a.readmore { /* CSS properties go here */ }
Καλώς ορίσατε στην μάχη της Αναζήτησης.

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Τι απέγιναν οι σημαίες των προγραμμάτων Apollo στη Σελήνη;

10-07-2011 20:46:06



Ένα ερώτημα στο οποίο επιχειρεί να απαντήσει –χωρίς να απαντά βέβαια στο τέλος-ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CBS. Συνολικά έξι αμερικανικές σημαίες άφησαν οι αστροναύτες του προγράμματος Apollo στη Σελήνη από την πρώτη του Apollo 11 όταν οι Neil Armstrong και Buzz Aldrin περπάτησαν στη Σεληνιακή επιφάνεια για πρώτη φορά μέχρι και την Apollo 17 το 1972 όταν σηματοδοτήθηκε το τέλος των αποστολών.
Η σημαία αναφέρεται στο ρεπορτάζ είχε καθαρά συμβολικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με συνθήκη του ΟΗΕ απαγορεύεται σε οποιοδήποτε κράτος του κόσμου να διεκδικήσει κάποιο κομμάτι της Σελήνης ως δικό του. Έτσι η τοποθέτηση της αμερικανική σημαίας εκεί ήταν για καθαρά συμβολικούς και προπαγανδιστικούς λόγους.
Σε ότι αφορά τώρα την τύχη των σημαιών καθαυτών κάποιοι υποστηρίζουν πως οι σημαίες από τις αποστολές Apollo 11 και 12 είναι δύσκολο να εντοπιστούν καθώς το πιθανότερο είναι να παρασύρθηκαν από τα αέρια ώθησης του τμήματος της Σεληνακάτου που εκτοξεύθηκε από τη Σελήνη, αφήνοντας να εννοηθεί πως ίσως κάποιες άλλες σημαίες από τις υπόλοιπες αποστολές να εξακολουθούν να υπάρχουν. Παρόλα αυτά βροχές μικρομετεωριτών, η ηλιακή ακτινοβολία και άλλοι παράγοντες να μην έχουν αφήσει αλώβητες τις αμερικανικές σημαίες των προγραμμάτων Apollo.
Πάντως όπως και να έχει το θέμα, το πλέον πιθανότερο είναι να απαντήσει κάποιος μη αμερικανός στο ερώτημα αυτό, καθώς πιο πιθανό είναι να βρεθούν κινέζοι, οι Ρώσοι ή και Ευρωπαίοι στη Σελήνη παρά Αμερικανοί σε μια στιγμή που το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ βρίσκεται σε γενικό μαρασμό.

http://www.defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου