a.readmore { /* CSS properties go here */ }
Καλώς ορίσατε στην μάχη της Αναζήτησης.

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ. ΕΒΓΑΛΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΟΣΑ !!!

Με ποιό δικαίωμα μας έβγαλαν από τον ΟΟΣΑ;;;;;;
Δεν μπορούμε να εξάγουμε ή να εισάγουμε πλέον παρά μόνο με μετρητά. Η Ευρωπαϊκή επιτροπή με δική της πρωτοβουλία και λόγω της πτώσης του ευρώ, κήρυξαν άτυπο εμπάργκο στις εξαγωγές μας, επειδή λογικά θα αυξάνονταν !!!!! . Κάνουν ότι θέλουν, δεν υπολογίζουν τίποτα.  ΑΙΣΧΟΣ, ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΚΟΣΜΟ ΕΚΒΙΑΣΤΩΝ !!! ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΞΑΓΟΥΜΕ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΤΕ ΤΟ 50% ΜΑΣ !! ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΜΑΣ. ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥ. ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ !!
ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΟΛΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΤΙ ΕΤΣΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ !!! ΟΧΙ ΚΥΡΙΟΙ ΔΕΝ ΥΠΟΚΥΠΤΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΤΑΡΧΙΚΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΣΑΣ. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΝΕΤΑ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΟΥΤΕ ΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΣΑΣ. “ΤΙ ΚΡΙΜΑ” ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ MERCEDES ΣΑΣ !! ΟΣΟ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ, ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΗΓΕΣ, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΟΥΤΕ ΤΑ ΓΕΝΟΣΗΜΑ ΣΑΣ. ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΕΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΙΜΙΑ : "ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΕΣ  ΠΟΥ  ΚΑΝΟΥΝ  ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ;;"
Ή ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ;;!!!
ΑΣΕ ΠΟΥ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΜΑΣ ΜΕ ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ € !!! ΣΑΣ ΠΕΦΤΕΙ ΑΒΟΛΟ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΜΑΣ. ΕΣΕΙΣ ΨΑΧΝΕΤΕ ΓΙΑ ΔΟΥΛΟΥΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΑΡΗ.
Διάβαζα για τον ΟΟΣΑ ότι : Οι χώρες μέλη του ΟΟΣΑ έχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά, όπως, σεβασμός στις αρχές της δημοκρατικής διακυβέρνησης και στις αρχές της οικονομίας της αγοράς. Ο ΟΟΣΑ συνεργάζεται με 70 ακόμη χώρες καθώς και άλλους διεθνείς οργανισμούς.
* Έχουμε πήξει από σεβασμό και δημοκρατικές διακυβερνήσεις, φτάνει !!!
ΟΧΙ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. ΕΜΠΟΔΙΟ ΝΑΙ, ΟΧΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΥΡΙΟΙ. ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΑΣ. ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ ΑΓΟΡΑ, ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΓΟΡΑ. ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΝΑ ΕΝΕΡΓΗΣΕΤΕ ΑΝΑΛΟΓΑ (ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕ Η ΕΠΤΑΕΤΙΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ, ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟ) ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΑΣ ΧΑΜΕΝΟΣ. ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΝΕΡΓΗΣΟΥΜΕ ΩΣ ΕΝΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ. ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΧΑΝΕΙ, ΤΟΤΕ Ο ΚΑΘ' ΕΝΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΣ. ΛΙΓΟΤΕΡΟ... ΛΙΓΟΤΕΡΟ. ΠΟΥ ΟΜΩΣ ; ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ. ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΑΣ !!!

 =============
Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), μετά τις δηλώσεις εκπροσώπου του κολοσσού ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων EULER-HERMES για εξαίρεση της Ελλάδας από τις ασφαλίσεις βραχυπρόθεσμων εξαγωγικών πιστώσεων.

Όπως σημειώνεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, μόλις πριν από ένα μήνα, στις 20 Απριλίου 2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με δική της πρωτοβουλία, προχώρησε σε Τροπολογία Ανακοίνωσης, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ως «Non-Marketable Country», δηλαδή χώρα «εκτός ΟΟΣΑ», προκειμένου οι ιδιωτικοί οργανισμοί ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων να μπορούν να ασφαλίζουν τις εξαγωγικές πιστώσεις προς την Ελλάδα, εφόσον τα υπουργεία Οικονομικών των χωρών-μελών συμφωνούν να παράσχουν καλύψεις σε περιπτώσεις αποζημιώσεων.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, «η απόφαση του EULER-HERMES, σε συνδυασμό με την προηγούμενη αντίστοιχη κίνηση της COFACE το περασμένο φθινόπωρο, αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας, που συγκλονίζει ολόκληρη την παραγωγική και εμπορική βάση της χώρας. Η άρνηση των διεθνών κολοσσών της ασφάλισης πιστώσεων περιορίζει σημαντικά τις δυνατότητες της χώρας για εισαγωγές προϊόντων, αλλά και πρώτων υλών που χρησιμοποιούν οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις για την παραγωγή των προϊόντων τους».

Το 65% των ελληνικών εξαγωγών προορίζεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ από τις χώρες της ΕΕ προέρχεται το 50% των εισαγόμενων στην Ελλάδα προϊόντων και πρώτων υλών.
Ο ΠΣΕ διά της προέδρου του απηύθυνε δημόσιο κάλεσμα στον πρωθυπουργό, Π. Πικραμμένο, τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Ζανιά και τον υπουργό Ανάπτυξης, Γ. Στουρνάρα, να προχωρήσουν σε διάβημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επίλυση του προβλήματος.

«Πλέον», τόνισε η Πρόεδρος του ΠΣΕ, «η αβεβαιότητα γύρω από το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και το μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας, καθιστούν την Ελλάδα ως χώρα αφερέγγυα ή ακόμη και επικίνδυνη για εμπορικές συναλλαγές. Η ενδεχόμενη καθυστερημένη απάντηση της χώρας στις εξελίξεις θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στις εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας με τους εμπορικούς της εταίρους και θα οδηγήσει σε απώλεια μεριδίων από τη διεθνή αγορά. Στην ύστατη αυτή στιγμή απαιτείται συναίνεση επί του κοινού οράματος των υγιών δυνάμεων του τόπου για μία ουσιαστικά εξωστρεφή Ελλάδα και οικονομία. Άμεσα, θα πρέπει να κινητοποιηθούν διαδικασίες προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους αντίστοιχους διεθνείς οργανισμούς για την εξεύρεση λύσης σε ένα κεφαλαιώδες ζήτημα που έχει ανακύψει για χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις».

Ο ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

'Ο Παντελής Παπαιωάννου ήτο υιός του Έλληνος ίερέως του χωρίου Κολεσίνου τής Στρωμνίτσης καί άδελφός του διδασκάλου Ευθυμίου Παπαίωάννου.
Eνώ τις μέρες που διανύουμε το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων (Π.Γ.Δ.Μ.) είναι κυρίαρχο, μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε να γίνεται γνωστό στην ελληνική κοινή γνώμη, ότι στο νότιο τμήμα των Σκοπίων υπάρχει ελληνική μειονότητα. Η μειονότητα αυτή στα μέσα του 19ου αιώνα ήταν όμως πλειονότητα σε μία εδαφική λωρίδα βόρεια των ελληνικών συνόρων, στην περιοχή που περιλαμβάνει την Αχρίδα, το Μοναστήρι, την Γευγελή και την Στρώμνιτσα και με όρια προς Βορρά το Κρούσοβο και τον Πρίλαπο. Εκεί ακριβώς βρίσκονται και τα όρια της ιστορικής και γεωγραφικής Μακεδονίας, διότι γεωγραφική Μακεδονία, ως όρος ανεξάρτητος και διαφορετικός από την ιστορική, δεν υφίσταται.

Τη διαφοροποίηση των όρων «γεωγραφική» και «ιστορική» Μακεδονία επέβαλαν οι Βούλγαροι εθνικιστές μετά το βουλγαρικό εκκλησιαστικό σχίσμα του 1870 βάζοντας τη Μακεδονία στην κλίνη του Προκρούστη, προεκτείνοντας τα όριά της βόρεια των Σκοπίων για να εξυπηρετήσουν τις επιδιώξεις τους και προετοίμασαν έτσι το έδαφος για την επινόηση από τον Τίτο του «μακεδονικού» έθνους το 1944.

Κατά τα μέσα του 19ου αιώνα οι χριστιανοί της Πελαγονίας (η περιοχή του Μοναστηρίου – Κρουσόβου που κατ’ εξοχήν κατοικούνταν από Έλληνες) διακρίνονταν σε δύο γλωσσικές ομάδες: τους σλαβόφωνους, οι οποίοι ήταν κυρίως γεωργοκτηνοτρόφοι και τους βλαχόφωνους που προέρχονταν από την περιοχή της Μοσχόπολης της Βορείου Ηπείρου, απ’ όπου είχαν μεταναστεύσει μαζικά κατά τον 18ο αιώνα, εξαιτίας των αλβανικών καταπιέσεων. Η παιδεία, η εκκλησία και η κουλτούρα στην βόρεια αυτή μακεδονική ζώνη ήταν σε ελληνικά χέρια και η εθνική συνείδηση, όταν υπήρχε, ήταν ελληνική. Στο σύνολό τους οι χριστιανοί κάτοικοι είχαν το βλέμμα στραμμένο προς τον ελληνισμό και το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Ειδικότερα, οι βλαχόφωνοι Έλληνες είχαν παρουσιάσει σημαντική οικονομική και πνευματική ανάπτυξη, ασκώντας τις τέχνες, τις επιστήμες και το εμπόριο και διατηρώντας σημαντικούς εμπορικούς οίκους στην Κεντρική Ευρώπη, στην Αλεξάνδρεια κ.α.



Η Στρώμνιτσα


Η δημιουργία βουλγαρικής εθνικής συνείδησης στην Πελαγονία, όπως και γενικότερα στον χώρο της Μακεδονίας, άρχισε με ρωσική πρωτοβουλία και οργάνωση, από το 1846 και εντάθηκε μετά το 1870, οπότε η βουλγαρική Εκκλησία (Εξαρχία) αποσπάστηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο σλαβόφωνος πληθυσμός διχάστηκε: άλλοι παρέμειναν πιστοί στο Πατριαρχείο και στην ελληνική ιδέα και άλλοι θεώρησαν εαυτούς Βουλγάρους και προσχώρησαν στην Εξαρχία. Οι βλαχόφωνοι, όμως, παρέμειναν στο σύνολό τους φανατικοί Έλληνες, παρά την ύπαρξη και δράση ισχυρής ρουμανικής προπαγάνδας, η οποία συνεπικουρούμενη από τον βουλγαρικό εθνικισμό και το οθωμανικό κράτος, προσπαθούσε να προσεταιρισθεί τους Βλάχους της περιοχής. Την προσήλωση των Βλάχων της Πελαγονίας στον ελληνισμό επισημαίνει και ο Σκοπιανός ιστορικός Bitoski, ο οποίος αναφέρει ότι: «Αυτοί οι Βλάχοι, βαθμιαία καθίστανται η κύρια δύναμη στο πλευρό της Μητροπόλεως Πελαγονίας για την προώθηση της Μεγάλης Ελληνικής Ιδέας. Οι ναοί και τα σχολεία της πόλης του Μοναστηρίου ήταν κατά τα μέσα του 19ου αιώνα σε ελληνικά χέρια…». Παρόμοια είναι και η μαρτυρία του Γάλλου δημοσιογράφου Michel Paillares, ο οποίος περιηγήθηκε την Μακεδονία το 1904: «Στο Μοναστήρι, όλοι οι Βλάχοι είναι Έλληνες ως τα βάθη της καρδιάς τους, με ελληνικές παραδόσεις και ιδανικά. Στέλνουν πάνω από δύο χιλιάδες παιδιά στα σχολεία του ελληνισμού, που τα πλουτίζουν με τις εισφορές τους. Αυτοί βρίσκονται επικεφαλής του πιο σκληρού και αμείλικτου αγώνα εναντίον της Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Δημιούργησαν μια μυστική επιτροπή που είναι ο τρόμος των κομιτατζήδων. Ούτε ο μητροπολίτης ούτε ο Έλληνας πρόξενος μπορούν να μετριάσουν τον έξαλλο πατριωτισμό τους…».
Την εποχή του Μακεδονικού Αγώνα ισχυρή παρουσία είχε ο βλαχόφωνος ελληνισμός, εκτός από το Μοναστήρι, στις πόλεις Σκόπια, Βελεσσά, Αχρίδα, στο Κρούσοβο και στα χωριά του βουνού Περιστέρι Μεγάροβο, Τύρνοβο, Νιζόπολη, Γκόπεσι, Μηλόβιστα κ.ά.
Οι σλαβόφωνοι κάτοικοι που παρέμειναν πιστοί στο Πατριαρχείο και διατήρησαν ελληνική εθνική συνείδηση βρίσκονταν κατά μήκος των ελληνικών συνόρων στις περιοχές Μοναστηρίου, Γευγελής και Στρώμνιτσας. Εναντίον αυτών στράφηκε κυρίως η βουλγαρική προπαγάνδα και στρατιωτική δράση κατά την διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα (1870-1908).
Οι Βούλγαροι, με επιμονή, παρά το αντίθετο λαϊκό αίσθημα που συναντούσαν στις εστίες του ελληνισμού, χάρη στην συμπαράσταση των Ρώσων, αλλά και των άλλων Δυνάμεων όπως και του Πάπα, και κυρίως με τα άφθονα χρήματα της Σόφιας για δημιουργία σχολείων και εξαγορά συνειδήσεων, κατόρθωσαν να περιορίσουν το ελληνικό στοιχείο εκεί όπου άλλοτε κυριαρχούσε.
Eνδεικτικά αναφέρεται ότι στα Σκόπια, μετά την Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου (1878), συγκεντρώθηκαν σε κείμενο διαμαρτυρίας κατά των Μεγάλων Δυνάμεων 10.000 ελληνικές υπογραφές. Η ελληνική κοινότητα εκεί, διατηρούσε δύο εκκλησίες, ημιγυμνάσιο, παρθεναγωγείο, και δημοτικό σχολείο με περισσότερους από 850 μαθητές. Ήδη στα τέλη του 19ου αιώνα οι Έλληνες κάτοικοι της πόλης των Σκοπίων περιορίστηκαν σε 2.000-3.000. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η υποχώρηση του ελληνικού στοιχείου στην ιστορική πόλη της Αχρίδας. Η Αχρίδα είναι κτισμένη στην θέση της αρχαίας πόλης Λύχνου, στο βορειοανατολικό άκρο της ομώνυμης λίμνης. Ακόμα και ο Constantin Jirecek, Τσέχος καθηγητής της Ιστορίας και υπουργός Παιδείας του βουλγαρικού κράτους, ομολογεί ότι «η Αχρίδα ήταν από τον 12ο αιώνα προμαχώνας του ελληνισμού στη Μακεδονία», ενώ ο Γερμανός Hermann Wendel την ονομάζει «ακρόπολη του ελληνισμού». Στα μέσα του 19ου αιώνα η Αχρίδα ήταν μεγάλο εμπορικό κέντρο με τουλάχιστον 8.000 χριστιανούς βλαχόφωνους όλοι με ελληνική εθνική συνείδηση και παιδεία.
Από την Αχρίδα καταγόταν ο Αναστάσιος Πηχεών, βασικός πρωταγωνιστής των επαναστατικών κινημάτων της Βορειοδυτικής Μακεδονίας κατά τον 19ο αι. και ο Μαργαρίτης Δήμιτσας, κορυφαίος ιστορικογεωγράφος της αρχαίας Μακεδονίας, ο οποίος με τις έρευνές του κατέδειξε την ιστορική συνέχεια του ελληνισμού στη Μακεδονία.

Τα «Τσούφλεια Εκπαιδευτήρια» Γευγελής (1890-1913
Ενδεικτικές της ακμής του ελληνισμού της Αχρίδας στα μέσα του 19ου αιώνα, είναι και η μαρτυρία του Ρώσου καθηγητή Victor Grigorovic ο οποίος γράφει ότι το 1845 στην Αχρίδα κυριαρχούσε η ελληνική γλώσσα, η βουλγαρική ομιλείτο μόνο σε στενό οικογενειακό κύκλο, ενώ δεν υπήρχε ούτε ένας που να μπορούσε να διαβάσει σλαβική γραφή.
Ο ελληνισμός μπορεί να μειώθηκε μέχρις εξαφανίσεως στην περιοχή της Αχρίδας και των Σκοπίων, παρέμεινε όμως ισχυρός καθ’ όλη την διάρκεια του 20ού αιώνα στην περιοχή της Πελαγονίας με βασικά προπύργια το Μοναστήρι και το Κρούσοβο.
Στο Μοναστήρι από το 1870 μέχρι το 1912 οργίαζαν ποικίλες εθνικές προπαγάνδες.
Όμως, οι βλαχόφωνοι Έλληνες του Μοναστηρίου παρουσίασαν πρωτοφανή οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη κατά τον 19ο αιώνα, η οποία τους επέτρεψε να χρηματοδοτήσουν εκκλησίες, σχολεία και συλλόγους, με τα οποία μπόρεσαν να αντέξουν στις ξένες πιέσεις.
Χαρακτηριστικό του εθνικού αυτοπροσδιορισμού της ίδιας κοινότητας είναι το υπόμνημα που απηύθυναν προς τις Μεγάλες Δυνάμεις το 1903, το οποίο κατέληγε: «…λαλούμεν ελληνιστί, βουλγαριστί, βλαχιστί, αλβανιστί, αλλ’ ουδέν ήττον εσμέν άπαντες Έλληνες και ουδενί επιτρέπομεν ν’ αμφισβητεί προς ημάς τούτο».
Στο Κρούσοβο τώρα, ορεινή βλαχόφωνη κωμόπολη βόρεια του Μοναστηρίου, ο ελληνισμός είχε ανέκαθεν συντριπτική πλειοψηφία. Οι Κρουσοβίτες ασχολήθηκαν με το εμπόριο και ανέπτυξαν την Παιδεία σε τέτοιο βαθμό ώστε ανέδειξαν πέντε καθηγητές των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων και ο Αλέξανδρος Σβώλος.
Επίσης το ίδιο σπουδαίος αν και λιγότερο γνωστός, είναι και ο Δημήτρης Λάλας ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες μουσικούς, μαθητής, στενός συνεργάτης και φίλος του διάσημου μουσουργού Βάγκνερ. Μάλιστα τον βοήθησε στην τελειοποίηση του έργου του «Der Ring des Nibelungen» που αποτέλεσε τη βάση του γνωστού «Άρχοντα των Δακτυλιδιών».
Μετά την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό τώρα, το 1912, και την υπαγωγή της περιοχής στο νεοσύστατο Βασίλειο Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων, που αργότερα ονομάστηκε Γιουγκοσλαβία, η κατάσταση του ελληνισμού άλλαξε προς το χειρότερο. Οι Σέρβοι έκλεισαν τα ελληνικά σχολεία και τις ελληνικές εκκλησίες και απαγόρευσαν την χρήση της ελληνικής γλώσσας. Μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού της Πελαγονίας μετανάστευσε στο ελληνικό έδαφος, κυρίως στην Φλώρινα και στην Θεσσαλονίκη, ενώ οι Σέρβοι μετέφεραν Βόσνιους και Κροάτες στην Πελαγονία με στόχο την εθνολογική αλλοίωση της περιοχής. Γενικά το γιουγκοσλαβικό κράτος με ποικίλες πιέσεις προσπάθησε επί σχεδόν τριάντα χρόνια να πείσει τους Βουλγάρους, Αλβανούς και Έλληνες κατοίκους της σημερινής Π.Γ.Δ.Μ. ότι είναι «Παλαιοί Σέρβοι» (Stari Srbji), οι οποίοι είχαν χάσει την εθνική τους ταυτότητα.
Παράλληλα, κατά την διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους, οι βουλγαρικές δυνάμεις επιδόθηκαν και πάλι σε προσπάθεια εκβουλγαρισμού του ελληνικού στοιχείου. Χαρακτηριστικές των αλλεπάλληλων σερβικών και βουλγαρικών καταπιέσεων επί των ελληνικών πληθυσμών της Πελαγονίας, υπήρξαν οι διαδοχικές αλλαγές των ελληνικών επωνύμων: ο Παναγιωτίδης, π.χ. μετονομάστηκε από τους Σέρβους το 1913 σε Παναγιώτοβιτς, από τους Βουλγάρους το 1916 σε Παναγιώτωφ, από τους Σέρβους το 1919 πάλι σε Παναγιώτοβιτς, από τους Βουλγάρους το 1941 σε Παναγιώτωφ και τέλος από τους (Σλαβο-) «Μακεδόνες» του Τίτο το 1945 σε Παναγιωτόφσκι. Η κατάληξη των ελληνικών επωνύμων σε -σκι υιοθετήθηκε ως μία ουδέτερη, σλαβικού χαρακτήρα κατάληξη, εφ’ όσον η κατάληξη -ωφ θύμιζε Βουλγαρία και η κατάληξη -ιτς Σερβία. Μέχρι και σήμερα τα επώνυμα των ελληνικής καταγωγής κατοίκων της Π.Γ.Δ.Μ. φέρουν την κατάληξη -σκι, με πρώτο συνθετικό το παλιό ελληνικό επώνυμο.
Και φθάνουμε στο σήμερα: Το επίσημο ελληνικό κράτος, πιστό στην πατροπαράδοτη έλλειψη οποιασδήποτε εξωτερικής πολιτικής για τις ελληνικές μειονότητες στις γειτονικές χώρες (Β. Ήπειρος, Κων/πολη, Ίμβρος – Τένεδος), αδιαφόρησε πλήρως και για την προσπάθεια αφελληνισμού της Πελαγονίας από το 1850 μέχρι και σήμερα.
Αποτέλεσμα της μακροχρόνιας και συστηματικής προπαγάνδας και καταπίεσης, ήταν η προοδευτική προσχώρηση των σλαβοφώνων Ελλήνων της Πελαγονίας στην «μακεδονική» εθνότητα. Όμως η πολύχρονη πλύση εγκεφάλου για εμπέδωση της «μακεδονικής εθνότητας» δεν πέρασε στους βλαχόφωνους κατοίκους της Πελαγονίας. Το μεγαλύτερο μέρος των Βλάχων του Μοναστηρίου και του Κρουσόβου μιλούν ακόμη τα ελληνικά και διατηρούν την ελληνική εθνική συνείδηση, ακόμη και όταν φοβούνται να την εκδηλώσουν ανοιχτά (κυρίως από το 1990 και μετά).
Οι στατιστικές του κράτους των Σκοπίων δεν αναφέρουν ελληνική μειονότητα. Είναι πιθανό ότι οι Έλληνες στο γειτονικό κράτος ανέρχονται σε περισσότερους από 100.000, χωρίς να είναι δυνατή ακριβής εκτίμηση.
Ελάχιστοι απ’ όσους έχουν ελληνική καταγωγή τολμούν να εκδηλωθούν ανοιχτά, επειδή υπάρχει ένας απέραντος φόβος καθώς και η βεβαιότητα ότι το ελληνικό κράτος δεν πρόκειται να τους προστατεύσει. Όπως γίνεται συνήθως στην Ελλάδα, το κενό του ενδιαφέροντος για την μειονότητα της Π.Γ.Δ.Μ. προσπαθούν να καλύψουν ιδιωτικοί φορείς και μεμονωμένα άτομα. Τελείως ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο Πρίλεπ λειτουργεί φροντιστήριο ελληνικών η Κατερίνα Βίδα, η οποία υφίσταται πολλούς διωγμούς από το καθεστώς. Στην πόλη των Σκοπίων ελληνικό φροντιστήριο λειτουργούσε η Ένωση Βλάχων με την Νόρα Γέρου. Δυστυχώς οι αρχές το έκλεισαν καθαιρώντας την διοίκηση του συλλόγου και τοποθετώντας δοτή και ελεγχόμενη από αυτούς ηγεσία. Στην Ρέσνα, ο Νικόλας Κωνσταντινίδης αγωνίζεται για την δημιουργία ενός ιδρύματος ελληνικού πολιτισμού με επίσης τρομερές διώξεις από το καθεστώς.
Στην αμιγέστερη ελληνική πόλη, το Κρούσοβο (ελληνο-βλάχικη κατά 90%) λειτουργούν δυο φροντιστήρια ελληνικής γλώσσας, με την Κατερίνα Βίδα που πηγαίνει και διδάσκει από το Πρίλεπ και τον Άλκη Σδράλλα, που πηγαίνει από το Μοναστήρι.
Συμπερασματικά, στο Μοναστήρι και στα άλλα βλαχόφωνα κέντρα της Πελαγονίας ο ελληνισμός εξακολουθεί να υπάρχει, επιδεικνύοντας πρωτοφανή ανθεκτικότητα, σε πείσμα της νεοελληνικής άγνοιας και αδιαφορίας. Η πλήρης εγκατάλειψή του από το ελληνικό κράτος μετά το 1913 υπήρξε εθνική παράλειψη, που όμοιά της δεν θα βρει κανείς στην ιστορία των γειτονικών λαών Σέρβων, Βουλγάρων, Αλβανών και Τούρκων, όσο και αν ψάξει. Αψευδείς μάρτυρες άλλωστε της ιστορικής παρουσίας του ελληνισμού στον χώρο της Πελαγονίας είναι και τα σωζόμενα πάμπολλα αρχιτεκτονικά μνημεία, κοσμικά και εκκλησιαστικά.
Στην Αχρίδα, το αρχοντικό της οικογένειας Ρόμπη είναι το κόσμημα της πόλης. Στο Κρούσοβο και το Μοναστήρι, σώζονται επίσης αρκετά από τα παλιά ελληνικά αρχοντικά της εποχής της ακμής του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. Μεγαλύτερη ιστορική σημασία έχουν τα εκκλησιαστικά μνημεία, τα οποία, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, υφίστανται συστηματική παραχάραξη. Ενδεικτική περίπτωση αποτελεί η κατεδάφιση μέρους της Μονής του Οσίου Ναούμ Αχρίδας και η ανέγερση στη θέση της ξενοδοχείου.
Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι οι Έλληνες ομογενείς σε όλη την ιστορική τους πορεία έχουν σταθεί άξιοι της ελληνικότητάς τους, την οποία δεν εγκατέλειψαν ούτε στην σύγχρονη εποχή της πτώσης των ιδεολογιών και της παγκοσμιοποίησης. Την απέδειξαν δε, τόσο με την οικονομική και πνευματική ανάπτυξη που επέδειξαν, όσο και με την συμμετοχή τους στους εθνικούς αγώνες. Η ελληνική μειονότητα των Σκοπίων είναι δυστυχώς η πιο αδικημένη, η πιο λησμονημένη και η πιο αγνοημένη από όλες τις ελληνικές μειονότητες και παροικίες του εξωτερικού.
Πηγή: almyros.gr (Δημήτρης Γ. Τσούτσας)

Tο "δεν έχω άποψη" που έγινε "δεν χάθηκε κι ο κόσμος" (Ιερώνυμος για την Κάρτα Του Πολίτη )

Tο "δεν έχω άποψη" που έγινε "δεν χάθηκε κι ο κόσμος" (Ιερώνυμος για την Κάρτα Του Πολίτη )

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΡΙΧΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ 9-11 ΙΟΥΝΙΟΥ

Ενα πολύ σημαντικό Διεθνές επιστημονικό Συνέδριο Ιστορίας και Πολιτισμού Τριχωνίας και Ναυπακτίας πρόκειται να διεξαχθεί απο τις 9 εως τις 11 Ιουνίου με πρωτοβουλία και οργάνωση της αρχαιολογικής ιστορικής και λαογραφικής εταιρείας Θεστιέων σε συνεργασία με τους δήμους Αγρινίου, Θέρμου και Ναυπάκτου και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Εικόνα


Οι συνεδριάσεις θα πραγματοποιηθούν παράλληλα στο Αγρίνιο (βλοχός), στο Θέρμο και στη Ναύπακτο

δίνοντας έτσι στο επισκέπτη την δυνατότητα παράλληλα με την παρακολούθηση των συζητήσεων να έχει και ακριβή αντίληψη της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

Τα θέματα που θα συζητηθούν καλύπτουν όλο το ιστορικό φάσμα απο τα αρχαία χρόνια του μυθικού βασιλιά Θέστιου εως σήμερα,ενω θα λάβουν χώρα παράλληλες εκδηλώσεις οπως έκθεση βιβλίου,λαογραφικού υλικού και τοπικών προιόντων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μια εισήγηση που θα υποστηρίξει την άποψη ότι το βουνό Βλοχός είναι ολόκληρο ένα πανάρχαιο μεγαλιθικό κατασκεύασμα....

Η πολύ ενδιαφέρουσα αυτή εισήγηση θα παρουσιαστεί από τον ερευνητή Ευάγγελο Χατζηαγάπη την Κυριακή 10/06 και ώρα 17:15 και οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν ζωντανά (όπως και όλες τις άλλες εισηγήσεις κατά τη διάρκεια των τριών ημερών που θα διαρκέσει το συνέδριο) μέσω διαδικτύου (live streaming) στην ιστοσελίδα www.aetolia.gr 
Ολόκληρο το πρόγραμμα του επιστημονικού συνεδρίου εδώ.



Tέτοιες πρωτοβουλίες υπέρ της ανάδειξης της ιστορίας του τόπου μας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σπανίζουν, ειδικά στις μέρες μας. Ας στηρίξουμε μια προσπάθεια που στηρίζεται αποκλειστικά στη θέληση και το μεράκι των τοπικών φορέων.Eίναι πραγματικά αξιέπαινη και αξίζει ιδιαίτερης προσοχής. Άλλωστε ο ακροατής-τηλεθεατής του συνεδρίου αυτού μόνο να ωφεληθεί έχει από τα τόσα ενδιαφέροντα
που θα δει και θ΄ακούσει από τους εισηγητές των πολλών και διαφόρων θεμάτων που θα παρουσιαστούν στις τρείς ημέρες των συνεδριάσεων.


Ο Η..ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ ΣΤΗΝ ΝΕΤ 30.05.2012

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ κος ΤΖΗΜΕΡΟΣ ;;;

Φωτογραφία για Ο Τζήμερος είχε ως πελάτη το Ίδρυμα... Μετανάστευσης!!!!!!!!!!!!!!!

Άλλου έτρωγε, αλλού έπινε και αλλού τώρα το δίνει για τις ψήφους των Ελλήνων, ο διαφημιστής της μετανάστευσης Την άποψη ότι "κάθε μετανάστης που εργάζεται παίρνει μια θέση από τους Έλληνες" εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημιουργίας Ξανά, Θάνος Τζήμερος από τον Βήμα FM δημιουργώντας κλυδωνισμούς αφού αποστασιοποιήθηκε από το φιλελεύθερο προφίλ του για πρώτη φορά. Μάλιστα δεν μίλησε για ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ αλλά τσουβάλιασε τους νόμιμους με τους παράνομους μαζί.

Μάλιστα στην παρατήρηση ότι οι Έλληνες δεν ανταποκρίθηκαν σε συγκεκριμένη αγγελία για αγροτικές εργασίες, ο κ. Τζήμερος απάντησε ότι οι Έλληνες δεν πήγαν γιατί το ημερομίσθιο που προσφερόταν ήταν πολύ χαμηλό.

Όπως όμως σήμερα αποκαλύπτει το moneypro και το parapolitika.gr ο Θάνος Τζήμερος ως πελάτη της διαφημιστικής εταιρείας του είχε επί σειρά ετών το Ίδρυμα Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ένα ίδρυμα με σαφείς πολιτικές ΥΠΕΡ των μεταναστών. Μάλιστα την εν λόγω δουλειά είχε πάρει επί κυβερνήσεων Σημίτη, όπως και πολλές άλλες εξάλλου. Θα πρέπει να ρωτήσουμε λοιπόν τον κ. Τζήμερο πότε έλεγε την αλήθυεια; Όταν έβγαζε λεφτά στην πλάτη του κρατικού ινστιτούτου ή σήμερα που επιδιώκει να μπει στη Βουλή; 

parapolitika.gr

http://www.newsnow.gr/ 

Α : περισσότερα στοιχεία και για τον συνεργάτη του Μάνο από σχόλιο αναγνώστη !! : 
 «Είναι ευλογία θεού οι μετανάστες, τους χρειαζόμαστε γιατί δουλεύουν με το ένα τρίτο του μεροκάματου του Έλληνα, γιατί δεν μπορούν να κάνουν απεργία, δεν μπορούν να κάνουν σωματεία, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα.»—Στέφανος Μάνος, πρώην υπουργός οικονομικών. Από ομιλία του στην ημερίδα που οργάνωσε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας στο ξενοδοχείο Τιτάνια στις 17/4/1Τα πρακτικά της ημερίδας εκδόθηκαν από το ΕΚΑ και τυπώθηκαν στην ΚΑΜΠΥΛΗ τηλ. 8215675 και 8216371.—-
* Πάντως για συνεργασία με Δραση ήταν αρνητικός !!!!

.. θεωρω εξαιρετικα ενδιαφερον οτι ο τζημερος αποσιωπα τεχνηεντως (ακομα και στα βιογραφικα του) το μεγαλο φαγοποτι του 2004 απο οπου και γνωριστηκε προφανως με ολους οσους σημερα τον υποστηριζουν, εκτος κι αν μας πει οτι και αυτο ειναι αστικος μυθος!......

 Ως προς την επίμαχη φράση που χρησιμοποίησε σε επιστολή προς την Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ, πριν οκτώ μήνες, στην οποία ανέφερε ότι "στη θέση σας θα άφηνα αυτή τη φρικτή χώρα να πάει στο διάολο", είπε ότι εννοούσε τους πολιτικούς και τις πολιτικές που έφεραν την Ελλάδα σ' αυτή την κατάσταση και υπαινίχθηκε σκοπιμότητα για τη δημοσιοποίησή της τώρα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές.

Ο Τζήμερος έχει δηλώει για το βιογραφικό του σε δημόσια ομιλία του σχετικά με το φορολογικό σύστημα πως "παρόλο που ήμουν αριστούχος και υπότροφος στην ΑΣΟΕ, δεν πήρα ποτέ πτυχίο από αυτή την σχολή γιατί δεν άντεχα να υφίσταμαι κάθε μέρα το πολιτισμικό σοκ που σήμαινε η σπουδή στην ΑΣΟΕ εκείνη την περίοδο , ενώ  έχει δηλώσει επανειλημμένα πως υπήρξε για πολλά χρόνια καθηγητής μουσικής, ενώ τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στον χώρο της διαφήμισης.  Σχετικά με δημοσιεύματα για την ελλειπή γνώση αγγλικών, το γραφεί τύπου δεν έχει απαντήσει ακόμα. 

Σχετικά με την απόκτηση του πτυχίου δηλώνει " δεν μετάνιωσα για αυτήν μου την επιλογή γιατί αισθανόμουν πως αυτή μου η πορεία στο εκπαιδευτικό σύστημα ήταν μια οδυνειρή πορεία χαμένου χρόνου.  Αυτό με οδήγησε στο να σπουδάσω στους τομείς του επιστητού που με ενδιέφεραν , ακριβώς επειδή η γνώση είναι ευταξία"  

Πάντως δεν βρήκα πουθενά να γίνεται αναφορά για σχέση του με φαρμακευτικές εταιρίες !!! 

Που το πάει η Αρχιεπισκοπή της Αμερικής ;... Αφαίρεσαν και τα... ελληνικά!

Μπαϊράκι σηκώνει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής πολύ σοβαρό το θέμα ...λίγη παραπάνω προσοχή και από το Ελληνικό ΥΠΕΞ δεν θα έβλαπτε τούτη την ώρα και τραβήξτε  και κανένα αυτάκι ... 

Αρχιεπισκοπή χωρίς... Ελλάδα!

Εγκαίρως  επισημάνθηκε σχετικά με τον ρόλο και τον προσανατολισμό της Αρχιεπισκοπής Αμερικής η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου στην Επισκοπή Σικάγου, όπου τον υποδέχθηκαν εκτός του επισκόπου και επιφανείς παράγοντες της Ομογένειας.

Δεν ήταν μόνον οι αναφορές του τουρκικού ΥΠΕΞ που ενόχλησαν, αλλά και η δημόσια ανακοίνωση της Επισκοπής, που φρόντισε να εξωραΐσει την εικόνα της Τουρκίας και να εξάρει τις προσπάθειες των Τούρκων διπλωματών, προκειμένου να συνεχιστεί η «συνεργασία» μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών κοινοτήτων στο Σικάγο και αλλού!

Ανταλλάγματα

Φυσικά, ο Νταβούτογλου βρήκε την ευκαιρία να αναλύσει τα «βήματα» που κάνει η κυβέρνησή του για την επιστροφή κάποιων κτιρίων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά συνέδεσε ευθέως αυτές τις κινήσεις με τις θρησκευτικές ελευθερίες των «τουρκικών και μουσουλμανικών» μειονοτήτων στην Ελλάδα...

Συνήγορος...

Το τραγικό είναι ότι όχι μόνο δεν αντέκρουσε κανένας τους ισχυρισμούς του Τούρκου υπουργού, αλλά ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης κ. Δημήτριος έσπευσε να συμφωνήσει ότι η «κοινή πολιτιστική κληρονομιά Ελλήνων και Τούρκων θα πρέπει να ωφελήσει τόσο την ελληνική μειονότητα στην Τουρκία όσο και την τουρκική στην Ελλάδα»! 

Αφαίρεσαν τα... ελληνικά 

Το συγκεκριμένο επεισόδιο, που προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις από ομογενείς, με επικεφαλής τον Εντι Ζεμενίδη, διευθυντή της οργάνωσης Hellenic American Leadership Council, είναι ακόμα μία τρανταχτή απόδειξη της προσπάθειας αφελληνισμού της Αρχιεπισκοπής Αμερικής (στο πλαίσιο της γενικότερης «οικουμενικής» αντίληψης που διαπνέει το Φανάρι), στην οποία δυστυχώς η Αθήνα έχει εναποθέσει τη «διαχείριση» της ελληνικής ομογένειας. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι στην ιστοσελίδα της η Μητρόπολη Σικάγου έχει αφαιρέσει τα ελληνικά, έστω και ως δεύτερη ή τρίτη γλώσσα!

πηγή trikalagr
Ποσειδώνας 

ΓΕΓΟΝΟΣ. Η ΜΕΡΚΕΛ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΚΑΤΑ ΠΟΥ ΠΕΦΤΕΙ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ !!!!

ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ / ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με εντυπωσιακή προσέλευση πραγματοποιήθηκε η Δημόσια εκδήλωση - Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε η «Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή» με θέμα «Η υπέρβαση της κρίσης και η αναγκαιότητα Νέου Συντάγματος», στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα την Τρίτη 29 Μαΐου.
Την συζήτηση προλόγισε και συντόνισε ο δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός.
Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας μίλησαν δύο μέλη της Πρωτοβουλίας, ο πολιτικός επιστήμονας κ. Αθανάσιος Θεοδωράκης και ο δικηγόρος οικονομολόγος κ. Πέτρος Χασάπης.

Οι ομιλητές στάθηκαν στην επίκαιρη διαπίστωση ότι, τόσο οι προεκλογικές όσο και οι μετεκλογικές εξελίξεις, κατέδειξαν την αδυναμία συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων μέσα στα πλαίσια της προεδρευομένης δημοκρατίας, την ανυπαρξία θεσμικών προβλέψεων για υπέρβαση της κρίσης, την ασφυξία των θεσμών στα πλαίσια του υπάρχοντος Συντάγματος, την ακυβερνησία.  Δεν  πρόκειται λοιπόν απλά για θέμα αλλαγής κυβέρνησης, εναλλαγής κομμάτων ή προσώπων. Το πολιτικό μας σύστημα χρειάζεται πλέον ριζική ανασυγκρότηση. Επίσης αναφέρθηκαν στον τρόπο με τον οποίο το ισχύον Σύνταγμα, έχοντας καταργήσει ουσιαστικά την ανεξαρτησία της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας προς όφελος μιας υπερτροφικής εκτελεστικής εξουσίας, υπήρξε από τους βασικούς παράγοντες που εξέθρεψαν το πολιτικό σύστημα που μας οδήγησε στην κρίση.
Η Πρωτοβουλία δεν είναι πολιτικό κόμμα, είναι μια κίνηση απλών πολιτών που επιδιώκει να αναδείξει στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας την επιτακτική ανάγκη  για ένα νέο δημοκρατικό Σύνταγμα στηριζόμενο στον θεσμό της Προεδρικής Δημοκρατίας, πάνω στους έξι άξονες που περιγράφονται στη Διακήρυξη της Πρωτοβουλίας.
Η εκλογή του αρχηγού της εκτελεστικής εξουσίας απευθείας από τους πολίτες και όχι μέσω των βουλευτών-αντιπροσώπων τους, αλλά και η εισαγωγή σύγχρονων δημοκρατικών «αντίβαρων» για την εξισορρόπηση και την διάκριση των εξουσιών, θα αλλάξουν ριζικά  τον τρόπο λειτουργίας της διοίκησης, θα ανατρέψουν το πελατειακό σύστημα, και θα εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα. Για παράδειγμα, η εισαγωγή του θεσμού του δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία ενισχύει την άμεση δημοκρατία και περιορίζει το ρόλο των κρατικοδίαιτων κομμάτων. Ο πολίτης ενδυναμώνεται, με στόχο να καταργηθεί πια η αυτονόμηση του πολιτικού στοιχείου από την κοινωνία.

Στόχος της Πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία, απευθείας από το λαό, ενός νέου Συντάγματος μέσω λαϊκής συντακτικής Εθνοσυνέλευσης και στην συνέχεια η έγκρισή του με Δημοψήφισμα. Το προτεινόμενο σχέδιο είναι ανοιχτό σε δημόσια συζήτηση στον ιστότοπο dimosiadiavoulefsi.wordpress.com
Η Πρωτοβουλία θα επιδιώξει επαφή με άλλες ομάδες και κινήματα πολιτών με ανάλογη στόχευση, άλλες δημόσιες εκδηλώσεις στην επαρχία, καθώς και μια εκδήλωση στις αρχές του φθινόπωρου με Ισλανδούς ακτιβιστές.

Για ενημέρωση:
(με email )

H 4η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑ

Άλλο θρησκεία και άλλο Θεολογία = λόγος ή φιλοσοφία περί Θεού, ενώ θρησκεία σημαίνει δογματισμός, αιρέσεις κλπ.  Τον θεό τον βιώνεις, δεν σου τον μαθαίνει κανένας και εννοιολογείται ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία !! Όσο μιλάς γι Αυτόν,  τόσο απομακρύνεσαι.

"χρόνος παρόν και χρόνος παρελθόν, ίσως και οι δύο παρόντες, βρίσκονται σε χρόνο μέλλοντα και, ο χρόνος μέλλον έγκλειστος σε χρόνο παρελθόντα ! "
Οι επιστήμες και η θεολογία είναι προϊόν ανθρώπων, άρα μπορεί να σφάλλουν.  Γι ό,τι δεν μπορεί κανείς να μιλήσει με σιγουριά, καλλίτερα να μένει σιωπηλός !!

Για να μπορέσουμε να αρχίσουμε να κατανοούμε την 4η διάσταση, θα πρέπει να λάβουμε τρείς τουλάχιστον θεμελιώδεις κανόνες :
α) αυτό που βλέπουμε και καταγράφει ο νους, επιστημονικά είναι ένα matrix, μια πλαστή εγγραφή του εγκεφάλου μας. Τίποτα δεν είναι γύρο μας όπως το αντιλαμβανόμαστε.  Αν είχαμε εντελώς άλλη εγκεφαλική δομή θα τα κατανοούσαμε με μια εντελώς διαφορετική εικονική πραγματικότητα !!
β) Όλα είναι ΕΝΑ, αδιαίρετα.. Η ουσία είναι ενιαία ! Την αίσθηση της ατομικότητας την δημιουργεί μόνον ο ανθρώπινος εγκέφαλος.  Με την βοήθεια όμως της επιστήμης η ατομικότητα παύει να υπάρχει.
γ) ο νόμος Δράσης - Αντίδρασης. Ο νόμος της ανταποδοτικότητας.  Μια κακή δράση θα λάβει πίσω το αντίστοιχο !!
Με όπλα αυτές τις τρεις έννοιες, μας βοηθούν να κατανοήσουμε την 4η διάσταση, μια παραπάνω μαθηματική διάσταση, που δεν επιδέχεται γραμμικές εγγραφές, όπως με μια κιμωλία στον μαυροπίνακα.

Όλες οι διαστάσεις είναι ισοδύναμες και ισότιμες, μετριούνται από την σύγχρονη επιστήμη με την ίδια μονάδα.  Η ταχύτητα, το δευτερόλεπτο είναι διαστάσεις. 
Στην πραγματικότητα όμως η ταχύτητα είναι αδιάστατη, που ο φυσικός δεν καταλαβαίνει.  Η ταχύτητα μας δείχνει πόσο καμπυλώνει ο χώρος. 
Τι είναι η καμπύλωση ;; Είναι η καμπύλωση της ύλης ή του τίποτα.  Στην κορυφή της καμπύλωσης συμπυκνώνεται η ενέργεια (ύλη) !  Στον έξω κόσμο δεν υπάρχουν χρώματα, αρώματα και ακούσματα.  Δεν υπάρχουν.  Πρόκειται για εγκεφαλικές δημιουργίες !!

Η νέα εποχή της πολυδιαστατικής ζωής είναι εδώ και φυσικά θα λάβει την θέση της αφήνοντας πίσω το παλαιό.  Το θέμα είναι αν θα γίνει ήρεμα και γαλήνια ή με οδύνες τοκετού, η μετάβαση !!
Ο Homo sapiens - ο "σοφός" άνθρωπος των πολέμων και της συμφοράς, θα δώσει την θέση του στον Συμπαντικό άνθρωπο.  Ας υποδεχθούμε την νέα εποχή, με θετικά και όχι αρνητικά συναισθήματα !! Α. 


ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΉ ΤΟΥ, ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ-ΕΘΝΙΚΗ ΣΗΨΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΜΗ !!!


Με μια επιστολή γραμμένη με τόση θέρμη για τις ελληνικές θέσεις που μόνο το… ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θα έφτιαχνε στην προσπάθειά του να προωθήσει τις απόψεις της χώρας μας στο εξωτερικό, Αμερικανός βουλευτής ζητά από τον Βοηθό υπουργό Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές και τις Ευρασιατικές υποθέσεις, Φίλιπ Γκόρντον, την άμεση αλλαγή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής για το θέμα της ονομασίας των Σκοπιανών που χαρακτηρίζεται από την καπήλευση του ονόματος «Μακεδονία».

Πρόκειται για τον Ρόμπερτ Άντιους από το Νιου Τζέρσεϊ, ο οποίος στην επιστολή του ζητά την υιοθέτηση της προσωρινής ονομασίας όπως αυτή ορίστηκε από τον ΟΗΕ «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», έως ότου επιτευχθεί συμβιβασμός «ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και αυτή των Σκοπίων».

Σε εισαγωγικά βάλαμε την ακρινή διατύπωση, καθότι είναι προφανές ότι δεν έβρισκε τρόπο αντίστοιχο του «ελληνική κυβέρνηση» για να αποκαλέσει την αντίστοιχη της ΠΓΔΜ χωρίς να χρησιμοποιήσει το «μακεδονική»…

Το μέλος του Κογκρέσου παραθέτει στην επιστολή του προς τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών ιστορικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει η καπήλευση του ονόματος «Μακεδονία» από τους Σκοπιανούς, όπως το ότι «οι Σλάβοι δεν εμφανίστηκαν στην Ευρώπη παρά μόνον όταν το 6ο αιώνα εισέβαλαν στα Βαλκάνια και τη Βόρεια Ελλάδα».

Στην επιστολή του διακηρύσσει επίσης κάτι που αρνούνται ακόμα και Έλληνες (ελπίζουμε να «ακούει» γνωστό μέλος της Ευρωβουλής που έχει τη δική του ατζέντα στο θέμα γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια τη χώρα που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί και άλλα πολλά…), ότι το σύγχρονο ελληνικό κράτος έχει πολιτισμική, ιστορική και εθνολογική σύνδεση με το αρχαίο βασίλειο της Μακεδονίας, ενώ αναφέρει ότι αποδοχή της καπήλευσης του ονόματος από τους Σκοπιανούς ανοίγει τον δρόμο για μελλοντική έγερση ζητημάτων περί «ενοποίησης της Μακεδονίας», δηλαδή νέους αναθεωρητισμούς στα πολύπαθα Βαλκάνια…

Η επιστολή αυτή έχει ημερομηνία μόλις 28 Μαΐου, λίγες ημέρες πριν τις νέες εκλογές στην Ελλάδα, όπου την ψήφο του ελληνικού λαού διεκδικούν πρόσωπα και κόμματα που δεν ενοχλούνται από την καπήλευση του ονόματος, δεν βλέπουν κανέναν μελλοντικό κίνδυνο και όπως είπαμε, σχεδόν με φανατισμό υποστηρίζουν ότι οι σύγχρονοι Έλληνες ουδεμία σχέση έχουν με την αρχαία Ελλάδα…

Αν δεν είναι αυτό κοινωνική – εθνική σήψη και παρακμή, τι άλλο είναι;

defence-point.gr  & http://national-pride.org/

 

Σκέψεις με αφορμή μια ακόμα αυτοκτονία !!!


Οι αυτοκτονίες του ηλικιωμένου, του δασκάλου, του λέκτορα αργότερα και πρόσφατα κάποιων συμπολιτών μας στην Κρήτη και την Αθήνα, έφεραν στο δημόσιο διάλογο με τρόπο θορυβώδη τα αδιέξοδο που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες. Φάνηκε ξεκάθαρα πως τόσο για τους αυτόχειρες όσο και για εκατοντάδες συμπατριωτών μας που επιχείρησαν να τερματίσουν τη ζωή τους η αξιοπρέπεια δεν αντιλαμβάνεται λογιστικούς υπολογισμούς. Η μετανεωτερική αντίληψη που χαρακτηρίζει τις οικονομικές επιλογές δε συνάδει με την αίσθηση της αυτοεκτίμησης και της υπερηφάνειας.
Αντίθετα, οι απόπειρες αυτοχειρίας αποδεικνύουν ότι η αξιοπρέπεια είναι ισχυρότερη από τον ίδιο το φόβο του θανάτου, είναι δυνατότερη από τη συστημική βία. Και ίσως είναι λάθος, τελικά, να προσανατολιζόμαστε μόνο στην αξιοπρέπεια. Η επιλογή του τρόπου που θα φύγει κάποιος από τη ζωή είναι τελικά η ύστατη πράξη ελευθερίας απέναντι στην απειλητική χειραγώγηση της ατομικής χρεοκοπίας.

Την ίδια στιγμή, οι δείκτες εγκληματικότητας κι αυτοκτονιών -που συνδέονται άρρηκτα με την κοινωνική κρίση και την ατομική χρεοκοπία- καθιστούν αναμφισβήτητη την απειλή της κοινωνικής συνοχής. Βέβαια, έχουμε συνηθίσει να ακούμε από τους επίσημους διαμορφωτές της πολιτικής και κοινωνικής συνείδησης πως οι ρωγμές της πολυπόθητης κοινωνικής συνοχής οφείλονται σε αντιεξουσιαστές, άλλοτε σε αριστερούς κι άλλες φορές οι μετανάστες.
Είδαμε όμως πού οδήγησε η απελπισία της φτώχειας έναν άνεργο στην Κομοτηνή. Είδαμε πού οδηγούνται εκατοντάδες πολίτες μας που επιλέγουν την αυτοχειρία από την εγκληματικότητα.

Δε θέλουν να φανεί πως η κρατική βία από μόνη της διέρρηξε την κοινωνική συνοχή. Αποκρύπτουν πως η κοινωνία έσπασε κάθε συνεκτικό της δεσμό εξαιτίας της ανασφάλειας που γέννησε η κρίση. Η συστημική βία, η αυξανόμενη φτώχεια και η ανεργία οπλίζουν τα χέρια των πολιτών. Η αξιοπρέπεια και η αίσθηση αυτοσεβασμού διαλύουν κάθε τρόμο μπροστά στην ιδέα του θανάτου και της χρήσης βίας. 
Ας μην παραβλέπουμε πως η ψυχολογία ενός ανθρώπου διαμορφώνεται σχεδόν αποκλειστικά από τις κοινωνικές συνθήκες που τον περιβάλλουν. Εξάλλου, αυτό που ονομάζουμε συχνά ψυχική νόσο είναι ουσιαστικά η κοινωνική αντίληψη των τρίτων επιστημονικά προσεγγισμένη. Η ψυχική νόσος, δηλαδή, είναι η επιστημονικά ελεγμένη αντίληψη της κοινωνίας για εκείνον που διαφέρει.
Έτσι, η αύξηση της εγκληματικότητας και της αυτοκτονικότητας συνδέονται άμεσα με την ψυχολογία που διαμορφώνει η κρίση και την υπάρχουσα φτώχεια ή την επαπειλούμενη πληβειοποίηση. Σχηματίζει μία ψυχολογία που συνδέεται με το ατομικό φαντασιακό για το ρόλο και την εικόνα του ατόμου στον κοινωνικό του περίγυρο.
Σήμερα πια η φτώχεια και η χρεοκοπία δεν είναι ατομικά προβλήματα. Κατάντησαν τόσο βαθιά κοινωνικά, ώστε κάθε ένας τα εξωτερικεύει εύκολα. Και η ατομική οργή, ο προσωπικός πόνος, η αγωνία για το ατομικό μέλλον, γρήγορα γίνεται συλλογική έκφραση. Το μίσος αυτό που γεννούν η ένδεια, η ανασφάλεια και η χαμένη αξιοπρέπεια οπλίζει χέρια. Ουσιαστικά η ίδια η νεοσυντηρητική πολιτική στροφή καθοδηγεί το οπλισμένο χέρι.
Οι τρεις αυτοκτονίες -με πολιτική παρακαταθήκη- και οι άλλες -με σαφή τα κοινωνικοοικονομικά αίτιά τους, κι ουχί την ασθενική προσωπικότητα- επηρέασαν κι ακόμα επηρεάζουν άρδην το προεκλογικό κλίμα. Κι ενώ την ατζέντα του δημόσιου διαλόγου την καθόριζαν τα διλήμματα περί χρεοκοπίας και πατρίδας, περί ασφάλειας και μετανάστευσης, περί ευρώ ή δραχμής, εδώ και καιρό στα δίπολα μπήκαν και η οργή με το φόβο για το ατομικό μας μέλλον, ο φόβος μήπως κι εμείς οδηγηθούμε/επιλέξουμε ίδιο τέλος
Γιατί τελικά το επίδικο δεν είναι να δοκιμάζουμε τις αντοχές μας. Η κοινωνική κρίση που δημιούργησαν δεν είναι ένα τεστ αντοχής για να φανεί ποιοι είναι οι φυσιολογικοί άνθρωποι  που αν αντέξουν θα αποτελούν ένα παράδειγμα του 'σύγχρονου μοντέλου' της ανθρώπινης ύπαρξης που διαθέτει ένα εξαίρετο νευροψυχολογικό σύστημα άμυνας απέναντι στις επιθέσεις του νεοφιλελευθερισμού.
Όσο και να μην επικαλείται κανένα κόμμα τις αυτοκτονίες, για μεγάλο μέρος των πολιτών, τούτες παραμένουν ένα προσωπικό διακύβευμα άμεσα δεμένο με την πολιτική κατάσταση της χώρας. 
http://chldimos.blogspot.com/2012/05/blog-post_30.html 

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ !!

Aεροσκάφος Mirage 2000-9 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΑΕ.
 
Έντονη στρατιωτική κινητικότητα αναμένεται το προσεχές διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο.  Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία θα πραγματοποιήσει κοινή άσκηση με την Αεροπορία των Αραβικών Εμιράτων το διάστημα 4-8 Ιουνίου σε περιοχές στα όρια του εναέριου χώρου ανατολικά της Ρόδου αλλά και νοτίως του Καστελόριζου. 
Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία θα πραγματοποιήσει άσκηση εναέριου ανεφοδιασμού νοτίως του Λασιθίου και νοτίως του Καστελόριζου (4-7 Ιουνίου), ενώ η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία με παράνομη αναγγελία από το ψευδοκράτος δέσμευσε περιοχές ανοιχτά της Αμμόχωστου (12-13 Ιουνίου) για άσκηση έρευνας και διάσωσης. Πάντως, η τουρκική άσκηση με την συμμετοχή των Αραβικών Εμιράτων προκαλεί προβληματισμό, αφού η Τουρκία με ΝΟΤΑΜ αμφισβητεί την ελληνική δικαιοδοσία στο FIR Αθηνών, αλλά και το εύρους του Ελληνικού εναέριου χώρου και θέλει να βάλει στο “παιχνίδι” και τρίτες χώρες.     

prionokordela.gr: Ο ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ ΣΤΟ EXTRA3

ΕΞΑΝΤΑΣ : ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ - ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ - BUSINESS - ΚΑΙ ΟΙ ΡΟΛΟΙ ΤΟΥ ΔΝΤ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΕ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΑ ΚΡΑΤΗ !!!

Filanthropiadiplomatia_kai_business_-_Poster_GR
Original Airdate: Πέμπτη 31 Μαΐου 2012, 22:00 - ΝΕΤ & ΕΡΤ HD
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 54 min.
Τον Ιούλιο του 2011, το Κέρας της Αφρικής πλήττεται από λιμό. Πάνω από 13 εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται από την πείνα. Η Σομαλία, η Κένυα και η Αιθιοπία βρίσκονται στο επίκεντρο μιας τρομερής ανθρωπιστικής κρίσης και τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν έκκληση στη διεθνή κοινότητα για άμεση επισιτιστική βοήθεια.
Είναι η πολλοστή φορά που ένας λιμός σκορπά το θάνατο στην Αφρική. Εδώ και δεκαετίες οι οθόνες μας γεμίζουν από εικόνες σκελετωμένων Αφρικανών και πάντα ο λεγόμενος ανεπτυγμένος κόσμος τους στέλνει βοήθεια. Τι, όμως, δε γίνεται σωστά και η Μαύρη Ήπειρος εξακολουθεί να πεινάει; Γυρισμένο στην Κένυα και τις Η.Π.Α., τις δύο άκρες του ανθρωπιστικού νήματος, το «Φιλανθρωπία, Διπλωματία και Business» διερευνά τις όχι και τόσο αλτρουιστικές πτυχές ενός συστήματος, που  εγκλωβίζει τα φτωχά κράτη της Αφρικής στο φαύλο κύκλο της εξάρτησης και της πείνας.
ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σενάριο, Σκηνοθεσία: Γιώργος Αυγερόπουλος / Επιτόπια Έρευνα & Οργάνωση Θέματος: Γεωργία Ανάγνου / Διεύθυνση Παραγωγής: Αναστασία Σκουμπρή / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Αυγερόπουλος / Επιπρόσθετη Έρευνα: Ανδρέας Βάγιας / Μοντάζ: Γιάννης Μπιλήρης, Άννα Πρόκου / Μουσική: Γιάννης Παξεβάνης / Μια παραγωγή της Small Planet για την ΕΡΤ © 2011-2012
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Original shooting format: HD 1080p25 / Ήχος: Dolby Stereo / Γλώσσες: Αγγλικά, Ελληνικά, Τουρκάνα, Λούο, Σουαχίλι / Υπότιτλοι: Ελληνικοί


Η Τουρκάνα είναι μια άνυδρη και απομονωμένη περιοχή στη βορειοδυτική Κένυα, που βρέθηκε στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια του πρόσφατου λιμού. Εδώ ζει μια από τις πιο παραδοσιακές φυλές της χώρας, που έχει πάρει το όνομά της από τον τόπο  που τη φιλοξενεί. Οι Τουρκάνα είναι νομάδες κτηνοτρόφοι. Επί αιώνες είχαν μάθει να επιβιώνουν σε αυτή τη σκληρή γη, εξαρτώμενοι από τις περιόδους των βροχών.
Όμως η εντεινόμενη ξηρασία των τελευταίων χρόνων απειλεί πλέον την ίδια τους την ύπαρξη. Τα ζώα τους πεθαίνουν από την πείνα και τη δίψα, ενώ όσο σκληρά κι αν δουλεύουν τη γη, αυτή δε μπορεί να παράγει χωρίς νερό. Η τελευταία περίοδος ξηρασίας που έπληξε το Κέρας της Αφρικής χαρακτηρίστηκε ως η χειρότερη των τελευταίων 60 ετών.
«Εγώ είχα δύο κατσίκες, δύο όχι πέντε, και όλες πέθαναν. Και ήταν τόσο αδύναμες που δε μπορούσαμε καν να τραφούμε από αυτές, ακόμα κι όταν πέθαναν», μας εξιστορεί η Έσεκον Λοκογιέν. «Είχα και ένα μικρό χωράφι, αλλά δεν είχε σημασία, γιατί οι καλλιέργειες που βάζαμε καίγονταν απ’ τον καυτό ήλιο πριν παράγουν ο,τιδήποτε».  Οι Τουρκάνα έχασαν κάθε μέσο για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους. Ακόμα και οι άγριοι καρποί που θα μπορούσαν να τους προσφέρουν μια ελάχιστη τροφή είχαν γίνει πια εξαιρετικά σπάνιοι.
«Λόγω των αλλεπάλληλων περιόδων ξηρασίας, τα επίπεδα υποσιτισμού πραγματικά εκτοξεύτηκαν. Όταν το ανώτερο παγκόσμιο όριο υποσιτισμού είναι 15%, σε κάποιες περιοχές της Τουρκάνα ήταν πάνω από 37%», σημειώνει η Ρόουζ Ογκόλα, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Οργανισμού- WFP στην Κένυα.

ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝΤΩΝ ΘΑΝΑΤΩΝ
Περίπου 100.000 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του λιμού στη Σομαλία, την Κένυα και την Αιθιοπία. 29.000 ήταν παιδιά κάτω των 5 ετών.
Κι όμως, αυτή η ξηρασία είχε προβλεφθεί και θα είχαν σωθεί ζωές αν το σύστημα λειτουργούσε διαφορετικά. Μετά το βιβλικό λιμό που έπληξε την Αιθιοπία το '84-'85 με ένα εκατομμύριο θύματα, η αμερικάνικη κυβέρνηση δημιούργησε ένα σύστημα πρόγνωσης για επικίνδυνες ξηρασίες, προκειμένου να μην επαναληφθούν ποτέ πια τέτοιες τραγωδίες στο μέλλον.  Το σύστημα αυτό ήδη από το 2010 είχε προειδοποιήσει για το τι επρόκειτο να συμβεί.
«Το είχαμε προβλέψει και προειδοποιούσαμε μήνες πριν. Οι γνώσεις μας αυτό τον καιρό είναι τόσο εξελιγμένες που ξέρουμε μήνες μπροστά. Προειδοποιούσαμε πριν καν υπάρξει η κρίση», αποκαλύπτει η Μπετίνα Λούσερ, εκπρόσωπος του WFP.
«Έχασα την αδερφή μου», μας λέει η κ. Ατιένγκο. «Ήταν ηλικιωμένη και πολύ αδύναμη, έλιωσε από την πείνα και τη δίψα. Δε μιλούσε καθόλου, κοιμόταν εδώ όλη μέρα και κάποια στιγμή έφυγε. Ήταν τότε που κρατούσαμε το στομάχι μας με κάτι κουρέλια. Το φαγητό ήρθε αργά, πέντε μήνες αφότου πέθανε».
Σε κάθε σπίτι έχουν να σου πουν μια παρόμοια ιστορία, για ένα γείτονα, ένα συγγενή. Σε κάθε χωριό υπάρχουν πρόχειροι τάφοι. Οι Τουρκάνα, όπως και τόσοι άλλοι στις γειτονικές χώρες, αφέθηκαν να λιμοκτονήσουν. Έπρεπε πρώτα άνθρωποι να πεθάνουν, και μετά να κινητοποιηθεί η διεθνής κοινότητα. 
"Δυστυχώς η διεθνής κοινότητα προσέχει μόνο αν δει παιδιά που πεθαίνουν", λέει η Μπετίνα Λούσερ. "Όταν το θέμα γίνεται πιο ενδιαφέρον για τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τότε τείνεις να έχεις έντονη ανταπόκριση από το κοινό, κάτι που είναι εξαιρετικά βοηθητικό", εξηγεί ο Μάρκ Μπάουντεν, στέλεχος του ΟΗΕ. "Πιέζουν τους πολιτικούς σε δράση. Όταν το κοινό ενδιαφέρεται, τότε οι πολιτικοί γνωρίζουν πως πρέπει να ανταποκριθούν, επειδή η κοινή γνώμη περιμένει από αυτούς να κάνουν κάτι".

Η ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ ΩΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
Δεν είναι η πρώτη φορά που η φυλή των Τουρκάνα έρχεται σε επαφή με τους λευκούς των Μ.Κ.Ο και των διεθνών οργανισμών. Η χρόνια πείνα μαστίζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τους. Λαμβάνουν βοήθεια τα τελευταία 15 χρόνια. Ανήκουν στους σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση στην καθημερινή τους τροφή. Η χρόνια πείνα, παρ’ όλο που σπάνια φτάνει στα βραδινά δελτία, είναι θανάσιμη και αφήνει πίσω της κάθε χρόνο 50 εκατομμύρια νεκρούς.
Για να αντιμετωπίσει την πείνα, η διεθνής κοινότητα έχει επιλέξει ως λύση τη διανομή φαγητού σε όσους το έχουν ανάγκη. Ωστόσο, από τη γέννησή της το 1954 έως σήμερα, η επισιτιστική βοήθεια δεν ήταν ποτέ ζήτημα απλώς ανθρωπισμού. Ήταν θέμα οικονομικών και πολιτικών συσχετισμών, με βασικό πρωταγωνιστή τις Η.Π.Α. «Ο απλός λόγος για τον οποίο όλοι εστιάζουν στην αμερικάνικη πολιτική για την επισιτιστική βοήθεια, είναι ότι οι Η.Π.Α παρέχουν το 50-60% της παγκόσμιας επισιτιστικής βοήθειας κάθε χρόνο», εξηγεί ο Κρις Μπάρετ, Καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ.
Ο Πρόεδρος Αϊζενχάουερ ήταν αυτός που το 1954 θέσπισε πρώτη φορά την παροχή επισιτιστικής βοήθειας, με τον περίφημο νόμο 480. Ήταν ένας πρόσφορος τρόπος να διατεθούν τα αγροτικά πλεονάσματα της χώρας, αποτελώντας ταυτόχρονα εργαλείο οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής. Το 1961, ο πρόεδρος Κένεντι αναγνώρισε τον νόμο 480 ως θεμελιώδους σημασίας  για τις Η.Π.Α και τον μετονόμασε σε "Φαγητό για την Ειρήνη". Μέσα σε λίγες λέξεις καθόρισε ολόκληρη την αμερικανική πολιτική: «Το φαγητό είναι δύναμη, το φαγητό είναι ειρήνη, το φαγητό είναι ελευθερία και το φαγητό είναι μια βοήθεια προς τους λαούς, των οποίων επιθυμούμε την καλή διάθεση και φιλία».
Έτσι κατά την περίοδο του ψυχρού πολέμου, μεγάλες ποσότητες βοήθειας σε τρόφιμα κατευθύνθηκαν σε χώρες φιλικά προσκείμενες προς τις Η.Π.Α, κάτι που συνεχίζεται ως τις μέρες μας.
«Αν μιλάμε για διπλωματία, είναι ένας πολύ συγκεκριμένος τρόπος προκειμένου να προωθήσεις την εθνική σου ατζέντα προς κάποιο άλλο κράτος», σημειώνει σκωπτικά ο Τζέιμς Σικουάτι, φιλελεύθερος οικονομολόγος της Κένυας. «Αν δείτε για παράδειγμα στην εκπαίδευση ζώων, θα δείτε ότι εκπαιδεύουν τους ελέφαντες και τους χιμπατζήδες χρησιμοποιώντας φαγητό, έτσι δεν είναι; Του δίνουν ένα μικρό μπισκότο ή κέρασμα. Έτσι κι εδώ, την επόμενη φορά που οι Αμερικάνοι θα σου πουν «πήδα», εσύ θα πηδήξεις. Καταλάβατε τι εννοώ;».

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ
Ο νόμος 480 προέβλεπε ότι οι ΗΠΑ παρέχουν βοήθεια σε είδος, με προϊόντα που έχουν καλλιεργηθεί σε αμερικανικό έδαφος, και που το 75% αυτών υποχρεωτικά πρέπει να μεταφερθεί από αμερικανικές ναυτιλιακές εταιρείες. Έτσι, πέρα από την εξωτερική πολιτική, η επισιτιστική βοήθεια είχε και άλλα οφέλη στο εσωτερικό της χώρας, για τις μεγάλες αμερικάνικες εταιρείες τροφίμων και τις ναυτιλιακές εταιρείες.
"Και αυτό σημαίνει ότι ο εφοπλιστής έχει μεγάλα συμφέροντα στην πολιτική της βοήθειας φαγητού", επισημαίνει ο Κρις Μπάρετ. "Και είναι ένα τρομερά αποτελεσματικό λόμπι. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η μοναδική κυβέρνηση στον κόσμο που δεν έχει κάνει καμία ουσιαστική κίνηση στο να προμηθεύεται φαγητό τοπικά με σκοπό να απαντήσει γρηγορότερα και πιο φθηνά στα επείγοντα φαγητού που εμφανίζονται".
Το Γραφείο Κυβερνητικής Λογοδοσίας των Η.Π.Α, ο κρατικός οργανισμός που ελέγχει το πού πηγαίνουν τα χρήματα του αμερικανού φορολογούμενου, έχει επισημάνει το πρόβλημα: "Μέχρι να φτάσει το φαγητό από τα λιμάνια της Αμερικής στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη περνούν έως και 6 μήνες", λέει ο εκπρόσωπος του οργανισμού κ. Μελίτο. "Από τα χρήματα που δίνονται, μόνο τα μισά πηγαίνουν για αγορά φαγητού. Τα υπόλοιπα πηγαίνουν στις ναυτιλιακές εταιρείες και γενικά στη μεταφορά του".

ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΟΙ ΑΠ' ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
Η ημέρα που φτάνει το φαγητό στις κοινότητες που λιμοκτονούν είναι μια μέρα χαράς. Στην Τουρκάνα, οι κάτοικοι υποδέχονται με τραγούδια τους ανθρώπους των οργανισμών που έχουν αναλάβει τη διανομή. «Δε μου αρέσει να εξαρτώμαι από άλλους για την επιβίωσή μου, αλλά δε μπορώ να κάνω αλλιώς», μας λέει η Έσεκον Λοκογιέν. «Είμαστε ευγνώμονες που οι άλλες χώρες νοιάζονται για το καλό μας. Η κυβέρνηση της Κένυας ξέρει για τα προβλήματα που μας δημιουργεί η ξηρασία και τα αγνοεί. Τους έχουμε πει να μας βάλουν παροχές νερού για τα χωράφια μας, αλλά είναι σα να μιλάμε σε κουφούς».
Η κυβέρνηση της Κένυας έχει πράγματι εγκαταλείψει αυτή την επαρχία. Δεν υπάρχουν δρόμοι, νερό, ρεύμα, δεν υπάρχει τίποτα. Φαίνεται πως η κυβέρνηση προτιμά να ζητάει βοήθεια από το εξωτερικό προκειμένου να ταΐζει τους πεινασμένους της Τουρκάνα, παρά να κάνει έργα υποδομής και ανάπτυξης στην περιοχή.
"Είναι ευκολότερο να καταχραστείς την επισιτιστική βοήθεια, παρά να γυρνάς από χωριό σε χωριό και να μαζεύεις το 10% από τη σοδειά των ανθρώπων", λέει ο Τζέιμς Σικουάτι. "Οι κυβερνητικοί υπάλληλοι δηλώνουν το λιμό ως καταστροφή και αναθέτουν στις πολιτικές ελίτ την εισαγωγή τροφίμων στη χώρα  και έτσι γίνεται ακόμα ευκολότερο να κερδίσεις περισσότερα χρήματα από την εισαγωγή τροφίμων, σε βάρος φυσικά του λιμοκτονούντα πληθυσμού, αντί να επιτρέψεις στους Κενυάτες να παράγουν μόνοι τους την τροφή τους".
Κι όμως, η Κένυα είναι μια αγροτική χώρα και η γεωργία αποτελεί την ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Μάλιστα, πριν τη δεκαετία του ’80, η χώρα όχι μόνο παρήγαγε, αλλά και εξήγαγε τρόφιμα. Τότε όμως, προκειμένου να λάβει βοήθεια λόγω των χρεών της, υποχρεώθηκε από το Δ.Ν.Τ και την Παγκόσμια Τράπεζα, όχι μόνο να εφαρμόσει ένα αυστηρό δημοσιονομικό πρόγραμμα, αλλά και να αλλάξει την αγροτική της πολιτική.
«Είναι ένα καθαρό παράδειγμα μίας χώρας που αναγκάζεται από παγκόσμιες δυνάμεις να παραδώσει τη χάραξη πολιτικής που όφειλε να είναι στρατηγικής σημασίας για τους ίδιους της τους πολίτες», σημειώνει ο Τζέιμς Σικουάτι.
Έτσι τα πάντα, η παιδεία, η υγεία, η ενέργεια, οι μεταφορές, ακολούθησαν πλέον τους νόμους της ελεύθερης αγοράς. Η γεωργία δεν αποτέλεσε εξαίρεση, καθώς αποσύρθηκε η κρατική υποστήριξη προς τους αγρότες και ταυτόχρονα η δυνατότητα χάραξης στρατηγικής για τη διατροφική ασφάλεια του πληθυσμού.
«Αυτές είναι οι πολιτικές που προέβλεψαν για τον τόπο αυτό. Έτσι λοιπόν, αν δεν έχεις αρκετή τροφή για τον κόσμο, κι αφού δεν έχεις χρήματα για να εισάγεις, τότε δέχεσαι επισιτιστική βοήθεια», εξηγεί ο Όντουρ Όνγκουεν, αναλυτής διεθνών οικονομικών σχέσεων . «Όμως η τροφή είναι στρατηγικό θέμα. Συνεπώς, όσο είσαι διατροφικά εξαρτημένος, όσο δεν έχεις κυριαρχία στα μέσα και τις υποδομές παραγωγής και διανομής των τροφίμων, δε μπορείς να ισχυριστείς ότι έχεις κυριαρχία, ότι είσαι ανεξάρτητος».

ΠΑΡΑΧΩΡΩΝΤΑΣ ΤΗ ΓΗ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ
Η Κένυα έχει παραγωγικές εκτάσεις που παραμένουν ακαλλιέργητες. Θα πίστευε λοιπόν κανείς πως αξιοποιώντας την ίδια της τη γη, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της διατροφικής ασφάλειας. Ωστόσο αυτό δε συμβαίνει. Αντίθετα, ξένοι επενδυτές έρχονται για να φέρουν "ανάπτυξη".
«Πρέπει να το συνηθίσουμε. Όπως είναι οι ξένοι που εκμεταλλεύονται τον ορυκτό μας πλούτο, έτσι θα συμβεί και με τη γη, πρέπει να το συνηθίσουμε αυτό», δέχεται αδιαμαρτύρητα ο Δρ. Ρομάνο Κιόμε, μόνιμος γραμματέας του Υπ. Γεωργίας. Ο Τζέιμς Σικουάτι απαντά: «Είναι αυτή η κουλτούρα εξάρτησης που οδηγεί τις πολιτικές ελίτ να πουλάνε και να ενοικιάζουν αυτές τις εκτάσεις σε ξένους. Είναι η έλλειψη πίστης στον Αφρικανό».
Το 2002, ο Αμερικάνος Κάλβιν Μπέρτζες και η οικογένειά του επισκέφτηκαν στην Κένυα την περιοχή της Γιάλα Σουάμπ. Είναι μια βαλτώδης, αλλά εύφορη περιοχή. «Είχαν λεφτά και πίστεψαν ότι έπρεπε να τα βάλουν στη φάρμα για να βοηθήσουν στη διατροφική ασφάλεια στην Αφρική. Ο επενδυτής λοιπόν ήρθε εδώ και νοίκιασε τη φάρμα από τις τοπικές αρχές για 25 χρόνια», μας εξηγεί ο κ. Κρις Αμπίρ. Είναι ο διευθυντής της Dominion Farms, την οποία εγκατέστησε ο κ. Μπέρτζες σε 17.000 εκτάρια γης που νοίκιασε πολύ φτηνά. Η εταιρεία του στις Η.Π.Α, μεταξύ άλλων, χτίζει ιδιωτικές φυλακές, ενώ στη Κένυα παράγει ρύζι που σχεδόν όλο τυποποιείται και φεύγει για τα μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Οι κάτοικοι στην αρχή πίστεψαν πως θα έχουν δουλειές, ανάπτυξη και περισσότερο φαγητό. Εξάλλου ο επενδυτής τους είχε προσεγγίσει μέσω της εκκλησίας, για να τους παρουσιάσει τους καλούς του σκοπούς. Τελικά όμως οι προσδοκίες των κατοίκων διαψεύστηκαν. Οι επεκτατικές τάσεις της εταιρείας τους απομακρύνουν από τη γη τους, ενώ το φράγμα που έφτιαξε η Dominion για να ελέγξει τη ροή του ποταμού ώστε να ποτίζει τις υδροβόρες καλλιέργειες ρυζιού, προκαλεί ανεξέλεγκτες πλημμύρες στην περιοχή.
Ο Tζορτζ Μουαρό στέκεται μπροστά από τα μαραμένα του καλαμπόκια, που καταστράφηκαν όταν τα σκέπασε το νερό. «Τα έχω χάσει όλα, τις καλλιέργειες, τα ζώα, δεν έχω πια πώς να ζήσω εδώ». Ο Αϊράστο Ντίτου, ένας άλλος κάτοικος συμπληρώνει με θυμό: «Λυπάμαι που το λέω, αλλά η κυβέρνησή μας ζει ακόμα στις αποικιοκρατικές μέρες. Κάθεται σε γραφεία στο Ναϊρόμπι, ζητώντας από τον αμερικάνικο λαό να μας βοηθήσει. Και αυτό είναι που εκμεταλλεύεται η Dominion εδώ. Και αρπάζει ακόμα περισσότερες εκτάσεις, αφήνοντας τους Κενυάτες χωρίς γη».
Οι τοπικές κοινότητες λένε πως έχουν χάσει τη δυνατότητα να παράγουν μόνοι τους το φαγητό τους. Σύντομα θα χρειαστεί και αυτοί να λάβουν επισιτιστική βοήθεια, παρ’ ότι ζουν σε μια εύφορη περιοχή.
Έτσι ένας φαύλος κύκλος εξάρτησης θα συνεχιστεί, εγκλωβίζοντας περαιτέρω τους Αφρικανούς στη φτώχεια και την πείνα. Το τελευταίο διάστημα, όλο και περισσότερες φωνές εναντιώνονται σε αυτό. Ο Τζέιμς Σικουάτι, εδώ και πολλά χρόνια, δηλώνει εμφατικά πως πρέπει να σταματήσει η επισιτιστική βοήθεια στην Αφρική: «Για να βοηθήσουμε τον Αφρικανό δεν πρέπει να αρκεστούμε στην παροχή μερικών τσουβαλιών με σιτηρά στους ανθρώπους που βλέπουμε ότι λιμοκτονούν, αλλά πρέπει να αρχίσουμε να ανακρίνουμε το παγκόσμιο διατροφικό σύστημα και το πώς καθιστά τους Αφρικανούς που ζουν σε αγροτικά χωριά να καταλήγουν να μην έχουν καθόλου τροφή».
http://www.exandasdocumentaries.com/gr/documentaries/chronologically/2011-2012/289-filanthropia-diplomatia-kai-business