a.readmore { /* CSS properties go here */ }
Καλώς ορίσατε στην μάχη της Αναζήτησης.

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011


 «Όχι» της Αθήνας στη συμμετοχή Ελλήνων στον «στολίσκο της Ελευθερίας»

Διπλωματία23/06/2011
Του Δημήτρη Μπεκιάρη
 
Την εναντίωσή του στη συμμετοχή Ελλήνων ή ελληνικών πλωτών μέσων στο νέο «στολίσκο της Ελευθερίας», ο οποίος θα έχει προορισμό τη Γάζα, εξέφρασε με τον πλέον σαφή τρόπο, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε, στην οποία σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «Οι θέσεις της Ελλάδας για την ανάγκη άρσης του αποκλεισμού της Γάζας και τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή είναι γνωστές. Εξίσου γνωστή είναι η θέση αρχής της Ελλάδας για την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και την αποφυγή χρήσης βίας. Τις θέσεις αυτές τις έχουμε καταστήσει σαφείς σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές».
Με την ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών ζητά να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι ο γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχει ήδη τοποθετηθεί για το θέμα υποστηρίζοντας ότι η ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα θα πρέπει να διοχετεύεται μέσω των επίσημων διαύλων, ενώ γίνεται αναφορά στην έκκλησή του προς τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ και κυρίως σε αυτά που έχουν πρόσβαση στη Μεσόγειο να αποθαρρύνουν τη διεξαγωγή τέτοιων επιχειρήσεων, οι οποίες ενέχουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης της βίας.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι «Η χάραξη και άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας είναι ευθύνη της Κυβέρνησης, με γνώμονα την προώθηση των συμφερόντων της Ελλάδας. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, οφείλουν όλοι να επιδεικνύουν αντίστοιχη υπευθυνότητα ή να αναλάβουν πλήρως την ευθύνη των πράξεών τους» και προσθέτει ότι «Η σχεδιαζόμενη επιχείρηση δεν αντιμετωπίζει την ουσία του ανθρωπιστικού προβλήματος στη Γάζα. Ελλάδα και Κύπρος έχουν κάνει στο παρελθόν συγκεκριμένες προτάσεις προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης των ανθρωπιστικών αναγκών των κατοίκων της Γάζας».
Εκτός από την πλήρη εναντίωση της Αθήνας στη συμμετοχή Ελλήνων στον «στολίσκο της Ελευθερίας», είναι φανερό ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να δημιουργηθούν σε καμία περίπτωση συνθήκες και οι προϋποθέσεις, οι οποίες θα υπονομεύσουν την προσέγγιση με το Τελ Αβίβ, ιδιαίτερα δε στην παρούσα συγκυρία, στην οποία όλες οι πληροφορίες, αλλά και οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι μέσα στο καλοκαίρι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο πεδίο της συνεργασίας της Ελλάδας με το Ισραήλ.
Πιο πολύ, όμως, ανησυχεί την Αθήνα το γεγονός ότι βρίσκονται σε εξέλιξη παρασκηνιακές διαδικασίες επαναπροσέγγισης της Τουρκίας με το Ισραήλ, των οποίων οι σχέσεις έχουν διαρραγεί πλήρως. Εξάλλου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κ. Μπένιαμιν Νετανιάχου στην συγχαρητήρια επιστολή, την οποία έστειλε στον επανεκλεγέντα Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ότι «Συγχαρητήρια, είμαστε ευτυχείς που θα συνεργαστούμε με τη νέα τουρκική κυβέρνηση για όλα τα θέματα που αφορούν τις δύο χώρες μας. Με την ελπίδα να δούμε να αναβιώνει το πνεύμα της φιλίας, που συνεχίζεται επί πολλές γενιές, και να πραγματοποιείται και πάλι η συνεργασία μας». Η ελληνική πλευρά σε αυτή τη βάση αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει συμφέρον να διαταραχθεί σε κανένα επίπεδο, η στρατηγικού χαρακτήρα προσέγγιση η οποία έχει ξεκινήσει με το Ισραήλ, ήδη από το 2010.
 http://www.newscode.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου