a.readmore { /* CSS properties go here */ }
Καλώς ορίσατε στην μάχη της Αναζήτησης.

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Συζητούν για έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. την Παρασκευή


Σύσκεψη με τη συμμετοχή των ηγετών των χωρών της Ε.Ε. ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τηλεγραφήματα διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων.
Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής, στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν η ελληνική κρίση χρέους αλλά και η γενικότερη αναταραχή στην ευρωζώνη. Σημειώνεται πως εάν η σύνοδος πραγματοποιηθεί την Παρασκευή θα συμπέσει χρονικά με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων σχετικά με τα τεστ αντοχής στα οποία υποβάλονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Σήμερα η Ε.Ε. έσπευσε να καθησυχάσει τις ανησυχίες λέγοντας πως θα στηρίξει όσες τράπεζες δεν καταφέρουν να... περάσουν τις εξετάσεις.
Προηγήθηκαν η ουσιαστικά άκαρπη συνεδρίαση του Eurogroup χθες αλλά και η σημερινή αναταραχή στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, οι οποίες ξεκίνησαν την ημέρα με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο και να δέχονται ισχυρότατες πιέσεις. Εξαιρετικά άσχημα είχε ξεκινήσει η ημέρα και για το ευρώ που βρέθηκε να υποχωρεί ατάκτως έναντι του δολαρίου για να ανακάμψει αργότερα.
Φυσικά συνεχίστηκαν οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων.
Ο επίτροπος Ολι Ρεν επανέλαβε σήμερα πως είναι απαραίτητο να βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος επέκτασης της κρίσης σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Τις ανησυχίες του φαίνεται να εντείνει η κατάσταση στη γειτονική μας Ιταλία, όπου τα σπρεντ ακολουθούν ανοδική πορεία τα τελευταία 24ωρα.
«Η επιλεκτική χρεοκοπία επί του ελληνικού χρέους δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί ως πιθανότητα» εκτίμησε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών. Ο Γερμανός ομόλογός του, Β. Σόιμπλε τόνισε πως "είναι σίγουρη η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα" στο νέο πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα,  ενώ ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου επιχείρησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες αποκλείοντας το ενδεχόμενο χρεοκοπίας χώρας της ευρωζώνης. Αν και η χθεσινή συνεδρίαση δεν κατέληξε σε αποτελέσματα, με τους μετέχοντες να μεταθέτουν τη λήψη αποφάσεων για τους επόμενους μήνες, ο Ευάγ. Βενιζέλος εκτίμησε πως το Eurogroup εξέπεμψε ένα ξεκάθαρο μήνυμα "πως είναι έτοιμο να αναλάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη".
Είχε προηγηθεί η επιστολή του Γ. Παπανδρέου προς τον προεδρεύοντα του Eurogroup, Ζ. Κ. Γιούνκερ, με τον πρωθυπουργό να απορρίπτει το γαλλικό σχέδιο ως δαπανηρό, ανεπαρκές και επικίνδυνο. Ο Γ. Παπανδρέου σημειώνει, πάντως, στην ίδια επιστολή πως η Ελλάδα δεν αντιτίθεται "επί της αρχής στη συμμετοχή των ιδιωτών". Σήμερα ο πρωθυπουργός επανήλθε, λέγοντας στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ότι η Ε.Ε. έχει λάβει μεν ιστορικές αποφάσεις σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης, οι οποίες όμως είναι ανεπαρκείς σε σχέση με την αντίδραση των αγορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου