a.readmore { /* CSS properties go here */ }
Καλώς ορίσατε στην μάχη της Αναζήτησης.

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012


Τι είναι η νανοτεχνολογία και τα νανοστοιχεία; Η νανοτεχνολογία είναι ένα σύνολο νέων τεχνολογιών, που χρησιμοποιούν υλικά, σε μια απίστευτα μικρή κλίμακα (νανοστοιχεία). Ένα νανόμετρο είναι το ένα εκατομμυριοστό του χιλιοστού, δηλαδή περίπου 10.000 φορές μικρότερο από τη διάμετρο μιας ανθρώπινης τρίχας.

Τι νέο υπάρχει με τη νανοτεχνολογία; Γιατί και πού χρησιμοποιείται;
Τα υλικά, σε μορφή «νάνο», παρουσιάζουν πρωτοφανείς φυσικές και χημικές ιδιότητες, οι οποίες δεν έχουν καμιά σχέση, με τις ιδιότητες των ίδιων υλικών, όταν αυτά βρίσκονται, σε κανονικές διαστάσεις. Η βιομηχανία χρησιμοποιεί τις μοναδικές ιδιότητες των νανοστοιχείων, όλο και συχνότερα, για να δημιουργήσει νέα προϊόντα.

Στον τομέα των καλλυντικών, υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, στα αντηλιακά. Για παράδειγμα, το διοξείδιο του τιτανίου, που χρησιμοποιείται, ως φίλτρο των ακτίνων UV, στα αντηλιακά υψηλής προστασίας, κάνει τα αντηλιακά τόσο παχύρρευστα, που είναι δύσκολο να απλωθούν, στο δέρμα. Επίσης, αφήνουν, στο δέρμα ένα λευκό χρώμα. Όταν, όμως, το διοξείδιο του τιτανίου χρησιμοποιηθεί, σε μορφή «νάνο», το αντηλιακό γίνεται διαφανές, απλώνεται ευκολότερα, χωρίς να χάνει την υψηλή προστατευτική του ιδιότητα, απέναντι στις ακτίνες UV. Τα νανοστοιχεία χρησιμοποιούνται, επίσης, σε άλλα καλλυντικά προϊόντα, όπως οι κρέμες, τα σαμπουάν και οι οδοντόκρεμες.
Στον τομέα των τροφίμων, τα νανοστοιχεία μπορεί να χρησιμοποιηθούν, για να αυξήσουν τις θρεπτικές ιδιότητες των τροφίμων (π.χ. αυξάνοντας την απορροφητικότητα συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών, από τον οργανισμό μας ή αυξάνοντας τη βιο-διαθεσιμότητα), ή για να κάνουν τα τρόφιμα πιο υγιεινά (π.χ. το αλάτι, σε μορφή «νάνο», δίνει την ίδια γεύση, στα τρόφιμα, αλλά χρησιμοποιείται, σε πολύ μικρότερη ποσότητα), ή για να παράγουμε πιο ισχυρές αρωματικές ή χρωστικές ουσίες. Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθούν, στις συσκευασίες, για να αυξήσουμε τη διάρκεια «ζωής» ενός τροφίμου.
Στον τομέα της υγείας, η νανοτεχνολογία μπορεί να οδηγήσει, σε νέες πιο αποτελεσματικές θεραπευτικές μεθόδους (π.χ. να αυξήσει την αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου).
Τα νανοστοιχεία μπορεί να χρησιμοποιηθούν, σε πολλά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, με σκοπό τη βελτίωση των ιδιοτήτων τους και της διάρκειας ζωής τους ή ακόμα και για την απόκτηση καινούργιων ιδιοτήτων. Τέτοια παραδείγματα είναι:
  • Οι ελαφρύτερες και πιο στέρεες ρακέτες του τένις, οι οποίες περιέχουν νανο-ανθρακοκύλινδρους.
  • Κάλτσες που δε μυρίζουν, με νανοστοιχεία ασημιού.
  • Υφάσματα και ρούχα, που δε λεκιάζουν.
  • Υφάσματα και ρούχα, που δε χρειάζονται σιδέρωμα.
  • Αυτοκαθαριζόμενα παράθυρα, που είναι καλυμμένα, με διοξείδιο του τιτανίου.
Άλλος ένας τομέας, όπου μπορεί να εφαρμοστεί η νανοτεχνολογία, είναι η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Π.χ. μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα είδη φίλτρων, για τη μόλυνση ή να βελτιώσουμε την ενεργειακή απόδοση των ηλεκτρικών συσκευών ή να εξοικονομήσουμε πόρους και χρήματα.
Είναι η νανοτεχνολογία και τα νανοστοιχεία ασφαλή;
Παρότι υπάρχει μια μεγάλη προσπάθεια να γίνουν γνωστά, στους καταναλωτές, τα πιθανά οφέλη της χρήσης νανοστοιχείων, υπάρχουν ελάχιστα επιστημονικά δεδομένα, που να αποδεικνύουν ότι τα νανοστοιχεία είναι ασφαλή και πλήρης άγνοια, για τους πιθανούς κινδύνους, για την υγεία των καταναλωτών και το περιβάλλον. Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα, για την ασφάλεια των νανοστοιχείων. Τα νανοστοιχεία παρουσιάζουν αυξημένη κινητικότητα και αυξημένες αντιδράσεις, όταν βρίσκονται, μέσα στο ανθρώπινο σώμα και αυτά τα χαρακτηριστικά φανερώνουν νέες ευκαιρίες, για να γίνουν τα φάρμακα πιο αποτελεσματικά. Ταυτόχρονα, όμως, οι ίδιες αυτές ιδιότητες εγείρουν και επιφυλάξεις, όσον αφορά την υγεία των ανθρώπων και το περιβάλλον. Επιπλέον, τα επιστημονικά δεδομένα, για την ασφάλεια των υλικών ή των συστατικών, στην κανονική τους μορφή, δε θεωρούνται ότι ισχύουν, όταν τα ίδια αυτά τα υλικά ή συστατικά, έχουν τη μορφή «νάνο».
Για τους λόγους αυτούς, πολλοί επιστήμονες και κυβερνητικοί φορείς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιμένουν ότι η ασφάλεια των νανοστοιχείων πρέπει να αξιολογηθεί, από επιστημονικούς φορείς, πριν επιτραπεί η χρήση τους, σε καταναλωτικά προϊόντα. Παρόλες, όμως, αυτές τις επιφυλάξεις και τις εκκλήσεις, ο αριθμός των προϊόντων, που ισχυρίζονται ότι περιέχουν νανοστοιχεία και τα οποία κυκλοφορούν, στην Ευρωπαϊκή αγορά, αυξάνεται και μάλιστα, οι καταναλωτές αγνοούν την ύπαρξή τους.
Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν ένα προϊόν περιέχει νανοστοιχεία;
Πολλά προϊόντα, που περιέχουν νανοστοιχεία, πωλούνται, ήδη, στην Ευρωπαϊκή Αγορά. Δυστυχώς, είναι πολύ δύσκολο, για τους καταναλωτές να γνωρίζουν, σε ποια προϊόντα περιέχονται νανοστοιχεία. Σε κάποια προϊόντα, δεν γίνεται ούτε μία αναφορά, στα νανοστοιχεία, που περιέχουν, στη σήμανσή τους και σε κάποια άλλα η χρήση νανοστοιχείων αναφέρεται, στη σήμανση των συστατικών. Κάποια προϊόντα, μάλιστα, φέρουν και ισχυρισμούς ότι έχουν ωφέλιμα αποτελέσματα, για τους καταναλωτές, γιατί χρησιμοποιούν νανοστοιχεία, παρότι δε χρησιμοποιούν. Είναι, λοιπόν, μια κατάσταση, που, κυριολεκτικά, οδηγεί, σε σύγχυση, τους καταναλωτές.
Για να μπορούν οι καταναλωτές να εντοπίσουν, στην αγορά, τα προϊόντα, που περιέχουν νανοστοιχεία, η BEUC (Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών) και η ANEC (Ευρωπαϊκή Ένωση για το συντονισμό της Εκπροσώπησης των Καταναλωτών στην Πιστοποίηση) έχουν καταρτίσει έναν κατάλογο, με τέτοια προϊόντα, που κυκλοφορούν, στην ευρωπαϊκή αγορά. Ο κατάλογος θα επικαιροποιείται, σε τακτικά χρονικά διαστήματα και είναι διαθέσιμος, στη παρακάτω διεύθυνση.
Το ΚΕ.Π.ΚΑ. συμμετείχε, σε όλη την προσπάθεια της BEUC και της ANEC.
  • Ενημερώσαμε τους καταναλωτές, με άρθρα στο περιοδικό μας, για την ύπαρξη του καταλόγου αυτού.
  • Ερευνήσαμε, στο διαδίκτυο και στείλαμε, στη BEUC, τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις ιστοσελίδων επιχειρήσεων, που πωλούν προϊόντα, με νανοστοιχεία.
  • Βοηθήσαμε τη BEUC να εντοπίσει, στην αγορά, τέτοια προϊόντα. Συγκεκριμένα, αποστείλαμε ανδρικό αποσμητικό «Nanosilver», το οποίο εντοπίσαμε και αγοράσαμε, στο Βερολίνο, αλλά διαφημίζεται και στην Ελλάδα. Η BEUC θα το συμπεριλάβει, στα προϊόντα, που θα δείξει, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στους Ευρωβουλευτές, για να πείσει ότι απαιτούνται μέτρα, για την ασφαλή χρήση της νανοτεχνολογίας.
  • Υποβάλαμε ερώτημα, στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, στο Γενικό Χημείο του Κράτους, στον Ε.Φ.Ε.Τ. και στον Ε.Ο.Φ., αν υπάρχει, στη χώρα μας, κάποια καταγραφή των προϊόντων, που περιέχουν νανοστοιχεία και κυκλοφορούν, στην ελληνική αγορά. Και οι τέσσερις απαντήσεις ήταν αρνητικές.
  • Αποστείλαμε τον κατάλογο, που συνδιαμορφώσαμε, με τη BEUC και την ANEC, στους τέσσερις παραπάνω φορείς, για τη δική τους ενημέρωση.
  • Μεταφράσαμε το φυλλάδιο της BEUC, για τις προκλήσεις, που θέτει η νέα αυτή τεχνολογία και το δημοσιεύσαμε, στο περιοδικό μας «Καταναλωτικά Βήματα».
Το ΚΕ.Π.ΚΑ. συνεχίζει τον αγώνα, για την ασφαλή χρήση της νανοτεχνολογίας και θέτει τις απαιτήσεις των καταναλωτών:
  • Να δοθούν ξεκάθαροι ορισμοί των νανοστοιχείων και της νανοτεχνολογίας. Οι ορισμοί πρέπει να περιέχουν νομικές εγγυήσεις και να επιτρέπουν την ανάπτυξη θεσμοθετημένων απαιτήσεων, όρων και προδιαγραφών.
  • Να εφαρμοστεί η αρχή της προφύλαξης στον τομέα της νανοτεχνολογίας.
  • Να προηγείται η αξιολόγηση της ασφάλειας των νανοστοιχείων, από ανεξάρτητους επιστημονικούς φορείς, πριν αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν, σε προϊόντα, με τα οποία οι καταναλωτές έρχονται σε άμεση, συχνή ή κοντινή επαφή (συμπεριλαμβανομένων των καλλυντικών, των τροφίμων και των ενδυμάτων), ή σε προϊόντα, που πιθανόν να βλάπτουν το περιβάλλον.
  • Οι μέθοδοι αξιολόγησης της ασφάλειας και του πιθανού κινδύνου να λαμβάνουν, υπόψη τους, όλα τα χαρακτηριστικά των νανοστοιχείων.
  • Να προσαρμοστεί η υπάρχουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία, για τη νανοτεχνολογία ή να δημιουργηθεί νέα, έτσι ώστε να διασφαλίζει την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών και την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Να δημιουργηθούν ή να προσαρμοστούν θεσμοθετημένες απαιτήσεις, για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών (π.χ. να τεθούν ανώτατα όρια, για ορισμένα νανοστοιχεία, στα διάφορα προϊόντα).
  • Να δημιουργηθεί ένας δημόσιος κατάλογος προϊόντων, που περιέχουν νανοστοιχεία, ο οποίος να διασφαλίζει διαφάνεια, για τη χρήση των νανοστοιχείων.
  • Να θεσμοθετηθεί η σήμανση των καταναλωτικών προϊόντων, που περιέχουν νανοστοιχεία. Ειδικά, για προϊόντα, με τα οποία οι καταναλωτές ερχόμαστε, σε άμεση, κοντινή ή συχνή επαφή, όπως τα καλλυντικά, τα τρόφιμα και τα ρούχα.
  • Διασφάλιση της αποτελεσματικής συμμετοχής και εκπροσώπησης των καταναλωτών, σε όλες τις διαδικασίες, έτσι ώστε να μπορούμε οι πολίτες να αναμειχθούμε και να επηρεάσουμε τις τεχνολογικές εξελίξεις, οι οποίες έχουν επιπτώσεις, στην καθημερινή ζωή μας.
Πηγή: BEUC & ANEC
http://www.dolceta.eu/greece/ 

Ν : υπάρχει περίπτωση για το πιο ασήμαντο μέχρι το πιο σημαντικό πράγμα της ζωής μας, να μην υπόκειται στους βασικούς παράγοντες, δηλαδή στον τρόπο και την αιτία επιλογής της χρήσης του ;
Όχι, απο την εποχή της πέτρας.    Αν όμως ρίξει κάποιος μια ματιά σε διάφορα άρθρα ως προς το θέμα της νανοτεχνολογίας, όπως υπάρχουν τα πολύ θετικά, άλλο τόσο υπάρχουν και τα αρνητικά και οι φόβοι  της επικίνδυνης παρεκτροπής, στην υγεία και την ασφάλεια του ανθρώπου καθώς και στο περιβάλλον.

Από kyttaronewearth παραθέτω κάποιες παραγράφους  :

Τα πρώτα «κρούσματα»
- Ερευνητές δημοσίευσαν τα αποτελέσματα των ερευνών τους στο περιοδικό «Εnvironmental Science & Τechnology» για διάφορα υλικά, όπως το βαμβάκι, το νάιλον, ο πολυεστέρας, επεξεργασμένα με νανοσωματίδια αργύρου που τα έπλυναν στο πλυντήριο. Τα νερά του ξεβγάλματος δεν τα πέταξαν αλλά έκαναν αναλύσεις για την περιεκτικότητα σε νανοσωματίδια αργύρου. Και βρήκαν ότι για το καθένα χανόταν ήδη ως τη δεύτερη πλύση το 25% ως 35% του αργύρου- κάποια έχαναν και το 50%. Και πού πήγαιναν μαζί με το νερό; Στην αποχέτευση αλλά αυτό το νερό δεν είναι καλό να πάει αλλού διότι τα νανοσωματίδια του αργύρου θα σκοτώσουν τα καλά μικρόβια που καθαρίζουν το νερό κ.λπ. κ.λπ. Και όπως φαίνεται, όλη αυτή η αντιβακτηριδιακή και αποσμητική τρέλα με τα ρούχα της εργασίας και του αθλητισμού τα εμβαπτισμένα στα νανοσωματίδια, μάλλον κάποια στιγμή πρέπει να κοπάσει.
Στο σημείο αυτό να προσθέσω, πως η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε στα υφάσματα, από τον πόλεμο στο Κουβέϊτ, εξ αιτίας των απωλειών που υπήρξαν λόγω μολύνσεων των βρώμικων ρούχων...

- Τον Αύγουστο του 2009-ακόμη χειρότερα- δημοσιεύεται μια εργασία στο περιοδικό «Εuropean Respiratory Journal» όπου για πρώτη φορά έχουμε τον ισχυρισμό ότι νανοσωματίδια είναι υπεύθυνα για τον θάνατο δυο εργατριών στην Κίνα και την πρόκληση παράξενων αναπνευστικών βλαβών σε άλλες πέντε που εργάζονταν σε βιομηχανία χρωμάτων. Τον Νοέμβριο του 2009 εμφανίζεται στο Νature Νanotechnology κάτι ακόμη πιο ανησυχητικό. Εγινε ένα πείραμα προσομοίωσης της μεμβράνης που αποτελεί τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και εμποδίζει βλαβερές ουσίες από το αίμα να εισχωρήσουν στον εγκέφαλο. Εφτιαξαν μια τεχνητή τέτοια μεμβράνη και έβαλαν από τη μια πλευρά νανοσωματίδια κοβαλτίου-χρωμίου και από την άλλη ανθρώπινα κύτταρα. Και διαπίστωσαν ότι χωρίς να υπάρξει επαφή, εξ αποστάσεως και μόνο, εμφανίστηκε βλάβη στο DΝΑ των κυττάρων. Δεν ξέρουν ακόμη αν αυτό συμβαίνει μόνο με το κοβάλτιο-χρώμιο ούτε πώς ακριβώς δίνεται το σήμα για να εμφανιστεί αυτή η αλλοίωση αλλά τα αποτελέσματα ανησύχησαν πολύ τον επιστημονικό κόσμο. Η συνέχεια θα έχει ενδιαφέρον, αρκεί να μη γίνουν προσπάθειες συσκότισης.

- Το σώμα μας είναι φτιαγμένο από κύτταρα και τα κύτταρα θεωρούνται οι νανομηχανές της Φύσης.Τώρα πλέον η έρευνα προσπαθεί να βρει τον τρόπο να κατασκευαστούν και άλλες με τεχνητά μέσα διότι στο επίπεδο αυτό της κλίμακας νάνο- πιστεύεται ότι είναι δυνατόν να αρχίσουμε να συναρμολογούμε χρήσιμα πράγματα.
- Νανοσωματίδια μεγέθους 70 νανομέτρων μπορούν να εισχωρήσουν στους πνεύμονες. Οταν δεν ξεπερνούν τα 50 νανόμετρα εισχωρούν και στα κύτταρα ενώ κάτω από 30 νανόμετρα εισχωρούν και στον εγκέφαλο.
Νανοτεχνολογία: Το μικρό είναι όμορφο αλλά είναι ασφαλές;


Τι είναι η νανοτεχνολογία και τα νανοστοιχεία; Η νανοτεχνολογία είναι ένα σύνολο νέων τεχνολογιών, που χρησιμοποιούν υλικά, σε μια απίστευτα μικρή κλίμακα (νανοστοιχεία). Ένα νανόμετρο είναι το ένα εκατομμυριοστό του χιλιοστού, δηλαδή περίπου 10.000 φορές μικρότερο από τη διάμετρο μιας ανθρώπινης τρίχας.

Τι νέο υπάρχει με τη νανοτεχνολογία; Γιατί και πού χρησιμοποιείται;
Τα υλικά, σε μορφή «νάνο», παρουσιάζουν πρωτοφανείς φυσικές και χημικές ιδιότητες, οι οποίες δεν έχουν καμιά σχέση, με τις ιδιότητες των ίδιων υλικών, όταν αυτά βρίσκονται, σε κανονικές διαστάσεις. Η βιομηχανία χρησιμοποιεί τις μοναδικές ιδιότητες των νανοστοιχείων, όλο και συχνότερα, για να δημιουργήσει νέα προϊόντα.

Στον τομέα των καλλυντικών, υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, στα αντηλιακά. Για παράδειγμα, το διοξείδιο του τιτανίου, που χρησιμοποιείται, ως φίλτρο των ακτίνων UV, στα αντηλιακά υψηλής προστασίας, κάνει τα αντηλιακά τόσο παχύρρευστα, που είναι δύσκολο να απλωθούν, στο δέρμα. Επίσης, αφήνουν, στο δέρμα ένα λευκό χρώμα. Όταν, όμως, το διοξείδιο του τιτανίου χρησιμοποιηθεί, σε μορφή «νάνο», το αντηλιακό γίνεται διαφανές, απλώνεται ευκολότερα, χωρίς να χάνει την υψηλή προστατευτική του ιδιότητα, απέναντι στις ακτίνες UV. Τα νανοστοιχεία χρησιμοποιούνται, επίσης, σε άλλα καλλυντικά προϊόντα, όπως οι κρέμες, τα σαμπουάν και οι οδοντόκρεμες.
Στον τομέα των τροφίμων, τα νανοστοιχεία μπορεί να χρησιμοποιηθούν, για να αυξήσουν τις θρεπτικές ιδιότητες των τροφίμων (π.χ. αυξάνοντας την απορροφητικότητα συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών, από τον οργανισμό μας ή αυξάνοντας τη βιο-διαθεσιμότητα), ή για να κάνουν τα τρόφιμα πιο υγιεινά (π.χ. το αλάτι, σε μορφή «νάνο», δίνει την ίδια γεύση, στα τρόφιμα, αλλά χρησιμοποιείται, σε πολύ μικρότερη ποσότητα), ή για να παράγουμε πιο ισχυρές αρωματικές ή χρωστικές ουσίες. Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθούν, στις συσκευασίες, για να αυξήσουμε τη διάρκεια «ζωής» ενός τροφίμου.
Στον τομέα της υγείας, η νανοτεχνολογία μπορεί να οδηγήσει, σε νέες πιο αποτελεσματικές θεραπευτικές μεθόδους (π.χ. να αυξήσει την αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου).
Τα νανοστοιχεία μπορεί να χρησιμοποιηθούν, σε πολλά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, με σκοπό τη βελτίωση των ιδιοτήτων τους και της διάρκειας ζωής τους ή ακόμα και για την απόκτηση καινούργιων ιδιοτήτων. Τέτοια παραδείγματα είναι:
  • Οι ελαφρύτερες και πιο στέρεες ρακέτες του τένις, οι οποίες περιέχουν νανο-ανθρακοκύλινδρους.
  • Κάλτσες που δε μυρίζουν, με νανοστοιχεία ασημιού.
  • Υφάσματα και ρούχα, που δε λεκιάζουν.
  • Υφάσματα και ρούχα, που δε χρειάζονται σιδέρωμα.
  • Αυτοκαθαριζόμενα παράθυρα, που είναι καλυμμένα, με διοξείδιο του τιτανίου.
Άλλος ένας τομέας, όπου μπορεί να εφαρμοστεί η νανοτεχνολογία, είναι η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Π.χ. μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα είδη φίλτρων, για τη μόλυνση ή να βελτιώσουμε την ενεργειακή απόδοση των ηλεκτρικών συσκευών ή να εξοικονομήσουμε πόρους και χρήματα.
Είναι η νανοτεχνολογία και τα νανοστοιχεία ασφαλή;
Παρότι υπάρχει μια μεγάλη προσπάθεια να γίνουν γνωστά, στους καταναλωτές, τα πιθανά οφέλη της χρήσης νανοστοιχείων, υπάρχουν ελάχιστα επιστημονικά δεδομένα, που να αποδεικνύουν ότι τα νανοστοιχεία είναι ασφαλή και πλήρης άγνοια, για τους πιθανούς κινδύνους, για την υγεία των καταναλωτών και το περιβάλλον. Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα, για την ασφάλεια των νανοστοιχείων. Τα νανοστοιχεία παρουσιάζουν αυξημένη κινητικότητα και αυξημένες αντιδράσεις, όταν βρίσκονται, μέσα στο ανθρώπινο σώμα και αυτά τα χαρακτηριστικά φανερώνουν νέες ευκαιρίες, για να γίνουν τα φάρμακα πιο αποτελεσματικά. Ταυτόχρονα, όμως, οι ίδιες αυτές ιδιότητες εγείρουν και επιφυλάξεις, όσον αφορά την υγεία των ανθρώπων και το περιβάλλον. Επιπλέον, τα επιστημονικά δεδομένα, για την ασφάλεια των υλικών ή των συστατικών, στην κανονική τους μορφή, δε θεωρούνται ότι ισχύουν, όταν τα ίδια αυτά τα υλικά ή συστατικά, έχουν τη μορφή «νάνο».
Για τους λόγους αυτούς, πολλοί επιστήμονες και κυβερνητικοί φορείς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιμένουν ότι η ασφάλεια των νανοστοιχείων πρέπει να αξιολογηθεί, από επιστημονικούς φορείς, πριν επιτραπεί η χρήση τους, σε καταναλωτικά προϊόντα. Παρόλες, όμως, αυτές τις επιφυλάξεις και τις εκκλήσεις, ο αριθμός των προϊόντων, που ισχυρίζονται ότι περιέχουν νανοστοιχεία και τα οποία κυκλοφορούν, στην Ευρωπαϊκή αγορά, αυξάνεται και μάλιστα, οι καταναλωτές αγνοούν την ύπαρξή τους.
Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν ένα προϊόν περιέχει νανοστοιχεία;
Πολλά προϊόντα, που περιέχουν νανοστοιχεία, πωλούνται, ήδη, στην Ευρωπαϊκή Αγορά. Δυστυχώς, είναι πολύ δύσκολο, για τους καταναλωτές να γνωρίζουν, σε ποια προϊόντα περιέχονται νανοστοιχεία. Σε κάποια προϊόντα, δεν γίνεται ούτε μία αναφορά, στα νανοστοιχεία, που περιέχουν, στη σήμανσή τους και σε κάποια άλλα η χρήση νανοστοιχείων αναφέρεται, στη σήμανση των συστατικών. Κάποια προϊόντα, μάλιστα, φέρουν και ισχυρισμούς ότι έχουν ωφέλιμα αποτελέσματα, για τους καταναλωτές, γιατί χρησιμοποιούν νανοστοιχεία, παρότι δε χρησιμοποιούν. Είναι, λοιπόν, μια κατάσταση, που, κυριολεκτικά, οδηγεί, σε σύγχυση, τους καταναλωτές.
Για να μπορούν οι καταναλωτές να εντοπίσουν, στην αγορά, τα προϊόντα, που περιέχουν νανοστοιχεία, η BEUC (Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών) και η ANEC (Ευρωπαϊκή Ένωση για το συντονισμό της Εκπροσώπησης των Καταναλωτών στην Πιστοποίηση) έχουν καταρτίσει έναν κατάλογο, με τέτοια προϊόντα, που κυκλοφορούν, στην ευρωπαϊκή αγορά. Ο κατάλογος θα επικαιροποιείται, σε τακτικά χρονικά διαστήματα και είναι διαθέσιμος, στη παρακάτω διεύθυνση.
Το ΚΕ.Π.ΚΑ. συμμετείχε, σε όλη την προσπάθεια της BEUC και της ANEC.
  • Ενημερώσαμε τους καταναλωτές, με άρθρα στο περιοδικό μας, για την ύπαρξη του καταλόγου αυτού.
  • Ερευνήσαμε, στο διαδίκτυο και στείλαμε, στη BEUC, τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις ιστοσελίδων επιχειρήσεων, που πωλούν προϊόντα, με νανοστοιχεία.
  • Βοηθήσαμε τη BEUC να εντοπίσει, στην αγορά, τέτοια προϊόντα. Συγκεκριμένα, αποστείλαμε ανδρικό αποσμητικό «Nanosilver», το οποίο εντοπίσαμε και αγοράσαμε, στο Βερολίνο, αλλά διαφημίζεται και στην Ελλάδα. Η BEUC θα το συμπεριλάβει, στα προϊόντα, που θα δείξει, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στους Ευρωβουλευτές, για να πείσει ότι απαιτούνται μέτρα, για την ασφαλή χρήση της νανοτεχνολογίας.
  • Υποβάλαμε ερώτημα, στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, στο Γενικό Χημείο του Κράτους, στον Ε.Φ.Ε.Τ. και στον Ε.Ο.Φ., αν υπάρχει, στη χώρα μας, κάποια καταγραφή των προϊόντων, που περιέχουν νανοστοιχεία και κυκλοφορούν, στην ελληνική αγορά. Και οι τέσσερις απαντήσεις ήταν αρνητικές.
  • Αποστείλαμε τον κατάλογο, που συνδιαμορφώσαμε, με τη BEUC και την ANEC, στους τέσσερις παραπάνω φορείς, για τη δική τους ενημέρωση.
  • Μεταφράσαμε το φυλλάδιο της BEUC, για τις προκλήσεις, που θέτει η νέα αυτή τεχνολογία και το δημοσιεύσαμε, στο περιοδικό μας «Καταναλωτικά Βήματα».
Το ΚΕ.Π.ΚΑ. συνεχίζει τον αγώνα, για την ασφαλή χρήση της νανοτεχνολογίας και θέτει τις απαιτήσεις των καταναλωτών:
  • Να δοθούν ξεκάθαροι ορισμοί των νανοστοιχείων και της νανοτεχνολογίας. Οι ορισμοί πρέπει να περιέχουν νομικές εγγυήσεις και να επιτρέπουν την ανάπτυξη θεσμοθετημένων απαιτήσεων, όρων και προδιαγραφών.
  • Να εφαρμοστεί η αρχή της προφύλαξης στον τομέα της νανοτεχνολογίας.
  • Να προηγείται η αξιολόγηση της ασφάλειας των νανοστοιχείων, από ανεξάρτητους επιστημονικούς φορείς, πριν αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν, σε προϊόντα, με τα οποία οι καταναλωτές έρχονται σε άμεση, συχνή ή κοντινή επαφή (συμπεριλαμβανομένων των καλλυντικών, των τροφίμων και των ενδυμάτων), ή σε προϊόντα, που πιθανόν να βλάπτουν το περιβάλλον.
  • Οι μέθοδοι αξιολόγησης της ασφάλειας και του πιθανού κινδύνου να λαμβάνουν, υπόψη τους, όλα τα χαρακτηριστικά των νανοστοιχείων.
  • Να προσαρμοστεί η υπάρχουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία, για τη νανοτεχνολογία ή να δημιουργηθεί νέα, έτσι ώστε να διασφαλίζει την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών και την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Να δημιουργηθούν ή να προσαρμοστούν θεσμοθετημένες απαιτήσεις, για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών (π.χ. να τεθούν ανώτατα όρια, για ορισμένα νανοστοιχεία, στα διάφορα προϊόντα).
  • Να δημιουργηθεί ένας δημόσιος κατάλογος προϊόντων, που περιέχουν νανοστοιχεία, ο οποίος να διασφαλίζει διαφάνεια, για τη χρήση των νανοστοιχείων.
  • Να θεσμοθετηθεί η σήμανση των καταναλωτικών προϊόντων, που περιέχουν νανοστοιχεία. Ειδικά, για προϊόντα, με τα οποία οι καταναλωτές ερχόμαστε, σε άμεση, κοντινή ή συχνή επαφή, όπως τα καλλυντικά, τα τρόφιμα και τα ρούχα.
  • Διασφάλιση της αποτελεσματικής συμμετοχής και εκπροσώπησης των καταναλωτών, σε όλες τις διαδικασίες, έτσι ώστε να μπορούμε οι πολίτες να αναμειχθούμε και να επηρεάσουμε τις τεχνολογικές εξελίξεις, οι οποίες έχουν επιπτώσεις, στην καθημερινή ζωή μας.
Πηγή: BEUC & ANEC
http://www.dolceta.eu/greece/ 

Ν : υπάρχει περίπτωση για το πιο ασήμαντο μέχρι το πιο σημαντικό πράγμα της ζωής μας, να μην υπόκειται στους βασικούς παράγοντες, δηλαδή στον τρόπο και την αιτία επιλογής της χρήσης του ;
Όχι, απο την εποχή της πέτρας.    Αν όμως ρίξει κάποιος μια ματιά σε διάφορα άρθρα ως προς το θέμα της νανοτεχνολογίας, όπως υπάρχουν τα πολύ θετικά, άλλο τόσο υπάρχουν και τα αρνητικά και οι φόβοι  της επικίνδυνης παρεκτροπής, στην υγεία και την ασφάλεια του ανθρώπου καθώς και στο περιβάλλον.

Από kyttaronewearth παραθέτω κάποιες παραγράφους  :

Τα πρώτα «κρούσματα»
- Ερευνητές δημοσίευσαν τα αποτελέσματα των ερευνών τους στο περιοδικό «Εnvironmental Science & Τechnology» για διάφορα υλικά, όπως το βαμβάκι, το νάιλον, ο πολυεστέρας, επεξεργασμένα με νανοσωματίδια αργύρου που τα έπλυναν στο πλυντήριο. Τα νερά του ξεβγάλματος δεν τα πέταξαν αλλά έκαναν αναλύσεις για την περιεκτικότητα σε νανοσωματίδια αργύρου. Και βρήκαν ότι για το καθένα χανόταν ήδη ως τη δεύτερη πλύση το 25% ως 35% του αργύρου- κάποια έχαναν και το 50%. Και πού πήγαιναν μαζί με το νερό; Στην αποχέτευση αλλά αυτό το νερό δεν είναι καλό να πάει αλλού διότι τα νανοσωματίδια του αργύρου θα σκοτώσουν τα καλά μικρόβια που καθαρίζουν το νερό κ.λπ. κ.λπ. Και όπως φαίνεται, όλη αυτή η αντιβακτηριδιακή και αποσμητική τρέλα με τα ρούχα της εργασίας και του αθλητισμού τα εμβαπτισμένα στα νανοσωματίδια, μάλλον κάποια στιγμή πρέπει να κοπάσει.
Στο σημείο αυτό να προσθέσω, πως η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε στα υφάσματα, από τον πόλεμο στο Κουβέϊτ, εξ αιτίας των απωλειών που υπήρξαν λόγω μολύνσεων των βρώμικων ρούχων...

- Τον Αύγουστο του 2009-ακόμη χειρότερα- δημοσιεύεται μια εργασία στο περιοδικό «Εuropean Respiratory Journal» όπου για πρώτη φορά έχουμε τον ισχυρισμό ότι νανοσωματίδια είναι υπεύθυνα για τον θάνατο δυο εργατριών στην Κίνα και την πρόκληση παράξενων αναπνευστικών βλαβών σε άλλες πέντε που εργάζονταν σε βιομηχανία χρωμάτων. Τον Νοέμβριο του 2009 εμφανίζεται στο Νature Νanotechnology κάτι ακόμη πιο ανησυχητικό. Εγινε ένα πείραμα προσομοίωσης της μεμβράνης που αποτελεί τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και εμποδίζει βλαβερές ουσίες από το αίμα να εισχωρήσουν στον εγκέφαλο. Εφτιαξαν μια τεχνητή τέτοια μεμβράνη και έβαλαν από τη μια πλευρά νανοσωματίδια κοβαλτίου-χρωμίου και από την άλλη ανθρώπινα κύτταρα. Και διαπίστωσαν ότι χωρίς να υπάρξει επαφή, εξ αποστάσεως και μόνο, εμφανίστηκε βλάβη στο DΝΑ των κυττάρων. Δεν ξέρουν ακόμη αν αυτό συμβαίνει μόνο με το κοβάλτιο-χρώμιο ούτε πώς ακριβώς δίνεται το σήμα για να εμφανιστεί αυτή η αλλοίωση αλλά τα αποτελέσματα ανησύχησαν πολύ τον επιστημονικό κόσμο. Η συνέχεια θα έχει ενδιαφέρον, αρκεί να μη γίνουν προσπάθειες συσκότισης.

- Το σώμα μας είναι φτιαγμένο από κύτταρα και τα κύτταρα θεωρούνται οι νανομηχανές της Φύσης.Τώρα πλέον η έρευνα προσπαθεί να βρει τον τρόπο να κατασκευαστούν και άλλες με τεχνητά μέσα διότι στο επίπεδο αυτό της κλίμακας νάνο- πιστεύεται ότι είναι δυνατόν να αρχίσουμε να συναρμολογούμε χρήσιμα πράγματα.
- Νανοσωματίδια μεγέθους 70 νανομέτρων μπορούν να εισχωρήσουν στους πνεύμονες. Οταν δεν ξεπερνούν τα 50 νανόμετρα εισχωρούν και στα κύτταρα ενώ κάτω από 30 νανόμετρα εισχωρούν και στον εγκέφαλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου