a.readmore { /* CSS properties go here */ }
Καλώς ορίσατε στην μάχη της Αναζήτησης.

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013



Τις τελευταίες δεκαετίες η ελληνική κυβέρνηση ίδρυε απλόχερα τμήματα αει αλλά κυρίως τει σε όλη την επικράτεια. Ποιοι λόγοι επέβαλλαν κάτι τέτοιο; Σε ποια εθνική στρατηγική για την παιδεία στηρίχθηκε αυτή η εκστρατεία ίδρυσης νέων τμημάτων; Τι σχέση με την ανάπτυξη είχαν όλα αυτά;

Είναι κοινό μυστικό ότι εθνικοί και κοινοτικοί πόροι διατεθήκαν ώστε να γεμίσουν γκαρσονιέρες και καφετερίες. Αν προστεθούν 50 ή 100 σπουδαστές ή φοιτητές σε μια πόλη θα αυξηθεί η κίνηση στα καταστήματα, θα γεμίσουν οι γκαρσονιέρες και θα έχει νυχτερινή κίνηση και ζωή η πόλη. Μια ανάλογη σταυροφορία αναπτύσσεται για τις δημόσιες υπηρεσίες τελευταία σε μικρές πόλεις και κωμοπόλεις αλλά και για τα αστυνομικά τμήματα.

ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ; ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΙ ΓΕΜΑΤΕΣ ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ; ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΣΑΝ ΛΑΟΣ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΣΟ ΧΑΜΗΛΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ;

ΠΟΣΟΙ ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ;

Βλέπουμε στα πρωτοσέλιδα της Ηλειακής επικράτειας:


Χ. Καφύρας: «Casus Belli» για την Ηλεία η κατάργηση των τμημάτων ΤΕΙ
http://amaliadanews.gr/ (Φεβρουαρίου 1, 2013).

Ο αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Καφύρας για το θέμα της διακοπής λειτουργίας  του ΤΕΙ Αμαλιάδας και του TEI ΜΜΕ Πύργου  και της μεταφοράς τους στην Πάτρα δήλωσε τα εξής:
«Η Ηλεία  με την διακοπή της  λειτουργίας  των ΤΕΙ Αμαλιάδας και Πύργου  και της μεταφοράς τους στην Πάτρα και Μεσολόγγι  δέχεται σήμερα την απειλητικότερη επίθεση των τελευταίων χρόνων. Η  ενέργεια αυτή, δεν μπορεί να θεωρηθεί παρά ως εχθρική ενέργεια για τον λαό της Ηλείας και του Πύργου και του Αμαλιάδας.

Που το στηρίζεται αυτό κύριε Καφύρα;

Τα τμήματα των ΤΕΙ,  εκτός από όλα τα υπόλοιπα που προσφέρουν στην Ηλεία, αποτελούν και βασικούς οικονομικούς στυλοβάτες της περιοχής και η  κατάργηση αυτών των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για την πολύπαθη Ηλεία.

Με τον όρο βασικοί οικονομικοί στυλοβάτες εννοείται το γέμισμα σε γκαρσονιέρες και καφετερίες;


Δημιουργία αυτόνομου ΤΕΙ στην Ηλεία θα καταθέσει ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης
http://amaliadanews.gr/ Φεβρουαρίου 1, 2013  (ΠΡΩΙΝΗ)

Την πρόταση για τη δημιουργία αυτόνομου ΤΕΙ στην Ηλεία θα καταθέσει ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης.

Με ποιο σκεπτικό κύριε Λυμπέρη;

Στο άκουσμα της κατάργησης του τμήματος ΤΕΙ Αμαλιάδας και του ενός του Πύργου, σημείωσε ο δήμαρχος Ήλιδας, δεν υπάρχει καμία λογική και ότι όλοι μαζί οι φορείς της Ηλείας θα ξεκινήσουν δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στην κατάργηση του τμήματος.
Όλοι μαζί οι φορείς της Ηλείας είμαστε σε συνεννόηση για δυναμικές κινητοποιήσεις.

Ανάμεσα στους φορείς υπάρχουν πνευματικοί άνθρωποι; Υπάρχουν τεχνοκράτες που έχουν εικόνα γνώμη γνώση και άποψη για το πώς στήνεται ένα τει; Έχει λογική όπου δήμος και τμήμα τει ή αει;

Τόσο οι φορείς όσο και οι πολίτες «πάγωσαν» στο άκουσμα αυτής της απόφασης, αφού η λειτουργία του ΤΕΙ είχε μόνο θετικά για την τοπική κοινωνία, η οποία έχει «αγκαλιάσει» τους σπουδαστές.

Ποια ακριβώς είναι τα θετικά;

Νατάσσα Παναγιωτάρα: πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας
«Η πραγματικότητα είναι ότι «όταν κλείνει ένα σχολείο, ανοίγει μια φυλακή». Στον πολύπαθο τόπο μας…….  αλλά και η απώλεια εργασιακών θέσεων, στη δυσκολότερη περίοδο που διέρχονται οι πολίτες αυτού του τόπου.

Δηλαδή πριν η Αμαλιάδα ήταν μια φυλακή και τώρα είναι τόπος ευλογημένος; Και φέρνοντας τει, αει και δημόσιες υπηρεσίες θα έχουμε θέσεις εργασίας; και από πού θα πληρώνονται όλες αυτές οι θέσεις εργασίας; μήπως πρέπει επιτέλους να δημιουργούμαι παραγωγικές θέσεις εργασίας με επενδύσεις και να πάψουμε να στηριζόμαστε στο σταλινικού τύπου μοντέλο της οικονομίας που εφάρμοσαν όλοι αυτοί που κατέστρεψαν την οικονομία;

Νίκος Κυπρούλης: πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας
«Είναι ένα πολύ μεγάλο πλήγμα για την Αμαλιάδα. Κατορθώσαμε να διατηρήσουμε προσωρινά την ΔΟΥ και τώρα έρχεται ένα δεύτερο πολύ άσχημο χτύπημα με το ΤΕΙ.
Είναι άδικο για την πόλη, είναι άδικο για την ευρύτερη περιοχή και τον νομό. Οι φοιτητές δίνουν ζωή. Η πόλη μας θα αρχίσει να ερημώνεται.

Με ποιο τρόπο δίνουν ζωή; Γεμίζοντας τις καφετερίες και τα κλαμπ;


Επιστολή Κοντογιάννη σε Σαμαρά και Αρβανιτόπουλο
http://amaliadanews.gr/ (Φεβρουαρίου 1, 2013 και Ιανουαρίου 31, 2013).

Την έντονη αντίδρασή του  για μεταφορά και απορρόφηση των τριών εκ των τεσσάρων τμημάτων ΤΕΙ που εδρεύουν στην Ηλεία, εξέφρασε για άλλη μια φορά ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ με επιστολή. Ο Γιώργος Κοντογιάννης επεσήμανε πως η διατήρηση και των τεσσάρων τμημάτων είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνία και την οικονομία της Ηλείας.

Μέσα από ποιες διαδικασίες και με ποιο τρόπο κύριε Κοντογιάννη είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνία και την οικονομία της Ηλείας;

Από το 2000 και μετά Η Ηλεία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με ανεπανόρθωτες καταστροφές (φονικές πυρκαγιές 2007, σεισμός 2008). Η Ηλεία έχει χτυπηθεί επανειλημμένα από ακραία καιρικά φαινόμενα, με τα πλημμυρικά φαινόμενα να είναι όλο και πιο συχνά-απόρροια της μη λήψης μέτρων μετά τις πυρκαγιές. Όλα τα μεγάλο έργα υποδομής έχουν μείνει στον «αέρα»: Η Ολυμπία Οδός κινδυνεύει να μην διέλθει από την Ηλεία, το πολιτικό αεροδρόμιο της Ανδραβίδας δεν έχει προχωρήσει, η οδική πρόσβαση στα μεγάλα λιμάνια είναι κακή, ο σιδηρόδρομος σταματάει στην Πάτρα.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το τει; Σε συναισθηματική παραπλάνηση πάει το μυαλό μου. Τι κάνατε για όλα αυτά τα μεγάλα έργα που βεβαίως είναι απαραίτητα για την Ηλεία μας;

Παρά τις διαβεβαιώσεις που απλόχερα μοίραζε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, οι συγχωνεύσεις τμημάτων στα ΤΕΙ στην Ηλεία αποδεικνύουν ότι κάποιοι δεν δείχνουν τον δέοντα σεβασμό στην ιστορία του τόπου μας και στους κατοίκους του, οι οποίοι έχουν υποστεί πολλά δεινά τα τελευταία χρόνια.

Και είναι σεβασμός στον τόπο την ιστορία και τους κατοίκους να ανοίγεις τει για να γεμίζεις τις καφετερίες και τις γκαρσονιέρες;


Η Περιφέρεια δεν θα επιτρέψει κατάργηση ή συρρίκνωση Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων στη Δυτική Ελλάδα
http://amaliadanews.gr/(Φεβρουαρίου 1, 2013).

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση: ……… ενέργεια που αποδυναμώνει καίρια τα εφόδια της περιοχής στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να αξιοποιήσει την δυναμική της και να δημιουργήσει νέους όρους οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Κύριε Κατσιφάρα θα ξεφύγω λίγο από το θέμα και θα σας ρωτήσω στα περίπου 2,5 χρόνια παραμονής σας στον θωκο του περιφερειάρχη, ποιοι είναι οι νέοι όροι οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας;

Ειδικότερα για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο, οι σχεδιασμοί του Υπουργείου Παιδείας είναι πασιφανές ότι καταρτίστηκαν στην βάση στοιχείων, θεωρήσεων, εκτιμήσεων και προϋποθέσεων που πόρρω απέχουν της πραγματικότητας. Παραβλέποντας το σοβαρό επιστημονικό έργο και την τεράστια συνεισφορά του Ιδρύματος στην παραγωγή γνώσης, έρευνας και καινοτομίας στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.

Και αυτή η τεράστια παραγωγή γνώσης, έρευνας και καινοτομίας στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας είχε σαν αποτέλεσμα να ιδρυθεί κάποια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας; Δημιουργηθήκαν επενδύσεις και θέσεις εργασίας με βάση την παραγωγή γνώσης; Έγιναν καλύτεροι οι άνθρωποι από το σοβαρό επιστημονικό έργο και την τεράστια συνεισφορά του Ιδρύματος;

Σαν διδάκτορας και ερευνητής σας το λέω ξεκάθαρα ότι η έρευνα γίνεται για να αποκτήσουν τα μέλη ΔΕΠ επιστημονικές δημοσιεύσεις και να εξελιχθούν στην κλίμακα. Αυτό, τίποτε άλλο. Σπανίως ερευνητικά αποτελέσματα στην Ελλάδα μεταφραστήκαν σε επενδύσεις και προϊόντα γιατί ουδείς, ούτε πολιτικός ούτε τράπεζες τα στηρίζουν. Αυτές που πήραν 233 δις παρακαλώ.

Πρόταση Καστρινού για ΤΕΙ Τεχνολογίας - Γεωπονίας
http://www.eproini.gr/(09 Φεβρουάριος 2013).

Επιστολή προς υπουργό Παιδείας για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του ΕΘΙΑΓΕ Κοροίβου με την ίδρυση Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας με τα Τμήματα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής στο κτίριο του ΕΘΙΑΓΕ στον Κόροιβο, ζητά με έγγραφο του προς τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο ο δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός. Στην επιστολή του, που φέρει την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον», ο κ. Καστρινός επισημαίνει ότι ο νομός Ηλείας είναι κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην οποία ευνοείται η γεωργική παραγωγή και η κτηνοτροφία.

Και τι ρόλο θα παίξει το τει κύριε Καστρινέ; Θα λύσει τα προβλήματα της γεωργικής παραγωγής στην Ηλεία; Γνωρίζετε πως λειτουργούν αυτά τα τμήματα; Γνωρίζετε πως σκέπτονται και ενεργούν τα μέλη ΔΕΠ;

Τα προβλήματα της γεωργικής παραγωγής τα λύνει το ΕΘΙΑΓΕ με τα ινστιτούτα του και ακριβώς αυτός είναι ο ρόλος τους. Και σας κάναμε μια συγκεκριμένη πρόταση για το ινστιτούτο κύριε Καστρινέ αλλά όπως βλέπω εμείς της πρωτοβουλίας για το ινστιτούτο του εθιαγε στον κοροΐδο, μιλάμε στο κενό.

Να μείνουν ως έχουν τα τμήματα ΤΕΙ στην Ηλεία
http://amaliadanews.gr/Φεβρουαρίου 8, 2013 (ΠΑΤΡΙΣ)

Την παραμονή των τμημάτων ΤΕΙ στην Ηλεία  ως έχουν σήμερα, με την προσθήκη ενός τμήματος ΤΕΙ στο γνωστικό αντικείμενο Αγροτικών εφαρμογών και εκπαίδευσης, που θα αντικαθιστά το Εμπορίας και Διαφήμισης,  τα οποία και θα απαρτίζουν μία Σχολή ΤΕΙ για την Ηλεία, θα προτείνουν οι Δήμαρχοι Ήλιδας και Πύργου....... Εμείς βέβαια, αναφέραμε αναλυτικά τι υπάρχει στις εγκαταστάσεις του ΕΘΙΑΓΕ στον Κόροιβο, που υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις ενός τέτοιου τμήματος.

Κύριε Λυμπέρη, στην Ελλάδα έχουμε ένα απίστευτο πλέγμα αει, τει, ινστιτούτων και σταθμών έρευνας πάνω στην γεωργική έρευνα.  Με την προσθήκη ενός τμήματος ΤΕΙ στο γνωστικό αντικείμενο Αγροτικών εφαρμογών και εκπαίδευσης τι καινούργιο θα πετύχουμε; Στο Αργοστόλι υπάρχει και το κλείνουν, στην Καλαμάτα υπάρχουν και τα κλείνουν, εδώ γιατί να το ανοίξουν; Εξ αλλού το κτίριο στην κοροιβο είναι ακατάλληλο λόγω του σεισμού, το γνωρίζετε ή το αποκρύπτετε σκόπιμα;


ΨΗΦΟΘΗΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Όλα αυτά που αναφερθήκαν παραπάνω εξυπηρετούν ψηφοθηρικές προθέσεις και πολιτική και όχι την ανάπτυξη του τόπου. Οι κομματικοί υποψήφιοι, άρχοντες και πολιτικοί δεν έχουν κατά νου την ανάπτυξη και δεν γνωρίζουν τι σημαίνει ανάπτυξη. Εκπέμπουν σε ένα τέτοιο μήκος κύματος ώστε να αγγίζουν συναισθηματικά τον κόσμο εξασφαλίζοντας έτσι ποσοστά ψήφων σε επόμενες εκλογές.

Όταν περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι και πρόεδροι νομαρχιακών και δημοτικών συμβουλίων είναι κομματικά πρόσωπα προερχόμενα από την κομματική βάση ενός κόμματος που τους χρίζει το κόμμα για να πάρει τις εκλογές, και όχι πρόσωπα αναγνωρισμένης αξίας που να τα διακρίνει το όραμα και το πάθος για ανάπτυξη, τότε οι πραγματικά σημαντικές υποδομές θα παραμένουν όνειρο και θα δίνουν την θέση τους στις μίζες, τις υπεξαιρέσεις, την προσωπική προβολή, την εξυπηρέτηση συγγενών, φιλών και κομματικών μελών και το γέμισμα καφετεριών και γκαρσονιερών. Η πραγματική ανάπτυξη θα είναι πάντα αλλού, πάντα μακριά.

Και πως γίνεται η Ηλιακή γη που γέννησε τους ολυμπιακούς αγώνες και έθρεψε πνεύματα που λάμπουν στο διηνεκές, να είναι στην τελευταία θέση της ανάπτυξης, να την κυβερνούν οι ίδιοι που κυβερνούν επί σειρά ετών και την έφεραν στο τελευταίο σκαλί της ανάπτυξης, και να μην το αντιλαμβάνονται αυτό οι πολίτες; Πως γίνεται;


ΠΩΣ ΣΤΗΝΕΤΑΙ ΕΝΑ ΤΕΙ Η ΑΕΙ;

Το στήσιμο ένας νέου τει ή αει είναι υπόθεση:

- μιας ομάδας σοφών και τεχνοκρατών με γνώμη, γνώση και άποψη επί του θέματος
- εντοπίζεται στα πλαίσια της εθνικής πολιτικής για την παιδεία και την ανάπτυξη και
- υπαγορεύεται από τις ανάγκες για ανάπτυξη αλλά και τους κανόνες που οδηγούν σε  
   ανάπτυξη.

Η εθνική πολιτική/στρατηγική για την παιδεία και η αντίστοιχη για την ανάπτυξη θα πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά διαφόρους παραμέτρους, όπως:

- τι αντικείμενα αιχμής δεν έχω στην χώρα μου;
- τι αντικείμενα ειδίκευσης δεν έχω που χρειάζονται στην πρωτογενή παραγωγή, την   
   μεταποίηση, την βιομηχανία, την αμυντική βιομηχανία, την καινοτομία;
- ένα τει ή αει πρέπει οπωσδήποτε να είναι ενιαίο με όλα του τα τμήματα, την διοίκηση και
   την κεντρική βιβλιοθήκη.
- να έχει έναν ελάχιστο αριθμό τμημάτων.
- να έχει τμήματα συναφή μεταξύ τους
- να δημιουργηθεί εκεί όπου πραγματικά χρειάζεται
- να δημιουργηθεί εκεί οπού δεν υπάρχει έντονη τουριστική ανάπτυξη, έντονη γεωργική
   ανάπτυξη, βιομηχανία ή στρατός. Έτσι θα στηρίξει και οικονομικά (δευτερευόντως πάντα)
   την ευρύτερη περιοχή.
- να συνοδεύεται από ένα επιστημονικό πάρκο ή ένα βιοτεχνικό πάρκο ώστε μέσω της
   συνεργασίας και των ερευνητικών αποτελεσμάτων να δημιουργηθούν επενδύσεις  
   στοχευμένες στην καινοτομία και την υψηλή τεχνολογία.
 
Για την Ηλεία θα μπορούσε να γίνει ένα ενιαίο τει που να περιλαμβάνει (ενδεικτικά):

- τμήμα βιολογικής γεωργίας

- τμήμα ολοκληρωμένης καλλιέργειας θερμοκηπίων καλλιεργειών

- τμήμα βιολογικής και μικροβιακής καταπολέμησης των εχθρών και ασθενειών των   
   καλλιεργουμένων φυτών

- τμήμα γεωργικής νανοτεχνολογίας

- τμήμα γεωργικής βιοτεχνολογίας

- τμήμα βιοπαρασιτοκτόνων

- τμήμα σποροπαραγωγής

- κεντρική βιβλιοθήκη

Και φυσικά έναν εργαστηριακό χώρο / τμήμα που να εξυπηρετεί τα προβλήματα της γεωργικής παραγωγής και ειδικά αυτά που αφορούν την φυτοπροστασία και την λίπανση-θρέψη των φυτών.

Και βεβαίως για να μην υπάρχει αλληλοεπικάλυψη, όπου για παράδειγμα υπάρχει ένα εργαστήριο βιοχημείας ή γενετικής να μην υπάρχει σε άλλο τμήμα. Να υπάρχουν πολλά εργαστήρια αλλά όχι σε επανάληψη, σε αναγκαιότητα.

Και βεβαίως θα βρεθούν κακοπροαίρετοι και άσχετοι που θα πουν ότι όλα αυτά τα τμήματα δεν χρειάζονται. Ας μας πουν γιατί δεν χρειάζονται. Για όποιον έχει επισκεφτεί το wagenigken (πιθανόν να το γράφω λάθος) στην Ολλανδία θα καταλάβει. Μόνο το τμήμα εντομολογίας είχε το 1996/7 125 μέλη ΔΕΠ.

Και για να πετύχει ένα τέτοιο εγχείρημα θα πρέπει να στηθεί και να κτιστεί πάνω στις αρχές που διέπουν τα ΑΕΙ. Η συνταγή των ΤΕΙ είναι αποτυχημένη και το γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά. Και βεβαίως να μην επιτραπεί σε δημάρχους, περιφερειάρχες και βουλευτές να βάλουν χέρι. Να το χειριστεί μια ομάδα τεχνοκρατών όπως αυτή γνωρίζει.

Ο τόπος που θα μπορούσε να αναπτυχθεί ένα τέτοιο συγκρότημα είναι το κέντρο του Ηλιακού κάμπου που συνιστά ταυτόχρονα και το κέντρο της γεωργικής παραγωγής της Δυτικής Ελλάδας. Στις εγκαταστάσεις του ινστιτούτου στον Κόροιβο που όμως έχει κριθεί ακατάλληλο λόγω του σεισμού του 2007.

Φυσικά το κόστος ενός τέτοιου έργου δεν είναι μικρό, όμως είναι πολύ μικρό μπροστά στην σπατάλη που έχουν δεκαετίες τώρα πραγματοποιήσει αυτοί που κυβερνούν, και ελάχιστα μπροστά στο μισθό των προέδρων των δεκο για μια χρονιά.

Αλλά άλλο η ανάπτυξη και άλλο το βόλεμα και το πλιάτσικο.

Εξαρτάται τι θέλει ο καθένας.

με εκτίμηση

Φάνης Α. Τσαπικούνης
Συγγραφέας
Πτυχιούχος Αριστοτελείου Πανεπιστημίου
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών

Πρόεδρος ΔΣ Ιδρύματος Μελέτης & Προαγωγής των Θεσμών και της Αξιοκρατίας ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ
www.kleisthenis.net

Βάρδα Ηλείας
26230 71114   697 3386615
ΑΕΙ/ΤΕΙ, ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ: ΡΑΒΕ ΞΗΛΩΝΕ. ΨΗΦΟΘΗΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ



Τις τελευταίες δεκαετίες η ελληνική κυβέρνηση ίδρυε απλόχερα τμήματα αει αλλά κυρίως τει σε όλη την επικράτεια. Ποιοι λόγοι επέβαλλαν κάτι τέτοιο; Σε ποια εθνική στρατηγική για την παιδεία στηρίχθηκε αυτή η εκστρατεία ίδρυσης νέων τμημάτων; Τι σχέση με την ανάπτυξη είχαν όλα αυτά;

Είναι κοινό μυστικό ότι εθνικοί και κοινοτικοί πόροι διατεθήκαν ώστε να γεμίσουν γκαρσονιέρες και καφετερίες. Αν προστεθούν 50 ή 100 σπουδαστές ή φοιτητές σε μια πόλη θα αυξηθεί η κίνηση στα καταστήματα, θα γεμίσουν οι γκαρσονιέρες και θα έχει νυχτερινή κίνηση και ζωή η πόλη. Μια ανάλογη σταυροφορία αναπτύσσεται για τις δημόσιες υπηρεσίες τελευταία σε μικρές πόλεις και κωμοπόλεις αλλά και για τα αστυνομικά τμήματα.

ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ; ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΙ ΓΕΜΑΤΕΣ ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ; ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΣΑΝ ΛΑΟΣ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΣΟ ΧΑΜΗΛΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ;

ΠΟΣΟΙ ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ;

Βλέπουμε στα πρωτοσέλιδα της Ηλειακής επικράτειας:


Χ. Καφύρας: «Casus Belli» για την Ηλεία η κατάργηση των τμημάτων ΤΕΙ
http://amaliadanews.gr/ (Φεβρουαρίου 1, 2013).

Ο αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Καφύρας για το θέμα της διακοπής λειτουργίας  του ΤΕΙ Αμαλιάδας και του TEI ΜΜΕ Πύργου  και της μεταφοράς τους στην Πάτρα δήλωσε τα εξής:
«Η Ηλεία  με την διακοπή της  λειτουργίας  των ΤΕΙ Αμαλιάδας και Πύργου  και της μεταφοράς τους στην Πάτρα και Μεσολόγγι  δέχεται σήμερα την απειλητικότερη επίθεση των τελευταίων χρόνων. Η  ενέργεια αυτή, δεν μπορεί να θεωρηθεί παρά ως εχθρική ενέργεια για τον λαό της Ηλείας και του Πύργου και του Αμαλιάδας.

Που το στηρίζεται αυτό κύριε Καφύρα;

Τα τμήματα των ΤΕΙ,  εκτός από όλα τα υπόλοιπα που προσφέρουν στην Ηλεία, αποτελούν και βασικούς οικονομικούς στυλοβάτες της περιοχής και η  κατάργηση αυτών των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για την πολύπαθη Ηλεία.

Με τον όρο βασικοί οικονομικοί στυλοβάτες εννοείται το γέμισμα σε γκαρσονιέρες και καφετερίες;


Δημιουργία αυτόνομου ΤΕΙ στην Ηλεία θα καταθέσει ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης
http://amaliadanews.gr/ Φεβρουαρίου 1, 2013  (ΠΡΩΙΝΗ)

Την πρόταση για τη δημιουργία αυτόνομου ΤΕΙ στην Ηλεία θα καταθέσει ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης.

Με ποιο σκεπτικό κύριε Λυμπέρη;

Στο άκουσμα της κατάργησης του τμήματος ΤΕΙ Αμαλιάδας και του ενός του Πύργου, σημείωσε ο δήμαρχος Ήλιδας, δεν υπάρχει καμία λογική και ότι όλοι μαζί οι φορείς της Ηλείας θα ξεκινήσουν δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στην κατάργηση του τμήματος.
Όλοι μαζί οι φορείς της Ηλείας είμαστε σε συνεννόηση για δυναμικές κινητοποιήσεις.

Ανάμεσα στους φορείς υπάρχουν πνευματικοί άνθρωποι; Υπάρχουν τεχνοκράτες που έχουν εικόνα γνώμη γνώση και άποψη για το πώς στήνεται ένα τει; Έχει λογική όπου δήμος και τμήμα τει ή αει;

Τόσο οι φορείς όσο και οι πολίτες «πάγωσαν» στο άκουσμα αυτής της απόφασης, αφού η λειτουργία του ΤΕΙ είχε μόνο θετικά για την τοπική κοινωνία, η οποία έχει «αγκαλιάσει» τους σπουδαστές.

Ποια ακριβώς είναι τα θετικά;

Νατάσσα Παναγιωτάρα: πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας
«Η πραγματικότητα είναι ότι «όταν κλείνει ένα σχολείο, ανοίγει μια φυλακή». Στον πολύπαθο τόπο μας…….  αλλά και η απώλεια εργασιακών θέσεων, στη δυσκολότερη περίοδο που διέρχονται οι πολίτες αυτού του τόπου.

Δηλαδή πριν η Αμαλιάδα ήταν μια φυλακή και τώρα είναι τόπος ευλογημένος; Και φέρνοντας τει, αει και δημόσιες υπηρεσίες θα έχουμε θέσεις εργασίας; και από πού θα πληρώνονται όλες αυτές οι θέσεις εργασίας; μήπως πρέπει επιτέλους να δημιουργούμαι παραγωγικές θέσεις εργασίας με επενδύσεις και να πάψουμε να στηριζόμαστε στο σταλινικού τύπου μοντέλο της οικονομίας που εφάρμοσαν όλοι αυτοί που κατέστρεψαν την οικονομία;

Νίκος Κυπρούλης: πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας
«Είναι ένα πολύ μεγάλο πλήγμα για την Αμαλιάδα. Κατορθώσαμε να διατηρήσουμε προσωρινά την ΔΟΥ και τώρα έρχεται ένα δεύτερο πολύ άσχημο χτύπημα με το ΤΕΙ.
Είναι άδικο για την πόλη, είναι άδικο για την ευρύτερη περιοχή και τον νομό. Οι φοιτητές δίνουν ζωή. Η πόλη μας θα αρχίσει να ερημώνεται.

Με ποιο τρόπο δίνουν ζωή; Γεμίζοντας τις καφετερίες και τα κλαμπ;


Επιστολή Κοντογιάννη σε Σαμαρά και Αρβανιτόπουλο
http://amaliadanews.gr/ (Φεβρουαρίου 1, 2013 και Ιανουαρίου 31, 2013).

Την έντονη αντίδρασή του  για μεταφορά και απορρόφηση των τριών εκ των τεσσάρων τμημάτων ΤΕΙ που εδρεύουν στην Ηλεία, εξέφρασε για άλλη μια φορά ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ με επιστολή. Ο Γιώργος Κοντογιάννης επεσήμανε πως η διατήρηση και των τεσσάρων τμημάτων είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνία και την οικονομία της Ηλείας.

Μέσα από ποιες διαδικασίες και με ποιο τρόπο κύριε Κοντογιάννη είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνία και την οικονομία της Ηλείας;

Από το 2000 και μετά Η Ηλεία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με ανεπανόρθωτες καταστροφές (φονικές πυρκαγιές 2007, σεισμός 2008). Η Ηλεία έχει χτυπηθεί επανειλημμένα από ακραία καιρικά φαινόμενα, με τα πλημμυρικά φαινόμενα να είναι όλο και πιο συχνά-απόρροια της μη λήψης μέτρων μετά τις πυρκαγιές. Όλα τα μεγάλο έργα υποδομής έχουν μείνει στον «αέρα»: Η Ολυμπία Οδός κινδυνεύει να μην διέλθει από την Ηλεία, το πολιτικό αεροδρόμιο της Ανδραβίδας δεν έχει προχωρήσει, η οδική πρόσβαση στα μεγάλα λιμάνια είναι κακή, ο σιδηρόδρομος σταματάει στην Πάτρα.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το τει; Σε συναισθηματική παραπλάνηση πάει το μυαλό μου. Τι κάνατε για όλα αυτά τα μεγάλα έργα που βεβαίως είναι απαραίτητα για την Ηλεία μας;

Παρά τις διαβεβαιώσεις που απλόχερα μοίραζε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, οι συγχωνεύσεις τμημάτων στα ΤΕΙ στην Ηλεία αποδεικνύουν ότι κάποιοι δεν δείχνουν τον δέοντα σεβασμό στην ιστορία του τόπου μας και στους κατοίκους του, οι οποίοι έχουν υποστεί πολλά δεινά τα τελευταία χρόνια.

Και είναι σεβασμός στον τόπο την ιστορία και τους κατοίκους να ανοίγεις τει για να γεμίζεις τις καφετερίες και τις γκαρσονιέρες;


Η Περιφέρεια δεν θα επιτρέψει κατάργηση ή συρρίκνωση Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων στη Δυτική Ελλάδα
http://amaliadanews.gr/(Φεβρουαρίου 1, 2013).

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση: ……… ενέργεια που αποδυναμώνει καίρια τα εφόδια της περιοχής στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να αξιοποιήσει την δυναμική της και να δημιουργήσει νέους όρους οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Κύριε Κατσιφάρα θα ξεφύγω λίγο από το θέμα και θα σας ρωτήσω στα περίπου 2,5 χρόνια παραμονής σας στον θωκο του περιφερειάρχη, ποιοι είναι οι νέοι όροι οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας;

Ειδικότερα για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο, οι σχεδιασμοί του Υπουργείου Παιδείας είναι πασιφανές ότι καταρτίστηκαν στην βάση στοιχείων, θεωρήσεων, εκτιμήσεων και προϋποθέσεων που πόρρω απέχουν της πραγματικότητας. Παραβλέποντας το σοβαρό επιστημονικό έργο και την τεράστια συνεισφορά του Ιδρύματος στην παραγωγή γνώσης, έρευνας και καινοτομίας στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.

Και αυτή η τεράστια παραγωγή γνώσης, έρευνας και καινοτομίας στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας είχε σαν αποτέλεσμα να ιδρυθεί κάποια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας; Δημιουργηθήκαν επενδύσεις και θέσεις εργασίας με βάση την παραγωγή γνώσης; Έγιναν καλύτεροι οι άνθρωποι από το σοβαρό επιστημονικό έργο και την τεράστια συνεισφορά του Ιδρύματος;

Σαν διδάκτορας και ερευνητής σας το λέω ξεκάθαρα ότι η έρευνα γίνεται για να αποκτήσουν τα μέλη ΔΕΠ επιστημονικές δημοσιεύσεις και να εξελιχθούν στην κλίμακα. Αυτό, τίποτε άλλο. Σπανίως ερευνητικά αποτελέσματα στην Ελλάδα μεταφραστήκαν σε επενδύσεις και προϊόντα γιατί ουδείς, ούτε πολιτικός ούτε τράπεζες τα στηρίζουν. Αυτές που πήραν 233 δις παρακαλώ.

Πρόταση Καστρινού για ΤΕΙ Τεχνολογίας - Γεωπονίας
http://www.eproini.gr/(09 Φεβρουάριος 2013).

Επιστολή προς υπουργό Παιδείας για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του ΕΘΙΑΓΕ Κοροίβου με την ίδρυση Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας με τα Τμήματα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής στο κτίριο του ΕΘΙΑΓΕ στον Κόροιβο, ζητά με έγγραφο του προς τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο ο δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός. Στην επιστολή του, που φέρει την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον», ο κ. Καστρινός επισημαίνει ότι ο νομός Ηλείας είναι κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην οποία ευνοείται η γεωργική παραγωγή και η κτηνοτροφία.

Και τι ρόλο θα παίξει το τει κύριε Καστρινέ; Θα λύσει τα προβλήματα της γεωργικής παραγωγής στην Ηλεία; Γνωρίζετε πως λειτουργούν αυτά τα τμήματα; Γνωρίζετε πως σκέπτονται και ενεργούν τα μέλη ΔΕΠ;

Τα προβλήματα της γεωργικής παραγωγής τα λύνει το ΕΘΙΑΓΕ με τα ινστιτούτα του και ακριβώς αυτός είναι ο ρόλος τους. Και σας κάναμε μια συγκεκριμένη πρόταση για το ινστιτούτο κύριε Καστρινέ αλλά όπως βλέπω εμείς της πρωτοβουλίας για το ινστιτούτο του εθιαγε στον κοροΐδο, μιλάμε στο κενό.

Να μείνουν ως έχουν τα τμήματα ΤΕΙ στην Ηλεία
http://amaliadanews.gr/Φεβρουαρίου 8, 2013 (ΠΑΤΡΙΣ)

Την παραμονή των τμημάτων ΤΕΙ στην Ηλεία  ως έχουν σήμερα, με την προσθήκη ενός τμήματος ΤΕΙ στο γνωστικό αντικείμενο Αγροτικών εφαρμογών και εκπαίδευσης, που θα αντικαθιστά το Εμπορίας και Διαφήμισης,  τα οποία και θα απαρτίζουν μία Σχολή ΤΕΙ για την Ηλεία, θα προτείνουν οι Δήμαρχοι Ήλιδας και Πύργου....... Εμείς βέβαια, αναφέραμε αναλυτικά τι υπάρχει στις εγκαταστάσεις του ΕΘΙΑΓΕ στον Κόροιβο, που υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις ενός τέτοιου τμήματος.

Κύριε Λυμπέρη, στην Ελλάδα έχουμε ένα απίστευτο πλέγμα αει, τει, ινστιτούτων και σταθμών έρευνας πάνω στην γεωργική έρευνα.  Με την προσθήκη ενός τμήματος ΤΕΙ στο γνωστικό αντικείμενο Αγροτικών εφαρμογών και εκπαίδευσης τι καινούργιο θα πετύχουμε; Στο Αργοστόλι υπάρχει και το κλείνουν, στην Καλαμάτα υπάρχουν και τα κλείνουν, εδώ γιατί να το ανοίξουν; Εξ αλλού το κτίριο στην κοροιβο είναι ακατάλληλο λόγω του σεισμού, το γνωρίζετε ή το αποκρύπτετε σκόπιμα;


ΨΗΦΟΘΗΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Όλα αυτά που αναφερθήκαν παραπάνω εξυπηρετούν ψηφοθηρικές προθέσεις και πολιτική και όχι την ανάπτυξη του τόπου. Οι κομματικοί υποψήφιοι, άρχοντες και πολιτικοί δεν έχουν κατά νου την ανάπτυξη και δεν γνωρίζουν τι σημαίνει ανάπτυξη. Εκπέμπουν σε ένα τέτοιο μήκος κύματος ώστε να αγγίζουν συναισθηματικά τον κόσμο εξασφαλίζοντας έτσι ποσοστά ψήφων σε επόμενες εκλογές.

Όταν περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι και πρόεδροι νομαρχιακών και δημοτικών συμβουλίων είναι κομματικά πρόσωπα προερχόμενα από την κομματική βάση ενός κόμματος που τους χρίζει το κόμμα για να πάρει τις εκλογές, και όχι πρόσωπα αναγνωρισμένης αξίας που να τα διακρίνει το όραμα και το πάθος για ανάπτυξη, τότε οι πραγματικά σημαντικές υποδομές θα παραμένουν όνειρο και θα δίνουν την θέση τους στις μίζες, τις υπεξαιρέσεις, την προσωπική προβολή, την εξυπηρέτηση συγγενών, φιλών και κομματικών μελών και το γέμισμα καφετεριών και γκαρσονιερών. Η πραγματική ανάπτυξη θα είναι πάντα αλλού, πάντα μακριά.

Και πως γίνεται η Ηλιακή γη που γέννησε τους ολυμπιακούς αγώνες και έθρεψε πνεύματα που λάμπουν στο διηνεκές, να είναι στην τελευταία θέση της ανάπτυξης, να την κυβερνούν οι ίδιοι που κυβερνούν επί σειρά ετών και την έφεραν στο τελευταίο σκαλί της ανάπτυξης, και να μην το αντιλαμβάνονται αυτό οι πολίτες; Πως γίνεται;


ΠΩΣ ΣΤΗΝΕΤΑΙ ΕΝΑ ΤΕΙ Η ΑΕΙ;

Το στήσιμο ένας νέου τει ή αει είναι υπόθεση:

- μιας ομάδας σοφών και τεχνοκρατών με γνώμη, γνώση και άποψη επί του θέματος
- εντοπίζεται στα πλαίσια της εθνικής πολιτικής για την παιδεία και την ανάπτυξη και
- υπαγορεύεται από τις ανάγκες για ανάπτυξη αλλά και τους κανόνες που οδηγούν σε  
   ανάπτυξη.

Η εθνική πολιτική/στρατηγική για την παιδεία και η αντίστοιχη για την ανάπτυξη θα πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά διαφόρους παραμέτρους, όπως:

- τι αντικείμενα αιχμής δεν έχω στην χώρα μου;
- τι αντικείμενα ειδίκευσης δεν έχω που χρειάζονται στην πρωτογενή παραγωγή, την   
   μεταποίηση, την βιομηχανία, την αμυντική βιομηχανία, την καινοτομία;
- ένα τει ή αει πρέπει οπωσδήποτε να είναι ενιαίο με όλα του τα τμήματα, την διοίκηση και
   την κεντρική βιβλιοθήκη.
- να έχει έναν ελάχιστο αριθμό τμημάτων.
- να έχει τμήματα συναφή μεταξύ τους
- να δημιουργηθεί εκεί όπου πραγματικά χρειάζεται
- να δημιουργηθεί εκεί οπού δεν υπάρχει έντονη τουριστική ανάπτυξη, έντονη γεωργική
   ανάπτυξη, βιομηχανία ή στρατός. Έτσι θα στηρίξει και οικονομικά (δευτερευόντως πάντα)
   την ευρύτερη περιοχή.
- να συνοδεύεται από ένα επιστημονικό πάρκο ή ένα βιοτεχνικό πάρκο ώστε μέσω της
   συνεργασίας και των ερευνητικών αποτελεσμάτων να δημιουργηθούν επενδύσεις  
   στοχευμένες στην καινοτομία και την υψηλή τεχνολογία.
 
Για την Ηλεία θα μπορούσε να γίνει ένα ενιαίο τει που να περιλαμβάνει (ενδεικτικά):

- τμήμα βιολογικής γεωργίας

- τμήμα ολοκληρωμένης καλλιέργειας θερμοκηπίων καλλιεργειών

- τμήμα βιολογικής και μικροβιακής καταπολέμησης των εχθρών και ασθενειών των   
   καλλιεργουμένων φυτών

- τμήμα γεωργικής νανοτεχνολογίας

- τμήμα γεωργικής βιοτεχνολογίας

- τμήμα βιοπαρασιτοκτόνων

- τμήμα σποροπαραγωγής

- κεντρική βιβλιοθήκη

Και φυσικά έναν εργαστηριακό χώρο / τμήμα που να εξυπηρετεί τα προβλήματα της γεωργικής παραγωγής και ειδικά αυτά που αφορούν την φυτοπροστασία και την λίπανση-θρέψη των φυτών.

Και βεβαίως για να μην υπάρχει αλληλοεπικάλυψη, όπου για παράδειγμα υπάρχει ένα εργαστήριο βιοχημείας ή γενετικής να μην υπάρχει σε άλλο τμήμα. Να υπάρχουν πολλά εργαστήρια αλλά όχι σε επανάληψη, σε αναγκαιότητα.

Και βεβαίως θα βρεθούν κακοπροαίρετοι και άσχετοι που θα πουν ότι όλα αυτά τα τμήματα δεν χρειάζονται. Ας μας πουν γιατί δεν χρειάζονται. Για όποιον έχει επισκεφτεί το wagenigken (πιθανόν να το γράφω λάθος) στην Ολλανδία θα καταλάβει. Μόνο το τμήμα εντομολογίας είχε το 1996/7 125 μέλη ΔΕΠ.

Και για να πετύχει ένα τέτοιο εγχείρημα θα πρέπει να στηθεί και να κτιστεί πάνω στις αρχές που διέπουν τα ΑΕΙ. Η συνταγή των ΤΕΙ είναι αποτυχημένη και το γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά. Και βεβαίως να μην επιτραπεί σε δημάρχους, περιφερειάρχες και βουλευτές να βάλουν χέρι. Να το χειριστεί μια ομάδα τεχνοκρατών όπως αυτή γνωρίζει.

Ο τόπος που θα μπορούσε να αναπτυχθεί ένα τέτοιο συγκρότημα είναι το κέντρο του Ηλιακού κάμπου που συνιστά ταυτόχρονα και το κέντρο της γεωργικής παραγωγής της Δυτικής Ελλάδας. Στις εγκαταστάσεις του ινστιτούτου στον Κόροιβο που όμως έχει κριθεί ακατάλληλο λόγω του σεισμού του 2007.

Φυσικά το κόστος ενός τέτοιου έργου δεν είναι μικρό, όμως είναι πολύ μικρό μπροστά στην σπατάλη που έχουν δεκαετίες τώρα πραγματοποιήσει αυτοί που κυβερνούν, και ελάχιστα μπροστά στο μισθό των προέδρων των δεκο για μια χρονιά.

Αλλά άλλο η ανάπτυξη και άλλο το βόλεμα και το πλιάτσικο.

Εξαρτάται τι θέλει ο καθένας.

με εκτίμηση

Φάνης Α. Τσαπικούνης
Συγγραφέας
Πτυχιούχος Αριστοτελείου Πανεπιστημίου
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών

Πρόεδρος ΔΣ Ιδρύματος Μελέτης & Προαγωγής των Θεσμών και της Αξιοκρατίας ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ
www.kleisthenis.net

Βάρδα Ηλείας
26230 71114   697 3386615

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου