a.readmore { /* CSS properties go here */ }
Καλώς ορίσατε στην μάχη της Αναζήτησης.

Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

κοιτάσματα σπάνιων γαιών στην Θράκη

Ίσως για κάποιους να είναι θέμα γνωστό, αλλά υποθέτω για πολλούς είναι θέμα άγνωστο.
Τι είναι οι σπάνιες γαίες. Πρόκειται για συνολικά 17 σπάνια μέταλλα, τα οποία έχουν μεγάλη χρησιμότητα στην σύγχρονη τεχνολογία και βιομηχανία.  Τα μέταλλα αυτά είναι : 
Λανθάνιο, Δημήτριο, Πρασεοδύμιο, Νεοδύμιο, Προμήθιο, Σαμάριο, Ευρώπιο, Γαδολίνιο, Τέρβιο, Δυσπρόσιο, Όλμιο, Έρβιο, Θούλιο, Υτέρβιο, Λουτέτσιο , Σκάνδιο και  Ύτριο.
Είναι απαραίτητα για την βιομηχανία υβριδικών αυ/των, στην νανομηχανικη, υπολογιστές, συσκευές λέιζερ, την Πράσινη τεχνολογία τους, με μακρύ κατάλογο στην αμυντική βιομηχανία τους (πύραυλοι κρούζ κλπ.)

Το πρόβλημα είναι ότι η Κίνα κατέχει την παραγωγή του 95-97% αυτών των σπάνιων πράσινων ορυκτών παγκοσμίως, κάνοντας φυσικά εξαγωγές προς ΗΠΑ & Ε.Ε, κατέχοντας μόλις το 36% αυτού του ορυκτού πλούτου επίσης παγκοσμίως.   
Δεν ήταν τυχαία η δήλωση του Ντενγκ Σιάο Πινγκ ότι «η Μέση Ανατολή έχει πετρέλαιο, αλλά η Κίνα έχει σπάνιες γαίες.»  
Το 1999 Ο Πρόεδρος Jiang Zemin δήλωσε, ότι η Κίνα θα χρησιμοποιήσει το πλεονέκτημα των φυσικών της πόρων για να αποκτήσει την οικονομική ανωτερότητα".  Πιο εντυπωσιακά το είχε διατυπώσει μια κυβερνητική κινεζική εφημερίδα. Ονόμασε τις σπάνιες γαίες "το όπλο της οικονομίας του 21ου Αιώνα". http://berlin-athen.de/ Το υπόλοιπο ποσοστό παραγωγής μοιράζεται στις : Νορβηγία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Ινδία , Αυστραλία . 
Σύμφωνα με άρθρο τού http://www.capital.gr/ τού 2009, η ετήσια παραγωγή της Κίνας ανέρχεται σε 140.000 μετρικών τόνων, με εσωτερική κατανάλωση το 60% των διαθεσίμων, μέσω των οποίων 56 Κινέζικες εταιρείες δραστηριοποιούνται στον χώρο.
¨Οποιος δε, επενδύει σε τέτοιες μετοχές, οι αποδόσεις είναι πάρα πολύ υψηλές, από 700 έως 900% !!
Ένα θέμα όχι και τόσο ευρέως πολυσυζητημένο.  Τυχαίο ;
Η παγκόσμια αγορά το 2009 και σύμφωνα με το capital, ανερχόταν μόνον στο 1,5 δις δολάρια παγκοσμίως.  Σήμερα οι ανάγκες και μέχρι το 2015, θα ξεπερνούν τους 200.000 μετρικούς τόνους, παγκοσμίως.
Αυτοί είναι και οι λόγοι για τους οποίους, ο καθηγητής Οικονομικών στο Παν/μιο της Βοστόνης Mark Williams, χαρακτηρίζει την Κίνα  "ως Σαουδική Αραβία των σπάνιων γαιών  "  !
Στις 3 Σεπτεμβρίου 2009, η Κίνα με αξιωματούχους της, καθησυχάζει ΗΠΑ & Ε.Ε όσον αφορά τις εξαγωγές προς αυτές, κατόπιν των δηλώσεων τους ότι : 

«πιθανή διακοπή του εφοδιασμού με σπάνιες γαίες, η προσφορά των οποίων είναι εξαιρετικά συγκεντρωμένη και οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για μια σειρά εφαρμογών. Όλες οι οικολογικές και ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες βασίζονται στην αυξανόμενη κατανάλωση σπάνιων γαιών. Επί παραδείγματι, ένα υβριδικό αυτοκίνητο περιλαμβάνει περίπου 20 kg σπάνιων γαιών. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής, αλλά και ο μεγαλύτερος καταναλωτής σπάνιων γαιών στον κόσμο. Έως σήμερα, είναι ελάχιστες οι οικονομικά βιώσιμες εναλλακτικές επιλογές αντί του εφοδιασμού με σπάνιες γαίες από την Κίνα. Οι ορυκτές ύλες ζωτικής σημασίας μπορούν να αποτελέσουν ισχυρό διαπραγματευτικό εργαλείο ή ακόμα και όπλο στο πλαίσιο οικονομικού πολέμου».

Και σε άλλο σημείο της ίδιας γνωμοδότησης:

«Η ΕΕ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές μετάλλων «υψηλής τεχνολογίας» και δεν θα επιτύχει τη μετάβαση στη βιώσιμη παραγωγή και στις οικολογικές τεχνολογίες, εάν δεν έχει ασφαλή (από άποψη ανταγωνισμού, κινδύνων, γεωγραφικής συγκέντρωσης των πόρων και εγκαταστάσεων παραγωγής) πρόσβαση σε αυτά τα μέταλλα και στις σπάνιες πρώτες ύλες». 

Και φτάνουμε στο σήμερα.  Σύμφωνα με την ενημέρωση του ιστολογίου ΙΣΧΥΣ http://isxys.blogspot.com/  , αλλά και άλλων, ο Ευρωβουλευτής Ιωάννης Τσουκαλάς αναλαμβάνει πρωτοβουλία νομικής δράσης, από πλευράς ΕΕ εναντίον της Κίνας, στα πλαίσια του Παγκόσμιου εμπορίου σπανίων γαιών, με πλήρη υποστήριξη φυσικά της Ε.Ε κατόπιν ενθαρρυντικών δηλώσεων, δια στόματος  Μπαρόζο  !

Σύμφωνα με το ΙΓΜΕ, υπάρχουν ενδιαφέρουσες εμφανίσεις από σπάνιες γαίες, όχι τόσο στην ξηρά, όσο στην υφαλοκρηπίδα της Βόρειας Ελλάδας.  Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται στην περιοχή από την Καβάλα μέχρι την Αλεξανδρούπολη, στην Βοιωτία σύμφωνα με άρθρο  http://www.geodifhs.com ημερομηνίας 07/10/2010 !
Το άρθρο αναφέρει : Οι γεωλογικές ενδείξεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων σπάνιων γαιών έχουν παρατηρηθεί εκεί όπου εκβάλλουν ποταμοί όπως ο Στρυμόνας, ο Νέστος και ο Έβρος. Τα ποτάμια αυτά μεταφέρουν τέτοια βαριά μέταλλα και τα εναποθέτουν στη θάλασσα. Η υποθαλάσσια έρευνα στην υφαλοκρηπίδα αυτών των περιοχών θα μπορεί να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες .Τα ορυκτά αυτά έχουν μεγάλο ειδικό βάρος και δεν μπορούν να προχωρήσουν πολύ μακριά μέσα στη θάλασσα και για τον λόγο αυτό συναντώνται κοντά στην ακτή, όπου καταβυθίζονται και μέσα στον γεωλογικό χρόνο δημιουργούν σιγά-σιγά συγκεντρώσεις μεγάλες. Το Λανθάνιο, Νεοδύμιο, Γαδολίνιο, Τέρβιο, αλλά και ένας θησαυρός εκατομμυρίων δολαρίων βρίσκονται στα έγκατα της Ελλάδας. Πρόκειται για στρατηγικής σημασίας μέταλλα, οι σπάνιες γαίες, όπως λέγονται, τα οποία διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στους περισσότερους τομείς της υψηλής τεχνολογίας. Σύμφωνα με εκθέσεις του ΙΓΜΕ αυτά τα ορυκτά και ειδικότερα το Λανθάνιο και το Δημήτριο, που έχουν πολύ μεγάλη αξία στο χρηματιστήριο των μετάλλων γιατί θεωρούνται στρατηγικά, υπό την έννοια ότι είναι απαραίτητα συστατικά σε ειδικά κράματα που φτιάχνονται για ειδικές χρήσεις, είτε για ειρηνικούς είτε για στρατιωτικούς σκοπούς.

Γεωδίφης με πληροφορίες από το ΙΓΜΕ.


Για να έχουμε πληρέστερη άποψη για την βαρύτητα του θέματος, σε άρθρο της η Ελευθεροτυπία http://www.enet.gr/ 12 Δεκεμβρίου 2010, αναφέρει ότι ένα Κινεζικό αλιευτικό προσπαθεί να ρίξει τα δίκτυα του σε Ιαπωνικά χωρικά ύδατα, όπου καταφθάνουν άμεσα Ιαπωνικά σκάφη της ακτοφυλακής, συλλαμβάνοντας τον Καπετάνιο και το πλήρωμα του αλιευτικού.
Στην περιοχή αυτή υπάρχουν νησιά που ανήκουν στην Ιαπωνία, αλλά τα διεκδικεί από το 1970 και η Κίνα !
Η διπλωματική οδός, μετά το συμβάν σκληραίνει και έτσι αναγκάζεται η Κίνα να κάνει την ακόλουθη δήλωση :
«Εάν η Ιαπωνία επιμείνει στην αδιάντροπη στάση της, θα γευθεί το πικρό ποτήρι της τιμωρίας της για όλα όσα πράττει» και σταματά τις εξαγωγές προς την Ιαπωνία, των σπάνιων γαιών, με αποτέλεσμα την συνθηκολόγηση και συμμόρφωση της τελευταίας !

Σύμφωνα με το άρθρο της Ελευθεροτυπίας του 2010, γίνεται αναφορά ότι δεν πρόκειται πάντως, για τόσο λεγόμενα σπάνια ορυκτά, αφού μπορούν να βρεθούν πέραν των ΗΠΑ, Αυστραλίας, όπως έχω προαναφέρει παραπάνω, αλλά και στον Καναδά,  Βιετνάμ, ως το Καζακστάν και Νότιο Αφρική.
Στο ίδιο άρθρο, γίνεται μία αναδρομή, όπου η ΗΠΑ ,την περίοδο 1927 έως 1980, ήταν πρώτη στην εξόρυξη των κοιτασμάτων.  Στην πορεία όμως, αφού η Κίνα είχε τα δικά της κοιτάσματα κρατώντας το κόστος εξόρυξης χαμηλό, αποδυνάμωνε τις δυτικές δραστηριότητες και για ακόμα ένα βασικό λόγο, για το υψηλό κόστος αυτής της διαδικασίας, με χαμηλό κέρδος.  Και πάμε τώρα στο περιβάλλον.  Το άρθρο αναφέρει :

" ο διαχωρισμός των σπάνιων γαιών προϋποθέτει τη χρήση χημικών ουσιών που ρυπαίνουν σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό το περιβάλλον και δημιουργεί ραδιενεργά απόβλητα. Η Κίνα υπήρξε η μοναδική χώρα που επέλεξε να αναπτύξει τη μαζική παραγωγή σπάνιων γαιών αγνοώντας τις επιπτώσεις και θυσιάζοντας την υγεία των εργαζομένων στα ορυχεία του Μπαοτού, καθώς και το φυσικό περιβάλλον των γειτονικών περιοχών. Σήμερα, πλέον, η απόρριψη των αποβλήτων της εταιρείας Baotou Steel στον Κίτρινο Ποταμό έχει μετατραπεί σε πρόβλημα γιγάντιων διαστάσεων. Στους εργαζόμενους των ορυχείων παρατηρούνται ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά καρκίνου. Ο Κριστιάν Οκάρ, οικονομολόγος του Bureau de Recherches Geologiques et Minieres (Γραφείο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών - BRGM) και έγκριτος ειδικός σε αυτά τα ζητήματα, επισημαίνει «την παράδοξη αντίφαση ανάμεσα στη χρήση των σπάνιων γαιών στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και στις ρυπογόνες μεθόδους παραγωγής τους».

Άρα η αντιπαράθεση δεν γίνεται τόσο γιατί τα συγκεκριμένα ορυκτά είναι σπάνια, αλλά για το ότι η Κίνα κρατά σήμερα το 97% της εξόρυξης παγκοσμίως, αυτών των ορυκτών !!!!!!!!!!!!!!  Οπότε λόγω των αυξανόμενων εγχώριων αναγκών της, μπορεί να προβεί ή να σταματήσει τις εξαγωγές της ή να αυξήσει τις τιμές, προς όφελος της !  Παρ΄όλο που έχουν δραστηριοποιηθεί περισσότερο τα ορυχεία Αυστραλίας (που σώθηκαν την τελευταία στιγμή να μην περάσουν σε Κινεζικά χέρια), Καναδά, Νοτίου Αφρικής και Γροιλανδίας και μέχρι την δημιουργία νέων, απαιτείται τουλάχιστον μία 10ετία από πλευρά Δύσης, ώστε να επέλθει εξισορρόπηση δυνάμεων , έναντι του Κινεζικού σήμερα μονοπωλίου !  
Αφού μάλιστα η Κίνα παρουσιάζει μιά στοχευμένη πολιτική, του να μην παράγει μόνον ακατέργαστα ή ημικατεργασμένα,  αλλά να παράγει και κατεργασμένα προϊόντα προστιθέμενης αξίας, με καθετοποίηση του κλάδου, ως αποτέλεσμα η Κίνα να έχει ήδη περιορίσει τις εξαγωγές της κατά 40% τα προηγούμενα χρόνια και το 2010 να τολμά να δηλώνει πως θα περιορίσει τις εξαγωγές στο 70% .  Πάντως στο πρώτο εξάμηνο του 2011τις μείωσε κατά 35%, θέτοντας σε κίνδυνο Δυτικούς κολοσσούς του Παγκόσμιου εμπορίου !

Οι ανησυχίες των δυτικών επικεντρώνονται στην αναδιοργάνωση του κεφαλαίου που λέγεται σπάνιες γαίες και λαμβάνει χώρα στην Κίνα, μέσω μεγάλων ιδιωτικών Κινεζικών επιχειρήσεων, που όσο και αν το κράτος να είναι κομμουνιστικό, σύμφωνα με τις ανάγκες της εποχής και τους επίπλαστους ρυθμούς της, να μην μπορεί παρά να ακολουθήσει αναγκαστικά τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες, βάσει της ολοένα αυξανόμενης ζήτησης και ανάγκης !
Η μεγαλύτερη Κινεζική εταιρεία Baotou Steel Rare-Earth Hi-Tech , συγκεντρώνει το 75% της παραγωγής, αγοράζοντας ακόμα άλλες μικρότερες επιχειρήσεις, κλείνοντας έτσι την δυνατότητα απωλειών από παράπλευρες εξαγωγές,  στηρίζοντας έτσι το μονοπώλιο στην παγκόσμια αγορά.
Άμεσος κίνδυνος είναι, Οι Πράσινες βιομηχανίες, υβριδικών, υπολογιστών, φωτοβολταϊκών κλπ να προτιμήσουν να μεταφερθούν κοντά στις πηγές πρώτων υλών και ταυτόχρονα να προσπαθούν οι Κινεζικοί κολοσσοί να αγοράσουν άλλες πολύ μικρότερες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο , όπως Αυστραλία, ΗΠΑ και αλλαχού, πράγμα που έχει ήδη αρχίσει από το 2009  !

Παράδειγμα, η Toyota αγοράζει σήμερα σπάνιες γαίες από το Βιετνάμ ή από αλλού, χάρη στις μακροπρόθεσμες συνεργασίες που έχει αναπτύξει, ενώ το ιαπωνικό υπουργείο Βιομηχανίας επενδύει σε ορυχεία στο Καζακστάν και στον Καναδά. Αλλά και η γαλλική Rhodia αναπτύσσει τους δεσμούς της με την Αυστραλία, η οποία εμφανίζεται ολοένα περισσότερο ως η εναλλακτική λύση απέναντι στο Κινεζικό μοντέλο.
Παράλληλα, αναπτύσσεται μία συντονισμένη προσπάθεια, αντικατάστασης των υλικών αυτών με άλλα, όπου αυτό είναι εφικτό, αλλά  και της ανακύκλωσης τους, με απώτερο σκοπό την εξοικονόμηση υλών και με περισσότερα οφέλη προς το περιβάλλον.  Η Ατλαντική συμμαχία επίσης προσανατολίζεται στην πράσινη οικονομία χαμηλού άνθρακα.  Μας θυμίζει κάτι η φορολόγηση του Άνθρακα ;

Από την Ημερησία http://www.imerisia.gr/ 12/02/2011 μεταφέρω την παρακάτω παράγραφο :

ΚΩΔΙΚΟΣ ΚΙΝΑ
Από τις γαίες στην... κατασκοπία
Και όπου δεν πίπτουν… σπάνιες γαίες και στρατιωτικές ιαχές, πίπτει… βιομηχανική κατασκοπία. Ο ρόλος του Πεκίνου σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο έχει θορυβήσει ΗΠΑ και Ευρώπη που διαμαρτύρονται ότι το πρόβλημα λαμβάνει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Στη Γαλλία, οι μυστικές υπηρεσίες εξετάζουν τον κινεζικό παράγοντα στην υπόθεση βιομηχανικής κατασκοπίας που πλήττει τη Renault. Μυστήριο καλύπτει τις πρόσφατες κυβερνο-επιθέσεις εναντίον του χρηματιστηρίου του Λονδίνου και του Nas daq, με αξιωματούχους να «φωτογραφίζουν» το Πεκίνο. Και η εταιρεία ηλεκτρονικής ασφάλειας Mc Afee, στην τελευταία έκθεσή της, αποκαλύπτει συντονισμένη επίθεση από Κινέζους χάκερ εναντίον πέντε πολυεθνικών εταιρειών πετρελαίου.

Το βίντεο δείχνει την σημασία των σπάνιων γαιών στην Πράσινη πολιτική που μας διατυμπανίζουν.



¨Ολα αυτά όμως αγαπητοί μου αναγνώστες, βάζουν εμάς τους ανθρώπους σε μια χρηματιστηριακή διαμάχη, που καμία σχέση έχει με τα προβλήματα που δημιουργούνται.
Λαμβάνοντας υπ' όψιν και τα δικά μας κοιτάσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΓΜΕ, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο. 
Διάβαζα πως άλλοι είναι υπέρ της Ελληνικής πρωτοβουλίας, από πλευράς του Έλληνα ευρωβουλευτή, άλλοι λένε γιατί να εμπλακούμε εμείς σε αυτό το παιχνίδι, αντιμέτωποι με μία φίλη χώρα που είναι η Κίνα !
Θα έλεγα, ότι πρωτίστως θα έπρεπε να λύσουμε τα του οίκου μας και εάν και εφ όσον τα έχουμε κατοχυρώσει, έχει καλώς να κάνουμε το οτιδήποτε.  Αλλά πριν αυτού και για λογαριασμό άλλου, αυτού που μας βάζει το μαχαίρι στο λαιμό, λυπάμαι δεν θα συμφωνήσω.
Εάν ενδιαφερόταν ο κάθε ¨Ελληνας εκλεγμένος Βουλευτής, ας αναλάμβανε πρωτοβουλίες να λυθούν με τον καλλίτερο τρόπο ζωτικής Εθνικής σημασίας θέματα, όπως κοιτάσματα πετρελαίου, σπάνιων γαιών , μα πρωτίστως την ΑΟΖ (όχι πάντως τύπου Κύπρου, να αντιμετωπίζει σήμερα τον Λίβανο στον ΟΗΕ μαζί με το Ισραήλ, αφού δεν υπολογίστηκε η δική τους ΑΟΖ κατά την μοιρασιά !).  Αντ' αυτού δεν μιλά κανείς περί αυτού, αλλά έχουν το κουράγιο οι εκπρόσωποί μας, να κάνουν αγώνες για ξένες τσέπες, για την λεγόμενη Αγορά της wall street και deautch bank !

Και οι γάτες γνωρίζουν σήμερα, πως η πτώση των δίδυμων πύργων σηματοδοτούσε μία νέα εποχή, που την αντιλαμβανόταν ο καθένας σύμφωνα και όπως αποδεχόταν τους ρόλους της παγκόσμιας σκακιέρας.
Ένας Γ' Π.Π δύο μεγάλων οικονομικών δυνάμεων ! Φυσικά κτύπησε πρώτα την Αμερική με αποκορύφωμα το 2008 και την έμμεση διάσωση της, με τύπωμα χρήματος από την ιδιωτική τράπεζα της Αμερικής την FED.
Σαν να λέμε, πως αν η FED σταματήσει να τυπώνει ή η Κίνα της ζητήσει κανένα Μνημόνιο τύπου made in Greece,
ή ακόμα αυξηθούν οι υποτιμήσεις αξιολόγησης των ομολόγων της, μέσα από το ίδιο το υπογάστριο της που λέγεται wall street ή CDS , καταλαβαίνουμε όλοι, σε ποιά δεινή θέση είναι ο Αμερικάνος πολίτης.
Σημασία έχει, πως αυτή η νέα εποχή, μετονομάστηκε ήδη σε Νέα Τάξη Πραγμάτων και πάλι όπως το αντιλαμβάνεται ο καθένας μας. 

Μέσα σε όλα αυτά μου μυρίζει Αρμαγεδδωνίστικο μπαρούτι.  Γιατί όπως και να έχει, από την μία η αποβλάκωση των λαών (άκουσα μία φράση που μου έκανε εντύπωση : κάθε επόμενη γενιά ηληθιότερη  της προηγούμενης) , από την άλλη ο Δυτικός καπιταλισμός φρόντιζε να βρει τρόπους πως θα κερδοφορίσει περισσότερο και με όποιο τρόπο, έτσι σήμερα αντιμετωπίζει μιά κατάσταση που η ίδια άφησε να δημιουργηθεί,   όπως όταν βρέθηκαν οι Τούρκοι μετά την ¨Αλωση της Πόλης πρό των πυλών της Βιέννης και τότε ξύπνησε, μόνον που στην προκειμένη ονομάζεται Κίνα !

Γεννάται το ερώτημα, ποιάς μορφής και ποιού επιπέδου είναι αυτή η σχέση των 2 δυνάμεων Δύσης και Ανατολής.
¨Ολο το άρθρο έχει γενικό τίτλο "σπάνιες γαίες ". Μάλιστα.  Που σημαίνει πάλι ορυκτός πλούτος.  Το πετρέλαιο παρουσιάζει πτωτική πορεία ως ενεργειακό μέσον. ¨Ενας ακόμα λόγος που έγινε επιτακτική ανάγκη η πυρηνική ενέργεια και μάλιστα με πολέμους, στο όνομα τάχατε μιας επίπλαστης τρομοκρατίας, που όλοι μας όσο και να μην αποδεχόμαστε ή γνωρίζουμε, για την επικράτηση των δυνατοτέρων και του μονοπωλίου τους έγινε.

Σήμερα έχουμε την Κίνα που προσδοκά να μονοπωλήσει τα σπάνια ορυκτά, αλλά αυτό δεν αρέσει στους Δυτικούς, αφού είναι οι πρώτοι διδάξαντες, αλλά και υπαίτιοι ταυτόχρονα !
Για να δούμε όμως τί λέει επί του θέματος ο Πρόεδρος της Ρουάντας, Καγκάμε: "Σε κάθε περίπτωση, η ευρωπαϊκή, και πιο πρόσφατα, η αμερικανική συμμετοχή δεν συνέβαλε στην ανάπτυξη της Αφρικής. Οι φυσικοί μας πόροι έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης και ωφέλησαν μόνο τους άλλους. Δυτικές εταιρείες έχουν μολύνει την Αφρική σε μεγάλη κλίμακα - και την μολύνουν ακόμη. Παράδειγμα η απόρριψη πυρηνικών αποβλήτων στην Ακτή του  Ελεφαντοστού ή το γεγονός, ότι η Σομαλία χρησιμοποιείται για τις ευρωπαϊκές εταιρείες ως χωματερή. Οι Κινέζοι φέρνουν αυτό που χρειάζεται η Αφρική .. επενδύσεις και χρήματα για κυβερνήσεις και επιχειρήσεις. Η Κίνα επενδύει σε υποδομές και μας κατασκευάζει δρόμους".

Η Δύση όπως είπαμε αδιαφορούσε μέχρι που ξύπνησε αφού κατά δήλωση Μέρκελ, ούτε τηλέφωνο θα λειτουργεί, ούτε υπολογιστές θα μπορούν να παραχθούν, ούτε αμαξοστοιχίες υψηλών ταχυτήτων, ούτε mercedes ή mini, έτσι άρχισε να ασχολείται.  Πως και δεν το είχαν κάνει μέχρι σήμερα, όταν έρχονται σήμερα να μας διατυμπανίσουν το επόμενο χιλιετές πρόγραμμα τους ;
Υπάρχει περίπτωση να ήταν γνωστό ως προβλεπόμενο φαινόμενο, αλλά για λόγους που συνωμοσίες μπορούν να παράγουν, κρατήθηκε επίτηδες σε χαμηλούς τόνους, για την άφιξη αυτής της στιγμής ; Αν ναι, ποιός είναι ο τελικός στόχος ;
Από την άλλη κατανοώ, πως η πράσινη τεχνολογία τους είναι μια σαπουνόφουσκα που θα σκάσει με άσχημο τρόπο στα κεφάλια όλων μας !  Με αυτό το σκεπτικό δεν θα ήθελα να ήμουν σαν μια μικρή αδύναμη χώρα ανάμεσα σε μεγαθήρια, που σκοτώνονται, ή που θα αλληλοσπαραχθούν μεταξύ τους, παρά μόνον εξ ανάγκης !

Η Γνώμη μου είναι πως θα πρέπει ως άνθρωποι , να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά, γιατί το γαιτανάκι τους είναι μόνον ένα κουβάρι.  
Εξαρτηθήκαμε από αυτό και το θέμα είναι πως θα αποκοπούμε !

Και για το εύθυμον ας ακούσουμε και τις σπάνιες γαίες  !

Ασπασία




ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΣΠΑΝΙΕΣ ΓΑΙΕΣ !

κοιτάσματα σπάνιων γαιών στην Θράκη

Ίσως για κάποιους να είναι θέμα γνωστό, αλλά υποθέτω για πολλούς είναι θέμα άγνωστο.
Τι είναι οι σπάνιες γαίες. Πρόκειται για συνολικά 17 σπάνια μέταλλα, τα οποία έχουν μεγάλη χρησιμότητα στην σύγχρονη τεχνολογία και βιομηχανία.  Τα μέταλλα αυτά είναι : 
Λανθάνιο, Δημήτριο, Πρασεοδύμιο, Νεοδύμιο, Προμήθιο, Σαμάριο, Ευρώπιο, Γαδολίνιο, Τέρβιο, Δυσπρόσιο, Όλμιο, Έρβιο, Θούλιο, Υτέρβιο, Λουτέτσιο , Σκάνδιο και  Ύτριο.
Είναι απαραίτητα για την βιομηχανία υβριδικών αυ/των, στην νανομηχανικη, υπολογιστές, συσκευές λέιζερ, την Πράσινη τεχνολογία τους, με μακρύ κατάλογο στην αμυντική βιομηχανία τους (πύραυλοι κρούζ κλπ.)

Το πρόβλημα είναι ότι η Κίνα κατέχει την παραγωγή του 95-97% αυτών των σπάνιων πράσινων ορυκτών παγκοσμίως, κάνοντας φυσικά εξαγωγές προς ΗΠΑ & Ε.Ε, κατέχοντας μόλις το 36% αυτού του ορυκτού πλούτου επίσης παγκοσμίως.   
Δεν ήταν τυχαία η δήλωση του Ντενγκ Σιάο Πινγκ ότι «η Μέση Ανατολή έχει πετρέλαιο, αλλά η Κίνα έχει σπάνιες γαίες.»  
Το 1999 Ο Πρόεδρος Jiang Zemin δήλωσε, ότι η Κίνα θα χρησιμοποιήσει το πλεονέκτημα των φυσικών της πόρων για να αποκτήσει την οικονομική ανωτερότητα".  Πιο εντυπωσιακά το είχε διατυπώσει μια κυβερνητική κινεζική εφημερίδα. Ονόμασε τις σπάνιες γαίες "το όπλο της οικονομίας του 21ου Αιώνα". http://berlin-athen.de/ Το υπόλοιπο ποσοστό παραγωγής μοιράζεται στις : Νορβηγία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Ινδία , Αυστραλία . 
Σύμφωνα με άρθρο τού http://www.capital.gr/ τού 2009, η ετήσια παραγωγή της Κίνας ανέρχεται σε 140.000 μετρικών τόνων, με εσωτερική κατανάλωση το 60% των διαθεσίμων, μέσω των οποίων 56 Κινέζικες εταιρείες δραστηριοποιούνται στον χώρο.
¨Οποιος δε, επενδύει σε τέτοιες μετοχές, οι αποδόσεις είναι πάρα πολύ υψηλές, από 700 έως 900% !!
Ένα θέμα όχι και τόσο ευρέως πολυσυζητημένο.  Τυχαίο ;
Η παγκόσμια αγορά το 2009 και σύμφωνα με το capital, ανερχόταν μόνον στο 1,5 δις δολάρια παγκοσμίως.  Σήμερα οι ανάγκες και μέχρι το 2015, θα ξεπερνούν τους 200.000 μετρικούς τόνους, παγκοσμίως.
Αυτοί είναι και οι λόγοι για τους οποίους, ο καθηγητής Οικονομικών στο Παν/μιο της Βοστόνης Mark Williams, χαρακτηρίζει την Κίνα  "ως Σαουδική Αραβία των σπάνιων γαιών  "  !
Στις 3 Σεπτεμβρίου 2009, η Κίνα με αξιωματούχους της, καθησυχάζει ΗΠΑ & Ε.Ε όσον αφορά τις εξαγωγές προς αυτές, κατόπιν των δηλώσεων τους ότι : 

«πιθανή διακοπή του εφοδιασμού με σπάνιες γαίες, η προσφορά των οποίων είναι εξαιρετικά συγκεντρωμένη και οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για μια σειρά εφαρμογών. Όλες οι οικολογικές και ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες βασίζονται στην αυξανόμενη κατανάλωση σπάνιων γαιών. Επί παραδείγματι, ένα υβριδικό αυτοκίνητο περιλαμβάνει περίπου 20 kg σπάνιων γαιών. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής, αλλά και ο μεγαλύτερος καταναλωτής σπάνιων γαιών στον κόσμο. Έως σήμερα, είναι ελάχιστες οι οικονομικά βιώσιμες εναλλακτικές επιλογές αντί του εφοδιασμού με σπάνιες γαίες από την Κίνα. Οι ορυκτές ύλες ζωτικής σημασίας μπορούν να αποτελέσουν ισχυρό διαπραγματευτικό εργαλείο ή ακόμα και όπλο στο πλαίσιο οικονομικού πολέμου».

Και σε άλλο σημείο της ίδιας γνωμοδότησης:

«Η ΕΕ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές μετάλλων «υψηλής τεχνολογίας» και δεν θα επιτύχει τη μετάβαση στη βιώσιμη παραγωγή και στις οικολογικές τεχνολογίες, εάν δεν έχει ασφαλή (από άποψη ανταγωνισμού, κινδύνων, γεωγραφικής συγκέντρωσης των πόρων και εγκαταστάσεων παραγωγής) πρόσβαση σε αυτά τα μέταλλα και στις σπάνιες πρώτες ύλες». 

Και φτάνουμε στο σήμερα.  Σύμφωνα με την ενημέρωση του ιστολογίου ΙΣΧΥΣ http://isxys.blogspot.com/  , αλλά και άλλων, ο Ευρωβουλευτής Ιωάννης Τσουκαλάς αναλαμβάνει πρωτοβουλία νομικής δράσης, από πλευράς ΕΕ εναντίον της Κίνας, στα πλαίσια του Παγκόσμιου εμπορίου σπανίων γαιών, με πλήρη υποστήριξη φυσικά της Ε.Ε κατόπιν ενθαρρυντικών δηλώσεων, δια στόματος  Μπαρόζο  !

Σύμφωνα με το ΙΓΜΕ, υπάρχουν ενδιαφέρουσες εμφανίσεις από σπάνιες γαίες, όχι τόσο στην ξηρά, όσο στην υφαλοκρηπίδα της Βόρειας Ελλάδας.  Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται στην περιοχή από την Καβάλα μέχρι την Αλεξανδρούπολη, στην Βοιωτία σύμφωνα με άρθρο  http://www.geodifhs.com ημερομηνίας 07/10/2010 !
Το άρθρο αναφέρει : Οι γεωλογικές ενδείξεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων σπάνιων γαιών έχουν παρατηρηθεί εκεί όπου εκβάλλουν ποταμοί όπως ο Στρυμόνας, ο Νέστος και ο Έβρος. Τα ποτάμια αυτά μεταφέρουν τέτοια βαριά μέταλλα και τα εναποθέτουν στη θάλασσα. Η υποθαλάσσια έρευνα στην υφαλοκρηπίδα αυτών των περιοχών θα μπορεί να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες .Τα ορυκτά αυτά έχουν μεγάλο ειδικό βάρος και δεν μπορούν να προχωρήσουν πολύ μακριά μέσα στη θάλασσα και για τον λόγο αυτό συναντώνται κοντά στην ακτή, όπου καταβυθίζονται και μέσα στον γεωλογικό χρόνο δημιουργούν σιγά-σιγά συγκεντρώσεις μεγάλες. Το Λανθάνιο, Νεοδύμιο, Γαδολίνιο, Τέρβιο, αλλά και ένας θησαυρός εκατομμυρίων δολαρίων βρίσκονται στα έγκατα της Ελλάδας. Πρόκειται για στρατηγικής σημασίας μέταλλα, οι σπάνιες γαίες, όπως λέγονται, τα οποία διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στους περισσότερους τομείς της υψηλής τεχνολογίας. Σύμφωνα με εκθέσεις του ΙΓΜΕ αυτά τα ορυκτά και ειδικότερα το Λανθάνιο και το Δημήτριο, που έχουν πολύ μεγάλη αξία στο χρηματιστήριο των μετάλλων γιατί θεωρούνται στρατηγικά, υπό την έννοια ότι είναι απαραίτητα συστατικά σε ειδικά κράματα που φτιάχνονται για ειδικές χρήσεις, είτε για ειρηνικούς είτε για στρατιωτικούς σκοπούς.

Γεωδίφης με πληροφορίες από το ΙΓΜΕ.


Για να έχουμε πληρέστερη άποψη για την βαρύτητα του θέματος, σε άρθρο της η Ελευθεροτυπία http://www.enet.gr/ 12 Δεκεμβρίου 2010, αναφέρει ότι ένα Κινεζικό αλιευτικό προσπαθεί να ρίξει τα δίκτυα του σε Ιαπωνικά χωρικά ύδατα, όπου καταφθάνουν άμεσα Ιαπωνικά σκάφη της ακτοφυλακής, συλλαμβάνοντας τον Καπετάνιο και το πλήρωμα του αλιευτικού.
Στην περιοχή αυτή υπάρχουν νησιά που ανήκουν στην Ιαπωνία, αλλά τα διεκδικεί από το 1970 και η Κίνα !
Η διπλωματική οδός, μετά το συμβάν σκληραίνει και έτσι αναγκάζεται η Κίνα να κάνει την ακόλουθη δήλωση :
«Εάν η Ιαπωνία επιμείνει στην αδιάντροπη στάση της, θα γευθεί το πικρό ποτήρι της τιμωρίας της για όλα όσα πράττει» και σταματά τις εξαγωγές προς την Ιαπωνία, των σπάνιων γαιών, με αποτέλεσμα την συνθηκολόγηση και συμμόρφωση της τελευταίας !

Σύμφωνα με το άρθρο της Ελευθεροτυπίας του 2010, γίνεται αναφορά ότι δεν πρόκειται πάντως, για τόσο λεγόμενα σπάνια ορυκτά, αφού μπορούν να βρεθούν πέραν των ΗΠΑ, Αυστραλίας, όπως έχω προαναφέρει παραπάνω, αλλά και στον Καναδά,  Βιετνάμ, ως το Καζακστάν και Νότιο Αφρική.
Στο ίδιο άρθρο, γίνεται μία αναδρομή, όπου η ΗΠΑ ,την περίοδο 1927 έως 1980, ήταν πρώτη στην εξόρυξη των κοιτασμάτων.  Στην πορεία όμως, αφού η Κίνα είχε τα δικά της κοιτάσματα κρατώντας το κόστος εξόρυξης χαμηλό, αποδυνάμωνε τις δυτικές δραστηριότητες και για ακόμα ένα βασικό λόγο, για το υψηλό κόστος αυτής της διαδικασίας, με χαμηλό κέρδος.  Και πάμε τώρα στο περιβάλλον.  Το άρθρο αναφέρει :

" ο διαχωρισμός των σπάνιων γαιών προϋποθέτει τη χρήση χημικών ουσιών που ρυπαίνουν σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό το περιβάλλον και δημιουργεί ραδιενεργά απόβλητα. Η Κίνα υπήρξε η μοναδική χώρα που επέλεξε να αναπτύξει τη μαζική παραγωγή σπάνιων γαιών αγνοώντας τις επιπτώσεις και θυσιάζοντας την υγεία των εργαζομένων στα ορυχεία του Μπαοτού, καθώς και το φυσικό περιβάλλον των γειτονικών περιοχών. Σήμερα, πλέον, η απόρριψη των αποβλήτων της εταιρείας Baotou Steel στον Κίτρινο Ποταμό έχει μετατραπεί σε πρόβλημα γιγάντιων διαστάσεων. Στους εργαζόμενους των ορυχείων παρατηρούνται ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά καρκίνου. Ο Κριστιάν Οκάρ, οικονομολόγος του Bureau de Recherches Geologiques et Minieres (Γραφείο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών - BRGM) και έγκριτος ειδικός σε αυτά τα ζητήματα, επισημαίνει «την παράδοξη αντίφαση ανάμεσα στη χρήση των σπάνιων γαιών στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και στις ρυπογόνες μεθόδους παραγωγής τους».

Άρα η αντιπαράθεση δεν γίνεται τόσο γιατί τα συγκεκριμένα ορυκτά είναι σπάνια, αλλά για το ότι η Κίνα κρατά σήμερα το 97% της εξόρυξης παγκοσμίως, αυτών των ορυκτών !!!!!!!!!!!!!!  Οπότε λόγω των αυξανόμενων εγχώριων αναγκών της, μπορεί να προβεί ή να σταματήσει τις εξαγωγές της ή να αυξήσει τις τιμές, προς όφελος της !  Παρ΄όλο που έχουν δραστηριοποιηθεί περισσότερο τα ορυχεία Αυστραλίας (που σώθηκαν την τελευταία στιγμή να μην περάσουν σε Κινεζικά χέρια), Καναδά, Νοτίου Αφρικής και Γροιλανδίας και μέχρι την δημιουργία νέων, απαιτείται τουλάχιστον μία 10ετία από πλευρά Δύσης, ώστε να επέλθει εξισορρόπηση δυνάμεων , έναντι του Κινεζικού σήμερα μονοπωλίου !  
Αφού μάλιστα η Κίνα παρουσιάζει μιά στοχευμένη πολιτική, του να μην παράγει μόνον ακατέργαστα ή ημικατεργασμένα,  αλλά να παράγει και κατεργασμένα προϊόντα προστιθέμενης αξίας, με καθετοποίηση του κλάδου, ως αποτέλεσμα η Κίνα να έχει ήδη περιορίσει τις εξαγωγές της κατά 40% τα προηγούμενα χρόνια και το 2010 να τολμά να δηλώνει πως θα περιορίσει τις εξαγωγές στο 70% .  Πάντως στο πρώτο εξάμηνο του 2011τις μείωσε κατά 35%, θέτοντας σε κίνδυνο Δυτικούς κολοσσούς του Παγκόσμιου εμπορίου !

Οι ανησυχίες των δυτικών επικεντρώνονται στην αναδιοργάνωση του κεφαλαίου που λέγεται σπάνιες γαίες και λαμβάνει χώρα στην Κίνα, μέσω μεγάλων ιδιωτικών Κινεζικών επιχειρήσεων, που όσο και αν το κράτος να είναι κομμουνιστικό, σύμφωνα με τις ανάγκες της εποχής και τους επίπλαστους ρυθμούς της, να μην μπορεί παρά να ακολουθήσει αναγκαστικά τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες, βάσει της ολοένα αυξανόμενης ζήτησης και ανάγκης !
Η μεγαλύτερη Κινεζική εταιρεία Baotou Steel Rare-Earth Hi-Tech , συγκεντρώνει το 75% της παραγωγής, αγοράζοντας ακόμα άλλες μικρότερες επιχειρήσεις, κλείνοντας έτσι την δυνατότητα απωλειών από παράπλευρες εξαγωγές,  στηρίζοντας έτσι το μονοπώλιο στην παγκόσμια αγορά.
Άμεσος κίνδυνος είναι, Οι Πράσινες βιομηχανίες, υβριδικών, υπολογιστών, φωτοβολταϊκών κλπ να προτιμήσουν να μεταφερθούν κοντά στις πηγές πρώτων υλών και ταυτόχρονα να προσπαθούν οι Κινεζικοί κολοσσοί να αγοράσουν άλλες πολύ μικρότερες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο , όπως Αυστραλία, ΗΠΑ και αλλαχού, πράγμα που έχει ήδη αρχίσει από το 2009  !

Παράδειγμα, η Toyota αγοράζει σήμερα σπάνιες γαίες από το Βιετνάμ ή από αλλού, χάρη στις μακροπρόθεσμες συνεργασίες που έχει αναπτύξει, ενώ το ιαπωνικό υπουργείο Βιομηχανίας επενδύει σε ορυχεία στο Καζακστάν και στον Καναδά. Αλλά και η γαλλική Rhodia αναπτύσσει τους δεσμούς της με την Αυστραλία, η οποία εμφανίζεται ολοένα περισσότερο ως η εναλλακτική λύση απέναντι στο Κινεζικό μοντέλο.
Παράλληλα, αναπτύσσεται μία συντονισμένη προσπάθεια, αντικατάστασης των υλικών αυτών με άλλα, όπου αυτό είναι εφικτό, αλλά  και της ανακύκλωσης τους, με απώτερο σκοπό την εξοικονόμηση υλών και με περισσότερα οφέλη προς το περιβάλλον.  Η Ατλαντική συμμαχία επίσης προσανατολίζεται στην πράσινη οικονομία χαμηλού άνθρακα.  Μας θυμίζει κάτι η φορολόγηση του Άνθρακα ;

Από την Ημερησία http://www.imerisia.gr/ 12/02/2011 μεταφέρω την παρακάτω παράγραφο :

ΚΩΔΙΚΟΣ ΚΙΝΑ
Από τις γαίες στην... κατασκοπία
Και όπου δεν πίπτουν… σπάνιες γαίες και στρατιωτικές ιαχές, πίπτει… βιομηχανική κατασκοπία. Ο ρόλος του Πεκίνου σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο έχει θορυβήσει ΗΠΑ και Ευρώπη που διαμαρτύρονται ότι το πρόβλημα λαμβάνει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Στη Γαλλία, οι μυστικές υπηρεσίες εξετάζουν τον κινεζικό παράγοντα στην υπόθεση βιομηχανικής κατασκοπίας που πλήττει τη Renault. Μυστήριο καλύπτει τις πρόσφατες κυβερνο-επιθέσεις εναντίον του χρηματιστηρίου του Λονδίνου και του Nas daq, με αξιωματούχους να «φωτογραφίζουν» το Πεκίνο. Και η εταιρεία ηλεκτρονικής ασφάλειας Mc Afee, στην τελευταία έκθεσή της, αποκαλύπτει συντονισμένη επίθεση από Κινέζους χάκερ εναντίον πέντε πολυεθνικών εταιρειών πετρελαίου.

Το βίντεο δείχνει την σημασία των σπάνιων γαιών στην Πράσινη πολιτική που μας διατυμπανίζουν.



¨Ολα αυτά όμως αγαπητοί μου αναγνώστες, βάζουν εμάς τους ανθρώπους σε μια χρηματιστηριακή διαμάχη, που καμία σχέση έχει με τα προβλήματα που δημιουργούνται.
Λαμβάνοντας υπ' όψιν και τα δικά μας κοιτάσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΓΜΕ, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο. 
Διάβαζα πως άλλοι είναι υπέρ της Ελληνικής πρωτοβουλίας, από πλευράς του Έλληνα ευρωβουλευτή, άλλοι λένε γιατί να εμπλακούμε εμείς σε αυτό το παιχνίδι, αντιμέτωποι με μία φίλη χώρα που είναι η Κίνα !
Θα έλεγα, ότι πρωτίστως θα έπρεπε να λύσουμε τα του οίκου μας και εάν και εφ όσον τα έχουμε κατοχυρώσει, έχει καλώς να κάνουμε το οτιδήποτε.  Αλλά πριν αυτού και για λογαριασμό άλλου, αυτού που μας βάζει το μαχαίρι στο λαιμό, λυπάμαι δεν θα συμφωνήσω.
Εάν ενδιαφερόταν ο κάθε ¨Ελληνας εκλεγμένος Βουλευτής, ας αναλάμβανε πρωτοβουλίες να λυθούν με τον καλλίτερο τρόπο ζωτικής Εθνικής σημασίας θέματα, όπως κοιτάσματα πετρελαίου, σπάνιων γαιών , μα πρωτίστως την ΑΟΖ (όχι πάντως τύπου Κύπρου, να αντιμετωπίζει σήμερα τον Λίβανο στον ΟΗΕ μαζί με το Ισραήλ, αφού δεν υπολογίστηκε η δική τους ΑΟΖ κατά την μοιρασιά !).  Αντ' αυτού δεν μιλά κανείς περί αυτού, αλλά έχουν το κουράγιο οι εκπρόσωποί μας, να κάνουν αγώνες για ξένες τσέπες, για την λεγόμενη Αγορά της wall street και deautch bank !

Και οι γάτες γνωρίζουν σήμερα, πως η πτώση των δίδυμων πύργων σηματοδοτούσε μία νέα εποχή, που την αντιλαμβανόταν ο καθένας σύμφωνα και όπως αποδεχόταν τους ρόλους της παγκόσμιας σκακιέρας.
Ένας Γ' Π.Π δύο μεγάλων οικονομικών δυνάμεων ! Φυσικά κτύπησε πρώτα την Αμερική με αποκορύφωμα το 2008 και την έμμεση διάσωση της, με τύπωμα χρήματος από την ιδιωτική τράπεζα της Αμερικής την FED.
Σαν να λέμε, πως αν η FED σταματήσει να τυπώνει ή η Κίνα της ζητήσει κανένα Μνημόνιο τύπου made in Greece,
ή ακόμα αυξηθούν οι υποτιμήσεις αξιολόγησης των ομολόγων της, μέσα από το ίδιο το υπογάστριο της που λέγεται wall street ή CDS , καταλαβαίνουμε όλοι, σε ποιά δεινή θέση είναι ο Αμερικάνος πολίτης.
Σημασία έχει, πως αυτή η νέα εποχή, μετονομάστηκε ήδη σε Νέα Τάξη Πραγμάτων και πάλι όπως το αντιλαμβάνεται ο καθένας μας. 

Μέσα σε όλα αυτά μου μυρίζει Αρμαγεδδωνίστικο μπαρούτι.  Γιατί όπως και να έχει, από την μία η αποβλάκωση των λαών (άκουσα μία φράση που μου έκανε εντύπωση : κάθε επόμενη γενιά ηληθιότερη  της προηγούμενης) , από την άλλη ο Δυτικός καπιταλισμός φρόντιζε να βρει τρόπους πως θα κερδοφορίσει περισσότερο και με όποιο τρόπο, έτσι σήμερα αντιμετωπίζει μιά κατάσταση που η ίδια άφησε να δημιουργηθεί,   όπως όταν βρέθηκαν οι Τούρκοι μετά την ¨Αλωση της Πόλης πρό των πυλών της Βιέννης και τότε ξύπνησε, μόνον που στην προκειμένη ονομάζεται Κίνα !

Γεννάται το ερώτημα, ποιάς μορφής και ποιού επιπέδου είναι αυτή η σχέση των 2 δυνάμεων Δύσης και Ανατολής.
¨Ολο το άρθρο έχει γενικό τίτλο "σπάνιες γαίες ". Μάλιστα.  Που σημαίνει πάλι ορυκτός πλούτος.  Το πετρέλαιο παρουσιάζει πτωτική πορεία ως ενεργειακό μέσον. ¨Ενας ακόμα λόγος που έγινε επιτακτική ανάγκη η πυρηνική ενέργεια και μάλιστα με πολέμους, στο όνομα τάχατε μιας επίπλαστης τρομοκρατίας, που όλοι μας όσο και να μην αποδεχόμαστε ή γνωρίζουμε, για την επικράτηση των δυνατοτέρων και του μονοπωλίου τους έγινε.

Σήμερα έχουμε την Κίνα που προσδοκά να μονοπωλήσει τα σπάνια ορυκτά, αλλά αυτό δεν αρέσει στους Δυτικούς, αφού είναι οι πρώτοι διδάξαντες, αλλά και υπαίτιοι ταυτόχρονα !
Για να δούμε όμως τί λέει επί του θέματος ο Πρόεδρος της Ρουάντας, Καγκάμε: "Σε κάθε περίπτωση, η ευρωπαϊκή, και πιο πρόσφατα, η αμερικανική συμμετοχή δεν συνέβαλε στην ανάπτυξη της Αφρικής. Οι φυσικοί μας πόροι έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης και ωφέλησαν μόνο τους άλλους. Δυτικές εταιρείες έχουν μολύνει την Αφρική σε μεγάλη κλίμακα - και την μολύνουν ακόμη. Παράδειγμα η απόρριψη πυρηνικών αποβλήτων στην Ακτή του  Ελεφαντοστού ή το γεγονός, ότι η Σομαλία χρησιμοποιείται για τις ευρωπαϊκές εταιρείες ως χωματερή. Οι Κινέζοι φέρνουν αυτό που χρειάζεται η Αφρική .. επενδύσεις και χρήματα για κυβερνήσεις και επιχειρήσεις. Η Κίνα επενδύει σε υποδομές και μας κατασκευάζει δρόμους".

Η Δύση όπως είπαμε αδιαφορούσε μέχρι που ξύπνησε αφού κατά δήλωση Μέρκελ, ούτε τηλέφωνο θα λειτουργεί, ούτε υπολογιστές θα μπορούν να παραχθούν, ούτε αμαξοστοιχίες υψηλών ταχυτήτων, ούτε mercedes ή mini, έτσι άρχισε να ασχολείται.  Πως και δεν το είχαν κάνει μέχρι σήμερα, όταν έρχονται σήμερα να μας διατυμπανίσουν το επόμενο χιλιετές πρόγραμμα τους ;
Υπάρχει περίπτωση να ήταν γνωστό ως προβλεπόμενο φαινόμενο, αλλά για λόγους που συνωμοσίες μπορούν να παράγουν, κρατήθηκε επίτηδες σε χαμηλούς τόνους, για την άφιξη αυτής της στιγμής ; Αν ναι, ποιός είναι ο τελικός στόχος ;
Από την άλλη κατανοώ, πως η πράσινη τεχνολογία τους είναι μια σαπουνόφουσκα που θα σκάσει με άσχημο τρόπο στα κεφάλια όλων μας !  Με αυτό το σκεπτικό δεν θα ήθελα να ήμουν σαν μια μικρή αδύναμη χώρα ανάμεσα σε μεγαθήρια, που σκοτώνονται, ή που θα αλληλοσπαραχθούν μεταξύ τους, παρά μόνον εξ ανάγκης !

Η Γνώμη μου είναι πως θα πρέπει ως άνθρωποι , να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά, γιατί το γαιτανάκι τους είναι μόνον ένα κουβάρι.  
Εξαρτηθήκαμε από αυτό και το θέμα είναι πως θα αποκοπούμε !

Και για το εύθυμον ας ακούσουμε και τις σπάνιες γαίες  !

Ασπασία




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου