Ν : Δηλαδή τι αλλάζει ;;; Βάζει ο Μανωλιός τα ρούχα του αλλιως ;;;
Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία συμφώνησαν να συμμετάσχουν στη νέα ασιατική επενδυτική τράπεζα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Βρετανίας, που αψήφησε τις πιέσεις των ΗΠΑ και κατέστη ιδρυτικό μέλος στον οργανισμό, που θεωρείται από την Ουάσιγκτον ως ανταγωνιστής της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών (ΑΙΙΒ) ιδρύθηκε τον Οκτώβριο από 21 χώρες και με μεγαλύτερο και βασικότερο μέτοχο την Κίνα, ενώ θα χρηματοδοτεί έργα υποδομών, ενέργειας και μεταφορών στην Ασία.
Η συντονισμένη κίνηση των τριών μεγάλων οικονομιών της Ευρώπης να συμμετάσχουν στην ΑΙΙΒ σηματοδοτεί μείζον διπλωματικό πλήγμα για τις ΗΠΑ, ενώ αντικατοπτρίζει την προθυμία της Ευρώπης να συνεργαστεί με την ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικονομία της Κίνας.
Η είδηση για συμμετοχή χωρών της Ευρώπης στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών ανακοινώνεται, καθώς συνεχίζονται οι μετ’ εμποδίων διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, σε μια εποχή που οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ασίας έχουν δυσαρεστηθεί από το γεγονός ότι το αμερικανικό Κογκρέσο καθυστερεί τη μεταρρύθμιση των δικαιωμάτων ψήφου στο ΔΝΤ, μέσω της οποίας η Κίνα και άλλες αναδυόμενες οικονομίες θα αποκτήσουν μεγαλύτερη επιρροή στις αποφάσεις του ΔΝΤ.
Η Γερμανία -ήδη ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Κίνας- θα καταστεί ιδρυτικό μέλος της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων και Υποδομών, όπως ανακοίνωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Σε κοινό ανακοινωθέν, οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας αναφέρουν ότι θα εργαστούν ώστε να διασφαλίσουν ότι ο νέος οργανισμός «ακολουθεί τις καλύτερες προδιαγραφές και πρακτικές σε όρους διακυβέρνησης, χρέους και πολιτικές προμηθειών».
Εκπρόσωπος της Κομισιόν χαιρέτισε τη συμμετοχή των χωρών-μελών στην ΑΙΙΒ, ως έναν τρόπο αντιμετώπισης των διεθνών επενδυτικών αναγκών και ως μια ευκαιρία για τις χώρες-μέλη της Ε.Ε.
Με την ίδρυση της ΑΙΙΒ πέρυσι τον Οκτώβριο στο Πεκίνο, οι συμμετέχουσες χώρες προσβλέπουν στην τόνωση των επενδύσεων στην Ασία σε μεταφορές, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες και άλλους τομείς υποδομών. Οι αρχές της Ουάσιγκτον, όμως, έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το εάν η ΑΙΙΒ θα διέπεται από υψηλές προδιαγραφές διαφάνειας και αξιοπιστίας στη διακυβέρνησή της.
Εξάπλωση
Ο νέος τραπεζικός οργανισμός θεωρείται ως ένας τρόπος για την εξάπλωση της κινεζικής επιρροής στην περιοχή, σε βάρος των ΗΠΑ. Η Παγκόσμια Τράπεζα διοικείται κατά παράδοση από πρόσωπο που έχουν προτείνει οι ΗΠΑ, ενώ η Ουάσιγκτον ασκεί τη μεγαλύτερη επιρροή και στο ΔΝΤ.
Στις αρχές του έτους οι αρχές του Πεκίνου ανακοίνωσαν ότι συνολικά 26 χώρες έχουν συμπεριληφθεί ως ιδρυτικά μέλη της ΑΙΙΒ, κυρίως από Ασία και Μέση Ανατολή. Η Κίνα σχεδιάζει να οριστικοποιήσει το πρωτόκολλο συμφωνιών έως τα τέλη του έτους, ενώ είχε ορίσει ως καταληκτική ημερομηνία τις 31 Μαρτίου για την αποδοχή ιδρυτικών μελών στον οργανισμό. Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Xinhua, Νότια Κορέα, Ελβετία και Λουξεμβούργο εξετάζουν επίσης τη συμμετοχή τους στην ΑΙΙΒ.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χογκ Λέι, αρνήθηκε να σχολιάσει ποιες χώρες έχουν ζητήσει να συμμετάσχουν στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών, ενώ επανέλαβε ότι η Τράπεζα θα διέπεται από διαφάνεια, υπευθυνότητα και περιεκτικότητα.
Οι απουσίες
Ιαπωνία, Αυστραλία και Νότια Κορέα αποτελούν τις πιο αισθητές απουσίες μεταξύ των χωρών της περιοχής από την ΑΙΙΒ, αν και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Αμποτ σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε ότι δεν έχει ακόμη λάβει τελική απόφαση, ενώ η Νότια Κορέα βρίσκεται σε συζητήσεις με την Κίνα για πιθανή συμμετοχή.
Η Ιαπωνία, από την άλλη, αποτελεί τον βασικότερο μέτοχο στην Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα, μαζί με τις ΗΠΑ. Η Ιαπωνία το πιθανότερο είναι να μη συμμετάσχει στην ΑΙΙΒ, αν και ο επικεφαλής της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων, Τακεχίκο Νακάο, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι οι δύο οργανισμοί είναι σε συζητήσεις για το ενδεχόμενο συνεργασίας.
http://www.naftemporiki.gr/finance/story/928888/stin-asiatiki-trapeza-ependuseon-kai-oi-germania-gallia-italia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου