a.readmore { /* CSS properties go here */ }
Καλώς ορίσατε στην μάχη της Αναζήτησης.

Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Γεγονός είναι πως οι άνθρωποι (επιχειρηματίες, εκπρόσωποι, σύμβουλοι και μυστικοσύμβουλοι, συνεργάτες, μεσάζοντες κ.λπ.), που παίρνουν μέρος στον μεγάλο χορό των δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ των εξοπλιστικών προγραμμάτων, κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Τίποτε δεν κινείται στα αμυντικά προγράμματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ελλείψει χρημάτων, κι ας προβλέπεται ότι τα επόμενα δέκα χρόνια θα κλείσουν δουλειές 20-25 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΕΜΠΑΕ. Οι «άνθρωποι των εξοπλισμών», όμως, δεν εφησυχάζουν. Παραμένουν σε θέσεις μάχης, «ζεσταίνονται» κοντράροντας ο ένας τον άλλον και αναμένουν την «πιο μεγάλη μέρα του πολέμου». Οι «παίχτες» είναι πολλοί και συνήθως είναι και καλοί. Αλλιώς, σύντομα αποχωρούν από την ενεργό δράση. Συνήθως είναι γνωστοί, ή λιγότερο γνωστοί. Πολλές φορές, όμως, οι πραγματικά «μεγάλοι» κινούνται στη σκιά και στην «ανωνυμία», ή τουλάχιστον έχουν ανθρώπους-κλειδιά που ανοίγουν τις κλειστές πόρτες. Γιατί, ως γνωστόν, μερικές δουλειές «δεν θέλουν κόπο, θέλουν τρόπο»… Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, τους πρωταγωνιστές αυτού του ιδιότυπου «εξοπλιστικού παιχνιδιού», όπου η διαφορά των ανδρών από τα παιδιά είναι η τιμή των παιχνιδιών τους… 

Θωμάς Λιακουνάκος Παραμένει ένας εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών των αμυντικών εξοπλισμών, παρά το πρόσφατο «χαστούκι» που έφαγε χάνοντας την Βoeing (Apache, Chinook, F-18) και κάποια «κομμάτια» τηςRaytheon, όπως το βλήμα AMRAAM. Ο όμιλός του, ΑΧΟΝ, συνεργάζεται με τις εταιρείες Raytheon (Ratriot, αντιαεροπορικοί πύραυλοι Hawk), United Defense BAE, Systems & Electronics Inc, Honeywell, Alien, SCI Systems, Rafael κ.ά., οι οποίες –μεταξύ άλλων– ασχολούνται με όπλα για πολεμικά αεροσκάφη και πλοία, ηλεκτρονικά, αεροναυπηγική, πυρομαχικά αρμάτων, παραγωγή λογισμικού, στρατιωτικά οχήματα κ.λπ. Ο κ. Λιακουνάκος –που ελέγχει, επίσης, τον όμιλο Euromedica στον τομέα της Υγείας– έχει δεξί του χέρι τον Κώστα Αποστόλου και στενούς συνεργάτες τούς Ιάκωβο Ιωαννάτο και Ηλία Αρκουμανέα, οι οποίοι ασχολούνται με εταιρείες όπως η Sonak, η Tekson, η Axon Tec, η Elson κ.ά. Το τελευταίο «μεγάλο κόλπο», το οποίο πήρε, αφορούσε τα συστήματα των μεταφορικών ελικοπτέρων ΝΗ-90 του Στρατού. Είναι όμως, γνωστές και οι νίκες του για τον εκσυγχρονισμό των πυραύλωνHawk, τους πυραύλους Patriot, τα άρματα μάχης Leopard και το σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS των F-16. Αυτή την εποχή προσπαθεί να κερδίσει την εύνοια της Spice από τον κ. Αλεξόπουλο, ενώ έχει προσεγγίσει και άλλες εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων… Όσο για την Boeing, τη συνεργασία της διεκδικεί ο κ. Ηλιούδης, γαμπρός της οικογένειας Μαμιδάκη, έχων τη βοήθεια του αποκαλούμενου «Νιόνιου», απόστρατου ταξίαρχου της Πολεμικής Αεροπορίας με βίλα στον Θεολόγο. Σήμερα, ο όμιλος Λιακουνάκου αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και οι γνωρίζοντες καλά τις ισορροπίες λένε ότι σύντομα θα αποχωρήσει από τον χώρο των οπλικών εξοπλισμών. Σωκράτης Κόκκαλης Πολλοί λένε ότι πρόκειται για το alter ego του Θωμά Λιακουνάκου στους εξοπλισμούς, καθώς οι δυο τους συνεργάζονται και «αλληλοκαλύπτονται» σε αρκετά εξοπλιστικά προγράμματα. Η Intracomσυνεργάζεται με τη Raytheon για το πρόγραμμα του συστήματος Patriot Pac3, ενώ μέσω της Intracom Defence, ο κ. Κόκκαλης παίρνει δουλειές και από τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων για διάφορα αμυντικά συστήματα, οι οποίες έχουν να κάνουν κυρίως με ηλεκτρονικά και επικοινωνίες. Έχει αναλάβει τα ηλεκτρονικά συστήματα για τα Leopard, υπογράφοντας συμφωνίες με τη γερμανική εταιρεία ΚMW, ενώ συνεργάζεται εδώ και έναν χρόνο με τη Miltech Hellas του επιχειρηματία Χρήστου Χούμπαυλη. 

Χρήστος & Κωνσταντίνος Χούμπαυλης Συγκαταλέγονται ήδη στους «μεγάλους παίχτες», αν και δεν έχουν παράδοση στον τομέα των εξοπλισμών. Συνεργάζονται με γαλλικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Dassault και η Safran, και προωθούν στη χώρα μας το αεροσκάφος 4ης γενιάς Rafale, έχοντας τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα (Α.Ω). Οι εταιρείες τους είναι οι C & C Engineering Α.Ε., Engineering Partners, IDS Αμυντικά Συστήματα και ΑΤΕΣΕ. Ο Χρήστος Χούμπαυλης έχει την πλειοψηφία των μετοχών στη Miltech Hellas A.E. που ειδικεύεται στην κατασκευή ηλεκτρονικών συστημάτων για ελικόπτερα, αεροσκάφη, άρματα κ.λπ. και συνεργάζεται με εταιρείες-κολοσσούς, όπως η Thales, η Dassault, η Eurocopter και η Thomson. Επισήμως η γαλλική Dassault εκπροσωπείται στη χώρα μας από τον Henri Le Roi, ο οποίος πάντως έχει στενότατη συνεργασία με τον Χ. Χούμπαυλη. Ο τελευταίος συμμετέχει, επίσης, στην Επενδυτική Τράπεζα και είναι σύζυγος της Ελένης Αρβανίτη, αδελφής της πρώην ιδιοκτήτριας του «Υγεία» που πουλήθηκε στη Marfin του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου. Ο Χρήστος Χούμπαυλης είναι και γραμματέας του ελληνικού συνδέσμου φίλων του Νικολά Σαρκοζί. Ο Χρήστος Χούμπαυλης έχει θεαθεί πολλές φορές να κάνει παρέα με τον Γιώργο Καρατζαφέρη σε γνωστό εστιατόριο του Χαλανδρίου. Αξέχαστες είναι και οι βραδιές των νυχτοπερπατημάτων πριν από πολλά χρόνια με τον, επίσης, κολλητό του φίλο Αντώνη Σαμαρά. Πληροφορίες ήθελαν τον Χρήστο Χούμπαυλη να είναι και ο χρηματοδότης της αγοράς της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» μετά την εποχή της Γιάννας Αγγελοπούλου. 

Δημήτρης Μανωλόπουλος Από τους δυνατότερους «παίχτες» του χώρου, με πολλά χρόνια και επιτυχίες στην πλάτη του. Ιδρυτής και πρόεδρος της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Space Hellas. Συνεργάζεται με πολλές εταιρείες του εξωτερικού, όπως η Essex Industries, η EDD Corp, η ΒΑΕ Systems, η Armetec κ.ά. Έχει τα Α.Ω. της ΒΑΕ για το αεροσκάφος Hawk και τα Α.Ω. της EADS (από την εποχή της αναβάθμισης του F-4E) και προσπαθεί να πάρει τα Α.Ω. και του Eurofighter! «Παίζει», επίσης, πολύ γερά στο νέο εκπαιδευτικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας και, γενικά, διαθέτει τεράστιο δίκτυο στον χώρο. «Πρώτα βιολιά» στις δουλειές του ο κ. Μανωλόπουλος έχει τους κ.κ. Μανούσο (πτέραρχος ε.α., πρώην ΑΤΑ), Χελιώτη (πτέραρχος ε.α.) και Ηλιόπουλο (σμήναρχος ε.α.) που οι «κακές γλώσσες» λένε ότι έχουν φιλικές σχέσεις (ειδικά ο τελευταίος) με αξιωματικούς της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), όπως π.χ. με τον σμήναρχο Οικονόμου. Ο κ. Μανωλόπουλος, που διεκδικεί μέσω της γερμανικής Rheinmetall τα πυρομαχικά των Leopard (αντίπαλός του ο Θ. Λιακουνάκος με την ισραηλινή Rafael), έχασε πριν από μερικά χρόνια όλες τις αμερικανικές εταιρείες, των οποίων είχε τις αντιπροσωπείες, λόγω του σκανδάλου με την εταιρεία Litton. Ο ίδιος είχε δικαστικές περιπέτειες σχετικά με προμήθειες που φερόταν να έχει δώσει η Littonκαι, ως εκ τούτου, η αμερικανική εταιρεία έδωσε την αντιπροσωπεία του ASPIS στη Raytheon του Θωμά Λιακουνάκου… Ο Δημήτρης Μανωλόπουλος αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι τις κοσμικές εμφανίσεις, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται φωτογράφοι. Θέλει να κινείται με χαμηλό προφίλ και αφιερώνει 15 ώρες την ημέρα στη δουλειά του. Χριστιανός Χατζημηνάς Έχει τα Α.Ω. της Lockheed Martin και είναι ένας εκ των σημαντικότερων συμβούλων της. Ο ίδιος ή οι συνεργάτες του συμμετέχουν στις εταιρείες Theon Αισθητήρες ΑΕΒΕ (με ισχυρές εξαγωγές),Theon Ρομποτικές Πλατφόρμες, Epicos (διαδικτυακός τόπος προγραμμάτων Α.Ω.), ICI Hellas και Ευρωπαϊκές Επενδύσεις Α.Ε., ενώ συνεργάζεται με τη γαλλική Safran και τη γερμανική KMW. Παλιότερα, είχε συνεργαστεί με τον Άγγελο Καραγιάννη, μέσω της εταιρείας INMIS (πληροφοριακά συστήματα). Σιγά σιγά ο Χριστιανός Χατζημηνάς, κρίνοντας από τις επαγγελματικές του κινήσεις, μάλλον σκέφτεται να αποχωρήσει και αυτός από τον υπέροχο κόσμο των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Λουκάς Ρωμανός Σημαντικός σύμβουλος της Thales, έχει όλα τα γαλλικά Α.Ω., τις γαλλικές φρεγάτες και τα όπλα SCALP και EXOCET των γαλλικών αεροσκαφών, τα ηλεκτρονικά της Thomson και της Signial. Ένας απλός μεσάζων που εξαργυρώνει τις γνωριμίες του με ένα καλό και γενναιόδωρο μεροκάματο. 

Λάμπρος Μπαρτζώκας Όλα τα λεφτά. Ο ισχυρός «παίχτης» των Ρώσων στους εξοπλισμούς είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Rosoboronservice Hellas Α.Ε., θυγατρικής της μεγάλης ρωσικής εταιρείας Rosoboronexport. Με το Προεδρικό Διάταγμα του Ρώσου προέδρου Πούτιν, βάσει του οποίου μόνο η παραπάνω ρωσική εταιρεία έχει πλέον το αποκλειστικό δικαίωμα εξαγωγής στρατιωτικού υλικού από τη Ρωσία σε ξένες χώρες, έγινε ο κυρίαρχος των ρωσικών στρατιωτικών προϊόντων στην Ελλάδα, προς μεγάλη απογοήτευση του εταίρου αντιπροσώπου Κώστα Δαφέρμου της εταιρείας Scorpion, ο οποίος ωστόσο θα διατηρήσει για ακόμη δύο χρόνια μεγάλο μέρος της δύναμής του… Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ρώσικη πρεσβεία παρά το γραφείο του Λάμπρου Μπαρτζώκα. Αυτός είναι το Α και το Ω για οτιδήποτε αφορά τον πρόεδρο Πούτιν και τις επαφές του στην Ελλάδα. Θεόδωρος Ασημακόπουλος Φιλοδοξεί να γίνει ο «ηγέτης των Ιταλών» στην Ελλάδα. Συνεργάζεται με την Alenia και την Agusta. Ψυχή της εταιρείας του, Thema, είναι ο Σπύρος Κουλούβαρης, ενώ σημαντικότατο ρόλο έχει και ο απόστρατος πτέραρχος Ευάγγελος Γεωργούσης. Εταιρεία των συμφερόντων τού κ. Ασημακόπουλου είναι επίσης και η Olympic Tool, η οποία ασχολείται με καλωδιώσεις, ηλεκτρονικά, καθώς και κατασκευή μεταλλικών μερών γαλλικών και ιταλικών αεροσκαφών. Προσπαθεί να δυναμώσει την παρουσία του στη χώρα μας, αλλά το ισχυρό λόμπι των προγενεστέρων από αυτόν του δυσκολεύουν τη ζωή. Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει φαίνεται ότι μάλλον θα του αφαιρέσουν την πιο σοβαρή ιταλική αντιπροσώπευση που έχει σήμερα. Θα δείξει. 

Μάριος Δελλέζιος Έχει αναλάβει τον εκσυγχρονισμό του αντιαεροπορικού συστήματος «Βέλος». Συνεργάζεται με την ελβετική εταιρεία Derlikon και είναι επίσημος αντιπρόσωπος αμερικανικών εταιρειών με τηνELTRON A.E. Παίκτης χαμηλών προσδοκιών χωρίς να αποτελεί αντίπαλο για κανέναν. 

Σταύρος Κομνόπουλος Παλιότερα είχε την αντιπροσωπεία των γαλλικών βλημάτων MICA, Exocet και Scalp και σήμερα διατηρεί την εκπροσώπηση των πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair. 

Σπύρος Παπαγεωργίου Συνεργάζεται με την αμερικανική Sikorksy, αν και η εταιρεία αναζητά και κάποιον νέο «παίχτη» στην ελληνική αγορά. Υπάρχουν όμως και πολλοί άλλοι αξιόλογοι «παίχτες» στον τομέα των εξοπλισμών, μικροί ή μεγάλοι, ανερχόμενοι ή στη δύση τους. Μερικοί από αυτούς (αν τους γράφαμε όλους, θα χρειαζόταν ένα ξεχωριστό τεύχος) είναι οι εξής: Βασίλης Λόης Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΑΤΟΜΟΝ Α.Ε. (αμυντικά και τηλεπικοινωνιακά συστήματα). Ως σύμβουλος της ιταλικής Aermacchi που «παίζει» δυνατά με το ιταλικό εκπαιδευτικό Μ-346 για το νέο εκπαιδευτικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας. Πολύτιμο συνεργάτη του έχει απόστρατο αεροπόρο, από τους καλύτερους χειριστές F-16… Ο κ. Λούης συνεργάζεται και με την DLS, που κατασκευάζει τα LINK-16 για τα νέα F-16 Block 52+. 

Βαγγέλης Μυτιληναίος Φιλοδοξεί να μπει δυνατά στους εξοπλισμούς. Εξαγόρασε το 43% της ΕΛΒΟ που είναι ο επίσημος αντιπρόσωπος αμερικανικών εταιρειών στη χώρα μας για στρατιωτικά οχήματα. Η ΜΕΤΚΑ του κ. Μυτιληναίου έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με την κατασκευή των τεθωρακισμένων οχημάτων «Λεωνίδας», με την κατασκευή του συστήματος φόρτωσης τορπιλών και την κατασκευή υποσυστημάτων φρεγατών, ενώ έχει υπογράψει σύμβαση για την αναβάθμιση των υποβρυχίων τύπου Neptune. Συμμετέχει, επίσης, και σε προγράμματα των Leopard κ.ά. Ωστόσο, το Defence Teamτου κ. Μυτιληναίου είναι σχετικά μικρό και το χειρίζεται ο απόστρατος αεροπόρος Γιώργος Κελαϊδής. 

Άγγελος Καραγιάννης Από τους παλαιότερους «παίχτες» του χώρου, βρίσκεται, όπως λένε πολλοί, στη «δύση» του. Διαθέτει στην Ελλάδα την εταιρεία ΙΝΜΙS, που ειδικεύεται σε πληροφοριακά και διοικητικά συστήματα, ενώ στο παρελθόν ήταν σύμβουλος μεγάλων αμερικανικών εταιρειών. 

Πάνος Γερμανός Προμηθεύει με μπαταρίες τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού και, κατά καιρούς, έχει συνάψει συμφωνίες με μεγάλες εταιρείες, όπως η Atlas Elektronic, η Τhales, η ΙKMS κ.ά. Χαράλαμπος Σταυρακάκης Είναι σύμβουλος της αμερικανικής Pratt & Whitney που κατασκευάζει κινητήρες, ενώ στενός του συνεργάτης, με σημαντικό ρόλο, είναι πρώην κλαδάρχης του ΓΕΑ που παλαιότερα είχε βοηθήσει να μπει η εταιρεία στην ελληνική αγορά… Ένας μεσάζων με υψηλό μισθό. Τίποτα περισσότερο. 

Νίκος Κιολεΐδης Έχει την ομώνυμη εταιρεία που ασχολείται με οχήματα και αμαξώματα για μεταφερόμενα συστήματα.

Τα τζάκια των εξοπλισμών. Έρευνα του Άρη Σπίνου σε άρθρο του στις 23/07/12

Γεγονός είναι πως οι άνθρωποι (επιχειρηματίες, εκπρόσωποι, σύμβουλοι και μυστικοσύμβουλοι, συνεργάτες, μεσάζοντες κ.λπ.), που παίρνουν μέρος στον μεγάλο χορό των δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ των εξοπλιστικών προγραμμάτων, κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Τίποτε δεν κινείται στα αμυντικά προγράμματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ελλείψει χρημάτων, κι ας προβλέπεται ότι τα επόμενα δέκα χρόνια θα κλείσουν δουλειές 20-25 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΕΜΠΑΕ. Οι «άνθρωποι των εξοπλισμών», όμως, δεν εφησυχάζουν. Παραμένουν σε θέσεις μάχης, «ζεσταίνονται» κοντράροντας ο ένας τον άλλον και αναμένουν την «πιο μεγάλη μέρα του πολέμου». Οι «παίχτες» είναι πολλοί και συνήθως είναι και καλοί. Αλλιώς, σύντομα αποχωρούν από την ενεργό δράση. Συνήθως είναι γνωστοί, ή λιγότερο γνωστοί. Πολλές φορές, όμως, οι πραγματικά «μεγάλοι» κινούνται στη σκιά και στην «ανωνυμία», ή τουλάχιστον έχουν ανθρώπους-κλειδιά που ανοίγουν τις κλειστές πόρτες. Γιατί, ως γνωστόν, μερικές δουλειές «δεν θέλουν κόπο, θέλουν τρόπο»… Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, τους πρωταγωνιστές αυτού του ιδιότυπου «εξοπλιστικού παιχνιδιού», όπου η διαφορά των ανδρών από τα παιδιά είναι η τιμή των παιχνιδιών τους… 

Θωμάς Λιακουνάκος Παραμένει ένας εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών των αμυντικών εξοπλισμών, παρά το πρόσφατο «χαστούκι» που έφαγε χάνοντας την Βoeing (Apache, Chinook, F-18) και κάποια «κομμάτια» τηςRaytheon, όπως το βλήμα AMRAAM. Ο όμιλός του, ΑΧΟΝ, συνεργάζεται με τις εταιρείες Raytheon (Ratriot, αντιαεροπορικοί πύραυλοι Hawk), United Defense BAE, Systems & Electronics Inc, Honeywell, Alien, SCI Systems, Rafael κ.ά., οι οποίες –μεταξύ άλλων– ασχολούνται με όπλα για πολεμικά αεροσκάφη και πλοία, ηλεκτρονικά, αεροναυπηγική, πυρομαχικά αρμάτων, παραγωγή λογισμικού, στρατιωτικά οχήματα κ.λπ. Ο κ. Λιακουνάκος –που ελέγχει, επίσης, τον όμιλο Euromedica στον τομέα της Υγείας– έχει δεξί του χέρι τον Κώστα Αποστόλου και στενούς συνεργάτες τούς Ιάκωβο Ιωαννάτο και Ηλία Αρκουμανέα, οι οποίοι ασχολούνται με εταιρείες όπως η Sonak, η Tekson, η Axon Tec, η Elson κ.ά. Το τελευταίο «μεγάλο κόλπο», το οποίο πήρε, αφορούσε τα συστήματα των μεταφορικών ελικοπτέρων ΝΗ-90 του Στρατού. Είναι όμως, γνωστές και οι νίκες του για τον εκσυγχρονισμό των πυραύλωνHawk, τους πυραύλους Patriot, τα άρματα μάχης Leopard και το σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS των F-16. Αυτή την εποχή προσπαθεί να κερδίσει την εύνοια της Spice από τον κ. Αλεξόπουλο, ενώ έχει προσεγγίσει και άλλες εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων… Όσο για την Boeing, τη συνεργασία της διεκδικεί ο κ. Ηλιούδης, γαμπρός της οικογένειας Μαμιδάκη, έχων τη βοήθεια του αποκαλούμενου «Νιόνιου», απόστρατου ταξίαρχου της Πολεμικής Αεροπορίας με βίλα στον Θεολόγο. Σήμερα, ο όμιλος Λιακουνάκου αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και οι γνωρίζοντες καλά τις ισορροπίες λένε ότι σύντομα θα αποχωρήσει από τον χώρο των οπλικών εξοπλισμών. Σωκράτης Κόκκαλης Πολλοί λένε ότι πρόκειται για το alter ego του Θωμά Λιακουνάκου στους εξοπλισμούς, καθώς οι δυο τους συνεργάζονται και «αλληλοκαλύπτονται» σε αρκετά εξοπλιστικά προγράμματα. Η Intracomσυνεργάζεται με τη Raytheon για το πρόγραμμα του συστήματος Patriot Pac3, ενώ μέσω της Intracom Defence, ο κ. Κόκκαλης παίρνει δουλειές και από τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων για διάφορα αμυντικά συστήματα, οι οποίες έχουν να κάνουν κυρίως με ηλεκτρονικά και επικοινωνίες. Έχει αναλάβει τα ηλεκτρονικά συστήματα για τα Leopard, υπογράφοντας συμφωνίες με τη γερμανική εταιρεία ΚMW, ενώ συνεργάζεται εδώ και έναν χρόνο με τη Miltech Hellas του επιχειρηματία Χρήστου Χούμπαυλη. 

Χρήστος & Κωνσταντίνος Χούμπαυλης Συγκαταλέγονται ήδη στους «μεγάλους παίχτες», αν και δεν έχουν παράδοση στον τομέα των εξοπλισμών. Συνεργάζονται με γαλλικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Dassault και η Safran, και προωθούν στη χώρα μας το αεροσκάφος 4ης γενιάς Rafale, έχοντας τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα (Α.Ω). Οι εταιρείες τους είναι οι C & C Engineering Α.Ε., Engineering Partners, IDS Αμυντικά Συστήματα και ΑΤΕΣΕ. Ο Χρήστος Χούμπαυλης έχει την πλειοψηφία των μετοχών στη Miltech Hellas A.E. που ειδικεύεται στην κατασκευή ηλεκτρονικών συστημάτων για ελικόπτερα, αεροσκάφη, άρματα κ.λπ. και συνεργάζεται με εταιρείες-κολοσσούς, όπως η Thales, η Dassault, η Eurocopter και η Thomson. Επισήμως η γαλλική Dassault εκπροσωπείται στη χώρα μας από τον Henri Le Roi, ο οποίος πάντως έχει στενότατη συνεργασία με τον Χ. Χούμπαυλη. Ο τελευταίος συμμετέχει, επίσης, στην Επενδυτική Τράπεζα και είναι σύζυγος της Ελένης Αρβανίτη, αδελφής της πρώην ιδιοκτήτριας του «Υγεία» που πουλήθηκε στη Marfin του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου. Ο Χρήστος Χούμπαυλης είναι και γραμματέας του ελληνικού συνδέσμου φίλων του Νικολά Σαρκοζί. Ο Χρήστος Χούμπαυλης έχει θεαθεί πολλές φορές να κάνει παρέα με τον Γιώργο Καρατζαφέρη σε γνωστό εστιατόριο του Χαλανδρίου. Αξέχαστες είναι και οι βραδιές των νυχτοπερπατημάτων πριν από πολλά χρόνια με τον, επίσης, κολλητό του φίλο Αντώνη Σαμαρά. Πληροφορίες ήθελαν τον Χρήστο Χούμπαυλη να είναι και ο χρηματοδότης της αγοράς της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» μετά την εποχή της Γιάννας Αγγελοπούλου. 

Δημήτρης Μανωλόπουλος Από τους δυνατότερους «παίχτες» του χώρου, με πολλά χρόνια και επιτυχίες στην πλάτη του. Ιδρυτής και πρόεδρος της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Space Hellas. Συνεργάζεται με πολλές εταιρείες του εξωτερικού, όπως η Essex Industries, η EDD Corp, η ΒΑΕ Systems, η Armetec κ.ά. Έχει τα Α.Ω. της ΒΑΕ για το αεροσκάφος Hawk και τα Α.Ω. της EADS (από την εποχή της αναβάθμισης του F-4E) και προσπαθεί να πάρει τα Α.Ω. και του Eurofighter! «Παίζει», επίσης, πολύ γερά στο νέο εκπαιδευτικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας και, γενικά, διαθέτει τεράστιο δίκτυο στον χώρο. «Πρώτα βιολιά» στις δουλειές του ο κ. Μανωλόπουλος έχει τους κ.κ. Μανούσο (πτέραρχος ε.α., πρώην ΑΤΑ), Χελιώτη (πτέραρχος ε.α.) και Ηλιόπουλο (σμήναρχος ε.α.) που οι «κακές γλώσσες» λένε ότι έχουν φιλικές σχέσεις (ειδικά ο τελευταίος) με αξιωματικούς της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), όπως π.χ. με τον σμήναρχο Οικονόμου. Ο κ. Μανωλόπουλος, που διεκδικεί μέσω της γερμανικής Rheinmetall τα πυρομαχικά των Leopard (αντίπαλός του ο Θ. Λιακουνάκος με την ισραηλινή Rafael), έχασε πριν από μερικά χρόνια όλες τις αμερικανικές εταιρείες, των οποίων είχε τις αντιπροσωπείες, λόγω του σκανδάλου με την εταιρεία Litton. Ο ίδιος είχε δικαστικές περιπέτειες σχετικά με προμήθειες που φερόταν να έχει δώσει η Littonκαι, ως εκ τούτου, η αμερικανική εταιρεία έδωσε την αντιπροσωπεία του ASPIS στη Raytheon του Θωμά Λιακουνάκου… Ο Δημήτρης Μανωλόπουλος αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι τις κοσμικές εμφανίσεις, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται φωτογράφοι. Θέλει να κινείται με χαμηλό προφίλ και αφιερώνει 15 ώρες την ημέρα στη δουλειά του. Χριστιανός Χατζημηνάς Έχει τα Α.Ω. της Lockheed Martin και είναι ένας εκ των σημαντικότερων συμβούλων της. Ο ίδιος ή οι συνεργάτες του συμμετέχουν στις εταιρείες Theon Αισθητήρες ΑΕΒΕ (με ισχυρές εξαγωγές),Theon Ρομποτικές Πλατφόρμες, Epicos (διαδικτυακός τόπος προγραμμάτων Α.Ω.), ICI Hellas και Ευρωπαϊκές Επενδύσεις Α.Ε., ενώ συνεργάζεται με τη γαλλική Safran και τη γερμανική KMW. Παλιότερα, είχε συνεργαστεί με τον Άγγελο Καραγιάννη, μέσω της εταιρείας INMIS (πληροφοριακά συστήματα). Σιγά σιγά ο Χριστιανός Χατζημηνάς, κρίνοντας από τις επαγγελματικές του κινήσεις, μάλλον σκέφτεται να αποχωρήσει και αυτός από τον υπέροχο κόσμο των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Λουκάς Ρωμανός Σημαντικός σύμβουλος της Thales, έχει όλα τα γαλλικά Α.Ω., τις γαλλικές φρεγάτες και τα όπλα SCALP και EXOCET των γαλλικών αεροσκαφών, τα ηλεκτρονικά της Thomson και της Signial. Ένας απλός μεσάζων που εξαργυρώνει τις γνωριμίες του με ένα καλό και γενναιόδωρο μεροκάματο. 

Λάμπρος Μπαρτζώκας Όλα τα λεφτά. Ο ισχυρός «παίχτης» των Ρώσων στους εξοπλισμούς είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Rosoboronservice Hellas Α.Ε., θυγατρικής της μεγάλης ρωσικής εταιρείας Rosoboronexport. Με το Προεδρικό Διάταγμα του Ρώσου προέδρου Πούτιν, βάσει του οποίου μόνο η παραπάνω ρωσική εταιρεία έχει πλέον το αποκλειστικό δικαίωμα εξαγωγής στρατιωτικού υλικού από τη Ρωσία σε ξένες χώρες, έγινε ο κυρίαρχος των ρωσικών στρατιωτικών προϊόντων στην Ελλάδα, προς μεγάλη απογοήτευση του εταίρου αντιπροσώπου Κώστα Δαφέρμου της εταιρείας Scorpion, ο οποίος ωστόσο θα διατηρήσει για ακόμη δύο χρόνια μεγάλο μέρος της δύναμής του… Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ρώσικη πρεσβεία παρά το γραφείο του Λάμπρου Μπαρτζώκα. Αυτός είναι το Α και το Ω για οτιδήποτε αφορά τον πρόεδρο Πούτιν και τις επαφές του στην Ελλάδα. Θεόδωρος Ασημακόπουλος Φιλοδοξεί να γίνει ο «ηγέτης των Ιταλών» στην Ελλάδα. Συνεργάζεται με την Alenia και την Agusta. Ψυχή της εταιρείας του, Thema, είναι ο Σπύρος Κουλούβαρης, ενώ σημαντικότατο ρόλο έχει και ο απόστρατος πτέραρχος Ευάγγελος Γεωργούσης. Εταιρεία των συμφερόντων τού κ. Ασημακόπουλου είναι επίσης και η Olympic Tool, η οποία ασχολείται με καλωδιώσεις, ηλεκτρονικά, καθώς και κατασκευή μεταλλικών μερών γαλλικών και ιταλικών αεροσκαφών. Προσπαθεί να δυναμώσει την παρουσία του στη χώρα μας, αλλά το ισχυρό λόμπι των προγενεστέρων από αυτόν του δυσκολεύουν τη ζωή. Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει φαίνεται ότι μάλλον θα του αφαιρέσουν την πιο σοβαρή ιταλική αντιπροσώπευση που έχει σήμερα. Θα δείξει. 

Μάριος Δελλέζιος Έχει αναλάβει τον εκσυγχρονισμό του αντιαεροπορικού συστήματος «Βέλος». Συνεργάζεται με την ελβετική εταιρεία Derlikon και είναι επίσημος αντιπρόσωπος αμερικανικών εταιρειών με τηνELTRON A.E. Παίκτης χαμηλών προσδοκιών χωρίς να αποτελεί αντίπαλο για κανέναν. 

Σταύρος Κομνόπουλος Παλιότερα είχε την αντιπροσωπεία των γαλλικών βλημάτων MICA, Exocet και Scalp και σήμερα διατηρεί την εκπροσώπηση των πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair. 

Σπύρος Παπαγεωργίου Συνεργάζεται με την αμερικανική Sikorksy, αν και η εταιρεία αναζητά και κάποιον νέο «παίχτη» στην ελληνική αγορά. Υπάρχουν όμως και πολλοί άλλοι αξιόλογοι «παίχτες» στον τομέα των εξοπλισμών, μικροί ή μεγάλοι, ανερχόμενοι ή στη δύση τους. Μερικοί από αυτούς (αν τους γράφαμε όλους, θα χρειαζόταν ένα ξεχωριστό τεύχος) είναι οι εξής: Βασίλης Λόης Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΑΤΟΜΟΝ Α.Ε. (αμυντικά και τηλεπικοινωνιακά συστήματα). Ως σύμβουλος της ιταλικής Aermacchi που «παίζει» δυνατά με το ιταλικό εκπαιδευτικό Μ-346 για το νέο εκπαιδευτικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας. Πολύτιμο συνεργάτη του έχει απόστρατο αεροπόρο, από τους καλύτερους χειριστές F-16… Ο κ. Λούης συνεργάζεται και με την DLS, που κατασκευάζει τα LINK-16 για τα νέα F-16 Block 52+. 

Βαγγέλης Μυτιληναίος Φιλοδοξεί να μπει δυνατά στους εξοπλισμούς. Εξαγόρασε το 43% της ΕΛΒΟ που είναι ο επίσημος αντιπρόσωπος αμερικανικών εταιρειών στη χώρα μας για στρατιωτικά οχήματα. Η ΜΕΤΚΑ του κ. Μυτιληναίου έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με την κατασκευή των τεθωρακισμένων οχημάτων «Λεωνίδας», με την κατασκευή του συστήματος φόρτωσης τορπιλών και την κατασκευή υποσυστημάτων φρεγατών, ενώ έχει υπογράψει σύμβαση για την αναβάθμιση των υποβρυχίων τύπου Neptune. Συμμετέχει, επίσης, και σε προγράμματα των Leopard κ.ά. Ωστόσο, το Defence Teamτου κ. Μυτιληναίου είναι σχετικά μικρό και το χειρίζεται ο απόστρατος αεροπόρος Γιώργος Κελαϊδής. 

Άγγελος Καραγιάννης Από τους παλαιότερους «παίχτες» του χώρου, βρίσκεται, όπως λένε πολλοί, στη «δύση» του. Διαθέτει στην Ελλάδα την εταιρεία ΙΝΜΙS, που ειδικεύεται σε πληροφοριακά και διοικητικά συστήματα, ενώ στο παρελθόν ήταν σύμβουλος μεγάλων αμερικανικών εταιρειών. 

Πάνος Γερμανός Προμηθεύει με μπαταρίες τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού και, κατά καιρούς, έχει συνάψει συμφωνίες με μεγάλες εταιρείες, όπως η Atlas Elektronic, η Τhales, η ΙKMS κ.ά. Χαράλαμπος Σταυρακάκης Είναι σύμβουλος της αμερικανικής Pratt & Whitney που κατασκευάζει κινητήρες, ενώ στενός του συνεργάτης, με σημαντικό ρόλο, είναι πρώην κλαδάρχης του ΓΕΑ που παλαιότερα είχε βοηθήσει να μπει η εταιρεία στην ελληνική αγορά… Ένας μεσάζων με υψηλό μισθό. Τίποτα περισσότερο. 

Νίκος Κιολεΐδης Έχει την ομώνυμη εταιρεία που ασχολείται με οχήματα και αμαξώματα για μεταφερόμενα συστήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου