a.readmore { /* CSS properties go here */ }
Καλώς ορίσατε στην μάχη της Αναζήτησης.

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Φίλη μού έστειλε ένα email, το οποίο με έβαλε σε περιηγήσεις και έρευνες, στο μέτρο του δυνατού φυσικά, έστω και μέσω διαδικτύου. Τι να κάνουμε, με ό,τι έχουμε το παλεύουμε, να βρούμε την άκρη του νήματος, εν μέσω κρίσης, παραλογισμού και συντέλειας.
Ενός παραλογισμού που με φθόνο έχει καταφέρει να υπερισχύσει μέσα απ' τα βάθη των αιώνων. Δεν είναι εύκολο να ανατρέψεις και να ξεριζώσεις τόσο βαθειές ρίζες, που κτήστικαν πάνω σε λανθασμένες κοσμο-θεωρήσεις και έπλασαν εντελώς λανθασμένες κοινωνικές αντιλήψεις, την εσχατιά των οποίων βιώνουμε στις μέρες μας, μετά από αιώνες.  Πιστεύω ακράδαντα, πως αν δεν έλθει κοντά (καμπυλωθεί) το παρελθόν, το μέλλον της ανθρωπότητας και επί μέρους σε κάθε φυλή,  θα έχει πάντα την ίδια τύχη, την γνωστή επανάληψη !   Μια επανάληψη που την έχουμε πιά μάθει τόσο καλά, που είναι καιρός να αλλάξουμε σελίδα.  Είναι καιρός να αντιληφθούμε μια διαφορετική αλήθεια !

Από τις περιηγήσεις επέλεξα την πολύ ωραία ζηλευτή αφήγηση που ακολουθεί στην χώρα των Ντόγκον, την οποία βρήκα στο theworldoffroad .  Μια φυλή 100.000 ανθρώπων που ζει στο νότιο Μαλί (πρώην Γαλλικό Σουδάν), νότια του ποταμού Νίγηρα. Από την όλη αφήγηση, σε μία φράση του κειμένου επικεντρώνομαι, που είναι το κλειδί της χαμένης μας ευδαιμονίας και η αιτία της ανθρώπινης φυλακής, για όλους μας ανεξαιρέτως !!  "Τελικά μόνον η θρησκεία μπορεί να χωρίσει τους ανθρώπους"  !!  Αυτός ήταν και ο λόγος που οι Αρχαίοι μας δεν είχαν θρησκεία, αλλά ανεπτυγμένη φιλοσοφία !  
Τα αρχαία μυστήρια κλπ. είναι μια άλλη ιστορία, που την έχω καταγράψει στο παρελθόν.

Πριν τερματίσω όμως την γραφή μου, αυτά που θα προσθέσω έχουν σχέση με τις έρευνές μου, ανάμεσα στις οποίες έτυχε να είναι και οι αστρονομικές επιδώσεις και γνώσεις της εν λόγω φυλής !  Παραθέτω λοιπόν μια περίληψη από ό,τι διάβασα στο λεξικό του σκεπτικιστή. Για τους Ντόγκον, λέγεται πως γνωρίζουν από βάθος χρόνου, για την ύπαρξη του Σείριου Α & Β.  Ο Β' όμως πρώτον δεν φαίνεται με γυμνό μάτι αλλά μόνον με τηλεσκόπιο και δεύτερον γνώριζαν την ύπαρξή του πριν καν ανακαλυφθεί !
Είχαν λοιπόν οι Ντόγκο...... τηλεσκόπια ;  
Σύμφωνα με μελετητές σχετικά με την μυθολογία της φυλής, οι Ντόγκο είχαν έλθει σε επαφή πριν περίπου 5000 χρόνια, με "αμφίβιους εξωγήϊνους" , έχοντες όψεις ψαριού, τους ιχθυοειδείς, τους οποίους ονόμαζαν Νόμμο εκ του αντίστοιχου ρήματος, που σημαίνει "δίνω σε κάποιον να πιεί κάτι".  
Η ύπαρξη όμως του Νόμμο βρίσκεται σε πανάρχαια Εβραϊκά κείμενα, βάσει των οποίων τον δημιούργησε ο θεός, μετά από την καταστροφή τριών ανθρώπινων κόσμων !!! Μαζί με τον Νόμμο, ο θεός δημιούργησε και την Γέεννα, δηλαδή την Εβραϊκή κόλαση, επίσης τον κήπο της Εδέμ, τον θεϊκό θρόνο, την ουράνια σκηνή !, τον Μεσσία και την μετάνοια.  Ο Νόμμο προέτρεψε τον θεό να φτιάξει ακόμα έναν ανθρώπινο κόσμο, όπερ και εγένετο. Στην συνέχεια όμως ο Νόμμο παραπονέθηκε στον θεό, για την κακία του κόσμου (!)  
Κατά την μυθολογία τους, ο Νόμμο μοίρασε το σώμα του στους ανθρώπους για να τους ταΐσει - πως να μην εκτελούν ακόμα αυτοί οι άνθρωποι στις μέρες μας ανθρωποθυσίες κάθε 60 έτη ;; - όπως το Σύμπαν ήπιε από το σώμα του, έτσι και ο Νόμμο έδωσε στους ανθρώπους να πιούν (!!)  Ο ίδιος σταυρώθηκε πάνω σε ένα δένδρο, στο οποίο πέθανε και αναστήθηκε.  Για τους Ντογκόν, είναι ο οδηγός του Σύμπαντος, ο πατέρας της ανθρωπότητας και ο φύλακας των πνευματικών της αρχών και του δικαίου !  Ο Βροχοποιός και ο κυρίαρχος των υδάτων !  (Αντίστοιχη απεικόνιση ιχθυοειδών θεοτήτων υπήρχαν και στη Βαβυλωνία !!  Ο Σουμεριακός θεός Ωάννες, με κεφάλι ψαριού και με λέπια στο σώμα . . Ο Ωάννες αργότερα αντικαταστάθηκε απ΄ τον Βαβυλωνιακό θεό Εα, μισό ψάρι, μισό άνθρωπος !! Ιχθυοειδείς όμως θεοί υπάρχουν και στην Ελληνική μυθολογία, πχ. Τρίτων. Μεταφέρω από agrinioart : "Ο Παυσανίας τον περιγράφει να φέρει πυκνά βαθυπράσινα μαλλιά (χρώμα ρηχής θάλασσας), με μεγάλο στόμα (μήκος ακτής), μάτια μεγάλα λευκά (παράκτιος αφρός), δάκτυλα και νύχια μεγάλα (τα ίχνη του αποσυρόμενου παράκτιου κύματος επί της ξηράς) και από το στέρνο και κάτω ουρά δελφίνων (ως ορμή που έβγαινε από τη θάλασσα). Άλλοι παρίσταναν αυτόν με δύο ουρές και δύο πόδες ίππου όπως ο Ιχθυοκένταυρος. Άλλοι θεωρούσαν ότι υπήρχαν πολλοί Τρίτωνες οι Κενταυροτρίτωνες» που σάλπιζαν με κοχύλια την έλευση του Ποσειδώνα ή κατά διαταγή εκείνου την ηρεμία των κυμάτων".)   Η πλανεύτρα θάλασσα υπήρξε πάντα η πηγή γέννησης φανταστικών θεών και τεράτων..... 
Οι Νόμμο είχαν υποτίθεται έλθει από κάποιον πλανήτη που περιστρέφεται γύρο απ' τον Σείριο (Α), άρα τον Σείριο Β ή αλλιώς Λευκό Νάνο, αφού όπως λένε είναι διπλός αστερισμός, και οι πιστοί της φυλής δίνουν έμφαση και ενδιαφέρον μόνον σε αυτόν  !  Η επιβεβαίωση αυτής της πεποίθησης για τους ερευνητές, βασίστηκε σε μια τελετή που είχε και εξακολουθεί να έχει η φυλή, στην οποία εορτάζουν την "Αναγέννηση του Κόσμου" που σχετίζεται με τον λαμπρό αστέρι Σείριος, τον οποίο ονόμαζαν Sigui.  Αυτή η τελετή γινόταν και εξακολουθεί να γίνεται κάθε 60 χρόνια, αφού ο Σείριος Β χρειάζεται 50 χρόνια για να κλείσει την περιφορά του γύρο απ' τον Σείριο Α'.   Τώρα γιατί εορτάζουν κάθε 60 και όχι 50 χρόνια, τι να σας πω ;   Η ακολουθούσα πάντως ταξιδιωτική αφήγηση αναφέρεται σ' αυτήν την εορτή....
Η πίστη της φυλής είναι ηλιοκεντρική και παρουσιάζονται να έχουν γνώσεις για τις ελλειπτικές τροχιές των αστρονομικών φαινομένων, για τα δακτυλίδια του Κρόνου, τους δορυφόρους του Δία,  πως κατ' αυτούς είναι 4, ενώ στην πραγματικότητα είναι 16 !  Φαίνεται δεν τους έδωσαν (οι εξωγήϊνοι) σωστή πληροφόρηση ! Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν πως είχαν ειδικές ικανότητες οράσεως, λόγω μελατονίνης, για να μην ....... χρειάζονταν τα τηλεσκόπια (!!)
Έρχεται όμως μια γήινη απάντηση, απ' τον Carl Sagan, να αντιτάξει στην άποψη αυτή, πως δεν ήλθαν σε επαφή με εξωγήινους, θα ήλθαν όμως σε επαφή με κάποιον εξελιγμένο πολιτισμό ή με επισκέπτες που τους έδωσαν πληροφορίες, τις οποίες κράτησαν και διέδωσαν στην φυλή τους μέσω των συζητήσεων τους.
Επίσης πιστεύουν πως υπάρχουν πολλές γαίες στο Σύμπαν, ότι οι άνθρωποι ζούν στην τέταρτη γη, ενώ άλλοι ζουν στην τρίτη και έχουν κέρατα, ενώ κάποιοι άλλοι ζουν στην δεύτερη και έχουν ουρά !!!!!
Σχετικά με αυτήν την φυλή βρήκα με χαρά ανάλογη εκπομπή , απ' το "Σύμπαν που αγάπησα" και αξίζει επίσης να την παρακολουθήσετε.  Όπως πάντα οι σκέψεις και οι συσχετισμοί είναι δικοί σας...!!   Ν.
============

Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΝΤΟΓΚΟΝ
Η αλήθεια είναι ότι πηγαίνοντας στην χώρα του Ντόγκον πίστευα ότι θα έβρισκα έναν πολιτισμό αλλοιωμένο από τον τουρισμό. Αυτό βέβαια γιατί είχαμε κάποιες πληροφορίες από ντόπιους για τον αισχροκερδή χαρακτήρα των Ντόγκον χώρια που κάτι ανάλογο είχαμε διαβάσει στο Lonely Planet.
Έτσι λοιπόν δεν πήγαινα και με την καλύτερη διάθεση για τους ανθρώπους εκεί. Χαίρομαι όμως που όλα διαψεύσθηκαν. Αξίζει και με το παραπάνω να επισκεφτεί κάποιος αυτό το μέρος. Βέβαια πρέπει να έχεις οπωσδήποτε οδηγό μαζί σου και αυτό γιατί οι ντόπιοι και οι αρχηγοί των φυλών σε δέχονται πιο εύκολα, μαθαίνεις πολλά περισότερα για τον πολιτισμό τους, φυσικά βοηθάς με το να δώσεις δουλειά σε κάποιον και γιατί αν δεν τον έχεις, πληρώνεις εισητήριο για να μπείς στα χωριά.
Ο οδηγός, ο Μπουκάρι Τεμέ (Μπουμπαγκάρ τον φωνάζαμε) μας στοίχισε γύρω στα 17.000 CFA (30 ευρώ) το άτομο και τον είχαμε μαζί μας για δύο ημέρες. Μέσα στο ποσό συμπεριλαμβανόταν ο ύπνος μας στο χωριό Μπενιματό Το φαγητό και τα ποτά μας ήταν έξτρα.
Οι άνθρωποι εκεί ήταν απίστευτα φιλικοί και το μόνο που ζητούσαν ήταν φυστίκια κόλα (noies de kola), κάτι φυστίκια σε μέγεθος κάστανου που σου δίνουν ενέργεια και είναι κάτι σαν απαλό ναρκωτικό. Τα δοκίμασα και ήταν χάλια, απορώ πως τα τρώνε. Δεν τα τρώνε, δηλαδή, απλά τα μασούν και τα φτύνουν. Τέλος πάντων, τα φυστίκια κόλα είναι για τους ηλικιωμένους μονάχα, όχι για τα μικρά και τους νέους. Οι αρχηγοί των χωριών, πάντως, έκαναν σαν τρελοί όταν τους τα δίναμε, οπότε χαλάλι τα 3.000 CFA (5 ευρώ) το κιλό.
Ευτυχώς για εμάς, αυτή η περίοδος δεν είναι τουριστική και όλα ήταν πιο εύκολα και πιο όμορφα.
Πώς όμως να το περιγράψεις αυτό που έζησες και είδες; Κάποια πράγματα δεν γράφονται έτσι εύκολα. Τι να πρωτογράψεις για τα συναισθήματα, για το τι είδαμε, τι νιώσαμε, τι μάθαμε, που κοιμηθήκαμε, που φάγαμε, τι να πεις και τι να γράψεις...
Οι Ντόγκον είναι μια ειδωλολατρική φυλή από την περιοχή Μαντίνκε (νοτιοδυτικό Μάλι), που πήγε να ζήσει σε αυτό το μαγευτικό μέρος το 12ο αιώνα για να αποφύγει τους Μουσουλμάνους που εισέβαλαν τότε στην περιοχή. Τελικά, μόνο η θρησκεία μπορεί να χωρίσει τους ανθρώπους. Έτσι λοιπόν, κρυμμένοι πίσω από ένα βραχώδες οροπέδιο μήκους 110 χιλιομέτρων, ανέπτυξαν εκεί το δικό τους πολιτισμό, τη δική τους θρησκεία, τη δική τους αρχιτεκτονική και τέχνες.
Τα σπιτάκια τους είναι φτιαγμένα από λάσπη και είναι χωμένα μέσα στα βράχια. Πιο παλιά, Πυγμαίοι κατοικούσαν εκεί αλλά τους εξώθησαν στο σημερινό Καμερούν. Σήμερα βέβαια έχουν φτιάξει τα χωριουδάκια τους κάτω, στη Σαχέλ κοιλάδα νότια του βράχου και ελάχιστοι ζούν πάνω στους βράχους. Το κάθε χωριό είχε τον δικό του Χόγκον (ο μάγος της φυλής) ο οποίος τελούσε διάφορες θυσίες και ανθρωποθυσίες. Φυσικά για το καλό του τόπου του.
Όπως μας είπε και ο Μπουμπαγκάρ, κάθε εξήντα χρόνια γίνεται η μεγάλη γιορτή των Ντόγκον, το Σίνγκι. Η τελευταία έγινε το 1975, η επόμενη θα γίνει σε 22 χρόνια. Κατά τη διάρκεια του Σίνγκι γίνονται οι ζωοθυσίες αλλά και οι ανθρωποθυσίες στο βωμό της ευημερίας του λαού. Δύσκολο να το πιστέψεις ότι θα γίνει δεκτό αυτό εν έτει... 2029.
Σήμερα υπάρχει μόνο ένας Χόγκον για όλα τα χωριά, οι υπόλοιποι έχουν πεθάνει. Δυστυχώς δεν τον συναντήσαμε γιατί βρίσκεται κάπου στο βορρά.
Τώρα, σε κάθε χωριουδάκι υπάρχει ένας αρχηγός ο οποίος βέβαια είναι πρόθυμος να σε φιλοξενήσει στο σπιτικό του. Εμείς μείναμε στο Μπενιματό. Αφήσαμε το αυτοκίνητο στον αρχηγό του χωριού Έντε και μετά από μιάμιση ώρα περπάτημα και σκαρφάλωμα φτάσαμε εκεί. Ιδρωμένοι, κουρασμένοι αλλά χαλάλι...
Όταν φτάνεις πάνω στο βράχο ξεχνάς την κούραση και την ζέστη σε χρόνο μηδέν. Μπροστά σου εμφανίζεται ένας τόπος τόσο μυστηριακός χωμένος μέσα στο φαράγγι. Εκεί βρήκαμε τον Μισέλ τον αρχηγό της φυλής ο οποίος είχε ζήσει στην Μπουρκίνα Φάσο για εικοσιπέντε χρόνια. Η οικογένειά του τον είχε «δανείσει» σε κάποια άλλη, βλέπετε, για να μεγαλώσει καλύτερα. Ο Μισέλ, έσφαξε μια κότα μπροστά μας, μας τάισε, μας πρόσφερε ντους και μας κοίμησε στην ταράτσα του σπιτικού του, πάνω σε στρώματα και κάτω από μία κουνουπιέρα. Πρώτα όμως μας πήγε βράδυ στο χωριό (χωρίς ρεύμα φυσικά, αλλά με ηλιακούς συλέκτες και δύο τηλεοράσεις που δουλεύουν με μπαταρία αυτοκινήτου) για να δούμε που χόρευαν και έπαιζαν τα παιδιά. Αξέχαστη εμπειρία, μοναδική ενέργεια εξέπεμπε η μικρή αυτή κοινότητα.

Το πρωινό ξύπνημα ήταν στις πέντε τα ξημερώματα. Τα κοκόρια, τα παιδάκια και η ζέστη δεν σε αφήνουν να κοιμηθείς περισσότερο, χώρια που λόγω των βράχων, ο αντίλαλος των φωνών κυριαρχεί σε τούτο το χωριό. Έτσι λοιπόν ήπιαμε το καφεδάκι μας (νεσκαφέ κλασικά), κάναμε μια βόλτα στο χωριό και μέχρι την κόψη του γκρεμού και επιστρέψαμε πίσω στο αυτοκίνητο πριν ανέβει ο ήλιος ψηλά και καούμε.
Κάπου εκεί όμως αφήσαμε και τον οδηγό μας και παρέα με τον Άντονι φύγαμε για Μπουρκίνα Φάσο. Περάσαμε τα σύνορα εύκολα, αφού έπρεπε να περιμένουμε να πάει τρεις το μεσημέρι (12-3 το μεσημέρι και το βράδυ, πληρώνεις επίσημα 3.500 CFA υπερωρία στους τελεωνειακούς!) και μπήκαμε στην Μπουρκίνα Φάσο. Μετά από 50 χλμ. χώμα και 200 άσφαλτο (με διόδια παρακαλώ) φτάσαμε πια στην Ουαγκαντούγκου την πρωτεύουσα της χώρας.
Κατάλυμμα βρήκαμε σε ένα ξενοδοχείο, το OK Inn – στα νότια της πόλης δίπλα σε ένα πάρκινγκ για νταλίκες – το οποίο μας επιτρέπει να κατασκηνώνουμε δωρεάν, με την προϋπόθεση να κάνουμε κατανάλωση στο εστιατόριο. Εδώ θα μείνουμε και απόψε και αύριο λέμε να κινήσουμε προς Νίγηρα. Από την ολοζώντανη Ουαγκαντούγκου, λοιπόν, καλό σας απόγευμα._Β.Νέτου



Watch To Sympan Pou Agaphsa - S3E15 - Oi Paradokses Paradoseis Twn Ntogkon in Entertainment  |  View More Free Videos Online at Veoh.com
ΝΤΟΓΚΟΝ

Φίλη μού έστειλε ένα email, το οποίο με έβαλε σε περιηγήσεις και έρευνες, στο μέτρο του δυνατού φυσικά, έστω και μέσω διαδικτύου. Τι να κάνουμε, με ό,τι έχουμε το παλεύουμε, να βρούμε την άκρη του νήματος, εν μέσω κρίσης, παραλογισμού και συντέλειας.
Ενός παραλογισμού που με φθόνο έχει καταφέρει να υπερισχύσει μέσα απ' τα βάθη των αιώνων. Δεν είναι εύκολο να ανατρέψεις και να ξεριζώσεις τόσο βαθειές ρίζες, που κτήστικαν πάνω σε λανθασμένες κοσμο-θεωρήσεις και έπλασαν εντελώς λανθασμένες κοινωνικές αντιλήψεις, την εσχατιά των οποίων βιώνουμε στις μέρες μας, μετά από αιώνες.  Πιστεύω ακράδαντα, πως αν δεν έλθει κοντά (καμπυλωθεί) το παρελθόν, το μέλλον της ανθρωπότητας και επί μέρους σε κάθε φυλή,  θα έχει πάντα την ίδια τύχη, την γνωστή επανάληψη !   Μια επανάληψη που την έχουμε πιά μάθει τόσο καλά, που είναι καιρός να αλλάξουμε σελίδα.  Είναι καιρός να αντιληφθούμε μια διαφορετική αλήθεια !

Από τις περιηγήσεις επέλεξα την πολύ ωραία ζηλευτή αφήγηση που ακολουθεί στην χώρα των Ντόγκον, την οποία βρήκα στο theworldoffroad .  Μια φυλή 100.000 ανθρώπων που ζει στο νότιο Μαλί (πρώην Γαλλικό Σουδάν), νότια του ποταμού Νίγηρα. Από την όλη αφήγηση, σε μία φράση του κειμένου επικεντρώνομαι, που είναι το κλειδί της χαμένης μας ευδαιμονίας και η αιτία της ανθρώπινης φυλακής, για όλους μας ανεξαιρέτως !!  "Τελικά μόνον η θρησκεία μπορεί να χωρίσει τους ανθρώπους"  !!  Αυτός ήταν και ο λόγος που οι Αρχαίοι μας δεν είχαν θρησκεία, αλλά ανεπτυγμένη φιλοσοφία !  
Τα αρχαία μυστήρια κλπ. είναι μια άλλη ιστορία, που την έχω καταγράψει στο παρελθόν.

Πριν τερματίσω όμως την γραφή μου, αυτά που θα προσθέσω έχουν σχέση με τις έρευνές μου, ανάμεσα στις οποίες έτυχε να είναι και οι αστρονομικές επιδώσεις και γνώσεις της εν λόγω φυλής !  Παραθέτω λοιπόν μια περίληψη από ό,τι διάβασα στο λεξικό του σκεπτικιστή. Για τους Ντόγκον, λέγεται πως γνωρίζουν από βάθος χρόνου, για την ύπαρξη του Σείριου Α & Β.  Ο Β' όμως πρώτον δεν φαίνεται με γυμνό μάτι αλλά μόνον με τηλεσκόπιο και δεύτερον γνώριζαν την ύπαρξή του πριν καν ανακαλυφθεί !
Είχαν λοιπόν οι Ντόγκο...... τηλεσκόπια ;  
Σύμφωνα με μελετητές σχετικά με την μυθολογία της φυλής, οι Ντόγκο είχαν έλθει σε επαφή πριν περίπου 5000 χρόνια, με "αμφίβιους εξωγήϊνους" , έχοντες όψεις ψαριού, τους ιχθυοειδείς, τους οποίους ονόμαζαν Νόμμο εκ του αντίστοιχου ρήματος, που σημαίνει "δίνω σε κάποιον να πιεί κάτι".  
Η ύπαρξη όμως του Νόμμο βρίσκεται σε πανάρχαια Εβραϊκά κείμενα, βάσει των οποίων τον δημιούργησε ο θεός, μετά από την καταστροφή τριών ανθρώπινων κόσμων !!! Μαζί με τον Νόμμο, ο θεός δημιούργησε και την Γέεννα, δηλαδή την Εβραϊκή κόλαση, επίσης τον κήπο της Εδέμ, τον θεϊκό θρόνο, την ουράνια σκηνή !, τον Μεσσία και την μετάνοια.  Ο Νόμμο προέτρεψε τον θεό να φτιάξει ακόμα έναν ανθρώπινο κόσμο, όπερ και εγένετο. Στην συνέχεια όμως ο Νόμμο παραπονέθηκε στον θεό, για την κακία του κόσμου (!)  
Κατά την μυθολογία τους, ο Νόμμο μοίρασε το σώμα του στους ανθρώπους για να τους ταΐσει - πως να μην εκτελούν ακόμα αυτοί οι άνθρωποι στις μέρες μας ανθρωποθυσίες κάθε 60 έτη ;; - όπως το Σύμπαν ήπιε από το σώμα του, έτσι και ο Νόμμο έδωσε στους ανθρώπους να πιούν (!!)  Ο ίδιος σταυρώθηκε πάνω σε ένα δένδρο, στο οποίο πέθανε και αναστήθηκε.  Για τους Ντογκόν, είναι ο οδηγός του Σύμπαντος, ο πατέρας της ανθρωπότητας και ο φύλακας των πνευματικών της αρχών και του δικαίου !  Ο Βροχοποιός και ο κυρίαρχος των υδάτων !  (Αντίστοιχη απεικόνιση ιχθυοειδών θεοτήτων υπήρχαν και στη Βαβυλωνία !!  Ο Σουμεριακός θεός Ωάννες, με κεφάλι ψαριού και με λέπια στο σώμα . . Ο Ωάννες αργότερα αντικαταστάθηκε απ΄ τον Βαβυλωνιακό θεό Εα, μισό ψάρι, μισό άνθρωπος !! Ιχθυοειδείς όμως θεοί υπάρχουν και στην Ελληνική μυθολογία, πχ. Τρίτων. Μεταφέρω από agrinioart : "Ο Παυσανίας τον περιγράφει να φέρει πυκνά βαθυπράσινα μαλλιά (χρώμα ρηχής θάλασσας), με μεγάλο στόμα (μήκος ακτής), μάτια μεγάλα λευκά (παράκτιος αφρός), δάκτυλα και νύχια μεγάλα (τα ίχνη του αποσυρόμενου παράκτιου κύματος επί της ξηράς) και από το στέρνο και κάτω ουρά δελφίνων (ως ορμή που έβγαινε από τη θάλασσα). Άλλοι παρίσταναν αυτόν με δύο ουρές και δύο πόδες ίππου όπως ο Ιχθυοκένταυρος. Άλλοι θεωρούσαν ότι υπήρχαν πολλοί Τρίτωνες οι Κενταυροτρίτωνες» που σάλπιζαν με κοχύλια την έλευση του Ποσειδώνα ή κατά διαταγή εκείνου την ηρεμία των κυμάτων".)   Η πλανεύτρα θάλασσα υπήρξε πάντα η πηγή γέννησης φανταστικών θεών και τεράτων..... 
Οι Νόμμο είχαν υποτίθεται έλθει από κάποιον πλανήτη που περιστρέφεται γύρο απ' τον Σείριο (Α), άρα τον Σείριο Β ή αλλιώς Λευκό Νάνο, αφού όπως λένε είναι διπλός αστερισμός, και οι πιστοί της φυλής δίνουν έμφαση και ενδιαφέρον μόνον σε αυτόν  !  Η επιβεβαίωση αυτής της πεποίθησης για τους ερευνητές, βασίστηκε σε μια τελετή που είχε και εξακολουθεί να έχει η φυλή, στην οποία εορτάζουν την "Αναγέννηση του Κόσμου" που σχετίζεται με τον λαμπρό αστέρι Σείριος, τον οποίο ονόμαζαν Sigui.  Αυτή η τελετή γινόταν και εξακολουθεί να γίνεται κάθε 60 χρόνια, αφού ο Σείριος Β χρειάζεται 50 χρόνια για να κλείσει την περιφορά του γύρο απ' τον Σείριο Α'.   Τώρα γιατί εορτάζουν κάθε 60 και όχι 50 χρόνια, τι να σας πω ;   Η ακολουθούσα πάντως ταξιδιωτική αφήγηση αναφέρεται σ' αυτήν την εορτή....
Η πίστη της φυλής είναι ηλιοκεντρική και παρουσιάζονται να έχουν γνώσεις για τις ελλειπτικές τροχιές των αστρονομικών φαινομένων, για τα δακτυλίδια του Κρόνου, τους δορυφόρους του Δία,  πως κατ' αυτούς είναι 4, ενώ στην πραγματικότητα είναι 16 !  Φαίνεται δεν τους έδωσαν (οι εξωγήϊνοι) σωστή πληροφόρηση ! Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν πως είχαν ειδικές ικανότητες οράσεως, λόγω μελατονίνης, για να μην ....... χρειάζονταν τα τηλεσκόπια (!!)
Έρχεται όμως μια γήινη απάντηση, απ' τον Carl Sagan, να αντιτάξει στην άποψη αυτή, πως δεν ήλθαν σε επαφή με εξωγήινους, θα ήλθαν όμως σε επαφή με κάποιον εξελιγμένο πολιτισμό ή με επισκέπτες που τους έδωσαν πληροφορίες, τις οποίες κράτησαν και διέδωσαν στην φυλή τους μέσω των συζητήσεων τους.
Επίσης πιστεύουν πως υπάρχουν πολλές γαίες στο Σύμπαν, ότι οι άνθρωποι ζούν στην τέταρτη γη, ενώ άλλοι ζουν στην τρίτη και έχουν κέρατα, ενώ κάποιοι άλλοι ζουν στην δεύτερη και έχουν ουρά !!!!!
Σχετικά με αυτήν την φυλή βρήκα με χαρά ανάλογη εκπομπή , απ' το "Σύμπαν που αγάπησα" και αξίζει επίσης να την παρακολουθήσετε.  Όπως πάντα οι σκέψεις και οι συσχετισμοί είναι δικοί σας...!!   Ν.
============

Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΝΤΟΓΚΟΝ
Η αλήθεια είναι ότι πηγαίνοντας στην χώρα του Ντόγκον πίστευα ότι θα έβρισκα έναν πολιτισμό αλλοιωμένο από τον τουρισμό. Αυτό βέβαια γιατί είχαμε κάποιες πληροφορίες από ντόπιους για τον αισχροκερδή χαρακτήρα των Ντόγκον χώρια που κάτι ανάλογο είχαμε διαβάσει στο Lonely Planet.
Έτσι λοιπόν δεν πήγαινα και με την καλύτερη διάθεση για τους ανθρώπους εκεί. Χαίρομαι όμως που όλα διαψεύσθηκαν. Αξίζει και με το παραπάνω να επισκεφτεί κάποιος αυτό το μέρος. Βέβαια πρέπει να έχεις οπωσδήποτε οδηγό μαζί σου και αυτό γιατί οι ντόπιοι και οι αρχηγοί των φυλών σε δέχονται πιο εύκολα, μαθαίνεις πολλά περισότερα για τον πολιτισμό τους, φυσικά βοηθάς με το να δώσεις δουλειά σε κάποιον και γιατί αν δεν τον έχεις, πληρώνεις εισητήριο για να μπείς στα χωριά.
Ο οδηγός, ο Μπουκάρι Τεμέ (Μπουμπαγκάρ τον φωνάζαμε) μας στοίχισε γύρω στα 17.000 CFA (30 ευρώ) το άτομο και τον είχαμε μαζί μας για δύο ημέρες. Μέσα στο ποσό συμπεριλαμβανόταν ο ύπνος μας στο χωριό Μπενιματό Το φαγητό και τα ποτά μας ήταν έξτρα.
Οι άνθρωποι εκεί ήταν απίστευτα φιλικοί και το μόνο που ζητούσαν ήταν φυστίκια κόλα (noies de kola), κάτι φυστίκια σε μέγεθος κάστανου που σου δίνουν ενέργεια και είναι κάτι σαν απαλό ναρκωτικό. Τα δοκίμασα και ήταν χάλια, απορώ πως τα τρώνε. Δεν τα τρώνε, δηλαδή, απλά τα μασούν και τα φτύνουν. Τέλος πάντων, τα φυστίκια κόλα είναι για τους ηλικιωμένους μονάχα, όχι για τα μικρά και τους νέους. Οι αρχηγοί των χωριών, πάντως, έκαναν σαν τρελοί όταν τους τα δίναμε, οπότε χαλάλι τα 3.000 CFA (5 ευρώ) το κιλό.
Ευτυχώς για εμάς, αυτή η περίοδος δεν είναι τουριστική και όλα ήταν πιο εύκολα και πιο όμορφα.
Πώς όμως να το περιγράψεις αυτό που έζησες και είδες; Κάποια πράγματα δεν γράφονται έτσι εύκολα. Τι να πρωτογράψεις για τα συναισθήματα, για το τι είδαμε, τι νιώσαμε, τι μάθαμε, που κοιμηθήκαμε, που φάγαμε, τι να πεις και τι να γράψεις...
Οι Ντόγκον είναι μια ειδωλολατρική φυλή από την περιοχή Μαντίνκε (νοτιοδυτικό Μάλι), που πήγε να ζήσει σε αυτό το μαγευτικό μέρος το 12ο αιώνα για να αποφύγει τους Μουσουλμάνους που εισέβαλαν τότε στην περιοχή. Τελικά, μόνο η θρησκεία μπορεί να χωρίσει τους ανθρώπους. Έτσι λοιπόν, κρυμμένοι πίσω από ένα βραχώδες οροπέδιο μήκους 110 χιλιομέτρων, ανέπτυξαν εκεί το δικό τους πολιτισμό, τη δική τους θρησκεία, τη δική τους αρχιτεκτονική και τέχνες.
Τα σπιτάκια τους είναι φτιαγμένα από λάσπη και είναι χωμένα μέσα στα βράχια. Πιο παλιά, Πυγμαίοι κατοικούσαν εκεί αλλά τους εξώθησαν στο σημερινό Καμερούν. Σήμερα βέβαια έχουν φτιάξει τα χωριουδάκια τους κάτω, στη Σαχέλ κοιλάδα νότια του βράχου και ελάχιστοι ζούν πάνω στους βράχους. Το κάθε χωριό είχε τον δικό του Χόγκον (ο μάγος της φυλής) ο οποίος τελούσε διάφορες θυσίες και ανθρωποθυσίες. Φυσικά για το καλό του τόπου του.
Όπως μας είπε και ο Μπουμπαγκάρ, κάθε εξήντα χρόνια γίνεται η μεγάλη γιορτή των Ντόγκον, το Σίνγκι. Η τελευταία έγινε το 1975, η επόμενη θα γίνει σε 22 χρόνια. Κατά τη διάρκεια του Σίνγκι γίνονται οι ζωοθυσίες αλλά και οι ανθρωποθυσίες στο βωμό της ευημερίας του λαού. Δύσκολο να το πιστέψεις ότι θα γίνει δεκτό αυτό εν έτει... 2029.
Σήμερα υπάρχει μόνο ένας Χόγκον για όλα τα χωριά, οι υπόλοιποι έχουν πεθάνει. Δυστυχώς δεν τον συναντήσαμε γιατί βρίσκεται κάπου στο βορρά.
Τώρα, σε κάθε χωριουδάκι υπάρχει ένας αρχηγός ο οποίος βέβαια είναι πρόθυμος να σε φιλοξενήσει στο σπιτικό του. Εμείς μείναμε στο Μπενιματό. Αφήσαμε το αυτοκίνητο στον αρχηγό του χωριού Έντε και μετά από μιάμιση ώρα περπάτημα και σκαρφάλωμα φτάσαμε εκεί. Ιδρωμένοι, κουρασμένοι αλλά χαλάλι...
Όταν φτάνεις πάνω στο βράχο ξεχνάς την κούραση και την ζέστη σε χρόνο μηδέν. Μπροστά σου εμφανίζεται ένας τόπος τόσο μυστηριακός χωμένος μέσα στο φαράγγι. Εκεί βρήκαμε τον Μισέλ τον αρχηγό της φυλής ο οποίος είχε ζήσει στην Μπουρκίνα Φάσο για εικοσιπέντε χρόνια. Η οικογένειά του τον είχε «δανείσει» σε κάποια άλλη, βλέπετε, για να μεγαλώσει καλύτερα. Ο Μισέλ, έσφαξε μια κότα μπροστά μας, μας τάισε, μας πρόσφερε ντους και μας κοίμησε στην ταράτσα του σπιτικού του, πάνω σε στρώματα και κάτω από μία κουνουπιέρα. Πρώτα όμως μας πήγε βράδυ στο χωριό (χωρίς ρεύμα φυσικά, αλλά με ηλιακούς συλέκτες και δύο τηλεοράσεις που δουλεύουν με μπαταρία αυτοκινήτου) για να δούμε που χόρευαν και έπαιζαν τα παιδιά. Αξέχαστη εμπειρία, μοναδική ενέργεια εξέπεμπε η μικρή αυτή κοινότητα.

Το πρωινό ξύπνημα ήταν στις πέντε τα ξημερώματα. Τα κοκόρια, τα παιδάκια και η ζέστη δεν σε αφήνουν να κοιμηθείς περισσότερο, χώρια που λόγω των βράχων, ο αντίλαλος των φωνών κυριαρχεί σε τούτο το χωριό. Έτσι λοιπόν ήπιαμε το καφεδάκι μας (νεσκαφέ κλασικά), κάναμε μια βόλτα στο χωριό και μέχρι την κόψη του γκρεμού και επιστρέψαμε πίσω στο αυτοκίνητο πριν ανέβει ο ήλιος ψηλά και καούμε.
Κάπου εκεί όμως αφήσαμε και τον οδηγό μας και παρέα με τον Άντονι φύγαμε για Μπουρκίνα Φάσο. Περάσαμε τα σύνορα εύκολα, αφού έπρεπε να περιμένουμε να πάει τρεις το μεσημέρι (12-3 το μεσημέρι και το βράδυ, πληρώνεις επίσημα 3.500 CFA υπερωρία στους τελεωνειακούς!) και μπήκαμε στην Μπουρκίνα Φάσο. Μετά από 50 χλμ. χώμα και 200 άσφαλτο (με διόδια παρακαλώ) φτάσαμε πια στην Ουαγκαντούγκου την πρωτεύουσα της χώρας.
Κατάλυμμα βρήκαμε σε ένα ξενοδοχείο, το OK Inn – στα νότια της πόλης δίπλα σε ένα πάρκινγκ για νταλίκες – το οποίο μας επιτρέπει να κατασκηνώνουμε δωρεάν, με την προϋπόθεση να κάνουμε κατανάλωση στο εστιατόριο. Εδώ θα μείνουμε και απόψε και αύριο λέμε να κινήσουμε προς Νίγηρα. Από την ολοζώντανη Ουαγκαντούγκου, λοιπόν, καλό σας απόγευμα._Β.Νέτου



Watch To Sympan Pou Agaphsa - S3E15 - Oi Paradokses Paradoseis Twn Ntogkon in Entertainment  |  View More Free Videos Online at Veoh.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου