a.readmore { /* CSS properties go here */ }
Καλώς ορίσατε στην μάχη της Αναζήτησης.

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

DNA και Προσωπικά Δεδομένα

από


DNA Stories by DNAlogy


γιατί στις αμφιβολίες μόνο το DNA μπορεί να απαντήσει

 

éditorial

Είναι πλέον γεγονός ότι το DNA αποτελεί το νέο πανίσχυρο όπλο στην υπηρεσία της αλήθειας… της αλήθειας της ιατρικής, της βιολογικής, της νομικής,  της αλήθειας της ζωής.  Ήρθε η ώρα λοιπόν να αποδαιμονοποιήσουμε την ιδέα του DNA, να την κατανοήσουμε και να μάθουμε τη χρησιμότητα των γενετικών μας χαρακτηριστικών. Άλλωστε πρόκειται για την πηγή της ζωής, τον κώδικα της δημιουργίας μας. Γνωρίζουμε όλοι πως η ανακάλυψη και αργότερα η χρήση του DNA, άλλαξε τα δεδομένα τόσο στην ιατρική όσο και στην ιατροδικαστική επιστήμη. Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι πώς να χρησιμοποιήσουν αυτό το επίτευγμα στην καθημερινή τους ζωή. Στην ιατρική, μπορούμε πλέον να εντοπίσουμε τις γενετικές ανωμαλίες του DNA και να προλάβουμε ή να αντιμετωπίσουμε πολλές ασθένειες. Στην ιατροδικαστική, το DNA μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σημαντικό στοιχείο επίλυσης μιας υπόθεσης, είτε καταδικάζοντας είτε αθωώνοντας κάποιον, αλλά πάντα καταγράφοντας την πραγματικότητα. Όσον αφορά τη βιολογική μας υπόσταση, μόνο το DNA μπορεί να εξακριβώσει με ακρίβεια τους οικογενειακούς δεσμούς… Με λίγα λόγια, το DNA είναι μια αστείρευτη πηγή δεδομένων, τα οποία κάθε μέρα μας επιτρέπουν να ζούμε, να σκεφτόμαστε, να αισθανόμαστε, να δημιουργούμε, να είμαστε άνθρωποι…
Τεστ DNA και προσωπικά δεδομένα…
Ο αιώνας του DNA έχει ξεκινήσει… Το μικροσκοπικό αυτό μόριο της φύσης που είναι η βάση της ζωής όλων των ζωντανών οργανισμών αποτελεί πλέον ένα πολύτιμο όπλο στα χέρια των επιστημόνων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Αν και η ενημέρωση γύρω από τις νέες δυνατότητες που μας προσφέρει η μελέτη και η χρήση του είναι ελλιπής, έχει αρχίσει να γίνεται πλέον κατανοητό σε όλους πως έχει μπει στη ζωή μας με μοναδικό σκοπό να μας βοηθήσει. Είτε πρόκειται για την εξακρίβωση βιολογικών δεσμών, είτε για την πρόληψη και τη διάγνωση γενετικών ασθενειών, είτε για την εξιχνίαση εγκλημάτων, το DNA μπορεί να δώσει τις απαντήσεις με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια και εγκυρότητα.
Παρόλα αυτά, δεν είναι λίγες οι φορές που η λέξη DNA τρομάζει αρκετούς, οι οποίοι φοβούνται πως μια απλή εξέταση θα τους αφήσει γυμνούς μπροστά σε φοβερές αποκαλύψεις προσωπικών δεδομένων. Είναι όμως αυτή η αλήθεια ή μήπως η άγνοια δίνει τροφή στη φαντασία για να γεννήσει μυθικά τέρατα; Ας δούμε καταρχάς τι πληροφορίες μπορεί να αποκαλύψει κάθε εξέταση DNA και πως αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν.
Ιατρικές εξετάσεις: Οι κληρονομικές ασθένειες μεταφέρονται από γενιά σε γενιά μέσω του DNA. Οι πληροφορίες για τις ασθένειες αυτές βρίσκονται στις κωδικές περιοχές του DNA που καλούνται γονίδια. Χάρη στις μεγάλες προόδους της Μοριακής Βιολογίας και της Ιατρικής, οι περισσότερες κληρονομικές ασθένειες έχουν συνδεθεί με «βλάβες» στα φυσιολογικά γονίδια και μπορούν πλέον εύκολα να ανιχνευθούν με μια απλή εξέταση DNA. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων ασθενειών είναι η μεσογειακή αναιμία, η κυστική ίνωση, η θρομβοφιλία, το γλαύκωμα κ.α. Η σημαντική αυτή μέθοδος ανάγνωσης του DNA, μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ τις συνθήκες διαβίωσης των ασθενών. Στις περιπτώσεις που η ανίχνευση μιας τέτοιας βλάβης στο DNA πραγματοποιηθεί πριν την έναρξη της αντίστοιχης νόσου, ο ασθενής μπορεί να ακολουθήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα ζωής ώστε να καθυστερήσει την εμφάνισή της ή ακόμα και να βελτιώσει σε μεγάλο ποσοστό τα συμπτώματά της αν αυτή έχει ήδη εμφανιστεί. Σε κάθε ιατρική εξέταση ισχύει το ιατρικό απόρρητο και επομένως τα προσωπικά δεδομένα του ασθενούς είναι απόλυτα διασφαλισμένα.
Εξακρίβωση βιολογικής συγγένειας: Στις εξετάσεις DNA που αφορούν την εξακρίβωση της βιολογικής συγγένειας μεταξύ των ατόμων (τεστ πατρότητας, μητρότητας, αδερφών κτλ.) εφαρμόζεται και πάλι η μέθοδος της ανάγνωσης του DNA με μια σημαντική όμως διαφορά. Η διαφορά στην εξέταση αυτή είναι ότι εδώ χρησιμοποιούνται οι μη κωδικές περιοχές του DNA που δεν έχουν καμία απολύτως πληροφορία και όχι οι κωδικές περιοχές που φέρουν σημαντικές πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά του κάθε ανθρώπου, καθώς οι τελευταίες εμφανίζουν εξαιρετική ομοιότητα μεταξύ των ατόμων. Οι εξετάσεις αυτές δε στηρίζονται επομένως σε κανένα προσωπικό δεδομένο τέτοιου τύπου αλλά στην εξαιρετική πολυμορφία που χαρακτηρίζει τις «άχρηστες» μη κωδικές περιοχές και η οποία δίνει τη μοναδικότητα σε κάθε άτομο. Έτσι, μελετώντας 16 -τουλάχιστον- τέτοιες περιοχές μπορούμε να αποκτήσουμε ένα μοναδικό γενετικό προφίλ για κάθε άτομο. Συγκρίνοντας το γενετικό προφίλ δύο ατόμων μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα για το αν τα άτομα αυτά συνδέονται βιολογικά, χωρίς να μπορούμε να «υποκλέψουμε» ουδεμία επιπλέον πληροφορία για τα χαρακτηριστικά των ατόμων ή για τις ασθένειες από τις οποίες πιθανά πάσχουν. Παρόλα αυτά, και επειδή ένα γενετικό προφίλ δεν παύει να είναι χαρακτηριστικό ενός ατόμου ακόμα κι αν δεν προσφέρει καμία πληροφόρηση, τα κέντρα γενετικής που αναλαμβάνουν τέτοιου είδους εξετάσεις δε διατηρούν τα προφίλ στις βάσεις δεδομένων τους, διασφαλίζοντας και εδώ το απόρρητο των εξετάσεων αυτών.
Εξιχνιάσεις εγκλημάτων: Η εξέταση DNA στις περιπτώσεις εξιχνίασης εγκλημάτων μοιάζει με αυτήν της εξακρίβωσης βιολογικής συγγένειας, με τη διαφορά ότι εδώ δε συγκρίνουμε τα προφίλ 2 ατόμων αλλά προσπαθούμε να ταυτοποιήσουμε ένα DNA που βρέθηκε στον τόπο ενός εγκλήματος με αυτό του υπόπτου και πιθανού δράστη. Και σε αυτήν την περίπτωση μελετώνται οι μη κωδικές, πολυμορφικές περιοχές, που δε φέρουν καμία πληροφορία για τα χαρακτηριστικά του ατόμου, αλλά συντάσσουν το μοναδικό γενετικό προφίλ του ατόμου από το οποίο προέρχονται. Πολλές συζητήσεις έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σχετικά με το αρχείο γενετικών προφίλ των κακοποιών που οφείλουν να διατηρούν οι Αστυνομικές Αρχές προκειμένου να μπορούν να ταυτοποιούν το γενετικό υλικό που ανιχνεύεται κάθε φορά σε τόπους εγκλημάτων με άτομα που έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν. Ένα τέτοιο εγχείρημα, και εφόσον πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, θα μπορούσε να βοηθήσει τις Αστυνομικές Αρχές στο πολύτιμο έργο που καλούνται να εκτελέσουν όσον αφορά την εξιχνίαση εγκληματικών ενεργειών.
Τα τεστ DNA είναι μια νέα μέθοδος που μπορεί να μας προφυλάξει, να μας βοηθήσει, να μας ενημερώσει, να μας προστατεύσει… Η ενημέρωση γύρω από τα οφέλη των εξετάσεων αυτών μπορεί να μας απαλλάξει από θεωρίες συνομωσίας και φανταστικά σενάρια υποκλοπής προσωπικών δεδομένων που αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής…
Φιτσιάλος Γεώργιος
Διευθύνων Σύμβουλος DNAlogy 
Διδάκτωρ Γενετιστής, Μοριακός Βιολόγος,
Πραγματογνώμων των Ελληνικών Δικαστικών Αρχών σε θέματα Ταυτοποίησης Βιολογικού Υλικού και Ανάλυσης DNA
98 Vouliagmenis Ave, 16674 Glyfada, Athens, Greece
Tel/Fax: (+30)210 9650370


ΑΣΠΑΣΙΑ : Η ζωή μας είναι διττή.  Γι αυτό το μαχαίρι έχει και αυτό, όπως εμείς- όπως όλα, δύο όψεις !  Εάν η επιστήμη είχε αποδείξει εμπράκτως ότι τιμούσε τον όρκο του Ιπποκράτη ή όποιου αλλού, στην Ανθρωπότητα σήμερα πουθενά στον κόσμο δεν θα σερνόταν η δυστυχία !  Γιατί η επιστήμη είναι συνυφασμένη με την Γνώση.  Όταν η γνώση αυτή δεν επιτελεί τα της επιστήμης (γνωστή μέχρι το 1840 ως Φυσική Φιλοσοφία !) τότε παύει να είναι επιστήμη.
Ζητώ συγγνώμη από τον αρθρογράφο που βρήκα την ευκαιρία να εκφράσω τα παρόντα, με αφορμή το άρθρο του, αλλά σήμερα το σημαντικότερο που συμβαίνει δεν είναι καμία δαιμονοποίηση, αλλά μια υπαρκτή και οφθαλμοφανέστατη απτή πραγματικότητα.  
Το ότι η επιστήμη , όπως κάθε πτυχή της ζωής, έχει πάντα τις εξαιρέσεις της, δεν αναιρεί όλα τα υπόλοιπα.  Η πραγματικότητα είναι μία και μοναδική.  Κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει.  Η ανθρωπότητα έχει βρεθεί στο σταυροδρόμι, όπου πρέπει ενσυνειδήτως να επιλέξει.  Αφού όλα μαζί πηγαίνουν.  
Όλα σε ένα.  Η επιστήμη στο σύνολό της κατά μεγάλο μέρος της βρίσκεται στην  υπηρεσία του τρόπου εξέλιξης, που ορίζει η εκάστοτε οικονομική εξουσιαστική δύναμη σύμφωνα με τους στόχους της !
Αν ερωτηθώ τι εννοώ, εύκολα μου έρχεται στο μυαλό η ευγονική και τα " γνωστά " πειράματά της.  Μήπως ξεχάσαμε τι έκαναν οι επιστήμονες την εποχή του Χίτλερ ;
Τιμωρήθηκε ποτέ κανένας ;  Όχι, απεδόθη τιμωρία μόνον σε αυτούς που είχαν ήδη εκτεθεί με τα εγκλήματά τους κατά της ανθρωπότητας.  Που πήγαν όλοι αυτοί οι επιστήμονες, μετά τον 2 Π.Π ;  Μα είναι γνωστόν από χρόνια, πως μετοίκησαν στην Αμερική.  
Δεν είναι γνωστή η άποψη, πως η Αμερική πήρε τα κεφάλια επιστήμονες και ότι η ανάπτυξή της βασίστηκε στην εισαγωγή ξένου επιστημονικού κεφαλαίου (μυαλά) ;
Δεν είναι επίσης γνωστή η επιστήμη του Τρανσουμανισμού και τι σημαίνει ένα τέτοιο εγχείρημα ;  Απέχει πολύ από την πτώση του Ανθρώπου (666); , από την Βαβέλ ;  από την Ατλαντίδα και το κατακλυσμό του Δευκαλίωνα ή του Νώε ; Από το μήλο των Εσπερίδων και της Εύας ;
Ο Άνθρωπος και μόνον αυτός δεν είναι ο κύριος υπαίτιος όλων των συμφορών του, ο καθένας ξεχωριστά από την θέση που ευρίσκεται, αφού η όραση του άρα η διανοητική του κατεύθυνση, έχει εξωραϊστεί παντελώς και προς άγνωστη κατεύθυνση για τον περισσότερο κόσμο, αφού δεν αναγνωρίζει τίποτα πέραν των κουτακίων στα οποία ανήκει  ;

Είναι η εποχή, που πραγματικά δεν έχει κανένα νόημα η όποια μορφή οργής ή θυμού ή βίας ακόμα και ενάντια στον εαυτόν μας, αλλά το ζύγι.  ¨Οταν κάτι μπαίνει στο ζύγι, αρχίζει το μέτρημα, άρα λειτουργεί η λογική και οι συγκρίσεις !  
Αυτή είναι η πεμπτουσία της αποκάλυψης της γνώσης !
Η κρίση για την σύγκριση και πρόοδο , αλλά όχι για την επικριτικότητα. 

Αν κάτι πάντως πολύ δυνατό είχε απεμπλακεί σε συλλογική έκφραση έστω σε κάποια ουσιαστική μορφή επιστήμης, θα ήταν απόλυτα γνωστό μέσα στην κάθε απελπισμένη κοινωνία των λαών και θα λειτουργούσε οξυγονοτικά .   
Βεβαίως! έχει τις θετικές πλευρές η επιστήμη και πάντα τις είχε και θα τις έχει !  
Το θέμα όμως της ηθικής χρήσης της, πέραν των όποιων υποστηρικτικών νόμων περί προφύλαξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν έχει ,δεν είχε και δεν σκοπεύει να έχει ποτέ ευρεία πρόσβαση χρήσης.  Γιατί αυτοί που έχουν πρόσβαση, είναι ανέκαθεν οι κρατούντες , δημιουργοί και εφαρμοστές των νόμων, που αποτελούν τις κατευθυντήριες γραμμές προς το μέλλον.  Το μέτρο της Ηθικής πολλές φορές θυσιάζεται στον βωμό της επιστήμης, βασισμένο σε λάθος προτροπές, που εξιτάρουν τα συναισθηματικά  ελαττώματα του ανθρώπου για την Υπέρ εξουσία και των αλαζονικών υπεροψιών του !
Σε όλα τα παρόντα γραφόμενα δεν έχω σκοπό να αναιρέσω την χρησιμότητα των θετικών κατηγοριών του συγγραφέα !. 
Σαν ένα ελεύθερο πνεύμα όμως, θα ήθελα να εκφράσω και εγώ αυτό που οφείλει να εναποτεθεί στο άλλο πιατάκι της ζυγαριάς, για να υπάρχει συμμετρία, κάτι που λείπει στον άνθρωπο , σε όλο του το μεγαλείο !  Σε ατομικό , συλλογικό επίπεδο , μα και σε ολόκληρη την διαστρωμάτωση του.
Κάπως έτσι εξάλλου δεν κάνει τα ίδια λάθη ο άνθρωπος σε άπασα την ζωή του, ώστε να επαναλαμβάνεται ;  Πάντοτε δεν πλανάται ο άνθρωπος, ψάχνοντας για χίμαιρες και τις από αλλού αιτίες ;
Και για να τολμήσω να ολοκληρώσω κατά το δυνατόν την Φυσική Φιλοσοφική πλευρά της επιστήμης, εάν υπάρχει η άποψη πως δυσκολεύουν τα πράγματα ώστε να στρωθεί ο ερχομός του Τελείου, για το τελικόν κτύπημα για μια παγκόσμια μοναρχία κλπ. θα απαντήσω πως οτιδήποτε μπορεί να είναι δαιμονοποιημένο, όσο ισχυρίζεστε και εσείς για τα ανωτέρω !  Και οι δύο τάσεις υπόκεινται στην διττή φυσική τους κατάσταση αδιαμφισβήτητα.  
Οπότε οι άνθρωποι σήμερα καλούνται να αρχίσουν να ζυγίζουν και να βγάζουν συμπεράσματα και να καλούν μαζί τους όλους τους καλοπροαίρετους επιστήμονες κτήτορες της γνώσης, που είναι λάτρεις της συμμετρίας και της αρμονίας, εύχομαι σαν και τον συγγραφέα του άρθρου !  
Ποτέ μην ξεχνούμε, πως η Ανάγκη είναι αυτή που κινεί τα πάντα !  Και εάν αυτή η Ανάγκη αισθάνεται πως γέρνει προς μία πλευρά, άμεσα ζητά να επανέλθει και να αποδώσει τα ίσα.  Με λίγα λόγια, εάν το οποιοδήποτε εγχείρημα δεν υπόκειται στους Φυσικούς νόμους της Δικαιοσύνης και της Ηθικής , που θα κατευθύνει προς σωστές κατευθύνσεις, τα όποια ανθρώπινα επιτεύγματα, πάντοτε θα βρίσκεται μακριά από τον ευγενή πόθο, μιας Παραδεισένιας ζωής.  
Αν το πνεύμα του δεν αξιοποιηθεί ελεύθερα σωστά και όχι ύποπτα τρανσουμανικά , αλλά γνήσια με τις δικές του απόλυτες ατομικές ικανότητες, ασχέτως της όποιας αξιολόγησης, πάντοτε η πρόοδος θα είναι πιο γνήσια, πιο φυσική, πιο ανεξάρτητη, Από οποιασδήποτε μονομερούς και αμφιβόλου παρεμβατικότητας.    Α.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου