a.readmore { /* CSS properties go here */ }
Καλώς ορίσατε στην μάχη της Αναζήτησης.

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011


Το Μεγάλο Πράσινο Τείχος της Αφρικής


Το Σινικό Τείχος της Κίνας είχε σχεδιαστεί για να κρατήσει μακριά τις εχθρικές ορδές, αλλά το Μεγάλο Πράσινο Τείχος της Αφρικής βρίσκεται αντιμέτωπο με έναν πιο τρομερό αντίπαλο, την έρημο της Σαχάρας.
Η κινούμενη άμμος της Σαχάρας επεκτείνεται νότια στην περιοχή του Σαχέλ, την καταπίνοντας περιοχές που μέχρι πρότινος ήταν αγροτικές και δασικές. Όμως τα αφρικανικά έθνη έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να σταματήσει εκ των προτέρων η επέκταση της ερήμου με τη φύτευση δέντρων από την ανατολή προς τη δύση που αρχίζει στη Σενεγάλη, στη συνέχεια διέρχεται από τη Μαυριτανία, το Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρα, Νιγηρία,  Τσαντ,  Σουδάν,  Ερυθραία,  Αιθιοπία και τελειώνει στο Τζιμπουτί.
Όταν ολοκληρωθεί το τείχος θα είναι περισσότερο από εννέα μίλια σε πλάτος και 4.750 μίλια σε μήκος. Το ανθεκτικό στην ξηρασία δέντρο ακακία έχει ήδη τις  ρίζες του σε μια περιοχή 330 μιλίων σε μια αγροτική περιοχή βόρεια της Σενεγάλης. Η φύτευση ξεκίνησε το 2008. Για να  ολοκληρωθεί μόνο το τμήμα της Σενεγάλης θα χρειαστούν πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια.
Το σύνολο του έργου θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια. Οι διεθνείς οργανισμοί έχουν δεσμευθεί περισσότερα από τρία δισεκατομμύριο ευρώ μέχρι σήμερα. Χρήματα που δαπανώνται για τα δέντρα μπορεί να είναι μια επένδυση στο μέλλον της περιοχής, θεωρώντας ότι μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί ότι τα δύο τρίτα των γεωργικών εκτάσεων της Αφρικής μπορεί να γίνουν λεία από τη Σαχάρα μέχρι το 2025.
Το τοίχος δημιουργεί επίσης θέσεις απασχόλησης για τους ντόπιους Τα δέντρα έχουν ακόμη γίνει κάτι σαν τουριστικό αξιοθέατο. Εκατοντάδες φοιτητές της Σενεγάλης και ξένοι επισκέπτονται την περιοχή Tessekere κάθε χρόνο για να φυτέψουν δέντρα.
Αλλά δεν λείπουν και κάποια προβλήματα στο όλο εγχείρημα καθώς ο Lamine Gueye, ένας καθηγητής της Σενεγάλης, ανησυχεί ότι περισσότερα δέντρα σημαίνει περισσότερο καταφύγιο για τα κουνούπια και την ελονοσία. Από την άλλη πλευρά, σημειώνει ότι οι επιστήμονες και ιατρικοί εμπειρογνώμονες συρρέουν στην περιοχή και παρέχουν δωρεάν ιατρική περίθαλψη για τους ντόπιους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου