Ο "ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΑΑΓΙΟ" ΖΗΤΑ ΕΚΔΟΣΗ ΕΥΡΩ-ΟΜΟΛΟΓΟΥ !
Έχω πει στον εαυτόν μου, να ασχολούμαι με ουσιαστικά θέματα και όχι με τα ανίερα θέματα μιας ανίερης οικονομίας. Καλούνται οι λαοί να "λύσουν", τους γρίφους της οικονομίας τους, που αν στο κάτω κάτω της γραφής, προέρχονταν από ανθρώπινο αλλά όχι σκόπιμο και καλοσχεδιασμένο λάθος, θα μπορούσαν να υπήρχαν ελαφρυντικά.
Όσοι δεν έχουν παρωπίδες και βλέπουν μόνον ό,τι οι παρωπίδες τους επιτρέπουν, σαφώς βρίσκουν την έκδοση ευρω-ομολόγου ως την καλλίτερη λύση. Όσο για εμάς, αφού δεν είχαμε τα κότσια, ούτε ως αποδομημένη κοινωνία, βουτηγμένη στους οικονομικούς ρυθμούς και σχεδιασμούς των οικονομικών αγορών και από την άλλη με χωρίς δυναμική Κυβερνητικές πολιτικές, φέρνουν το φαινόμενο ευρω-ομόλογο ως την μοναδική λύση !
Μόνον που είναι λύση μάλλον προσωρινή για την Ε.Ε και όχι για τα αδύναμα μέλη της !
Μάλιστα δεν αρκεί αυτό, αλλά οι δύο ισχυρότεροι πολιτικοί αρχηγοί στην χώρα μας, να ερίζουν για την πατρότητα μιας τέτοιας πρότασης !
Αν αναλυθεί αυτή η έννοια, δεν διαφέρει από καμία άλλη περίπτωση, δηλαδή να μην υπόκειται στην διττότητα αυτού του εγχειρήματος. Δηλαδή, μέσω του ευρω-ομολόγου οι αδύναμες οικονομίες θα μπορούν να δανείζονται με χαμηλό επιτόκιο από την ΕΚΤ, αφού δεν θα μπορούν να προσφύγουν στις αγορές με τα υψηλά επιτόκια !
Εδώ κάποιος θα πρέπει να μας πει, πως θα αντιδράσουν οι περιβόητες αγορές (λες και μιλά κανείς για κάτι αόρατο, που οι λέξεις μόνον υποδηλώνουν την αφανή ύπαρξή τους) όταν ο δανεισμός της ΕΚΤ θα αποσκοπεί για μερικά τρις ευρώ (αφού θα αφορά μαζικές αδύναμες οικονομίες) αντί για μερικά δις !
Αυτή η τακτική θα φέρει φυσικά μια πιο ενοποιημένη Οικονομικά Ευρώπη, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι σήμερα (άσχετα αν όλα αυτά ήταν ήδη γνωστά για τα ξεφτέρια των Ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων και όχι μόνον), με τις αδυνατότερες οικονομίες να χάνουν την αυτονομία τους, δέσμιες ενός οικονομικού εσω ευρωπαϊκού κλοιού !
Παράδειγμα Ελλάδα.
Δεν είναι φυσικά τυχαίο, που η Κυβέρνηση έσπευσε με κάθε τρόπο να νομοθετήσει ένα Μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο, αφού η κάθε αδύνατη οικονομικά χώρα, θα πρέπει να έχει περιορίσει κατά πολύ τις κοινωνικές της δαπάνες και την κρατική μηχανή.
Γιατί όταν μιλούμε για μείωση δαπανών, συμπεριλαμβάνονται εκτός των μισθών πείνας και συντάξεων, και η κάθε λογής κοινωνική δαπάνη (παιδεία- υγεία- δημόσιες επενδύσεις!).
Από συζητήσεις, έχω κατανοήσει πως ο προοδευτικός τρόπος έκβασης και ο χειρισμός της καταβαράθρωσις της Ελληνικής οικονομίας, το σερβίρισμα των επιτακτικών αλλαγών μέσω ΜΜΕ, έχουν αλλοτριώσει κάθε σκέψη, μένοντας μόνον σε μια επιφάνεια του τύπου : ορίστε 1400 έπαιρναν με δόλο συντάξεις ή γιατί να μην κόψουν τα γιαουρτάκια των ασθενών στα νοσοκομεία, αφού το κράτος αδυνατεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του και θα πρέπει να τα πληρώνουμε εμείς κ.α.
Σαν να λέμε, αυτοί οι πενηντάρηδες ίσως και εξηντάρηδες, ξέχασαν αυτόματα πως όλες τους οι κρατήσεις, ήταν για να έχουν μια καλλίτερη ζωή στην αποστρατεία, μια καλλίτερη περίθαλψη στην υγεία κ.α (γιατί κάποιοι άλλοι είχαν χύσει το αίμα τους για αυτούς) χωρίς να βλέπουν πως αυτά τα χρήματα, εκλάπηκαν με τον ποιο χυδαίο τρόπο.
Άλλοι επίσης πιστεύουν, πως αφού γίναμε τόσοι πολλοί μέσα σε έναν αιώνα (όταν ήμασταν γύρο στα 600.000.000 και μέσα σε 100 χρόνια περίπου ο παγκόσμιος πληθυσμός 7 πλασιάστηκε), δεν φτάνει η γη να μας θρέψει ή δεν αρκούν τα παραγόμενα αγαθά !.
Με όλα αυτά το λιγότερο είναι να τρελαίνεται κανείς, γιατί η ανθρώπινη σκέψη έχει χάσει κάθε μέτρο συσχετισμού , αυτογνωσίας και αυτάρκειας αντίληψης !
Οι πιο ισχυρές οικονομίες ίσως θιχτούν μέσω του ευρωομολόγου, αφού θα δανείζονται ακριβότερα από ότι σήμερα ! Αλλά γνωρίζουν πάρα πολύ καλά, τον τρόπο ισοσκελισμού μιας τέτοιας διαφοράς, με τον κυνικό τρόπο : πουλήστε την Ακρόπολη και όλα σας τα ασημικά (τα χρυσαφικά πρόλαβε άλλος και τα πήρε !).
Θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα φέρει περισσότερη ύφεση, περισσότερη δυστυχία στους λαούς, αφού οι κυβερνήσεις τους θα πρέπει να καλύπτουν τα ατελείωτα δάνεια με τους υπέρογκους τόκους (όταν το δικό μας χρέος θα είναι στα ύψη των 700 δις το 2015 !).
Σαν να λέμε, πως η έκδοση ευρωομολόγου δεν είναι η λύση των λαών και των οικονομιών τους, αλλά των κυβερνήσεων και των τραπεζιτών που εκπροσωπούν !
Φυσικά να μην ξεχάσω να αναφέρω, πως μια τέτοια αποδοχή για ένα κράτος και στην προκειμένη η χώρα μας, θα μπορούσε ίσως να βοηθήσει, αν οι εξαγωγές και η παραγωγικότητα (όταν λέμε παραγωγικότητα εννοούμε όχι να δουλεύουμε περισσότερο, αλλά να παράγουμε αυτά που δολίως μας αφαίρεσαν να παράγουμε), ώστε να μπορέσει να υπερσκελίσει και να παρουσιάσει πλεόνασμα ο κρατικός προϋπολογισμός. Αν βλέπετε εσείς με τα σημερινά δεδομένα αυτό ως εφικτό (απαιτεί χρόνια), μια χώρα που για δεκαετίες έμαθε να παρέχει υπηρεσίες και όχι παραγωγές με σύγχρονους τεχνολογικούς εξοπλισμούς, ίσως να χρειαστεί να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό ! Για την ιστορία παραθέτω μία παράγραφο από το Κέρδος (για ολόκληρο το άρθρο πατήστε στο link http://www.kerdos.gr/ ), για να δείτε, πως τα μνημόνια μπήκαν στην χώρα όχι από μόνα τους, αλλά γιατί ακριβώς κάποιος τα έφερε και κάποιοι άλλοι τα υποστήριξαν με τους χειρισμούς τους :
**...Υπενθυμίζω ότι τον Φεβρουάριο του 2010 (προ μνημονίου) ο Ακερμαν είχε σχεδιάσει πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, το οποίο πρόβλεπε η Deutsche Bank να δανεισθεί από τις χρηματαγορές 20 δισ. ευρώ για να τα δώσει στην Ελλάδα και έτσι να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της. Μάλιστα, όπως είχε αποκαλυφθεί στον γερμανικό Τύπο, είχε ήδη συμφωνήσει με τη γερμανική κρατική τράπεζα επενδύσεων KfW και τη γαλλική CDC να δώσουν από 5 δισ. ευρώ η κάθε μία. Ως αντάλλαγμα, η Ελλάδα έπρεπε να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της - είχε συστήσει μάλιστα μία διεπιστημονική ομάδα για τους Ελληνες, η οποία ήταν έτοιμη «να δράσει άμεσα και συγκεκριμένα».
Το σχέδιο απορρίφθηκε από σύμβουλο της γερμανικής κυβέρνησης, με το σκεπτικό ότι παραβίαζε τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Ενδεχομένως, εάν το σχέδιο αυτό προχωρούσε να μην φτάναμε στα μνημόνια και όλα όσα ακολούθησαν. Κάπως, έτσι, όμως, γράφεται η ιστορία..
Ασπασία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου