a.readmore { /* CSS properties go here */ }
Καλώς ορίσατε στην μάχη της Αναζήτησης.

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Άρχισαν τα όργανα και στην Παιδεία

 
Οι προτάσεις της υπουργού Παιδείας για τις ανατροπές στα πανεπιστήμια προκαλούν τις έντονες αντιδράσεις των πρυτάνεων. Σήμερα η Α.Διαμαντοπούλου θα στείλει τις προτάσεις στους πρυτάνεις.

Τύμπανα πολέμου και στα πανεπιστήμια. Οι αλλαγές που ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα. Σήμερα θα αποσταλεί στους πρυτάνεις το σχέδιο του νέου νόμου-πλαισίου για τη λειτουργία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
 
Οι πρυτάνεις των ιδρυμάτων που συνεδρίασαν το Σάββατο στον Βόλο εξέδωσαν μια ιδιαίτερα επιθετική ανακοίνωση, στην οποία κατηγορούν το υπουργείο Παιδείας για «εμπάθεια απέναντι στην ακαδημαϊκή κοινότητα», υποστηρίζοντας ότι επιχειρεί αλλαγές-εξπρές στην Ανώτατη Εκπαίδευση εν μέσω θέρους και καταγγέλλοντας ύπαρξη «κρυφής ατζέντας».
 
Στην ανακοίνωσή τους οι πανεπιστημιακοί (με την οποία ωστόσο φέρονται να διαφώνησαν οι πρυτάνεις του Οικονομικού Πανεπιστημίου και των Πανεπιστημίων Κρήτης και Ιονίου) κάνουν μάλιστα λόγο για «εισαγωγή διδάκτρων σε προπτυχιακό επίπεδο», χωρίς να έχει ανακοινωθεί, τουλάχιστον επίσημα, κάτι τέτοιο.
 
Η σύνοδος των πρυτάνεων αποφάσισε να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης, των πολιτικών κομμάτων και της Βουλής, κάνοντας λόγο για επιζήμιες αλλαγές. «Καμία μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Εκπαίδευση δεν είναι εφικτή χωρίς τη συμμετοχή της πανεπιστημιακής κοινότητας», τονίζουν.
 
Σύμφωνα με τα “Νέα”, από την πλευρά της η Αννα Διαμαντοπούλου υπογραμμίζει ότι οι προτάσεις που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα βρίσκονται σε ανοικτή διαβούλευση εδώ και 10 μήνες (και σε ηλεκτρονική, επί τρίμηνο) και αρκετές επισημάνσεις ελήφθησαν υπόψη. Η υπουργός Παιδείας συμπληρώνει ότι το τελικό σχέδιο θα δοθεί σήμερα στους πανεπιστημιακούς για να εκφράσουν τις παρατηρήσεις τους. Ομως οι αλλαγές δεν περιορίζονται στους πανεπιστημιακούς, αλλά αφορούν κυρίως την κοινωνία και τους φοιτητές. «Η ελληνική κοινωνία θέλει ένα πανεπιστήμιο και ΤΕΙ ανοιχτό, που να λειτουργεί και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της και στις ανάγκες της οικονομίας, που να συνδέεται με όλο τον κόσμο. Οι αλλαγές έχουν στόχο αυτό το πανεπιστήμιο και αυτό το ΤΕΙ», αναφέρει.
 
Πάντως, οι πρόεδροι των ΤΕΙ που συνεδριάζουν σήμερα φαίνεται πως έχουν πιο θετική προσέγγιση ως προς τη δυνατότητα των πτυχίων με τριετείς σπουδές. Εχουν κατά καιρούς επεξεργαστεί διάφορα σενάρια για την Ανώτατη Εκπαίδευση, τα οποία, όπως αναφέρουν, «συμφωνούν με την ευρωπαϊκή πρακτική και τις δομές της, σφυρηλατώντας τον ενιαίο χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης».
 
Με τη νέα ρύθμιση για το πανεπιστημιακό άσυλο, στην οποία δεν οριοθετείται ο χώρος των ιδρυμάτων ως χώρος ασύλου, ακόμα και ένας πολίτης θα μπορεί να καταγγείλει έκτροπα, ανέφερε ο γραμματέας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βασ. Παπάζογλου μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. Ο κ. Παπάζογλου ρωτήθηκε «εάν ο πολίτης καταγγείλει στην Αστυνομία ότι στον χώρο του πανεπιστημίου γίνονται έκτροπα, η Αστυνομία θα αποφασίσει εάν θα πάει;» και απάντησε: «Ακριβώς. Αυτό σημαίνει ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και πραγματική ακαδημαϊκή ελευθερία, κατά τη γνώμη μου».
 
Περισσότερα ΕΔΩ.   
 
Τέλος από τελευταίο άρθρο του ιδίου ιστολογίου :

Οι επτά αλλαγές

Από Σεπτέμβρη τα πανεπιστήμια θα έχουν τη δυνατότητα να δίνουν πτυχία μετά από τριετή φοίτηση, ενώ διδακτορικά θα γίνονται και στα ΤΕΙ. Οι λεγόμενοι αιώνιοι θα διαγράφονται στα έξι χρόνια, ενώ όσοι πρωτεύουν θα έχουν χρηματικό μπόνους .
Οι καθηγητές θα αξιολογούνται ανά πέντε χρόνια, στα συμβούλια εκτός από καθηγητές και φοιτητές θα μετέχουν και επτά εξωπανεπιστημιακοί.

Τέλος καταργείται στην πράξη το πανεπιστημιακό άσυλο με τις ευελιξίες που παρέχονται σε κάθε ίδρυμα.

Όλα αυτά μπαίνουν μπροστά το Σεπτέμβρη και μένει να αποδειχθεί και στην πράξη το πως θα λειτουργήσουν.
Η πιο ουσιαστική και απτή αλλαγή για τους φοιτητές θα είναι ο χρόνος φοίτησης. Εκτός του ότι όποιος δεν παίρνει πτυχίο στα έξι χρόνια διαγράφεται απ' τα μητρώα, θα υπάρχει ειδική μνεία για τους εργαζόμενους φοιτητές (εάν εργάζονται αποδεδειγμένα περισσότερες από 20 ώρες εβδομαδιαίως), οι οποίοι θα μπορούν να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους εντός 8ετίας.
Όσα ιδρύματα επιθυμούν, θα μπορούν να χορηγούν πτυχία μετά από τρία χρόνια και με την προϋπόθεση ότι οι φοιτητές θα έχουν συγκεντρώσει 180 ακαδημαϊκές μονάδες.
Πολλοί είναι βέβαια όσοι αντιδρούν ήδη τόσο με τη συμμετοχή εξωπανεπιστημιακών, όσο και με τη θέσπιση οικονομικών μπόνους, αλλά και με την κατάργηση του Ασύλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου