a.readmore { /* CSS properties go here */ }
Καλώς ορίσατε στην μάχη της Αναζήτησης.

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Όλα στη ζωή είναι συμβολικά, όπως και οι λέξεις που κρατούν μέσα τους τα μυστικά αυτών που τις πρωτο-έκτησαν, όπως και αυτών που τις διαστρέβλωσαν, τις αλλοίωσαν προσδίδοντας αμφίβολες έννοιες ή τις εξάλειψαν.  Έτσι και τα υπόγεια περάσματα, δεν θεωρούνται μόνον τα τούνελ, οι υπόγειες διαβάσεις πεζών ή οι υπόγειες πόλεις. Αλλά εναρμονίζονται μεταφορικά με υπόγειες ψυχολογίες, καθοδήγηση και φορά σκέψεως, προπαγάνδες και άλλα όμορφα των εποχών, της εποχής μας.

Σε συζήτηση με συγγενικό μου πρόσωπο, μου λέει " ε σε 2-3 χρόνια το πολύ θα το έχουμε ξεπεράσει ".  Όταν την ρώτησα, πως το βγάζεις αυτό το συμπέρασμα, η απάντηση ήταν απλή, "έτσι λένε".  Μια κουβέντα βέβαια, που δεν την άκουγα για πρώτη φορά, αφού παρόμοια κυκλοφορούσε από την εποχή του πρώτου μνημονίου.  Με κάνει να την παραλληλίζω όταν σε ανύποπτο χρόνο, παίζοντας με τα καθρεφτάκια μας ακόμα, ακούγαμε : "θα γίνουμε γκαρσόνια των Ευρωπαίων"  ή το ψυχολογικό κατασταλτικό "η ψωροκώσταινα" !  Και όμως, άλλοι το άκουγαν και δεν το καταλάβαιναν, άλλοι ήμασταν πεπεισμένοι και το αναμασούσαμε, κάτι που δεν ανταποκρινόταν στην αλήθεια, τουλάχιστον για το δεύτερο.  Στην πραγματικότητα δεν ήταν παρά μια ψυχολογική υπόγεια προετοιμασία, εξυπηρετώντας τα "υπόγεια περάσματα".  

Φυσικά περιδιαβαίνοντας τα ειδησιογραφικά sites, ανακάλυψα πως ακόμα και ο του EFSF που βρίσκεται τις μέρες αυτές στην Κίνα, να δηλώνει μία από τα ίδια.  Βέβαια ο τραπεζίτης σίγουρα δεν αναφερόταν στην Ελλάδα, αλλά για το οικονομικό κλίμα που έχει πέσει στους ουρανούς της Ευρώπης και των λαών της, κατά συνέπεια θα έπρεπε να είναι "καθησυχαστικός".  
Θα μπορούσε να έχει δόση αλήθειας μια τέτοια δήλωση, εφ'  όσον προέρχεται από αυτόν που εκπροσωπεί μία ένωση δυναμικών χωρών.  Σε βάθος χρόνου όμως δείχνει απερισκεψία και επιφανειακή αισιοδοξία.  Έχω ήδη πει, πως όταν αναγκάζεσαι να αποτανθείς στο αλματωδώς αναπτυσσόμενο κράτος που λέγεται Κίνα, υποθηκεύεις το μέλλον των λαών που εκπροσωπείς.  Παράδειγμα η Αμερική. Τυχαίο που Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε, πως ο τρόπος δανεισμού δεν είναι ο ενδεδειγμένος ;  Όχι.  Ούτε πιστεύω πως δεν είναι γνωστό και στον μεγαλο-τραπεζίτη.  Άρα άλλης μορφής πολιτικών προεκτάσεων "υπόγεια περάσματα"  προάγει.  Ένα καθησυχαστικό μήνυμα, υπόκειται στην φύση και θέση από την οποία κάποιος κάνει τις δηλώσεις και πως ακριβώς τις εννοεί.  Δεν σημαίνει όμως πως δεν αντιπροσωπεύει την ισχύ του θρόνου στον οποίο κάθεται και όχι τις τύχες των 99% ψαθο-καρεκλάτων λαών !

Νομίζω, πως λίγο πολύ μπορείτε να φέρετε στον νου σας, τις μπίλιες στα φλιπεράκια, που κάποτε είχαν την τιμητική τους στα μπιλιάρδα.  Έτσι και δεν προλάβαινες να την αντικρούσεις στέλνοντας την σε σημείο που θα κέρδιζες πόντους, την έχανες και πάλι από την αρχή.
Το αυτό ισχύει σε οτιδήποτε.  Το ίδιο ισχύει και στις σκέψεις.  Όταν δεν βρίσκουν σημαντικές ή λογικές αντικρούσεις ή φιλοσοφικές ή διαφωτιστικές, ή ακόμα και ανατρεπτικές, εύκολα δημιουργούν ψευδο-πραγματικότητες, όταν εξαπλώνονται σε αδρανείς, σε αδαείς ή ακόμα και σε αυτούς που αρέσκονται να ζουν σε ουτοπικά όνειρα και παραισθήσεις
Μεγάλο κεφάλαιο η δύναμη της σκέψης, αλλά όχι για τον παρόν ! 

Από φιλοσοφική-ερευνητική ματιά, θα μπορούσα να αναφέρω κάποια παραδείγματα.
Σε κάποια επεισόδια στην Αθήνα, επί εποχής Καραμανλή αν δεν κάνω λάθος, αν θυμάστε είχε συλληφθεί ένας μικρός τρομοκράτης-κουκουλοφόρος 11 ή το πολύ 14 ετών.  Μεγάλο θέμα για τις τηλεοράσεις και το γέμισμα του χρόνου τους.  Αυτός όμως ο μικρός σήμερα αντιεξουσιαστής, θα έπρεπε να σκεφτούμε τι θα γίνει όταν μπει στην αγορά εργασίας και εξαρτηθεί από αυτήν.  Σαν την πλειονότητα των φοιτητών, που στο σύνολο τους συνήθως ακολουθούν ως επί το πλείστον, αριστερίστικες ή επαναστατικές ιδέες στα χρόνια της ανεμελιάς, αλλά αργότερα, μεταμορφώνονται στους "λεγόμενους ευυπόληπτους πολίτες" με ό,τι σημαίνει αυτό !  Κάτι σαν αυτό που δήλωσε η Διαμαντοπούλου, με το αυστηρό κολλαριστό ταγεράκι της, ευχαριστώντας τους δασκάλους που έκαναν σωστά το καθήκον τους, ώστε τα βλαστάρια της κοινωνίας να γίνουν "σωστοί πολίτες" !   Δεν είχε χρόνο όμως, να μας ενημερώσει, τι και πως εννοούσε τους σωστούς πολίτες !!

Ξέρω θα πείτε, φυσικό-φυσιολογικό φαινόμενο.  Η ηλικία, το νιονιό, το αίμα που βράζει θα πείτε.    Έτσι κάποιο νεαρό άτομο μπορεί να γίνει αντιστασιακός ή αντάρτης στην εποχή που απαιτείται, είτε από ιδεολογικής απόψεως, είτε για επιβίωση, αλλά στην στροφή του δρόμου, όταν τα δεδομένα και οι χρόνοι έχουν αλλάξει, αλλάζουν οι φορεσιές, οι τρόποι, οι μορφές και οι ιδεολογίες. 
Ας θυμηθούμε τα ζιβάγκο στην βουλή, παρ΄ όλο τον κανονισμό της, που αργότερα έγιναν γραβάτες και κουστούμια χλιδάτα.  Από το "η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες" και "η Ελλάδα είναι ισχυρό μέλος στην ζώνη του Ευρώ ", να καταλήξει ακόμα μία φορά, εμφανώς πλέον ως επαρχία ή "πειραματόζωο" κατά δήλωση του ανθι-πρωθυπουργού, πράγμα που ισχύει από την εποχή της δολοφονίας του Καποδίστρια μέχρι σήμερα. Πόσο καταπληκτικών παράφρασις "υπόγεια περάσματα" στεγάζουν, τέτοιου είδους λεγόμενα !!!  Τι ωραία καμουφλάζ, τι "ωραία" επιχειρήματα από βάθος χρόνου ! Όπως εξυπηρετεί την κάθε στιγμή !

Έκανα τόση μακρά αναφορά, για να ξανα-επιστρέψω στο "2-3 χρόνια θα έχουν όλα ξεπεραστεί !"
Για ποιόν θα έχουν ξεπεραστεί και πάνω από όλα αν είναι έτσι, με ποιόν τρόπο θα συμβεί ;  Τι είναι αυτό που δεν μπορεί να γίνει σήμερα αντί για αργότερα ; 
Τα πάντα θα μπορούσαν να γίνουν, αλλά δεν εξυπηρετούν τα τωρινά σχέδια. Γιατί ακόμα και αν ο του EFSF αισιοδοξεί τόσο σήμερα, προφητεύοντας το αύριο, όταν ο ίδιος το υποθηκεύει, που το στηρίζει ; 
Όσο για τον ίδιο, σήμερα είναι πρόεδρος του EFSF, μεθαύριο κάλλιστα μπορεί να είναι πρόεδρος μιας Κεντρικής μεγάλο-Ασιατικής τράπεζας, εκπροσωπώντας τις αγορές που σύνορα δεν ξέρουν. Θα μου πείτε, που γνωρίζεις εσύ τους απώτερους σκοπούς, ενός χιλιετούς προγράμματος, που έχει λειτουργήσει αρκετά καλά ,τόσους και τόσους αιώνες στην προηγούμενη χιλιετία ;  
Όχι βέβαια δεν το γνωρίζω, μπορώ όμως να υποθέτω, από τα παραδείγματα του παρελθόντος, από τις νίκες και τις ήττες του.

Επειδή προσωπικά ενδιαφέρομαι για το μέλλον αυτού του τόπου, δεν έχω παρά να αρκεστώ στα δεδομένα του.  Του τόπου, που καταλεηλατήθηκε, απαλλοτριώθηκε, διαμελίστηκε, καταληστέφθηκε, ακρωτηριάστηκε, παραμορφώθηκε με την κλοπή της ιστορίας και των επιτευγμάτων του, του δυναμικού του, αλυσίδα χωρίς τέλος.  Ναι, έτσι ακριβώς, γινόταν πάντοτε με "υπόγεια περάσματα".  Με δάνεια από ιδρύσεώς του, φιτίλια εμφυλίων (τόσο κουκούτσι μυαλό έχει ο άνθρωπος), "σωσίβια" Τρούμαν, Μάρσαλ, επαναστάσεις Πολυτεχνείου φοιτητών που σήμερα κάθονται σε θρόνους, σε απαξιώσεις ηθών και εθίμων και ενάντια σε κάθε ορθολογιστική - λογική και ακριβοδίκαιη άποψη.  Ιδού ένα παράδειγμα.  Διάβαζα προχθές κάποιες δημοσκοπήσεις περί αρχηγών, στις οποίες πχ. ο Σημίτης ήταν τρίτος με 47% και τελευταίος ο Καρατζαφέρης.  Δεν έχει σημασία ποιός ήταν πρώτος, δεν θυμάμαι. Σημασία έχει, αυτός που διαβάζει ποσοστό 47%, οπτικά και κατεπέκταση εγκεφαλικά, αυτό που του μένει είναι ένα επίπλαστο νούμερο, αυτό που τον προιδεάζει, αυτό που τον αμφιταλαντεύει. Πως ;  
Μα, αν δεν είναι γνώστης, θα πει "δεν μπορεί 47% είναι ένα σεβαστό ποσοστό.  Τι σαχλαμάρες λένε τότε όλοι οι άλλοι ;"  
Όντας όμως βαθύτερος γνώστης των πραγμάτων, εύκολα θα πει κάποιος, "μα πως, από που και από ποιόν (ους) μπορεί να πηγάζει ένα τέτοιο νούμερο, όταν βρύθουν τα στοιχεία, σκάνδαλα, χρηματηστήριο, "ευχαριστούμε τους Αμερικανούς" στα Ύμια και τόσα γεγονότα ;"  
Είναι απλό, είναι ένα ακόμα υπόγειο πέρασμα, μέσω των δημοσκοπήσεων.  Ξέρει κανείς πόσους ή ποιούς ρώτησαν ; Όχι ! άρα ; Εκείνοι Λένε ! Είναι έτσι όμως ;
Έτσι ακριβώς είναι και το "2-3 χρόνια....", που κυκλοφορεί από δημόσια στόματα και μετακομίζει στους απλούς καθημερινούς ανθρώπους, μέσα από αυτούς που "ζουν ανάμεσά μας !".  Διότι πως θα βγούμε στις αγορές το 2021 με έλλειμμα 120% όταν δεν μπορούσαμε το 2009 ;  Και μην ακούσω, πως άλλο σήμερα και άλλο τότε ! Εκτός αν εννοούν, αφού θα τα έχουν πάρει όλα, δεν θα υπάρχει κανένα νόημα να βγει κανείς και ποτέ πουθενά.  Απλά μαθηματικά !  Σαν να λέμε, ο  Ράιχ-ενμπαχ του μεθαύριο, θα ζητήσει δάνειο από τον εαυτό του ;  Εδώ γελάνε και κλαίνε μαζί.  

Από την άλλη, πως μπορεί ο οποιοσδήποτε σκεπτόμενος νηφάλια άνθρωπος, να μεταφέρει τέτοιου είδους "υπόγεια περάσματα" και να αναμασώνται από τους έχοντες ανοικτό το στόμα χάβοντας μύγες,  όταν ακόμα δεν γνωρίζουμε ούτε τους όρους ούτε και τις προυποθέσεις της πρόσφατης συμφωνίας των λεγομένων ισχυρών !  Όταν τόσοι και τόσοι, συμπεριλαμβανομένου και της Μέρκελ, να δηλώνουν πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο.  Όταν καλούν τους τραπεζίτες να αποδεχθούν την συμφωνία, ειδάλως θα κλονιστεί το τραπεζικό σύστημα και η ζώνη του ευρώ.  
Επίσης, έχει έλθει ο νέος κατοχικός, όταν ακόμα δεν γνωρίζουμε την έκβαση των αποτελεσμάτων του Ελληνικού κοινοβουλίου, την ώρα που θα έλθει η σύμβαση προς ψήφιση !  Κι όμως, είναι ήδη εδώ.  Έχει ήδη προεξοφληθεί το αποτέλεσμα ;  Εξού : όχι εκλογές, δεν είναι ανάγκη οι 180 ή 200 ψήφοι ; Προβάλλουν το πως θέλουν να ξέρουν ότι τα χρήματα κατανέμονται σε σωστές τρύπες.  Μα μην τρελαθούμε ! Οι τρύπες είναι γνωστές.  Σε δάνεια, από πάππου προς πάππου. Χώρια τα πρόσφατα, χώρια αυτά που θα αναγκαστούν να ξαναδώσουν.  Εξάλλου το χρώμα του χρήματος δεν περνά ούτε από τα σύνορα της χώρας !  Λογιστικές εγγραφές on line γίνονται και τίποτα περισσότερο.  Κατά τα άλλα, με το "κούρεμα" μας λένε "δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα" !!
Στις τηλεοράσεις όμως αντιθέτως ακούμε : θα κοπεί εκείνο, θα κοπεί το άλλο !!
Πανδαιμόνιο !!!

Μην μου πείτε ότι νοιάζονται οι κατοχικοί, τι θα κάνουμε με τα πενιχρά οικονομικά που θα απομένουν για την Ελληνική κοινωνία και τα μέχρι το 2014 που θα μας δανείζουν και μετά τέλος !!  Λίγο τους νοιάζει.  Άλλα όμως τους νοιάζουν.  Το μικρό κράτος βέβαια τους νοιάζει.  Γιατί όπου μη κράτος, γεννάται θέση για ιδιώτη. Όπου μη Εθνική διαπραγμάτευση, εκεί ο σαρδόνιος επενδυτής. 
Το δείχνουν εξάλλου με τον τρόπο τους. Όπως και στον Β' ππ έτσι και σήμερα, προτρέποντας τούς εν δυνάμει ταξιδευτές, πως η Ελλάδα προσφέρεται σήμερα για όμορφες διακοπές !!  Πίσω από αυτό όμως κρύβεται "ελάτε να αγοράσετε ωραίες βίλες σε μοναδικές τοποθεσίες και μάλιστα φτηνά".
Άρα μπορούμε να σκεφτούμε "τι κοινό λοιπόν έχουν αυτές οι δύο εποχές" ;;

Πως λοιπόν τολμούν να διαρρέουν από στόμα σε στόμα και να μπορεί να γίνεται πιστευτό, το 2-3 χρόνια ανέχειας και μετά παράδεισος ;;  Σαν τον άγνωστο εφησυχαστικό παράδεισο των γραφών, που μόνον αερικά και φαντάσματα το δηλώνουν . Ακόμα και αυτόν που γύρισε πίσω , ο Λάζαρος ντε, τον φάγανε και αυτόν, μην πάει και μας πει τι όμορφα πράγματα είδε, εκεί που δεν πήγε.  Ποιό πιστευτός ακούγεται αυτός που είδε το αστρικό του σώμα, ή την σπείρα τούνελ (ομολογώ την έχω νοιώσει στα χρόνια της αθωότητάς μου), παρά αυτόν που διαδίδει για μελλοντικούς παραδείσους, χωρίς τεκμήρια και λογικές αποδείξεις.  Έτσι όλα τσουλούν σαν μπίλιες και ό,τι μπόνους κέρδος πάρουν, βολεύει κυρίως τους σχεδιασμούς και τους σπείροντες "καινά δαιμόνια". 

Γιατί πάψαμε να είμαστε αυτόφωτοι, γιατί πάψαμε να είμαστε ερευνητές, γιατί μας κουράζει να είμαστε σκεπτόμενοι.  Γιατί άμα κάποιος κάνει προσπάθεια να εντριφύσει, θα του κουνήσουνε το χέρι "τι τα θες τώρα όλα αυτά ; Η ζωή είναι μικρή" ή " ω πάει μακριά η βαλίτσα".  Γιατί δεν αξιολογούμε και δεν προβαίνουμε στην αναγραφή των ουσιαστικών προτεραιοτήτων της ζωής μας. Μάθαμε σε ένα μοντέλο και όλα δουλεύουν νομίζουμε, μια χαρά. Αποτέλεσμα ;  "ό,τι φάμε και ό,τι πιούμε", προς τι να χάνουμε τον χρόνο μας ;                             
Μήπως θα έπρεπε να ρωτήσουμε τον εαυτόν μας, αν δεν μας δινόταν μια τέτοια ευκαιρία, τι θα είχε αλλάξει στην ζωή μας ;  Μάλλον τίποτα. 
Άρα αν για ακόμα μία φορά, αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με το ίδιο σκεπτικό, πραγματικά τίποτα δεν θα αλλάξει.  Θα παραμείνουμε έρμαιοι των όποιων υπόγειων τάσεων, με κίνδυνο να βρεθούμε σε χειρότερη κατάσταση και για τους εαυτούς μας και για την πατρίδα μας ! 


Θα μαλιάσει η γλώσσα μου και θα κουραστούν τα δάκτυλά μου.  Πρέπει, πρέπει, να αλλάξουμε ριζικά ως άνθρωποι και πως αντιμετωπίζουμε την ζωή. Χωρίς αυτό, φως δεν θα υπάρξει ποτέ για την ανθρωπότητα.   Δεν φτάνουν οι Εθνικές κορώνες, δεν φτάνουν οι συνειδητοποιημένες πια κλεψιές τους για να ξεσηκωθούμε.  Αν δεν κτήσουμε νέο βάθρο, πάλι η ζωή μας κύκλους θα κάνει !


Τα "υπόγεια περάσματα" εύκολα καλλιεργούνται από αυτούς που καθοδήγησαν την ανθρωπότητα, την μόρφωσαν όπως ήθελαν, της παρήχαν αυτά που ήθελαν με τον τρόπο που ήθελαν και την έμπλεξαν σε μοιρασμένες σοφιστίες.
Βρισκόμενη σε κάποια συνάντηση άκουσα "πρέπει να αλλάξει η πολιτική".  Καλό αλλά δεν φτάνει.  Πρέπει να αλλάξει ρότα η ίδια η ανθρωπότητα. Άρα δεν μιλάμε για αλλαγή πολιτικής, που άπτεται μόνον στο τώρα που μας καίει, άπτεται σε πιο βαρυσήμαντες και βαθυστόχαστες ανατροπές.
Μόνον έτσι μπορεί κάποιος να αντιμετωπίσει τα "υπόγεια περάσματα", ειδάλως πάντοτε θα είμαστε ευάλωτοι, αν και στα χαρτιά επιστήμονες !!

Ασπασία







ΥΠΟΓΕΙΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Όλα στη ζωή είναι συμβολικά, όπως και οι λέξεις που κρατούν μέσα τους τα μυστικά αυτών που τις πρωτο-έκτησαν, όπως και αυτών που τις διαστρέβλωσαν, τις αλλοίωσαν προσδίδοντας αμφίβολες έννοιες ή τις εξάλειψαν.  Έτσι και τα υπόγεια περάσματα, δεν θεωρούνται μόνον τα τούνελ, οι υπόγειες διαβάσεις πεζών ή οι υπόγειες πόλεις. Αλλά εναρμονίζονται μεταφορικά με υπόγειες ψυχολογίες, καθοδήγηση και φορά σκέψεως, προπαγάνδες και άλλα όμορφα των εποχών, της εποχής μας.

Σε συζήτηση με συγγενικό μου πρόσωπο, μου λέει " ε σε 2-3 χρόνια το πολύ θα το έχουμε ξεπεράσει ".  Όταν την ρώτησα, πως το βγάζεις αυτό το συμπέρασμα, η απάντηση ήταν απλή, "έτσι λένε".  Μια κουβέντα βέβαια, που δεν την άκουγα για πρώτη φορά, αφού παρόμοια κυκλοφορούσε από την εποχή του πρώτου μνημονίου.  Με κάνει να την παραλληλίζω όταν σε ανύποπτο χρόνο, παίζοντας με τα καθρεφτάκια μας ακόμα, ακούγαμε : "θα γίνουμε γκαρσόνια των Ευρωπαίων"  ή το ψυχολογικό κατασταλτικό "η ψωροκώσταινα" !  Και όμως, άλλοι το άκουγαν και δεν το καταλάβαιναν, άλλοι ήμασταν πεπεισμένοι και το αναμασούσαμε, κάτι που δεν ανταποκρινόταν στην αλήθεια, τουλάχιστον για το δεύτερο.  Στην πραγματικότητα δεν ήταν παρά μια ψυχολογική υπόγεια προετοιμασία, εξυπηρετώντας τα "υπόγεια περάσματα".  

Φυσικά περιδιαβαίνοντας τα ειδησιογραφικά sites, ανακάλυψα πως ακόμα και ο του EFSF που βρίσκεται τις μέρες αυτές στην Κίνα, να δηλώνει μία από τα ίδια.  Βέβαια ο τραπεζίτης σίγουρα δεν αναφερόταν στην Ελλάδα, αλλά για το οικονομικό κλίμα που έχει πέσει στους ουρανούς της Ευρώπης και των λαών της, κατά συνέπεια θα έπρεπε να είναι "καθησυχαστικός".  
Θα μπορούσε να έχει δόση αλήθειας μια τέτοια δήλωση, εφ'  όσον προέρχεται από αυτόν που εκπροσωπεί μία ένωση δυναμικών χωρών.  Σε βάθος χρόνου όμως δείχνει απερισκεψία και επιφανειακή αισιοδοξία.  Έχω ήδη πει, πως όταν αναγκάζεσαι να αποτανθείς στο αλματωδώς αναπτυσσόμενο κράτος που λέγεται Κίνα, υποθηκεύεις το μέλλον των λαών που εκπροσωπείς.  Παράδειγμα η Αμερική. Τυχαίο που Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε, πως ο τρόπος δανεισμού δεν είναι ο ενδεδειγμένος ;  Όχι.  Ούτε πιστεύω πως δεν είναι γνωστό και στον μεγαλο-τραπεζίτη.  Άρα άλλης μορφής πολιτικών προεκτάσεων "υπόγεια περάσματα"  προάγει.  Ένα καθησυχαστικό μήνυμα, υπόκειται στην φύση και θέση από την οποία κάποιος κάνει τις δηλώσεις και πως ακριβώς τις εννοεί.  Δεν σημαίνει όμως πως δεν αντιπροσωπεύει την ισχύ του θρόνου στον οποίο κάθεται και όχι τις τύχες των 99% ψαθο-καρεκλάτων λαών !

Νομίζω, πως λίγο πολύ μπορείτε να φέρετε στον νου σας, τις μπίλιες στα φλιπεράκια, που κάποτε είχαν την τιμητική τους στα μπιλιάρδα.  Έτσι και δεν προλάβαινες να την αντικρούσεις στέλνοντας την σε σημείο που θα κέρδιζες πόντους, την έχανες και πάλι από την αρχή.
Το αυτό ισχύει σε οτιδήποτε.  Το ίδιο ισχύει και στις σκέψεις.  Όταν δεν βρίσκουν σημαντικές ή λογικές αντικρούσεις ή φιλοσοφικές ή διαφωτιστικές, ή ακόμα και ανατρεπτικές, εύκολα δημιουργούν ψευδο-πραγματικότητες, όταν εξαπλώνονται σε αδρανείς, σε αδαείς ή ακόμα και σε αυτούς που αρέσκονται να ζουν σε ουτοπικά όνειρα και παραισθήσεις
Μεγάλο κεφάλαιο η δύναμη της σκέψης, αλλά όχι για τον παρόν ! 

Από φιλοσοφική-ερευνητική ματιά, θα μπορούσα να αναφέρω κάποια παραδείγματα.
Σε κάποια επεισόδια στην Αθήνα, επί εποχής Καραμανλή αν δεν κάνω λάθος, αν θυμάστε είχε συλληφθεί ένας μικρός τρομοκράτης-κουκουλοφόρος 11 ή το πολύ 14 ετών.  Μεγάλο θέμα για τις τηλεοράσεις και το γέμισμα του χρόνου τους.  Αυτός όμως ο μικρός σήμερα αντιεξουσιαστής, θα έπρεπε να σκεφτούμε τι θα γίνει όταν μπει στην αγορά εργασίας και εξαρτηθεί από αυτήν.  Σαν την πλειονότητα των φοιτητών, που στο σύνολο τους συνήθως ακολουθούν ως επί το πλείστον, αριστερίστικες ή επαναστατικές ιδέες στα χρόνια της ανεμελιάς, αλλά αργότερα, μεταμορφώνονται στους "λεγόμενους ευυπόληπτους πολίτες" με ό,τι σημαίνει αυτό !  Κάτι σαν αυτό που δήλωσε η Διαμαντοπούλου, με το αυστηρό κολλαριστό ταγεράκι της, ευχαριστώντας τους δασκάλους που έκαναν σωστά το καθήκον τους, ώστε τα βλαστάρια της κοινωνίας να γίνουν "σωστοί πολίτες" !   Δεν είχε χρόνο όμως, να μας ενημερώσει, τι και πως εννοούσε τους σωστούς πολίτες !!

Ξέρω θα πείτε, φυσικό-φυσιολογικό φαινόμενο.  Η ηλικία, το νιονιό, το αίμα που βράζει θα πείτε.    Έτσι κάποιο νεαρό άτομο μπορεί να γίνει αντιστασιακός ή αντάρτης στην εποχή που απαιτείται, είτε από ιδεολογικής απόψεως, είτε για επιβίωση, αλλά στην στροφή του δρόμου, όταν τα δεδομένα και οι χρόνοι έχουν αλλάξει, αλλάζουν οι φορεσιές, οι τρόποι, οι μορφές και οι ιδεολογίες. 
Ας θυμηθούμε τα ζιβάγκο στην βουλή, παρ΄ όλο τον κανονισμό της, που αργότερα έγιναν γραβάτες και κουστούμια χλιδάτα.  Από το "η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες" και "η Ελλάδα είναι ισχυρό μέλος στην ζώνη του Ευρώ ", να καταλήξει ακόμα μία φορά, εμφανώς πλέον ως επαρχία ή "πειραματόζωο" κατά δήλωση του ανθι-πρωθυπουργού, πράγμα που ισχύει από την εποχή της δολοφονίας του Καποδίστρια μέχρι σήμερα. Πόσο καταπληκτικών παράφρασις "υπόγεια περάσματα" στεγάζουν, τέτοιου είδους λεγόμενα !!!  Τι ωραία καμουφλάζ, τι "ωραία" επιχειρήματα από βάθος χρόνου ! Όπως εξυπηρετεί την κάθε στιγμή !

Έκανα τόση μακρά αναφορά, για να ξανα-επιστρέψω στο "2-3 χρόνια θα έχουν όλα ξεπεραστεί !"
Για ποιόν θα έχουν ξεπεραστεί και πάνω από όλα αν είναι έτσι, με ποιόν τρόπο θα συμβεί ;  Τι είναι αυτό που δεν μπορεί να γίνει σήμερα αντί για αργότερα ; 
Τα πάντα θα μπορούσαν να γίνουν, αλλά δεν εξυπηρετούν τα τωρινά σχέδια. Γιατί ακόμα και αν ο του EFSF αισιοδοξεί τόσο σήμερα, προφητεύοντας το αύριο, όταν ο ίδιος το υποθηκεύει, που το στηρίζει ; 
Όσο για τον ίδιο, σήμερα είναι πρόεδρος του EFSF, μεθαύριο κάλλιστα μπορεί να είναι πρόεδρος μιας Κεντρικής μεγάλο-Ασιατικής τράπεζας, εκπροσωπώντας τις αγορές που σύνορα δεν ξέρουν. Θα μου πείτε, που γνωρίζεις εσύ τους απώτερους σκοπούς, ενός χιλιετούς προγράμματος, που έχει λειτουργήσει αρκετά καλά ,τόσους και τόσους αιώνες στην προηγούμενη χιλιετία ;  
Όχι βέβαια δεν το γνωρίζω, μπορώ όμως να υποθέτω, από τα παραδείγματα του παρελθόντος, από τις νίκες και τις ήττες του.

Επειδή προσωπικά ενδιαφέρομαι για το μέλλον αυτού του τόπου, δεν έχω παρά να αρκεστώ στα δεδομένα του.  Του τόπου, που καταλεηλατήθηκε, απαλλοτριώθηκε, διαμελίστηκε, καταληστέφθηκε, ακρωτηριάστηκε, παραμορφώθηκε με την κλοπή της ιστορίας και των επιτευγμάτων του, του δυναμικού του, αλυσίδα χωρίς τέλος.  Ναι, έτσι ακριβώς, γινόταν πάντοτε με "υπόγεια περάσματα".  Με δάνεια από ιδρύσεώς του, φιτίλια εμφυλίων (τόσο κουκούτσι μυαλό έχει ο άνθρωπος), "σωσίβια" Τρούμαν, Μάρσαλ, επαναστάσεις Πολυτεχνείου φοιτητών που σήμερα κάθονται σε θρόνους, σε απαξιώσεις ηθών και εθίμων και ενάντια σε κάθε ορθολογιστική - λογική και ακριβοδίκαιη άποψη.  Ιδού ένα παράδειγμα.  Διάβαζα προχθές κάποιες δημοσκοπήσεις περί αρχηγών, στις οποίες πχ. ο Σημίτης ήταν τρίτος με 47% και τελευταίος ο Καρατζαφέρης.  Δεν έχει σημασία ποιός ήταν πρώτος, δεν θυμάμαι. Σημασία έχει, αυτός που διαβάζει ποσοστό 47%, οπτικά και κατεπέκταση εγκεφαλικά, αυτό που του μένει είναι ένα επίπλαστο νούμερο, αυτό που τον προιδεάζει, αυτό που τον αμφιταλαντεύει. Πως ;  
Μα, αν δεν είναι γνώστης, θα πει "δεν μπορεί 47% είναι ένα σεβαστό ποσοστό.  Τι σαχλαμάρες λένε τότε όλοι οι άλλοι ;"  
Όντας όμως βαθύτερος γνώστης των πραγμάτων, εύκολα θα πει κάποιος, "μα πως, από που και από ποιόν (ους) μπορεί να πηγάζει ένα τέτοιο νούμερο, όταν βρύθουν τα στοιχεία, σκάνδαλα, χρηματηστήριο, "ευχαριστούμε τους Αμερικανούς" στα Ύμια και τόσα γεγονότα ;"  
Είναι απλό, είναι ένα ακόμα υπόγειο πέρασμα, μέσω των δημοσκοπήσεων.  Ξέρει κανείς πόσους ή ποιούς ρώτησαν ; Όχι ! άρα ; Εκείνοι Λένε ! Είναι έτσι όμως ;
Έτσι ακριβώς είναι και το "2-3 χρόνια....", που κυκλοφορεί από δημόσια στόματα και μετακομίζει στους απλούς καθημερινούς ανθρώπους, μέσα από αυτούς που "ζουν ανάμεσά μας !".  Διότι πως θα βγούμε στις αγορές το 2021 με έλλειμμα 120% όταν δεν μπορούσαμε το 2009 ;  Και μην ακούσω, πως άλλο σήμερα και άλλο τότε ! Εκτός αν εννοούν, αφού θα τα έχουν πάρει όλα, δεν θα υπάρχει κανένα νόημα να βγει κανείς και ποτέ πουθενά.  Απλά μαθηματικά !  Σαν να λέμε, ο  Ράιχ-ενμπαχ του μεθαύριο, θα ζητήσει δάνειο από τον εαυτό του ;  Εδώ γελάνε και κλαίνε μαζί.  

Από την άλλη, πως μπορεί ο οποιοσδήποτε σκεπτόμενος νηφάλια άνθρωπος, να μεταφέρει τέτοιου είδους "υπόγεια περάσματα" και να αναμασώνται από τους έχοντες ανοικτό το στόμα χάβοντας μύγες,  όταν ακόμα δεν γνωρίζουμε ούτε τους όρους ούτε και τις προυποθέσεις της πρόσφατης συμφωνίας των λεγομένων ισχυρών !  Όταν τόσοι και τόσοι, συμπεριλαμβανομένου και της Μέρκελ, να δηλώνουν πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο.  Όταν καλούν τους τραπεζίτες να αποδεχθούν την συμφωνία, ειδάλως θα κλονιστεί το τραπεζικό σύστημα και η ζώνη του ευρώ.  
Επίσης, έχει έλθει ο νέος κατοχικός, όταν ακόμα δεν γνωρίζουμε την έκβαση των αποτελεσμάτων του Ελληνικού κοινοβουλίου, την ώρα που θα έλθει η σύμβαση προς ψήφιση !  Κι όμως, είναι ήδη εδώ.  Έχει ήδη προεξοφληθεί το αποτέλεσμα ;  Εξού : όχι εκλογές, δεν είναι ανάγκη οι 180 ή 200 ψήφοι ; Προβάλλουν το πως θέλουν να ξέρουν ότι τα χρήματα κατανέμονται σε σωστές τρύπες.  Μα μην τρελαθούμε ! Οι τρύπες είναι γνωστές.  Σε δάνεια, από πάππου προς πάππου. Χώρια τα πρόσφατα, χώρια αυτά που θα αναγκαστούν να ξαναδώσουν.  Εξάλλου το χρώμα του χρήματος δεν περνά ούτε από τα σύνορα της χώρας !  Λογιστικές εγγραφές on line γίνονται και τίποτα περισσότερο.  Κατά τα άλλα, με το "κούρεμα" μας λένε "δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα" !!
Στις τηλεοράσεις όμως αντιθέτως ακούμε : θα κοπεί εκείνο, θα κοπεί το άλλο !!
Πανδαιμόνιο !!!

Μην μου πείτε ότι νοιάζονται οι κατοχικοί, τι θα κάνουμε με τα πενιχρά οικονομικά που θα απομένουν για την Ελληνική κοινωνία και τα μέχρι το 2014 που θα μας δανείζουν και μετά τέλος !!  Λίγο τους νοιάζει.  Άλλα όμως τους νοιάζουν.  Το μικρό κράτος βέβαια τους νοιάζει.  Γιατί όπου μη κράτος, γεννάται θέση για ιδιώτη. Όπου μη Εθνική διαπραγμάτευση, εκεί ο σαρδόνιος επενδυτής. 
Το δείχνουν εξάλλου με τον τρόπο τους. Όπως και στον Β' ππ έτσι και σήμερα, προτρέποντας τούς εν δυνάμει ταξιδευτές, πως η Ελλάδα προσφέρεται σήμερα για όμορφες διακοπές !!  Πίσω από αυτό όμως κρύβεται "ελάτε να αγοράσετε ωραίες βίλες σε μοναδικές τοποθεσίες και μάλιστα φτηνά".
Άρα μπορούμε να σκεφτούμε "τι κοινό λοιπόν έχουν αυτές οι δύο εποχές" ;;

Πως λοιπόν τολμούν να διαρρέουν από στόμα σε στόμα και να μπορεί να γίνεται πιστευτό, το 2-3 χρόνια ανέχειας και μετά παράδεισος ;;  Σαν τον άγνωστο εφησυχαστικό παράδεισο των γραφών, που μόνον αερικά και φαντάσματα το δηλώνουν . Ακόμα και αυτόν που γύρισε πίσω , ο Λάζαρος ντε, τον φάγανε και αυτόν, μην πάει και μας πει τι όμορφα πράγματα είδε, εκεί που δεν πήγε.  Ποιό πιστευτός ακούγεται αυτός που είδε το αστρικό του σώμα, ή την σπείρα τούνελ (ομολογώ την έχω νοιώσει στα χρόνια της αθωότητάς μου), παρά αυτόν που διαδίδει για μελλοντικούς παραδείσους, χωρίς τεκμήρια και λογικές αποδείξεις.  Έτσι όλα τσουλούν σαν μπίλιες και ό,τι μπόνους κέρδος πάρουν, βολεύει κυρίως τους σχεδιασμούς και τους σπείροντες "καινά δαιμόνια". 

Γιατί πάψαμε να είμαστε αυτόφωτοι, γιατί πάψαμε να είμαστε ερευνητές, γιατί μας κουράζει να είμαστε σκεπτόμενοι.  Γιατί άμα κάποιος κάνει προσπάθεια να εντριφύσει, θα του κουνήσουνε το χέρι "τι τα θες τώρα όλα αυτά ; Η ζωή είναι μικρή" ή " ω πάει μακριά η βαλίτσα".  Γιατί δεν αξιολογούμε και δεν προβαίνουμε στην αναγραφή των ουσιαστικών προτεραιοτήτων της ζωής μας. Μάθαμε σε ένα μοντέλο και όλα δουλεύουν νομίζουμε, μια χαρά. Αποτέλεσμα ;  "ό,τι φάμε και ό,τι πιούμε", προς τι να χάνουμε τον χρόνο μας ;                             
Μήπως θα έπρεπε να ρωτήσουμε τον εαυτόν μας, αν δεν μας δινόταν μια τέτοια ευκαιρία, τι θα είχε αλλάξει στην ζωή μας ;  Μάλλον τίποτα. 
Άρα αν για ακόμα μία φορά, αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με το ίδιο σκεπτικό, πραγματικά τίποτα δεν θα αλλάξει.  Θα παραμείνουμε έρμαιοι των όποιων υπόγειων τάσεων, με κίνδυνο να βρεθούμε σε χειρότερη κατάσταση και για τους εαυτούς μας και για την πατρίδα μας ! 


Θα μαλιάσει η γλώσσα μου και θα κουραστούν τα δάκτυλά μου.  Πρέπει, πρέπει, να αλλάξουμε ριζικά ως άνθρωποι και πως αντιμετωπίζουμε την ζωή. Χωρίς αυτό, φως δεν θα υπάρξει ποτέ για την ανθρωπότητα.   Δεν φτάνουν οι Εθνικές κορώνες, δεν φτάνουν οι συνειδητοποιημένες πια κλεψιές τους για να ξεσηκωθούμε.  Αν δεν κτήσουμε νέο βάθρο, πάλι η ζωή μας κύκλους θα κάνει !


Τα "υπόγεια περάσματα" εύκολα καλλιεργούνται από αυτούς που καθοδήγησαν την ανθρωπότητα, την μόρφωσαν όπως ήθελαν, της παρήχαν αυτά που ήθελαν με τον τρόπο που ήθελαν και την έμπλεξαν σε μοιρασμένες σοφιστίες.
Βρισκόμενη σε κάποια συνάντηση άκουσα "πρέπει να αλλάξει η πολιτική".  Καλό αλλά δεν φτάνει.  Πρέπει να αλλάξει ρότα η ίδια η ανθρωπότητα. Άρα δεν μιλάμε για αλλαγή πολιτικής, που άπτεται μόνον στο τώρα που μας καίει, άπτεται σε πιο βαρυσήμαντες και βαθυστόχαστες ανατροπές.
Μόνον έτσι μπορεί κάποιος να αντιμετωπίσει τα "υπόγεια περάσματα", ειδάλως πάντοτε θα είμαστε ευάλωτοι, αν και στα χαρτιά επιστήμονες !!

Ασπασία







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου