a.readmore { /* CSS properties go here */ }
Καλώς ορίσατε στην μάχη της Αναζήτησης.

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Απόφαση για μια Μέση Ανατολή χωρίς τον Μπασάρ Αλ Άσαντ…

Επίθεση εναντίον του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ εξαπολύουν τις τελευταίες ώρες Ισραηλινοί κρατικοί αξιωματούχοι, σε μια προφανή απομάκρυνση από την μέχρι πρότινος προτίμηση στον Σύρο δικτάτορα, ελλείψει εναλλακτικής λύσης.
Η αρχική αμηχανία αντικαταστάθηκε από την ψυχρή ρεαλιστική εκτίμηση της κατάστασης, η οποία φαίνεται ότι έχει οδηγήσει σε μια νέα στρατηγική τους Ισραηλινούς, η οποία προβλέπει μια Μέση Ανατολή χωρίς τον Άσαντ.
Οφειλόταν στις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν με το καθεστώς της Συρίας και στην βαθιά εδραιωμένη πεποίθηση ότι η παραμονή του στην εξουσία οδηγούσε σε κάποιες «στρατηγικές βεβαιότητες» οι οποίες ήταν εξαιρετικά σημαντικές στη χάραξη της στρατηγικής εθνικής ασφαλείας.
Τι περιμένουν όμως οι Ισραηλινοί να πετύχουν με την απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία; Καταρχάς, μια Συρία πιο αδύναμη στρατιωτικά και πιο εσωστρεφή, αφού η χώρα ουσιαστικά θα ακολουθήσει το δρόμο της Αιγύπτου, όπου καταπιεσμένες φωνές στο εσωτερικό θα αναζητήσουν την άρθρωση της δικής τους φωνής, οπότε η εξισορρόπηση των τάσεων στο εσωτερικό δεν θα επιτρέπει τη συνήθη ενασχόληση με τον βασικό «εχθρό», το Ισραήλ, με στόχο τη συσπείρωση του εσωτερικού μετώπου.
Επίσης, κυβερνήσεις πολύ πιο ευάλωτες, οι οποίες θα έχουν να αντιμετωπίσουν οξυμένα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Η πολιτική αστάθεια οδηγεί νομοτελειακά σε οικονομικά προβλήματα, τα οποία με τη σειρά τους ανατροφοδοτούν τις κοινωνικές τριβές. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, χωρίς αρχή και τέλος…
Το σημαντικότερο όφελος είναι η αποκοπή του διαδρόμου του Ιράν για την έξοδο στη Μεσόγειο και την ενίσχυση της Χεζμπολάχ στο Λίβανο και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Επίσης, η εξουδετέρωση κάθε δυνατότητας της Χαμάς να απειλήσει οργανωμένα τις προσπάθειες αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στην ισραηλινή ΑΟΖ με τη αιτιολογία ότι μέρος των αποθεμάτων ανήκουν στον Λίβανο.
Με βάση αυτή την πολύ πρόχειρη ανάλυση, καθίσταται προφανές ότι η πιο ψύχραιμη ανάλυση της κατάστασης, οδήγησε τους Ισραηλινούς να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, ενδεχομένως να μην είναι και μια τόσο αρνητική εξέλιξη.
Το διάστημα που θα ακολουθήσει θα δώσει την ευκαιρία ανάπτυξης αυτής της διαφαινόμενης νέας στρατηγικής, η οποία θα επηρεάσει τις ισορροπίες σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου