a.readmore { /* CSS properties go here */ }
Καλώς ορίσατε στην μάχη της Αναζήτησης.

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014



Μια έρευνα για την υπόθεση της Νέας Μανωλάδας και η σχέση με  το παρελθόν

Δρ Φάνης Α. Τσαπικούνης
Ίδρυμα Μελέτης & Προαγωγής των Θεσμών και της Αξιοκρατίας ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ


Οι εβδομάδες που ακολούθησαν τις μπαταριές κατά των αλλοδαπών εργατών ήταν γεμάτες με ηχηρές κούφιες δηλώσεις και κινήσεις εντυπωσιακές και επικοινωνιακές. Σύγκληση δημοτικών συμβουλίων, συσκέψεις στην περιφέρεια, επίσκεψη υπουργού στο ΑΤ της Βάρδας, συναντήσεις στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας, δηλώσεις βουλευτών του νομού, δηλώσεις και διαμαρτυρίες από υπερασπιστές των αλλοδαπών σε όλη την Ελλάδα. Το αποτέλεσμα; Δηλώσεις με διαπιστώσεις και βαρύγδουπες τοποθετήσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα.

Τα χωρίς ουσία κομματικά φερέφωνα, τα τοποθετημένα καταστρατηγώντας κάθε έννοια αξιοκρατίας φεουδαρχικά υποζύγια έκαναν και αυτή την φορά αυτό που ξέρουν καλύτερα από όλους να κάνουν: διαπιστώσεις. Μετά από κάθε τραγικό συμβάν ή με κάθε ευκαιρία προβολής και δημιουργίας εντυπώσεων, κάνουν διαπιστώσεις. Μετά από θανάτους, μετά από καταστροφές, μετά από ατυχή γεγονότα, ή σε εκδηλώσεις και συνέδρια: κάνουν διαπιστώσεις.

Φυσικά. Ακριβώς επειδή δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν από πριν, επειδή δεν αντιλαμβάνονται την ουσία των πραγμάτων, επειδή δεν λειτουργούν σαν ηγέτες, επειδή δεν μπορούν να χαράξουν πορεία και να οδηγήσουν το λαό τους, επειδή δεν μπορούν να αφουγκραστούν και να λύσουν το πρόβλημα από πριν, έρχονται μετά το ξέσπασμα της καταιγίδας και κάνουν διαπιστώσεις. Και βεβαίως ρίχνουν το φταίξιμο σε άλλους.

Θλιβερά κομματικά ανθρωπάκια που δεν ξέρουν να κάνουν τίποτε άλλο από το να διεκπεραιώνουν κομματικές υποθέσεις.

Ηγέτης είναι αυτός που έχει την τόλμη και την διορατικότητα να δει μπροστά στο μέλλον, να αντιληφθεί το πρόβλημα και να φροντίσει εγκαίρως να δώσει την λύση. Και βεβαίως ηγέτης είναι αυτός που αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

Νέα Μανωλάδα 2013

Οι μέρες κυλούσαν φαινομενικά ήρεμα μέχρι την στιγμή που κάποιοι αποφάσισαν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα. Κάθε εργαζόμενος δικαιούται την αμοιβή του και κάθε εργοδότης είναι υποχρεωμένος να την καταβάλει. Και τότε μίλησαν τα όπλα αλλάζοντας για πάντα τα δεδομένα. Πως μπορεί όμως ένα μεμονωμένο γεγονός να ανατρέψει μια πραγματικότητα; Πως μπορεί ένας παραγωγός φράουλας ανάμεσα σε 200 ή 300 να στιγματίσει μια ολόκληρη περιοχή; Στατιστικά είναι ανύπαρκτο το γεγονός, όμως εξαρτάται ποιος και πως θα το χρησιμοποιήσει σαν προπαγάνδα και υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι να ασπαστούν οποιαδήποτε βλακεία.

Επί δεκαετίες στην περιοχή πολλά νέα παιδιά στις διακοπές του Πάσχα και όταν σταματούσε το σχολείο για το καλοκαίρι έβγαζαν χαρτζιλίκι εργαζόμενοι στις φράουλες, τις πατάτες και τα καρπούζια. Πολλές οικογένειες επιβιώσαν χάριν στα μεροκάματα στα χωράφια. Γεμάτο οχτάωρο, φαγητό από το σπίτι για το μεσημέρι, καπελάκι για τον ήλιο και ατελείωτες συζητήσεις – παράλληλα με την εργασία – αλλά και γέλια και καμιά φορά και τραγούδια.  Και σταδιακά η ανθρωπογεωγραφία της περιοχής άρχισε να αλλάζει. Τα νέα παιδιά καλομαθημένα δεν άντεχαν να ξυπνάνε πρωί και οι οικογένειες στηριζόντουσαν τώρα στον διορισμό που έταζαν υποψήφιοι από το πασοκ και την νέα δημοκρατία. Η εργασία στο χωράφι κατάντησε ντροπή, ένδειξη χαμηλής κοινωνικής προέλευσης και συνεπώς προς αποφυγή.

Το κενό θα συμπληρώνεται πάντα από κάποιον άλλον. Το αντιληφθήκαν οι εισαγόμενοι αλλοδαποί το κατάλαβαν και οι ντόπιοι φραουλάδες και η στροφή ολοκληρώθηκε. Εν έτη 2013 στα χωράφια της Μανωλάδας και της Βουπρασίας εργάζονται μόνο αλλοδαποί. Ποιες είναι όμως οι σχέσεις αλλοδαπών και εργοδοτών αλλά και αλλοδαπών και πολιτείας;

Σχέσεις αλλοδαπών και εργοδοτών

Συζητώντας με φίλους και γνωστούς που δεν εμπλέκονται άμεσα στην συνάρτηση θα ακούσουμε συχνά τα παρακάτω:

1.  τους εκμεταλλεύονται και δεν τους πληρώνουν
2.  τους αλλάζουν κάθε 1 ή 6 μήνες για να μην τους πληρώνουν
3.  συνθήκες διαβίωσης απαράδεκτες
4.  αγοράζουν τα απαραίτητα από συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ όπου με τιμές υπερκοστολόγησης τους κλέβουν

Ποια όμως είναι η πραγματικότητα;

Αν ο καθένας μας αποφασίσει να πάει στην Κομοτηνή, την Τουρκία, το Ιράν ή τον Καναδά για εργασία, ο εκεί εργοδότης πρέπει να του βρει και σπίτι; Όταν οι δικοί μας πήγαιναν μετανάστες στην Γερμάνια, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία τους χαρίστηκε κάτι; Δεν φιλοξενηθήκαν πρώτα σε συγγενείς και φίλους και μετά με την βοήθεια πάντα των φιλικών προσώπων δεν έψαχναν για  να νοικιάσουν σπίτι; Δεν περνούσαν από ιατρικούς ελέγχους και εξετάσεις;

Αν αύριο μετακινηθώ στην Τουρκία, την Ολλανδία ή την Χιλή για εργασία, θα πρέπει κάποιος να μου βρει σπίτι και παράλληλα με τσαμπουκά θα αρνηθώ να πληρώνω εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στο σύστημα υγείας;

Διεξοδική έρευνα στα σημεία παραγωγής της φράουλας και συζητήσεις με παραγωγούς φράουλας, συντοπίτες αλλά και εργαζομένους κατέδειξε ότι:

1. Σκόπιμα μένουν σε καλύβες οι αλλοδαποί εργαζόμενοι και τρέφονται με κρεμμύδια και ψωμί ώστε να τους μένουν τα χρήματα και να τα στέλνουν έξω στις χώρες τους.

2. Όλοι οι εργαζόμενοι πληρώνονται τακτικά και στην ώρα τους. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση ολίγων εβδομάδων οφείλομε σε στενότητα οικονομική ή έκλειψη ρευστού του επιχειρηματία. Όμως έστω και με λίγη καθυστέρηση πληρώνονται όλοι.

3. 22 ευρώ είναι το ημερομίσθιο για κάθε έναν σε ένα  σύνολο – συχνά -  30 ημερών που  μεταφράζεται σε πάνω από 600 ευρώ μηνιαίως.

4. Είναι διαπιστωμένο ότι λόγω κουλτούρας θα δημιουργήσουν τις δικές τους συνθήκες διαβίωσης και φυσικά κανείς μας δεν μπορεί να κάνει τίποτε γι αυτό.

5. Το συγκεκριμένο γεγονός με τους τραυματισμούς είναι και καταδικαστέο αλλά και μεμονωμένο. Οι αλλοδαποί  εργάτες στο σύνολο τους δεν έχουν προβλήματα με τους ντόπιους αλλά και οι ντόπιοι δεν τους δημιουργούν προβλήματα και αυτό φαίνεται εύκολα κυκλοφορώντας ανάμεσα τους τόσο σε ώρα εργασίας όσο και το απόγευμα που βγαίνουν κατά εκατοντάδες στα μαγαζιά της περιοχής.

6. Στο συγκεκριμένο γεγονός αφετηρία ήταν η σύγκρουση που ξεκίνησε μεταξύ αλλοδαπών λόγω της αντικατάστασης κάποιων από κάποιους άλλους. Λόγω κακής συνεννόησης ή και αντίληψης η εξέλιξη ήταν η γνωστή τραυματίζοντας ολόκληρη την περιοχή. Στην συγκεκριμένη περίπτωση οι εργαζόμενοι είχαν μήνες να πληρωθούν αλλά αυτό ήταν και είναι μια μεμονωμένη περίπτωση

7. Εάν τα πράγματα δεν είναι έτσι, τότε γιατί κάποιοι Μπαγκλαντεσιανοί επίσημοι έκαναν έκκληση για εύρεση εργασίας στους 150 άνεργους , στην σύσκεψη στην έδρα του πρώην Δήμου Βουπρασίας παρουσία του Πρέσβη του Μπαγκλαντές, του Δημάρχου και τοπικών εκπρόσωπων των παραγώγων φράουλας, εχθές Μεγάλη Τρίτη 30.04.2013; Αυτό σημαίνει ότι η πλειονότητα των αλλοδαπών εργαζομένων και εργάζεται και πληρώνεται και αντιμετωπίζεται με τον καλύτερο τρόπο.

Όλοι αυτοί που κόπτονται για τους αλλοδαπούς εργάτες αναρωτηθήκαν ποτέ πόσοι Έλληνες εργάζονται για 445 ευρώ αλλά και 250 ευρώ μηνιαίως; Ήρθαν ποτέ απόγευμα στην Ν Μανωλάδα όπου οι αλλοδαποί εργάτες βολτάρουν περιποιημένοι, και γιατί δεν κυκλοφόρησαν κάποια φωτογραφία τους από εκεί;

Η ετησία αιμορραγία για την περιοχή και οι συνέπειες του γεγονότος

1. Σε ένα ετήσιο τζίρο 100.000.000 στην ευρύτερη περιοχή από το Κουρτέσι έως και το Λάπα και την γύρω περιοχή τα εργατικά ημερομίσθια δεν θα αποτελούν το 20-25%; Αν δηλαδή εργαζόντουσαν Έλληνες στην φράουλα θα έμεναν ετησίως 20-25 εκατομμύρια ευρώ στην ευρύτερη περιοχή. Άρα έχουμε μια πρώτη αιμορραγία της τάξης των 20-25 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο τραυματισμός των αλλοδαπών στα χέρια και το μυαλό κάποιων μετουσιώθηκε σε γενικευμένη καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τραυματίζοντας μια ολόκληρη περιοχή και πληγώνοντας μια ολόκληρη χώρα στα μάτια ολόκληρου του πλανήτη.

Οι εντυπώσεις για την χώρα μας δεν είναι και οι καλύτερες και με απερισκεψία μπορούμε να επιδεινώνουμε τα πράγματα διαρκώς και προς το χειρότερο.

2. Η εσωτερική πτώση της ζήτησης του προϊόντος είναι γύρω στο 50% και η ζήτηση από το εξωτερικό παραμένει στάσιμη σε μια εποχή που συνήθως υπάρχει αύξηση και συνεπώς καλύτερες τιμές και πώληση του προϊόντος.

Όταν δημοσιογράφοι και ιστολόγοι σχολιάζουν και ανεβάζουν πηχυαίους τίτλους όπως ματωμένες φράουλες χωρίς να έχουν ιδέα γύρω από την πραγματικότητα κάνουν όλους εμάς τους υπολοίπους και κυρίως την ντόπια κοινωνία να αισθάνεται και να αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν πολλοί ανθέλληνες και μισέλληνες σε αυτή την χώρα. Πολλοί αποστεωμένοι πνευματικά που ηδονίζονται μαζοχιστικά με το να καταστρέφουν την χώρα τους.

3. Ανάμεσα στις συνέπειες δεν λαμβάνουμε υπόψη μας και τις περιπτώσεις όπου κάποιος ή κάποιοι σήκωσαν οικοδομές και οι οποίες λόγω της παρουσίας των αλλοδαπών έχασαν την αξία τους καθώς η περιοχή διαμονής των αλλοδαπών έχει υποβαθμιστεί. Επίσης πολλοί από  αυτούς που νοίκιασαν τα σπίτια τους σε αλλοδαπούς αργά ή γρήγορα το μετάνιωσαν καθώς το εσωτερικό του σπιτιού σε πολλές περιπτώσεις έπαψε να είναι αυτό που ήταν κάποτε.

Και τα ελληνόπαιδα;

Τα παιδιά των Ελλήνων είναι γνωστό μέσα από επίσημα στοιχεία ότι είναι ανασφάλιστα σε ποσοστό τουλάχιστον 40.5%, ότι πολλοί δεν πληρώνονται επί μήνες, ότι πολλοί αμείβονται με 250 ευρώ τον μηνά.

Αν κάποιος Έλληνας απαιτήσει τα χρήματα του από μια ελληνική εταιρεία ποσό σίγουροι είμαστε ότι δεν θα αντιμετωπιστεί κατά τον ίδιο τρόπο;

Καφετερίες, Βενζινάδικα, Βιοτεχνίες, εταιρείες καθαρισμού, εταιρείες φύλαξης, παντού ανασφάλιστοι και κακοπληρωμένοι.

Όλοι αυτοί που κόπτονται για τους αλλοδαπούς γιατί δεν εξεγείρονται κατά των συνθηκών που εργάζονται χιλιάδες Έλληνες; Γιατί δεν επαναστατούν κατά της μεσαιωνικής εργασιακής δουλείας υπό τις οποίες τελούν χιλιάδες Έλληνες; ; Γιατί δεν επαναστατούν κατά της ανεργίας υπό την  οποία τελούν χιλιάδες Έλληνες;

Και βεβαίως αφού φωνάζουν και διαμαρτύρονται γιατί δεν φιλοξενούν από 1-2 αλλοδαπούς ο καθένας στο σπίτι του;

Σχέσεις αλλοδαπών και πολιτείας

Αν δε αναλύσουμε την υφισταμένη κατάσταση ανάμεσα σε αλλοδαπούς εργαζόμενους και την ελληνική πολιτεία είναι ηλίου φαεινότερο ότι επικρατεί απλά το χάος. Μπορούμε να θέσουμε μερικές ερωτήσεις για να δώσουμε το στίγμα:

1.  Ποιος τους έφερε;
2.  Είναι καταγεγραμμένοι και εγγεγραμμένοι σε κάποια αρχή; (πχ υπουργείο εσωτερικών, περιφερικά Δυτικής Ελλάδας;)
3.  Ο κάθε παραγωγός έχει καταθέσει σε πίνακα αυτούς που απασχολεί κάθε καλλιεργητική περίοδο στην υπεύθυνη αρχή;
4.  Έχουν ελεγχθεί ιατρικά και εμβολιαστεί;
5.  Έχουν ελεγχθεί όλοι αυτοί για τις συνθήκες υγιεινής και στέγασης;
6.  Έχουν αποκτήσει αμκα και αφμ ώστε να αντιμετωπίζονται, όπως ειθιστε, όλοι οι εργαζόμενοι;


Συμπεριφορά αλλοδαπών στην Ελλάδα

Και ποια είναι η σε γενικές γραμμές συμπεριφοράς τους στην χώρα που τους φιλοξενεί;

1.  Δεν πληρώνουν στα αστικά λεωφορεία και βεβαίως οι ελεγκτές δεν τους δίνουν πρόστιμο για να μην μπλέξουν όμως δίνουν πρόστιμα στους Έλληνες πολίτες.
2. Δεν πληρώνουν στα νοσοκομεία
3. Έχουν συμβάλει στην ανασφάλεια και την αύξηση της εγκληματικότητας


Ποια η σημερινή κατάσταση των παραγωγών φράουλας;

Ψεύτικη κατάσταση σε γυάλινα πόδια, ήταν ο χαρακτηρισμός από παραγωγούς αλλά και ασχολουμένους με την εμπορία. Άναρχη, ευκαιριακή ανάπτυξη πιστή στον κανόνα που θέλει τίποτε να μην γίνεται βασισμένο σε ένα ορθολογικά σχεδιασμένο πλαίσιο εντοπισμένο στην απαραίτητη στρατηγική που λέγεται εθνική αγροτική πολιτική.

Πολλοί φραουλαδες φέτος δεν θα βγάλουν ούτε τα έξοδα τους και πολλοί από αυτούς είναι καταχρεωμένοι.

Στο σύνολο τους χωρίς επιστημονική υποστήριξη για την παραγωγή και χωρίς καθοδήγηση για τις εξαγωγές.


Μια αναδρομή στο παρελθόν και η ομοιότητα του χθες με το σήμερα

Βιομηχανία Αιγαίο, Επιτάφιο Ηλείας: ποιος το έκλεισε;

Πειραϊκή Πατραϊκή, Πάτρα: ποιος την έκλεισε;

Πιρελι, Πάτρα: ποιος την έκλεισε;

Νισσάν Θεοχαρόπουλος, Βόλος: ποιος την έκλεισε;

Πίτσος/Ιζόλα, Πάτρα; Ποιος τις έκλεισε;

Νταιμς, Κόρινθος/Αθήνα: ποιος την άρπαξε με το έτσι θέλω από τους ιδιοκτήτες της, την γέμισε με κομματικούς ψηφοφόρους και την κατάστρεψε;

Χιλιάδες Βιοτεχνίες Βορείου Ελλάδας: ποιος τις έκλεισε;

Εκατοντάδες βιομηχανίες μεταποίησης; Ποιος τις έκλεισε;

Δεκάδες εταιρείες και βιοτεχνίες: ποιος τις γέμισε με το έτσι θέλω με υπεράριθμους και τις έσπρωξε στην οικονομική καταστροφή.

Ελληνική Γεωργική Παραγωγή: ποιος την έφερε σε αυτό το χάλι;

Ελληνική βιομηχανία: ποιος την έφερε σε αυτό το χαλί;

Πάρα πολλοί πρόθυμοι υπηρετούντες τους κομματικούς αφέντες, τους φεουδάρχες που γνωρίζουν μόνο να καταστρέφουν, θα πουν: η Μερκελ, ο αδυσώπητος καπιταλισμός, οι ευρωπαίοι, οι Γερμανοί, η παγκοσμιοποίηση, και άλλα πολλά παιδικά παραμύθια. Οι φιλελεύθερες και νεοφιλελεύθερες οικονομικές συνθήκες επιβάλλονται στην χώρα μας και μας επηρεάζουν τα τελευταία χρόνια όπως και η παγκοσμιοποίηση. Η αρχή έγινε από την σχολή του Σικάγο με την Χιλή, υποστηρίχθηκε από την Θάτσερ μετά μανίας και τώρα κατακλύζει ολόκληρο τον πλανήτη.

Όμως σε αυτή την μικρή γωνιά του πλανήτη αυτοί που έκλεισαν τις βιομηχανίες ήταν οι εργάτες με τις τραγελαφικές και συχνά μέχρι παράνοιας απαιτήσεις τους. Κάτοικοι από το Επιτάλιο έλεγαν στον γράφοντα ότι οι εργαζόμενοι στην βιομηχανία  Αιγαίο την μια απεργούσαν για να τους δοθεί από την διοίκηση γάλα και την επόμενη για να σταματήσει το γάλα. Έτσι έφτασε μια μέρα ο ιδιοκτήτης και έβαλε λουκέτο χωρίς να μετακινήσει την βιομηχανία στο εξωτερικό. Απλά δεν άντεξε άλλο τον παραλογισμό.

Ήταν οι συνδικαλιστές στην Πειραϊκή Πατραϊκή και σε άλλες βιομηχανίες που έκλειναν τα εργοστάσια με το έτσι θέλω, και τα λένε άνθρωποι που εργάστηκαν εκεί.

Ήταν η εν μια νυκτι απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου να μειώσει τους δασμούς, να αυξήσει τα μεροκάματα και τις ασφαλιστικές εισφορές οδηγώντας εκατοντάδες βιομηχανίες σε οικονομικό στραγγαλισμό.

Ήταν το πασοκ που άδειασε την ύπαιθρο από νέους και μεσήλικες φέρνοντας τους στην Αθήνα για να τους κάνει θυρωρούς σε πολυκατοικίες αλλά και δημοσίους υπαλλήλους ερημώνοντας έτσι την ύπαιθρο και συρρικνώνοντας την γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή.

Ήταν το πασοκ και η νέα δημοκρατία που διόριζαν διαρκώς τους κομματικούς στρατούς ποδοπατώντας κάθε έννοια αξιοκρατίας και δημιουργώντας ένα υπερτροφικό και πλαδαρό δημόσιο εντελώς αντιπαραγωγικό και που μόνο οι μίζες, οι υπεξαιρέσεις και οι εκβιασμοί άνθιζαν.

Ήταν το πασοκ και η νδ που δεν δημιούργησαν εθνική στρατηγική πολιτική για την γεωργία, την βιομηχανία, την άμυνα, τον τουρισμό,  ………

Ήταν το πασοκ και η νδ που έφτασαν την κατανάλωση στο να ευθύνεται για το 70% του ΑΕΠ και αυτό το χαρακτήριζαν ανάπτυξη.

ΑΝ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΑΝΙΖΕΛΟΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΕΣ (ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΔΗΛΑΔΗ) ΤΟΤΕ ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΗΞΕΡΑΝ/ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΑΦΟΥ ΓΝΩΡΙΖΑΝ Η ΕΥΘΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ.

Ήταν Έλληνες αυτοί που κατεστρεψαν την ελληνική παραγωγική βάση και είναι Έλληνες αυτοί που καταστρέφουν την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Το έχουμε στα γονίδια μας να καταστρεφόμαστε και να σκοτωνόμαστε μεταξύ μας, εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια δεν έχει αλλάξει τίποτε.

Τώρα καταστρέφεται ένα στρατηγικό προϊόν, η φράουλα

Τώρα ήρθε η σειρά της φράουλας. Από τα 1200 στρέμματα βρεθήκαν ξαφνικά να καλλιεργούνται σχεδόν 12000 με 14000 στρέμματα και το μεγαλύτερο μέρος να εξάγεται στην Ρωσία. Τόσες δεκαετίες η ελιά, το λάδι, το κρασί, τα λαχανικά παραμένουν σε συνθήκες άναρχες, τυφλές όπου κάποιοι βγάζουν πολλά παρά πολλά και οι περισσότεροι βγάζουν απλά τα προς το ζην. Και ενώ θα έπρεπε να ελληνικά λαχανικά να παράγονται με κανόνες ολοκληρωμένης διαχείρισης ή βιολογικής καλλιέργειας και να αποτελούν διαμάντια και να γίνονται ανάρπαστα σε ολόκληρο τον πλανήτη μέσα από ομαδες παραγωγών και ευέλικτα επιχειρηματικά σχήματα με ανθρώπους εκπαιδευμένους στην συνεργασία και την άμιλλα , αντιθέτως αποβλήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες από τις αγορές σαν κακής ποιότητας γεμάτα φυτοφάρμακα.

ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙ ΑΥΤΟ; Η ΜΕΡΚΕΛ;

Στην περίπτωση της φράουλας κάποιοι αντιληφθήκαν το ισχύς εν τη ενώσει και έκαναν μια ομάδα παραγωγών και με αρκετή καθυστέρηση και τα συνήθη προβλήματα εκ της συνοδεύουσας ελληνικής νοοτροπίας, εμφανίστηκε μια ακόμα ομάδα. Σημαντικά υστερούσες έναντι των ευρωπαϊκών αναλογών ομάδων, όμως ένα πρώτο βήμα στην ανόρθωση της γεωργικής μας περιοχής.

Κάπου στο Πάσχα των καθολικών η τιμή της φράουλας εμφανίζει κάμψη και όλοι ελπίζουν στην ανάκαμψη προ του ελληνορθόδοξου Πάσχα. Αντί αυτού έρχονται οι μπαλωθιές ένα μεσημέρι όταν κάποιοι ζητούν τα χρήματα τους. Και ακολουθεί μια στρατιά από ανεγκέφαλους ανθέλληνες που οπλίζουν πλέον το βαρύ πυροβολικό που είναι σε θέση να γκρεμίσει όχι μονό την φράουλα αλλά και ολόκληρη την ελληνική γεωργική παραγωγή.

Υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των εισαγομένων αλλοδαπών και ταυτόχρονα πολέμιοι και εχθροί του τόπου τους, γεννημένοι μισέλληνες και ανθέλληνες γέμισαν τα πρωτοσέλιδα με βαρύγδουπους τίτλους καταδικάζοντας μια ολόκληρη περιοχή.

Τι ποσοστό συνιστά αυτή η ενέργεια εναντίων των αλλοδαπών εργαζομένων από τον συγκεκριμένο φραουλά, σαν μέρος της συνολικής εγκληματικότητας της περιοχής; 0,001% ή 0,005%; Ήταν το δεύτερο ή τρίτο ανάλογο γεγονός καθόλη την παρουσία των αλλοδαπών εργαζομένων; Ωραία. Σε 3000 ντόπιου πληθυσμού έχουν συμβεί ανάλογα γεγονότα την τελευταία δεκαετία; Που είναι όλοι αυτοί που κόπτονται τώρα για τους αλλοδαπούς;

Ηλεία 2007

Στις φωτιές του 2007  στην Ηλεία 44 ψυχές χαθήκαν σε μια περιοχή γεμάτη πεύκα και με την επίγνωση από δεκαετίες του φόβου πυρκαγιών. Ποιος είχε φροντίσει να δώσει απλές οδηγίες στους πολίτες των οικισμών μέσα σε πευκοδάση ότι στην περίπτωση πυρκαγιάς πάμε στον πιο ανοιχτό χώρο με μια πετσέτα και λίγο νερό ώστε να μάτην πνιγούμε από τους καπνούς;

Κανείς. Όμως τα πρόσωπα που κυβερνούν την Ηλεία επί μια και πλέον 10ετια τα υπεύθυνα για αυτό τον χαμό είναι ακόμα στην θέση τους. Ήταν ευθύνη της Αθήνας να έρθει να πει στους ντόπιους τι πρέπει να κάνουν; Και οι τοπικοί άρχοντες τι αποστολή έχουν; Αν δεν είναι μέσα στις ευθύνες τους και τις προτεραιότητες τους η ασφάλεια της ζωής, η προστασία της ζωής και της περιουσίας, η εξυπηρέτηση των πολιτών, η ποιότητα ζωής των πολιτών, η εξασφάλιση εργασίας στους πολίτες, τότε ποια είναι η αποστολή τους; γιατί υπάρχουν; Για να κάνουν απ ευθείας αναθέσεις, να αναθέτουν χρυσοπληρωμένες μελέτες και να διατηρούν off shore εταιρείες; Ή για να κάνουν απλώς και μόνο δηλώσεις;

Κάθε καλοκαίρι και φθινόπωρο ο ουρανός της Ηλείας γεμίζει με μαύρο καπνό από το κάψιμο των πλαστικών, κάθε βδομάδα οι δρόμοι της Ηλείας βάφονται με το αίμα νέων ανθρώπων,  κάθε μέρα μπαίνει και κάποιο λουκετο και μερικοί συμπολίτες μας βρίσκονται στον δρόμο, κάθε στιγμή υπάρχει ο φόβος ότι κάποιος μπορεί να ορμίσει στο σπίτι σου και να βλάψει εσένα και την οικογένεια σου για λίγα ευρώ.

Ποσό αποστεωμένος πνευματικά θα πρέπει να είναι ένας τέτοιος λαός ώστε να ακολουθεί και να υποτάσσεται σε τέτοια πρόσωπα; Δημάρχους, αντιπερειφερειάρχες, περιφερειάρχες, βουλευτές, υπουργούς;

Όλη αυτή η παρέα που κυβερνά με δολοφονικό τρόπο την Ηλεία έρχεται τώρα και κάνει δηλώσεις. ΜΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΜΙΚΡΑ ΘΛΙΒΕΡΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ, ΤΙΠΟΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.

Όμως, η δολοφονική συμπεριφορά των κυβερνήσεων δεν ενόχλησε όλους αυτούς που κόπτονται για τους αλλοδαπούς και που τώρα καταστρέφουν την Μανωλάδα;

Επίλογος

Η λύση είναι απλή και ευνόητη:

Εθνική αγροτική πολιτική για την φράουλα και συνολική μεταναστευτική πολιτική.

Ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ, ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΕΙΤΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΩΡΟ, ΧΡΩΜΑ Ή ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ.


Ν :  Φίλτατε και αγαπητέ φίλε μου Κλεισθένη,

σωστά όσα αναπτύσσεις. Μία μικρή σημείωση μόνον θέλω να κάνω.  Συμβαίνει να είναι είτε παθιασμένοι άκαμπτοι βαμμένοι ηλίθιοι, είτε πληρωμένοι ανθέλληνες, μέσω των διαφόρων ΜΚΟ του Σόρρος και μόρος .......   Μην το ξεχνάς αυτό ....... Οι κομματικοί μηχανισμοί δυστυχώς ανάθρεψαν ανθέλληνες, όμοιους με γενίτσαρους  ............ 
Η Ελλάδα Καταστρέφεται από τους Έλληνες



Μια έρευνα για την υπόθεση της Νέας Μανωλάδας και η σχέση με  το παρελθόν

Δρ Φάνης Α. Τσαπικούνης
Ίδρυμα Μελέτης & Προαγωγής των Θεσμών και της Αξιοκρατίας ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ


Οι εβδομάδες που ακολούθησαν τις μπαταριές κατά των αλλοδαπών εργατών ήταν γεμάτες με ηχηρές κούφιες δηλώσεις και κινήσεις εντυπωσιακές και επικοινωνιακές. Σύγκληση δημοτικών συμβουλίων, συσκέψεις στην περιφέρεια, επίσκεψη υπουργού στο ΑΤ της Βάρδας, συναντήσεις στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας, δηλώσεις βουλευτών του νομού, δηλώσεις και διαμαρτυρίες από υπερασπιστές των αλλοδαπών σε όλη την Ελλάδα. Το αποτέλεσμα; Δηλώσεις με διαπιστώσεις και βαρύγδουπες τοποθετήσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα.

Τα χωρίς ουσία κομματικά φερέφωνα, τα τοποθετημένα καταστρατηγώντας κάθε έννοια αξιοκρατίας φεουδαρχικά υποζύγια έκαναν και αυτή την φορά αυτό που ξέρουν καλύτερα από όλους να κάνουν: διαπιστώσεις. Μετά από κάθε τραγικό συμβάν ή με κάθε ευκαιρία προβολής και δημιουργίας εντυπώσεων, κάνουν διαπιστώσεις. Μετά από θανάτους, μετά από καταστροφές, μετά από ατυχή γεγονότα, ή σε εκδηλώσεις και συνέδρια: κάνουν διαπιστώσεις.

Φυσικά. Ακριβώς επειδή δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν από πριν, επειδή δεν αντιλαμβάνονται την ουσία των πραγμάτων, επειδή δεν λειτουργούν σαν ηγέτες, επειδή δεν μπορούν να χαράξουν πορεία και να οδηγήσουν το λαό τους, επειδή δεν μπορούν να αφουγκραστούν και να λύσουν το πρόβλημα από πριν, έρχονται μετά το ξέσπασμα της καταιγίδας και κάνουν διαπιστώσεις. Και βεβαίως ρίχνουν το φταίξιμο σε άλλους.

Θλιβερά κομματικά ανθρωπάκια που δεν ξέρουν να κάνουν τίποτε άλλο από το να διεκπεραιώνουν κομματικές υποθέσεις.

Ηγέτης είναι αυτός που έχει την τόλμη και την διορατικότητα να δει μπροστά στο μέλλον, να αντιληφθεί το πρόβλημα και να φροντίσει εγκαίρως να δώσει την λύση. Και βεβαίως ηγέτης είναι αυτός που αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

Νέα Μανωλάδα 2013

Οι μέρες κυλούσαν φαινομενικά ήρεμα μέχρι την στιγμή που κάποιοι αποφάσισαν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα. Κάθε εργαζόμενος δικαιούται την αμοιβή του και κάθε εργοδότης είναι υποχρεωμένος να την καταβάλει. Και τότε μίλησαν τα όπλα αλλάζοντας για πάντα τα δεδομένα. Πως μπορεί όμως ένα μεμονωμένο γεγονός να ανατρέψει μια πραγματικότητα; Πως μπορεί ένας παραγωγός φράουλας ανάμεσα σε 200 ή 300 να στιγματίσει μια ολόκληρη περιοχή; Στατιστικά είναι ανύπαρκτο το γεγονός, όμως εξαρτάται ποιος και πως θα το χρησιμοποιήσει σαν προπαγάνδα και υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι να ασπαστούν οποιαδήποτε βλακεία.

Επί δεκαετίες στην περιοχή πολλά νέα παιδιά στις διακοπές του Πάσχα και όταν σταματούσε το σχολείο για το καλοκαίρι έβγαζαν χαρτζιλίκι εργαζόμενοι στις φράουλες, τις πατάτες και τα καρπούζια. Πολλές οικογένειες επιβιώσαν χάριν στα μεροκάματα στα χωράφια. Γεμάτο οχτάωρο, φαγητό από το σπίτι για το μεσημέρι, καπελάκι για τον ήλιο και ατελείωτες συζητήσεις – παράλληλα με την εργασία – αλλά και γέλια και καμιά φορά και τραγούδια.  Και σταδιακά η ανθρωπογεωγραφία της περιοχής άρχισε να αλλάζει. Τα νέα παιδιά καλομαθημένα δεν άντεχαν να ξυπνάνε πρωί και οι οικογένειες στηριζόντουσαν τώρα στον διορισμό που έταζαν υποψήφιοι από το πασοκ και την νέα δημοκρατία. Η εργασία στο χωράφι κατάντησε ντροπή, ένδειξη χαμηλής κοινωνικής προέλευσης και συνεπώς προς αποφυγή.

Το κενό θα συμπληρώνεται πάντα από κάποιον άλλον. Το αντιληφθήκαν οι εισαγόμενοι αλλοδαποί το κατάλαβαν και οι ντόπιοι φραουλάδες και η στροφή ολοκληρώθηκε. Εν έτη 2013 στα χωράφια της Μανωλάδας και της Βουπρασίας εργάζονται μόνο αλλοδαποί. Ποιες είναι όμως οι σχέσεις αλλοδαπών και εργοδοτών αλλά και αλλοδαπών και πολιτείας;

Σχέσεις αλλοδαπών και εργοδοτών

Συζητώντας με φίλους και γνωστούς που δεν εμπλέκονται άμεσα στην συνάρτηση θα ακούσουμε συχνά τα παρακάτω:

1.  τους εκμεταλλεύονται και δεν τους πληρώνουν
2.  τους αλλάζουν κάθε 1 ή 6 μήνες για να μην τους πληρώνουν
3.  συνθήκες διαβίωσης απαράδεκτες
4.  αγοράζουν τα απαραίτητα από συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ όπου με τιμές υπερκοστολόγησης τους κλέβουν

Ποια όμως είναι η πραγματικότητα;

Αν ο καθένας μας αποφασίσει να πάει στην Κομοτηνή, την Τουρκία, το Ιράν ή τον Καναδά για εργασία, ο εκεί εργοδότης πρέπει να του βρει και σπίτι; Όταν οι δικοί μας πήγαιναν μετανάστες στην Γερμάνια, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία τους χαρίστηκε κάτι; Δεν φιλοξενηθήκαν πρώτα σε συγγενείς και φίλους και μετά με την βοήθεια πάντα των φιλικών προσώπων δεν έψαχναν για  να νοικιάσουν σπίτι; Δεν περνούσαν από ιατρικούς ελέγχους και εξετάσεις;

Αν αύριο μετακινηθώ στην Τουρκία, την Ολλανδία ή την Χιλή για εργασία, θα πρέπει κάποιος να μου βρει σπίτι και παράλληλα με τσαμπουκά θα αρνηθώ να πληρώνω εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στο σύστημα υγείας;

Διεξοδική έρευνα στα σημεία παραγωγής της φράουλας και συζητήσεις με παραγωγούς φράουλας, συντοπίτες αλλά και εργαζομένους κατέδειξε ότι:

1. Σκόπιμα μένουν σε καλύβες οι αλλοδαποί εργαζόμενοι και τρέφονται με κρεμμύδια και ψωμί ώστε να τους μένουν τα χρήματα και να τα στέλνουν έξω στις χώρες τους.

2. Όλοι οι εργαζόμενοι πληρώνονται τακτικά και στην ώρα τους. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση ολίγων εβδομάδων οφείλομε σε στενότητα οικονομική ή έκλειψη ρευστού του επιχειρηματία. Όμως έστω και με λίγη καθυστέρηση πληρώνονται όλοι.

3. 22 ευρώ είναι το ημερομίσθιο για κάθε έναν σε ένα  σύνολο – συχνά -  30 ημερών που  μεταφράζεται σε πάνω από 600 ευρώ μηνιαίως.

4. Είναι διαπιστωμένο ότι λόγω κουλτούρας θα δημιουργήσουν τις δικές τους συνθήκες διαβίωσης και φυσικά κανείς μας δεν μπορεί να κάνει τίποτε γι αυτό.

5. Το συγκεκριμένο γεγονός με τους τραυματισμούς είναι και καταδικαστέο αλλά και μεμονωμένο. Οι αλλοδαποί  εργάτες στο σύνολο τους δεν έχουν προβλήματα με τους ντόπιους αλλά και οι ντόπιοι δεν τους δημιουργούν προβλήματα και αυτό φαίνεται εύκολα κυκλοφορώντας ανάμεσα τους τόσο σε ώρα εργασίας όσο και το απόγευμα που βγαίνουν κατά εκατοντάδες στα μαγαζιά της περιοχής.

6. Στο συγκεκριμένο γεγονός αφετηρία ήταν η σύγκρουση που ξεκίνησε μεταξύ αλλοδαπών λόγω της αντικατάστασης κάποιων από κάποιους άλλους. Λόγω κακής συνεννόησης ή και αντίληψης η εξέλιξη ήταν η γνωστή τραυματίζοντας ολόκληρη την περιοχή. Στην συγκεκριμένη περίπτωση οι εργαζόμενοι είχαν μήνες να πληρωθούν αλλά αυτό ήταν και είναι μια μεμονωμένη περίπτωση

7. Εάν τα πράγματα δεν είναι έτσι, τότε γιατί κάποιοι Μπαγκλαντεσιανοί επίσημοι έκαναν έκκληση για εύρεση εργασίας στους 150 άνεργους , στην σύσκεψη στην έδρα του πρώην Δήμου Βουπρασίας παρουσία του Πρέσβη του Μπαγκλαντές, του Δημάρχου και τοπικών εκπρόσωπων των παραγώγων φράουλας, εχθές Μεγάλη Τρίτη 30.04.2013; Αυτό σημαίνει ότι η πλειονότητα των αλλοδαπών εργαζομένων και εργάζεται και πληρώνεται και αντιμετωπίζεται με τον καλύτερο τρόπο.

Όλοι αυτοί που κόπτονται για τους αλλοδαπούς εργάτες αναρωτηθήκαν ποτέ πόσοι Έλληνες εργάζονται για 445 ευρώ αλλά και 250 ευρώ μηνιαίως; Ήρθαν ποτέ απόγευμα στην Ν Μανωλάδα όπου οι αλλοδαποί εργάτες βολτάρουν περιποιημένοι, και γιατί δεν κυκλοφόρησαν κάποια φωτογραφία τους από εκεί;

Η ετησία αιμορραγία για την περιοχή και οι συνέπειες του γεγονότος

1. Σε ένα ετήσιο τζίρο 100.000.000 στην ευρύτερη περιοχή από το Κουρτέσι έως και το Λάπα και την γύρω περιοχή τα εργατικά ημερομίσθια δεν θα αποτελούν το 20-25%; Αν δηλαδή εργαζόντουσαν Έλληνες στην φράουλα θα έμεναν ετησίως 20-25 εκατομμύρια ευρώ στην ευρύτερη περιοχή. Άρα έχουμε μια πρώτη αιμορραγία της τάξης των 20-25 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο τραυματισμός των αλλοδαπών στα χέρια και το μυαλό κάποιων μετουσιώθηκε σε γενικευμένη καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τραυματίζοντας μια ολόκληρη περιοχή και πληγώνοντας μια ολόκληρη χώρα στα μάτια ολόκληρου του πλανήτη.

Οι εντυπώσεις για την χώρα μας δεν είναι και οι καλύτερες και με απερισκεψία μπορούμε να επιδεινώνουμε τα πράγματα διαρκώς και προς το χειρότερο.

2. Η εσωτερική πτώση της ζήτησης του προϊόντος είναι γύρω στο 50% και η ζήτηση από το εξωτερικό παραμένει στάσιμη σε μια εποχή που συνήθως υπάρχει αύξηση και συνεπώς καλύτερες τιμές και πώληση του προϊόντος.

Όταν δημοσιογράφοι και ιστολόγοι σχολιάζουν και ανεβάζουν πηχυαίους τίτλους όπως ματωμένες φράουλες χωρίς να έχουν ιδέα γύρω από την πραγματικότητα κάνουν όλους εμάς τους υπολοίπους και κυρίως την ντόπια κοινωνία να αισθάνεται και να αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν πολλοί ανθέλληνες και μισέλληνες σε αυτή την χώρα. Πολλοί αποστεωμένοι πνευματικά που ηδονίζονται μαζοχιστικά με το να καταστρέφουν την χώρα τους.

3. Ανάμεσα στις συνέπειες δεν λαμβάνουμε υπόψη μας και τις περιπτώσεις όπου κάποιος ή κάποιοι σήκωσαν οικοδομές και οι οποίες λόγω της παρουσίας των αλλοδαπών έχασαν την αξία τους καθώς η περιοχή διαμονής των αλλοδαπών έχει υποβαθμιστεί. Επίσης πολλοί από  αυτούς που νοίκιασαν τα σπίτια τους σε αλλοδαπούς αργά ή γρήγορα το μετάνιωσαν καθώς το εσωτερικό του σπιτιού σε πολλές περιπτώσεις έπαψε να είναι αυτό που ήταν κάποτε.

Και τα ελληνόπαιδα;

Τα παιδιά των Ελλήνων είναι γνωστό μέσα από επίσημα στοιχεία ότι είναι ανασφάλιστα σε ποσοστό τουλάχιστον 40.5%, ότι πολλοί δεν πληρώνονται επί μήνες, ότι πολλοί αμείβονται με 250 ευρώ τον μηνά.

Αν κάποιος Έλληνας απαιτήσει τα χρήματα του από μια ελληνική εταιρεία ποσό σίγουροι είμαστε ότι δεν θα αντιμετωπιστεί κατά τον ίδιο τρόπο;

Καφετερίες, Βενζινάδικα, Βιοτεχνίες, εταιρείες καθαρισμού, εταιρείες φύλαξης, παντού ανασφάλιστοι και κακοπληρωμένοι.

Όλοι αυτοί που κόπτονται για τους αλλοδαπούς γιατί δεν εξεγείρονται κατά των συνθηκών που εργάζονται χιλιάδες Έλληνες; Γιατί δεν επαναστατούν κατά της μεσαιωνικής εργασιακής δουλείας υπό τις οποίες τελούν χιλιάδες Έλληνες; ; Γιατί δεν επαναστατούν κατά της ανεργίας υπό την  οποία τελούν χιλιάδες Έλληνες;

Και βεβαίως αφού φωνάζουν και διαμαρτύρονται γιατί δεν φιλοξενούν από 1-2 αλλοδαπούς ο καθένας στο σπίτι του;

Σχέσεις αλλοδαπών και πολιτείας

Αν δε αναλύσουμε την υφισταμένη κατάσταση ανάμεσα σε αλλοδαπούς εργαζόμενους και την ελληνική πολιτεία είναι ηλίου φαεινότερο ότι επικρατεί απλά το χάος. Μπορούμε να θέσουμε μερικές ερωτήσεις για να δώσουμε το στίγμα:

1.  Ποιος τους έφερε;
2.  Είναι καταγεγραμμένοι και εγγεγραμμένοι σε κάποια αρχή; (πχ υπουργείο εσωτερικών, περιφερικά Δυτικής Ελλάδας;)
3.  Ο κάθε παραγωγός έχει καταθέσει σε πίνακα αυτούς που απασχολεί κάθε καλλιεργητική περίοδο στην υπεύθυνη αρχή;
4.  Έχουν ελεγχθεί ιατρικά και εμβολιαστεί;
5.  Έχουν ελεγχθεί όλοι αυτοί για τις συνθήκες υγιεινής και στέγασης;
6.  Έχουν αποκτήσει αμκα και αφμ ώστε να αντιμετωπίζονται, όπως ειθιστε, όλοι οι εργαζόμενοι;


Συμπεριφορά αλλοδαπών στην Ελλάδα

Και ποια είναι η σε γενικές γραμμές συμπεριφοράς τους στην χώρα που τους φιλοξενεί;

1.  Δεν πληρώνουν στα αστικά λεωφορεία και βεβαίως οι ελεγκτές δεν τους δίνουν πρόστιμο για να μην μπλέξουν όμως δίνουν πρόστιμα στους Έλληνες πολίτες.
2. Δεν πληρώνουν στα νοσοκομεία
3. Έχουν συμβάλει στην ανασφάλεια και την αύξηση της εγκληματικότητας


Ποια η σημερινή κατάσταση των παραγωγών φράουλας;

Ψεύτικη κατάσταση σε γυάλινα πόδια, ήταν ο χαρακτηρισμός από παραγωγούς αλλά και ασχολουμένους με την εμπορία. Άναρχη, ευκαιριακή ανάπτυξη πιστή στον κανόνα που θέλει τίποτε να μην γίνεται βασισμένο σε ένα ορθολογικά σχεδιασμένο πλαίσιο εντοπισμένο στην απαραίτητη στρατηγική που λέγεται εθνική αγροτική πολιτική.

Πολλοί φραουλαδες φέτος δεν θα βγάλουν ούτε τα έξοδα τους και πολλοί από αυτούς είναι καταχρεωμένοι.

Στο σύνολο τους χωρίς επιστημονική υποστήριξη για την παραγωγή και χωρίς καθοδήγηση για τις εξαγωγές.


Μια αναδρομή στο παρελθόν και η ομοιότητα του χθες με το σήμερα

Βιομηχανία Αιγαίο, Επιτάφιο Ηλείας: ποιος το έκλεισε;

Πειραϊκή Πατραϊκή, Πάτρα: ποιος την έκλεισε;

Πιρελι, Πάτρα: ποιος την έκλεισε;

Νισσάν Θεοχαρόπουλος, Βόλος: ποιος την έκλεισε;

Πίτσος/Ιζόλα, Πάτρα; Ποιος τις έκλεισε;

Νταιμς, Κόρινθος/Αθήνα: ποιος την άρπαξε με το έτσι θέλω από τους ιδιοκτήτες της, την γέμισε με κομματικούς ψηφοφόρους και την κατάστρεψε;

Χιλιάδες Βιοτεχνίες Βορείου Ελλάδας: ποιος τις έκλεισε;

Εκατοντάδες βιομηχανίες μεταποίησης; Ποιος τις έκλεισε;

Δεκάδες εταιρείες και βιοτεχνίες: ποιος τις γέμισε με το έτσι θέλω με υπεράριθμους και τις έσπρωξε στην οικονομική καταστροφή.

Ελληνική Γεωργική Παραγωγή: ποιος την έφερε σε αυτό το χάλι;

Ελληνική βιομηχανία: ποιος την έφερε σε αυτό το χαλί;

Πάρα πολλοί πρόθυμοι υπηρετούντες τους κομματικούς αφέντες, τους φεουδάρχες που γνωρίζουν μόνο να καταστρέφουν, θα πουν: η Μερκελ, ο αδυσώπητος καπιταλισμός, οι ευρωπαίοι, οι Γερμανοί, η παγκοσμιοποίηση, και άλλα πολλά παιδικά παραμύθια. Οι φιλελεύθερες και νεοφιλελεύθερες οικονομικές συνθήκες επιβάλλονται στην χώρα μας και μας επηρεάζουν τα τελευταία χρόνια όπως και η παγκοσμιοποίηση. Η αρχή έγινε από την σχολή του Σικάγο με την Χιλή, υποστηρίχθηκε από την Θάτσερ μετά μανίας και τώρα κατακλύζει ολόκληρο τον πλανήτη.

Όμως σε αυτή την μικρή γωνιά του πλανήτη αυτοί που έκλεισαν τις βιομηχανίες ήταν οι εργάτες με τις τραγελαφικές και συχνά μέχρι παράνοιας απαιτήσεις τους. Κάτοικοι από το Επιτάλιο έλεγαν στον γράφοντα ότι οι εργαζόμενοι στην βιομηχανία  Αιγαίο την μια απεργούσαν για να τους δοθεί από την διοίκηση γάλα και την επόμενη για να σταματήσει το γάλα. Έτσι έφτασε μια μέρα ο ιδιοκτήτης και έβαλε λουκέτο χωρίς να μετακινήσει την βιομηχανία στο εξωτερικό. Απλά δεν άντεξε άλλο τον παραλογισμό.

Ήταν οι συνδικαλιστές στην Πειραϊκή Πατραϊκή και σε άλλες βιομηχανίες που έκλειναν τα εργοστάσια με το έτσι θέλω, και τα λένε άνθρωποι που εργάστηκαν εκεί.

Ήταν η εν μια νυκτι απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου να μειώσει τους δασμούς, να αυξήσει τα μεροκάματα και τις ασφαλιστικές εισφορές οδηγώντας εκατοντάδες βιομηχανίες σε οικονομικό στραγγαλισμό.

Ήταν το πασοκ που άδειασε την ύπαιθρο από νέους και μεσήλικες φέρνοντας τους στην Αθήνα για να τους κάνει θυρωρούς σε πολυκατοικίες αλλά και δημοσίους υπαλλήλους ερημώνοντας έτσι την ύπαιθρο και συρρικνώνοντας την γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή.

Ήταν το πασοκ και η νέα δημοκρατία που διόριζαν διαρκώς τους κομματικούς στρατούς ποδοπατώντας κάθε έννοια αξιοκρατίας και δημιουργώντας ένα υπερτροφικό και πλαδαρό δημόσιο εντελώς αντιπαραγωγικό και που μόνο οι μίζες, οι υπεξαιρέσεις και οι εκβιασμοί άνθιζαν.

Ήταν το πασοκ και η νδ που δεν δημιούργησαν εθνική στρατηγική πολιτική για την γεωργία, την βιομηχανία, την άμυνα, τον τουρισμό,  ………

Ήταν το πασοκ και η νδ που έφτασαν την κατανάλωση στο να ευθύνεται για το 70% του ΑΕΠ και αυτό το χαρακτήριζαν ανάπτυξη.

ΑΝ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΑΝΙΖΕΛΟΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΕΣ (ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΔΗΛΑΔΗ) ΤΟΤΕ ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΗΞΕΡΑΝ/ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΑΦΟΥ ΓΝΩΡΙΖΑΝ Η ΕΥΘΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ.

Ήταν Έλληνες αυτοί που κατεστρεψαν την ελληνική παραγωγική βάση και είναι Έλληνες αυτοί που καταστρέφουν την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Το έχουμε στα γονίδια μας να καταστρεφόμαστε και να σκοτωνόμαστε μεταξύ μας, εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια δεν έχει αλλάξει τίποτε.

Τώρα καταστρέφεται ένα στρατηγικό προϊόν, η φράουλα

Τώρα ήρθε η σειρά της φράουλας. Από τα 1200 στρέμματα βρεθήκαν ξαφνικά να καλλιεργούνται σχεδόν 12000 με 14000 στρέμματα και το μεγαλύτερο μέρος να εξάγεται στην Ρωσία. Τόσες δεκαετίες η ελιά, το λάδι, το κρασί, τα λαχανικά παραμένουν σε συνθήκες άναρχες, τυφλές όπου κάποιοι βγάζουν πολλά παρά πολλά και οι περισσότεροι βγάζουν απλά τα προς το ζην. Και ενώ θα έπρεπε να ελληνικά λαχανικά να παράγονται με κανόνες ολοκληρωμένης διαχείρισης ή βιολογικής καλλιέργειας και να αποτελούν διαμάντια και να γίνονται ανάρπαστα σε ολόκληρο τον πλανήτη μέσα από ομαδες παραγωγών και ευέλικτα επιχειρηματικά σχήματα με ανθρώπους εκπαιδευμένους στην συνεργασία και την άμιλλα , αντιθέτως αποβλήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες από τις αγορές σαν κακής ποιότητας γεμάτα φυτοφάρμακα.

ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙ ΑΥΤΟ; Η ΜΕΡΚΕΛ;

Στην περίπτωση της φράουλας κάποιοι αντιληφθήκαν το ισχύς εν τη ενώσει και έκαναν μια ομάδα παραγωγών και με αρκετή καθυστέρηση και τα συνήθη προβλήματα εκ της συνοδεύουσας ελληνικής νοοτροπίας, εμφανίστηκε μια ακόμα ομάδα. Σημαντικά υστερούσες έναντι των ευρωπαϊκών αναλογών ομάδων, όμως ένα πρώτο βήμα στην ανόρθωση της γεωργικής μας περιοχής.

Κάπου στο Πάσχα των καθολικών η τιμή της φράουλας εμφανίζει κάμψη και όλοι ελπίζουν στην ανάκαμψη προ του ελληνορθόδοξου Πάσχα. Αντί αυτού έρχονται οι μπαλωθιές ένα μεσημέρι όταν κάποιοι ζητούν τα χρήματα τους. Και ακολουθεί μια στρατιά από ανεγκέφαλους ανθέλληνες που οπλίζουν πλέον το βαρύ πυροβολικό που είναι σε θέση να γκρεμίσει όχι μονό την φράουλα αλλά και ολόκληρη την ελληνική γεωργική παραγωγή.

Υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των εισαγομένων αλλοδαπών και ταυτόχρονα πολέμιοι και εχθροί του τόπου τους, γεννημένοι μισέλληνες και ανθέλληνες γέμισαν τα πρωτοσέλιδα με βαρύγδουπους τίτλους καταδικάζοντας μια ολόκληρη περιοχή.

Τι ποσοστό συνιστά αυτή η ενέργεια εναντίων των αλλοδαπών εργαζομένων από τον συγκεκριμένο φραουλά, σαν μέρος της συνολικής εγκληματικότητας της περιοχής; 0,001% ή 0,005%; Ήταν το δεύτερο ή τρίτο ανάλογο γεγονός καθόλη την παρουσία των αλλοδαπών εργαζομένων; Ωραία. Σε 3000 ντόπιου πληθυσμού έχουν συμβεί ανάλογα γεγονότα την τελευταία δεκαετία; Που είναι όλοι αυτοί που κόπτονται τώρα για τους αλλοδαπούς;

Ηλεία 2007

Στις φωτιές του 2007  στην Ηλεία 44 ψυχές χαθήκαν σε μια περιοχή γεμάτη πεύκα και με την επίγνωση από δεκαετίες του φόβου πυρκαγιών. Ποιος είχε φροντίσει να δώσει απλές οδηγίες στους πολίτες των οικισμών μέσα σε πευκοδάση ότι στην περίπτωση πυρκαγιάς πάμε στον πιο ανοιχτό χώρο με μια πετσέτα και λίγο νερό ώστε να μάτην πνιγούμε από τους καπνούς;

Κανείς. Όμως τα πρόσωπα που κυβερνούν την Ηλεία επί μια και πλέον 10ετια τα υπεύθυνα για αυτό τον χαμό είναι ακόμα στην θέση τους. Ήταν ευθύνη της Αθήνας να έρθει να πει στους ντόπιους τι πρέπει να κάνουν; Και οι τοπικοί άρχοντες τι αποστολή έχουν; Αν δεν είναι μέσα στις ευθύνες τους και τις προτεραιότητες τους η ασφάλεια της ζωής, η προστασία της ζωής και της περιουσίας, η εξυπηρέτηση των πολιτών, η ποιότητα ζωής των πολιτών, η εξασφάλιση εργασίας στους πολίτες, τότε ποια είναι η αποστολή τους; γιατί υπάρχουν; Για να κάνουν απ ευθείας αναθέσεις, να αναθέτουν χρυσοπληρωμένες μελέτες και να διατηρούν off shore εταιρείες; Ή για να κάνουν απλώς και μόνο δηλώσεις;

Κάθε καλοκαίρι και φθινόπωρο ο ουρανός της Ηλείας γεμίζει με μαύρο καπνό από το κάψιμο των πλαστικών, κάθε βδομάδα οι δρόμοι της Ηλείας βάφονται με το αίμα νέων ανθρώπων,  κάθε μέρα μπαίνει και κάποιο λουκετο και μερικοί συμπολίτες μας βρίσκονται στον δρόμο, κάθε στιγμή υπάρχει ο φόβος ότι κάποιος μπορεί να ορμίσει στο σπίτι σου και να βλάψει εσένα και την οικογένεια σου για λίγα ευρώ.

Ποσό αποστεωμένος πνευματικά θα πρέπει να είναι ένας τέτοιος λαός ώστε να ακολουθεί και να υποτάσσεται σε τέτοια πρόσωπα; Δημάρχους, αντιπερειφερειάρχες, περιφερειάρχες, βουλευτές, υπουργούς;

Όλη αυτή η παρέα που κυβερνά με δολοφονικό τρόπο την Ηλεία έρχεται τώρα και κάνει δηλώσεις. ΜΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΜΙΚΡΑ ΘΛΙΒΕΡΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ, ΤΙΠΟΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.

Όμως, η δολοφονική συμπεριφορά των κυβερνήσεων δεν ενόχλησε όλους αυτούς που κόπτονται για τους αλλοδαπούς και που τώρα καταστρέφουν την Μανωλάδα;

Επίλογος

Η λύση είναι απλή και ευνόητη:

Εθνική αγροτική πολιτική για την φράουλα και συνολική μεταναστευτική πολιτική.

Ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ, ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΕΙΤΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΩΡΟ, ΧΡΩΜΑ Ή ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ.


Ν :  Φίλτατε και αγαπητέ φίλε μου Κλεισθένη,

σωστά όσα αναπτύσσεις. Μία μικρή σημείωση μόνον θέλω να κάνω.  Συμβαίνει να είναι είτε παθιασμένοι άκαμπτοι βαμμένοι ηλίθιοι, είτε πληρωμένοι ανθέλληνες, μέσω των διαφόρων ΜΚΟ του Σόρρος και μόρος .......   Μην το ξεχνάς αυτό ....... Οι κομματικοί μηχανισμοί δυστυχώς ανάθρεψαν ανθέλληνες, όμοιους με γενίτσαρους  ............ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου