a.readmore { /* CSS properties go here */ }
Καλώς ορίσατε στην μάχη της Αναζήτησης.

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011


Εικονα & Μουσικη: 7 Προκλητικα Εξωφυλλα (pics)


Η σύγχρονη ροκ και ποπ μουσική, είναι συνυφασμένη με τη προκλητικότητα. Οι λόγοι γλιστρούν στις χαράδρες της άγνοιας μας, καθώς οποιαδήποτε εξήγηση μοιάζει ανεπαρκής. Πολλοί ταυτίζουν το προκλητικό προσωπείο της σύγχρονης μουσικής σκηνής με τα ιδεώδη που σέρνονται στο άρμα του καπιταλιστικού συστήματος. Μια ματιά ωστόσο στο παρελθόν, αναδεικνύει μια ιδιαίτερη και διαχρονική σχέση ανάμεσα στη μουσική και στη πρόκληση. Ο Βάγκνερ παραδείγματος χάριν ο οποίος αντιπροσώπευει ένα σταρ όμοιο με τους ποπ σταρ του σήμερα, θεωρήθηκε άκρως προκλητικός.
Τα εξώφυλλα των σύγχρονων δίσκων, δίνουν τροφή για σχολιασμό καθώς αποτελούν την ‘εικόνα’ του περιεχομένου. Αρκετοί καλλιτέχνες προκάλεσαν σε μεγάλο βαθμό, ορισμένοι στα όρια του νοήματος, άλλοι στα όρια της ανοησίας.
Ίσως δεν περιμένατε, να βρίσκονται οι Beattles σε αυτή τη λίστα. Ωστόσο, ο δίσκος που κυκλοφόρησαν το 1966 (Yesterday & Today), έμεινε γνωστός στην ιστορία με το τίτλο ‘Σφαγέας μωρών’. Ο λόγος, η εμφάνιση των μελών του συγκροτήματος με ιατρικές ρόμπες να κρατούν διαμελισμένες κούκλες. Το εξώφυλλο, γρήγορα αποσύρθηκε. Αμέσως μετά ήρθε το δεύτερο ‘χτύπημα’. Οι Blind Faith κυκλοφόρησαν το πρώτο τους δίσκο. Ένα 11-χρονο κορίτσι στέκεται γυμνόστηθο κρατώντας ένα ομοίωμα αεροσκάφους, με σαφή φαλλικό υπονοούμενο. Όπως ήταν φυσικό προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις και αποσύρθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Λίγα χρόνια αργότερα, ο καλλιτέχνης Guy Peellaert,σχεδίασε και έδωσε πνοή σε μια νέα υβριδική μορφή ανθρώπου. Ο David Bowie, απεικονίζεται μισός σκύλος, μισός άνθρωπος στο εξώφυλλο του δίσκου και αναγκάζει τη δισκογραφική εταιρία να ‘απομακρύνει’ τα γεννητικά όργανα του σκύλου.
Οι Scorpions εκμεταλλεύτηκαν τις αντιδράσεις για τα προκλητικά εξώφυλλα των δίσκων τους, με απώτερο σκοπό τη προβολή. Ο δίσκος με τίτλο ‘Virgin Killer’, κυκλοφορησε το 1976 από τους Scorpions και απεικόνιζε ένα γυμνό 11-χρονο κορίτσι να προτάσσει τα στήθη της, ενώ παράλληλα μια γυάλινη κατασκευή κάλυπτε τα γεννητικά της όργανα. Η μπάντα δικαιολογήθηκε, υποστηρίζοντας πως είναι αναπαράσταση του τίτλου του δίσκου.

Μια δεκαετια αργότερα το μέταλ συγκρότημα Slayer τάραξε τα νερά της μέταλ σκηνής. Η κυκλοφορία του ‘Reign in Blood‘ το 1987, ξεσήκωσε πολλές αντιδράσεις καθώς το εξώφυλλο κάθε άλλο παρά συμβατικό μπορεί να χαρακτηριστεί. Ο Εωσφόρος στο θρόνο του, ανθρώπνες ψυχές να υποφέρουν και οι άγγελοι του σκότους με ανθρώπινες μορφές. Ο μύθος λέει πως το κομμάτι ‘angel of death’ συντρόφευε τους αμερικανούς πιλότους στο πόλεμο του Περσικού Κόλπου στις αρχές της δεκαετίας του ’90.
Την ίδια σχεδόν χρονιά το ροκ συγκρότημα Guns n Roses ‘χτύπησε’ για πρώτη φορά. Ο θρυλικός δίσκος Appetite for Destruction, ο οποίος θεωρήθηκε ένα αριστούργημα της rock μουσικής, κυκλοφόρησε το 1987 και ο τίτλος του δίσκου αποτελεί το τίτλο ενός πίνακα του Robert Williams. Ωστόσο, το εξώφυλλο θεωρήθηκε προκλητικό καθώς απεικόνιζε μια σκηνή βιασμού και αντικαταστάθηκε από το γνωστό σταυρό, το οποίο είχε ήδη κάνει τατουάζ ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Axl Rose.
Η δεκαετία του ’90 αποτελεί το παράδειsο των προκλητικών album. Οι Nirvana, με το ‘Nevermind’ και το μωρό να κολυμπά γυμνό αναγκάστηκαν, να κρύψουν το μόριο του με ένα αυτοκόλλητο. Ωστόσο, ξεχωρίζει ο προκλητικός εκ φύσεως ίσως, Marylin Manson. Σε πιο σκοτεινό ύφος, ο δίσκος ‘Holy Wood’ κυκλοφόρησε το 2000 απο τον διαβόητο αμερικανο καλλιτέχνη. Απεικόνιζε τον ίδιο το καλλιτεχνη με τα χέρια τεντωμένα προς τα πάνω, κάνοντας σαφή υπαινιγμό στον Εσταυρωμένο. Το σαγόνι του ήταν σαφώς αλλοιωμένο και σύντομα το εξώφυλλο αντικαταστάθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου