα απολύτως θρησκευτικό δικαίωμα.
Στο ζήτημα των προσωπικών δεδομένων και πάλι οι βουλευτές του ΛΑΟΣ ήταν σαρωτικοί. Με αναφορές τόσο στον 18χρονο που συνελήφθη πριν λίγες ημέρες επειδή κατάφερε να “σπάσει” τα συστήματα ασφαλείας της Interpol και του FBI, στον γερμανό χάκερ που έσπασε την κάρτα του πολίτη στην Γερμανία και παρουσίασε το επίτευγμά του σε τηλεοπτική εκπομπή, με αποτέλεσμα ο υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας να ζητήσει από τους διπλωμάτες της χώρας του να μην την χρησιμοποιούν – προφανώς για να μην πέσουν θύματα κατασκοπείας – αλλά και τις πρόσφατες επιθέσεις στην πολυεθνική – κολοσσό Sony που είχαν σαν αποτέλεσμα την υποκλοπή στοιχείων εκατομμυρίων πελατών της, ανάμεσα στα οποία ακόμη και οι αριθμοί των πιστωτικών τους καρτών.
Πώς μπορεί κάποιος να θεωρεί τα συστήματα της χώρας μας ασφαλή και να λέει ότι θα διασφαλίσουν τα προσωπικά δεδομένα του πολίτη, ενώ δεν κατάφεραν το αντίστοιχο όλοι οι παραπάνω οργανισμοί;
Η απάντηση της Υπουργού

Απέναντι σε όλα αυτά, η κ. Τζάκρη δεν μπόρεσε να απαντήσει – όπως τουλάχιστον τόνισαν στις δευτερολογίες τους οι βουλευτές του ΛΑΟΣ – και έτσι προτίμησε να διαβάσει ένα κείμενο που είχε από πριν γραμμένο. Αυτό που επαναλάμβανε το κείμενο ήταν η ... ευκολία που θα έδινε στους έλληνες πολίτες η χρήση της κάρτας καθώς έτσι θα απέφευγαν την φυσική τους παρουσία σε έναν αριθμό γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Από την ομιλία της όμως βγήκαν δύο πολύ σημαντικά στοιχεία. Κατ' αρχήν ότι η κάρτα του πολίτη δεν θα έχει barcode. Δεν είπε όμως τίποτε για τα συστήματα RFID τα οποία επιτρέπουν την ανάγνωση της κάρτας από απόσταση.

Και το δεύτερο ήταν το ότι η κάρτα – ενάντια στα όσα επανειλημμένα ζήτησαν τόσο η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, όσο και οι βουλευτές του ΛΑΟΣ θα είναι υποχρεωτική για όλους. Τόνισε μάλιστα ότι επιθυμία της θα ήταν τελικά η κάρτα του πολίτη να χρησιμεύει και ως “ταξιδιωτικό έγγραφο” εντός της συνθήκης Σένγκεν.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η αποστροφή του λόγου της κ. Τζάκρη όταν είπε: “Η Κάρτα του Πολίτη θα αποτελέσει ακριβώς το βασικό όχημα, το μέσο για να περάσουμε στη μετά ΚΕΠ εποχή για την ταχεία μετάβασή μας προς την ψηφιακή δημόσια διοίκηση.” Δεν ξέρω γιατί αλλά αυτή η φρασεολογία εμένα μου θύμισε κάτι εντελώς διαφορετικό, που επίσης παίζει πολύ τώρα τελευταία στους κύκλους του ΠΑΣΟΚ. Την μετάβαση από τις εθνικές κυβερνήσεις και τα εθνικά κράτη, στην παγκόσμια διακυβέρνηση, την οποία ευαγγελίζεται ο πρωθυπουργός της χώρας.
Ένταση με τον Πέτρο Ευθυμίου

Ο Πέτρος Ευθυμίου ανέβηκε στο έδρανο της Βουλής ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Προφανώς είχε αρχίσει ήδη να “φορτώνει” με τα όσα άκουγε σχετικά με την κατάργηση της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες επί εποχής Σημίτη. Και έτσι με άκρως επιθετικό τρόπο ξεκίνησε την ομιλία του, κατηγορώντας το κόμμα της Καλλιρρόης για... λαϊκισμό.
Σας παραθέτουμε τον σύντομο διάλογό του με τον Αστέριο Ροντούλη, ο οποίος δυναμίτισε το κλίμα: “Ήθελα να κάνω σήμερα μια σύνοψη των αγορεύσεων που ακούστηκαν από το κόμμα του ΛΑΟΣ, μια και κλείνουν εξήντα χρόνια από τότε που εμφανίστηκαν αυτού του είδους τα κόμματα στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, από την εποχή του Πιέρ Κουζάντ στη Γαλλία...”
Κάπου εκεί ο Αστέριος Ροντούλης πετάγεται και ρωτά τον Πέτρο Ευθυμίου “ποιου είδους κόμματα;”, για να πάρει την απάντηση... “Εξήντα χρόνια έχουμε τα λαϊκιστικά κόμματα στην Ευρώπη”.
Όπως καταλαβαίνετε ακολούθησαν αντεγκλήσεις και σε κάθε τοποθέτηση των βουλευτών του ΛΑΟΣ από εκεί και πέρα γινόντουσαν αναφορές στον λαϊκισμό του ΠΑΣΟΚ, με τον Θάνο Πλεύρη να βάζει στην θέση του τον κ. Ευθυμίου, λέγοντας:
“Πραγματικά όταν το ΠΑΣΟΚ μιλάει για λαϊκισμό, πρέπει να μας πιάνουν τα γέλια. Μιλάει για λαϊκισμό το Κόμμα που ανέβηκε στην πρώτη του θητεία στην εξουσία με «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» και «θα φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση» και είπε το mea culpa. Μιλάει για λαϊκισμό το Κόμμα που έβαζε τον κόσμο από την Κλαδική στο δημόσιο και σήμερα έχουμε 355 δισεκατομμύρια ευρώ χρέος. Μιλάει για λαϊκισμό το Κόμμα που ό,τι καταψήφισε επί θητείας Νέας Δημοκρατίας, «Cosco», «Ολυμπιακή», ΟΤΕ έρχεται τώρα και τα υλοποιεί και δίνει παραπάνω. Το κόμμα που ο αρχηγός του έβγαινε με ταμπέλα «δεν πωλείται» και τώρα πάει για αποκρατικοποιήσεις... Και είναι η εύκολη λύση κι αν θέλετε είναι στα όρια του κοινωνικού ρατσισμού -που αρέσει στην Κυβέρνηση πολλές φορές να επικαλείται- όταν δεν έχουμε επιχειρήματα, να πετάμε ένα λαϊκισμό και να προσπερνάμε! Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι δεν ξέρει καθόλου το θέμα. Ανέβηκε πάνω να πει ένα λαϊκισμό και να κατέβει.”
Κατά της κάρτας και η ΝΔ

Σαφή θέση κατά της κάρτας πήρε και η Νέα Δημοκρατία, μέσω του βουλευτή Λακωνίας κ. Γρηγόρη Αποστολάκου ο οποίος πήρε τον λόγο ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο οποίος τόνισε ότι “πετάτε την «καραμέλα» και καταργείτε το γραμμωτό σύστημα (δηλαδή το barcode), αλλά επαναφέρετε ένα άλλο σύστημα, το RFID, το οποίο είναι χειρότερο από το προηγούμενο. Είναι σαφέστατα αντισυνταγματικό”, ενώ μίλησε και για “Δούρειο Ίππο” που μπαίνει από το παράθυρο για την... κατασκόπευση των Ελλήνων πολιτών.
Απούσα η αριστερά

Κάτι που σχολιάστηκε ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της συζήτησης, ήταν η απουσία από την συζήτηση του ΚΚΕ, το οποίο δεν συμμετείχε ούτε διά του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου. Κάποιοι μάλιστα από την πλευρά του ΛΑΟΣ τόνιζαν ότι μάλλον δεν είχε επιτραπεί στην κ. Κανέλλη να έλθει, γιατί τα όσα θα έλεγε θα υποστήριζαν πάρα πολύ τις θέσεις του ΛΑΟΣ.
Και ο ΣΥΡΙΖΑ όμως που ήταν παρών δια του κ. Δρίτσα, δήλωσε επί της πράξης ότι δεν έχει να πει τίποτε διότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά της κάρτας του πολίτη. Προφανώς δηλαδή για τον ΣΥΡΙΖΑ το συγκεκριμένο ζήτημα είναι καθαρά ζήτημα τεχνικής αρτιότητας. Ίσως πιστεύουν στην Κουμουνδούρου ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πιο έμπειρο στα ζητήματα αυτά από εταιρείες σαν την SONY που έπεσαν θύματα χάκινγκ. Και γι' αυτό του πέταξαν αυτό το σωσίβιο.
Γιατί περί σωσιβίου επρόκειτο, το οποίο μάλιστα προσπάθησε να πιάσει η κ. Τζάκρη, επικαλούμενη αυτό ακριβώς το γεγονός συνεχώς από εκεί και πέρα. Λέγοντας δηλαδή επί της ουσίας ότι αφού δεν ξέρετε τα τεχνικά χαρακτηριστικά, γιατί φοβάστε για τα προσωπικά δεδομένα.
Προφανώς κανείς δεν έχει πει στην κ. Τζάκρη ότι στο ψηφιακό κόσμο αυτό που σήμερα είναι ασφαλές, αύριο ίσως να μην είναι καθόλου. Και ότι μερικοί άνθρωποι αντιδρούν στην ... κοπαδοποίησή τους από θέμα αρχής.
Δεν κάνει βήμα πίσω η κυβέρνηση

Θα θέλαμε να μπορούσαμε να πούμε κάτι θετικό. Ότι η κυβέρνηση ίσως ξανασκέπτεται κάποια πράγματα. Δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να το πούμε. Η κυβέρνηση διά της υφυπουργού Τζάκρη, έκανε σαφές ότι δεν κάνει βήμα πίσω. Και ότι σκοπεύει να υποχρεώσει όλους τους Έλληνες να πάρουν την κάρτα του πολίτη, για να χτυπήσει δήθεν την... γραφειοκρατία.
Επαληθεύονται με την εξέλιξη αυτή, αυτοί που έλεγαν ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει αναλάβει να εκπληρώσει συγκεκριμένα συμβόλαια, για όσο καιρό θα παραμείνει στην εξουσία. Γι' αυτό και βασικά της στελέχη συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο. Δεν τους ενδιαφέρει τίποτε παρά να εξυπηρετήσουν είτε τις ιδεοληψίες τους είτε τις επιταγές για την... παγκόσμια διακυβέρνηση, που βήμα με το βήμα, κάρτα με την κάρτα γίνεται και πιο πιθανή.
Είναι καιρός πλέον οι Έλληνες να καταλάβουν ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Και ότι το σύστημα τους κοπαδοποιεί, προκειμένου να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα. Και πρέπει να αντισταθούν.

Δημήτρης Παπαγεωργίου 
http://ethnikistis.blogspot.com/
Α2

Μάχη στη βουλή για την «κάρτα του πολίτη»


karta_2Κυριολεκτικά “χαμός” έγινε το απόγευμα της Παρασκευής στην Βουλή, με την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός στην Βουλή σχετικά με το ζήτημα της Κάρτας του Πολίτη. Την ερώτηση, κυριολεκτικά υπέβαλλε ολόκληρος ο ΛΑΟΣ, καθώς και οι 15 βουλευτές του την υπέγραφαν, όπως συνηθίζεται να γίνεται σε περιπτώσεις όπου ένα κόμμα θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό ένα ζήτημα.
Πριν ξεκινήσουμε όμως να σας παραθέτουμε το τι συνέβη στην Βουλή, θα ξεκινήσουμε ευλογώντας τα γένια μας ως εφημερίδα και την δουλειά των συναδέλφων καθώς τα δημοσιεύματα και οι έρευνες της “Ελεύθερης Ώρας” αναφέρθηκαν στην αρχή ακόμη της διαδικασίας.
Χαρακτηριστικό το απόσπασμα από την εισαγωγή του Θάνου Πλεύρη ο οποίος ήταν ο πρώτος που μίλησε ξεκινώντας την διαδικασία: “Πρέπει να ακούσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει να δούμε και τα επιστημονικά, νομικά άρθρα που γράφονται. Πάρτε μια σειρά από άρθρα που υπάρχουν και στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ» που δεν μένει μόνο στο θρησκευτικό κομμάτι, αλλά μπαίνει και σε ένα νομικό κομμάτι και στα προβλήματα τα οποία υπάρχουν. Πρέπει επιτέλους, να απαντήσετε σε όλα αυτά τα θέματα.”
Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΛΑΟΣ

Στην διαδικασία που προβλέπεται στην Βουλή για τις επίκαιρες ερωτήσεις προβλέπεται ο κάθε βουλευτής που υπογράφει την ερώτηση και είναι παρών να κάνει την δική του τοποθέτηση. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν συνοπτικά, ένα μικρό μέρος από τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΛΑΟΣ στην αρχή της διαδικασίας, έτσι ώστε να μπορέσετε να καταλάβετε το κλίμα το οποίο δημιουργήθηκε από την αρχή κιόλας της διαδικασίας.
Θάνος Πλεύρης
: “Ενεργείτε επιλεκτικά! Ή το κράτος θα λειτουργεί σε όλους χωρίς εξαιρέσεις ή όταν κάνει εξαιρέσεις, σεβόμενο θρησκευτικές πεποιθήσεις, θα τις κάνει και στους άλλους, οι οποίοι δεν θέλουν να παραλάβουν την Κάρτα του Πολίτη. Πέρα όμως από αυτό, υπάρχουν σοβαρά θέματα που έχουν να κάνουν με την προστασία του πολίτη, το φακέλωμά του, τον έλεγχό του και την προστασία των προσωπικών του δεδομένων.”
Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης
: “ξέρετε καλά εσείς στην Κυβέρνηση ότι πρόκειται περί φακελώματος, φέρατε πριν από λίγες μέρες και το νομοσχέδιο για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση για να κάνετε το αμπαλάζ, να φανεί ευχάριστο ότι δήθεν θα διευκολύνεται ο κόσμος, θα παίρνει πιο εύκολα έγγραφα, δεν θα κάθεται στις ουρές. Δηλαδή, να δει ο κόσμος το τυράκι αλλά όχι τη φάκα. Η φάκα είναι το φακέλωμα.”
Ηλίας Πολατίδης
: “Βάλατε τα γνωστά «παπαγαλάκια» των διαπλεκομένων στα «Νέα», την «Ελευθεροτυπία» κλπ, τους γνωστούς, τον κ. Αλιβιζάτο, τον γνωστό επίσης, να καθυβρίζει όσους έκαναν το έγκλημα να έχουν διαφορετική άποψη από την Κυβέρνηση και από το γνωστό αυτό κύκλο των υποτίθεται διανοουμένων.”
Αλέκος Χρυσανθακόπουλος
: “Ξέρουμε τι πάει να πει Κάρτα του Πολίτη, όλοι το καταλαβαίνουν, ο ρουφιάνος στην τσέπη μας. Μετά το κινητό, μετά το βραχιολάκι του Στρος Καν, μετά την πιστωτική κάρτα, η οποία τελευταία απαιτεί να έχει και ειδικό λογισμικό για να μας εντοπίζουν και πού είμαστε, έρχεται και η Κάρτα του Πολίτη. Έρχεται ο χαφιές στην τσέπη μας, ο συνοδός μας.”
Άγγελος Κολοκοτρώνης
: “Ποιος δεν αντιλαμβάνεται τους κινδύνους αυτού  του εγχειρήματος; Είναι επικίνδυνο σε μια μόνο κάρτα να συγκεντρώνονται πληροφορίες για όλες τις εκφάνσεις της ζωής κάθε πολίτη, γεγονός που τον καθιστά ευάλωτο και εκμεταλλεύσιμο από εκείνους που θα καταφέρουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτήν τη βάση δεδομένων.”
Ουρανία Παπανδρέου
: “αυτή η κάρτα θα αποτελέσει τις ηλεκτρονικές «χειροπέδες» του λαού μας. Μ’ αυτή την κάρτα στερείτε από το άτομο την ιερή ελευθερία του, την ελευθερία που του έχει δώσει ο Θεός και δεν νομίζω ότι μπορείτε έτσι εύκολα να την αφαιρέσετε, κυρία Υπουργέ.”
Πολίτες Β΄ Κατηγορίας οι Έλληνες!

Σε γενικές γραμμές τα επιχειρήματα των βουλευτών του ΛΑΟΣ κινήθηκαν σε δύο επίπεδα. Το ένα ήταν το θρησκευτικό και το άλλο το ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Ακριβώς τα δύο επίπεδα στα οποία και εμείς από την Ε.Ω και το elora.gr  στο παρελθόν έχουμε τονίσει ότι δημιουργούνται τρομερά ζητήματα.
Στο θρησκευτικό ζήτημα, ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΛΑΟΣ φώναζε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τον σεβασμό της θρησκευτικής πίστης του κάθε ατόμου στην χώρα μας. Και έφεραν πολλά και χαρακτηριστικά παραδείγματα. Αναφορές έγιναν στους Μάρτυρες του Ιεχωβά, οι οποίοι δεν θέλουν να κάνουν μεταμοσχεύσεις, δεν θέλουν να παίρνουν, δεν θέλουν να πηγαίνουν στρατό, έχετε βρει φόρμουλες και για τους ανθρώπους, οι οποίοι έρχονται και λένε «έχουμε θρησκευτικό πρόβλημα και δεν θέλουμε αυτή τη συγκεκριμένη ταυτότητα», στους μουσουλμάνους για τους οποίους στα κέντρα κράτησης το ελληνικό δημόσιο μπαίνει σε εξτρά έξοδα, προκειμένου να μην τους; ταΐζει χοιρινό κρέας. Όλοι απολαμβάνουν σεβασμού, εκτός από τους Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους, οι οποίοι από ότι φαίνεται θεωρείται ότι δεν έχουν κανένα απολύτως θρησκευτικό δικαίωμα.
Στο ζήτημα των προσωπικών δεδομένων και πάλι οι βουλευτές του ΛΑΟΣ ήταν σαρωτικοί. Με αναφορές τόσο στον 18χρονο που συνελήφθη πριν λίγες ημέρες επειδή κατάφερε να “σπάσει” τα συστήματα ασφαλείας της Interpol και του FBI, στον γερμανό χάκερ που έσπασε την κάρτα του πολίτη στην Γερμανία και παρουσίασε το επίτευγμά του σε τηλεοπτική εκπομπή, με αποτέλεσμα ο υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας να ζητήσει από τους διπλωμάτες της χώρας του να μην την χρησιμοποιούν – προφανώς για να μην πέσουν θύματα κατασκοπείας – αλλά και τις πρόσφατες επιθέσεις στην πολυεθνική – κολοσσό Sony που είχαν σαν αποτέλεσμα την υποκλοπή στοιχείων εκατομμυρίων πελατών της, ανάμεσα στα οποία ακόμη και οι αριθμοί των πιστωτικών τους καρτών.
Πώς μπορεί κάποιος να θεωρεί τα συστήματα της χώρας μας ασφαλή και να λέει ότι θα διασφαλίσουν τα προσωπικά δεδομένα του πολίτη, ενώ δεν κατάφεραν το αντίστοιχο όλοι οι παραπάνω οργανισμοί;
Η απάντηση της Υπουργού

Απέναντι σε όλα αυτά, η κ. Τζάκρη δεν μπόρεσε να απαντήσει – όπως τουλάχιστον τόνισαν στις δευτερολογίες τους οι βουλευτές του ΛΑΟΣ – και έτσι προτίμησε να διαβάσει ένα κείμενο που είχε από πριν γραμμένο. Αυτό που επαναλάμβανε το κείμενο ήταν η ... ευκολία που θα έδινε στους έλληνες πολίτες η χρήση της κάρτας καθώς έτσι θα απέφευγαν την φυσική τους παρουσία σε έναν αριθμό γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Από την ομιλία της όμως βγήκαν δύο πολύ σημαντικά στοιχεία. Κατ' αρχήν ότι η κάρτα του πολίτη δεν θα έχει barcode. Δεν είπε όμως τίποτε για τα συστήματα RFID τα οποία επιτρέπουν την ανάγνωση της κάρτας από απόσταση.

Και το δεύτερο ήταν το ότι η κάρτα – ενάντια στα όσα επανειλημμένα ζήτησαν τόσο η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, όσο και οι βουλευτές του ΛΑΟΣ θα είναι υποχρεωτική για όλους. Τόνισε μάλιστα ότι επιθυμία της θα ήταν τελικά η κάρτα του πολίτη να χρησιμεύει και ως “ταξιδιωτικό έγγραφο” εντός της συνθήκης Σένγκεν.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η αποστροφή του λόγου της κ. Τζάκρη όταν είπε: “Η Κάρτα του Πολίτη θα αποτελέσει ακριβώς το βασικό όχημα, το μέσο για να περάσουμε στη μετά ΚΕΠ εποχή για την ταχεία μετάβασή μας προς την ψηφιακή δημόσια διοίκηση.” Δεν ξέρω γιατί αλλά αυτή η φρασεολογία εμένα μου θύμισε κάτι εντελώς διαφορετικό, που επίσης παίζει πολύ τώρα τελευταία στους κύκλους του ΠΑΣΟΚ. Την μετάβαση από τις εθνικές κυβερνήσεις και τα εθνικά κράτη, στην παγκόσμια διακυβέρνηση, την οποία ευαγγελίζεται ο πρωθυπουργός της χώρας.
Ένταση με τον Πέτρο Ευθυμίου

Ο Πέτρος Ευθυμίου ανέβηκε στο έδρανο της Βουλής ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Προφανώς είχε αρχίσει ήδη να “φορτώνει” με τα όσα άκουγε σχετικά με την κατάργηση της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες επί εποχής Σημίτη. Και έτσι με άκρως επιθετικό τρόπο ξεκίνησε την ομιλία του, κατηγορώντας το κόμμα της Καλλιρρόης για... λαϊκισμό.
Σας παραθέτουμε τον σύντομο διάλογό του με τον Αστέριο Ροντούλη, ο οποίος δυναμίτισε το κλίμα: “Ήθελα να κάνω σήμερα μια σύνοψη των αγορεύσεων που ακούστηκαν από το κόμμα του ΛΑΟΣ, μια και κλείνουν εξήντα χρόνια από τότε που εμφανίστηκαν αυτού του είδους τα κόμματα στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, από την εποχή του Πιέρ Κουζάντ στη Γαλλία...”
Κάπου εκεί ο Αστέριος Ροντούλης πετάγεται και ρωτά τον Πέτρο Ευθυμίου “ποιου είδους κόμματα;”, για να πάρει την απάντηση... “Εξήντα χρόνια έχουμε τα λαϊκιστικά κόμματα στην Ευρώπη”.
Όπως καταλαβαίνετε ακολούθησαν αντεγκλήσεις και σε κάθε τοποθέτηση των βουλευτών του ΛΑΟΣ από εκεί και πέρα γινόντουσαν αναφορές στον λαϊκισμό του ΠΑΣΟΚ, με τον Θάνο Πλεύρη να βάζει στην θέση του τον κ. Ευθυμίου, λέγοντας:
“Πραγματικά όταν το ΠΑΣΟΚ μιλάει για λαϊκισμό, πρέπει να μας πιάνουν τα γέλια. Μιλάει για λαϊκισμό το Κόμμα που ανέβηκε στην πρώτη του θητεία στην εξουσία με «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» και «θα φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση» και είπε το mea culpa. Μιλάει για λαϊκισμό το Κόμμα που έβαζε τον κόσμο από την Κλαδική στο δημόσιο και σήμερα έχουμε 355 δισεκατομμύρια ευρώ χρέος. Μιλάει για λαϊκισμό το Κόμμα που ό,τι καταψήφισε επί θητείας Νέας Δημοκρατίας, «Cosco», «Ολυμπιακή», ΟΤΕ έρχεται τώρα και τα υλοποιεί και δίνει παραπάνω. Το κόμμα που ο αρχηγός του έβγαινε με ταμπέλα «δεν πωλείται» και τώρα πάει για αποκρατικοποιήσεις... Και είναι η εύκολη λύση κι αν θέλετε είναι στα όρια του κοινωνικού ρατσισμού -που αρέσει στην Κυβέρνηση πολλές φορές να επικαλείται- όταν δεν έχουμε επιχειρήματα, να πετάμε ένα λαϊκισμό και να προσπερνάμε! Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι δεν ξέρει καθόλου το θέμα. Ανέβηκε πάνω να πει ένα λαϊκισμό και να κατέβει.”
Κατά της κάρτας και η ΝΔ

Σαφή θέση κατά της κάρτας πήρε και η Νέα Δημοκρατία, μέσω του βουλευτή Λακωνίας κ. Γρηγόρη Αποστολάκου ο οποίος πήρε τον λόγο ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο οποίος τόνισε ότι “πετάτε την «καραμέλα» και καταργείτε το γραμμωτό σύστημα (δηλαδή το barcode), αλλά επαναφέρετε ένα άλλο σύστημα, το RFID, το οποίο είναι χειρότερο από το προηγούμενο. Είναι σαφέστατα αντισυνταγματικό”, ενώ μίλησε και για “Δούρειο Ίππο” που μπαίνει από το παράθυρο για την... κατασκόπευση των Ελλήνων πολιτών.
Απούσα η αριστερά

Κάτι που σχολιάστηκε ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της συζήτησης, ήταν η απουσία από την συζήτηση του ΚΚΕ, το οποίο δεν συμμετείχε ούτε διά του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου. Κάποιοι μάλιστα από την πλευρά του ΛΑΟΣ τόνιζαν ότι μάλλον δεν είχε επιτραπεί στην κ. Κανέλλη να έλθει, γιατί τα όσα θα έλεγε θα υποστήριζαν πάρα πολύ τις θέσεις του ΛΑΟΣ.
Και ο ΣΥΡΙΖΑ όμως που ήταν παρών δια του κ. Δρίτσα, δήλωσε επί της πράξης ότι δεν έχει να πει τίποτε διότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά της κάρτας του πολίτη. Προφανώς δηλαδή για τον ΣΥΡΙΖΑ το συγκεκριμένο ζήτημα είναι καθαρά ζήτημα τεχνικής αρτιότητας. Ίσως πιστεύουν στην Κουμουνδούρου ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πιο έμπειρο στα ζητήματα αυτά από εταιρείες σαν την SONY που έπεσαν θύματα χάκινγκ. Και γι' αυτό του πέταξαν αυτό το σωσίβιο.
Γιατί περί σωσιβίου επρόκειτο, το οποίο μάλιστα προσπάθησε να πιάσει η κ. Τζάκρη, επικαλούμενη αυτό ακριβώς το γεγονός συνεχώς από εκεί και πέρα. Λέγοντας δηλαδή επί της ουσίας ότι αφού δεν ξέρετε τα τεχνικά χαρακτηριστικά, γιατί φοβάστε για τα προσωπικά δεδομένα.
Προφανώς κανείς δεν έχει πει στην κ. Τζάκρη ότι στο ψηφιακό κόσμο αυτό που σήμερα είναι ασφαλές, αύριο ίσως να μην είναι καθόλου. Και ότι μερικοί άνθρωποι αντιδρούν στην ... κοπαδοποίησή τους από θέμα αρχής.
Δεν κάνει βήμα πίσω η κυβέρνηση

Θα θέλαμε να μπορούσαμε να πούμε κάτι θετικό. Ότι η κυβέρνηση ίσως ξανασκέπτεται κάποια πράγματα. Δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να το πούμε. Η κυβέρνηση διά της υφυπουργού Τζάκρη, έκανε σαφές ότι δεν κάνει βήμα πίσω. Και ότι σκοπεύει να υποχρεώσει όλους τους Έλληνες να πάρουν την κάρτα του πολίτη, για να χτυπήσει δήθεν την... γραφειοκρατία.
Επαληθεύονται με την εξέλιξη αυτή, αυτοί που έλεγαν ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει αναλάβει να εκπληρώσει συγκεκριμένα συμβόλαια, για όσο καιρό θα παραμείνει στην εξουσία. Γι' αυτό και βασικά της στελέχη συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο. Δεν τους ενδιαφέρει τίποτε παρά να εξυπηρετήσουν είτε τις ιδεοληψίες τους είτε τις επιταγές για την... παγκόσμια διακυβέρνηση, που βήμα με το βήμα, κάρτα με την κάρτα γίνεται και πιο πιθανή.
Είναι καιρός πλέον οι Έλληνες να καταλάβουν ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Και ότι το σύστημα τους κοπαδοποιεί, προκειμένου να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα. Και πρέπει να αντισταθούν.

Δημήτρης Παπαγεωργίου 
http://ethnikistis.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου