a.readmore { /* CSS properties go here */ }
Καλώς ορίσατε στην μάχη της Αναζήτησης.

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012


ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Πριν αρχίσετε να διαβάζετε όσοι ενδιαφερθείτε γι αυτήν την ανάρτηση, που έχει σχέση πάντα με την τρέχουσα έρευνα, θέλησα να γράψω κάποια πράγματα πριν.
Όσο διαβάζει κανείς ιστορία και συνδέει γεγονότα μεταξύ τους, τόσο κατανοεί τα πως και τα γιατί των ημερών που ζούμε. Μάθαμε να ακούμε για την πικρή ιστορία της ανθρωπότητας, πως οι περισσότεροι πόλεμοι είχαν σαν σημαία τους, τους θρησκευτικούς πολέμους. Δεν θα μπορούσα όμως να πιστέψω, εν έτη 2012, πως η ανθρωπότητα θα ταλανιζόταν ακόμα κάτω από το ίδιο πέπλο. Όταν αναφέρομαι σε θρησκευτικούς πολέμους, πέραν των γεωστρατηγικών συμφερόντων που τελικά δεν αρκούν ως όροι, η κατάληξη έχει την χροιά των πρώτων, με την έννοια της κοσμοαντίληψης και κοσμοθεώρησης των πραγμάτων. Αν πχ. Νομίζουν κάποιοι πως κατέχουν το δικαίωμα της επιβολής των δικών τους αξιώσεων, επειδή αυτοί θα είναι τάχατε οι πιο δίκαιοι ή ότι είναι σε θέση να φέρουν την ειρήνη στην γεωπολιτική σκακιέρα, έχουν σαν αφορμή το πως εντάσσουν ή εννοούν ή ακόμα πιστεύουν την ύπαρξή τους εντός του συνόλου και το ποιά “δικαιώματα” νομίζουν πως κατέχουν.
Αυτού του είδους οι θεωρήσεις, κρατούν εδώ και χιλιετηρίδες. Ήδη έχω αναφερθεί στην μείξη των κατακλυσμών και το πόσα κοινά στοιχεία έχουν μεταξύ τους ((ΓΙΓΑΛΜΕΣ), τον ΜΟΝΟΘΕΙΣΜΟ , ΤΟΝ ΣΟΛΙΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΓΔΑΛΑ , ΤΟ ΑΠΟΚΡΥΦΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΟΔΗΓΟΥΝ  ... και τώρα οι Εσσαίοι.

Όλα αυτά αν συσχετισθούν, κάνουν ένα ταξείδι στο βάθος του χρόνου, μέχρι σήμερα.
Ξεκινώντας από την Βαβυλώνα, μετέπειτα στην Παλαιστίνη (σήμερα μέρος αυτής είναι το Ισραήλ), η έξοδος και η μετανάστευση στην Ευρώπη με αρχική έδρα στα εδάφη της σημερινής Γερμανίας (Φραγκοκρατία-Φραγκία- Γότθοι), επέκταση προς την Αγγλία (καθόλου τυχαία), εν συνεχεία στην νέα ήπειρο την μετέπειτα Αμερική και ξανά επιστροφή στην Ευρώπη, πάλι ως εφαλτήριο την Γερμανία, αιτία και των τριών τελευταίων παγκοσμίων πολέμων (συμπεριλαμβάνω και τον σημερινό σύγχρονο Οικονομικό ύπουλο πόλεμο), με πιθανότητα εξάπλωσης του με το γνωστό προσωπείο.
Διαβάζοντας το παρακάτω, ίσως κατανοήσετε πως αν οι Εσσαίοι για διάφορους λόγους έκρυψαν κάποιους θησαυρούς, άλλαξαν όνομα στην εποχή των Σταυροφοριών
μετονομάστηκαν σε Ναΐτες και ίσως αργότερα σε Illuminati, ακολούθησαν στοές, κρυφές πόρτες-μυστικά και μυστικιστικές τελετές, κ.ο.κ. Πλαισιώνονται φυσικά από διάφορες προφητείες, σχεδιασμούς και μυστηριακές ή απόκρυφες στρατηγικές.
Μην θέλοντας να επεκταθώ περισσότερο, αφού το θέμα είναι οι Εσσαίοι, σημαντικό είναι να γνωρίζουμε, πως όλα αυτά και όσα αποτελούν την ανθρώπινη ζωή μας, αφορούν αυτό που αναφέρει το κεντρικό αναρτημένο βίντεο με την ονομασία “Θεϊκή μήτρα” ή άλλως matrix.   Ο άνθρωπος από όταν ξεκίνησε να ασχολείται στο κατά πόσον μπορεί να φτάσει την έννοια του Θεού, άρχισε να χάνει τον δρόμο του και μάλιστα πλανημένα. Δημιούργησε τους Ατλάντιους http://isxys.blogspot.com/2011/04/blog-post_1292.html δηλαδή τον λαό του Κρόνιου Πύθωνα που κατέλυσε ο Απόλλων στους Δελφούς, έκτιζε Βαβέλ για να Τον φτάσει και εξακολουθεί να κτίζει τα ανάλογα στην σύγχρονη ιστορία, υπό την μορφή Συμμαχιών, Οργανισμών, Ενώσεων κ.α.

Η γνώμη μου λοιπόν είναι, πως αν ο άνθρωπος μπορούσε να υπερβεί αυτήν του την επιθυμία, να μην εγκλωβίζετε ανάμεσα σε απόψεις που τον απομακρύνουν από την υφή και την Ουσία της εννοίας του Θεού, που δε χωρά σε όσες λέξεις και αν λεχθούν ή τυπωθούν και επικεντρωθεί στην ίδια του την δημιουργική υπόσταση, όπως ακριβώς έκανε πριν την πλάνη του, την υπεροψία του και την εγωιστική του διάθεση προς την μοναδικότητα της ορθότητας των απόψεών του (από όλες τις πλευρές), τότε μόνον θα επανακτήσει την θετική δημιουργική του δράση και θα επιτελέσει το Συμπαντικό του έργο, θα βρει την ευτυχία του, τον ορθό του δρόμο. Θα αφήσει να μιλήσουν στην καρδιά και τον νου του όλα όσα έχει ανάγκη να ανακαλύψει και να αποκωδικοποιήσει, όντας απελευθερωμένος από περιοριστικούς διαύλους και αγκυλωτές παραπλανητικές πεποιθήσεις. 

Οι αναρτήσεις των συσχετισμών θα συνεχιστούν, παλαιότερων και με σύγχρονων ονομασιών, θεωρώντας πως είναι άκρως σημαντικό να φτάσουμε στην καρδιά της αράχνης, που μόνον τότε θα μας απελευθερώσει από τα δίκτυα της (matrix). Οψόμενοι υπεράνω των όσων μάς καθηλώνουν, μάς περιορίζουν την προσωπική μας σκέψη-ενόραση-εσωτερικότητα , που μας καθοδηγούν , αλλά μας αποτρέπουν προς το Φιλοσοφείν, όπως των δικών μας ελάχιστων αρχαίων ακραιφνών φιλοσόφων !!
Το κατά πόσον έχει ιδιαίτερη σημασία η ξαφνική ανεύρεση των χειρογράφων της Νεκράς Θάλασσας , το αν είναι αυθεντικά ή όχι, σημασία έχει να γνωρίζουμε πως όλα είναι αποσπάσματα ενός μεγαλύτερου κρυφού ιστού, που μας εγκλωβίζει. Γνωρίζοντας τα στοιχεία και τις ιδιότητες της αράχνης, μόνον τότε θα μπορούμε να βγούμε από αυτήν !!
Αν έχετε την αντοχή να διαβάσετε τα ελάχιστα αποσπάσματα των χειρογράφων που έχουν αναρτηθεί στο παρόν, πάντα να έχετε κατά νου κοινά στοιχεία με την υπάρχουσα θρησκευτική μας αντίληψη, αλλά και με ό,τι γνώσεις υπάρχουν από την δική μας Ελληνική ιστορία (μυθολογία). Παράδειγμα, γίνεται αναφορά σε Γίγαντες ή σε μορφή “ως φίδι” κλπ.
Καλή ανάγνωση και καλά συμπεράσματα !!

KEIMENO

Στην έρημο της Ιουδαίας στο Κουμράν και όχι μόνον, βρέθηκαν τυχαία κάποια χειρόγραφα στην περιοχή της Νεκράς Θάλασσας ( φημολογείται πως κάτω της βρίσκονται τα Σόδομα και τα Γόμορρα) , γραμμένα σε Αραμαϊκά, Εβραϊκά και μερικά στα Ελληνικά το 1947, όταν η περιοχή ήταν υπό την κατοχή των Βρετανών οι οποίοι ενθέρμως υποστήριζαν τους Εβραίους . Βρέθηκαν από έναν βοσκό που προσπαθούσε να επαναφέρει το παραστρατημένο κατσικάκι του πίσω. Στο σημείο αυτό ξεκινά και ο “Γολγοθάς”, δηλαδή σωρεία γεγονότων σχετικά με αυτά. Ο Βοσκός βρέθηκε μπροστά στην είσοδο μιας σπηλιάς, στην οποία πετώντας μία πέτρα άκουσε ένα παράξενο θόρυβο, πήλινης θραύσης κατά την πτώση. Τα χειρόγραφα χρονολογήθηκαν αρχικά από τον 2 ή 1 π.Χ. Αιώνα, αλλά στην πραγματικότητα θεωρούνται κατά μία χιλιετηρίδα αρχαιότερα από ότι υπολόγιζαν μέχρι πριν. Τα χειρόγραφα λοιπόν ήταν γραμμένα από την κοινότητα των Εσσαίων που ζούσαν στην περιοχή. Πρόκειται στο σύνολό τους για περίπου 100.000 τεμάχια, αλλά τα πιο γνωστά από αυτά -τα μόνα άλλωστε που έχουν λάβει επίσημα το όνομα "χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας"- απαριθμούν τα 800 χειρόγραφα, που βρέθηκαν μέσα σε 11 σπηλιές του Κουμράν, μιας περιοχής σε μια απόσταση κάποιων χιλιομέτρων από την Ιεριχώ. Πιστεύεται ότι τα χειρόγραφα ανήκαν στη βιβλιοθήκη της εβραϊκής κοινότητας των Εσσαίων, που έζησαν μεταξύ του 150 π.Χ και 70 μ.Χ. Ανάμεσα στα χειρόγραφα βρίσκονται τα αρχαιότερα γνωστά αντίγραφα της Βίβλου, αποσπάσματα απόκρυφων γραφών, όπως επίσης και πολλά έγγραφα σχετικά με τα χαρακτηριστικά της αίρεσης.
Η καταγωγή της αδελφότητας δεν είναι γνωστή με ακρίβεια. Πιθανολογείται ότι η αφετηρία της βρίσκεται στη Βαβυλώνια αιχμαλωσία (6ος π.Χ. αιώνας), ως αντίδραση προς τη θρησκευτική χαλάρωση που είχε επέλθει. Άλλοι ερευνητές, τοποθετούν την δημιουργία τους πολύ παλαιότερα, κατά την κτίση του Ναού του Σολομώντα τον 10ο π.Χ. αιώνα και τους ταυτίζουν με τους πρώτους Τέκτονες (ή Μασώνους).
Ο Ιώσηπος όμως τους αναφέρει πως παρουσιάστηκαν κατά τον 2 πχ αιώνα (Ιωσ. Ιουδ. Αρχαιολ. 13. 5. 9), με πιθανότητα την απόσχιση τμήματος από το κυρίως σώμα υπό την ηγεσία του Διδασκάλου της Δικαιοσύνης. Κατά άλλους προέρχονται από την τάξη των Χασιντίμ (ευσεβείς)
Η αναζήτηση και η αποκρυπτογράφηση αυτών των χειρογράφων έχει σχέση με την πρωτότυπη “χαμένη” Παλαιά Διαθήκη που σημαίνει “συνθήκη ή συμφωνία”, άλλως τις καταβολές του Χριστιανισμού, καθώς και των Μεσσιανικών εποχών , γραμμένη από την κοινότητα των Εσσαίων στην οποία μαθήτευσε και ο Ιησούς. Πιθανόν να ήταν και ο ίδιος οπαδός, πράγμα που αποσιωπάτε ; Η διδασκαλία του πάντως καταδεικνύει πολλά κοινά σημεία με τον Εσσαϊσμό , όπως την εσχατολογική εικόνα του παρόντος και του μέλλοντος, την ανάσταση, τον ερχομό του Μεσσία κλπ.
Δεν είναι ίσως σύμπτωση που οι άμεσοι Μαθητές του Ιησού είναι Δώδεκα, που η ολομέλεια των χριστιανών σε συνέλευση ονομάζεται από τις Πράξεις των Αποστόλων "το πλήθος" (4,32@, 6,2@, 15,12@, 30) όπως και στα κείμενα του Qumran, και για πρώτη φορά εμφανίζεται κατά τις Πράξεις πάντοτε, γύρω στα 44-45 μ.Χ. ο Ιάκωβος, ο αδελφός του Ιησού, ως "επίσκοπος" στα Ιεροσόλυμα.

Στην αίθουσα που βρέθηκαν τα χειρόγραφα, ενώ αρχικά νόμιζαν πως ήταν “αίθουσα δείπνου”, αποκάλυψαν πως επρόκειτο για την “αίθουσα του Ήλιου” ! Η τοποθέτηση του δωματίου είναι προσανατολισμένη, δηλαδή βλέπει την ανατολή του Ηλίου, όπως τα Αιγυπτιακά ιερά, όπως και οι Χριστιανικοί ναοί !
Οι Εσσαίοι χρησιμοποιούσαν Ηλιακά ημερολόγια εν αντιθέσει με την Βίβλο που ενθάρρυνε την χρήση των Σεληνιακών, που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι ! Χρησιμοποιούσαν μυστικιστικές αρχαιο-Ελληνικές θρησκευτικές πρακτικές.
Υποστήριζαν πως επρόκειτο για ασκητικό λαό. Τα ευρήματα όμως άλλαξαν αυτήν την θεωρεία, όταν αυτά αποτελούνταν από υπέροχα γυαλικά, κεραμικά, και αρκετά χρήματα, αποδεικνύοντας την ύπαρξη και ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων.

Χειρόγραφα των Εσσαίων, δεν βρέθηκαν μόνον στο Κουμράν, βρέθηκαν επίσης και στην Αίγυπτο. Δεν ζούσαν δηλαδή μόνον στην έρημο, αλλά σε διάφορες πόλεις και χωριά της Παλαιστίνης και αλλαχού. Οι Εσσαίοι ζούσαν παράνομα από το τότε καθεστώς των Γραμματέων, Φαρισαίων, Σαδδουκαίων και Σαμαρειτών, που τους κυνηγούσαν, προσπαθώντας να καταπνίξουν τις επαναστατικές τους δράσεις. Από την δράση δε του Ιησού, φαίνεται πως η διδασκαλία του είχε περισσότερο σχέση με την καταπολέμηση της τότε Φαρισαϊκής ολιγαρχίας, παρά με τους κατακτητές Ρωμαίους, με τους οποίους είχαν συνάψει φιλικές και όχι μόνον σχέσεις το Ιουδαϊκό ιερατείο.
Σύμφωνα με τα πορίσματα των εργασιών, η κοινότητα εγκατέλειψε την περιοχή γύρω στο 31 π.Χ., κατά άλλους το 70 μ.Χ, όταν η Ιερουσαλήμ κατελήφθη από τον Τίτο.
Ο Ιώσηπος υποστηρίζει ότι η Γη κουνήθηκε έως την Ιερουσαλήμ. Είναι φυσικό λοιπόν ο σεισμός να επηρέασε και τις ακτές της Νεκράς Θάλασσας, που απέχουν 20 χιλιόμετρα. Είναι πολύ πιθανόν νερά να κατέκλυσαν τις σπηλιές, μιας και κομμάτια από ύφασμα που βρέθηκαν σε χειρόγραφα περιέχουν αλάτι. 
 
Είναι εντυπωσιακό ότι η Παλαιά και η Καινή Διαθήκη, τους αγνοούν εντελώς και δεν κάνουν την παραμικρή νύξη γι' αυτούς. Οι σημαντικότερες πηγές της ιστορίας για τους Εσσαίους είναι: Ο Εβραίος ιστορικός Ιώσηπος (37 - 101 μ.Χ.) και τα έργα του Ιουδαϊκή Αρχαιολογία και Ιστορία του Ιουδαϊκού πολέμου
• Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος (23 μ.Χ – 79 μ.Χ) στο έργο του Φυσική Ιστορία (αρ. 5 “Η γεωγραφία της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Τουρκίας”)
• Ο Φίλωνας (20 π.Χ – 50 μ.Χ) στα έργα του Περί του πάντα σπουδαίον ελεύθερον είναι και Υποθετικών (Υπέρ Ιουδαίων Απολογίας). 
 
Είχαν διάφορες ονομασίες, χωρίς να είναι γνωστή η προέλευση της ονομασίας τους. Ο Φίλων, που παρουσιάζει τάση ωραιοποίησής τους, τους μεταφράζει σε οσίους. Έχει επίσης υποστηριχτεί ότι η ονομασία Εσσαίοι, προήλθε από τη λέξη Asaya, που σημαίνει «θεραπευτής» ή «γιατρός» όπως και ότι οι Εσσαίοι ήταν οι από το Ταλμούδ αναφερόμενοι Μπετουσσαίοι (Μπετ σιν). Μία βάσιμη αιτία για τις θεραπευτικές και όχι μόνον ικανότητες του Ιησού. Αποτελούσαν μία από τις πολλές θρησκευτικές ομάδες των Εβραίων. Ο Ιουδαϊσμός επιθυμούσε να επικρατήσει επί όλων αυτών των ομάδων, οπότε και οι εσωτερικές αλληλοσυγκρούσεις υπήρξαν έντονες και προφανώς καθοριστικές.
Πολλά από τα χειρόγραφα, τα καλύτερα διατηρημένα, εκτίθενται σήμερα στο Ναό του Βιβλίου του Μουσείου του Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ. Χιλιάδες άλλα αποσπασματικά χειρόγραφα, κυρίως εκείνα της σπηλιάς 4, ανήκουν στο μουσείο Rockefeller (άλλοτε αρχαιολογικό μουσείο της Παλαιστίνης), επίσης στην Ιερουσαλήμ. Ο περίφημος μπρούτζινος κύλινδρος βρίσκεται στο εθνικό μουσείο του Αμμάν, πρωτεύουσας της Ιορδανίας. Οι περισσότεροι μελετητές συμφωνούν ότι οι κύλινδροι αποτελούν τα υπολείμματα της βιβλιοθήκης των Εσσαίων, κύλινδροι οι οποίοι τοποθετήθηκαν στις σπηλιές των βράχων που βρίσκονταν πίσω από το κεντρικό κτίριο της κοινότητας. Η χρήση ενός τόσου ακριβού μετάλλου σαν γραφική ύλη υποδείκνυε και ένα ανάλογης αξίας κείμενο. Από σχόλιο αναγνώστη διάβαζα πως φυλάσσονται σε πυρηνικό καταφύγιο !!!
Το 1956, το μήνυμα του κυλίνδρου αποκάλυψε πως αφορούσε ένα κατάλογο από θαμμένους θησαυρούς. Οι θησαυροί αυτοί, δεν αντιπροσώπευαν όμως την περιουσία της κοινότητας των Εσσαίων που δέσποζε στην ΒΔ. πλευρά της Νεκράς θάλασσας όπου ανακαλύφθηκαν οι κύλινδροι. Αυτό που προξένησε την έκπληξη των ερευνητών είναι ότι αφορούσε την περιουσία του Ναού της Ιερουσαλήμ που καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 70 έτος μετά την χριστιανική χρονολόγηση. Όπως μαρτυρεί ο σύγχρονος των γεγονότων ιστορικός Ιώσηππος, οι ζηλωτές, υπερασπιστές του Ναού που αποτελούσε το θρησκευτικό κέντρο της πόλης, πρόλαβαν να κρύψουν το μεγαλύτερο μέρος του θησαυρού σε μυστικές διαβάσεις, στέρνες, μέσα και έξω από την πολιορκούμενη πόλη και σε οχυρά νότια και νοτιανατολικά της πρωτεύουσας.
 
Τα σκεύη που περιείχαν τους κυλίνδρους είχαν ένα αιγυπτιακό σχέδιο από Αιγυπτιακό μελάνι. Μήπως η ιστορία του Ευαγγελίου υπήρξε πριν από την εφεύρεση του Χριστιανισμού και συντάχθηκε από τους θεραπευτές μοναχούς στην Αλεξάνδρεια; Ο Ευσέβιος, σε μια στιγμή  ασυνήθιστης τιμιότητας, βεβαίωσε ότι οι θεραπευτές μοναχοί ήταν Χριστιανοί πριν από τη γέννηση του Χριστού. Η Διήγησης και το Γνωμολογικό θεωρήθηκαν ως οι αρχικές ιερές πηγές των Αιγυπτιακών Εσσαίων από τα οποία οι Ευαγγελιστές συνέταξαν τα Ευαγγέλια τους. Λέγεται ότι ένα μεγάλο μέρος του μύθου του Ιησού Χριστού μπορεί να βρεθεί στο βιβλίο του Eνώχ, ένα βιβλίο που θαυμάζεται πολύ στη Νεκρά θάλασσα από τους Εσσαίους.
 
Ενώ αλλού αναφέρεται : Οταν εξερράγη η μεγάλη ιουδαϊκή επανάσταση το 66 μ.Χ., οι Εσσαίοι, καθώς κατέβαινε ο ρωμαϊκός στρατός από τη Συρία και περικύκλωνε τα Ιεροσόλυμα, εγκατέλειψαν τον καταυλισμό τους στο Qumran, αφού τακτοποίησαν μέσα στις γύρω σπηλιές ό,τι πολύτιμο είχαν, ιδίως τα ιερά κείμενα της κοινότητάς τους, με την ελπίδα πως, όταν περάσει η πολεμική καταιγίδα, θα επέστρεφαν στον ίδιο τόπο για να επανασυστήσουν την οργάνωσή τους. Από τα πράγματα όμως φαίνεται πως δεν επέστρεψαν ποτέ. Άλλωστε, από τον Ηγήσιππο, χριστιανό συγγραφέα του 2ου αι. μ.Χ., μας πληροφορεί ο ιστορικός Ευσέβιος πως και οι χριστιανοί των Ιεροσολύμων, ως ειρηνιστές αυτοί, έκαναν περίπου το ίδιο. Πριν η Ιερουσαλήμ περισφιχτεί από το ρωμαϊκό κλοιό, η χριστιανική κοινότητα των Ιεροσολύμων εγκατέλειψε την πόλη και ήρθε στην Πέλλα, πέραν του Ιορδάνη.
 
Η ερμηνεία των Γραφών επέτρεψε στην κοινότητα να καταλάβει πως το τέλος του κόσμου πλησιάζει. Οι ασκητές της περιοχής του Κουμράν εγκαταστάθηκαν στις όχθες της Νεκράς Θάλασσας ώστε να πραγματοποιήσουν την προφητεία του Ησαϊα, να προετοιμάσουν δηλαδή στην έρημο, τον δρόμο του Θεού. Οι Εσσαίοι πίστευαν πως ο σκοπός της ύπαρξής τους ήταν να υπηρετήσουν το Θεό, το μεσσία που θα προερχόταν από τη φυλή του Δαυίδ, μεσσίας που θα συνοδευόταν από έναν ιερέα, τον οποίον αποκαλούσαν επίσης μεσσία.
Σαν να λέμε περίμεναν 2 Μεσσίες, έναν πολιτικό και έναν θρησκευτικό. Πίστευαν στην Ημέρα της Κρίσης, στην επάνοδο των δίκαιων στη ζωή, μια νέα ζωή που θα προσφερόταν στους εκλεκτούς. Θεωρούσαν δηλαδή την κοινότητά τους “εκλεκτούς”. Πίστευαν ότι ο Θεός είχε δημιουργήσει το Σύμπαν, του οποίου ήταν ο αδιαμφισβήτητος άρχοντας, παρά τη διάχυτη παρουσία τού κακού. Πριν ακόμα της αρχής των Χρόνων, οτιδήποτε συμβεί είχε ήδη γραφεί, και η ανθρωπότητα χωριζόταν σε δυο μέρη, τους γιους του Φωτός και τους γιους του Σκότους (ιδού και η γνωστή μας διτότητα) . Τα δυο αυτά μέρη θα βρίσκονταν σε διαρκή και ανελέητο πόλεμο, υποβοηθούμενοι, ο καθένας τους, από στρατιές αγγέλων. Στο τέλος, ο Θεός θα έδινε τη νίκη στους γιους του Φωτός, οδηγώντας σε αφανισμό τους γιους του Σκότους. Αυτή η πεποίθηση μάλλον προέρχεται από την περιοχή της Περσίας, την Βαβυλώνα και τις δοξασίες τους. Την ίδια πεποίθηση την διαβάζουμε και στην αποκάλυψη.
Η εσσαϊκή κοινότητα στο Qumran,όχι παντού, ήταν οργανωμένη κομμουνιστικά στην παραγωγή και στην κατανάλωση. Τη διοικούσαν η ολομέλεια και συμβούλια από 12 μέλη, τη γενική όμως εποπτεία στα οικονομικά αλλά και σε πνευματικά είχε ο Mebaquer, επόπτης ή "επίσκοπος". Όλα τα κείμενα, εξάλλου, αποπνέουν την αντίθεση προς κάθε ηθική ακαθαρσία, αποστροφή προς τα πλούτη και πνεύμα αδελφοσύνης μεταξύ των μελών.
Σχετικά με τη μελέτη των Χειρογράφων, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, John Allegro, ήταν ο μόνος "λαϊκός" που είχε πρόσβαση σ' αυτά, την εποχή που αποτελούσε μέλος της διεθνούς ομάδας μελετητών, η οποία απαρτίζονταν σχεδόν εξ' ολοκλήρου από Δομινικανούς και από Ιησουίτες της Βιβλικής Σχολής της Ιερουσαλήμ. Μια μέρα, μιλώντας μπροστά σε κοινό δήλωσε ότι "οι επιστήμονες που μελέτησαν τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας δεν είπαν ποτέ τίποτε από αυτά που πραγματικά υπήρχαν στο κείμενο. Διότι ήταν σχεδόν όλοι τους ιερείς, κυρίως Ιησουίτες, και φοβούνται αυτό που ανακάλυψαν. Ήταν πολύ πιο τρανταχτό απ' ότι υποπτευόντουσαν. Είναι μια βόμβα που θα έκανε τη χριστιανική θρησκεία να σειστεί συθέμελα" . Επίσης κατηγορηματικά δήλωσε, πως δεν μπορεί να πρόκειται για “τρελούς” που έγραψαν για κριμένους θησαυρούς, με τόσες γεωγραφικές λεπτομέρειες !! Έκτοτε ο καθηγητής απεπέμφθη, με την αιτιολογία ότι δημοσιοποιούσε ερμηνείες χειρογράφων, γρηγορότερα από ό,τι ήθελαν οι υπόλοιποι μελετητές !

Εδώ αρχίζει και η μεγάλη μάχη, μεταξύ Χριστιανισμού και Εσσαίων. Ο Χριστιανισμός κάνει τα πάντα για να αποδείξει, πως δεν έχει καμία σχέση με την αίρεση των Εσσαίων, άσχετα αν έχει συμπεριλάβει πολλές από τις πεποιθήσεις τους, έστω και τροποποιημένες.
Εδώ ο ίδιος ο Χριστιανισμός, έχει ένα σωρό δόγματα, όχι δεν το είπε έτσι, το εννοούσε αλλιώς και άλλα δυστυχώς ευτελή. Κρατά ακόμα τον καθαρμό μέσω των Υδάτων, υπό μορφή βάπτισης, άπαξ, αφού ο Θεός έγινε Θεάνθρωπος, ενώ η Καθολική εκκλησία κρατά την νίψη των δακτύλων πριν το πέρασμα εντός του Ναού !

Μερικοί ταυτίζουν τους Εσσαίους με τους Ζηλωτές ως την μαχητική πτέρυγα των Εσσαίων, επειδή δεν γίνεται καμία αναφορά για αυτούς στα ιερά βιβλία (Βίβλος), ενώ οι Εσσαίοι είναι οι ήπιοι πιστοί του προφητικού νόμου, που δεν διστάζουν όμως να γίνουν σκληροί πολεμιστές. Οι πρώτοι πάντως μισούσαν τον Ελληνικό, αλλά και τον Ελληνο-Ρωμαϊκό πολιτισμό !!!
Όπως μαρτυρεί ο ιστορικός Δίων Κάσσιος ήταν τέτοια η μανία κατά των Ελλήνων και Ρωμαίων ώστε «έτρωγαν τις σάρκες των θυμάτων τους, έφτιαχναν ζωνάρια με τα έντερά τους και πασάλειβαν τα πρόσωπά τους και το σώμα τους με το αίμα των θυμάτων τους».
Ένας σημαντικός βασιλειάς των Μακκαβαίων ο Αλέξανδρος Ιαναίος, ένας ικανός στρατιωτικός ηγέτης , αλλά και αρχιερέας του Ναού, ήταν Θράκας και μυημένος στα Διονυσιακά μυστήρια, σύμφωνα με τον Ιώσηπο. Αυτό όμως προκάλεσε την αμφισβήτησή του και κατά την εορτή του Πεσάχ, τον έβρισαν και του πέταξαν στα μούτρα τα κίτρα, σύμφωνα με το έθιμο. Αυτό όμως προκάλεσε την μήνη του, με αποτέλεσμα να σφαγιαστεί πλήθος κόσμου κατ' εντολή του.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΩΝ

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΑΒΒΑΚΟΥΜ (1QpHαβ)

Υπάρχει ανάμεσα στους 7 κύλινδρους, οι οποίοι ανακαλύφθησαν στο σπήλαιο 1 του Κουμράν. Το ύψος του είναι 13,7 εκατοστά και το πλάτος του 1,42 μέτρα. Στην αρχή του εδαφίου, του κειμένου, η λέξη “pirsco”, η οποία μεταφράζεται: «Ερμηνεία του» (=παράγωγο της λέξης peser (psr) και εξηγείται ως ερμηνεία)

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

«Είναι διδάσκαλος της δικαιοσύνης, στον οποίο ο Θεός εγνώρισε όλα τα μυστικά των λόγων των δούλων του προφητών».
(1QpHαβ. VII,3-5)
«Ο άνομος ιερεύς εκλήθη να λάβει τον τίτλο αυτόν εις το όνομα της αλήθειας. Όταν, όμως έγινε κύριος του λαού, η καρδιά του ήταν πέτρινη και άφησε τον Θεό, κατεπάτησε τους νόμους για τα πλούτη, έκλεψε και πήρε τις περιουσίες των ανθρώπων»
(1QpHαβ VIII,8-11)
«Ο άνομος ιερεύς κυνηγούσε τον διδάσκαλο της δικαιοσύνης, με σκοπό να τον σκοτώσει με τόσο μίσος, στον τόπο που εξορίσθη»
(1Qp Hαβ XI, 5-6)
«Θα φθάσουν οι κιττείμ (=η λέξη αυτή προσδιορίζει την κοινή ονομασία των ξένων λαών, οι οποίοι επιτίθεντο εναντίον της Ιουδαίας. Οι ερευνητές συμφωνούν ότι είναι οι Ρωμαίοι, λόγω των στοιχείων που παρατίθενται στο χειρόγραφο) και θα αρπάξουν τόσα λάφυρα, όσα είναι και τα ψάρια της θάλασσας»
(1Qp Hαβ IV, 9-13)
«Το σχόλιο του Αββακούμ αναφέρεται στο μίσος του «ανόμου ιερέως» κατά του «διδασκάλου της δικαιοσύνης». Υπάρχουν πολλές αναφορές για την «κοινότητα των πτωχών».Όσο για τον «διδάσκαλο της δικαιοσύνης», οι Εσσαίοι, εγνώριζαν πολλά!
Μικρή γνωριμία με τα χειρόγραφα :


α) ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΑΒΒΑΚΟΥΜ (1QpHαβ)
.................................................

Β) Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΥΙΩΝ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΙΩΝ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ (1QM)
Ορισμένοι επιστήμονες-ερευνητές αποφαίνονται ότι το χειρόγραφο διαιρείται μόνο σε τρία μέρη:
α) Θέμα: Ι
β) Διεξαγωγή της μάχης: ΙΙ – XIV
γ) έκβαση της μάχης: XV-XIX
................................
α) Κήρυξη πολέμου κατά των υιών του σκότους:Ι
β) Οργάνωση εξ αρχής της λειτουργίας του ναού: ΙΙ
γ) Ετοιμασία προς πόλεμο: ΙΙ
...........................................

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

«Οι σάλπιγγες θα ηχήσουν, καλώντας το πεζικό να παραταχθεί έτοιμο για τη μάχη. Η έφοδος τους θα είναι η αρχή του πολέμου»
«Οι σχηματισμοί θα εξακοντίσουν κατά του εχθρού τα ακόντια, τα βέλη και τΙς λόγχες εφτά φορές. Έπειτα, θα επιστρέψουν στη θέση τους...»
«Διακόσιοι ιππείς θα προηγούνται και θα είναι μαζί με το πεζικό στη μάχη»
«.... ο Θεός θα σε σώσει από το χέρι των εχθρών σου....»
« Οι Ασσύριοι θα φύγουν.... οι Κιττείμ θα εξοντωθούν και κανείς τους δεν θα επιζήσει...»
«Ευλογημένο το όνομά σου Θεέ και Κύριε Αφού έδειξες τη μεγαλοσύνη σου.... οι εχθροί είναι κάτω από το θέλημά Σου.... Εσύ Κύριε των ουρανών, μας υποστηρίζεις....»

Γ) ΑΠΟΚΡΥΦΟ ΙΗΣΟΥ ΤΟΥ ΝΑΥΗ (4Q 522) ή (4Qp JN)

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

«Ο Κύριος θα υποστηρίξει τον Δαυίδ.... ο ουρανός θα είναι πλησίον του για πάντα μ’αυτόν....»
« ....η κοιλάδα του Μπετ Σεπφώρ..........»
«.....Ασκαλών, Γκαλίλ.......»
«.......θα γεννηθεί ένας γιος από το Ιεσσαί......»
«.......οι κέδροι θα μεταφερθούν από τον Λίβανο για την κτίσει του Ναού...»

Δ) ΑΠΟΚΡΥΦΟ ΤΟΥ ΕΝΩΧ (4Q 532) ( 4QpEn)   Ξεχωριστή ανάρτηση ΕΔΩ
Ο πρώτος που δεν έχει πεθάνει από τα πρόσωπα της Βίβλου και ακολουθεί ο προφήτης Ηλίας.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

« Αυτοί ανέβαιναν στον ουρανό.......»
«Ήσαν παντοδύναμοι και αποφασισμένοι.....»
«........ τους Αιώνιους φύλακες Νεφιλίμ......»

Ε) ΎΜΝΟΙ ή ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΕΣ (1QH)

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

«.......και μου είπαν: Έχουμε εντολή να διοικήσουμε όλους τους ανθρώπους.......Ποιόν από τους δύο θέλεις για κυβερνήτη. Τους κοίταξα.......ο ένας ήτο τρομακτικός σα φίδι.....»
«Ο ένας είπε: Εγώ έχω εξουσία σε όλο το Φως και σε ότι είναι από τον Θεό....»
« Επάνω στους Γιούς του φωτός έχω εξουσία.....»
«Έχεις πολλά ονόματα? Τότε, μου λέγει: Έχω τρία ονόματα, Μιχαήλ, Πρίγκιψ του φωτός και Βασιλεύς της δικαιοσύνης»
«Όλοι οι υιοί του φωτός θα είναι φως, ενώ οι υιοί του σκότους θα μένουν στο σκότος»
«Διότι όλο το μίσος και η ανομία θα χαθούν στο σκότος, ενώ αντίθετα η Αλήθεια και η ειρήνη θα είναι φως........»
«Όλοι οι υιοί του σκότους θα χαθούν και θα αφανισθούν.......»
............................................................

Ζ) ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΝΑΟΥ – ΝΕΑ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ (4Q 554) (4QMS.t)
................................................

Η) ΑΠΟΚΡΥΦΟ ΤΗΣ ΓΕΝΕΣΕΩΣ (1Q Gen Apoc.)

«Ο αληθινός πατέρας μπορεί να ήτο Άγιος ή Γίγαντας...»
« .... και τότε εγώ, ο Λαμέχ, είπα.....»
« .... προς τι είσαι θλιμμένος και πικραμένος Κύριε, σου λέω την Αλήθεια»
« ....αφού ο Ενώχ είναι ο αγαπημένος του Κυρίου.......»
«........δε σου είπα να πας τώρα στο ιερό όρος..........»
«........μην κόψετε τους κέδρους γιατί θα είναι σημαδεμένος αυτός που θα τον κόψει.....»
«....... ο Χαρκκενός, ο οποίος με επαρουσίασε στον βασιλέα.....»
«...... ακολούθησα τον δρόμο μέχρι την Κόκκινη Θάλασσα (=Περσικός Κόλπος) ..... έως που έφθασα στην θάλασσα των Καλαμιών ....... (=Ερυθρά Θάλασσα)
« ..... ο Κεντορλαομέρ, βασιλεύς του Ελάμ... Αμραφέλ, βασιλεύς της Βαβυλώνος......»
«... ο Θεός καταράσθηκε τον Χαναάν, τον γιο του Χάμ»
« ....και αυτοί οι φύλακες έπεσαν, διότι βάδιζαν με την κακία στην καρδία τους....»

Διακρίνουμε τις έννοιες «Διδάσκαλος» (=Μόρεχ), Αναβλύζων» (=Γιόρεχ), «Δικαιοσύνη», «Μεσσίας», όπως και η έννοια «Γιαχάντ» που σημαίνει Κοινότητα.

Άλλα αποσπάσματα: «Το Πνεύμα μου δεν θα κατοικεί συνέχεια στους ανθρώπους....» «Τα νερά εκάλυψαν τη γη εκατό και πενήντα ημέρες»
«....ο Ελ Σαντάι θα σ’ευλογήσει .... θα γίνει μία συνάθροιση των λαών...»
«..... εκοιμήθηκες στο νυφικό κρεββάτι του πατέρα σου και το μόλυνες γιατί αυτός είχε κοιμηθεί εκεί....»

Θ) ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΔΑΙΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ (4Q 525) (4Q Apoc)
....................................................................................

Ι) ΤΟ ΑΠΟΚΡΥΦΟ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΜΟΤ (4Q 390)
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

«......οι άγγελοι του Μαστεμότ.......»
«....παραβίασαν πάλι......»
«.....δεν θα βαδίσουν στον ορθό δρόμο που προσέταξα.........»

Ια) ΑΠΟΚΡΥΦΟ ΤΟΥ ΤΩΒΙΤ (4Q 196) & (5QApoc.To.)
.................................................................
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

«...διότι ο άνδρας δεν πρέπει να ανταλάσσει ενδύματα με μια γυναίκα...»
«.. και θα ζητησει χρήματα από τον πεθερό του σε περίπτωση που η γυναίκα του δεν είναι παρθένος....»
«...και θα πρέπει οι Ιουδαίοι να μην είναι υποχείρια των πλουσίων συμπατριωτών τους και των ξένων επίσης»
«.... δεν θα εργάζεται κανείς ως δούλος και δεν θα έχει φόβο να πωληθεί αν οφείλει χρήματα...»
«....θα είναι δικαστές δύο ιερείς και δέκα λαϊκοί.....»
«....κανείς άνδρας δεν θα ενδυθεί γυναικεία φορέματα και δεν θα στολισθεί με γυναικεία κοσμήματα»

ιδ) ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΥΙΟΥ ΤΟΥ ΥΨΙΣΤΟΥ (4Q 246)

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

«O Υιός του Υψίστου...»
«... γιατί ό Μέγας Θεός απεκάλυψε σ’εσέ αυτά που πρόκειται να συμβούν»
«Θα έχουμε βία και μεγάλο κακό»
«......ο βασιλεύς του λαού του Θεού θα έλθει........»
« .......και θα μεγαλουργήσει μεταξύ των ανθρώπων και όλοι μαζί θα ζήσουν ειρηνικώς....»
«Θα ονομάζεται ο Υιός του Θεού, ο Υιός του Υψίστου»
« Έθνη θα δυναστεύουν έθνη και λαοί θα δυναστεύουν λαούς»
«Η βασιλεία Του θα διαρκέσει για πάντα αφού θα είναι Δίκαιος στις Οδούς Του»
«Η σφαγή δεν θα υπάρχει στη γη....»
«Οι λαοί θα σκύψουν ευλαβικώς εμπρός του».

ΣΗΜ: Στα περισσότερα χειρόγραφα ο Υιός του Υψίστου αναφέρεται και ως Μορέ Χασιεντέγκ, δηλαδή Δίκαιος Διδάσκαλος ή Διδάσκαλος της Πίστεως.

Ιε) ΚΕΙΜΕΝΟ ή ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΤΗΣ ΔΑΜΑΣΚΟΥ
(CD): ΤΗΣ ΣΥΝΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ
(4QD) : ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ 4 ΤΟΥ ΚΟΥΜΡΑΝ

Το Κείμενο ή Αποδεικτικό της Δαμασκού εγράφη τον α’ αι. π.Χ. και οι νοηματικές του ενότητες είναι δύο. Το 1911 δημοσιεύθηκε το «εννέα φύλλα» με τον τίτλο: «Αποσπάσματα Σαδωκικής εργασίας». (SECHTIER Solomon: “Fragments of a Zadokite work”, 1911)
Έκτοτε υπήρξαν πολλές επανεκδόσεις και το όνομα «Αποδεικτικό της Δαμασκού» εδόθη στο Βερολίνο το 1933. (ROST L.: “Die Damaskusschrift”) Η νέα ονοματοδοσία του χειρογράφου εδόθη αφού η Δαμασκός αναφέρεται ότι ήταν το μέρος της εξορίας της κοινότητας της «Νέας Συμμαχίας». Από τα δύο αντίγραφα, το πρώτο έχει οκτώ φύλλα και το δεύτερο έχει το ένα. ........................................................

Ιστ) ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΩΝ ΥΙΩΝ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ (4Q 298) ή (4QMS,Apoc.Ma)
..............................................................

Ιζ) ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΩΣΗΕ (4QCpOs)
Το απόσπασμα του χειρόγραφου αυτού ανεκαλύφθη στο σπήλαιο 4 του Κιρμπέτ Κουμράν (4Q). Αντιλαμβανόμαστε τη συγγένεια με το βιβλικό κείμενο μιας και στη διήγηση ο Ωσηέ, λαμβάνει εντολή από τον Θεό να νυμφευτεί με πόρνη.
Συμφώνως με την «αποκρυπτογράφηση» του Ωσηέ, η πόρνη είναι ο λαός και οι διάφοροι επισκέπτες της είναι τα έθνη που πιστεύουν στα είδωλα και έριξαν τους ανθρώπους στον βούρκο της ανομίας και φυσικά, αποχωρίσθηκαν του Θεού. Μπορούμε να πούμε πως, είναι πιστή απόδοση – μετάφραση του βιβλίου της Παλαιάς Διαθήκης.
.................................................................................

Ιη) ΣΧΟΛΙΟ ΜΩΥΣΕΩΣ ή ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΟΓΙΑ ή ΛΟΓΟΙ ΜΩΥΣΕΩΣ (1QpmO.Apoc)
..........................................................

ΙΘ) ΤΟ ΑΠΟΚΡΥΦΟ ΤΩΝ ΥΙΩΝ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (4Q 424) ή (4QMS.Apoc BT)
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ


« ....δεν θα διδαχθείς από άνθρωπο που έχει πονηρά χείλη και είναι δόλιος....»
«.... δεν θα εμπιστευθείς νωθρό και τεμπέλη άνθρωπο σε υπεύθυνη εργασία....»
« ... ο δόλιος άνθρωπος δεν είναι ζηλωτής της Αλήθειας.....»
« ... διότι δεν θα κάνει υπεύθυνα την εργασία του....»
« ... και δεν θα επιτρέψεις σ’αυτόν τον δόλιο άνθρωπο να εξουσιάζει αυτούς που αναζητούν την γνώση»
«Δεν θα επιτρέψεις να αναζητήσει το σωστό ένας άνθρωπος ο οποίος δεν έχει καλή όραση...»
«... αφού εκείνος που έχει πέτρινη ψυχή δεν θα εκτιμήσει τις σκέψεις, μιας και η σοφία του πνεύματός του είναι ατελής....»
«... διότι αυτός είναι ο Θεός και δίκαιος κριτής όλων των ανθρώπων».

Κ) ΤΟ ΑΠΟΚΡΥΦΟ ΤΩΝ ΕΣΧΑΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ (4Q Apoc. III)
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ


«.... εκεί θα είναι ο τόπος που θα κατοικήσει ο λαός».
«Οι υιοί του σκότους δε θα πλήξουν....»
«... διότι στην οικία αυτή θα μείνουν οι ευσεβείς και οι άγιοι αφού θα μοιράζονται το θέλημα και την δύναμη του Θεού»
«.... θα ησυχάσεις για πάντα από τους εχθρούς....»
«....και ο Θεός με έσωσε από τον δρόμο του κακού...»
«....οι βασιλείς των λαών θα φύγουν από το θέλημα του Θεού και θα πολεμήσουν το Καλό τις έσχατες ημέρες. Τότε θα έλθει και η Κρίση»

Κα) ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ (1QHHI)
.............................................

κβ) ΤΟ ΑΠΟΚΡΥΦΟ ΤΟΥ ΙΕΖΕΚΙΗΛ ή ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΙΕΖΕΚΙΗΛ (4Q 385-389) ή (4QApoc.Ez.)

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

«...είναι το όραμα που είδε ο Ιεζεκιήλ...»
«... είδα την λάμψη ενός ουράνιου άρματος και υπήρχαν τέσσερα ζώα....»
«...ήσαν πνευματικά, τα δε πρόσωπά τους...»
«... να μορφή των προσώπων τους...»
«.... ήτο σαν λέοντος, το άλλο είχε πρόσωπο αετού, ένα άλλο είχε πρόσωπο μοσχαριού και το τέταρτο ήτο ανθρώπου»
«...οι δε τροχοί...»
«Ο ένας τροχός έμοιαζε σα να ήταν δύο... υπήρχε δε και ισχυρό ρεύμα από φωτιά»
«...και στην πίσω πλευρά.... όμοιο σαν τον κρύσταλλο»
«...η ψυχή μου, τώρα, είναι σε σύγχυση.... μα, οι ημέρες, θα φύγουν πολύ σύντομα...»
«Και ο Κύριος μου είπε....»
....................................
«.... ένας υιός του Μπελιάλ θα προσπαθήσει να εξουσιάσει τους ανθρώπους, μα δεν θα τον αφήσω να το κάνει».
..........................................
«.... και ο βλάσφημος βασιλεύς θα βασιλεύσει...»
«... θα είναι εκείνη η ημέρα που θα εγκαταλείψουν νικημένοι τη γη...»
«Οι ιερείς θα προσκυνήσουν άλλους θεούς.....» 
Κγ) ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΜΕΣΣΙΑ ή Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΟΥ ΜΕΣΣΙΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΗΣ (4Q 521) ή (4QMS. SMI)
Εδώ, θα συναντήσουμε τις εκπληκτικές εκφράσεις: «Ανάσταση των νεκρών», «ξεσηκωμός καταπιεσμένων», «οι Πενήντα Ευσεβείς», «Πράοι» (Αναβείμ), και «Πιστοί» (Εμουνείμ).
Υπάρχουν επίσης οι «Κουμρανικοί» όροι «Άγιοι» (Κεντοσείμ) και «Ευσεβείς» (Χασιντείμ). Μπορούμε να διακρίνουμε και μια πολύ μικρή συγγένεια με το χειρόγραφο του «Πολέμου των Υιών του Φωτός εναντίον των υιών του σκότους».
Οι ερευνητές μας πληροφορούν ότι σημαντικότατο ρόλο για τον Χριστιανισμό διεδραμάτισε το κείμενο αυτό! Έτσι, δικαιώνονται όλοι όσοι επέμεναν πως οι Εσσαίοι πίστευαν στην Ανάσταση!
Στα αποσπάσματα του χειρόγραφου διακρίνουμε την συγκέντρωση της κοινότητος στις τελευταίες ημέρες, ορισμένα καθήκοντα των μελών τις ημέρες της μεγάλης μάχης του Μεσσία κατά του Κακού και η παράθεση του εορταστικού – νικητήριου γεύματος παρουσία του Μεσσία.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

«.... και Αυτός θα αναστήσει τους νεκρούς»
«...θα αναστήσει τους νεκρούς, θα κάνει καλά τους ασθενείς, θα απελευθερώσει τους αιχμαλώτους και θα γίνει μεγάλη η πίστη των κοιμωμένων στο χώμα»
« ...έτσι θα συγκεντρωθεί η κοινότητα.....»
« ...και θα έχουν στην ψυχή τους το θέλημα του Θεού για δέκα χρόνια.... τότε θα τους δεχθεί το συμβούλιο...»
«.... όταν έλθει ο Μεσσίας ....πρώτος θα ευλογήσει το κρασί και το ψωμί μας...»
................................................................

«.... και θα δοξάσει τους ευσεβείς..., θα εγείρει αυτούς που έπεσαν και θα ανοίξει τα μάτια των τυφλών....»
«΄Οσο για τα θαύματα του Μεσσία...»
«...θρόνος του αιωνίου Βασιλείου Του». 
Κδ) ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΩΝ ΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΙΩΝ ΦΩΤΩΝ (4Q MSx)

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟΥ


«...αφού την Μερκαμπά (=το θεϊκό άρμα) οδηγούν τα Χειρουβείμ...»
«Σε υμνούμε Θεέ και το θέλημά Σου να είναι αναλογο της μεγαλοσύνης Σου.....»
«....η αφθονία του ελέους Σου...»
«...μας κάλεσες στο θέλημά Σου....»
.........................................

Κε) ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ή ΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ή ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ (4Q 529)
 
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

«...αυτά που είπε ο Μιχαήλ στους Αγγέλους του Θεού...»
« Υπήρχαν εννέα βουνά, δύο στην ανατολή...»
«.... και εκεί είδα τον Γαβριήλ τον οδηγό του ανωτέρου ουρανού.....»
« ...γιατί μου εξήγησες το όραμα και το κατάλαβα.....»
«...εγράφη στο βιβλίο.... ο έχων την δύναμη .... ο Αιώνιος Θεός....»
« ...και δεν θα γίνει καταστροφή εμπρός του Θεού....»
«Σ’ αυτόν ανήκει Ευλογία, Τιμή και Δόξα»
«..όπως επίσης το έλεος σ’ Αυτόν ανήκει........»
« Σ’ εκείνη την περιοχή που ευρίσκεται εκεί μακριά, ένας άνδρας θα γεννηθεί κάποτε....»
«...από χρυσό και ασήμι........

Κστ) ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΙΚΩΝ ΕΥΛΟΓΙΩΝ (1QNH)


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

«... ο Θεός θα κινηθεί στο κέντρο....»
«....και θα ευλογηθούν όλοι οι θεοί της γης.....»
«Θα τους ευλογήσει όλους αφού θα αποστείλει το Άγιο Πνεύμα Του»
«Θα ευλογηθούν όλοι αυτοί που κάνουν το θέλημά Του»
«....στο όνομα του Θεού των θεών....»
«....διότι αυτοί που Τον αναμένουν, θα έχουν την ευλογία και την εύνοιά Του»
«.....και τα Χειρουβείμ υμνούν την Μερκαμπά.....» (Θεϊκό άρμα)
«... στους τροχούς οι οποίοι περιστρέφονται.......»
«.....οι Άγγελοι έρχονται και φεύγουν σαν όραμα αγίων πνευμάτων......»
« Από επάνω τους, εξέρχονται φλόγες και αστραπές.......»
«...πολλά όμορφα χρώματα είναι ζωγραφισμένα γύρω-γύρω του θρόνου Του.......»
«....του Θεού του Ζώντος, κινούνται συνεχώς στην δόξα του πανέμορφου ουράνιου Του άρματος...»

Κζ) ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ Της ΚΟΥΜΡΑΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ (1QS)
................................................

Κη) ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΝΕΦΘΑΛΙ (4Q 215)
..............................................................

Κθ) ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΩΝ ΕΥΛΟΓΙΩΝ (1QMs. B)
........................................................................

Λ) ΤΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ (1Q Myst.) Το ύφος του βιβλίου των Μυστηρίων είναι ξεχωριστό από όλα τα άλλα, λόγω του ανθρωπιστικού και κοινωνικού χαρακτήρος του. Εδώ, διακρίνουμε την αντίληψη της κοινότητος περί «εκλεκτού λαού» που εγκαταλείπεται και αναγνωρίζεται η «ισοτιμία όλων των λαών» έμπροσθεν του Θεού!
Αυτό, όπως διαπιστώνουμε, γίνεται για τον λόγο ότι: Η νοοτροπία αυτή άλλαξε πλεύση, του εκλεκτού λαού δηλαδή, διότι ο αρχαίος Χριστιανισμός κατάφερνε να φέρει κοντά, σε κοινωνικό επίπεδο, τους λαούς της περιοχής, οι οποίοι ήσαν υπό την κατοχή των Ρωμαίων.
Το κείμενο του βιβλίου των Μυστηρίων ορισμένοι ερευνητές το τοποθετούν στα «λειτουργικά» της κοινότητος και διακρίνουμε τον αιώνιο αγώνα του Καλού εναντίον του Κακού. Επίσης, στο ίδιο βιβλίο υπάρχουν αποσπάσματα με θέμα «τα ουράνια άρματα της δόξης του Θεού», «ύμνος στους πτωχούς», «ύμνος προς τους Υιούς της Σωτηρίας» (=Γιεσά, στην κλασσική εβραϊκή γλώσσα), κ.αλ.
Είναι ενδιαφέρον το χειρόγραφο των Μυστηρίων και μεγάλης ιστορικής σημασίας – και θρησκευτικής συγχρόνως, αφού συναντούμε εκφράσεις: «Θαυμαστά», «Θρόνος του Θεού», «Μεγαλείο του Θεού» (Ζοχάρ), «Αγάπη προς τον Θεό» (Χέσεντ), «Συγκέντρωση της αρετής», «Άγγελοι του πυρός», «Πνεύματα των νεφελών», «το στερέωμα του Αγίου και των Αγίων», «Τελειότης των πράξεών τους» κ.α.
..........................................................................

λα) ΆΡΜΑΤΑ ή ΘΡΟΝΟΣ ΤΗΣ ΔΟΞΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ (4Q 286-287)
Το χειρόγραφο αυτό ανευρέθη στο σπήλαιο 4 του Κουμράν και κατατάσσεται στα ενορατικά κείμενα. Διακρίνουμε μια μεγάλη πίστη και αφοσίωση στο θέλημα του Θεού και, βεβαιως, μας φανερώνει πολλά μέσα από την αφήγηση του συντάκτη του. Έντονη είναι και η αναφορά στην έλευση του Μεσσία αφού ο Διδάσκαλος της Δικαιοσύνης θα έλθει και θα συμβουλεύσει τους ανθρώπους.
.............................................................

λβ) ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΑΡΑΜΑΪΚΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ ή ΤΩΝ ΙΕΡΕΩΝ (4Q 213-214) ή (4QCKH)

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

« ..... ύψωσα τους οφθαλμούς μου στον ουρανό........»
« .... και αφού προσευχήθηκα είπα, ότι Εσύ, Κύριε, γνωρίζεις .....»
« .... και όλες τις Οδούς της Αληθείας...........»
« ..... για να μου δώσεις το Μέγα Έλεός Σου......»
« .... μην αφήσεις, Κύριε, τον εχθρό να μας κάνει κακό........»
« Άκου την παράκλησή μου και ευλόγησέ με, Κύριε........»
« ... αφού ήμουν αναπαυτικά ..... είδα τον ουρανό ν’ανοίγει........»
« .... Είδα το μεγάλο όρος που.......»
« ........ που έφθανε τον ουρανό......»
« .... και άνοιξαν οι ουρανοί και πέρασα από τις πύλες.........»
« ... τότε ένας Άγγελος με φώναξε και μου είπε.......»
« ... είναι η ιεροσύνη σου αρχή όλων.......»
« ..... τότε σηκώθηκα από το κρεββάτι μου......»
« ... και είπε: Αυτό ήτο το όραμα .... το έκρυψα από την φόρτιση της ψυχής μου.........»
« Δεν το απεκάλυψα σε κανέναν άνθρωπο......»
............................................................................

λγ) ΧΑΛΚΙΝΟΙ ΚΥΛΙΝΔΡΟΙ (3Q 15)

Ανεκαλύφθησαν στο Κιρμπέτ Κουμράν στο σπήλαιο 3. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στο σημείο αυτό, 16 Μαρτίου του 1952, με την πραγματική βοήθεια των «ειδικών αρχαιολόγων Βεδουίνων», οι ερευνητές ανεκάλυψαν και το δεύτερο «οίκημα» του σπηλαίου 3 όπου και ευρέθησαν αμέτρητες περγαμηνές, ορισμένα πήλινα δοχεία και δύο κύλινδροι που ήσαν περιτυλιγμένοι από φύλλο χαλκού.
Οι αρχαιολόγοι, λόγω της σκουριάς που υπήρχε στους κυλίνδρους δεν τους άνοιξαν. Το 1955, ο καθηγητής Μπαίγκερ ήταν αυτός που τόλμησε και έκοψε τους κυλίνδρους σε 23 λωρίδες. Το μήκος των δύο κυλίνδρων ενωμένων φθάνει τα 2,61 μέτρα. Η γλώσσα των αποσπασμάτων είναι η κλασσική εβραϊκή και το περιεχόμενο αναφέρεται σε .... θησαυρούς που ευρίσκονται σε διάφορα σημεία της χώρας!
Το έτος 1956 ο καθηγητής Τζον Μάρκο Αλέγκρο αποκωδικοποίησε όλο το κείμενο και απεφάνθη πως, το κείμενο αναφέρεται για τους κρυμμένους θησαυρούς που είναι θαμμένοι σε 60 σημεία της περιοχής της Παλαιστίνης, από τα Ιεροσόλυμα έως την κοιλάδα του Κέδρωνος. Ο Αλέγκρο υπολόγισε τον θησαυρό στο ιλιγγιώδες ποσό των .... 6000 ταλάντων, τα οποία τάλαντα υπολογίζονται σε εκατόν εξήντα τόνους χρυσού και αργύρου! Εννοείται πως μόλις δημοσιεύτηκε η είδηση του θησαυρού αμέτρητοι χρυσοθήρες άρχισαν αποστολές για την εύρεση του θησαυρού.
Αρκετοί ερευνητές – επιστήμονες αναφέρουν πως ο θησαυρός (ο θησαυρός του Ναού) θάφτηκε από τους Εσσαίους κατά την περίοδο του επταετούς πολέμου εναντίον των Ρωμαίων (66-73 μ.Χ)
. Άλλοι ερευνητές εκφέρουν την άποψη ότι είναι μια αφήγηση για τους παλαιούς θησαυρούς των βασιλέων του Ισραήλ και είναι παραπλανητικό το περιεχόμενο των κυλίνδρων. Ορισμένοι επίσης έχουν αποφανθεί πως είναι ένα απόκρυφο κείμενο με αλληγορική σημασία και τέλος πάντων, έτεροι ερευνητές αναφέρουν, πως, ο συντάκτης των συγκεκριμένων χειρογράφων ήταν κατώτατης πνευματικής νοημοσύνης. Ο αποκρυπτογραφήσας το κείμενο, καθηγητής Τζον Μάρκο Αλέγκρο, είναι της πεποιθήσεως πως, το κείμενο, είναι πραγματικό λέγοντας : «Είναι δυνατόν τρελός άνθρωπος να κατέγραψε με τόση ακρίβεια τις περιοχές και τα ποσά;»
Το θέμα είναι πως το κείμενο έχει μεγάλη επιστημονική σημασία από γλωσσολογικής και γεωγραφικής απόψεως. Στο κείμενο υπάρχει συνεχής αναφορά περί του «Τάφου του Σαδώκ», όπως και για τον «Κήπο το Σαδώκ»!

...........................................

λδ) ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΜΕΧΙΣΕΔΕΚ (11Q Mel)
(Εδώ αναφέρονται οι λέξεις ΕΛΟΧΕΙΜ και ΕΛ)
Σημείωση: Πριν αναφερθούμε στο χειρόγραφο του Μεχισεδέκ καλό θα ήταν να θυμήσουμε τις διάφορες ερμηνείες της λέξης "Ελοχίμ" (όπως έχουν αναφερθεί σε διάφορα βιβλία αποκωδικοποίησης του όρου) και Ελ.


1) Σύμφωνα με τους Εβραίους : Εκείνοι που θα αποδώσουν στον καθένα αυτό που του αξίζει. Πληθυντικός μεγαλοπρέπειας της λέξης Ελοχά.
2) Οι φωτεινοί υπηρέτες του Θεού


1) Σύμφωνα με τους Καθολικούς: Ο όρος Ελοχίμ είναι πληθυντικός της λέξης «Ελοά» ή του «Ελ»
2) Ελ = Θεός ή Θεοί. Η ερμηνεία αυτή αποδώθηκε και στο 12θεο των Ελλήνων, άλλων θεοτήτων της Αιγύπτου αλλά και της Μέσης Ανατολής.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ


« .... αφού όλα θα εκπληρωθούν .... και θα τα δώσουν στους ανθρώπους οι υιοί του Ουρανού.......»
« ..... και ο ηγέτης αυτών θα είναι ο Μαλκιτσεντέκ ....»
« ... αυτός θα ελευθερώσει τους σκλάβους .....»
« ... οι άνθρωποι θα οδηγηθούν απ’αυτόν στην λαμπερή οδό......»
« .... και αυτή η ημέρα θα ονομασθεί του εξιλασμού και της Λυτρώσεως........»
« .... αφού ο Ελ θα κρίνει τους λαούς .....»
« .... και ο Ελωχείμ έλαβε την θέση του .... και αυτός θα κρίνει τους λαούς ....»
« .... ο Ελωχείμ βασιλεύει.....»
« .... αφού ο Ελωχείμ θα είναι ο Μαλκιτσεντέκ που θα σώσει τους ανθρώπους από τις παγίδες και τα χέρια του κακού.....»



λε) ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΜΕΣΣΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΙΩΝ (4Q 521) ή (4QMess)
Το χειρόγραφο αυτό ανήκει στην κατηγορία των Μεσσιανικών κειμένων και είναι πλουσιότατο σε εκφράσεις του ύφους: «Πιστοί», «Πράοι». «Άγιοι», «Ουράνια στρατιά», «ανάσταση νεκρών», «Δίκαιοι» (Δίκαιος = Τσαντίκ, Τσαντικείμ = Δίκαιοι, Τσεντέκ = Δικαιοσύνη), «Ευσεβείς» και άλλες χαρακτηριστικές Κουμρανικές εκφράσεις.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ


« .. θα ακούσουν τον Μεσσία ...»
« .... διότι Αυτός θα ακούσει τον λόγο των Αγίων ....»
« ... και θα επισκεφθεί τους Ευσεβείς ....»
« Στους πράους θα στείλει το Πνεύμα Του....»
« Θα σωθούν οι καταπιεσμένοι....»
« ... η Αγιότητά Του θα λάμψει....»
« .... και θα αναστήσει νεκρούς.......»
« Θα συντρίψει την Ασέβεια και το κακό.....»
« ... και θα εξεγερθεί εναντίον των ανόμων ...»
« ..... και θα πει ευχάριστες ειδήσεις στους Δικαίους.......»
« Ο Θεός θα μιλήσει τότε ....»
« ..... θα είναι η ουράνια στρατιά των Ευσεβών .....»


λστ) ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ (4Q 416,417,418) ή (4QMS.Yes)
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ


« .. και με την βοήθειά Σου θα εξηγήσω τα μυστικά που μου φανέρωσες από εκπληκτικά άγνωστα για τους ανθρώπους μέρη»
« .... και οι δίκαιοι της κοινότητος θα ευχαριστήσουν τον Θεό με τις πράξεις τους.»
« ... αφού οι κακοί θα χαθούν όπως ο καπνός»
« ... διότι ο άνομος και ο ασεβής άνθρωπος δεν επιστρέφει τα χρέη του»
« ... και ο δίκαιος άνθρωπος πληρώνει και από πάνω θα χαρίσει κιόλας»
« ... μιάς και ο Διδάσκαλος της Δικαιοσύνης έχει ιδρύσει προς χάρη του Θεού την Ιερά κοινότητα»
« και δεν πρέπει να οργιζόμασθε με τους ανθρώπους που απαιτούν πλούτη ούτε με τους ασεβείς, διότι θα χαθούν με τις ασθένειες, την πείνα...»
« ... δεν πρέπει να ορκιζόμασθε χωρίς λόγο.......»
« ... γιατί οι ευσεβείς θα κληρονομήσουν την γη ζώντας με ειρήνη και αγάπη......»
« ... όσοι ακολουθούν το θέλημα του Θεού δεν θα είναι ασεβείς όπως ο Άνομος ιερεύς.....»
« ... αφού σε λίγο θα χαθούν οι ασεβείς από προσώπου γης»
« ... και στις δύσκολες εκείνες μέρες ο Θεός θα είναι κοντά στους δικαίους, οι δε ασεβείς θα πεινάσουν και θα χαθούν από τις ασθένειες.»
« .... γιατί ο Θεός ορίζει τις οδούς που προχωρούμε.......»
« ... και ο άνθρωπος που θα αναζητεί το θέλημά του Θεού θα είναι ευλογημένος.....»
..............................................
λη) ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΜΕ ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟΝ 37ο ΎΜΝΟ – ΨΑΛΜΟ (1QpH 37)


Ο 37ος Ύμνος – Ψαλμός αναφέρεται στην αιώνια αντιπαλότητα του καλού – κακού, δικαίου – άδικου και στο τέλος επέρχεται η κρίση και η ανταμοιβή – τιμωρία.
Στο σχόλιο, όμως, του συγκεκριμένου Ύμνου ο συντάκτης προσθέτει και το φιλοσοφικό – θρησκευτικό «πιστεύω» της κοινότητος και προσομοιάζει το καλό με τον «Διδάσκαλο της Δικαιοσύνης» και το κακό με τον «Άνομο Ιερέα». Το γενικό συμπέρασμα της μελέτης του κειμένου είναι ότι: Όλα έχουν προορισμό τον Θεό αφού από αυτόν αρχίζουν όλα! Το χειρόγραφο ανήκει στα αποκαλυπτικά του βιβλίου των Μυστηρίων.
..........................................................
λθ) Η ΔΕΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑΒΟΝΝΗΔΟΣ ή ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΝΑΜΠΟΥΝΑΪ (4Q Nab.U.) ή (4QH.Nab.)

Συμφώνως με τους ερευνητές είναι η δέηση ή ομολογία του κραταιού βασιλέως των Βαβυλωνίων και Ασσυρίων του Ναββόνηδος ή Ναμπουναϊ, ο οποίος εσώθη από μία βαριά ασθένεια που τον εβασάνιζε για αρκετά χρόνια. Ο Νάββονις εβασίλευε την χρονική περίοδο 556-538 π.Χ. και είχε ως πρωτεύουσα του βασιλείου του την πόλη Τεϊμα (=Υεμένη), η οποία ευρίσκετο νοτίως της Αραβικής Χερσονήσου.
Υπάρχει η άποψη ορισμένων επιστημόνων, η οποία λέγει πως είναι παραλλαγή της δεήσεως του Ναβουχοδονόσωρος, την οποία βρίσκουμε στο κεφάλαιο Δ’ του Δανιήλ και για τον λόγο αυτό ονομάζονται και του «Κύκλου του Δανιήλ».
μ) ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΒΑΠΤΙΣΕΩΣ (4Q 414)
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ


« ... είναι οι άνθρωποι οι οποίοι εξαγνίστηκαν.....»
« .... να σώσεις και εμάς ....»
« ..... οι νόμοι της Αγιοσύνης Σου ....»
« .... έπειτα ρίχνουμε στο ύδωρ .....»
« .... τότε ο ιερεύς λέγει: «Ευλογημένος είσαι Εσύ που ....»
« ... καθαρός και εξαγνισμένος λαός ....»
« .... για να εξαγνισθεί το σώμα και η καρδιά .....»
« .... αφού λουσθεί το ύδωρ .....»
« ... καθαρό και εξαγνιστικό ύδωρ......»

μα) ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΩΝ «ΔΥΟ ΣΤΗΛΩΝ» (1Q SA)
..........................................................
Μβ) ΤΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΥΜΝΟΥ ΤΩΝ ΠΤΩΧΩΝ (4Q 434,435,436) ή (4QEb.H.)
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ


« ... οι πτωχοί θα σωθούν λόγω της Ευσεβείας τους ....»
« ... αφού σωθούν με το Έλεος του Θεού, διότι βάδισαν στην Οδό της Καρδιάς Του»
« .... ο Θεός θα τους κρίνει με ζήλο ....»
« .... η ψυχή του πτωχού ....» ( Νεφές – Εμικόν ή Εβιόν)
« ... η ψυχή του πράου ανθρώπου ....» ( Νεφές – Άνι)
« ... προστατευμένοι κάτω της σκιάς των πτερύγων Του ....»
μγ) ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΩΝ ΙΕΡΕΩΝ (4Q 541 A)
..........................................................
μδ) ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ή ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (4Q 384-398) ή (4Q MMT a-f) = M.M.T. Μικσάτ Μάασε χα Τορά = Ορισμένοι κανόνες του νόμου

Είναι εξαιρετικής σπουδαιότητας τα χειρόγραφα αυτά διότι, φαίνεται από το περιεχόμενό τους οι αντιλήψεις και η ιστορική πορεία της κοινότητος. Πολλά συζητήθηκαν και εγράφησαν περί των συγκεκριμένων κειμένων και οι ερευνητές τα έχουν ταξινομήσει ως «Επιστολές των έργων που θεωρούνται ως Δικαιοσύνη».
Στα χειρόγραφα αυτά διακρίνουμε διάφορα σχόλια επάνω σε ορισμένες λεπτομέρειες του νόμου καθώς και κάποιες συμβουλές για την καθημερινή κοινωνική ή προσωπική συναναστροφή των ανθρώπων. Στο πρώτο μέρος ή «Επιστολή» συναντούμε ανάλυση και ακολούθως τα νομικά θέματα. Η Δευτέρα «Επιστολή των νόμων» αναφέρει στο περιεχόμενό της για αποκαλυπτικά και εσχατολογικά θέματα. Θα συναντήσουμε τις εκφράσεις: Χαμάς σέκερ (= ψεύδος), μαάλ (= εξέγερση) και τσανούτ (= πορνεία), οι οποίες είναι καθαρώς κουμρανικές εκφράσεις.
...........................................................................
με) ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ HALAHAH (4Q 251 A)
....................................................................
μστ) ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΟΣ ΤΟΥ ΕΞΑΓΝΙΣΜΟΥ (4Q 274 A) ή (4QS.Αn.)
..........................................................................
μζ) ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ( 4Q 462 ) ή ( 4QCU)

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ


« Ο Κύριος είναι ο Άρχων και σ’Εκείνον μόνο ανήκει η Δόξα ....»
« .... και έδωσε την γη ως κληρονομιά στους πολλούς ...»
« .... η Δόξα του γεμίζει τα ύδατα και τη γη ....»
« .... επάνω μας υπήρχε σκοτάδι ....»
« .... όπου Εκείνος θα δώσει τέλος στην βασιλεία του σκότους ...»
« .... φθάνει η βασιλεία του φωτός επί του σκότους ....»
« .... οι Υιοί του Φωτός θα βασιλεύσουν για πάντα ....»
« ... στο τέλος θα σωθούν οι καλοί, οι ευσεβείς ....»
« .... γιατί Εκείνος θα παραδώσει την ιερά πόλη ....»
Ακολουθούν επιστολές του Πόντιου Πιλάτου προς τον αυτοκράτορα Τιβέριο, του Ηρώδη στον Πιλάτο, απαντητική του Πιλάτου στον Ηρώδη και του Πούπλιου Λεντούλου που αντικαταστάθηκε από τον Πιλάτο. Μετά την τελευταία επιστολή αυτή, ο αυτοκράτορας Τιβέριος διέταξε και σχηματίστηκε η εικόνα του Ιησού Χριστού επάνω σε μεγάλη επιφάνεια ενός πολύτιμου λίθου! Η εικόνα αυτή ευρίσκετο στα «άδυτα» της Αγίας Σοφίας και που αργότερα της αλώσεως την έλαβε ο πάπας Ιννοκέντιος Η’, ως λύτρα εξαγοράς κάποιου σημαντικού προσώπου των Λατινοφράγκων!! Έκτοτε, η εικόνα αυτή «χάθηκε». ...................................
Με επιστολή του ο Τιβέριος προς τον Έπαρχο της Ιουδαίας Λικιανό, διατάσσει την διάλυση και εκδίωξη των καλούμενων πλέον “σκλάβων” για τις παρανομίες τους (πρόκειται για την σταύρωση του Ιησού) !!! Όμως οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι για την γνησιότητά των επιστολών. 
Όλες οι λεπτομέρειες που δεν έχουν αναρτηθεί στο http://www.truthison.com/topic-t154-45.html

Κλείνοντας καλόν είναι να γνωρίζουμε πως οι Βίβλοι της ανθρωπότητας είναι πολλές: 
Η τριπλή «Βέδα» της αρχαίας Ινδίας π.χ., τα πέντε «Σινγκ», οι κανόνες της κινεζικής αυτοκρατορικής θρησκείας, το «Σιντάτα (Siddhata)» του Ζαϊνισμού, το «Τιπιτάκα» του Βουδισμού της Θεραβάντα, η «Ντάρμα» του ινδικού Βουδισμού της Μαχαγιάνα, το «Τριπιτάκα» του θιβετιανού Βουδισμού, το «Τάο-τε-σινγκ» των ταοιστών μοναχών, η «Αβέστα» του περσικού Μαζνταϊσμού, το «Κοράνι» του Ισλάμ, το «Γκρανθ» των Σιχ, το «Γκίνζα» του Μανδαϊσμού. Πλήθος ιερών κειμένων υπήρχαν στα ελληνιστικά μυστήρια, όπου ήδη σε προχριστιανικές εποχές παρέπεμπαν με την απλή λέξη «Γραφή» και με τη διατύπωση «βρίσκεται γραμμένο» ή «όπως γράφεται». Στην Αίγυπτο τα ιερά κείμενα έφταναν μέχρι τους αρχαιότατους χρόνους, αφού ήδη την 3η χιλιετία π.Χ. αποκαλούσαν τα ιερά κείμενα «λόγο του θεού».   http://www.pare-dose.net/?p=3129#ixzz1iCUwVZEu

Ασπασία

http://www.epanellinismos.com/index.php?option=com_kunena&Itemid=2&func=view&catid=105&id=10718&lang=el
http://www.greatlie.com/xristianismos/kaini-diathiki/1020-kodikas-ntabintsi-kai-essaioi-1700-xronia-xristianiko-psema.html
http://apollonios.pblogs.gr/2011/01/ntokoymento-h-apath-me-ton-hristianismo-hrysostomos-dekth-h-apat.html
ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ - ΤΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΤΗΣ ΝΕΚΡΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ - ΟΙ ΕΣΣΑΙΟΙ !!


ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Πριν αρχίσετε να διαβάζετε όσοι ενδιαφερθείτε γι αυτήν την ανάρτηση, που έχει σχέση πάντα με την τρέχουσα έρευνα, θέλησα να γράψω κάποια πράγματα πριν.
Όσο διαβάζει κανείς ιστορία και συνδέει γεγονότα μεταξύ τους, τόσο κατανοεί τα πως και τα γιατί των ημερών που ζούμε. Μάθαμε να ακούμε για την πικρή ιστορία της ανθρωπότητας, πως οι περισσότεροι πόλεμοι είχαν σαν σημαία τους, τους θρησκευτικούς πολέμους. Δεν θα μπορούσα όμως να πιστέψω, εν έτη 2012, πως η ανθρωπότητα θα ταλανιζόταν ακόμα κάτω από το ίδιο πέπλο. Όταν αναφέρομαι σε θρησκευτικούς πολέμους, πέραν των γεωστρατηγικών συμφερόντων που τελικά δεν αρκούν ως όροι, η κατάληξη έχει την χροιά των πρώτων, με την έννοια της κοσμοαντίληψης και κοσμοθεώρησης των πραγμάτων. Αν πχ. Νομίζουν κάποιοι πως κατέχουν το δικαίωμα της επιβολής των δικών τους αξιώσεων, επειδή αυτοί θα είναι τάχατε οι πιο δίκαιοι ή ότι είναι σε θέση να φέρουν την ειρήνη στην γεωπολιτική σκακιέρα, έχουν σαν αφορμή το πως εντάσσουν ή εννοούν ή ακόμα πιστεύουν την ύπαρξή τους εντός του συνόλου και το ποιά “δικαιώματα” νομίζουν πως κατέχουν.
Αυτού του είδους οι θεωρήσεις, κρατούν εδώ και χιλιετηρίδες. Ήδη έχω αναφερθεί στην μείξη των κατακλυσμών και το πόσα κοινά στοιχεία έχουν μεταξύ τους ((ΓΙΓΑΛΜΕΣ), τον ΜΟΝΟΘΕΙΣΜΟ , ΤΟΝ ΣΟΛΙΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΓΔΑΛΑ , ΤΟ ΑΠΟΚΡΥΦΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΟΔΗΓΟΥΝ  ... και τώρα οι Εσσαίοι.

Όλα αυτά αν συσχετισθούν, κάνουν ένα ταξείδι στο βάθος του χρόνου, μέχρι σήμερα.
Ξεκινώντας από την Βαβυλώνα, μετέπειτα στην Παλαιστίνη (σήμερα μέρος αυτής είναι το Ισραήλ), η έξοδος και η μετανάστευση στην Ευρώπη με αρχική έδρα στα εδάφη της σημερινής Γερμανίας (Φραγκοκρατία-Φραγκία- Γότθοι), επέκταση προς την Αγγλία (καθόλου τυχαία), εν συνεχεία στην νέα ήπειρο την μετέπειτα Αμερική και ξανά επιστροφή στην Ευρώπη, πάλι ως εφαλτήριο την Γερμανία, αιτία και των τριών τελευταίων παγκοσμίων πολέμων (συμπεριλαμβάνω και τον σημερινό σύγχρονο Οικονομικό ύπουλο πόλεμο), με πιθανότητα εξάπλωσης του με το γνωστό προσωπείο.
Διαβάζοντας το παρακάτω, ίσως κατανοήσετε πως αν οι Εσσαίοι για διάφορους λόγους έκρυψαν κάποιους θησαυρούς, άλλαξαν όνομα στην εποχή των Σταυροφοριών
μετονομάστηκαν σε Ναΐτες και ίσως αργότερα σε Illuminati, ακολούθησαν στοές, κρυφές πόρτες-μυστικά και μυστικιστικές τελετές, κ.ο.κ. Πλαισιώνονται φυσικά από διάφορες προφητείες, σχεδιασμούς και μυστηριακές ή απόκρυφες στρατηγικές.
Μην θέλοντας να επεκταθώ περισσότερο, αφού το θέμα είναι οι Εσσαίοι, σημαντικό είναι να γνωρίζουμε, πως όλα αυτά και όσα αποτελούν την ανθρώπινη ζωή μας, αφορούν αυτό που αναφέρει το κεντρικό αναρτημένο βίντεο με την ονομασία “Θεϊκή μήτρα” ή άλλως matrix.   Ο άνθρωπος από όταν ξεκίνησε να ασχολείται στο κατά πόσον μπορεί να φτάσει την έννοια του Θεού, άρχισε να χάνει τον δρόμο του και μάλιστα πλανημένα. Δημιούργησε τους Ατλάντιους http://isxys.blogspot.com/2011/04/blog-post_1292.html δηλαδή τον λαό του Κρόνιου Πύθωνα που κατέλυσε ο Απόλλων στους Δελφούς, έκτιζε Βαβέλ για να Τον φτάσει και εξακολουθεί να κτίζει τα ανάλογα στην σύγχρονη ιστορία, υπό την μορφή Συμμαχιών, Οργανισμών, Ενώσεων κ.α.

Η γνώμη μου λοιπόν είναι, πως αν ο άνθρωπος μπορούσε να υπερβεί αυτήν του την επιθυμία, να μην εγκλωβίζετε ανάμεσα σε απόψεις που τον απομακρύνουν από την υφή και την Ουσία της εννοίας του Θεού, που δε χωρά σε όσες λέξεις και αν λεχθούν ή τυπωθούν και επικεντρωθεί στην ίδια του την δημιουργική υπόσταση, όπως ακριβώς έκανε πριν την πλάνη του, την υπεροψία του και την εγωιστική του διάθεση προς την μοναδικότητα της ορθότητας των απόψεών του (από όλες τις πλευρές), τότε μόνον θα επανακτήσει την θετική δημιουργική του δράση και θα επιτελέσει το Συμπαντικό του έργο, θα βρει την ευτυχία του, τον ορθό του δρόμο. Θα αφήσει να μιλήσουν στην καρδιά και τον νου του όλα όσα έχει ανάγκη να ανακαλύψει και να αποκωδικοποιήσει, όντας απελευθερωμένος από περιοριστικούς διαύλους και αγκυλωτές παραπλανητικές πεποιθήσεις. 

Οι αναρτήσεις των συσχετισμών θα συνεχιστούν, παλαιότερων και με σύγχρονων ονομασιών, θεωρώντας πως είναι άκρως σημαντικό να φτάσουμε στην καρδιά της αράχνης, που μόνον τότε θα μας απελευθερώσει από τα δίκτυα της (matrix). Οψόμενοι υπεράνω των όσων μάς καθηλώνουν, μάς περιορίζουν την προσωπική μας σκέψη-ενόραση-εσωτερικότητα , που μας καθοδηγούν , αλλά μας αποτρέπουν προς το Φιλοσοφείν, όπως των δικών μας ελάχιστων αρχαίων ακραιφνών φιλοσόφων !!
Το κατά πόσον έχει ιδιαίτερη σημασία η ξαφνική ανεύρεση των χειρογράφων της Νεκράς Θάλασσας , το αν είναι αυθεντικά ή όχι, σημασία έχει να γνωρίζουμε πως όλα είναι αποσπάσματα ενός μεγαλύτερου κρυφού ιστού, που μας εγκλωβίζει. Γνωρίζοντας τα στοιχεία και τις ιδιότητες της αράχνης, μόνον τότε θα μπορούμε να βγούμε από αυτήν !!
Αν έχετε την αντοχή να διαβάσετε τα ελάχιστα αποσπάσματα των χειρογράφων που έχουν αναρτηθεί στο παρόν, πάντα να έχετε κατά νου κοινά στοιχεία με την υπάρχουσα θρησκευτική μας αντίληψη, αλλά και με ό,τι γνώσεις υπάρχουν από την δική μας Ελληνική ιστορία (μυθολογία). Παράδειγμα, γίνεται αναφορά σε Γίγαντες ή σε μορφή “ως φίδι” κλπ.
Καλή ανάγνωση και καλά συμπεράσματα !!

KEIMENO

Στην έρημο της Ιουδαίας στο Κουμράν και όχι μόνον, βρέθηκαν τυχαία κάποια χειρόγραφα στην περιοχή της Νεκράς Θάλασσας ( φημολογείται πως κάτω της βρίσκονται τα Σόδομα και τα Γόμορρα) , γραμμένα σε Αραμαϊκά, Εβραϊκά και μερικά στα Ελληνικά το 1947, όταν η περιοχή ήταν υπό την κατοχή των Βρετανών οι οποίοι ενθέρμως υποστήριζαν τους Εβραίους . Βρέθηκαν από έναν βοσκό που προσπαθούσε να επαναφέρει το παραστρατημένο κατσικάκι του πίσω. Στο σημείο αυτό ξεκινά και ο “Γολγοθάς”, δηλαδή σωρεία γεγονότων σχετικά με αυτά. Ο Βοσκός βρέθηκε μπροστά στην είσοδο μιας σπηλιάς, στην οποία πετώντας μία πέτρα άκουσε ένα παράξενο θόρυβο, πήλινης θραύσης κατά την πτώση. Τα χειρόγραφα χρονολογήθηκαν αρχικά από τον 2 ή 1 π.Χ. Αιώνα, αλλά στην πραγματικότητα θεωρούνται κατά μία χιλιετηρίδα αρχαιότερα από ότι υπολόγιζαν μέχρι πριν. Τα χειρόγραφα λοιπόν ήταν γραμμένα από την κοινότητα των Εσσαίων που ζούσαν στην περιοχή. Πρόκειται στο σύνολό τους για περίπου 100.000 τεμάχια, αλλά τα πιο γνωστά από αυτά -τα μόνα άλλωστε που έχουν λάβει επίσημα το όνομα "χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας"- απαριθμούν τα 800 χειρόγραφα, που βρέθηκαν μέσα σε 11 σπηλιές του Κουμράν, μιας περιοχής σε μια απόσταση κάποιων χιλιομέτρων από την Ιεριχώ. Πιστεύεται ότι τα χειρόγραφα ανήκαν στη βιβλιοθήκη της εβραϊκής κοινότητας των Εσσαίων, που έζησαν μεταξύ του 150 π.Χ και 70 μ.Χ. Ανάμεσα στα χειρόγραφα βρίσκονται τα αρχαιότερα γνωστά αντίγραφα της Βίβλου, αποσπάσματα απόκρυφων γραφών, όπως επίσης και πολλά έγγραφα σχετικά με τα χαρακτηριστικά της αίρεσης.
Η καταγωγή της αδελφότητας δεν είναι γνωστή με ακρίβεια. Πιθανολογείται ότι η αφετηρία της βρίσκεται στη Βαβυλώνια αιχμαλωσία (6ος π.Χ. αιώνας), ως αντίδραση προς τη θρησκευτική χαλάρωση που είχε επέλθει. Άλλοι ερευνητές, τοποθετούν την δημιουργία τους πολύ παλαιότερα, κατά την κτίση του Ναού του Σολομώντα τον 10ο π.Χ. αιώνα και τους ταυτίζουν με τους πρώτους Τέκτονες (ή Μασώνους).
Ο Ιώσηπος όμως τους αναφέρει πως παρουσιάστηκαν κατά τον 2 πχ αιώνα (Ιωσ. Ιουδ. Αρχαιολ. 13. 5. 9), με πιθανότητα την απόσχιση τμήματος από το κυρίως σώμα υπό την ηγεσία του Διδασκάλου της Δικαιοσύνης. Κατά άλλους προέρχονται από την τάξη των Χασιντίμ (ευσεβείς)
Η αναζήτηση και η αποκρυπτογράφηση αυτών των χειρογράφων έχει σχέση με την πρωτότυπη “χαμένη” Παλαιά Διαθήκη που σημαίνει “συνθήκη ή συμφωνία”, άλλως τις καταβολές του Χριστιανισμού, καθώς και των Μεσσιανικών εποχών , γραμμένη από την κοινότητα των Εσσαίων στην οποία μαθήτευσε και ο Ιησούς. Πιθανόν να ήταν και ο ίδιος οπαδός, πράγμα που αποσιωπάτε ; Η διδασκαλία του πάντως καταδεικνύει πολλά κοινά σημεία με τον Εσσαϊσμό , όπως την εσχατολογική εικόνα του παρόντος και του μέλλοντος, την ανάσταση, τον ερχομό του Μεσσία κλπ.
Δεν είναι ίσως σύμπτωση που οι άμεσοι Μαθητές του Ιησού είναι Δώδεκα, που η ολομέλεια των χριστιανών σε συνέλευση ονομάζεται από τις Πράξεις των Αποστόλων "το πλήθος" (4,32@, 6,2@, 15,12@, 30) όπως και στα κείμενα του Qumran, και για πρώτη φορά εμφανίζεται κατά τις Πράξεις πάντοτε, γύρω στα 44-45 μ.Χ. ο Ιάκωβος, ο αδελφός του Ιησού, ως "επίσκοπος" στα Ιεροσόλυμα.

Στην αίθουσα που βρέθηκαν τα χειρόγραφα, ενώ αρχικά νόμιζαν πως ήταν “αίθουσα δείπνου”, αποκάλυψαν πως επρόκειτο για την “αίθουσα του Ήλιου” ! Η τοποθέτηση του δωματίου είναι προσανατολισμένη, δηλαδή βλέπει την ανατολή του Ηλίου, όπως τα Αιγυπτιακά ιερά, όπως και οι Χριστιανικοί ναοί !
Οι Εσσαίοι χρησιμοποιούσαν Ηλιακά ημερολόγια εν αντιθέσει με την Βίβλο που ενθάρρυνε την χρήση των Σεληνιακών, που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι ! Χρησιμοποιούσαν μυστικιστικές αρχαιο-Ελληνικές θρησκευτικές πρακτικές.
Υποστήριζαν πως επρόκειτο για ασκητικό λαό. Τα ευρήματα όμως άλλαξαν αυτήν την θεωρεία, όταν αυτά αποτελούνταν από υπέροχα γυαλικά, κεραμικά, και αρκετά χρήματα, αποδεικνύοντας την ύπαρξη και ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων.

Χειρόγραφα των Εσσαίων, δεν βρέθηκαν μόνον στο Κουμράν, βρέθηκαν επίσης και στην Αίγυπτο. Δεν ζούσαν δηλαδή μόνον στην έρημο, αλλά σε διάφορες πόλεις και χωριά της Παλαιστίνης και αλλαχού. Οι Εσσαίοι ζούσαν παράνομα από το τότε καθεστώς των Γραμματέων, Φαρισαίων, Σαδδουκαίων και Σαμαρειτών, που τους κυνηγούσαν, προσπαθώντας να καταπνίξουν τις επαναστατικές τους δράσεις. Από την δράση δε του Ιησού, φαίνεται πως η διδασκαλία του είχε περισσότερο σχέση με την καταπολέμηση της τότε Φαρισαϊκής ολιγαρχίας, παρά με τους κατακτητές Ρωμαίους, με τους οποίους είχαν συνάψει φιλικές και όχι μόνον σχέσεις το Ιουδαϊκό ιερατείο.
Σύμφωνα με τα πορίσματα των εργασιών, η κοινότητα εγκατέλειψε την περιοχή γύρω στο 31 π.Χ., κατά άλλους το 70 μ.Χ, όταν η Ιερουσαλήμ κατελήφθη από τον Τίτο.
Ο Ιώσηπος υποστηρίζει ότι η Γη κουνήθηκε έως την Ιερουσαλήμ. Είναι φυσικό λοιπόν ο σεισμός να επηρέασε και τις ακτές της Νεκράς Θάλασσας, που απέχουν 20 χιλιόμετρα. Είναι πολύ πιθανόν νερά να κατέκλυσαν τις σπηλιές, μιας και κομμάτια από ύφασμα που βρέθηκαν σε χειρόγραφα περιέχουν αλάτι. 
 
Είναι εντυπωσιακό ότι η Παλαιά και η Καινή Διαθήκη, τους αγνοούν εντελώς και δεν κάνουν την παραμικρή νύξη γι' αυτούς. Οι σημαντικότερες πηγές της ιστορίας για τους Εσσαίους είναι: Ο Εβραίος ιστορικός Ιώσηπος (37 - 101 μ.Χ.) και τα έργα του Ιουδαϊκή Αρχαιολογία και Ιστορία του Ιουδαϊκού πολέμου
• Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος (23 μ.Χ – 79 μ.Χ) στο έργο του Φυσική Ιστορία (αρ. 5 “Η γεωγραφία της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Τουρκίας”)
• Ο Φίλωνας (20 π.Χ – 50 μ.Χ) στα έργα του Περί του πάντα σπουδαίον ελεύθερον είναι και Υποθετικών (Υπέρ Ιουδαίων Απολογίας). 
 
Είχαν διάφορες ονομασίες, χωρίς να είναι γνωστή η προέλευση της ονομασίας τους. Ο Φίλων, που παρουσιάζει τάση ωραιοποίησής τους, τους μεταφράζει σε οσίους. Έχει επίσης υποστηριχτεί ότι η ονομασία Εσσαίοι, προήλθε από τη λέξη Asaya, που σημαίνει «θεραπευτής» ή «γιατρός» όπως και ότι οι Εσσαίοι ήταν οι από το Ταλμούδ αναφερόμενοι Μπετουσσαίοι (Μπετ σιν). Μία βάσιμη αιτία για τις θεραπευτικές και όχι μόνον ικανότητες του Ιησού. Αποτελούσαν μία από τις πολλές θρησκευτικές ομάδες των Εβραίων. Ο Ιουδαϊσμός επιθυμούσε να επικρατήσει επί όλων αυτών των ομάδων, οπότε και οι εσωτερικές αλληλοσυγκρούσεις υπήρξαν έντονες και προφανώς καθοριστικές.
Πολλά από τα χειρόγραφα, τα καλύτερα διατηρημένα, εκτίθενται σήμερα στο Ναό του Βιβλίου του Μουσείου του Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ. Χιλιάδες άλλα αποσπασματικά χειρόγραφα, κυρίως εκείνα της σπηλιάς 4, ανήκουν στο μουσείο Rockefeller (άλλοτε αρχαιολογικό μουσείο της Παλαιστίνης), επίσης στην Ιερουσαλήμ. Ο περίφημος μπρούτζινος κύλινδρος βρίσκεται στο εθνικό μουσείο του Αμμάν, πρωτεύουσας της Ιορδανίας. Οι περισσότεροι μελετητές συμφωνούν ότι οι κύλινδροι αποτελούν τα υπολείμματα της βιβλιοθήκης των Εσσαίων, κύλινδροι οι οποίοι τοποθετήθηκαν στις σπηλιές των βράχων που βρίσκονταν πίσω από το κεντρικό κτίριο της κοινότητας. Η χρήση ενός τόσου ακριβού μετάλλου σαν γραφική ύλη υποδείκνυε και ένα ανάλογης αξίας κείμενο. Από σχόλιο αναγνώστη διάβαζα πως φυλάσσονται σε πυρηνικό καταφύγιο !!!
Το 1956, το μήνυμα του κυλίνδρου αποκάλυψε πως αφορούσε ένα κατάλογο από θαμμένους θησαυρούς. Οι θησαυροί αυτοί, δεν αντιπροσώπευαν όμως την περιουσία της κοινότητας των Εσσαίων που δέσποζε στην ΒΔ. πλευρά της Νεκράς θάλασσας όπου ανακαλύφθηκαν οι κύλινδροι. Αυτό που προξένησε την έκπληξη των ερευνητών είναι ότι αφορούσε την περιουσία του Ναού της Ιερουσαλήμ που καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 70 έτος μετά την χριστιανική χρονολόγηση. Όπως μαρτυρεί ο σύγχρονος των γεγονότων ιστορικός Ιώσηππος, οι ζηλωτές, υπερασπιστές του Ναού που αποτελούσε το θρησκευτικό κέντρο της πόλης, πρόλαβαν να κρύψουν το μεγαλύτερο μέρος του θησαυρού σε μυστικές διαβάσεις, στέρνες, μέσα και έξω από την πολιορκούμενη πόλη και σε οχυρά νότια και νοτιανατολικά της πρωτεύουσας.
 
Τα σκεύη που περιείχαν τους κυλίνδρους είχαν ένα αιγυπτιακό σχέδιο από Αιγυπτιακό μελάνι. Μήπως η ιστορία του Ευαγγελίου υπήρξε πριν από την εφεύρεση του Χριστιανισμού και συντάχθηκε από τους θεραπευτές μοναχούς στην Αλεξάνδρεια; Ο Ευσέβιος, σε μια στιγμή  ασυνήθιστης τιμιότητας, βεβαίωσε ότι οι θεραπευτές μοναχοί ήταν Χριστιανοί πριν από τη γέννηση του Χριστού. Η Διήγησης και το Γνωμολογικό θεωρήθηκαν ως οι αρχικές ιερές πηγές των Αιγυπτιακών Εσσαίων από τα οποία οι Ευαγγελιστές συνέταξαν τα Ευαγγέλια τους. Λέγεται ότι ένα μεγάλο μέρος του μύθου του Ιησού Χριστού μπορεί να βρεθεί στο βιβλίο του Eνώχ, ένα βιβλίο που θαυμάζεται πολύ στη Νεκρά θάλασσα από τους Εσσαίους.
 
Ενώ αλλού αναφέρεται : Οταν εξερράγη η μεγάλη ιουδαϊκή επανάσταση το 66 μ.Χ., οι Εσσαίοι, καθώς κατέβαινε ο ρωμαϊκός στρατός από τη Συρία και περικύκλωνε τα Ιεροσόλυμα, εγκατέλειψαν τον καταυλισμό τους στο Qumran, αφού τακτοποίησαν μέσα στις γύρω σπηλιές ό,τι πολύτιμο είχαν, ιδίως τα ιερά κείμενα της κοινότητάς τους, με την ελπίδα πως, όταν περάσει η πολεμική καταιγίδα, θα επέστρεφαν στον ίδιο τόπο για να επανασυστήσουν την οργάνωσή τους. Από τα πράγματα όμως φαίνεται πως δεν επέστρεψαν ποτέ. Άλλωστε, από τον Ηγήσιππο, χριστιανό συγγραφέα του 2ου αι. μ.Χ., μας πληροφορεί ο ιστορικός Ευσέβιος πως και οι χριστιανοί των Ιεροσολύμων, ως ειρηνιστές αυτοί, έκαναν περίπου το ίδιο. Πριν η Ιερουσαλήμ περισφιχτεί από το ρωμαϊκό κλοιό, η χριστιανική κοινότητα των Ιεροσολύμων εγκατέλειψε την πόλη και ήρθε στην Πέλλα, πέραν του Ιορδάνη.
 
Η ερμηνεία των Γραφών επέτρεψε στην κοινότητα να καταλάβει πως το τέλος του κόσμου πλησιάζει. Οι ασκητές της περιοχής του Κουμράν εγκαταστάθηκαν στις όχθες της Νεκράς Θάλασσας ώστε να πραγματοποιήσουν την προφητεία του Ησαϊα, να προετοιμάσουν δηλαδή στην έρημο, τον δρόμο του Θεού. Οι Εσσαίοι πίστευαν πως ο σκοπός της ύπαρξής τους ήταν να υπηρετήσουν το Θεό, το μεσσία που θα προερχόταν από τη φυλή του Δαυίδ, μεσσίας που θα συνοδευόταν από έναν ιερέα, τον οποίον αποκαλούσαν επίσης μεσσία.
Σαν να λέμε περίμεναν 2 Μεσσίες, έναν πολιτικό και έναν θρησκευτικό. Πίστευαν στην Ημέρα της Κρίσης, στην επάνοδο των δίκαιων στη ζωή, μια νέα ζωή που θα προσφερόταν στους εκλεκτούς. Θεωρούσαν δηλαδή την κοινότητά τους “εκλεκτούς”. Πίστευαν ότι ο Θεός είχε δημιουργήσει το Σύμπαν, του οποίου ήταν ο αδιαμφισβήτητος άρχοντας, παρά τη διάχυτη παρουσία τού κακού. Πριν ακόμα της αρχής των Χρόνων, οτιδήποτε συμβεί είχε ήδη γραφεί, και η ανθρωπότητα χωριζόταν σε δυο μέρη, τους γιους του Φωτός και τους γιους του Σκότους (ιδού και η γνωστή μας διτότητα) . Τα δυο αυτά μέρη θα βρίσκονταν σε διαρκή και ανελέητο πόλεμο, υποβοηθούμενοι, ο καθένας τους, από στρατιές αγγέλων. Στο τέλος, ο Θεός θα έδινε τη νίκη στους γιους του Φωτός, οδηγώντας σε αφανισμό τους γιους του Σκότους. Αυτή η πεποίθηση μάλλον προέρχεται από την περιοχή της Περσίας, την Βαβυλώνα και τις δοξασίες τους. Την ίδια πεποίθηση την διαβάζουμε και στην αποκάλυψη.
Η εσσαϊκή κοινότητα στο Qumran,όχι παντού, ήταν οργανωμένη κομμουνιστικά στην παραγωγή και στην κατανάλωση. Τη διοικούσαν η ολομέλεια και συμβούλια από 12 μέλη, τη γενική όμως εποπτεία στα οικονομικά αλλά και σε πνευματικά είχε ο Mebaquer, επόπτης ή "επίσκοπος". Όλα τα κείμενα, εξάλλου, αποπνέουν την αντίθεση προς κάθε ηθική ακαθαρσία, αποστροφή προς τα πλούτη και πνεύμα αδελφοσύνης μεταξύ των μελών.
Σχετικά με τη μελέτη των Χειρογράφων, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, John Allegro, ήταν ο μόνος "λαϊκός" που είχε πρόσβαση σ' αυτά, την εποχή που αποτελούσε μέλος της διεθνούς ομάδας μελετητών, η οποία απαρτίζονταν σχεδόν εξ' ολοκλήρου από Δομινικανούς και από Ιησουίτες της Βιβλικής Σχολής της Ιερουσαλήμ. Μια μέρα, μιλώντας μπροστά σε κοινό δήλωσε ότι "οι επιστήμονες που μελέτησαν τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας δεν είπαν ποτέ τίποτε από αυτά που πραγματικά υπήρχαν στο κείμενο. Διότι ήταν σχεδόν όλοι τους ιερείς, κυρίως Ιησουίτες, και φοβούνται αυτό που ανακάλυψαν. Ήταν πολύ πιο τρανταχτό απ' ότι υποπτευόντουσαν. Είναι μια βόμβα που θα έκανε τη χριστιανική θρησκεία να σειστεί συθέμελα" . Επίσης κατηγορηματικά δήλωσε, πως δεν μπορεί να πρόκειται για “τρελούς” που έγραψαν για κριμένους θησαυρούς, με τόσες γεωγραφικές λεπτομέρειες !! Έκτοτε ο καθηγητής απεπέμφθη, με την αιτιολογία ότι δημοσιοποιούσε ερμηνείες χειρογράφων, γρηγορότερα από ό,τι ήθελαν οι υπόλοιποι μελετητές !

Εδώ αρχίζει και η μεγάλη μάχη, μεταξύ Χριστιανισμού και Εσσαίων. Ο Χριστιανισμός κάνει τα πάντα για να αποδείξει, πως δεν έχει καμία σχέση με την αίρεση των Εσσαίων, άσχετα αν έχει συμπεριλάβει πολλές από τις πεποιθήσεις τους, έστω και τροποποιημένες.
Εδώ ο ίδιος ο Χριστιανισμός, έχει ένα σωρό δόγματα, όχι δεν το είπε έτσι, το εννοούσε αλλιώς και άλλα δυστυχώς ευτελή. Κρατά ακόμα τον καθαρμό μέσω των Υδάτων, υπό μορφή βάπτισης, άπαξ, αφού ο Θεός έγινε Θεάνθρωπος, ενώ η Καθολική εκκλησία κρατά την νίψη των δακτύλων πριν το πέρασμα εντός του Ναού !

Μερικοί ταυτίζουν τους Εσσαίους με τους Ζηλωτές ως την μαχητική πτέρυγα των Εσσαίων, επειδή δεν γίνεται καμία αναφορά για αυτούς στα ιερά βιβλία (Βίβλος), ενώ οι Εσσαίοι είναι οι ήπιοι πιστοί του προφητικού νόμου, που δεν διστάζουν όμως να γίνουν σκληροί πολεμιστές. Οι πρώτοι πάντως μισούσαν τον Ελληνικό, αλλά και τον Ελληνο-Ρωμαϊκό πολιτισμό !!!
Όπως μαρτυρεί ο ιστορικός Δίων Κάσσιος ήταν τέτοια η μανία κατά των Ελλήνων και Ρωμαίων ώστε «έτρωγαν τις σάρκες των θυμάτων τους, έφτιαχναν ζωνάρια με τα έντερά τους και πασάλειβαν τα πρόσωπά τους και το σώμα τους με το αίμα των θυμάτων τους».
Ένας σημαντικός βασιλειάς των Μακκαβαίων ο Αλέξανδρος Ιαναίος, ένας ικανός στρατιωτικός ηγέτης , αλλά και αρχιερέας του Ναού, ήταν Θράκας και μυημένος στα Διονυσιακά μυστήρια, σύμφωνα με τον Ιώσηπο. Αυτό όμως προκάλεσε την αμφισβήτησή του και κατά την εορτή του Πεσάχ, τον έβρισαν και του πέταξαν στα μούτρα τα κίτρα, σύμφωνα με το έθιμο. Αυτό όμως προκάλεσε την μήνη του, με αποτέλεσμα να σφαγιαστεί πλήθος κόσμου κατ' εντολή του.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΩΝ

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΑΒΒΑΚΟΥΜ (1QpHαβ)

Υπάρχει ανάμεσα στους 7 κύλινδρους, οι οποίοι ανακαλύφθησαν στο σπήλαιο 1 του Κουμράν. Το ύψος του είναι 13,7 εκατοστά και το πλάτος του 1,42 μέτρα. Στην αρχή του εδαφίου, του κειμένου, η λέξη “pirsco”, η οποία μεταφράζεται: «Ερμηνεία του» (=παράγωγο της λέξης peser (psr) και εξηγείται ως ερμηνεία)

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

«Είναι διδάσκαλος της δικαιοσύνης, στον οποίο ο Θεός εγνώρισε όλα τα μυστικά των λόγων των δούλων του προφητών».
(1QpHαβ. VII,3-5)
«Ο άνομος ιερεύς εκλήθη να λάβει τον τίτλο αυτόν εις το όνομα της αλήθειας. Όταν, όμως έγινε κύριος του λαού, η καρδιά του ήταν πέτρινη και άφησε τον Θεό, κατεπάτησε τους νόμους για τα πλούτη, έκλεψε και πήρε τις περιουσίες των ανθρώπων»
(1QpHαβ VIII,8-11)
«Ο άνομος ιερεύς κυνηγούσε τον διδάσκαλο της δικαιοσύνης, με σκοπό να τον σκοτώσει με τόσο μίσος, στον τόπο που εξορίσθη»
(1Qp Hαβ XI, 5-6)
«Θα φθάσουν οι κιττείμ (=η λέξη αυτή προσδιορίζει την κοινή ονομασία των ξένων λαών, οι οποίοι επιτίθεντο εναντίον της Ιουδαίας. Οι ερευνητές συμφωνούν ότι είναι οι Ρωμαίοι, λόγω των στοιχείων που παρατίθενται στο χειρόγραφο) και θα αρπάξουν τόσα λάφυρα, όσα είναι και τα ψάρια της θάλασσας»
(1Qp Hαβ IV, 9-13)
«Το σχόλιο του Αββακούμ αναφέρεται στο μίσος του «ανόμου ιερέως» κατά του «διδασκάλου της δικαιοσύνης». Υπάρχουν πολλές αναφορές για την «κοινότητα των πτωχών».Όσο για τον «διδάσκαλο της δικαιοσύνης», οι Εσσαίοι, εγνώριζαν πολλά!
Μικρή γνωριμία με τα χειρόγραφα :


α) ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΑΒΒΑΚΟΥΜ (1QpHαβ)
.................................................

Β) Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΥΙΩΝ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΙΩΝ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ (1QM)
Ορισμένοι επιστήμονες-ερευνητές αποφαίνονται ότι το χειρόγραφο διαιρείται μόνο σε τρία μέρη:
α) Θέμα: Ι
β) Διεξαγωγή της μάχης: ΙΙ – XIV
γ) έκβαση της μάχης: XV-XIX
................................
α) Κήρυξη πολέμου κατά των υιών του σκότους:Ι
β) Οργάνωση εξ αρχής της λειτουργίας του ναού: ΙΙ
γ) Ετοιμασία προς πόλεμο: ΙΙ
...........................................

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

«Οι σάλπιγγες θα ηχήσουν, καλώντας το πεζικό να παραταχθεί έτοιμο για τη μάχη. Η έφοδος τους θα είναι η αρχή του πολέμου»
«Οι σχηματισμοί θα εξακοντίσουν κατά του εχθρού τα ακόντια, τα βέλη και τΙς λόγχες εφτά φορές. Έπειτα, θα επιστρέψουν στη θέση τους...»
«Διακόσιοι ιππείς θα προηγούνται και θα είναι μαζί με το πεζικό στη μάχη»
«.... ο Θεός θα σε σώσει από το χέρι των εχθρών σου....»
« Οι Ασσύριοι θα φύγουν.... οι Κιττείμ θα εξοντωθούν και κανείς τους δεν θα επιζήσει...»
«Ευλογημένο το όνομά σου Θεέ και Κύριε Αφού έδειξες τη μεγαλοσύνη σου.... οι εχθροί είναι κάτω από το θέλημά Σου.... Εσύ Κύριε των ουρανών, μας υποστηρίζεις....»

Γ) ΑΠΟΚΡΥΦΟ ΙΗΣΟΥ ΤΟΥ ΝΑΥΗ (4Q 522) ή (4Qp JN)

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

«Ο Κύριος θα υποστηρίξει τον Δαυίδ.... ο ουρανός θα είναι πλησίον του για πάντα μ’αυτόν....»
« ....η κοιλάδα του Μπετ Σεπφώρ..........»
«.....Ασκαλών, Γκαλίλ.......»
«.......θα γεννηθεί ένας γιος από το Ιεσσαί......»
«.......οι κέδροι θα μεταφερθούν από τον Λίβανο για την κτίσει του Ναού...»

Δ) ΑΠΟΚΡΥΦΟ ΤΟΥ ΕΝΩΧ (4Q 532) ( 4QpEn)   Ξεχωριστή ανάρτηση ΕΔΩ
Ο πρώτος που δεν έχει πεθάνει από τα πρόσωπα της Βίβλου και ακολουθεί ο προφήτης Ηλίας.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

« Αυτοί ανέβαιναν στον ουρανό.......»
«Ήσαν παντοδύναμοι και αποφασισμένοι.....»
«........ τους Αιώνιους φύλακες Νεφιλίμ......»

Ε) ΎΜΝΟΙ ή ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΕΣ (1QH)

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

«.......και μου είπαν: Έχουμε εντολή να διοικήσουμε όλους τους ανθρώπους.......Ποιόν από τους δύο θέλεις για κυβερνήτη. Τους κοίταξα.......ο ένας ήτο τρομακτικός σα φίδι.....»
«Ο ένας είπε: Εγώ έχω εξουσία σε όλο το Φως και σε ότι είναι από τον Θεό....»
« Επάνω στους Γιούς του φωτός έχω εξουσία.....»
«Έχεις πολλά ονόματα? Τότε, μου λέγει: Έχω τρία ονόματα, Μιχαήλ, Πρίγκιψ του φωτός και Βασιλεύς της δικαιοσύνης»
«Όλοι οι υιοί του φωτός θα είναι φως, ενώ οι υιοί του σκότους θα μένουν στο σκότος»
«Διότι όλο το μίσος και η ανομία θα χαθούν στο σκότος, ενώ αντίθετα η Αλήθεια και η ειρήνη θα είναι φως........»
«Όλοι οι υιοί του σκότους θα χαθούν και θα αφανισθούν.......»
............................................................

Ζ) ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΝΑΟΥ – ΝΕΑ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ (4Q 554) (4QMS.t)
................................................

Η) ΑΠΟΚΡΥΦΟ ΤΗΣ ΓΕΝΕΣΕΩΣ (1Q Gen Apoc.)

«Ο αληθινός πατέρας μπορεί να ήτο Άγιος ή Γίγαντας...»
« .... και τότε εγώ, ο Λαμέχ, είπα.....»
« .... προς τι είσαι θλιμμένος και πικραμένος Κύριε, σου λέω την Αλήθεια»
« ....αφού ο Ενώχ είναι ο αγαπημένος του Κυρίου.......»
«........δε σου είπα να πας τώρα στο ιερό όρος..........»
«........μην κόψετε τους κέδρους γιατί θα είναι σημαδεμένος αυτός που θα τον κόψει.....»
«....... ο Χαρκκενός, ο οποίος με επαρουσίασε στον βασιλέα.....»
«...... ακολούθησα τον δρόμο μέχρι την Κόκκινη Θάλασσα (=Περσικός Κόλπος) ..... έως που έφθασα στην θάλασσα των Καλαμιών ....... (=Ερυθρά Θάλασσα)
« ..... ο Κεντορλαομέρ, βασιλεύς του Ελάμ... Αμραφέλ, βασιλεύς της Βαβυλώνος......»
«... ο Θεός καταράσθηκε τον Χαναάν, τον γιο του Χάμ»
« ....και αυτοί οι φύλακες έπεσαν, διότι βάδιζαν με την κακία στην καρδία τους....»

Διακρίνουμε τις έννοιες «Διδάσκαλος» (=Μόρεχ), Αναβλύζων» (=Γιόρεχ), «Δικαιοσύνη», «Μεσσίας», όπως και η έννοια «Γιαχάντ» που σημαίνει Κοινότητα.

Άλλα αποσπάσματα: «Το Πνεύμα μου δεν θα κατοικεί συνέχεια στους ανθρώπους....» «Τα νερά εκάλυψαν τη γη εκατό και πενήντα ημέρες»
«....ο Ελ Σαντάι θα σ’ευλογήσει .... θα γίνει μία συνάθροιση των λαών...»
«..... εκοιμήθηκες στο νυφικό κρεββάτι του πατέρα σου και το μόλυνες γιατί αυτός είχε κοιμηθεί εκεί....»

Θ) ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΔΑΙΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ (4Q 525) (4Q Apoc)
....................................................................................

Ι) ΤΟ ΑΠΟΚΡΥΦΟ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΜΟΤ (4Q 390)
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

«......οι άγγελοι του Μαστεμότ.......»
«....παραβίασαν πάλι......»
«.....δεν θα βαδίσουν στον ορθό δρόμο που προσέταξα.........»

Ια) ΑΠΟΚΡΥΦΟ ΤΟΥ ΤΩΒΙΤ (4Q 196) & (5QApoc.To.)
.................................................................
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

«...διότι ο άνδρας δεν πρέπει να ανταλάσσει ενδύματα με μια γυναίκα...»
«.. και θα ζητησει χρήματα από τον πεθερό του σε περίπτωση που η γυναίκα του δεν είναι παρθένος....»
«...και θα πρέπει οι Ιουδαίοι να μην είναι υποχείρια των πλουσίων συμπατριωτών τους και των ξένων επίσης»
«.... δεν θα εργάζεται κανείς ως δούλος και δεν θα έχει φόβο να πωληθεί αν οφείλει χρήματα...»
«....θα είναι δικαστές δύο ιερείς και δέκα λαϊκοί.....»
«....κανείς άνδρας δεν θα ενδυθεί γυναικεία φορέματα και δεν θα στολισθεί με γυναικεία κοσμήματα»

ιδ) ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΥΙΟΥ ΤΟΥ ΥΨΙΣΤΟΥ (4Q 246)

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

«O Υιός του Υψίστου...»
«... γιατί ό Μέγας Θεός απεκάλυψε σ’εσέ αυτά που πρόκειται να συμβούν»
«Θα έχουμε βία και μεγάλο κακό»
«......ο βασιλεύς του λαού του Θεού θα έλθει........»
« .......και θα μεγαλουργήσει μεταξύ των ανθρώπων και όλοι μαζί θα ζήσουν ειρηνικώς....»
«Θα ονομάζεται ο Υιός του Θεού, ο Υιός του Υψίστου»
« Έθνη θα δυναστεύουν έθνη και λαοί θα δυναστεύουν λαούς»
«Η βασιλεία Του θα διαρκέσει για πάντα αφού θα είναι Δίκαιος στις Οδούς Του»
«Η σφαγή δεν θα υπάρχει στη γη....»
«Οι λαοί θα σκύψουν ευλαβικώς εμπρός του».

ΣΗΜ: Στα περισσότερα χειρόγραφα ο Υιός του Υψίστου αναφέρεται και ως Μορέ Χασιεντέγκ, δηλαδή Δίκαιος Διδάσκαλος ή Διδάσκαλος της Πίστεως.

Ιε) ΚΕΙΜΕΝΟ ή ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΤΗΣ ΔΑΜΑΣΚΟΥ
(CD): ΤΗΣ ΣΥΝΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ
(4QD) : ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ 4 ΤΟΥ ΚΟΥΜΡΑΝ

Το Κείμενο ή Αποδεικτικό της Δαμασκού εγράφη τον α’ αι. π.Χ. και οι νοηματικές του ενότητες είναι δύο. Το 1911 δημοσιεύθηκε το «εννέα φύλλα» με τον τίτλο: «Αποσπάσματα Σαδωκικής εργασίας». (SECHTIER Solomon: “Fragments of a Zadokite work”, 1911)
Έκτοτε υπήρξαν πολλές επανεκδόσεις και το όνομα «Αποδεικτικό της Δαμασκού» εδόθη στο Βερολίνο το 1933. (ROST L.: “Die Damaskusschrift”) Η νέα ονοματοδοσία του χειρογράφου εδόθη αφού η Δαμασκός αναφέρεται ότι ήταν το μέρος της εξορίας της κοινότητας της «Νέας Συμμαχίας». Από τα δύο αντίγραφα, το πρώτο έχει οκτώ φύλλα και το δεύτερο έχει το ένα. ........................................................

Ιστ) ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΩΝ ΥΙΩΝ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ (4Q 298) ή (4QMS,Apoc.Ma)
..............................................................

Ιζ) ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΩΣΗΕ (4QCpOs)
Το απόσπασμα του χειρόγραφου αυτού ανεκαλύφθη στο σπήλαιο 4 του Κιρμπέτ Κουμράν (4Q). Αντιλαμβανόμαστε τη συγγένεια με το βιβλικό κείμενο μιας και στη διήγηση ο Ωσηέ, λαμβάνει εντολή από τον Θεό να νυμφευτεί με πόρνη.
Συμφώνως με την «αποκρυπτογράφηση» του Ωσηέ, η πόρνη είναι ο λαός και οι διάφοροι επισκέπτες της είναι τα έθνη που πιστεύουν στα είδωλα και έριξαν τους ανθρώπους στον βούρκο της ανομίας και φυσικά, αποχωρίσθηκαν του Θεού. Μπορούμε να πούμε πως, είναι πιστή απόδοση – μετάφραση του βιβλίου της Παλαιάς Διαθήκης.
.................................................................................

Ιη) ΣΧΟΛΙΟ ΜΩΥΣΕΩΣ ή ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΟΓΙΑ ή ΛΟΓΟΙ ΜΩΥΣΕΩΣ (1QpmO.Apoc)
..........................................................

ΙΘ) ΤΟ ΑΠΟΚΡΥΦΟ ΤΩΝ ΥΙΩΝ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (4Q 424) ή (4QMS.Apoc BT)
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ


« ....δεν θα διδαχθείς από άνθρωπο που έχει πονηρά χείλη και είναι δόλιος....»
«.... δεν θα εμπιστευθείς νωθρό και τεμπέλη άνθρωπο σε υπεύθυνη εργασία....»
« ... ο δόλιος άνθρωπος δεν είναι ζηλωτής της Αλήθειας.....»
« ... διότι δεν θα κάνει υπεύθυνα την εργασία του....»
« ... και δεν θα επιτρέψεις σ’αυτόν τον δόλιο άνθρωπο να εξουσιάζει αυτούς που αναζητούν την γνώση»
«Δεν θα επιτρέψεις να αναζητήσει το σωστό ένας άνθρωπος ο οποίος δεν έχει καλή όραση...»
«... αφού εκείνος που έχει πέτρινη ψυχή δεν θα εκτιμήσει τις σκέψεις, μιας και η σοφία του πνεύματός του είναι ατελής....»
«... διότι αυτός είναι ο Θεός και δίκαιος κριτής όλων των ανθρώπων».

Κ) ΤΟ ΑΠΟΚΡΥΦΟ ΤΩΝ ΕΣΧΑΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ (4Q Apoc. III)
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ


«.... εκεί θα είναι ο τόπος που θα κατοικήσει ο λαός».
«Οι υιοί του σκότους δε θα πλήξουν....»
«... διότι στην οικία αυτή θα μείνουν οι ευσεβείς και οι άγιοι αφού θα μοιράζονται το θέλημα και την δύναμη του Θεού»
«.... θα ησυχάσεις για πάντα από τους εχθρούς....»
«....και ο Θεός με έσωσε από τον δρόμο του κακού...»
«....οι βασιλείς των λαών θα φύγουν από το θέλημα του Θεού και θα πολεμήσουν το Καλό τις έσχατες ημέρες. Τότε θα έλθει και η Κρίση»

Κα) ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ (1QHHI)
.............................................

κβ) ΤΟ ΑΠΟΚΡΥΦΟ ΤΟΥ ΙΕΖΕΚΙΗΛ ή ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΙΕΖΕΚΙΗΛ (4Q 385-389) ή (4QApoc.Ez.)

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

«...είναι το όραμα που είδε ο Ιεζεκιήλ...»
«... είδα την λάμψη ενός ουράνιου άρματος και υπήρχαν τέσσερα ζώα....»
«...ήσαν πνευματικά, τα δε πρόσωπά τους...»
«... να μορφή των προσώπων τους...»
«.... ήτο σαν λέοντος, το άλλο είχε πρόσωπο αετού, ένα άλλο είχε πρόσωπο μοσχαριού και το τέταρτο ήτο ανθρώπου»
«...οι δε τροχοί...»
«Ο ένας τροχός έμοιαζε σα να ήταν δύο... υπήρχε δε και ισχυρό ρεύμα από φωτιά»
«...και στην πίσω πλευρά.... όμοιο σαν τον κρύσταλλο»
«...η ψυχή μου, τώρα, είναι σε σύγχυση.... μα, οι ημέρες, θα φύγουν πολύ σύντομα...»
«Και ο Κύριος μου είπε....»
....................................
«.... ένας υιός του Μπελιάλ θα προσπαθήσει να εξουσιάσει τους ανθρώπους, μα δεν θα τον αφήσω να το κάνει».
..........................................
«.... και ο βλάσφημος βασιλεύς θα βασιλεύσει...»
«... θα είναι εκείνη η ημέρα που θα εγκαταλείψουν νικημένοι τη γη...»
«Οι ιερείς θα προσκυνήσουν άλλους θεούς.....» 
Κγ) ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΜΕΣΣΙΑ ή Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΟΥ ΜΕΣΣΙΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΗΣ (4Q 521) ή (4QMS. SMI)
Εδώ, θα συναντήσουμε τις εκπληκτικές εκφράσεις: «Ανάσταση των νεκρών», «ξεσηκωμός καταπιεσμένων», «οι Πενήντα Ευσεβείς», «Πράοι» (Αναβείμ), και «Πιστοί» (Εμουνείμ).
Υπάρχουν επίσης οι «Κουμρανικοί» όροι «Άγιοι» (Κεντοσείμ) και «Ευσεβείς» (Χασιντείμ). Μπορούμε να διακρίνουμε και μια πολύ μικρή συγγένεια με το χειρόγραφο του «Πολέμου των Υιών του Φωτός εναντίον των υιών του σκότους».
Οι ερευνητές μας πληροφορούν ότι σημαντικότατο ρόλο για τον Χριστιανισμό διεδραμάτισε το κείμενο αυτό! Έτσι, δικαιώνονται όλοι όσοι επέμεναν πως οι Εσσαίοι πίστευαν στην Ανάσταση!
Στα αποσπάσματα του χειρόγραφου διακρίνουμε την συγκέντρωση της κοινότητος στις τελευταίες ημέρες, ορισμένα καθήκοντα των μελών τις ημέρες της μεγάλης μάχης του Μεσσία κατά του Κακού και η παράθεση του εορταστικού – νικητήριου γεύματος παρουσία του Μεσσία.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

«.... και Αυτός θα αναστήσει τους νεκρούς»
«...θα αναστήσει τους νεκρούς, θα κάνει καλά τους ασθενείς, θα απελευθερώσει τους αιχμαλώτους και θα γίνει μεγάλη η πίστη των κοιμωμένων στο χώμα»
« ...έτσι θα συγκεντρωθεί η κοινότητα.....»
« ...και θα έχουν στην ψυχή τους το θέλημα του Θεού για δέκα χρόνια.... τότε θα τους δεχθεί το συμβούλιο...»
«.... όταν έλθει ο Μεσσίας ....πρώτος θα ευλογήσει το κρασί και το ψωμί μας...»
................................................................

«.... και θα δοξάσει τους ευσεβείς..., θα εγείρει αυτούς που έπεσαν και θα ανοίξει τα μάτια των τυφλών....»
«΄Οσο για τα θαύματα του Μεσσία...»
«...θρόνος του αιωνίου Βασιλείου Του». 
Κδ) ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΩΝ ΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΙΩΝ ΦΩΤΩΝ (4Q MSx)

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟΥ


«...αφού την Μερκαμπά (=το θεϊκό άρμα) οδηγούν τα Χειρουβείμ...»
«Σε υμνούμε Θεέ και το θέλημά Σου να είναι αναλογο της μεγαλοσύνης Σου.....»
«....η αφθονία του ελέους Σου...»
«...μας κάλεσες στο θέλημά Σου....»
.........................................

Κε) ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ή ΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ή ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ (4Q 529)
 
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

«...αυτά που είπε ο Μιχαήλ στους Αγγέλους του Θεού...»
« Υπήρχαν εννέα βουνά, δύο στην ανατολή...»
«.... και εκεί είδα τον Γαβριήλ τον οδηγό του ανωτέρου ουρανού.....»
« ...γιατί μου εξήγησες το όραμα και το κατάλαβα.....»
«...εγράφη στο βιβλίο.... ο έχων την δύναμη .... ο Αιώνιος Θεός....»
« ...και δεν θα γίνει καταστροφή εμπρός του Θεού....»
«Σ’ αυτόν ανήκει Ευλογία, Τιμή και Δόξα»
«..όπως επίσης το έλεος σ’ Αυτόν ανήκει........»
« Σ’ εκείνη την περιοχή που ευρίσκεται εκεί μακριά, ένας άνδρας θα γεννηθεί κάποτε....»
«...από χρυσό και ασήμι........

Κστ) ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΙΚΩΝ ΕΥΛΟΓΙΩΝ (1QNH)


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

«... ο Θεός θα κινηθεί στο κέντρο....»
«....και θα ευλογηθούν όλοι οι θεοί της γης.....»
«Θα τους ευλογήσει όλους αφού θα αποστείλει το Άγιο Πνεύμα Του»
«Θα ευλογηθούν όλοι αυτοί που κάνουν το θέλημά Του»
«....στο όνομα του Θεού των θεών....»
«....διότι αυτοί που Τον αναμένουν, θα έχουν την ευλογία και την εύνοιά Του»
«.....και τα Χειρουβείμ υμνούν την Μερκαμπά.....» (Θεϊκό άρμα)
«... στους τροχούς οι οποίοι περιστρέφονται.......»
«.....οι Άγγελοι έρχονται και φεύγουν σαν όραμα αγίων πνευμάτων......»
« Από επάνω τους, εξέρχονται φλόγες και αστραπές.......»
«...πολλά όμορφα χρώματα είναι ζωγραφισμένα γύρω-γύρω του θρόνου Του.......»
«....του Θεού του Ζώντος, κινούνται συνεχώς στην δόξα του πανέμορφου ουράνιου Του άρματος...»

Κζ) ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ Της ΚΟΥΜΡΑΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ (1QS)
................................................

Κη) ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΝΕΦΘΑΛΙ (4Q 215)
..............................................................

Κθ) ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΩΝ ΕΥΛΟΓΙΩΝ (1QMs. B)
........................................................................

Λ) ΤΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ (1Q Myst.) Το ύφος του βιβλίου των Μυστηρίων είναι ξεχωριστό από όλα τα άλλα, λόγω του ανθρωπιστικού και κοινωνικού χαρακτήρος του. Εδώ, διακρίνουμε την αντίληψη της κοινότητος περί «εκλεκτού λαού» που εγκαταλείπεται και αναγνωρίζεται η «ισοτιμία όλων των λαών» έμπροσθεν του Θεού!
Αυτό, όπως διαπιστώνουμε, γίνεται για τον λόγο ότι: Η νοοτροπία αυτή άλλαξε πλεύση, του εκλεκτού λαού δηλαδή, διότι ο αρχαίος Χριστιανισμός κατάφερνε να φέρει κοντά, σε κοινωνικό επίπεδο, τους λαούς της περιοχής, οι οποίοι ήσαν υπό την κατοχή των Ρωμαίων.
Το κείμενο του βιβλίου των Μυστηρίων ορισμένοι ερευνητές το τοποθετούν στα «λειτουργικά» της κοινότητος και διακρίνουμε τον αιώνιο αγώνα του Καλού εναντίον του Κακού. Επίσης, στο ίδιο βιβλίο υπάρχουν αποσπάσματα με θέμα «τα ουράνια άρματα της δόξης του Θεού», «ύμνος στους πτωχούς», «ύμνος προς τους Υιούς της Σωτηρίας» (=Γιεσά, στην κλασσική εβραϊκή γλώσσα), κ.αλ.
Είναι ενδιαφέρον το χειρόγραφο των Μυστηρίων και μεγάλης ιστορικής σημασίας – και θρησκευτικής συγχρόνως, αφού συναντούμε εκφράσεις: «Θαυμαστά», «Θρόνος του Θεού», «Μεγαλείο του Θεού» (Ζοχάρ), «Αγάπη προς τον Θεό» (Χέσεντ), «Συγκέντρωση της αρετής», «Άγγελοι του πυρός», «Πνεύματα των νεφελών», «το στερέωμα του Αγίου και των Αγίων», «Τελειότης των πράξεών τους» κ.α.
..........................................................................

λα) ΆΡΜΑΤΑ ή ΘΡΟΝΟΣ ΤΗΣ ΔΟΞΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ (4Q 286-287)
Το χειρόγραφο αυτό ανευρέθη στο σπήλαιο 4 του Κουμράν και κατατάσσεται στα ενορατικά κείμενα. Διακρίνουμε μια μεγάλη πίστη και αφοσίωση στο θέλημα του Θεού και, βεβαιως, μας φανερώνει πολλά μέσα από την αφήγηση του συντάκτη του. Έντονη είναι και η αναφορά στην έλευση του Μεσσία αφού ο Διδάσκαλος της Δικαιοσύνης θα έλθει και θα συμβουλεύσει τους ανθρώπους.
.............................................................

λβ) ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΑΡΑΜΑΪΚΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ ή ΤΩΝ ΙΕΡΕΩΝ (4Q 213-214) ή (4QCKH)

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

« ..... ύψωσα τους οφθαλμούς μου στον ουρανό........»
« .... και αφού προσευχήθηκα είπα, ότι Εσύ, Κύριε, γνωρίζεις .....»
« .... και όλες τις Οδούς της Αληθείας...........»
« ..... για να μου δώσεις το Μέγα Έλεός Σου......»
« .... μην αφήσεις, Κύριε, τον εχθρό να μας κάνει κακό........»
« Άκου την παράκλησή μου και ευλόγησέ με, Κύριε........»
« ... αφού ήμουν αναπαυτικά ..... είδα τον ουρανό ν’ανοίγει........»
« .... Είδα το μεγάλο όρος που.......»
« ........ που έφθανε τον ουρανό......»
« .... και άνοιξαν οι ουρανοί και πέρασα από τις πύλες.........»
« ... τότε ένας Άγγελος με φώναξε και μου είπε.......»
« ... είναι η ιεροσύνη σου αρχή όλων.......»
« ..... τότε σηκώθηκα από το κρεββάτι μου......»
« ... και είπε: Αυτό ήτο το όραμα .... το έκρυψα από την φόρτιση της ψυχής μου.........»
« Δεν το απεκάλυψα σε κανέναν άνθρωπο......»
............................................................................

λγ) ΧΑΛΚΙΝΟΙ ΚΥΛΙΝΔΡΟΙ (3Q 15)

Ανεκαλύφθησαν στο Κιρμπέτ Κουμράν στο σπήλαιο 3. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στο σημείο αυτό, 16 Μαρτίου του 1952, με την πραγματική βοήθεια των «ειδικών αρχαιολόγων Βεδουίνων», οι ερευνητές ανεκάλυψαν και το δεύτερο «οίκημα» του σπηλαίου 3 όπου και ευρέθησαν αμέτρητες περγαμηνές, ορισμένα πήλινα δοχεία και δύο κύλινδροι που ήσαν περιτυλιγμένοι από φύλλο χαλκού.
Οι αρχαιολόγοι, λόγω της σκουριάς που υπήρχε στους κυλίνδρους δεν τους άνοιξαν. Το 1955, ο καθηγητής Μπαίγκερ ήταν αυτός που τόλμησε και έκοψε τους κυλίνδρους σε 23 λωρίδες. Το μήκος των δύο κυλίνδρων ενωμένων φθάνει τα 2,61 μέτρα. Η γλώσσα των αποσπασμάτων είναι η κλασσική εβραϊκή και το περιεχόμενο αναφέρεται σε .... θησαυρούς που ευρίσκονται σε διάφορα σημεία της χώρας!
Το έτος 1956 ο καθηγητής Τζον Μάρκο Αλέγκρο αποκωδικοποίησε όλο το κείμενο και απεφάνθη πως, το κείμενο αναφέρεται για τους κρυμμένους θησαυρούς που είναι θαμμένοι σε 60 σημεία της περιοχής της Παλαιστίνης, από τα Ιεροσόλυμα έως την κοιλάδα του Κέδρωνος. Ο Αλέγκρο υπολόγισε τον θησαυρό στο ιλιγγιώδες ποσό των .... 6000 ταλάντων, τα οποία τάλαντα υπολογίζονται σε εκατόν εξήντα τόνους χρυσού και αργύρου! Εννοείται πως μόλις δημοσιεύτηκε η είδηση του θησαυρού αμέτρητοι χρυσοθήρες άρχισαν αποστολές για την εύρεση του θησαυρού.
Αρκετοί ερευνητές – επιστήμονες αναφέρουν πως ο θησαυρός (ο θησαυρός του Ναού) θάφτηκε από τους Εσσαίους κατά την περίοδο του επταετούς πολέμου εναντίον των Ρωμαίων (66-73 μ.Χ)
. Άλλοι ερευνητές εκφέρουν την άποψη ότι είναι μια αφήγηση για τους παλαιούς θησαυρούς των βασιλέων του Ισραήλ και είναι παραπλανητικό το περιεχόμενο των κυλίνδρων. Ορισμένοι επίσης έχουν αποφανθεί πως είναι ένα απόκρυφο κείμενο με αλληγορική σημασία και τέλος πάντων, έτεροι ερευνητές αναφέρουν, πως, ο συντάκτης των συγκεκριμένων χειρογράφων ήταν κατώτατης πνευματικής νοημοσύνης. Ο αποκρυπτογραφήσας το κείμενο, καθηγητής Τζον Μάρκο Αλέγκρο, είναι της πεποιθήσεως πως, το κείμενο, είναι πραγματικό λέγοντας : «Είναι δυνατόν τρελός άνθρωπος να κατέγραψε με τόση ακρίβεια τις περιοχές και τα ποσά;»
Το θέμα είναι πως το κείμενο έχει μεγάλη επιστημονική σημασία από γλωσσολογικής και γεωγραφικής απόψεως. Στο κείμενο υπάρχει συνεχής αναφορά περί του «Τάφου του Σαδώκ», όπως και για τον «Κήπο το Σαδώκ»!

...........................................

λδ) ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΜΕΧΙΣΕΔΕΚ (11Q Mel)
(Εδώ αναφέρονται οι λέξεις ΕΛΟΧΕΙΜ και ΕΛ)
Σημείωση: Πριν αναφερθούμε στο χειρόγραφο του Μεχισεδέκ καλό θα ήταν να θυμήσουμε τις διάφορες ερμηνείες της λέξης "Ελοχίμ" (όπως έχουν αναφερθεί σε διάφορα βιβλία αποκωδικοποίησης του όρου) και Ελ.


1) Σύμφωνα με τους Εβραίους : Εκείνοι που θα αποδώσουν στον καθένα αυτό που του αξίζει. Πληθυντικός μεγαλοπρέπειας της λέξης Ελοχά.
2) Οι φωτεινοί υπηρέτες του Θεού


1) Σύμφωνα με τους Καθολικούς: Ο όρος Ελοχίμ είναι πληθυντικός της λέξης «Ελοά» ή του «Ελ»
2) Ελ = Θεός ή Θεοί. Η ερμηνεία αυτή αποδώθηκε και στο 12θεο των Ελλήνων, άλλων θεοτήτων της Αιγύπτου αλλά και της Μέσης Ανατολής.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ


« .... αφού όλα θα εκπληρωθούν .... και θα τα δώσουν στους ανθρώπους οι υιοί του Ουρανού.......»
« ..... και ο ηγέτης αυτών θα είναι ο Μαλκιτσεντέκ ....»
« ... αυτός θα ελευθερώσει τους σκλάβους .....»
« ... οι άνθρωποι θα οδηγηθούν απ’αυτόν στην λαμπερή οδό......»
« .... και αυτή η ημέρα θα ονομασθεί του εξιλασμού και της Λυτρώσεως........»
« .... αφού ο Ελ θα κρίνει τους λαούς .....»
« .... και ο Ελωχείμ έλαβε την θέση του .... και αυτός θα κρίνει τους λαούς ....»
« .... ο Ελωχείμ βασιλεύει.....»
« .... αφού ο Ελωχείμ θα είναι ο Μαλκιτσεντέκ που θα σώσει τους ανθρώπους από τις παγίδες και τα χέρια του κακού.....»



λε) ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΜΕΣΣΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΙΩΝ (4Q 521) ή (4QMess)
Το χειρόγραφο αυτό ανήκει στην κατηγορία των Μεσσιανικών κειμένων και είναι πλουσιότατο σε εκφράσεις του ύφους: «Πιστοί», «Πράοι». «Άγιοι», «Ουράνια στρατιά», «ανάσταση νεκρών», «Δίκαιοι» (Δίκαιος = Τσαντίκ, Τσαντικείμ = Δίκαιοι, Τσεντέκ = Δικαιοσύνη), «Ευσεβείς» και άλλες χαρακτηριστικές Κουμρανικές εκφράσεις.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ


« .. θα ακούσουν τον Μεσσία ...»
« .... διότι Αυτός θα ακούσει τον λόγο των Αγίων ....»
« ... και θα επισκεφθεί τους Ευσεβείς ....»
« Στους πράους θα στείλει το Πνεύμα Του....»
« Θα σωθούν οι καταπιεσμένοι....»
« ... η Αγιότητά Του θα λάμψει....»
« .... και θα αναστήσει νεκρούς.......»
« Θα συντρίψει την Ασέβεια και το κακό.....»
« ... και θα εξεγερθεί εναντίον των ανόμων ...»
« ..... και θα πει ευχάριστες ειδήσεις στους Δικαίους.......»
« Ο Θεός θα μιλήσει τότε ....»
« ..... θα είναι η ουράνια στρατιά των Ευσεβών .....»


λστ) ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ (4Q 416,417,418) ή (4QMS.Yes)
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ


« .. και με την βοήθειά Σου θα εξηγήσω τα μυστικά που μου φανέρωσες από εκπληκτικά άγνωστα για τους ανθρώπους μέρη»
« .... και οι δίκαιοι της κοινότητος θα ευχαριστήσουν τον Θεό με τις πράξεις τους.»
« ... αφού οι κακοί θα χαθούν όπως ο καπνός»
« ... διότι ο άνομος και ο ασεβής άνθρωπος δεν επιστρέφει τα χρέη του»
« ... και ο δίκαιος άνθρωπος πληρώνει και από πάνω θα χαρίσει κιόλας»
« ... μιάς και ο Διδάσκαλος της Δικαιοσύνης έχει ιδρύσει προς χάρη του Θεού την Ιερά κοινότητα»
« και δεν πρέπει να οργιζόμασθε με τους ανθρώπους που απαιτούν πλούτη ούτε με τους ασεβείς, διότι θα χαθούν με τις ασθένειες, την πείνα...»
« ... δεν πρέπει να ορκιζόμασθε χωρίς λόγο.......»
« ... γιατί οι ευσεβείς θα κληρονομήσουν την γη ζώντας με ειρήνη και αγάπη......»
« ... όσοι ακολουθούν το θέλημα του Θεού δεν θα είναι ασεβείς όπως ο Άνομος ιερεύς.....»
« ... αφού σε λίγο θα χαθούν οι ασεβείς από προσώπου γης»
« ... και στις δύσκολες εκείνες μέρες ο Θεός θα είναι κοντά στους δικαίους, οι δε ασεβείς θα πεινάσουν και θα χαθούν από τις ασθένειες.»
« .... γιατί ο Θεός ορίζει τις οδούς που προχωρούμε.......»
« ... και ο άνθρωπος που θα αναζητεί το θέλημά του Θεού θα είναι ευλογημένος.....»
..............................................
λη) ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΜΕ ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟΝ 37ο ΎΜΝΟ – ΨΑΛΜΟ (1QpH 37)


Ο 37ος Ύμνος – Ψαλμός αναφέρεται στην αιώνια αντιπαλότητα του καλού – κακού, δικαίου – άδικου και στο τέλος επέρχεται η κρίση και η ανταμοιβή – τιμωρία.
Στο σχόλιο, όμως, του συγκεκριμένου Ύμνου ο συντάκτης προσθέτει και το φιλοσοφικό – θρησκευτικό «πιστεύω» της κοινότητος και προσομοιάζει το καλό με τον «Διδάσκαλο της Δικαιοσύνης» και το κακό με τον «Άνομο Ιερέα». Το γενικό συμπέρασμα της μελέτης του κειμένου είναι ότι: Όλα έχουν προορισμό τον Θεό αφού από αυτόν αρχίζουν όλα! Το χειρόγραφο ανήκει στα αποκαλυπτικά του βιβλίου των Μυστηρίων.
..........................................................
λθ) Η ΔΕΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑΒΟΝΝΗΔΟΣ ή ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΝΑΜΠΟΥΝΑΪ (4Q Nab.U.) ή (4QH.Nab.)

Συμφώνως με τους ερευνητές είναι η δέηση ή ομολογία του κραταιού βασιλέως των Βαβυλωνίων και Ασσυρίων του Ναββόνηδος ή Ναμπουναϊ, ο οποίος εσώθη από μία βαριά ασθένεια που τον εβασάνιζε για αρκετά χρόνια. Ο Νάββονις εβασίλευε την χρονική περίοδο 556-538 π.Χ. και είχε ως πρωτεύουσα του βασιλείου του την πόλη Τεϊμα (=Υεμένη), η οποία ευρίσκετο νοτίως της Αραβικής Χερσονήσου.
Υπάρχει η άποψη ορισμένων επιστημόνων, η οποία λέγει πως είναι παραλλαγή της δεήσεως του Ναβουχοδονόσωρος, την οποία βρίσκουμε στο κεφάλαιο Δ’ του Δανιήλ και για τον λόγο αυτό ονομάζονται και του «Κύκλου του Δανιήλ».
μ) ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΒΑΠΤΙΣΕΩΣ (4Q 414)
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ


« ... είναι οι άνθρωποι οι οποίοι εξαγνίστηκαν.....»
« .... να σώσεις και εμάς ....»
« ..... οι νόμοι της Αγιοσύνης Σου ....»
« .... έπειτα ρίχνουμε στο ύδωρ .....»
« .... τότε ο ιερεύς λέγει: «Ευλογημένος είσαι Εσύ που ....»
« ... καθαρός και εξαγνισμένος λαός ....»
« .... για να εξαγνισθεί το σώμα και η καρδιά .....»
« .... αφού λουσθεί το ύδωρ .....»
« ... καθαρό και εξαγνιστικό ύδωρ......»

μα) ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΩΝ «ΔΥΟ ΣΤΗΛΩΝ» (1Q SA)
..........................................................
Μβ) ΤΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΥΜΝΟΥ ΤΩΝ ΠΤΩΧΩΝ (4Q 434,435,436) ή (4QEb.H.)
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ


« ... οι πτωχοί θα σωθούν λόγω της Ευσεβείας τους ....»
« ... αφού σωθούν με το Έλεος του Θεού, διότι βάδισαν στην Οδό της Καρδιάς Του»
« .... ο Θεός θα τους κρίνει με ζήλο ....»
« .... η ψυχή του πτωχού ....» ( Νεφές – Εμικόν ή Εβιόν)
« ... η ψυχή του πράου ανθρώπου ....» ( Νεφές – Άνι)
« ... προστατευμένοι κάτω της σκιάς των πτερύγων Του ....»
μγ) ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΩΝ ΙΕΡΕΩΝ (4Q 541 A)
..........................................................
μδ) ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ή ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (4Q 384-398) ή (4Q MMT a-f) = M.M.T. Μικσάτ Μάασε χα Τορά = Ορισμένοι κανόνες του νόμου

Είναι εξαιρετικής σπουδαιότητας τα χειρόγραφα αυτά διότι, φαίνεται από το περιεχόμενό τους οι αντιλήψεις και η ιστορική πορεία της κοινότητος. Πολλά συζητήθηκαν και εγράφησαν περί των συγκεκριμένων κειμένων και οι ερευνητές τα έχουν ταξινομήσει ως «Επιστολές των έργων που θεωρούνται ως Δικαιοσύνη».
Στα χειρόγραφα αυτά διακρίνουμε διάφορα σχόλια επάνω σε ορισμένες λεπτομέρειες του νόμου καθώς και κάποιες συμβουλές για την καθημερινή κοινωνική ή προσωπική συναναστροφή των ανθρώπων. Στο πρώτο μέρος ή «Επιστολή» συναντούμε ανάλυση και ακολούθως τα νομικά θέματα. Η Δευτέρα «Επιστολή των νόμων» αναφέρει στο περιεχόμενό της για αποκαλυπτικά και εσχατολογικά θέματα. Θα συναντήσουμε τις εκφράσεις: Χαμάς σέκερ (= ψεύδος), μαάλ (= εξέγερση) και τσανούτ (= πορνεία), οι οποίες είναι καθαρώς κουμρανικές εκφράσεις.
...........................................................................
με) ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ HALAHAH (4Q 251 A)
....................................................................
μστ) ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΟΣ ΤΟΥ ΕΞΑΓΝΙΣΜΟΥ (4Q 274 A) ή (4QS.Αn.)
..........................................................................
μζ) ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ( 4Q 462 ) ή ( 4QCU)

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ


« Ο Κύριος είναι ο Άρχων και σ’Εκείνον μόνο ανήκει η Δόξα ....»
« .... και έδωσε την γη ως κληρονομιά στους πολλούς ...»
« .... η Δόξα του γεμίζει τα ύδατα και τη γη ....»
« .... επάνω μας υπήρχε σκοτάδι ....»
« .... όπου Εκείνος θα δώσει τέλος στην βασιλεία του σκότους ...»
« .... φθάνει η βασιλεία του φωτός επί του σκότους ....»
« .... οι Υιοί του Φωτός θα βασιλεύσουν για πάντα ....»
« ... στο τέλος θα σωθούν οι καλοί, οι ευσεβείς ....»
« .... γιατί Εκείνος θα παραδώσει την ιερά πόλη ....»
Ακολουθούν επιστολές του Πόντιου Πιλάτου προς τον αυτοκράτορα Τιβέριο, του Ηρώδη στον Πιλάτο, απαντητική του Πιλάτου στον Ηρώδη και του Πούπλιου Λεντούλου που αντικαταστάθηκε από τον Πιλάτο. Μετά την τελευταία επιστολή αυτή, ο αυτοκράτορας Τιβέριος διέταξε και σχηματίστηκε η εικόνα του Ιησού Χριστού επάνω σε μεγάλη επιφάνεια ενός πολύτιμου λίθου! Η εικόνα αυτή ευρίσκετο στα «άδυτα» της Αγίας Σοφίας και που αργότερα της αλώσεως την έλαβε ο πάπας Ιννοκέντιος Η’, ως λύτρα εξαγοράς κάποιου σημαντικού προσώπου των Λατινοφράγκων!! Έκτοτε, η εικόνα αυτή «χάθηκε». ...................................
Με επιστολή του ο Τιβέριος προς τον Έπαρχο της Ιουδαίας Λικιανό, διατάσσει την διάλυση και εκδίωξη των καλούμενων πλέον “σκλάβων” για τις παρανομίες τους (πρόκειται για την σταύρωση του Ιησού) !!! Όμως οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι για την γνησιότητά των επιστολών. 
Όλες οι λεπτομέρειες που δεν έχουν αναρτηθεί στο http://www.truthison.com/topic-t154-45.html

Κλείνοντας καλόν είναι να γνωρίζουμε πως οι Βίβλοι της ανθρωπότητας είναι πολλές: 
Η τριπλή «Βέδα» της αρχαίας Ινδίας π.χ., τα πέντε «Σινγκ», οι κανόνες της κινεζικής αυτοκρατορικής θρησκείας, το «Σιντάτα (Siddhata)» του Ζαϊνισμού, το «Τιπιτάκα» του Βουδισμού της Θεραβάντα, η «Ντάρμα» του ινδικού Βουδισμού της Μαχαγιάνα, το «Τριπιτάκα» του θιβετιανού Βουδισμού, το «Τάο-τε-σινγκ» των ταοιστών μοναχών, η «Αβέστα» του περσικού Μαζνταϊσμού, το «Κοράνι» του Ισλάμ, το «Γκρανθ» των Σιχ, το «Γκίνζα» του Μανδαϊσμού. Πλήθος ιερών κειμένων υπήρχαν στα ελληνιστικά μυστήρια, όπου ήδη σε προχριστιανικές εποχές παρέπεμπαν με την απλή λέξη «Γραφή» και με τη διατύπωση «βρίσκεται γραμμένο» ή «όπως γράφεται». Στην Αίγυπτο τα ιερά κείμενα έφταναν μέχρι τους αρχαιότατους χρόνους, αφού ήδη την 3η χιλιετία π.Χ. αποκαλούσαν τα ιερά κείμενα «λόγο του θεού».   http://www.pare-dose.net/?p=3129#ixzz1iCUwVZEu

Ασπασία

http://www.epanellinismos.com/index.php?option=com_kunena&Itemid=2&func=view&catid=105&id=10718&lang=el
http://www.greatlie.com/xristianismos/kaini-diathiki/1020-kodikas-ntabintsi-kai-essaioi-1700-xronia-xristianiko-psema.html
http://apollonios.pblogs.gr/2011/01/ntokoymento-h-apath-me-ton-hristianismo-hrysostomos-dekth-h-apat.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου