a.readmore { /* CSS properties go here */ }
Καλώς ορίσατε στην μάχη της Αναζήτησης.

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Μια λέξη που σχετίζεται με το σώμα και την ψυχολογία του ανθρώπου και εξηγούν πως η λέξη έχει την ρίζα στον Ουμανισμό.  Δηλαδή το τρανς, ως αρχικό σε πόσες άλλες παράξενες λέξεις σας παραπέμπει ;  Για Σκεφτείτε.....  Τα σχόλια μου είναι όμοια όπως ΕΔΩ, αφου αυτά τα 2 άρθρα είναι σχετικά !

 

ΤΥΠΙΚΟΣ ΟΡΙΣΜΟΣ

Τρανσουμανισμός είναι ένα φιλοσοφικό ρεύμα για το μέλλον, που βασίζεται στον συλλογισμό ότι το ανθρώπινο είδος στην παρούσα του μορφή δεν αντιπροσωπεύει την τελικό εξελικτικό στάδιο αλλά μάλλον μια σχετικά πρώιμη φάση.
Πιο τυπικά, ορίζουμε ως εξής τον τρανσουμανισμό:
(1) Είναι το πνευματικό και πολιτιστικό κίνημα που επιβεβαιώνει τη δυνατότητα και επιθυμητότητα της ριζικής βελτίωσης της ανθρώπινης κατάστασης μέσω του εφαρμοσμένου λόγου και ειδικότερα με την ανάπτυξη και ευρεία διάθεση τεχνολογιών που εξαλείφουν τo γήρας και επαυξάνουν κατά πολύ τις ανθρώπινες πνευματικές, σωματικές και ψυχολογικές ικανότητες.
(2) Είναι η μελέτη των ενδεχομένων, των υποσχέσεων και των δυνητικών κινδύνων των τεχνολογιών που θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε τους θεμελιώδεις ανθρώπινους περιορισμούς, καθώς και η σχετική μελέτη των ηθικών ζητημάτων που σχετίζονται με την ανάπτυξη και χρήση τέτοιων τεχνολογιών. 
  
ΒΙΟΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Η επέμβαση της Βιονικής αλλά και της Υψηλής Τεχνολογίας στο ανθρώπινο σώμα μπορεί να βοηθήσει στην επιδιόρθωση των τραυματισμένων περιοχών, τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην εγκεφαλική διαύγεια ενώ βιονικά εμφυτεύματα μπορούν να βελτιώσουν τη όραση και την κινητικότητα του ανθρώπου.
Οδεύουμε όμως προς ένα μέλλον το οποίο θα περιλαμβάνει ανθρώπους οι οποίοι θα είναι γενετικά σχεδιασμένοι ώστε: 

  • να έχουν εξαιρετική ευφυία και απαλλαγμένοι από οποιοδήποτε βίαιο ένστικτο.
  • να έχουν μέσο όρο διάρκειας ζωής έως και 20 έτη παραπάνω από τον σημερινό μέσο όρο
  • να διαθέτουν ασύρματες συνδέσεις που θα ενώνουν τον εγκέφαλο με τις υπηρεσίες αποστολής e-mail.
  • να έχουν ενδεχομένως και ενισχυμένες αισθήσεις (όπως νυκτερινή όραση).
Μέσω του επιταχυνόμενου ρυθμού της τεχνολογικής εξέλιξης και της επιστημονικής γνώσης, μπαίνουμε σε μια εντελώς καινούργια φάση της ιστορίας του ανθρώπινου είδους. Στο σχετικά ορατό μέλλον ίσως αντιμετωπίσουμε την προοπτική της πραγματικής τεχνητής νοημοσύνης. Νέα είδη νοητικών εργαλείων θα κατασκευαστούν που θα συνδυάζουν την τεχνητή νοημοσύνη με τις τεχνολογίες συνεπαφής.
Η μοριακή Νανοτεχνολογία έχει τη δυνατότητα να προσφέρει άφθονα αγαθά στον άνθρωπο και να του επιτρέψει τον έλεγχο πάνω στις βιοχημικές διαδικασίες του σώματός μας, επιτρέποντάς μας να εξαφανίσουμε τις ασθένειες και το ανεπιθύμητο γήρας.
Τεχνολογίες όπως οι συνεπαφές ανθρώπινου εγκεφάλου-υπολογιστή και η Νευροφαρμακολογία μπορούν να πολλαπλασιάσουν την ανθρώπινη ευφυΐα, να αυξήσουν την συναισθηματική ευεξία, να βελτιώσουν την ανθρώπινη ικανότητά για σταθερή δέσμευση σε στόχους ζωής, ακόμα και να πολλαπλασιάσουν την ποικιλία και τον πλούτο των συναισθημάτων.
Αυτός είναι ακριβώς ο νέος Κόσμος τον οποίο εξετάζει ο Keith A. Bauer, βοηθός καθηγητή φιλοσοφίας από το Marquette University, στη μελέτη του "Wired Patients".
Σε αυτή την εργασία ο Bauer περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο τα ηλεκτρόδια συνδέονται στον εγκέφαλο των ασθενών και βοηθούν στην ανάκτηση λειτουργιών οι οποίες απενεργοποιήθηκαν λόγω εγκεφαλικών επεισοδίων ή τραυματισμού του νωτιαίου μυελού.
Ήδη αρκετοί ασθενείς διαθέτουν το εμφύτευμα VeriChip, ένα microchip με μέγεθος κόκκου ρυζιού στα χέρια τους, όπου αποθηκεύονται ιατρικές πληροφορίες οι οποίες μπορούν να ανακτηθούν από έναν ιατρό με τη βοήθεια ενός σαρωτή, μεγέθους επιπαλάμιου υπολογιστή.
Κάποια άλλα εμφυτεύματα μπορούν να βοηθήσουν στην παρακολούθηση της καρδιάς, μεταφέροντας πληροφορίες από τον ασθενή, που βρίσκεται στην οικία του, κατευθείαν στον ιατρό του νοσοκομείου.
Οι τεχνητές καρδίες μπορούν να επιμηκύνουν την χρονική διάρκεια της ζωής ενώ τα βιονικά μέλη, όπως ονομάζονται, μπορούν να αντικαταστήσουν μέλη τα οποία χάθηκαν σε πόλεμο ή ατυχήματα.
Τέτοιου είδους τεχνολογίες μπορούν να ξεπεράσουν τα όρια των απλών ιατρικών αναγκών και να φθάσουν έως και την ανθρώπινη ενδυνάμωση.
«Υπάρχουν ήδη μηχανές οι οποίες έχουν αντικαταστήσει τον άνθρωπο σε αρκετές περιπτώσεις, δεν είναι πλέον Επιστημονική Φαντασία», σχολιάζει ο Brian Kopell, βοηθός καθηγητή Νευροχειρουργικής από το Medical College of Wisconsin στην Wauwatosa.
Ο Craig Kinsley, νευροεπιστήμονας από το πανεπιστήμιο του Richmond στη Virginia, είπε: «Μπορούμε, στο προσεχές μέλλον, να αναπτύξουμε νευρώνες σε σωλήνες σιλικόνης, μπορούμε να κάνουμε τον τυφλό να δει, τον κωφό να ακούσει ακόμη και να διαβάσουμε την σκέψη ενός ατόμου».
«Όλα αυτά αποτελούν ένα πραγματικό θαύμα, το οποίο έχει γίνει από τους νευροεπιστήμονες».
Ωστόσο η Τεχνολογία σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει εστιαστεί στην επανόρθωση των κατεστραμμένων συστημάτων. Οι ειδικοί πιστεύουν όμως ότι οι άνθρωποι δεν είναι πρόθυμοι να σταματήσουν εκεί.
«Είναι στη φύση μας, να θέλουμε να βελτιώσουμε τους εαυτούς μας», σχολιάζει ο Kopell.

Ο τρανσουμανισμός μπορεί να θεωρηθεί προέκταση του ουμανισμού, από τον οποίο εν μέρει προέρχεται.
Ο ουμανισμός θεωρεί ότι ο άνθρωπος μπορεί να βελτιώσει τα πράγματα προάγοντας την ορθολογική σκέψη, την ελευθερία, την ανεκτικότητα, τη δημοκρατία και το ενδιαφέρον για τους συνανθρώπους του.
Οι τρανσουμανισμός συμφωνεί με αυτά, αλλά υπογραμμίζει επίσης πως ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να βελτιωθεί σωματικά και πνευματικά. Ακριβώς όπως χρησιμοποιούμε ορθολογικά μέσα για να βελτιώνουμε την ανθρώπινη κατάσταση και τον εξωτερικό κόσμο, μπορούμε επίσης να χρησιμοποιούμε τα ίδια μέσα για να βελτιώσουμε τον ανθρώπινο οργανισμό. Κατ’ αυτό τον τρόπο, δεν περιοριζόμαστε στις παραδοσιακές ουμανιστικές μεθόδους, όπως η παιδεία και η πολιτιστική ανάπτυξη. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιούμε τεχνολογικά μέσα που κάποια στιγμή θα μας επιτρέψουν να κινηθούμε πέρα απ’ αυτό που μερικοί θεωρούν “ανθρώπινο”.
Για τον τρανσουμανιστή, πρόοδος υπάρχει όταν όλο και περισσότεροι άνθρωποι μπορούν όλο και περισσότερο να διαμορφώνουν τον εαυτό τους, τη ζωή τους και τον τρόπο με τον οποίο σχετίζονται με τους άλλους, σύμφωνα με τις βαθύτερες αξίες τους.
Οι τρανσουμανιστές δίνουν ιδιαίτερη αξία στην αυτονομία, την ικανότητα και το δικαίωμα των ατόμων να σχεδιάζουν και να επιλέγουν την χρήση της τεχνολογίας για την βελτίωση του σώματός τους.
Μερικοί άνθρωποι μπορούν βεβαίως, για οποιοδήποτε λόγο, να επιλέξουν να αγνοήσουν την ευκαιρία χρήσης της τεχνολογίας για να βελτιώνουν τον εαυτό τους.
Οι τρανσουμανιστές επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα κόσμο όπου αυτόνομα άτομα θα μπορούν να επιλέγουν να παραμείνουν όπως είναι ή να βελτιώνονται και η όποια επιλογή τους να είναι σεβαστή.

ΠροοπτικέςEdit Προοπτικές section

Σήμερα ο τρανσουμανισμός έχει αρχίσει να εισέρχεται στη δεσπόζουσα κουλτούρα, καθώς ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες, επιστημονικά ενήμεροι φιλόσοφοι και κοινωνικοί στοχαστές αρχίζουν να λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψη το εύρος των δυνατοτήτων που περικλείει. Μια ταχύτατα επεκτεινόμενη οικογένεια τρανσουμανιστικών ομάδων, που διαφέρουν κάπως ως προς τις αποχρώσεις και τα κύρια ενδιαφέροντά τους, καθώς και μια πληθώρα ομάδων συζητήσεων σε όλο τον κόσμο, συνασπίζεται κάτω από την ομπρέλα του Παγκόσμιου Τρανσουμανιστικού Συνδέσμου (World Transhumanist Association), που είναι μία δημοκρατική μη-κερδοσκοπική οργάνωση.

Η Σκοτεινή πλευρά του ΤρανσουμανισμούEdit Η Σκοτεινή πλευρά του Τρανσουμανισμού section

Στη σκοτεινή πλευρά του φάσματος, οι τρανσουμανιστές αναγνωρίζουν ότι κάποιες από αυτές τις επερχόμενες τεχνολογίες θα μπορούσαν να έχουν βλαβερές επιδράσεις στην ανθρώπινη ζωή ακόμα και η επιβίωση του είδους μας θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο. Η επιδίωξη της κατανόησης των κινδύνων και η πρόληψη καταστροφών είναι βασικό τμήμα της τρανσουμανιστικής έρευνας.
Ίσως όμως η τεχνολογία αυτή, η οποία επουλώνει τα σωματικά μας τραύματα και μας παρέχει δυνατότητες που ούτε καν φανταζόμασταν στο παρελθόν, να είναι ικανή να μας οδηγήσει στο μέλλον στα πρόθυρα ενός νέου σοβαρότατου ηθικού ζητήματος, το οποίο θα αφορά την ικανότητα της ανασχεδίασης του εαυτού μας αλλά και της οικογένειας μας.

Κριτική του Τρανσουμανισμού

Αν και το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων δεν το έχει συνειδητοποιήσει ακόμα, υπάρχει μια τρομερή διαμάχη για το θέμα του Τρανσουμανισμού, μια κίνηση η οποία προωθεί την χρησιμοποίηση της νέας Τεχνολογίας προς όφελος της ενίσχυσης του ανθρώπινου σώματος και εγκεφάλου.
Οι υποστηρικτές αυτού του κινήματος αναφέρουν ότι ο άνθρωπος αναζητούσε πάντα τρόπους για την επιμήκυνση της ανθρώπινης ζωής και τη βελτίωση του ανθρώπινου είδους, μια τάση που θα υποστήριζε το αντίθετο θα ήταν εναντίον της ίδιας της εξέλιξης του ανθρώπου.
Όπως το έθεσε και ο James Hughes, από το μη κερδοσκοπικό Institute for Ethics and Emerging Technologies: «Δεν υπάρχει τίποτα το φυσικό στις μέρες μας. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι εντελώς διαφορετικός από τον παλαιότερο».
Παρ' όλα αυτά οι υποστηρικτές της αντίθετης άποψης θεωρούν ότι εάν συνεχίσουμε προς την ανασχεδίαση του ανθρώπινου είδους τότε η ζωή του μέλλοντος θα αλλάξει και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την απόκτηση από τον άνθρωπο «θεϊκών» δυνάμεων.
«Πολλές από τις νέες αυτές τεχνολογίες είναι πολύ ισχυρές και πρόκειται να μας επιτρέψουν να χειριστούμε το φυσικό περιβάλλον με τρόπους που δεν έχουμε καταφέραμε ποτέ μας», σχολιάζει ο Richard Hayes, από το Center for Genetics and Society.
«Το σημαντικότερο όμως ζήτημα που τίθεται αφορά το είδος των χειρισμών που θα συνεισφέρουν στην κοινωνική ομαλοποίηση».
Ο Hayes είπε ότι τα έθνη θα πρέπει να αποφασίσουν για το ποιες τεχνολογίες θα υποστηρίξουν, ποιες θα μελετηθούν προσεκτικά και ποιες έχουν επιπτώσεις οι οποίες είναι ολέθριες για την κοινωνία και θα πρέπει να εγκαταλειφθούν».
Πιο συγκεκριμένα ο Hayes φαίνεται να είναι επιφυλακτικός απέναντι στη Τεχνολογία η οποία θα επιτρέψει στους γονείς να χειριστούν τα γονίδια τους ώστε να δημιουργήσουν ένα τέκνο στα μέτρα και τα σταθμά που θα ορίσουν οι ίδιοι.
«Σχεδόν πάντα, οι καινοτομίες προκαλούν φόβο και ανησυχία και διαδοχικά αποδοχή. Αυτό έγινε αντιληπτό και στην περίπτωση της in vitro καλλιέργειας και τη μεταμόσχευση οργάνων», σχολιάζει ο Robyn S. Shapiro, από το Center for the Study of Bioethics at the Medical College.

Ηθική και ΤρανσουμανισμόςEdit Ηθική και Τρανσουμανισμός section

Όμως ο Τρανσουμανισμός εγείρει και κάποια πολύπλοκα ηθικά ερωτήματα. Οι επιστήμονες έχουν μάθει πολλά περισσότερα σχετικά με τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τη βία. Θα πρέπει λοιπόν να επιδιώξουν θεραπείες οι οποίες θα τους επιτρέψουν να «καθαρίσουν» το παιδικό μυαλό από οποιαδήποτε επικίνδυνη προδιάθεση;
Στην μελέτη του, ο Bauer αποφεύγει να πάρει θέση και απλά εστιάζεται στην εξήγηση του φαινομένου και τον καθορισμό αυτού που ονομάζει «η ηθική τοπογραφία».
Στην Ιατρική, αναφέρει ο Bauer, η χρήση των microchip και των βιοανιχνευτών βρίσκει ενδιαφέρουσες εφαρμογές.
Μπορούμε να ενισχύσουμε την ιατρική φροντίδα επιτρέποντας στους ιατρούς να παρακολουθήσουν τα φαινόμενα πριν ακόμα από το τραγικό συμβάν μιας καρδιακής προσβολής.
Μια τέτοια όμως τακτική είναι πιθανόν να ταρακουνήσει την ευαίσθητη σχέση ιατρού – ασθενούς και να θέσει σε κίνδυνο το ιατρικό απόρρητο.
Σήμερα, καταστάσεις οι οποίες κάποτε αποτελούσαν σενάριο σε ταινία Επιστημονικής Φαντασίας και οι οποίες χρησιμοποιούν τη Γενετική για την ενίσχυση του ανθρώπινου είδους φαίνονται να είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα παρά ποτέ.
Ανάμεσα λοιπόν στις μεγαλύτερες ανησυχίες θα πρέπει να είναι και οι διαφοροποιήσεις οι οποίες κληρονομούνται. Αυτό που γίνεται λοιπόν δεν είναι μόνο η τροποποίηση ενός ανθρώπου αλλά ολόκληρου του είδους.
Ίσως λοιπόν για όλους τους παραπάνω λόγους η συζήτηση και επίλυση των ηθικών ζητημάτων που προκύπτουν από την κίνηση του τρανσουμανισμού να αποτελεί σήμερα περισσότερο από ποτέ επιτακτική ανάγκη. 
ΤΡΑΝΣΟΥΜΑΝΙΣΜΟΣ
Μια λέξη που σχετίζεται με το σώμα και την ψυχολογία του ανθρώπου και εξηγούν πως η λέξη έχει την ρίζα στον Ουμανισμό.  Δηλαδή το τρανς, ως αρχικό σε πόσες άλλες παράξενες λέξεις σας παραπέμπει ;  Για Σκεφτείτε.....  Τα σχόλια μου είναι όμοια όπως ΕΔΩ, αφου αυτά τα 2 άρθρα είναι σχετικά !

 

ΤΥΠΙΚΟΣ ΟΡΙΣΜΟΣ

Τρανσουμανισμός είναι ένα φιλοσοφικό ρεύμα για το μέλλον, που βασίζεται στον συλλογισμό ότι το ανθρώπινο είδος στην παρούσα του μορφή δεν αντιπροσωπεύει την τελικό εξελικτικό στάδιο αλλά μάλλον μια σχετικά πρώιμη φάση.
Πιο τυπικά, ορίζουμε ως εξής τον τρανσουμανισμό:
(1) Είναι το πνευματικό και πολιτιστικό κίνημα που επιβεβαιώνει τη δυνατότητα και επιθυμητότητα της ριζικής βελτίωσης της ανθρώπινης κατάστασης μέσω του εφαρμοσμένου λόγου και ειδικότερα με την ανάπτυξη και ευρεία διάθεση τεχνολογιών που εξαλείφουν τo γήρας και επαυξάνουν κατά πολύ τις ανθρώπινες πνευματικές, σωματικές και ψυχολογικές ικανότητες.
(2) Είναι η μελέτη των ενδεχομένων, των υποσχέσεων και των δυνητικών κινδύνων των τεχνολογιών που θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε τους θεμελιώδεις ανθρώπινους περιορισμούς, καθώς και η σχετική μελέτη των ηθικών ζητημάτων που σχετίζονται με την ανάπτυξη και χρήση τέτοιων τεχνολογιών. 
  
ΒΙΟΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Η επέμβαση της Βιονικής αλλά και της Υψηλής Τεχνολογίας στο ανθρώπινο σώμα μπορεί να βοηθήσει στην επιδιόρθωση των τραυματισμένων περιοχών, τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην εγκεφαλική διαύγεια ενώ βιονικά εμφυτεύματα μπορούν να βελτιώσουν τη όραση και την κινητικότητα του ανθρώπου.
Οδεύουμε όμως προς ένα μέλλον το οποίο θα περιλαμβάνει ανθρώπους οι οποίοι θα είναι γενετικά σχεδιασμένοι ώστε: 

  • να έχουν εξαιρετική ευφυία και απαλλαγμένοι από οποιοδήποτε βίαιο ένστικτο.
  • να έχουν μέσο όρο διάρκειας ζωής έως και 20 έτη παραπάνω από τον σημερινό μέσο όρο
  • να διαθέτουν ασύρματες συνδέσεις που θα ενώνουν τον εγκέφαλο με τις υπηρεσίες αποστολής e-mail.
  • να έχουν ενδεχομένως και ενισχυμένες αισθήσεις (όπως νυκτερινή όραση).
Μέσω του επιταχυνόμενου ρυθμού της τεχνολογικής εξέλιξης και της επιστημονικής γνώσης, μπαίνουμε σε μια εντελώς καινούργια φάση της ιστορίας του ανθρώπινου είδους. Στο σχετικά ορατό μέλλον ίσως αντιμετωπίσουμε την προοπτική της πραγματικής τεχνητής νοημοσύνης. Νέα είδη νοητικών εργαλείων θα κατασκευαστούν που θα συνδυάζουν την τεχνητή νοημοσύνη με τις τεχνολογίες συνεπαφής.
Η μοριακή Νανοτεχνολογία έχει τη δυνατότητα να προσφέρει άφθονα αγαθά στον άνθρωπο και να του επιτρέψει τον έλεγχο πάνω στις βιοχημικές διαδικασίες του σώματός μας, επιτρέποντάς μας να εξαφανίσουμε τις ασθένειες και το ανεπιθύμητο γήρας.
Τεχνολογίες όπως οι συνεπαφές ανθρώπινου εγκεφάλου-υπολογιστή και η Νευροφαρμακολογία μπορούν να πολλαπλασιάσουν την ανθρώπινη ευφυΐα, να αυξήσουν την συναισθηματική ευεξία, να βελτιώσουν την ανθρώπινη ικανότητά για σταθερή δέσμευση σε στόχους ζωής, ακόμα και να πολλαπλασιάσουν την ποικιλία και τον πλούτο των συναισθημάτων.
Αυτός είναι ακριβώς ο νέος Κόσμος τον οποίο εξετάζει ο Keith A. Bauer, βοηθός καθηγητή φιλοσοφίας από το Marquette University, στη μελέτη του "Wired Patients".
Σε αυτή την εργασία ο Bauer περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο τα ηλεκτρόδια συνδέονται στον εγκέφαλο των ασθενών και βοηθούν στην ανάκτηση λειτουργιών οι οποίες απενεργοποιήθηκαν λόγω εγκεφαλικών επεισοδίων ή τραυματισμού του νωτιαίου μυελού.
Ήδη αρκετοί ασθενείς διαθέτουν το εμφύτευμα VeriChip, ένα microchip με μέγεθος κόκκου ρυζιού στα χέρια τους, όπου αποθηκεύονται ιατρικές πληροφορίες οι οποίες μπορούν να ανακτηθούν από έναν ιατρό με τη βοήθεια ενός σαρωτή, μεγέθους επιπαλάμιου υπολογιστή.
Κάποια άλλα εμφυτεύματα μπορούν να βοηθήσουν στην παρακολούθηση της καρδιάς, μεταφέροντας πληροφορίες από τον ασθενή, που βρίσκεται στην οικία του, κατευθείαν στον ιατρό του νοσοκομείου.
Οι τεχνητές καρδίες μπορούν να επιμηκύνουν την χρονική διάρκεια της ζωής ενώ τα βιονικά μέλη, όπως ονομάζονται, μπορούν να αντικαταστήσουν μέλη τα οποία χάθηκαν σε πόλεμο ή ατυχήματα.
Τέτοιου είδους τεχνολογίες μπορούν να ξεπεράσουν τα όρια των απλών ιατρικών αναγκών και να φθάσουν έως και την ανθρώπινη ενδυνάμωση.
«Υπάρχουν ήδη μηχανές οι οποίες έχουν αντικαταστήσει τον άνθρωπο σε αρκετές περιπτώσεις, δεν είναι πλέον Επιστημονική Φαντασία», σχολιάζει ο Brian Kopell, βοηθός καθηγητή Νευροχειρουργικής από το Medical College of Wisconsin στην Wauwatosa.
Ο Craig Kinsley, νευροεπιστήμονας από το πανεπιστήμιο του Richmond στη Virginia, είπε: «Μπορούμε, στο προσεχές μέλλον, να αναπτύξουμε νευρώνες σε σωλήνες σιλικόνης, μπορούμε να κάνουμε τον τυφλό να δει, τον κωφό να ακούσει ακόμη και να διαβάσουμε την σκέψη ενός ατόμου».
«Όλα αυτά αποτελούν ένα πραγματικό θαύμα, το οποίο έχει γίνει από τους νευροεπιστήμονες».
Ωστόσο η Τεχνολογία σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει εστιαστεί στην επανόρθωση των κατεστραμμένων συστημάτων. Οι ειδικοί πιστεύουν όμως ότι οι άνθρωποι δεν είναι πρόθυμοι να σταματήσουν εκεί.
«Είναι στη φύση μας, να θέλουμε να βελτιώσουμε τους εαυτούς μας», σχολιάζει ο Kopell.

Ο τρανσουμανισμός μπορεί να θεωρηθεί προέκταση του ουμανισμού, από τον οποίο εν μέρει προέρχεται.
Ο ουμανισμός θεωρεί ότι ο άνθρωπος μπορεί να βελτιώσει τα πράγματα προάγοντας την ορθολογική σκέψη, την ελευθερία, την ανεκτικότητα, τη δημοκρατία και το ενδιαφέρον για τους συνανθρώπους του.
Οι τρανσουμανισμός συμφωνεί με αυτά, αλλά υπογραμμίζει επίσης πως ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να βελτιωθεί σωματικά και πνευματικά. Ακριβώς όπως χρησιμοποιούμε ορθολογικά μέσα για να βελτιώνουμε την ανθρώπινη κατάσταση και τον εξωτερικό κόσμο, μπορούμε επίσης να χρησιμοποιούμε τα ίδια μέσα για να βελτιώσουμε τον ανθρώπινο οργανισμό. Κατ’ αυτό τον τρόπο, δεν περιοριζόμαστε στις παραδοσιακές ουμανιστικές μεθόδους, όπως η παιδεία και η πολιτιστική ανάπτυξη. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιούμε τεχνολογικά μέσα που κάποια στιγμή θα μας επιτρέψουν να κινηθούμε πέρα απ’ αυτό που μερικοί θεωρούν “ανθρώπινο”.
Για τον τρανσουμανιστή, πρόοδος υπάρχει όταν όλο και περισσότεροι άνθρωποι μπορούν όλο και περισσότερο να διαμορφώνουν τον εαυτό τους, τη ζωή τους και τον τρόπο με τον οποίο σχετίζονται με τους άλλους, σύμφωνα με τις βαθύτερες αξίες τους.
Οι τρανσουμανιστές δίνουν ιδιαίτερη αξία στην αυτονομία, την ικανότητα και το δικαίωμα των ατόμων να σχεδιάζουν και να επιλέγουν την χρήση της τεχνολογίας για την βελτίωση του σώματός τους.
Μερικοί άνθρωποι μπορούν βεβαίως, για οποιοδήποτε λόγο, να επιλέξουν να αγνοήσουν την ευκαιρία χρήσης της τεχνολογίας για να βελτιώνουν τον εαυτό τους.
Οι τρανσουμανιστές επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα κόσμο όπου αυτόνομα άτομα θα μπορούν να επιλέγουν να παραμείνουν όπως είναι ή να βελτιώνονται και η όποια επιλογή τους να είναι σεβαστή.

ΠροοπτικέςEdit Προοπτικές section

Σήμερα ο τρανσουμανισμός έχει αρχίσει να εισέρχεται στη δεσπόζουσα κουλτούρα, καθώς ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες, επιστημονικά ενήμεροι φιλόσοφοι και κοινωνικοί στοχαστές αρχίζουν να λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψη το εύρος των δυνατοτήτων που περικλείει. Μια ταχύτατα επεκτεινόμενη οικογένεια τρανσουμανιστικών ομάδων, που διαφέρουν κάπως ως προς τις αποχρώσεις και τα κύρια ενδιαφέροντά τους, καθώς και μια πληθώρα ομάδων συζητήσεων σε όλο τον κόσμο, συνασπίζεται κάτω από την ομπρέλα του Παγκόσμιου Τρανσουμανιστικού Συνδέσμου (World Transhumanist Association), που είναι μία δημοκρατική μη-κερδοσκοπική οργάνωση.

Η Σκοτεινή πλευρά του ΤρανσουμανισμούEdit Η Σκοτεινή πλευρά του Τρανσουμανισμού section

Στη σκοτεινή πλευρά του φάσματος, οι τρανσουμανιστές αναγνωρίζουν ότι κάποιες από αυτές τις επερχόμενες τεχνολογίες θα μπορούσαν να έχουν βλαβερές επιδράσεις στην ανθρώπινη ζωή ακόμα και η επιβίωση του είδους μας θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο. Η επιδίωξη της κατανόησης των κινδύνων και η πρόληψη καταστροφών είναι βασικό τμήμα της τρανσουμανιστικής έρευνας.
Ίσως όμως η τεχνολογία αυτή, η οποία επουλώνει τα σωματικά μας τραύματα και μας παρέχει δυνατότητες που ούτε καν φανταζόμασταν στο παρελθόν, να είναι ικανή να μας οδηγήσει στο μέλλον στα πρόθυρα ενός νέου σοβαρότατου ηθικού ζητήματος, το οποίο θα αφορά την ικανότητα της ανασχεδίασης του εαυτού μας αλλά και της οικογένειας μας.

Κριτική του Τρανσουμανισμού

Αν και το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων δεν το έχει συνειδητοποιήσει ακόμα, υπάρχει μια τρομερή διαμάχη για το θέμα του Τρανσουμανισμού, μια κίνηση η οποία προωθεί την χρησιμοποίηση της νέας Τεχνολογίας προς όφελος της ενίσχυσης του ανθρώπινου σώματος και εγκεφάλου.
Οι υποστηρικτές αυτού του κινήματος αναφέρουν ότι ο άνθρωπος αναζητούσε πάντα τρόπους για την επιμήκυνση της ανθρώπινης ζωής και τη βελτίωση του ανθρώπινου είδους, μια τάση που θα υποστήριζε το αντίθετο θα ήταν εναντίον της ίδιας της εξέλιξης του ανθρώπου.
Όπως το έθεσε και ο James Hughes, από το μη κερδοσκοπικό Institute for Ethics and Emerging Technologies: «Δεν υπάρχει τίποτα το φυσικό στις μέρες μας. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι εντελώς διαφορετικός από τον παλαιότερο».
Παρ' όλα αυτά οι υποστηρικτές της αντίθετης άποψης θεωρούν ότι εάν συνεχίσουμε προς την ανασχεδίαση του ανθρώπινου είδους τότε η ζωή του μέλλοντος θα αλλάξει και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την απόκτηση από τον άνθρωπο «θεϊκών» δυνάμεων.
«Πολλές από τις νέες αυτές τεχνολογίες είναι πολύ ισχυρές και πρόκειται να μας επιτρέψουν να χειριστούμε το φυσικό περιβάλλον με τρόπους που δεν έχουμε καταφέραμε ποτέ μας», σχολιάζει ο Richard Hayes, από το Center for Genetics and Society.
«Το σημαντικότερο όμως ζήτημα που τίθεται αφορά το είδος των χειρισμών που θα συνεισφέρουν στην κοινωνική ομαλοποίηση».
Ο Hayes είπε ότι τα έθνη θα πρέπει να αποφασίσουν για το ποιες τεχνολογίες θα υποστηρίξουν, ποιες θα μελετηθούν προσεκτικά και ποιες έχουν επιπτώσεις οι οποίες είναι ολέθριες για την κοινωνία και θα πρέπει να εγκαταλειφθούν».
Πιο συγκεκριμένα ο Hayes φαίνεται να είναι επιφυλακτικός απέναντι στη Τεχνολογία η οποία θα επιτρέψει στους γονείς να χειριστούν τα γονίδια τους ώστε να δημιουργήσουν ένα τέκνο στα μέτρα και τα σταθμά που θα ορίσουν οι ίδιοι.
«Σχεδόν πάντα, οι καινοτομίες προκαλούν φόβο και ανησυχία και διαδοχικά αποδοχή. Αυτό έγινε αντιληπτό και στην περίπτωση της in vitro καλλιέργειας και τη μεταμόσχευση οργάνων», σχολιάζει ο Robyn S. Shapiro, από το Center for the Study of Bioethics at the Medical College.

Ηθική και ΤρανσουμανισμόςEdit Ηθική και Τρανσουμανισμός section

Όμως ο Τρανσουμανισμός εγείρει και κάποια πολύπλοκα ηθικά ερωτήματα. Οι επιστήμονες έχουν μάθει πολλά περισσότερα σχετικά με τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τη βία. Θα πρέπει λοιπόν να επιδιώξουν θεραπείες οι οποίες θα τους επιτρέψουν να «καθαρίσουν» το παιδικό μυαλό από οποιαδήποτε επικίνδυνη προδιάθεση;
Στην μελέτη του, ο Bauer αποφεύγει να πάρει θέση και απλά εστιάζεται στην εξήγηση του φαινομένου και τον καθορισμό αυτού που ονομάζει «η ηθική τοπογραφία».
Στην Ιατρική, αναφέρει ο Bauer, η χρήση των microchip και των βιοανιχνευτών βρίσκει ενδιαφέρουσες εφαρμογές.
Μπορούμε να ενισχύσουμε την ιατρική φροντίδα επιτρέποντας στους ιατρούς να παρακολουθήσουν τα φαινόμενα πριν ακόμα από το τραγικό συμβάν μιας καρδιακής προσβολής.
Μια τέτοια όμως τακτική είναι πιθανόν να ταρακουνήσει την ευαίσθητη σχέση ιατρού – ασθενούς και να θέσει σε κίνδυνο το ιατρικό απόρρητο.
Σήμερα, καταστάσεις οι οποίες κάποτε αποτελούσαν σενάριο σε ταινία Επιστημονικής Φαντασίας και οι οποίες χρησιμοποιούν τη Γενετική για την ενίσχυση του ανθρώπινου είδους φαίνονται να είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα παρά ποτέ.
Ανάμεσα λοιπόν στις μεγαλύτερες ανησυχίες θα πρέπει να είναι και οι διαφοροποιήσεις οι οποίες κληρονομούνται. Αυτό που γίνεται λοιπόν δεν είναι μόνο η τροποποίηση ενός ανθρώπου αλλά ολόκληρου του είδους.
Ίσως λοιπόν για όλους τους παραπάνω λόγους η συζήτηση και επίλυση των ηθικών ζητημάτων που προκύπτουν από την κίνηση του τρανσουμανισμού να αποτελεί σήμερα περισσότερο από ποτέ επιτακτική ανάγκη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου