a.readmore { /* CSS properties go here */ }
Καλώς ορίσατε στην μάχη της Αναζήτησης.

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Α : διαβάζοντας κάποιο άρθρο και τα σχόλια του, μέσω link αναγνώστη βρέθηκα στο melos tou laos όπου διάβασα χωρίς να γνωρίζω αν αληθεύει ή όχι, πως ο Καμμένος συμπεριέλαβε στους Ανεξάρτητους πολίτες, τον δημοσιογράφο Κασιμάτη Βασίλη,  ο οποίος εκθέτει τοποθετήσεις και εξηγήσεις περί της αυτονομίας της Κρήτης. 
Το άρθρο του παρατίθεται κάτω από το σχόλιο μου.  Αν είμαστε αντικειμενικοί διαβάζοντάς το, δεν μπορούμε με μια μονοκονδυλιά να απορρίψουμε τις απόψεις του , διότι ως συνήθως κάθε πλευρά έχει και τα δίκια της.  Η πολιτική εξάλλου της πολιτείας όλα τα μεταπολιτευτικά χρόνια, υπήρξε προς όλες τις κατευθύνσεις της χώρας, καταστροφική, διασπαστική, διαλυτική. Το καταλαβαίνουμε πλέον όλοι μας.  Όσο όμως για την άποψη, πως ο Βενιζέλος ελευθέρωσε την Κρήτη μόνον για το οικονομικό όφελος που θα προστίθετο στην Ελλαδική οικονομία, δεν συμφωνώ.  Μπορεί πρακτικά αυτό να συνέβη και να συμβαίνει, καθ'  όσον το νησί έχει μοναδική βιοποικιλότητα, πλούτο γης, εύκρατο κλίμα, περιτριγυρισμένο με ενεργειακό πλούτο, ανέκαθεν στο σταυροδρόμι του διεθνούς εμπορίου και μια βαριά ιστορία.  Δεν τονίζει όμως, πως αν οι μεγάλες δυνάμεις δεν τους ενδιέφεραν για δικό τους πρώτα όφελος η Κρήτη, δεν θα την διαιρούσαν σε 4 μέρη (Άγγλοι διοικούσαν το νομό Ηρακλείου, Ρώσοι το νόμο Ρεθύμνου, Γάλλοι το νομό Λασιθίου και  Ιταλοί τους νομούς Χανίων και Σφακιών) πριν την ένωσή της με την Ελλάδα, τότε η κατοχή του νησιού απ' τους Οθωμανούς καλά θα κρατούσε ακόμα. 
Σήμερα επιστρέφουν να εισπράξουν ό,τι  με σχεδιασμό ετών : πολεμικών και πολιτικών ελιγμών κατέστρωναν, όχι μόνον για την Κρήτη, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα και την ανθρωπότητα. Προς τι το παράθυρο του δημοψηφίσματος ;; Να γίνει κρίση αν τα περάσαμε μαζί καλά ;; Και καλά τα περάσαμε και κακά και πάλι μαζί σήμερα τα περνάμε ολέθρια. Άρα λοιπόν δεν είναι θέμα ανεξαρτησίας ή διάσπασης ή εμφύλιας διαφοράς, που μόνον άλλες αιτίες υπηρετεί. Αλλά μιας καλλίτερης συνεννόησης και συνεργασίας με την κεντρική εξουσία του κράτους, που κάποτε θα πρέπει να γίνει Ελληνική και όχι ξένων συμφερόντων.  Με σωστές Εθνικές πολιτικές, όχι μόνον η Κρήτη θα ήταν κερδισμένη αλλά θα μπορούσε να τονωθεί και να αξιοποιηθεί κάθε περιοχή και κάθε σπιθαμή αυτής της πλούσιας χώρας, από Θράκη μέχρι Κρήτη και από Αιγαίο μέχρι Ιόνιο. Όλες οι σπιθαμές υπέρ του συμφέροντος μιας μονοιασμένης χώρας.  Αντί να περιστρέφεται,  σε τοπικού χαρακτήρα συμφέροντος, λόγω ίσως διαφορετικών πολλών υποσχόμενων μεταχειρίσεων και προνομίων, που θα έχουν εξαγοράσει τις πόρτες, τα παράθυρα και τις καρέκλες. Άλλαξε τίποτα ;;;
Το θέμα λοιπόν είναι πολιτικό. Σίγουρα δεν ξεγέλασαν εσάς περισσότερο από μας. Αντίθετα όμως ο ζυγαριά έγερνε εξ αιτίας σας, σε αυτούς που μας κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια . Σε αυτούς που μας ξεγέλασαν όλους μαζί και όχι χώρια.


Όταν το συμφέρον είτε ατομικό είτε τοπικό, κοιτάζει την βελόνα του διαβήτη που βρίσκεται στο κέντρο, παραβλέποντας τον κύκλο που το περιβάλει, τότε και το κέντρο και ο διαβήτης χάνουν την αξία τους, γιατί από μόνα τους δεν έχουν . Το κέντρο σήμερα υπάρχει και αύριο μπορεί να έχει μετατοπιστεί, για διάφορους γνωστούς και άγνωστους λόγους. Αυτή θεωρώ ως μια δημοκρατική απάντηση, σε κάθε δικαιωματική έκθεση απόψεως.
Ας μας απαντήσει λοιπόν επίσης και ο κ. Καμμένος, αν όντως ισχύει η προσχώρηση και τι πιστεύει στο επίμαχο θέμα. Τίποτα δεν είναι κακό, ει μη μόνον ο σκοπός και η αιτία της ύπαρξής του.
=========================================================================



 
Πολλοί μιλούν για αυτονομία. Που οδεύουμε;
  • Περί αυτονομίας ο λόγος;
  • Η χώρα έχει πια βυθιστεί σε ένα οδυνηρό για το τόπο και τους πολίτες του, τέλμα.
  • Η Κρήτη τα ίδια!
  • Είναι ίσως η ώρα να πέσουν οι μάσκες;
     28/5/10

του Βασίλη Κασιμάτη

Το ΔΝΤ είναι πια για τα καλά, ο απόλυτος άρχοντας του Ελληνικού παιχνιδιού. Ότι μας ζητούν, εμείς θα εκτελούμε. Μόνο που αυτοί που τα ζητούν είναι κυρίαρχα εκτός Ελλάδας, εκτός Ευρώπης και κυρίως εκτός πραγματικότητας.
Και λέμε εκτός πραγματικότητας διότι απλούστατα ποιος λογικός νομοθέτης ή οικονομολόγος θα πίεζε σε ασφυκτικό σημείο πολίτες μιας χώρας που ήδη βρίσκονται στο σύνολό τους στο κατώφλι της ομοιογενούς χρεοκοπίας, απόρροια ενός σαθρού συστήματος, ενός συστήματος που τους κατάκλεβε όλα αυτά τα χρόνια και το σπουδαιότερο οι υπεύθυνοι θα μείνουν παντελώς ατιμώρητοι και ανενόχλητοι να ξεκοκαλίζουν το βιος και τους κόπους ετών, όλων του Ελληνικού λαού.
Πρόσφατο παράδειγμα η κυνική δήλωση του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη για την SIEMENS. «Ναι τα πήρα. Μόνο 200,000 ευρώ. Όλοι τα "πιάνουν", γιατί απορείτε;» απάντησε στην εξεταστική επιτροπή!
Και ο λαός πεινά!
Δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για δυναμικές κινητοποιήσεις στο άμεσα προσεχές μέλλον. Πολύ μιλούν επίσης ακόμα και λαϊκές εξεγέρσεις ή ακόμα και  για επαναστάσεις.
Και πολλοί είναι αυτοί που ρωτούν. Γιατί; Γιατί η Κρήτη πρέπει να βρίσκεται στην ίδια μοίρα με την υπόλοιπη Ελλάδα, ακούγεται από χιλιάδες στόματα σε όλο το νησί;. Γιατί η υπερ-πλουτοπαραγωγική Κρήτη με τους υπερ-εργατικούς της κατοίκους και την ευλογημένη από το Θεό καρποφόρα γη, πρέπει να αντιμετωπίζει λίαν σοβαρό πρόβλημα ουσιαστικής επιβίωσης;
Και ερχόμαστε στο δια ταύτα.
Η εφημερίδα μας τολμάει για πρώτη φορά στη δημοσιογραφικά χρονικά του τόπου, να ασχοληθεί με ένα θέμα που σιγοκαίει, με ένα θέμα που πονάει πολλούς «γείτονες», με ένα θέμα που πιότερο τώρα παρά ποτέ δείχνει να καταλαμβάνει ολοένα και περισσότερο χώρο στις συζητήσεις των Κρητικών όλου του νησιού.
Μάλιστα πολλοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο και το γνωρίζει όλη η Ελλάδα αυτό, για το δημοψήφισμα του 2012 και ότι το έχουν θάψει κάποιοι μεθοδευμένα, εδώ και πολλά χρόνια. Υψηλόβαθμα στελέχη της σημερινή μας κοινωνίας θεωρούν ότι τέτοιο θέμα δεν υφίσταται. Εμείς μπορεί και να συμφωνήσουμε! Γιατί να περιμένει ο Κρητικός το 2012, όταν το σπίτι του καίγεται σήμερα;
Αυτονομία είτε διοικητική είτε οικονομική, στη Κρήτη;
Το θέμα αυτό αγαπητοί αναγνώστες είναι πολυσυζητημένο στη Κρήτη, εντούτοις όμως κανένας δεν τολμά να το φέρει σε δημόσια διαβούλευση.
Αναρωτιέται κανείς γιατί;
Μήπως δεν συμφέρει κεντρικά οικονομικά όργανα και φατρίες αυτό;
Εμείς πάντως σαν εφημερίδα και επειδή δεν μπορούμε να γυρίζουμε άλλο το πρόσωπό μας στο πρόβλημα, επειδή έχουμε ιερή υποχρέωση έναντι των αναγνωστών μας, επειδή φέρουμε ευθύνη στην ολιγωρία και επειδή η ιστορία μας κρίνει όλους, τολμούμε να αγγίξουμε το ζήτημα, προσεγγίζοντας το με όσο πιο υπεύθυνο και χρηστικό τρόπο γίνεται, καταγράφοντας τον παλμό των απανταχού Κρητικών και σημειώνοντας την λαϊκή βούληση, παραθέτοντας μια σειρά από στοιχεία με τα οποία είτε συμφωνούμε ως δημοσιογράφοι, είτε διαφωνούμε, οφείλουμε όμως να τα παρουσιάσουμε δίχως ρεβανσιστικές τάσεις.
Από τη μια βλέπουμε πολιτικούς & οργανώσεις να κατηγορούν όσους Κρητικούς τολμούν να το σκεφτούν και να τους αποκαλούν προδότες, ανιστόρητους, ακόμα και ανεγκέφαλους.
Ότι ίσως κατευθύνονται από ξένα κέντρα. Γιατί;
Μας προβληματίζει έντονα αυτό το γεγονός. Απλή σκέψη απλών πολιτών που βλέπουν το αυτονόητο και εκφράζονται. Γιατί οι θεσμικοί άρχοντες της χώρας και κυρίως της πολιτικής ηγεσίας γυρνούν το πρόσωπό τους στο πρόβλημα, αλλά και στη Κρήτη, κινδυνολογώντας και παρουσιάζοντας «Θερβαντικούς Ήρωες» κατά των Κρητικών.
Η Κρήτη όμως είναι ένας πλούσιος τόπος, με τεράστιο όγκο παραγωγής και εργατικούς ανθρώπους. Γιατί να πεινά;
Αυτός είναι λοιπόν ένας απλός και απόλυτα ορθολογικός συλλογισμός και σίγουρα δεν δύναται να κρύβει ούτε αλλότρια συμφέροντα, ούτε ξένες νουθεσίες, λέμε εύλογα εμείς.
Κρήτη
Η Κρήτη θεωρείται από πολλούς η πιο πλουτοπαραγωγική περιφέρεια της Μεσογείου και μια από τις πιο «ευλογημένες» σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Έρευνες και στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η Κρήτη αποτελεί το:
  • 36% του Ελληνικού τουρισμού,
  • 3η γεωργική δύναμη πανελλαδικά,
  • 1η σε κτηνοτροφία, αστείρευτη σε νερό και πολλές πρώτες ύλες,
  • με σημαντική ανάπτυξη στη βιοτεχνία και ελαφρά βιομηχανία,
  • με πολιτισμό, κουλτούρα και ιστορία που όμοια δεν έχει όλη η Ελλάδα,
  • με ακτοπλοΐα που διοικεί κατ΄ουσίαν τις Ελληνικές θάλασσες,
  • με επιχειρηματικά μυαλά που διαπρέπουν τόσο εντός όσο και κυρίως, εκτός Κρήτης, με απεριόριστες ακόμα δυνατότητες ανάπτυξης,
  • με πανεπιστήμια τα οποία μορφώνουν χρόνια τώρα, εκατομμύρια Ελληνόπουλα
και τόσα άλλα που φτάνουν να γεμίσουν την ατζέντα και του πλέον δύσπιστου οικονομολόγου ή τεχνοκράτη
Κυρίες & κύριοι, όταν μιλάμε για την Κρήτη, κάνουμε λόγο για ένα τόπο με αιματοβαμμένη προσφορά για την λευτεριά της χώρας, που όμοια δεν διεκδικεί κανένα άλλο σημείο της Ελλάδας. Το χρέος μας όμως το κάναμε! Κραυγάζουν πολλοί πολίτες της νήσου. Εκεί που προσφέραμε όλες αυτές τις δεκαετίες, σέβονται τη προσφορά μας; Την αναγνωρίζουν; Την εκτιμούν;
Αναρωτιούνται πολλοί και οφείλουμε να τα καταγράψουμε.
Κάποιοι πάλι λένε ότι ο εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος μας ένωσε με την Ελλάδα. Το ερώτημα είναι όμως γιατί μας ένωσε; Μας ένωσε για το καλό της Κρήτης ή για το καλό της Ελλάδας. Διότι θυμόμαστε όλοι ότι όταν παρέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το 1910, η Ελλάδα έφτανε μέχρι την Λαμία. Με τη Κρητικό πλούτο και τη Κρητική λεβεντιά όμως, συνεισφέραμε ταμάλα στον αγώνα της απελευθέρωσης και φτάσαμε μέχρι τα «Παράλια».   Επομένως οφείλουμε να επαναλάβουμε αυτό που λένε όλοι. Το χρέος μας το κάναμε.

Γνωρίζουν  λέει ο Κρητικός λοιπόν, τα Ελληνόπουλα, ποιος ήταν ο Κωστής Γιαμπουδάκης, ο καπετάν Μιχαήλ Κόρακας, ποιος ήταν ο Σπύρος Καγιαλές - Καγιαλεδάκης και τόσους άλλους Κρήτες ήρωες, ή διδάσκονται σκόπιμα μόνο τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη και τον Παπαφλέσσα;
Από την άλλη πάλι, γιατί παραμένουν τα Κρητικόπουλα ανιστόρητα σε ότι σχετίζεται με τους ήρωες του τόπους τους και στα Ελληνικά σχολικά βιβλία οι αναφορές εστιάζονται μόνο στους Πελοποννήσιους και Μακεδόνες ήρωες;
Γιατί το Κρητικόπουλο δεν μαθαίνει ότι υπάρχουν 800 Κρητικοί τάφοι στην Μακεδονία, προγόνων μας που προσέφεραν τον αίμα τους υπό του Εθνάρχη Βενιζέλου στην εκστρατεία απελευθέρωσης της Βορείου Ελλάδας την δεκαετία 1910-1920.
Χαρήκαμε όμως όταν ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παγαγιώτης Ψωμιάδης, ως γνήσιος Μακεδόνας, ερχόμενος στο Ρέθυμνο τον περασμένο Νοέμβριο για τις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ., ευχαρίστησε δημόσια του Κρητικούς για την μεγάλη τους αυτή προσφορά μνημονεύοντας τους τάφους μας στην πατρίδα του.
Και για την Μάχη της Κρήτης; Εκεί τι να πούμε; Βιβλία και βιβλία στα οποία υποκλίνονται οι Ευρωπαίοι και συνομολόγησαν με τρανές ιστορικές τους δηλώσεις, όλοι οι ηγέτες των χωρών που έλαβαν τότε μέρος στις συμμαχικές δυνάμεις κατά του «Άξονα».
Αγαπητοί αναγνώστες, σήμερα προσπαθούμε να κάνουμε μια απλή αλλά και κατά το δυνατόν - λακωνική καταγραφή - συγκεκριμένων σημείων για να θυμηθούμε ποια είναι η Κρήτη και τι τελικά μοίρα της άξιζε και της αξίζει.
Οδηγούμαστε από τον κόσμο που χρόνια τώρα μας εκφράζεται ανοιχτά και πλέον το ζήτημα αποκτά τεράστιες διαστάσεις, σε μια εποχή που οι Έλληνες αναθεωρούν πολλά για τις κυβερνήσεις που ηγούντο τόσα χρόνια και που οδήγησαν τη χώρα στην άθλια σημερινή κατάσταση.
Καιρός λοιπόν να δούμε τι φωνάζει ο λαός στα χωριά, στις πόλεις, στην περιφέρεια, στα καφενεία, στις οικογενειακές συγκεντρώσεις, κλπ.
Δεν είμαστε εμείς που θα πούμε τι πρέπει να γίνει. Άλλωστε δεν είναι ο ρόλος μας αυτό. Οι δημοσιογράφοι καταγράφουν και παρουσιάζουν. Ο λαός αποφασίζει!
Τελευταίως και ειδικότερα μετά την παρουσίαση της «χρεοκοπημένης» Ελλάδας, γιατί περί αυτού ο λόγος και ας μας το χρυσώνει το χάπι ο πρωθυπουργός, στα Κρητικά στόματα ακούγεται ολοένα και εντονότερα η πρόταση Αυτονομίας της Κρήτης.
Πολύ ντόρος! Τι σημαίνει όμως αυτό;
Είχε κάνει λόγο θυμόμαστε, τον Δεκέμβριο του 2008 ο αείμνηστος συνάδελφος δημοσιογράφος Νίκος Κακαουνάκης για το ίδιο θέμα στο MEGA (21/12/08) και έπεσε όλη η Ελλάδα να τον φάει. Και τι δεν του κατονομάσανε. Τι προδότη τον είπαν, τι λαμόγιο και ένα σωρό άλλα επίθετα. Μα καλά σε αυτή τη Δημοκρατική χώρα, όποιος τολμά να εκφραστεί ανοιχτά τον τρώμε.
Το ρωτάμε αυτό διότι ο συνάδελφος δεν ζει πια. Τον έφαγε το σύστημα Υγείας της χώρας, το οποίo μάλιστα έμεινε και ατιμώρητο. Μα ατιμώρητοι έμειναν και αυτοί όλοi που σήμερα οδήγησαν τη χώρα στην χρεοκοπία. Και ας ζητάει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, από τον Πρωθυπουργό (στις 30/4/2010) να ερευνήσει και να οδηγήσει τους υπευθύνους στη φυλακή. Το ταβάνι κοίταγε εκείνη την ώρα ο κ. Παπανδρέου!!
Τα ίδια από το Πρόεδρο και προ ημερών όταν τρεις συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους στα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.
Τότε ο κ. Παπούλιας είπε: «Βρισκόμαστε στο χείλος της Αβύσσου», δίνοντας την πραγματική διάσταση του προβλήματος για μια χώρα που έχει πτωχεύσει, που έχει υποστεί μια τρομερή καθίζηση, για μια χώρα που κάποιοι πολιτικοί την έβαλαν σε ένα δρόμο δίχως γυρισμό.

Επί τω πρακτέο
Και ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά.
Ποιους ΔΕΝ ωφελεί η τυχόν αυτονομία της Κρήτης ή η οικονομική ανεξαρτησία της
. Μήπως εκείνους που διοικούν τη χώρα κατασπαταλώντας χρόνια τώρα το δημόσιο ταμείο; Δηλαδή την πλειονότητα των πολιτικών που απέτυχαν όλα τα περασμένα χρόνια να εξυγιάνουν το κατά πολλούς ... Ελλαδιστάν.

Έσοδα - Έξοδα
Η Κρήτη φιγουράρει πρώτη στη λίστα μεταξύ των δεκατριών Ελληνικών «Καποδιστριακών» περιφερειών στο τι συνεισφέρει στο Γενικό Ταμείο του Κράτους.
Ποια η θέση της στο τι παίρνει ανταποδοτικά; Ενδέκατη με 4,5% του ΑΕΠ!!!

Και ας κάνουν λόγο για το ότι απορροφούμε μεγάλο ύψος επιδοτήσεων. Αυτά πάνε στο Golden Boys  του νησιού.  Ας τα πουν αυτά στα καθημερινά θύματα του ΒΟΑΚ, ας τα πουν στον αγρότη που βλέπει το λάδι του να πωλείται στα ράφια των Ελληνικών σούπερ μάρκετ επτά ευρώ το λίτρο όταν ο ίδιος το πουλάει με το ζόρι δυο και δυόμιση ευρώ. Τα ίδια με τη φέτα, το αρνάκι μας και τόσα άλλα.
Εσείς που μας διαβάζεται όμως τώρα, είδατε ποτέ ... φως;
Το «μαγαζάκι» που λέγεται Φαράγγι της Σαμαριάς δίδει στο Ελληνικό ταμείο ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες ευρώ ετησίως, ... προς διαχείριση πόρων.
Ποιους πόρους και ποιους δουλεύουν τελικά; Σύμφωνα με στοιχεία, οκτώ χρόνια ζητούν εκεί οι υπάλληλοι να κατασκευαστεί ένα ελικοδρόμιο για να παίρνει τους οδοιπόρους του φαραγγιού που εμφανίζουν καρδιολογικά προβλήματα και μέχρι σήμερα φωνή βοώντος εν τη ερήμω! Τα ίδια «μαγαζάκια» και στην Κνωσσό, Φαιστό, Μονές, κλπ.
Άλλοι πάλι εκφοβίζουν διακριτικά το Κρητικό λαό σπέρνοντας χρόνια τώρα την φημολογία περί του αν θα μείνουμε μονάχοι μας, θα μπουν οι Τούρκοι από το παράθυρο, όπως και στη Κύπρο.
Και ρωτάμε; Πόση αφέλεια πρέπει να κρύβει αυτό; Διότι αναγκάζονται να τους θυμίσουν οι πολιτικοί επιστήμονες του τόπου μας, ότι όταν μπήκε ο «Αττίλας» στη Κύπρο το ΄74, στο νησί κατοικούσαν Τούρκοι ισόποσοι με το 22% του συνολικού πληθυσμού. Επομένως είχε σοβαρό λόγο ο «Αττίλας» να εισέλθει και ας μην ξεχνάμε ότι τότε τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά και σε άλλες εποχές.

Σήμερα η Κρήτη δεν έχει κανένα απολύτως ορατό κίνδυνο και από πουθενά. Άλλωστε η ακρογωνιαία γεωγραφική της θέση την κάνει άκρως αγαπητή και συμπαθή σε Αμερική & Ευρώπη, που είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ουδείς αγγίζει τα πλούσια παιδιά. Και ας μην ξεχνάμε λένε πολλοί ότι για τη ύπαρξη της Αμερικανικής βάσης, της μοναδικής στην Ελλάδα, ωφελείται οικονομικά η χώρα, δίχως να παίρνει «φράγκο» ο φυσικός γεωγραφικά οικοδεσπότης, που δεν είναι άλλος από την ίδια τη Κρήτη.
Με άλλα λόγια, καμία αποζημίωση για τα πυρηνικά που έχουμε μαζέψει στη Σούδα.
Η Κρήτη είναι από φύση της, πολύ πλούσια και πλουτοπαραγωγική! Επομένως αποτελεί «φίλο» προς όλους! Ένα πλούσιο φίλο, όλοι τον ζητούν για παρέα. Το γνωρίζουμε από τη καθημερινότητά μας και ας μην το αναγνωρίζουμε δημόσια αυτό. Βέβαια ο πλούτος μας δεν υφίσταται μόνο στα ταμεία, αλλά αναδιπλώνεται επίσης μέσα από την ιστορία μας, τον πολιτισμό και τη κουλτούρας μας.
Και μιας και αναφερθήκαμε λίγο νωρίτερα στη Κύπρο, ας αναρωτηθούμε. Μέχρι που μπήκε η μαρτυρική Μεγαλόνησος στην Ευρώπη (πριν από 2 χρόνια), γνωρίζατε κανένα φτωχό Κύπριο;
Διότι εμείς όσο και αν ψάξαμε, δεν βρήκαμε.
Μα τι είχε η Κύπρος και οι πολίτες της ευημερούν;
Πλουτοπαραγωγικά, δεν συγκρίνεται με την Κρήτη. Ούτε το ένα δέκατο της Κρητικής παραγωγής. Μόνο τουρισμό και offshore εταιρίες έχουν, ενώ στερούνται ακόμα και το νερό, που ρέει άφθονο στη Κρητική γη. Και όμως παρόλα τα προβλήματά τους όλα αυτά το χρόνια, τα κατάφεραν οι Κύπριοι μια χαρά.

Αγαπητοί αναγνώστες, το 75% των Κρητικών σε ηλεκτρονική δημοσκόπηση του 2009 δείχνει να επιμένει στο άνοιγμα του φακέλου «2012-ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ».

Το 80% των Ελλήνων από την ηπειρωτική Ελλάδα αντιδρά έντονα σε αυτό.
Αναρωτιέται κανείς; Γιατί τέτοια φαγωμάρα;
Και γιατί οι πολιτικοί μας δεν παίρνουν θέση; Γιατί σιωπούν;

Συναντήσαμε προ καιρού στην ιστοσελίδα του κυβερνητικού Βουλευτή του Νομού κ. Μανώλη Όθωνα τα παρακάτω και σας τα παραθέτουμε αυτούσια:
«Η διοργάνωση των «Παιχνιδιών των Νήσων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που φέτος
πραγματοποιούνται στην Κορσική (21/05/2007), παρουσίασε πολλές και ενοχλητικές εκπλήξεις: Η αποστολή της Κρήτης καταφθάνοντας στο αεροδρόμιο της Κορσικής ήρθε αντιμέτωπη με μια δυσάρεστη έκπληξη. Οι διοργανωτές στα επίσημα έντυπα που μοίρασαν εμφανίζουν την Κρήτη με τη σημαία της Κρητικής Πολιτείας σε αντίθεση με την αποστολή της Κέρκυρας που συμβολίζεται με την ελληνική σημαία.
Μετά βέβαια τις διαμαρτυρίες των Νομαρχών και των άλλων Ελλήνων που συμμετείχαν αποσύρθηκαν. Η σημαία της Κρητικής Πολιτείας δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται από κάποιους ανεγκέφαλους ή επιτηδείους:
  • Στη δεκαετία του 1980 υπήρξε σχετική έξαρση του φαινόμενου εμφάνισης της σημαίας αυτής,
  • Αμερικανικές Κυβερνητικές Υπηρεσίες, δεκάδες Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, τα Καναδικά Ταχυδρομεία, εταιρείες Αμερικανικών συμφερόντων, όπως η UNITED AIRLINES, η NASA κ.ά, χαρακτηρίζουν επίσημα, εκ παραδρομής ή από οργανωμένη συγχορδία, την Κρήτη ως ανεξάρτητο Κράτος !
  • Μία τεράστια σημαία της Κρητικής Πολιτείας ανάρτησαν στην κερκίδα νεαροί από τα Μάλια στην έναρξη της διεξαγωγής του τελικού Κυπέλλου ΕΠΣΗ στο Παγκρήτιο Στάδιο στις 18 Απριλίου 2007 με τίτλο « ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ 2012».
  • Μια ημέρα μετά μαθητές σχολείου από το Ηράκλειο, το οποίο επισκέφτηκε το ελληνικό Κοινοβούλιο, είχαν σταμπαρισμένη στις μπλούζες τους τη σημαία της Κρητικής Πολιτείας.
  • Πολλά ιδιωτικά αυτοκίνητα στο Ηράκλειο φέρουν αυτοκόλλητα σήματα με την εν λόγω σημαία.
  • Ιστοσελίδες αναρτούν την παραπάνω σημαία και προβαίνουν σε ανιστόρητους ισχυρισμούς περί ανεξαρτησίας της Κρήτης!!!!!!
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο περιοδικό monthlyreview. ( 09/05/2007), πηγή του προβλήματος είναι ξένη χώρα της Δυτικής Ευρώπης που φιλοξενεί ίδρυμα που ασχολείται με τις «Εθνικές μειονότητες». Να σημειωθεί ότι η σημαία αυτή, ΔΕΝ αποτέλεσε ποτέ σημαία ανεξάρτητου Κράτους της Κρήτης, αλλά της λεγόμενης Κρητικής Πολιτείας, που βρισκόταν υπό την εποπτεία και την κατοχή των μεγάλων δυνάμεων της εποχής (Αγγλία, Ρωσία, Γαλλία, Ιταλία).
Κατόπιν τούτων
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Σε τι ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου από ξένες χώρες και οργανισμούς; 2.Οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας μας δραστηριοποιούνται προς την κατεύθυνση της αναζήτησης των ηθικών αυτουργών του φαινομένου;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές:
Γιάννης Γ. Σκουλάς
Στυλιανός Ματζαπετάκης
Βασίλης Κεγκέρογλου
Μανόλης Στρατάκης
Μάνος Φραγκιαδουλάκης
Μιχάλης Καρχιμάκης
Μανόλης Σκουλάκης
Μανόλης Όθωνας
Χριστοδουλάκης Νίκος
»
Και ρωτάμε; Γιατί τέτοιο μένος από εκλεγμένους πολιτικούς για κάποιους που τολμούν να εκφράσουν τις προσωπικές τους θέσεις με τόσο απλά και ειρηνικά μέσα;
Στα ανωτέρω δεν είδαμε ούτε προστριβές, ούτε τραβηγμένες κινήσεις.
Τι σχέση μπορεί νά΄χει ο απλοϊκός αγρότης η ο σκληρά εργαζόμενος επιχειρηματίας στη Κρήτη με τα διεθνή καρτέλ; Και εν τέλει τα καρτέλ ζητούν ενιαία κράτη για να τα διαχειρίζονται ευκολότερα και όχι πολλά κοκόρια να διαφεντεύουν το τόπο τους. Επομένως για ποια "ξένα κέντρα" κάνουν λόγο μερικοί;
Και ποιο είναι το έγκλημα, όταν κάποιοι διαδηλώνουν ειρηνικά ή κολλούν αυτοκόλλητα στα ι.χ. τους; Γιατί πρέπει ντε και καλά να είναι καθοδηγούμενοι από ξένα κέντρα και να κινδυνολογούμε αορίστως, κατευθύνοντας τον κόσμο σε άλλα συμπεράσματα, σε μια προσπάθεια να «κουκουλώσουμε» την αλήθεια, ρωτούν εκείνοι που τα κραυγάζουν, λέγοντας ότι η ιστορία αυτή ... δεν έχει ούτε δάκρυ, ούτε «Δράκο»!
Και εμείς τα καταγράφουμε.
Γιατί λοιπόν όλοι αυτοί ντε και καλά να αποκαλούνται προδότες και να διατείνονται κάποιοι ότι εξυπηρετούν ξένες μυστικές υπηρεσίες; Και το χειρότερο από όλα είναι κα γίνεται λόγος ακόμα για την εμπλοκή των Υπηρεσιών Ασφαλείας της χώρας για ανθρώπους που απλά διαδηλώνουν τα πιστεύω τους, στο φλέγον αυτό θέμα.
Πολλά και περίεργα όλα αυτά.
Εμείς θεωρούμε ότι αλλού είναι το πρόβλημα αλλά κάποιοι στοχοποιούν τους «τολμώντες» ως μέσο αποπροσανατολισμού.
Ας δούμε όμως ποιοι κινδυνολογούν.
Ας αναλογιστούμε ότι δύο χώρες στο Δυτικό κόσμο έχουν ομοσπονδιακό μοντέλο διακυβέρνησης. Η Η.Π.Α. και η Γερμανία. Αποτελούνται από μικρές δημοκρατίες με αυτόνομες διοικητικές εξουσίες και που αποδίδουν αυτά που πρέπει στο Κεντρικό τους Κράτος. Αυτόνομες διοικητικές εξουσίες! Οικονομικά ανεξάρτητες. Κοντολογίς διαχειρίζονται μόνοι τους το πλούτο τους και αποδίδουν.
Ας μην ξεχνάμε ότι η Γερμανία το ΄45 ισοπεδώθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις και το ΄58 κατάφερε να είναι ξανά μια από τις δυνατότερες οικονομικά, χώρες του πλανήτη. Πως το κατάφερε αυτό; Μα είναι απλό! Ομοσπονδιακό κράτος με αυτόνομες διοικητικές εξουσίες! Τα ίδια και το Μόντε Κάρλο, το οποίο είναι ένα πλούσιο κρατίδιο μέσα στη Γαλλία, δίχως σύνορα και με Γαλλικούς νόμους. Στα οικονομικά όμως ... ξέχωρα!!
Εν κατακλείδι, όσα μικρά κρατίδια είναι αυτόνομα, ευημερούν.
Γιατί; Βλέπε Κύπρο, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μόντε Κάρλο, Σαν Μαρίνο, Εμιράτα και τόσα και τόσα άλλα. Ας ρίξουμε μια ματιά τι γίνεται σε αυτά και ας διδαχθούμε.
Αυτοί που κυβερνούν το πλανήτη δεν χρειάζονται χώρες - ομοσπονδιακά κράτη - απλά για να μπορούν να κάνουν το κουμάντο τους ευκολότερα. Ένας μόνο πρόεδρος ή πρωθυπουργός αποτελεί ευκολότερο έργο για ρεμούλα και οικονομικά αλισβερίσια όπως αυτό της SIEMENS του Βατοπεδίου, του Χρηματιστηρίου, του ΔΝΤ, κλπ.
Ρωτούν λοιπόν αρκετοί και συνηγορούμε και εμείς σε αυτό. Παραδειγματικά λοιπόν, γιατί εφόσον ήμαστε ελεύθερη αγορά και έχουμε ελεύθερη διακίνηση αγαθών, η τιμή της βενζίνης πλέον στο Ρέθυμνο αγγίζει το 1,70 το λίτρο. Στην γειτονική μας Αίγυπτο με ένα ευρώ αγοράζουμε επτά (7) λίτρα!
Γιατί λοιπόν η Ένωση πρατηριούχων του Ρεθύμνου δεν έχει το δικαίωμα να ναυλώσει ένα γκαζάδικο και να φέρει καύσιμο από την Αίγυπτο, λίγα μόλις μίλια απόσταση, με στόχο να πωλείται η αμόλυβδη στα 0,20 το λίτρο με όλα τα οφέλη για εμπόριο και νοικοκυριά; Όχι, απαντά η κυβέρνηση. Θα αγοράζεται από τα Ελληνικά πετρέλαια, συμφερόντων 2 μεγάλων οικογενειών με πελατειακές σχέσεις με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, χρόνια τώρα!
Γιατί από την άλλη όμως μπορούμε να εισάγουμε αγαθά από Κίνα, αυτοκίνητα από Ιαπωνία, τρόφιμα από Αργεντινή, φάρμακα από Αμερική, και τόσα άλλα;
Γιατί δεν δρομολογούν καταστάσεις, απλές που θα οδηγήσουν το Ελληνικό λαό σε σημαντικές ελαφρύνσεις, τόσο ζωογόνες για την Ελληνική οικονομία. Επειδή θα ζημιώσουν δυο-τρεις οικογένειες;

«Λύσεις υπάρχουν» μας είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μιχάλης Κριτσωτάκης προ ημερών, φιλοξενούμενος στην εκπομπή «Πρωινό Δελτίο» του Μελωδία 102,7 καταδεικνύοντας άλλες αγορές όπως την Αιγυπτιακή, όπου εκεί η αμόλυβδη πωλείται με 0,20 το λίτρο. Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση παρότι έχουμε «ελεύθερη αγορά», μας υποχρεώνει σε ένα καθεστώς ομηρίας στα «Ελληνικά Πετρέλαια» με τα γνωστά αποτελέσματα για την γενική οικονομία μας, αφού είναι Ηλίου φαεινότερο ότι η τιμή της βενζίνης είναι αυτή που καθορίζει τις τιμές σε εμπόριο και παροχή υπηρεσιών.
«Έλεος πια» λένε οι πολίτες αλλά και οι πρατηριούχοι που βλέπουν το τζίρο τους να πέφτει κάτω από το 40% και με ορατό το κίνδυνο να βάλουν λουκέτο χιλιάδες πρατήρια σε όλη τη χώρα. Τα ίδια βέβαια μας είπε και προ ημερών ο πρόεδρος της ένωσης πρατηριούχων στο Ρέθυμνο κ. Ηρακλής Ξυδάκης, μιλώντας στην εφημερίδα και στο σταθμό μας. Έλεος λέμε και εμείς αφού με απλές κινήσεις, το κυβερνών κόμμα μπορεί να δώσει δραστική μείωση τιμών σε όλα τα επίπεδα δίνοντας ταυτόχρονα μεγάλη ανάσα στο κόσμο, ξεκινώντας από τα καύσιμα, φτάνει όμως να αποτινάξει από πάνω της το ζυγό των πελατειακών σχέσεων που έχει δημιουργήσει στη προσπάθειά της να εκλεγεί κυβέρνηση, το περασμένο Οκτώβριο.
Ένας αναγνώστης, πολιτικός επιστήμων στο επάγγελμα, μας είπε:
"Αυτόνομη Κρήτη, ικανή να διαχειριστεί τα πλούσια παράγωγά της, με δικές της διακρατικές συνεργασίες με γειτονικά και όχι μόνο κράτη, (όπως το παράδειγμα με τα καύσιμα) με offshore εταιρίες εντός, με Κρητικά πολιτικά μυαλά, άξια να ηγηθούν, αποτελούν το σημείο αναφοράς για τα όσα λέγονται περί Αυτονομίας της Κρήτης".
Εμείς απλώς καταγράφουμε το παλμό της Κρητικής βούλησης που κατά συντριπτική πλέον πλειονότητα το ζητούν. Δεν διαδηλώνουμε απεικονίζουμε μια πραγματικότητα.
Όπως προαναφέραμε δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αποκρύπτουμε από τον κόσμο την αλήθεια. Δεν είμαστε εκείνοι που θα πουν τι πρέπει να γίνει.
Θέτουμε όμως το προβληματισμό σε όλους, διότι αυτό σημαίνει ανεξάρτητη και έγκριτη δημοσιογραφία.
Τα στοιχεία που παραθέσαμε αποτελούν χρόνια έρευνα ανθρώπων, επιστημόνων και πνευματικών που μας τα εμπιστεύθηκαν.
Ας αποφασίσουν εκείνοι που νομίζουν ότι πρέπει να επικρατήσει η μία ή η άλλη άποψη και ας πορευτούμε τους δύσκολους τωρινούς χαλεπούς καιρούς εν ειρήνη.
Εν κατακλείδι, η Κρήτη έχει όλα εκείνα τα εφόδια όχι απλά για να επιβιώσει, αλλά για να μεγαλουργήσει.
Και κυρίως ... να είναι σε θέση να δανείζει και όχι να δανείζεται!
Ας πάρει λοιπόν τη θέση που αξικρατικά της ανήκει, Πανελλαδικά ή ας σκεφτούν οι πολίτες τι πρέπει να γίνει.
Με τσι γειές μας ...
http://www.agorapress.gr/el/news.php?n=3370 
Κρητικού απόψεις περί αυτονομίας & Π. Καμμένος

Α : διαβάζοντας κάποιο άρθρο και τα σχόλια του, μέσω link αναγνώστη βρέθηκα στο melos tou laos όπου διάβασα χωρίς να γνωρίζω αν αληθεύει ή όχι, πως ο Καμμένος συμπεριέλαβε στους Ανεξάρτητους πολίτες, τον δημοσιογράφο Κασιμάτη Βασίλη,  ο οποίος εκθέτει τοποθετήσεις και εξηγήσεις περί της αυτονομίας της Κρήτης. 
Το άρθρο του παρατίθεται κάτω από το σχόλιο μου.  Αν είμαστε αντικειμενικοί διαβάζοντάς το, δεν μπορούμε με μια μονοκονδυλιά να απορρίψουμε τις απόψεις του , διότι ως συνήθως κάθε πλευρά έχει και τα δίκια της.  Η πολιτική εξάλλου της πολιτείας όλα τα μεταπολιτευτικά χρόνια, υπήρξε προς όλες τις κατευθύνσεις της χώρας, καταστροφική, διασπαστική, διαλυτική. Το καταλαβαίνουμε πλέον όλοι μας.  Όσο όμως για την άποψη, πως ο Βενιζέλος ελευθέρωσε την Κρήτη μόνον για το οικονομικό όφελος που θα προστίθετο στην Ελλαδική οικονομία, δεν συμφωνώ.  Μπορεί πρακτικά αυτό να συνέβη και να συμβαίνει, καθ'  όσον το νησί έχει μοναδική βιοποικιλότητα, πλούτο γης, εύκρατο κλίμα, περιτριγυρισμένο με ενεργειακό πλούτο, ανέκαθεν στο σταυροδρόμι του διεθνούς εμπορίου και μια βαριά ιστορία.  Δεν τονίζει όμως, πως αν οι μεγάλες δυνάμεις δεν τους ενδιέφεραν για δικό τους πρώτα όφελος η Κρήτη, δεν θα την διαιρούσαν σε 4 μέρη (Άγγλοι διοικούσαν το νομό Ηρακλείου, Ρώσοι το νόμο Ρεθύμνου, Γάλλοι το νομό Λασιθίου και  Ιταλοί τους νομούς Χανίων και Σφακιών) πριν την ένωσή της με την Ελλάδα, τότε η κατοχή του νησιού απ' τους Οθωμανούς καλά θα κρατούσε ακόμα. 
Σήμερα επιστρέφουν να εισπράξουν ό,τι  με σχεδιασμό ετών : πολεμικών και πολιτικών ελιγμών κατέστρωναν, όχι μόνον για την Κρήτη, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα και την ανθρωπότητα. Προς τι το παράθυρο του δημοψηφίσματος ;; Να γίνει κρίση αν τα περάσαμε μαζί καλά ;; Και καλά τα περάσαμε και κακά και πάλι μαζί σήμερα τα περνάμε ολέθρια. Άρα λοιπόν δεν είναι θέμα ανεξαρτησίας ή διάσπασης ή εμφύλιας διαφοράς, που μόνον άλλες αιτίες υπηρετεί. Αλλά μιας καλλίτερης συνεννόησης και συνεργασίας με την κεντρική εξουσία του κράτους, που κάποτε θα πρέπει να γίνει Ελληνική και όχι ξένων συμφερόντων.  Με σωστές Εθνικές πολιτικές, όχι μόνον η Κρήτη θα ήταν κερδισμένη αλλά θα μπορούσε να τονωθεί και να αξιοποιηθεί κάθε περιοχή και κάθε σπιθαμή αυτής της πλούσιας χώρας, από Θράκη μέχρι Κρήτη και από Αιγαίο μέχρι Ιόνιο. Όλες οι σπιθαμές υπέρ του συμφέροντος μιας μονοιασμένης χώρας.  Αντί να περιστρέφεται,  σε τοπικού χαρακτήρα συμφέροντος, λόγω ίσως διαφορετικών πολλών υποσχόμενων μεταχειρίσεων και προνομίων, που θα έχουν εξαγοράσει τις πόρτες, τα παράθυρα και τις καρέκλες. Άλλαξε τίποτα ;;;
Το θέμα λοιπόν είναι πολιτικό. Σίγουρα δεν ξεγέλασαν εσάς περισσότερο από μας. Αντίθετα όμως ο ζυγαριά έγερνε εξ αιτίας σας, σε αυτούς που μας κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια . Σε αυτούς που μας ξεγέλασαν όλους μαζί και όχι χώρια.


Όταν το συμφέρον είτε ατομικό είτε τοπικό, κοιτάζει την βελόνα του διαβήτη που βρίσκεται στο κέντρο, παραβλέποντας τον κύκλο που το περιβάλει, τότε και το κέντρο και ο διαβήτης χάνουν την αξία τους, γιατί από μόνα τους δεν έχουν . Το κέντρο σήμερα υπάρχει και αύριο μπορεί να έχει μετατοπιστεί, για διάφορους γνωστούς και άγνωστους λόγους. Αυτή θεωρώ ως μια δημοκρατική απάντηση, σε κάθε δικαιωματική έκθεση απόψεως.
Ας μας απαντήσει λοιπόν επίσης και ο κ. Καμμένος, αν όντως ισχύει η προσχώρηση και τι πιστεύει στο επίμαχο θέμα. Τίποτα δεν είναι κακό, ει μη μόνον ο σκοπός και η αιτία της ύπαρξής του.
=========================================================================



 
Πολλοί μιλούν για αυτονομία. Που οδεύουμε;
  • Περί αυτονομίας ο λόγος;
  • Η χώρα έχει πια βυθιστεί σε ένα οδυνηρό για το τόπο και τους πολίτες του, τέλμα.
  • Η Κρήτη τα ίδια!
  • Είναι ίσως η ώρα να πέσουν οι μάσκες;
     28/5/10

του Βασίλη Κασιμάτη

Το ΔΝΤ είναι πια για τα καλά, ο απόλυτος άρχοντας του Ελληνικού παιχνιδιού. Ότι μας ζητούν, εμείς θα εκτελούμε. Μόνο που αυτοί που τα ζητούν είναι κυρίαρχα εκτός Ελλάδας, εκτός Ευρώπης και κυρίως εκτός πραγματικότητας.
Και λέμε εκτός πραγματικότητας διότι απλούστατα ποιος λογικός νομοθέτης ή οικονομολόγος θα πίεζε σε ασφυκτικό σημείο πολίτες μιας χώρας που ήδη βρίσκονται στο σύνολό τους στο κατώφλι της ομοιογενούς χρεοκοπίας, απόρροια ενός σαθρού συστήματος, ενός συστήματος που τους κατάκλεβε όλα αυτά τα χρόνια και το σπουδαιότερο οι υπεύθυνοι θα μείνουν παντελώς ατιμώρητοι και ανενόχλητοι να ξεκοκαλίζουν το βιος και τους κόπους ετών, όλων του Ελληνικού λαού.
Πρόσφατο παράδειγμα η κυνική δήλωση του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη για την SIEMENS. «Ναι τα πήρα. Μόνο 200,000 ευρώ. Όλοι τα "πιάνουν", γιατί απορείτε;» απάντησε στην εξεταστική επιτροπή!
Και ο λαός πεινά!
Δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για δυναμικές κινητοποιήσεις στο άμεσα προσεχές μέλλον. Πολύ μιλούν επίσης ακόμα και λαϊκές εξεγέρσεις ή ακόμα και  για επαναστάσεις.
Και πολλοί είναι αυτοί που ρωτούν. Γιατί; Γιατί η Κρήτη πρέπει να βρίσκεται στην ίδια μοίρα με την υπόλοιπη Ελλάδα, ακούγεται από χιλιάδες στόματα σε όλο το νησί;. Γιατί η υπερ-πλουτοπαραγωγική Κρήτη με τους υπερ-εργατικούς της κατοίκους και την ευλογημένη από το Θεό καρποφόρα γη, πρέπει να αντιμετωπίζει λίαν σοβαρό πρόβλημα ουσιαστικής επιβίωσης;
Και ερχόμαστε στο δια ταύτα.
Η εφημερίδα μας τολμάει για πρώτη φορά στη δημοσιογραφικά χρονικά του τόπου, να ασχοληθεί με ένα θέμα που σιγοκαίει, με ένα θέμα που πονάει πολλούς «γείτονες», με ένα θέμα που πιότερο τώρα παρά ποτέ δείχνει να καταλαμβάνει ολοένα και περισσότερο χώρο στις συζητήσεις των Κρητικών όλου του νησιού.
Μάλιστα πολλοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο και το γνωρίζει όλη η Ελλάδα αυτό, για το δημοψήφισμα του 2012 και ότι το έχουν θάψει κάποιοι μεθοδευμένα, εδώ και πολλά χρόνια. Υψηλόβαθμα στελέχη της σημερινή μας κοινωνίας θεωρούν ότι τέτοιο θέμα δεν υφίσταται. Εμείς μπορεί και να συμφωνήσουμε! Γιατί να περιμένει ο Κρητικός το 2012, όταν το σπίτι του καίγεται σήμερα;
Αυτονομία είτε διοικητική είτε οικονομική, στη Κρήτη;
Το θέμα αυτό αγαπητοί αναγνώστες είναι πολυσυζητημένο στη Κρήτη, εντούτοις όμως κανένας δεν τολμά να το φέρει σε δημόσια διαβούλευση.
Αναρωτιέται κανείς γιατί;
Μήπως δεν συμφέρει κεντρικά οικονομικά όργανα και φατρίες αυτό;
Εμείς πάντως σαν εφημερίδα και επειδή δεν μπορούμε να γυρίζουμε άλλο το πρόσωπό μας στο πρόβλημα, επειδή έχουμε ιερή υποχρέωση έναντι των αναγνωστών μας, επειδή φέρουμε ευθύνη στην ολιγωρία και επειδή η ιστορία μας κρίνει όλους, τολμούμε να αγγίξουμε το ζήτημα, προσεγγίζοντας το με όσο πιο υπεύθυνο και χρηστικό τρόπο γίνεται, καταγράφοντας τον παλμό των απανταχού Κρητικών και σημειώνοντας την λαϊκή βούληση, παραθέτοντας μια σειρά από στοιχεία με τα οποία είτε συμφωνούμε ως δημοσιογράφοι, είτε διαφωνούμε, οφείλουμε όμως να τα παρουσιάσουμε δίχως ρεβανσιστικές τάσεις.
Από τη μια βλέπουμε πολιτικούς & οργανώσεις να κατηγορούν όσους Κρητικούς τολμούν να το σκεφτούν και να τους αποκαλούν προδότες, ανιστόρητους, ακόμα και ανεγκέφαλους.
Ότι ίσως κατευθύνονται από ξένα κέντρα. Γιατί;
Μας προβληματίζει έντονα αυτό το γεγονός. Απλή σκέψη απλών πολιτών που βλέπουν το αυτονόητο και εκφράζονται. Γιατί οι θεσμικοί άρχοντες της χώρας και κυρίως της πολιτικής ηγεσίας γυρνούν το πρόσωπό τους στο πρόβλημα, αλλά και στη Κρήτη, κινδυνολογώντας και παρουσιάζοντας «Θερβαντικούς Ήρωες» κατά των Κρητικών.
Η Κρήτη όμως είναι ένας πλούσιος τόπος, με τεράστιο όγκο παραγωγής και εργατικούς ανθρώπους. Γιατί να πεινά;
Αυτός είναι λοιπόν ένας απλός και απόλυτα ορθολογικός συλλογισμός και σίγουρα δεν δύναται να κρύβει ούτε αλλότρια συμφέροντα, ούτε ξένες νουθεσίες, λέμε εύλογα εμείς.
Κρήτη
Η Κρήτη θεωρείται από πολλούς η πιο πλουτοπαραγωγική περιφέρεια της Μεσογείου και μια από τις πιο «ευλογημένες» σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Έρευνες και στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η Κρήτη αποτελεί το:
  • 36% του Ελληνικού τουρισμού,
  • 3η γεωργική δύναμη πανελλαδικά,
  • 1η σε κτηνοτροφία, αστείρευτη σε νερό και πολλές πρώτες ύλες,
  • με σημαντική ανάπτυξη στη βιοτεχνία και ελαφρά βιομηχανία,
  • με πολιτισμό, κουλτούρα και ιστορία που όμοια δεν έχει όλη η Ελλάδα,
  • με ακτοπλοΐα που διοικεί κατ΄ουσίαν τις Ελληνικές θάλασσες,
  • με επιχειρηματικά μυαλά που διαπρέπουν τόσο εντός όσο και κυρίως, εκτός Κρήτης, με απεριόριστες ακόμα δυνατότητες ανάπτυξης,
  • με πανεπιστήμια τα οποία μορφώνουν χρόνια τώρα, εκατομμύρια Ελληνόπουλα
και τόσα άλλα που φτάνουν να γεμίσουν την ατζέντα και του πλέον δύσπιστου οικονομολόγου ή τεχνοκράτη
Κυρίες & κύριοι, όταν μιλάμε για την Κρήτη, κάνουμε λόγο για ένα τόπο με αιματοβαμμένη προσφορά για την λευτεριά της χώρας, που όμοια δεν διεκδικεί κανένα άλλο σημείο της Ελλάδας. Το χρέος μας όμως το κάναμε! Κραυγάζουν πολλοί πολίτες της νήσου. Εκεί που προσφέραμε όλες αυτές τις δεκαετίες, σέβονται τη προσφορά μας; Την αναγνωρίζουν; Την εκτιμούν;
Αναρωτιούνται πολλοί και οφείλουμε να τα καταγράψουμε.
Κάποιοι πάλι λένε ότι ο εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος μας ένωσε με την Ελλάδα. Το ερώτημα είναι όμως γιατί μας ένωσε; Μας ένωσε για το καλό της Κρήτης ή για το καλό της Ελλάδας. Διότι θυμόμαστε όλοι ότι όταν παρέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το 1910, η Ελλάδα έφτανε μέχρι την Λαμία. Με τη Κρητικό πλούτο και τη Κρητική λεβεντιά όμως, συνεισφέραμε ταμάλα στον αγώνα της απελευθέρωσης και φτάσαμε μέχρι τα «Παράλια».   Επομένως οφείλουμε να επαναλάβουμε αυτό που λένε όλοι. Το χρέος μας το κάναμε.

Γνωρίζουν  λέει ο Κρητικός λοιπόν, τα Ελληνόπουλα, ποιος ήταν ο Κωστής Γιαμπουδάκης, ο καπετάν Μιχαήλ Κόρακας, ποιος ήταν ο Σπύρος Καγιαλές - Καγιαλεδάκης και τόσους άλλους Κρήτες ήρωες, ή διδάσκονται σκόπιμα μόνο τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη και τον Παπαφλέσσα;
Από την άλλη πάλι, γιατί παραμένουν τα Κρητικόπουλα ανιστόρητα σε ότι σχετίζεται με τους ήρωες του τόπους τους και στα Ελληνικά σχολικά βιβλία οι αναφορές εστιάζονται μόνο στους Πελοποννήσιους και Μακεδόνες ήρωες;
Γιατί το Κρητικόπουλο δεν μαθαίνει ότι υπάρχουν 800 Κρητικοί τάφοι στην Μακεδονία, προγόνων μας που προσέφεραν τον αίμα τους υπό του Εθνάρχη Βενιζέλου στην εκστρατεία απελευθέρωσης της Βορείου Ελλάδας την δεκαετία 1910-1920.
Χαρήκαμε όμως όταν ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παγαγιώτης Ψωμιάδης, ως γνήσιος Μακεδόνας, ερχόμενος στο Ρέθυμνο τον περασμένο Νοέμβριο για τις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ., ευχαρίστησε δημόσια του Κρητικούς για την μεγάλη τους αυτή προσφορά μνημονεύοντας τους τάφους μας στην πατρίδα του.
Και για την Μάχη της Κρήτης; Εκεί τι να πούμε; Βιβλία και βιβλία στα οποία υποκλίνονται οι Ευρωπαίοι και συνομολόγησαν με τρανές ιστορικές τους δηλώσεις, όλοι οι ηγέτες των χωρών που έλαβαν τότε μέρος στις συμμαχικές δυνάμεις κατά του «Άξονα».
Αγαπητοί αναγνώστες, σήμερα προσπαθούμε να κάνουμε μια απλή αλλά και κατά το δυνατόν - λακωνική καταγραφή - συγκεκριμένων σημείων για να θυμηθούμε ποια είναι η Κρήτη και τι τελικά μοίρα της άξιζε και της αξίζει.
Οδηγούμαστε από τον κόσμο που χρόνια τώρα μας εκφράζεται ανοιχτά και πλέον το ζήτημα αποκτά τεράστιες διαστάσεις, σε μια εποχή που οι Έλληνες αναθεωρούν πολλά για τις κυβερνήσεις που ηγούντο τόσα χρόνια και που οδήγησαν τη χώρα στην άθλια σημερινή κατάσταση.
Καιρός λοιπόν να δούμε τι φωνάζει ο λαός στα χωριά, στις πόλεις, στην περιφέρεια, στα καφενεία, στις οικογενειακές συγκεντρώσεις, κλπ.
Δεν είμαστε εμείς που θα πούμε τι πρέπει να γίνει. Άλλωστε δεν είναι ο ρόλος μας αυτό. Οι δημοσιογράφοι καταγράφουν και παρουσιάζουν. Ο λαός αποφασίζει!
Τελευταίως και ειδικότερα μετά την παρουσίαση της «χρεοκοπημένης» Ελλάδας, γιατί περί αυτού ο λόγος και ας μας το χρυσώνει το χάπι ο πρωθυπουργός, στα Κρητικά στόματα ακούγεται ολοένα και εντονότερα η πρόταση Αυτονομίας της Κρήτης.
Πολύ ντόρος! Τι σημαίνει όμως αυτό;
Είχε κάνει λόγο θυμόμαστε, τον Δεκέμβριο του 2008 ο αείμνηστος συνάδελφος δημοσιογράφος Νίκος Κακαουνάκης για το ίδιο θέμα στο MEGA (21/12/08) και έπεσε όλη η Ελλάδα να τον φάει. Και τι δεν του κατονομάσανε. Τι προδότη τον είπαν, τι λαμόγιο και ένα σωρό άλλα επίθετα. Μα καλά σε αυτή τη Δημοκρατική χώρα, όποιος τολμά να εκφραστεί ανοιχτά τον τρώμε.
Το ρωτάμε αυτό διότι ο συνάδελφος δεν ζει πια. Τον έφαγε το σύστημα Υγείας της χώρας, το οποίo μάλιστα έμεινε και ατιμώρητο. Μα ατιμώρητοι έμειναν και αυτοί όλοi που σήμερα οδήγησαν τη χώρα στην χρεοκοπία. Και ας ζητάει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, από τον Πρωθυπουργό (στις 30/4/2010) να ερευνήσει και να οδηγήσει τους υπευθύνους στη φυλακή. Το ταβάνι κοίταγε εκείνη την ώρα ο κ. Παπανδρέου!!
Τα ίδια από το Πρόεδρο και προ ημερών όταν τρεις συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους στα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.
Τότε ο κ. Παπούλιας είπε: «Βρισκόμαστε στο χείλος της Αβύσσου», δίνοντας την πραγματική διάσταση του προβλήματος για μια χώρα που έχει πτωχεύσει, που έχει υποστεί μια τρομερή καθίζηση, για μια χώρα που κάποιοι πολιτικοί την έβαλαν σε ένα δρόμο δίχως γυρισμό.

Επί τω πρακτέο
Και ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά.
Ποιους ΔΕΝ ωφελεί η τυχόν αυτονομία της Κρήτης ή η οικονομική ανεξαρτησία της
. Μήπως εκείνους που διοικούν τη χώρα κατασπαταλώντας χρόνια τώρα το δημόσιο ταμείο; Δηλαδή την πλειονότητα των πολιτικών που απέτυχαν όλα τα περασμένα χρόνια να εξυγιάνουν το κατά πολλούς ... Ελλαδιστάν.

Έσοδα - Έξοδα
Η Κρήτη φιγουράρει πρώτη στη λίστα μεταξύ των δεκατριών Ελληνικών «Καποδιστριακών» περιφερειών στο τι συνεισφέρει στο Γενικό Ταμείο του Κράτους.
Ποια η θέση της στο τι παίρνει ανταποδοτικά; Ενδέκατη με 4,5% του ΑΕΠ!!!

Και ας κάνουν λόγο για το ότι απορροφούμε μεγάλο ύψος επιδοτήσεων. Αυτά πάνε στο Golden Boys  του νησιού.  Ας τα πουν αυτά στα καθημερινά θύματα του ΒΟΑΚ, ας τα πουν στον αγρότη που βλέπει το λάδι του να πωλείται στα ράφια των Ελληνικών σούπερ μάρκετ επτά ευρώ το λίτρο όταν ο ίδιος το πουλάει με το ζόρι δυο και δυόμιση ευρώ. Τα ίδια με τη φέτα, το αρνάκι μας και τόσα άλλα.
Εσείς που μας διαβάζεται όμως τώρα, είδατε ποτέ ... φως;
Το «μαγαζάκι» που λέγεται Φαράγγι της Σαμαριάς δίδει στο Ελληνικό ταμείο ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες ευρώ ετησίως, ... προς διαχείριση πόρων.
Ποιους πόρους και ποιους δουλεύουν τελικά; Σύμφωνα με στοιχεία, οκτώ χρόνια ζητούν εκεί οι υπάλληλοι να κατασκευαστεί ένα ελικοδρόμιο για να παίρνει τους οδοιπόρους του φαραγγιού που εμφανίζουν καρδιολογικά προβλήματα και μέχρι σήμερα φωνή βοώντος εν τη ερήμω! Τα ίδια «μαγαζάκια» και στην Κνωσσό, Φαιστό, Μονές, κλπ.
Άλλοι πάλι εκφοβίζουν διακριτικά το Κρητικό λαό σπέρνοντας χρόνια τώρα την φημολογία περί του αν θα μείνουμε μονάχοι μας, θα μπουν οι Τούρκοι από το παράθυρο, όπως και στη Κύπρο.
Και ρωτάμε; Πόση αφέλεια πρέπει να κρύβει αυτό; Διότι αναγκάζονται να τους θυμίσουν οι πολιτικοί επιστήμονες του τόπου μας, ότι όταν μπήκε ο «Αττίλας» στη Κύπρο το ΄74, στο νησί κατοικούσαν Τούρκοι ισόποσοι με το 22% του συνολικού πληθυσμού. Επομένως είχε σοβαρό λόγο ο «Αττίλας» να εισέλθει και ας μην ξεχνάμε ότι τότε τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά και σε άλλες εποχές.

Σήμερα η Κρήτη δεν έχει κανένα απολύτως ορατό κίνδυνο και από πουθενά. Άλλωστε η ακρογωνιαία γεωγραφική της θέση την κάνει άκρως αγαπητή και συμπαθή σε Αμερική & Ευρώπη, που είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ουδείς αγγίζει τα πλούσια παιδιά. Και ας μην ξεχνάμε λένε πολλοί ότι για τη ύπαρξη της Αμερικανικής βάσης, της μοναδικής στην Ελλάδα, ωφελείται οικονομικά η χώρα, δίχως να παίρνει «φράγκο» ο φυσικός γεωγραφικά οικοδεσπότης, που δεν είναι άλλος από την ίδια τη Κρήτη.
Με άλλα λόγια, καμία αποζημίωση για τα πυρηνικά που έχουμε μαζέψει στη Σούδα.
Η Κρήτη είναι από φύση της, πολύ πλούσια και πλουτοπαραγωγική! Επομένως αποτελεί «φίλο» προς όλους! Ένα πλούσιο φίλο, όλοι τον ζητούν για παρέα. Το γνωρίζουμε από τη καθημερινότητά μας και ας μην το αναγνωρίζουμε δημόσια αυτό. Βέβαια ο πλούτος μας δεν υφίσταται μόνο στα ταμεία, αλλά αναδιπλώνεται επίσης μέσα από την ιστορία μας, τον πολιτισμό και τη κουλτούρας μας.
Και μιας και αναφερθήκαμε λίγο νωρίτερα στη Κύπρο, ας αναρωτηθούμε. Μέχρι που μπήκε η μαρτυρική Μεγαλόνησος στην Ευρώπη (πριν από 2 χρόνια), γνωρίζατε κανένα φτωχό Κύπριο;
Διότι εμείς όσο και αν ψάξαμε, δεν βρήκαμε.
Μα τι είχε η Κύπρος και οι πολίτες της ευημερούν;
Πλουτοπαραγωγικά, δεν συγκρίνεται με την Κρήτη. Ούτε το ένα δέκατο της Κρητικής παραγωγής. Μόνο τουρισμό και offshore εταιρίες έχουν, ενώ στερούνται ακόμα και το νερό, που ρέει άφθονο στη Κρητική γη. Και όμως παρόλα τα προβλήματά τους όλα αυτά το χρόνια, τα κατάφεραν οι Κύπριοι μια χαρά.

Αγαπητοί αναγνώστες, το 75% των Κρητικών σε ηλεκτρονική δημοσκόπηση του 2009 δείχνει να επιμένει στο άνοιγμα του φακέλου «2012-ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ».

Το 80% των Ελλήνων από την ηπειρωτική Ελλάδα αντιδρά έντονα σε αυτό.
Αναρωτιέται κανείς; Γιατί τέτοια φαγωμάρα;
Και γιατί οι πολιτικοί μας δεν παίρνουν θέση; Γιατί σιωπούν;

Συναντήσαμε προ καιρού στην ιστοσελίδα του κυβερνητικού Βουλευτή του Νομού κ. Μανώλη Όθωνα τα παρακάτω και σας τα παραθέτουμε αυτούσια:
«Η διοργάνωση των «Παιχνιδιών των Νήσων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που φέτος
πραγματοποιούνται στην Κορσική (21/05/2007), παρουσίασε πολλές και ενοχλητικές εκπλήξεις: Η αποστολή της Κρήτης καταφθάνοντας στο αεροδρόμιο της Κορσικής ήρθε αντιμέτωπη με μια δυσάρεστη έκπληξη. Οι διοργανωτές στα επίσημα έντυπα που μοίρασαν εμφανίζουν την Κρήτη με τη σημαία της Κρητικής Πολιτείας σε αντίθεση με την αποστολή της Κέρκυρας που συμβολίζεται με την ελληνική σημαία.
Μετά βέβαια τις διαμαρτυρίες των Νομαρχών και των άλλων Ελλήνων που συμμετείχαν αποσύρθηκαν. Η σημαία της Κρητικής Πολιτείας δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται από κάποιους ανεγκέφαλους ή επιτηδείους:
  • Στη δεκαετία του 1980 υπήρξε σχετική έξαρση του φαινόμενου εμφάνισης της σημαίας αυτής,
  • Αμερικανικές Κυβερνητικές Υπηρεσίες, δεκάδες Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, τα Καναδικά Ταχυδρομεία, εταιρείες Αμερικανικών συμφερόντων, όπως η UNITED AIRLINES, η NASA κ.ά, χαρακτηρίζουν επίσημα, εκ παραδρομής ή από οργανωμένη συγχορδία, την Κρήτη ως ανεξάρτητο Κράτος !
  • Μία τεράστια σημαία της Κρητικής Πολιτείας ανάρτησαν στην κερκίδα νεαροί από τα Μάλια στην έναρξη της διεξαγωγής του τελικού Κυπέλλου ΕΠΣΗ στο Παγκρήτιο Στάδιο στις 18 Απριλίου 2007 με τίτλο « ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ 2012».
  • Μια ημέρα μετά μαθητές σχολείου από το Ηράκλειο, το οποίο επισκέφτηκε το ελληνικό Κοινοβούλιο, είχαν σταμπαρισμένη στις μπλούζες τους τη σημαία της Κρητικής Πολιτείας.
  • Πολλά ιδιωτικά αυτοκίνητα στο Ηράκλειο φέρουν αυτοκόλλητα σήματα με την εν λόγω σημαία.
  • Ιστοσελίδες αναρτούν την παραπάνω σημαία και προβαίνουν σε ανιστόρητους ισχυρισμούς περί ανεξαρτησίας της Κρήτης!!!!!!
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο περιοδικό monthlyreview. ( 09/05/2007), πηγή του προβλήματος είναι ξένη χώρα της Δυτικής Ευρώπης που φιλοξενεί ίδρυμα που ασχολείται με τις «Εθνικές μειονότητες». Να σημειωθεί ότι η σημαία αυτή, ΔΕΝ αποτέλεσε ποτέ σημαία ανεξάρτητου Κράτους της Κρήτης, αλλά της λεγόμενης Κρητικής Πολιτείας, που βρισκόταν υπό την εποπτεία και την κατοχή των μεγάλων δυνάμεων της εποχής (Αγγλία, Ρωσία, Γαλλία, Ιταλία).
Κατόπιν τούτων
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Σε τι ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου από ξένες χώρες και οργανισμούς; 2.Οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας μας δραστηριοποιούνται προς την κατεύθυνση της αναζήτησης των ηθικών αυτουργών του φαινομένου;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές:
Γιάννης Γ. Σκουλάς
Στυλιανός Ματζαπετάκης
Βασίλης Κεγκέρογλου
Μανόλης Στρατάκης
Μάνος Φραγκιαδουλάκης
Μιχάλης Καρχιμάκης
Μανόλης Σκουλάκης
Μανόλης Όθωνας
Χριστοδουλάκης Νίκος
»
Και ρωτάμε; Γιατί τέτοιο μένος από εκλεγμένους πολιτικούς για κάποιους που τολμούν να εκφράσουν τις προσωπικές τους θέσεις με τόσο απλά και ειρηνικά μέσα;
Στα ανωτέρω δεν είδαμε ούτε προστριβές, ούτε τραβηγμένες κινήσεις.
Τι σχέση μπορεί νά΄χει ο απλοϊκός αγρότης η ο σκληρά εργαζόμενος επιχειρηματίας στη Κρήτη με τα διεθνή καρτέλ; Και εν τέλει τα καρτέλ ζητούν ενιαία κράτη για να τα διαχειρίζονται ευκολότερα και όχι πολλά κοκόρια να διαφεντεύουν το τόπο τους. Επομένως για ποια "ξένα κέντρα" κάνουν λόγο μερικοί;
Και ποιο είναι το έγκλημα, όταν κάποιοι διαδηλώνουν ειρηνικά ή κολλούν αυτοκόλλητα στα ι.χ. τους; Γιατί πρέπει ντε και καλά να είναι καθοδηγούμενοι από ξένα κέντρα και να κινδυνολογούμε αορίστως, κατευθύνοντας τον κόσμο σε άλλα συμπεράσματα, σε μια προσπάθεια να «κουκουλώσουμε» την αλήθεια, ρωτούν εκείνοι που τα κραυγάζουν, λέγοντας ότι η ιστορία αυτή ... δεν έχει ούτε δάκρυ, ούτε «Δράκο»!
Και εμείς τα καταγράφουμε.
Γιατί λοιπόν όλοι αυτοί ντε και καλά να αποκαλούνται προδότες και να διατείνονται κάποιοι ότι εξυπηρετούν ξένες μυστικές υπηρεσίες; Και το χειρότερο από όλα είναι κα γίνεται λόγος ακόμα για την εμπλοκή των Υπηρεσιών Ασφαλείας της χώρας για ανθρώπους που απλά διαδηλώνουν τα πιστεύω τους, στο φλέγον αυτό θέμα.
Πολλά και περίεργα όλα αυτά.
Εμείς θεωρούμε ότι αλλού είναι το πρόβλημα αλλά κάποιοι στοχοποιούν τους «τολμώντες» ως μέσο αποπροσανατολισμού.
Ας δούμε όμως ποιοι κινδυνολογούν.
Ας αναλογιστούμε ότι δύο χώρες στο Δυτικό κόσμο έχουν ομοσπονδιακό μοντέλο διακυβέρνησης. Η Η.Π.Α. και η Γερμανία. Αποτελούνται από μικρές δημοκρατίες με αυτόνομες διοικητικές εξουσίες και που αποδίδουν αυτά που πρέπει στο Κεντρικό τους Κράτος. Αυτόνομες διοικητικές εξουσίες! Οικονομικά ανεξάρτητες. Κοντολογίς διαχειρίζονται μόνοι τους το πλούτο τους και αποδίδουν.
Ας μην ξεχνάμε ότι η Γερμανία το ΄45 ισοπεδώθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις και το ΄58 κατάφερε να είναι ξανά μια από τις δυνατότερες οικονομικά, χώρες του πλανήτη. Πως το κατάφερε αυτό; Μα είναι απλό! Ομοσπονδιακό κράτος με αυτόνομες διοικητικές εξουσίες! Τα ίδια και το Μόντε Κάρλο, το οποίο είναι ένα πλούσιο κρατίδιο μέσα στη Γαλλία, δίχως σύνορα και με Γαλλικούς νόμους. Στα οικονομικά όμως ... ξέχωρα!!
Εν κατακλείδι, όσα μικρά κρατίδια είναι αυτόνομα, ευημερούν.
Γιατί; Βλέπε Κύπρο, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μόντε Κάρλο, Σαν Μαρίνο, Εμιράτα και τόσα και τόσα άλλα. Ας ρίξουμε μια ματιά τι γίνεται σε αυτά και ας διδαχθούμε.
Αυτοί που κυβερνούν το πλανήτη δεν χρειάζονται χώρες - ομοσπονδιακά κράτη - απλά για να μπορούν να κάνουν το κουμάντο τους ευκολότερα. Ένας μόνο πρόεδρος ή πρωθυπουργός αποτελεί ευκολότερο έργο για ρεμούλα και οικονομικά αλισβερίσια όπως αυτό της SIEMENS του Βατοπεδίου, του Χρηματιστηρίου, του ΔΝΤ, κλπ.
Ρωτούν λοιπόν αρκετοί και συνηγορούμε και εμείς σε αυτό. Παραδειγματικά λοιπόν, γιατί εφόσον ήμαστε ελεύθερη αγορά και έχουμε ελεύθερη διακίνηση αγαθών, η τιμή της βενζίνης πλέον στο Ρέθυμνο αγγίζει το 1,70 το λίτρο. Στην γειτονική μας Αίγυπτο με ένα ευρώ αγοράζουμε επτά (7) λίτρα!
Γιατί λοιπόν η Ένωση πρατηριούχων του Ρεθύμνου δεν έχει το δικαίωμα να ναυλώσει ένα γκαζάδικο και να φέρει καύσιμο από την Αίγυπτο, λίγα μόλις μίλια απόσταση, με στόχο να πωλείται η αμόλυβδη στα 0,20 το λίτρο με όλα τα οφέλη για εμπόριο και νοικοκυριά; Όχι, απαντά η κυβέρνηση. Θα αγοράζεται από τα Ελληνικά πετρέλαια, συμφερόντων 2 μεγάλων οικογενειών με πελατειακές σχέσεις με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, χρόνια τώρα!
Γιατί από την άλλη όμως μπορούμε να εισάγουμε αγαθά από Κίνα, αυτοκίνητα από Ιαπωνία, τρόφιμα από Αργεντινή, φάρμακα από Αμερική, και τόσα άλλα;
Γιατί δεν δρομολογούν καταστάσεις, απλές που θα οδηγήσουν το Ελληνικό λαό σε σημαντικές ελαφρύνσεις, τόσο ζωογόνες για την Ελληνική οικονομία. Επειδή θα ζημιώσουν δυο-τρεις οικογένειες;

«Λύσεις υπάρχουν» μας είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μιχάλης Κριτσωτάκης προ ημερών, φιλοξενούμενος στην εκπομπή «Πρωινό Δελτίο» του Μελωδία 102,7 καταδεικνύοντας άλλες αγορές όπως την Αιγυπτιακή, όπου εκεί η αμόλυβδη πωλείται με 0,20 το λίτρο. Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση παρότι έχουμε «ελεύθερη αγορά», μας υποχρεώνει σε ένα καθεστώς ομηρίας στα «Ελληνικά Πετρέλαια» με τα γνωστά αποτελέσματα για την γενική οικονομία μας, αφού είναι Ηλίου φαεινότερο ότι η τιμή της βενζίνης είναι αυτή που καθορίζει τις τιμές σε εμπόριο και παροχή υπηρεσιών.
«Έλεος πια» λένε οι πολίτες αλλά και οι πρατηριούχοι που βλέπουν το τζίρο τους να πέφτει κάτω από το 40% και με ορατό το κίνδυνο να βάλουν λουκέτο χιλιάδες πρατήρια σε όλη τη χώρα. Τα ίδια βέβαια μας είπε και προ ημερών ο πρόεδρος της ένωσης πρατηριούχων στο Ρέθυμνο κ. Ηρακλής Ξυδάκης, μιλώντας στην εφημερίδα και στο σταθμό μας. Έλεος λέμε και εμείς αφού με απλές κινήσεις, το κυβερνών κόμμα μπορεί να δώσει δραστική μείωση τιμών σε όλα τα επίπεδα δίνοντας ταυτόχρονα μεγάλη ανάσα στο κόσμο, ξεκινώντας από τα καύσιμα, φτάνει όμως να αποτινάξει από πάνω της το ζυγό των πελατειακών σχέσεων που έχει δημιουργήσει στη προσπάθειά της να εκλεγεί κυβέρνηση, το περασμένο Οκτώβριο.
Ένας αναγνώστης, πολιτικός επιστήμων στο επάγγελμα, μας είπε:
"Αυτόνομη Κρήτη, ικανή να διαχειριστεί τα πλούσια παράγωγά της, με δικές της διακρατικές συνεργασίες με γειτονικά και όχι μόνο κράτη, (όπως το παράδειγμα με τα καύσιμα) με offshore εταιρίες εντός, με Κρητικά πολιτικά μυαλά, άξια να ηγηθούν, αποτελούν το σημείο αναφοράς για τα όσα λέγονται περί Αυτονομίας της Κρήτης".
Εμείς απλώς καταγράφουμε το παλμό της Κρητικής βούλησης που κατά συντριπτική πλέον πλειονότητα το ζητούν. Δεν διαδηλώνουμε απεικονίζουμε μια πραγματικότητα.
Όπως προαναφέραμε δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αποκρύπτουμε από τον κόσμο την αλήθεια. Δεν είμαστε εκείνοι που θα πουν τι πρέπει να γίνει.
Θέτουμε όμως το προβληματισμό σε όλους, διότι αυτό σημαίνει ανεξάρτητη και έγκριτη δημοσιογραφία.
Τα στοιχεία που παραθέσαμε αποτελούν χρόνια έρευνα ανθρώπων, επιστημόνων και πνευματικών που μας τα εμπιστεύθηκαν.
Ας αποφασίσουν εκείνοι που νομίζουν ότι πρέπει να επικρατήσει η μία ή η άλλη άποψη και ας πορευτούμε τους δύσκολους τωρινούς χαλεπούς καιρούς εν ειρήνη.
Εν κατακλείδι, η Κρήτη έχει όλα εκείνα τα εφόδια όχι απλά για να επιβιώσει, αλλά για να μεγαλουργήσει.
Και κυρίως ... να είναι σε θέση να δανείζει και όχι να δανείζεται!
Ας πάρει λοιπόν τη θέση που αξικρατικά της ανήκει, Πανελλαδικά ή ας σκεφτούν οι πολίτες τι πρέπει να γίνει.
Με τσι γειές μας ...
http://www.agorapress.gr/el/news.php?n=3370 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου