a.readmore { /* CSS properties go here */ }
Καλώς ορίσατε στην μάχη της Αναζήτησης.

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Στο στόχαστρο των ΗΠΑ για μπίζνες στο Ιράν


Ο Βίκτωρ Ρέστης βρέθηκε στο στόχαστρο
Ο Βίκτωρ Ρέστης βρέθηκε στο στόχαστρο ισχυρής φιλοϊσραηλινής ΜΚΟ, στο ΔΣ της οποίας συμμετέχουν πρώην διπλωμάτες και αρχηγοί υπηρεσιών πληροφοριών.
«Οι κεραίες των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ ήταν ανέκαθεν ιδιαιτέρως ευαίσθητες και ανακάλυπταν λεπτομέρειες ακόμη και στην άλλη άκρη της Γης για να προστατεύσουν, όπως αυτές αντιλαμβάνονται, τα συμφέροντα της χώρας τους». Το σχόλιο ανήκει σε έμπειρο διπλωμάτη, ο οποίος είναι σε θέση να γνωρίζει πως όταν τα εξελιγμένα συστήματα παρακολούθησης των ΗΠΑ βάλουν στο στόχαστρο κάποιο πρόσωπο ή εταιρεία δύσκολα θα τους ξεφύγει. Φαίνεται λοιπόν ότι σε αυτήν την παγίδα έπεσαν, μεταξύ άλλων, και οι δραστηριότητες του νεόκοπου εφοπλιστή Δ. Κάμπη, τον οποίο οι ΗΠΑ συνδέουν με τον Β. Ρέστη και ισχυρίζονται πως η εταιρεία του πρώτου προέβη σε παράνομες συναλλαγές με το Ιράν για τη μεταφορά πετρελαίου παρά το εμπάργκο. Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πηγές, υψηλόβαθμος Αμερικανός παράγων σε επαφές που είχε εσχάτως στην Αθήνα σε ανώτατο επίπεδο φέρεται να ενημέρωσε σχετικώς εξηγώντας το υψηλό ενδιαφέρον της χώρας του για ριζική αντιμετώπιση παρόμοιων προβλημάτων. Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν πως η ελληνική πλευρά δήλωσε πως θα διευκολύνει με κάθε νόμιμο τρόπο τις σχετικές έρευνες προκειμένου να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης. Η επιστολή της UANI στον Β. Ρέστη, την οποία υπογράφει ο πρόεδρός της Μαρκ Ουάλας. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια δημόσια διαμάχη -που πλέον μετατρέπεται σε δικαστική- στην οποία ο Βίκτωρας Ρέστης έχει συρθεί από μια πολύ ισχυρή Μη Κυβερνητική Οργάνωση των ΗΠΑ, την UANI (United Against Nuclear Iran- Ενωμένοι Ενάντια στο Πυρηνικό Ιράν), μια ομάδα άσκησης πολιτικής πίεσης προς την αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου αυτή να γίνει σκληρότερη απέναντι στο Ιράν και σε όσους συναλλάσσονται με αυτό. Η συγκεκριμένη οργάνωση καταγγέλλει τον κ. Ρέστη για κάτι πολύ σοβαρό, όπως τουλάχιστον το βλέπουν οι Αμερικανοί: την ύπαρξη οικονομικών δοσοληψιών με την Τεχεράνη.
Σε επιστολή που έστειλε στον ίδιο τον κ. Ρέστη στις 13 Μαΐου 2013, η UANI αναφέρει ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η Τράπεζα FBB, που ήταν, μέχρι πρόσφατα, συμφερόντων του, διαπραγματευόταν -με την παρεμβολή του Δ. Κάμπη ως μεσάζοντος- με ιρανικά κρατικά fund προκειμένου αυτά να μπουν στη μετοχική σύνθεσή της. Σύμφωνα με τις καταγγελίες της UANI, ο κ. Κάμπης γνωστοποίησε στους ιθύνοντες της FBB ότι οι Ιρανοί επιθυμούσαν να κάνουν στην τράπεζα του Β. Ρέστη επένδυση δισεκατομμυρίων. Σε αντάλλαγμα, το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα διευκόλυνε τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις που συνεργάζονται με το ιρανικό υπουργείο Πετρελαίου στη μεταφορά του ιρανικού πετρελαίου στις ξένες αγορές, παρακάμπτοντας το διεθνές εμπάργκο. Επιπλέον, ο επικεφαλής της UANI, Μαρκ Ουάλας, στην ίδια επιστολή σημείωνε πως υπάρχουν στοιχεία ότι και μια άλλη εταιρεία του Β. Ρέστη, η ναυτιλιακή EST, χρησιμοποιείται για να σπάει το εμπάργκο. Ο κ. Ουάλας το αποδίδει στην οικονομική δυσπραγία του Β. Ρέστη.
«Τόσο μέσω δημόσιων όσο και μέσω ιδιωτικών πηγών, η UANI γνωρίζει τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζετε εσείς και ορισμένες εταιρείες του Ομίλου Ρέστη». Κατόπιν αναφέρεται στις οικονομικές περιπέτειες της FBB, αλλά και σε άλλες νομικές δυσκολίες του επιχειρηματία, για να τον προειδοποιήσει τελικά ότι «αυτές οι σημαντικές προσωπικές οικονομικές και νομικές δυσκολίες, άσχετα με το πόσο μεγάλες είναι, δεν σας προσφέρουν δικαιολογία για την παροχή ζωτικών υπηρεσιών στο ιρανικό καθεστώς». Και προς το τέλος της επιστολής ο τόνος γίνεται αυστηρότερος: «Τα γεγονότα είναι ξεκάθαρα. Εσείς, από κοινού με τις επιχειρήσεις σας, FBB και EST, και με τη βοήθεια του Κάμπη, εκπροσωπείτε τα έκνομα συμφέροντα του ιρανικού καθεστώτος».
Το πρώτο «γράμμα» της UANI ακολούθησαν άλλα τρία μέσα στον Μάιο και τον Ιούνιο. Σε όλα η οργάνωση καλούσε τον Β. Ρέστη να υπογράψει μια ένορκη δήλωση με την οποία να αρνείται την εμπλοκή του σε δουλειές με το Ιράν, να επιτρέψει την έρευνα στις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις του από νομικούς οι οποίοι θα κάνουν μια ανεξάρτητη γνωμοδότηση για το θέμα, καθώς και να δώσει πρόσβαση στα έγγραφα εκείνα που θα ξεκαθαρίσουν τη σχέση του με τις ιρανικές εταιρείες και τον Κάμπη. Επειτα από ανταλλαγή μηνυμάτων με τον επιχειρηματία, στις 15 Ιουλίου η UANI κάλεσε τις αμερικανικές αρχές να ερευνήσουν τα στοιχεία που διαθέτει για τον Β. Ρέστη και τις επιχειρήσεις του. Από τη μεριά του, ο Βίκτωρας Ρέστης έχει επανειλημμένως αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με το Ιράν, επικαλούμενος και το γεγονός ότι η μητέρα του είναι Εβραία και, ως εκ τούτου, είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος πάνω στο ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Τόσο ο ίδιος όσο και ο Δημήτρης Κάμπης έχουν διαψεύσει ότι υπάρχουν επιχειρηματικοί δεσμοί μεταξύ τους.

Τη Δευτέρα, λίγες ώρες προτού ο Βίκτωρας Ρέστης συλληφθεί στην Αθήνα, έγινε γνωστό ότι οι Αμερικανοί δικηγόροι του κατέθεσαν στις 19 Ιουλίου αγωγή εναντίον της UANI, του προέδρου της Ουάλας, του διευθύνοντος συμβούλου και του διευθυντή επικοινωνίας της. Με αυτήν επιδιώκεται η απόσυρση του δυσφημιστικού -κατά την πλευρά Ρέστη- περιεχομένου της ιστοσελίδας της UANI, καθώς και αποζημίωση με το ποσό των 2 δισ. δολαρίων συν τα δικαστικά έξοδα. Στη διάθεσή της η UANI έχει ορισμένα έγγραφα των οποίων το περιεχόμενο έχει γνωστοποιήσει, ενώ δεν αποκλείεται να έχει και «κρυφά χαρτιά». Ηδη, πάντως, έχει επιδείξει δύο έγγραφα που στάλθηκαν προς τον Βίκτωρα Ρέστη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της FBB, Χρήστο Καζαντζή. Το πρώτο έχει αποστολέα τον Δ. Κάμπη, τον άνθρωπο που οι Αμερικανοί θεωρούν πράκτορα των συμφερόντων της NITC, της εταιρείας που ελέγχει τον κρατικό στόλο δεξαμενόπλοιων του Ιράν. Σε αυτό προτείνεται από τον Δ. Κάμπη να μπουν ιρανικά κεφάλαια στη FBB με τη μεσολάβηση της συμβουλετικής εταιρείας του, Athene Consulting House. Το δεύτερο ντοκουμέντο έχει τον ίδιο παραλήπτη, δηλαδή τον Β. Ρέστη, αλλά είναι ανυπόγραφο. Σε αυτό δίνεται η εντύπωση πως η FBB προσέλαβε την κυπριακή συμβουλευτική εταιρεία Concept Consulting για να την καθοδηγήσει για μια συναλλαγή με εκπροσώπους της ιρανικής κυβέρνησης, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του πρακτορείου ναυτιλιακών ειδήσεων TradeWinds. Αμφότερα τα μηνύματα που διαθέτει η UANI έχουν ημερομηνία 25 Απριλίου του 2012…
UANI: Με συνταγή μυστικών υπηρεσιών
Iδρυτές της UANI υπήρξαν ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και ο Ντένις Ρος, διπλωμάτες που υπηρέτησαν και στην αμερικανική κυβέρνηση, ενώ σημερινός πρόεδρός της είναι ο Μαρκ Ουάλας, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Η οργάνωση ελέγχεται από ένα συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν -μεταξύ πολλών άλλων- ο Μέιρ Ντάγκαν, διευθυντής της Μοσάντ την περίοδο 2002-2011, η Φράνσις Τάουνσεντ, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας στην κυβέρνηση Μπους του νεότερου, ο Ρίτσαρντ Ντίαρλοβ, πρώην επικεφαλής της βρετανικής ΜΙ6, ο Ογκουστ Χάνινγκ πρώην επικεφαλής της γερμανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας πληροφοριών ΒΝD. Από το συμβούλιο της UANI έχουν περάσει και άλλα τρανταχτά ονόματα του κόσμου των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών, όπως ο Τζέιμς Γούλσεϊ, διευθυντής της CIA επί Κλίντον. Ο Γούλσεϊ είναι επικεφαλής άλλων παρόμοιων οργανώσεων και ινστιτούτων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας και στην πράξη λειτουργούν σαν ομάδες πολιτικής πίεσης ενάντια στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Για να ξέρουμε γιατί μπήκε στο στόχαστρο της δικαιοσύνης ο Βίκτωρ Ρέστης καίτοι Εβραίος. Τα υψηλά πρόσωπα της ΜΚΟ εξ αιτίας της οποίας ξεκίνησε το ανθρωποκυνηγητό, θεωρούν το Ιράν πιο επικίνδυνο από αυτούς που κατέχουν πυρηνικό οπλοστάσιο και με το πρόσχημα αυτό, δεν επιτρέπουν στο Ιράν να αναπτύξει το πυρηνικό του πρόγραμμα, χωρίς παράλληλα από πλευράς τους να μιλούν για τα πυρηνικά των άλλων χωρών. Άλλωστε αυτή η ΜΚΟ είναι ειδικού σκοπού, χαρτοφυλάκιο ..... τα πυρηνικά του Ιράν. Ο δε άλλος κατηγορείτε πως με παράνομο τρόπο, διευκόλυνε τις ναυτιλιακές εταιρείες για την μεταφορά του Ιρανικού πετρελαίου, παρακάμπτοντας το εμπάργκο. Έχει και ο φιλελευθερισμός, τους ....... περιορισμούς του και τα ..... επίπεδά του .......

Στο στόχαστρο των ΗΠΑ για μπίζνες στο Ιράν


Ο Βίκτωρ Ρέστης βρέθηκε στο στόχαστρο
Ο Βίκτωρ Ρέστης βρέθηκε στο στόχαστρο ισχυρής φιλοϊσραηλινής ΜΚΟ, στο ΔΣ της οποίας συμμετέχουν πρώην διπλωμάτες και αρχηγοί υπηρεσιών πληροφοριών.
«Οι κεραίες των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ ήταν ανέκαθεν ιδιαιτέρως ευαίσθητες και ανακάλυπταν λεπτομέρειες ακόμη και στην άλλη άκρη της Γης για να προστατεύσουν, όπως αυτές αντιλαμβάνονται, τα συμφέροντα της χώρας τους». Το σχόλιο ανήκει σε έμπειρο διπλωμάτη, ο οποίος είναι σε θέση να γνωρίζει πως όταν τα εξελιγμένα συστήματα παρακολούθησης των ΗΠΑ βάλουν στο στόχαστρο κάποιο πρόσωπο ή εταιρεία δύσκολα θα τους ξεφύγει. Φαίνεται λοιπόν ότι σε αυτήν την παγίδα έπεσαν, μεταξύ άλλων, και οι δραστηριότητες του νεόκοπου εφοπλιστή Δ. Κάμπη, τον οποίο οι ΗΠΑ συνδέουν με τον Β. Ρέστη και ισχυρίζονται πως η εταιρεία του πρώτου προέβη σε παράνομες συναλλαγές με το Ιράν για τη μεταφορά πετρελαίου παρά το εμπάργκο. Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πηγές, υψηλόβαθμος Αμερικανός παράγων σε επαφές που είχε εσχάτως στην Αθήνα σε ανώτατο επίπεδο φέρεται να ενημέρωσε σχετικώς εξηγώντας το υψηλό ενδιαφέρον της χώρας του για ριζική αντιμετώπιση παρόμοιων προβλημάτων. Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν πως η ελληνική πλευρά δήλωσε πως θα διευκολύνει με κάθε νόμιμο τρόπο τις σχετικές έρευνες προκειμένου να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης. Η επιστολή της UANI στον Β. Ρέστη, την οποία υπογράφει ο πρόεδρός της Μαρκ Ουάλας. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια δημόσια διαμάχη -που πλέον μετατρέπεται σε δικαστική- στην οποία ο Βίκτωρας Ρέστης έχει συρθεί από μια πολύ ισχυρή Μη Κυβερνητική Οργάνωση των ΗΠΑ, την UANI (United Against Nuclear Iran- Ενωμένοι Ενάντια στο Πυρηνικό Ιράν), μια ομάδα άσκησης πολιτικής πίεσης προς την αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου αυτή να γίνει σκληρότερη απέναντι στο Ιράν και σε όσους συναλλάσσονται με αυτό. Η συγκεκριμένη οργάνωση καταγγέλλει τον κ. Ρέστη για κάτι πολύ σοβαρό, όπως τουλάχιστον το βλέπουν οι Αμερικανοί: την ύπαρξη οικονομικών δοσοληψιών με την Τεχεράνη.
Σε επιστολή που έστειλε στον ίδιο τον κ. Ρέστη στις 13 Μαΐου 2013, η UANI αναφέρει ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η Τράπεζα FBB, που ήταν, μέχρι πρόσφατα, συμφερόντων του, διαπραγματευόταν -με την παρεμβολή του Δ. Κάμπη ως μεσάζοντος- με ιρανικά κρατικά fund προκειμένου αυτά να μπουν στη μετοχική σύνθεσή της. Σύμφωνα με τις καταγγελίες της UANI, ο κ. Κάμπης γνωστοποίησε στους ιθύνοντες της FBB ότι οι Ιρανοί επιθυμούσαν να κάνουν στην τράπεζα του Β. Ρέστη επένδυση δισεκατομμυρίων. Σε αντάλλαγμα, το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα διευκόλυνε τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις που συνεργάζονται με το ιρανικό υπουργείο Πετρελαίου στη μεταφορά του ιρανικού πετρελαίου στις ξένες αγορές, παρακάμπτοντας το διεθνές εμπάργκο. Επιπλέον, ο επικεφαλής της UANI, Μαρκ Ουάλας, στην ίδια επιστολή σημείωνε πως υπάρχουν στοιχεία ότι και μια άλλη εταιρεία του Β. Ρέστη, η ναυτιλιακή EST, χρησιμοποιείται για να σπάει το εμπάργκο. Ο κ. Ουάλας το αποδίδει στην οικονομική δυσπραγία του Β. Ρέστη.
«Τόσο μέσω δημόσιων όσο και μέσω ιδιωτικών πηγών, η UANI γνωρίζει τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζετε εσείς και ορισμένες εταιρείες του Ομίλου Ρέστη». Κατόπιν αναφέρεται στις οικονομικές περιπέτειες της FBB, αλλά και σε άλλες νομικές δυσκολίες του επιχειρηματία, για να τον προειδοποιήσει τελικά ότι «αυτές οι σημαντικές προσωπικές οικονομικές και νομικές δυσκολίες, άσχετα με το πόσο μεγάλες είναι, δεν σας προσφέρουν δικαιολογία για την παροχή ζωτικών υπηρεσιών στο ιρανικό καθεστώς». Και προς το τέλος της επιστολής ο τόνος γίνεται αυστηρότερος: «Τα γεγονότα είναι ξεκάθαρα. Εσείς, από κοινού με τις επιχειρήσεις σας, FBB και EST, και με τη βοήθεια του Κάμπη, εκπροσωπείτε τα έκνομα συμφέροντα του ιρανικού καθεστώτος».
Το πρώτο «γράμμα» της UANI ακολούθησαν άλλα τρία μέσα στον Μάιο και τον Ιούνιο. Σε όλα η οργάνωση καλούσε τον Β. Ρέστη να υπογράψει μια ένορκη δήλωση με την οποία να αρνείται την εμπλοκή του σε δουλειές με το Ιράν, να επιτρέψει την έρευνα στις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις του από νομικούς οι οποίοι θα κάνουν μια ανεξάρτητη γνωμοδότηση για το θέμα, καθώς και να δώσει πρόσβαση στα έγγραφα εκείνα που θα ξεκαθαρίσουν τη σχέση του με τις ιρανικές εταιρείες και τον Κάμπη. Επειτα από ανταλλαγή μηνυμάτων με τον επιχειρηματία, στις 15 Ιουλίου η UANI κάλεσε τις αμερικανικές αρχές να ερευνήσουν τα στοιχεία που διαθέτει για τον Β. Ρέστη και τις επιχειρήσεις του. Από τη μεριά του, ο Βίκτωρας Ρέστης έχει επανειλημμένως αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με το Ιράν, επικαλούμενος και το γεγονός ότι η μητέρα του είναι Εβραία και, ως εκ τούτου, είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος πάνω στο ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Τόσο ο ίδιος όσο και ο Δημήτρης Κάμπης έχουν διαψεύσει ότι υπάρχουν επιχειρηματικοί δεσμοί μεταξύ τους.

Τη Δευτέρα, λίγες ώρες προτού ο Βίκτωρας Ρέστης συλληφθεί στην Αθήνα, έγινε γνωστό ότι οι Αμερικανοί δικηγόροι του κατέθεσαν στις 19 Ιουλίου αγωγή εναντίον της UANI, του προέδρου της Ουάλας, του διευθύνοντος συμβούλου και του διευθυντή επικοινωνίας της. Με αυτήν επιδιώκεται η απόσυρση του δυσφημιστικού -κατά την πλευρά Ρέστη- περιεχομένου της ιστοσελίδας της UANI, καθώς και αποζημίωση με το ποσό των 2 δισ. δολαρίων συν τα δικαστικά έξοδα. Στη διάθεσή της η UANI έχει ορισμένα έγγραφα των οποίων το περιεχόμενο έχει γνωστοποιήσει, ενώ δεν αποκλείεται να έχει και «κρυφά χαρτιά». Ηδη, πάντως, έχει επιδείξει δύο έγγραφα που στάλθηκαν προς τον Βίκτωρα Ρέστη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της FBB, Χρήστο Καζαντζή. Το πρώτο έχει αποστολέα τον Δ. Κάμπη, τον άνθρωπο που οι Αμερικανοί θεωρούν πράκτορα των συμφερόντων της NITC, της εταιρείας που ελέγχει τον κρατικό στόλο δεξαμενόπλοιων του Ιράν. Σε αυτό προτείνεται από τον Δ. Κάμπη να μπουν ιρανικά κεφάλαια στη FBB με τη μεσολάβηση της συμβουλετικής εταιρείας του, Athene Consulting House. Το δεύτερο ντοκουμέντο έχει τον ίδιο παραλήπτη, δηλαδή τον Β. Ρέστη, αλλά είναι ανυπόγραφο. Σε αυτό δίνεται η εντύπωση πως η FBB προσέλαβε την κυπριακή συμβουλευτική εταιρεία Concept Consulting για να την καθοδηγήσει για μια συναλλαγή με εκπροσώπους της ιρανικής κυβέρνησης, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του πρακτορείου ναυτιλιακών ειδήσεων TradeWinds. Αμφότερα τα μηνύματα που διαθέτει η UANI έχουν ημερομηνία 25 Απριλίου του 2012…
UANI: Με συνταγή μυστικών υπηρεσιών
Iδρυτές της UANI υπήρξαν ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και ο Ντένις Ρος, διπλωμάτες που υπηρέτησαν και στην αμερικανική κυβέρνηση, ενώ σημερινός πρόεδρός της είναι ο Μαρκ Ουάλας, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Η οργάνωση ελέγχεται από ένα συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν -μεταξύ πολλών άλλων- ο Μέιρ Ντάγκαν, διευθυντής της Μοσάντ την περίοδο 2002-2011, η Φράνσις Τάουνσεντ, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας στην κυβέρνηση Μπους του νεότερου, ο Ρίτσαρντ Ντίαρλοβ, πρώην επικεφαλής της βρετανικής ΜΙ6, ο Ογκουστ Χάνινγκ πρώην επικεφαλής της γερμανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας πληροφοριών ΒΝD. Από το συμβούλιο της UANI έχουν περάσει και άλλα τρανταχτά ονόματα του κόσμου των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών, όπως ο Τζέιμς Γούλσεϊ, διευθυντής της CIA επί Κλίντον. Ο Γούλσεϊ είναι επικεφαλής άλλων παρόμοιων οργανώσεων και ινστιτούτων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας και στην πράξη λειτουργούν σαν ομάδες πολιτικής πίεσης ενάντια στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου