a.readmore { /* CSS properties go here */ }
Καλώς ορίσατε στην μάχη της Αναζήτησης.

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Αχ κύριε Μηχανικέ, πως σε καταντήσανε έτσι; Πού είσουν και που είσαι τώρα; Είσουν στην πρώτη γραμμή τα τελευταία 30-40 χρόνια, πλήρωνες και συντηρούσες όλη την αγορά και τώρα χρωστάς σε όλη την αγορά και διεκπεραιώνεις ηλεκτρονικές αλληλογραφίες μέσα σε μία πλατφόρμα για να επιβιώσεις. Είχες τις εταιρείες σου, είχες τις γραφειάρες σου, είχες την μισθάρα σου, είχες τις πολυκατοικιάρες σου, τις άδειες σου, τον συνδικαλισμό σου και τώρα τί έχεις; Την ουρά στα σκέλια κύριε Μηχανικέ. Τώρα πάνε αυτά. Πάνε και ανεπιστρεπτή μάλιστα για καμιά δεκαετία τουλάχιστον και βλέπουμε. Άντε να απορροφηθούν τώρα όλα τα απούλητα νεόδμητά σου. Τώρα με την καραμπίνα κυνηγάς την δουλίτσα. Τώρα ζείς με κάτι αυθαιρετάκια από εδώ και από εκει και ακόμα
προσπαθείς να «δαγκώσεις» τον δύσμοιρο αυθαιρετούχο για να επιβιώσεις και πάλι δεν σου βγαίνει.

Πού είναι εκείνα τα μεγαλεία που έκτιζες με κατασκευαστικό κόστος 1600€/τ.μ. με αγορά οικοπέδου ή 2000€/τ.μ. με αντιπαροχή και πουλούσες 3 και 4000€/τ.μ. για να μήν πώ παραπάνω και δήλωνες στο συμβόλαιο τα μισά; Πού είναι εκείνες οι αδειάρες σου που τις χτυπούσες με 20 και 30 χιλ. € και σου έμενε στην μπάντα καθαρό το δεκάρικο; Πού είναι οι επισκέψεις σου στις πολεοδομίες που λάδωνες την αρχιτεκτονικού και την φορολογικού για να σου βγάλει τα φορολογικά; Πού είναι οι αυτές οι αγαπημένες αδιάφθορες πολεοδομίες που οι μισές άδειες πρίν το 83’ είναι παράνομες, που πλυμμύριζαν όλως τυχαίως τα υπόγεια καί καταστρεφόντουσαν δεκαετιών φάκελοι αδειών, που οι μισοί σχεδόν τα παίρναν και οι άλλοι μισοί είχαν τον/την σύζυγο έξω με γραφείο, που τώρα πρόσφατα ακόμα ξαναπήραν για τακτοποιήσεις ημιυπαιθρίων λόγω ουρών και που ακόμα δέν έχω αναφέρει τα χοντρά τα λεφτά των δημοσίων έργων και των χειραγωγημένων δημοπρασιών και αναθέσεων των Δήμων και του Υπουργείου του ίδιου.

Προσπαθείς τώρα κύριε Μηχανικέ να κρατήσεις λές το επίπεδό σου μέσω καλής αμοιβής, αλλά τώρα δεν είναι η ώρα για να κρατήσεις επίπεδο, τώρα πεινάς, το επίπεδό σου έχει χαθεί εδώ και καιρό και για αυτό υπεύθυνο είναι το κράτος, το ΥΠΕΚΑ και το ΤΕΕ, όχι ο κόσμος που από αυτόν ακόμα τρώς ψωμί. Τώρα είναι η ώρα να βοηθήσεις την κοινωνία που πεινάει. Άν δαγκώσεις τώρα μια, δύο, πέντε φορές δεν θα μπορέσεις ούτε ένα ξεροκάμματο να φάς από τον «δαγκωμένο αύριο». Σκέψου το.

Λυπάμαι που τα λέω αυτά και λυπάμαι που και εγώ σαν Μηχανικός βιώνω την κατάντια αυτή και που τώρα μάλλον πρέπει να αλλάξω επάγγελμα έτσι σκατά και απόσκατα που τα κάνατε. Και λέω τα κάνετε γιατί μιλάω εκ του ασφαλούς βλέπεις. Στις καλές εποχές είμουν ένας υπάλληλος, με δελτίο παροχής βέβαια, εργοταξιάρχης-εργοδηγός-εργάτης. Μάθαινα την δουλεία στην περίοδο του ξέφρενου πάρτι και δήλωνα κιόλας και όλα τα έσοδα μου γιατί υπολόγιζα στην επιστροφή φόρου. Και τα τρία τελευταία χρόνια που άνοιξα γραφείο, έτοιμος και έμπειρος στην κατασκευή και στην άδεια πλέον ήρθε και μου έκατσε και εμένα η κρίση μια χαρά. Ανασφάλιστος πλέον φυσικά, μου χρωστάει ακόμα η κατασκευαστική εταιρεία που δούλευα 14 χιλιάρικα σε μισθούς, ΤΣΜΕΔΕ και ΦΠΑ που ξέρω ότι δεν θα τα δώ ποτέ, βιοπαλαιστής με ενοίκια και ΔΕΗ και δέν ξέρω και εγώ στην κυριολεξία τί ξημερώνει αύριο. Κατά τα άλλα τόσο εκ του ασφαλούς μιλάω. Αλλά παρόλα αυτά παραμένω σκεπτόμενος. Και τί εννοώ σκεπτόμενος;

Καταρχήν περί αυθαιρέτων. Συγκεκριμένα ο ρόλος των νόμων 3779/09, ο 3843/10, ο 4014/11, ο 4178/13 μαζί με τον ΝΟΚ/ 12, είναι διπλός. Από την μία λειτουργούν σαν πολυτιμότατα φοροεισπαρακτικά εργαλεία υπόσχοντας ρύθμιση και νομιμοποίηση αυθαίρετων κατοικιών αλλά στην ουσία δέν είναι τίποτα άλλο παρά παγίδες κινούμενης άμμου για όλους τους ιδιοκτήτες ακόμα και για εμάς τους Μηχανικούς. Τάζουν και μιλούν για μια υποτιθέμενη όαση στο τέλος της διαδρομής, την νομιμότητα στην οποία όταν θα φτάσουμε εκεί μέσω ηλεκτρονικής ταυτότητας ακινήτων, θα γελάσει και το κάθε παρδαλό κατσίκι και ο κόσμος θα κλάψει με μαύρο δάκρυ και θα ξανά-μουτζώνεται επαναλαμβανόμενα που πάλι έκανε όλες αυτές τις αλλεπάλληλες μ@λ@κίες για ακόμα μια φορά και πίστεψε την κυβέρνηση, το ΤΕΕ, το ΥΠΕΚΑ, τούς νόμους και τους Μηχανικούς – παπαγάλους και δεν παρέμεναν αυθαίρετοι όλο αυτό τον καιρό. Θα φτάσουμε τελικά γρηγορότερα στην όαση από ότι φαίνεται, διότι και ο 4178/13 φυσικά θα βγεί αντισυνταγματικός και θα δούμε το πιθανότερο του χρόνου την ταυτότητα να έρχεται και να ψεκάζει με fresh air. Και τότε θα διαπιστώσουν όλοι ότι όχι μόνο όαση δεν ήταν αλλά η επίσπευση της οριστικής μεταβίβασης του ακινήτου στους δανειστές της Ελλάδας. Κακά τα ψέματα.

Ξέρω ξέρω τί θα πούν μερικοί Μηχανικοί τώρα. Ότι όταν έκτιζαν αυθαίρετα βιλάρες χωρίς άδειες και αμοιβές μηχανικών καλά ήταν; Τώρα γιατί παραπονιούντε; Ή ότι για να μεταβιβάσεις πρέπει να τακτοποιήσεις τις αυθαιρεσίες, δεν γίνεται διαφορετικά. Τα γνωστά δηλαδη, το ποίημα που λένε στους πελάτες τους, που το παπαγάλισαν βέβαια από τα άρθρα των αντισυνταγματικών προαναφερθέντων νόμων σε μιά προσπάθεια να τρομοκρατήσουν τον κοσμάκη μήπως και «δαγκώσουν» για ακόμα μία φορά.

Περί μεταβίβασης λοιπόν επειδή όντως τα ακίνητα ώς έχει δέν μπορούν να πωληθούν ή να μεταβιβαστούν λόγω αυθαιρεσιών βάζουν τον Έλληνα να τα νομιμοποιήσει και μετά έχουν γνώσει οι φύλακες. Και τι εννοώ, σε συνδυασμό με την άρση των πλειστηριασμών της Α’ κατοικίας, την συνέχιση του φόρο-βομβαρδισμού των ακινήτων, την διαρκή πτώση των εισοδημάτων, την γεωμετρική πλέον αύξηση των μή εξυπηρετούμενων δανείων, των φόρων και την ποινικοποίηση των ανεξόφλητων οφειλών σε δημόσιους και τραπεζικούς φορείς η μπεσαμέλ έρχεται και δένει, το ακίνητο παίρνει το δρόμο του ενέχυρου έναντι των ανεξόφλητων φόρων. Μήν ανησυχείτε όμως, κατα βάθος δέν θέλουν να μας βάλουν φυλακή το ακίνητο και ότι έχει πραγματική αξία από την περιουσία θέλουν. Και μάλιστα θέλουν από μόνος ο Έλληνας να τπ παραδώσει και να πεί τότε κιόλας και φιούφ-πάλι καλά, την γλίτωσα, ξεμπέρδεψα. Και εν τέλει οι τράπεζες και το ΤΑΙΠΕΔ ξέρει πολύ καλά τί θα κάνει από εκεί και πέρα. Ήδη η διαδικασία αυτή έχει αρχίσει να πραγματοποιείται με τα πρώτα κρούσματα από την εφορία. Τα κοράκια είναι ήδη στη σειρά και τρίβουν τα χέρια τους. Πετάνε σε κύκλους πάνω από το μισοπεθαμένο κουφάρι και τραβάνε ήδη τις αεροφωτογραφίες τους. Ο κ.Βενιζέλος πρίν δύο χρόνια άν θυμόσαστε είχε πεί ότι οι Έλληνες έχουν τρίς σε ακίνητη περιουσία, τυχαία το είπε; Σταματήστε λοιπόν να λέτε το γνωστό έλα μωρέ και να το πάρει η τράπεζα τί θα το κάνει, δεν την συμφέρει και όλα αυτά τα ανάλογα. Δέν φαντάζεστε πόσο έξω πέφτετε.

Υπογραμμίζω εδώ ότι εάν αυτοί οι νόμοι είχαν εφαρμοστεί ύπο κανονικές συνθήκες, πρό κρίσης δηλαδή, ο κόσμος δέν θα προλάβαινε να παίρνει τηλέφωνο τους Μηχανικούς και οι Μηχανικοί δεν θα προλάβαιναν να τακτοποιούν αυθαίρετα. Σε εκείνη την περίπτωση οι νόμοι αυτοί όντως θα συνέβαλαν αναπτυξιακά και θα θεωρούνταν εργαλεία κρατικής αλλά και ιδιωτικής ανάπτυξης. Τώρα σε συνδυασμό με τις τόσες άλλες δέσμες μέτρων που συντρέχουν, οι νόμοι αυτοί λειτουργεούν σαν ακόμα ένα εξτρά και πολύ μεγάλο επιπρόσθετο βάρος στην ήδη υπερβολικά βεβαρημένη καμπούρα του Έλληνα ιδιοκτήτη. Άρα το timing είναι πολύ λάθος και για εμένα καθόλου τυχαία λάθος. Ξέρουν πολύ καλά τί κάνουν και πότε το κάνουν.

Περί ασφαλιστικών εισφορών. Γιατί παγώσατε τις αυξήσεις μέχρι τις εκλογές; Επειδή μετά δεν θα αυξηθούν; Είναι δυνατόν ένας Μηχανικός να πληρώνει 6 και 8 χιλιάδες στο ΤΣΜΕΔΕ την σήμερον ημέρα; Πού θα τα βρεί ρε; Με ποιά δουλειά ρε; Είναι δυνατόν να πληρώνουμε 60 € υπέρ ανέργων; Των ανέργων Μηχανικών; Αφού οι Μηχανικοί δεν μπορούν να εισπράξουν ένα κάποιο επίδομα ανεργίας, πρός τί τα 60 λοιπόν; Είναι δυνατόν ένας Μηχανικός που βγαίνει στην σύνταξη τώρα να παίρνει γύρω στο χιλιάρικο περίπου και προσεχώς χειρότερα; Που είναι τα 3,5 δίς του αποθεματικού του Ταμείου ρε; Ποιός τα έφαγε; Που πήγανε ρε και μας γρονθοκοπάνε εμάς τώρα με σχεδόν διπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών μέσα στην κρίση; Το αλάνθαστο timing strikes again. Και τί έκανε η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ για αυτό; Ποιός τους ορίζει εκεί και για να κάνουν τι εκεί; Το ΤΕΕ τους ορίζει.

Τάχατες το ΤΕΕ αρχικά ήταν ενάντια σε όλες τις τελευταίες ρυθμίσεις περί ρύθμισης αυθαίρετων χώρων και ακόμα έδωσε και αγώνα λέει, αλλά την διαδικασία τελικά την τσίμπησε μια χαρά και χορεύει μια χαρά στον χορό της ΤΡΟ-ΥΠΕ-ΚΑ. Που τώρα πρόσφατα έβαλε τον κόσμο να πληρώνει παράβολα των 15 και 25 ευρώ στα αυθαίρετα υπέρ ΤΕΕ γιατί τους κόψανε την χρηματοδότηση από επάνω και βάζουν τον κοσμάκη να τους πληρώνει τώρα και μάλιστα χωρίς καμία προειδοποίηση. Απλά το επιφύλαξαν σαν εκπληξούλα. Η αδιάφθορη διοικούσα του ΤΕΕ λοιπόν που τώρα έχει βγεί στους δρόμους και κάνει προεκλογικό αγώνα για τις εκλογές στις 24 Νοεμβρίου με βιτρίνα διευκρινήσεις του νέου νόμου τάχατες. Γιατί οι εκλογές δέν έγιναν πε΄ρσι στην τριετία όπως προβλέπεται και γίνονται ένα χ΄ρονο μετά; Όλοι πρέπει να ξηλωθούν και από εκεί. Όλοι με γνώμονα τη ρεμούλα και το προσωπικό συμφέρον λειτουργούν ακόμα. Έτσι θα πάμε μπροστά ρε; Κάποιοι εκεί ακόμα ισχυρίζονται ότι κάνουν ότι μπορούν, εκπληρώνουν τον θεσμικό τους ρόλο και από εκεί και πέρα κάνουν κρά για να επανεκλεγούν στις θεσούλες τους. Στις βιτρίνα κινητοποιήσεις όλοι μαζί, στην μάσα μόνοι. Ακόμα και οι γραμματέες τους είναι βαλτές. Κατά τα άλλα πλήρωνε μαλάκα κοσμάκη και Μηχανικέ. Έεε ρε έτσι και είμουνα εγω εκεί…από τη ρίζα όλοι.

Είναι τόσα πολλά τα θέματα, για τα ενεργειακά πιστοποιητικά, που μέσω τηλεφώνου, εξ αποστάσεως και μέσα από τις πολεοδομίες πλέον τα φτιάχνουν συνάδελφοί μας ή με sms με 50 €. Για τις Βεβαιώσεις Μηχανικού και τους συμβολαιογράφους, άααλλο βραχυκύκλωμα εκεί. Για τα χιλιοστά που αναλογούν εάν αναλογούν στους αυθαίρετους χώρους που αγγίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό των πολυκατοικιών όσο αναφορά την κατανομή κοινόχρηστων επειδή ένας τακτοποίησε Η/Χ στο δεύτερο, ο άλλος σοφίτα στον πέμπτο και αυτός στον πρωτο τίποτα. Παρεμπιπτώντος, πώς μεταβιβάζεται πρώην αυθαίρετος χώρος-νύν νόμιμος εντός σχεδίου χωρίς χιλιοστά, ακόμα δέν έχω καταλάβει; Για το Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον που βάζει προυπόθεση την τοποθέτηση ηλιακού και ο ΝΟΚ περιγράφει τον ηλιακό στο δώμα σαν παράβαση, ούτε και αυτό το έχω καταλάβει; Κοινώς επιδοτούν τον κόσμο να αυθαιρετήσει. Για την απόδειξη παλαιότητας κτίσματος βάσει αεροφωτογραφίας που δέν υπάρχει; Για το κτηματολόγιο, για τα δασικά; Για την 26% φορολογία, για το 650άρι; Για, για, για…

Είναι απελπισία, το σύστημα βραχυκυκλώνει από πανταχόθεν. Για αυτό προχωρώ άμεσα σε διαπιστώσεις-προτάσεις. Έίναι παράνομοι και αντισυνταγματικοί όλοι αυτοί οι νόμοι και άν δέν όλοι ακόμα θα είναι σε λίγο ΣΙΓΟΥΡΑ. Όσο παλιότερα κάποιος έχει αυθαιρετήσει και παραμένει ακόμα και τώρα ακόμα αρύθμιστος παραμένει και ο περισσότερο ωφελιμένος. Και σε σύγκριση με κάποιον που μόλις ρύθμισε αλλά κυρίως σε σύγκριση με αυτόν που δέν αυθαιρέτησε ποτέ. Ο μεγαλύτερος loser της υπόθεσης αυτής είναι αυτός που ήταν νόμιμος από την αρχή. Σταματήστε να χαντακώνεται τον κόσμο με το να τακτοποιείτε αυθαίρετα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόν σαν ένα εργαλείο υπέρ του πολίτη σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπως καταγγελιές, δικαστηρία, διαγραφεί προστίμων και κτλ. Σε περίπτωση μεταβίβασης να συμβουλεύεται τον κόσμο να μήν μεταβιβάσει τώρα και μπεί σε γ@μ#σιάτικα έξοδα. Μόνο μέσω κληρονομιάς συμφέρει προς το παρόν και η μεταβίβαση να προχωράει μόνο σε περίπτωση κινδύνου κατάσχεσής λόγω χρεών, για να μήν χαθεί το ακίνητο και κτλ.

Οι νόμοι αυτοί είναι ελλειπής επίτηδες, επίτηδες αφήνουν πολεοδομικά και νομικά κενά και επίτηδες διαιωνίζουν τις τρύπες αυτές, γιατί έτσι τους συμφέρει. Αν ήθελαν δεν μπορούσαν δηλαδή να γράψουν ένα μόνο νόμο που να δίνει οριστικές λύσεις; Μιά χαρά μπορούσαν αλλά δεν το έκαναν γιατι έτσι βγάζουν περισσότερα. Γράφουν τον πρώτο νόμοο οποίος είναι φοβερά ελλειπής και βγάινει off από μόνος του σχεδόν, γράφουν τον δεύτερο, καλύπτουν ένα μέρος του κενού και βγαίνει και αυτός off, φέρνουν τον τρίτο ελαφρώς βελτιωμένο αλλά πάλι με φοβερές αδιευκρίνιστες ασάφειες και βγαίνει άκυρος και ο τρίτος και πάει λέγοντας. Όποιος έχει εμπλακεί στο σπιράλ αυτό πλήρωσε και ξαναπλήρωσε και θα ξαναπληρώσει με καρότο βέβαια εξτρά εκπτώσεις και πάλι δουλεία οριστική δεν κάνει. Έτσι λοιπόν και περισσότερα απομυζούν και ταχύτερα στην ταυτότητα πλησιάζουν. Επαναλμβάνω λοιπόν ένας πλήρης νόμος από την αρχή δεν μπορούσε να γραφτεί; Τόσο άσχετοι είναι δηλαδη οι Μηχανικοί που νομοθετούν στην Ελλάδα; Δέν νομίζω!

Στις εκλογές που έρχονται στις 24 Νοεμβρίου αναμένεται και δικαίως μεγάλη αποχή. Την αηδία και την ξεφτίλα την καταλαβαίνω αλλά η αποχή δεν θα προσφέρει καμία λύση στα προβλήματά. Όλοι να πάνε να ψηφίσουν και να μήν ψηφίσουν κανέναν νύν και χρωματισμένο. Όλοι πρέπει να ξηλωθούν από εκεί. Μιλάμε για τους εκπροσώπους του κλάδου μας, ενός κλάδου που χτυπήθηκε πρώτος από όλους και τώρα είναι ένα κλίκ από οριστικό θάνατο. Να έρθουν τουλάχιστον νέα ανεξάρτητα αμόλυντα πρόσωπα και πάλι βλέπουμε. Άνθρωποι που κακο-μεταχειρίστηκαν την άνοδο σίγουρα δεν μπορούν να καλο-μεταχειριστούν την κάθοδο. Άν επανεκλεχτούν οι ίδιοι προτείνω να επονομαστεί το ΤΕΕ σε Σύλλογο Ραμολημέντων Μηχανικών.

Οι ασφαλιστικές εισφορές να επανέλθουν εκεί που ήταν και όποια λεφτά μπούν στο Ταμείο τελοσπάντων, να μήν βάλει το δάχτυλό του κανένα κράτος πρός πληρωμή δανείων της Τρόικας. Διαφορετικά ποιός ο λόγος να πληρώνουμε; Η ασφαλιστική ενημερότητα να αποσυνδεθεί με την έκδοση δελτίου παροχής και την επιθυμία του Μηχανικού να καταθέσει την άδεια του και να δουλέψει σε κάτι άλλο. Όπως έγινε στο ΤΕΒΕ. Για ΤΡΟΥΠΕΚΑ δεν κάνω λόγο φυσικά. Τα λόγια είναι περιττά.

Και εν τέλει όσο αναφορά τα σπίτια του κοσμάκη που απειλούνται και την ανάπτυξη μέσω των ακινήτων. Στα τελευταία σαράντα χρόνια αποδόμησης κάθε παραγωγικής διαδικασίας της Ελλάδας, ο Έλληνας δομούσε και ο Μηχανικός εμπορευόταν ακινήτα. Στράφηκε στην δόμηση στην κυριολεξία και ανέπτυξε την προσωπική του οικονομία μέσω των ακινήτων. Έγινε εργολάβος και παραγωγός ακινήτων και το αποτέλεσμα είναι ότι το προιόν ακίνητο πλέον να απαντάται πανταχόθεν της Ελληνικής Επικράτειας.

Και μάλιστα ο Έλληνας το φρόντισε καλά το ακίνητο του, το πλήρωσε πανάκριβα, έφτιαξε μια πολύ καλή κατασκευή με τα καλύτερα υλικά, με καλό αντισεισμικό κανονισμό, με την Miele την κουζίνα, το Α πλακάκι Ιταλίας, την ενδοδαπέδια θέρμανση το χτιστό τζάκι, τον κρυφό φωτισμό, με τον ΑΑΑ εξωτερικό και εσωτερικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και εν ολίγης με όλες τις ανέσεις του.

Πιστέψτε και λόγω εμπειρίας στο εξωτερικό, πολλά από αυτά τα ακίνητα δέν έχουν τίποτα μα τίποτα απολύτως να ζηλέψουν από την συντριπτική πλειονότητα των ακινήτων του οποιοδήποτε εξωτερικού. Το ακριβώς αντίθετο μάλιστα. Σε συνδυασμό κιόλας με τον 10 μήνες ήλιο τον χρόνο, την θάλασσα στα 0, 100, 200 και 500 μέτρα απόσταση ή στα δέκα λεπτά, με το ακόμα εύκρατο κλίμα μας, το πράσινο και την υγιεινή Ελληνική διατροφή, καθιστά το Ελληνικό ακίνητο σαν μοναδικό προιόν παγκοσμίως. Τέτοια ακίνητα να είστε σίγουροι ότι δέν υπάρχουν σχεδόν πουθενά, ούτε στην Αμερική, ούτε στην Ευρώπη, ούτε στην Ρωσία, ούτε στην Κίνα και ούτε σε όλη την υφήλιο, εκτός πολύ συγκεκριμένων περιοχών και πάλι το συζητάμε.

Από την βιομηχανία παραγωγής οικοδομών των τελευταίων 40 και ετών, πήγαμε προσωρινά τα τελευταία 3-4 χρόνια στην βιομηχανία του ενοικίου και τώρα οδηγούμαστε γοργά γοργά πρός την βιομηχανία του Real Estate. Του Real Estate χωρίς σύνορα, όχι του εγχώριου. Ήγγικεν η ώρα να αρχίσουμε να εξάγουμε το προιόν μας στον υπόλοιπο κόσμο. Εάν το εκμεταλλευτούμε κατάλληλα θα εξαχθεί και σε πολύ καλή τιμή, όχι υποτιμημένη. Αυτό προσφέρει ταυτόχρονα και μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες για τον αγοραστή και οικονομική ανάσα για τον πωλητή και συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της χώρας. Έτσι όλοι κερδίζουν. Έτσι μόνο θα απορροφηθούν τα ακίνητα και θα έρθει ανάπτυξη, μέσω των ακινήτων. Υψηλή ποιότητα σε καλή τιμή.

Η κυβέρνηση ήδη δίνει κίνητρα σε αγοραστές του εξωτερικού, τύπου βίζα, φοροαπαλλαγές και κτλ. Το θέμα είναι ποιός θα παίξει τον ρόλο του μεσίτη χωρίς σύνορα; το κράτος; οι εφορίες; τα ασφαλιστικά ταμεία; οι τράπεζες; το ΤΑΙΠΕΔ ή εμείς-οι ιδιώτες; Ποιός θα προλάβει ποιόν;

Για αυτό λοιπόν τα ακίνητα δεν τα φορο-βομβαρδίζουν τυχαία. Δέν τα χτυπάνε τυχαία. Τα ακίνητα δεν ονομάστηκαν τυχαία ακίνητα. Τα ακίνητα είναι χρυσός. Μπορεί να υποτιμούνται τεχνηέντως και βιαίως εσωτερικά της χώρας, αλλα παγκοσμίως έχουν και διατηρούν σταθερή και μεγάλη μάλιστα αξία. Τα Ελληνικά ακίνητα είναι σαν το λάδι. Εδώ το λάδι μπορεί να το θεωρούμε δεδομένο αλλά έξω ακριβοπληρώνουν για αυτό.

Κύριε Μηχανικέ τώρα πρέπει να βοηθήσεις τον κόσμο να μην παραδώσει το ακίνητό του στο ληστρικό τράπεζο-κρατούμενο αυτό κράτος. Όχι το αντίθετο. Είμαστε Μηχανικοί και άν οι Μηχανικοί ξέρουμε κάτι καλά να κάνουμε είναι να βρίσκουμε λύσεις σε πολύπλευρα ζητήματα. Αναλώστε την ευφυία σας σε αυτό τομέα κυρίως. Αυτό θα σας ανταμείψει πολύ καλύτερα από το να τακτοποιείτε αυθαίρετα και να επιταχύνετε έτσι την εκποίηση τους. Και εάν τα έφερε έτσι η ζωή και το ξεπούλημα είναι αναγκαστικό τελοσπάντων, άς συμβάλετε στο να προφτάσει ο πελάτης σας να τα πουλήσει από μόνος του, μήν αφήσετε να τα πάρει η εφορία ή η τράπεζα με τρείς και εξήντα. Αυτή είναι σήμερα η δουλειά και ο ρόλος μας. Υπάρχουν λύσεις, ρωτήστε ανθρώπους.

Βασίλης Παπαδόπουλος

Πολ.Μηχανικός, MSc, MBs

ΠΗΓΗ

http://elladanea.gr/ 
Άααχ κύριε Μηχανικέ (Το κείμενο ενδιαφέρει όλους)

Αχ κύριε Μηχανικέ, πως σε καταντήσανε έτσι; Πού είσουν και που είσαι τώρα; Είσουν στην πρώτη γραμμή τα τελευταία 30-40 χρόνια, πλήρωνες και συντηρούσες όλη την αγορά και τώρα χρωστάς σε όλη την αγορά και διεκπεραιώνεις ηλεκτρονικές αλληλογραφίες μέσα σε μία πλατφόρμα για να επιβιώσεις. Είχες τις εταιρείες σου, είχες τις γραφειάρες σου, είχες την μισθάρα σου, είχες τις πολυκατοικιάρες σου, τις άδειες σου, τον συνδικαλισμό σου και τώρα τί έχεις; Την ουρά στα σκέλια κύριε Μηχανικέ. Τώρα πάνε αυτά. Πάνε και ανεπιστρεπτή μάλιστα για καμιά δεκαετία τουλάχιστον και βλέπουμε. Άντε να απορροφηθούν τώρα όλα τα απούλητα νεόδμητά σου. Τώρα με την καραμπίνα κυνηγάς την δουλίτσα. Τώρα ζείς με κάτι αυθαιρετάκια από εδώ και από εκει και ακόμα
προσπαθείς να «δαγκώσεις» τον δύσμοιρο αυθαιρετούχο για να επιβιώσεις και πάλι δεν σου βγαίνει.

Πού είναι εκείνα τα μεγαλεία που έκτιζες με κατασκευαστικό κόστος 1600€/τ.μ. με αγορά οικοπέδου ή 2000€/τ.μ. με αντιπαροχή και πουλούσες 3 και 4000€/τ.μ. για να μήν πώ παραπάνω και δήλωνες στο συμβόλαιο τα μισά; Πού είναι εκείνες οι αδειάρες σου που τις χτυπούσες με 20 και 30 χιλ. € και σου έμενε στην μπάντα καθαρό το δεκάρικο; Πού είναι οι επισκέψεις σου στις πολεοδομίες που λάδωνες την αρχιτεκτονικού και την φορολογικού για να σου βγάλει τα φορολογικά; Πού είναι οι αυτές οι αγαπημένες αδιάφθορες πολεοδομίες που οι μισές άδειες πρίν το 83’ είναι παράνομες, που πλυμμύριζαν όλως τυχαίως τα υπόγεια καί καταστρεφόντουσαν δεκαετιών φάκελοι αδειών, που οι μισοί σχεδόν τα παίρναν και οι άλλοι μισοί είχαν τον/την σύζυγο έξω με γραφείο, που τώρα πρόσφατα ακόμα ξαναπήραν για τακτοποιήσεις ημιυπαιθρίων λόγω ουρών και που ακόμα δέν έχω αναφέρει τα χοντρά τα λεφτά των δημοσίων έργων και των χειραγωγημένων δημοπρασιών και αναθέσεων των Δήμων και του Υπουργείου του ίδιου.

Προσπαθείς τώρα κύριε Μηχανικέ να κρατήσεις λές το επίπεδό σου μέσω καλής αμοιβής, αλλά τώρα δεν είναι η ώρα για να κρατήσεις επίπεδο, τώρα πεινάς, το επίπεδό σου έχει χαθεί εδώ και καιρό και για αυτό υπεύθυνο είναι το κράτος, το ΥΠΕΚΑ και το ΤΕΕ, όχι ο κόσμος που από αυτόν ακόμα τρώς ψωμί. Τώρα είναι η ώρα να βοηθήσεις την κοινωνία που πεινάει. Άν δαγκώσεις τώρα μια, δύο, πέντε φορές δεν θα μπορέσεις ούτε ένα ξεροκάμματο να φάς από τον «δαγκωμένο αύριο». Σκέψου το.

Λυπάμαι που τα λέω αυτά και λυπάμαι που και εγώ σαν Μηχανικός βιώνω την κατάντια αυτή και που τώρα μάλλον πρέπει να αλλάξω επάγγελμα έτσι σκατά και απόσκατα που τα κάνατε. Και λέω τα κάνετε γιατί μιλάω εκ του ασφαλούς βλέπεις. Στις καλές εποχές είμουν ένας υπάλληλος, με δελτίο παροχής βέβαια, εργοταξιάρχης-εργοδηγός-εργάτης. Μάθαινα την δουλεία στην περίοδο του ξέφρενου πάρτι και δήλωνα κιόλας και όλα τα έσοδα μου γιατί υπολόγιζα στην επιστροφή φόρου. Και τα τρία τελευταία χρόνια που άνοιξα γραφείο, έτοιμος και έμπειρος στην κατασκευή και στην άδεια πλέον ήρθε και μου έκατσε και εμένα η κρίση μια χαρά. Ανασφάλιστος πλέον φυσικά, μου χρωστάει ακόμα η κατασκευαστική εταιρεία που δούλευα 14 χιλιάρικα σε μισθούς, ΤΣΜΕΔΕ και ΦΠΑ που ξέρω ότι δεν θα τα δώ ποτέ, βιοπαλαιστής με ενοίκια και ΔΕΗ και δέν ξέρω και εγώ στην κυριολεξία τί ξημερώνει αύριο. Κατά τα άλλα τόσο εκ του ασφαλούς μιλάω. Αλλά παρόλα αυτά παραμένω σκεπτόμενος. Και τί εννοώ σκεπτόμενος;

Καταρχήν περί αυθαιρέτων. Συγκεκριμένα ο ρόλος των νόμων 3779/09, ο 3843/10, ο 4014/11, ο 4178/13 μαζί με τον ΝΟΚ/ 12, είναι διπλός. Από την μία λειτουργούν σαν πολυτιμότατα φοροεισπαρακτικά εργαλεία υπόσχοντας ρύθμιση και νομιμοποίηση αυθαίρετων κατοικιών αλλά στην ουσία δέν είναι τίποτα άλλο παρά παγίδες κινούμενης άμμου για όλους τους ιδιοκτήτες ακόμα και για εμάς τους Μηχανικούς. Τάζουν και μιλούν για μια υποτιθέμενη όαση στο τέλος της διαδρομής, την νομιμότητα στην οποία όταν θα φτάσουμε εκεί μέσω ηλεκτρονικής ταυτότητας ακινήτων, θα γελάσει και το κάθε παρδαλό κατσίκι και ο κόσμος θα κλάψει με μαύρο δάκρυ και θα ξανά-μουτζώνεται επαναλαμβανόμενα που πάλι έκανε όλες αυτές τις αλλεπάλληλες μ@λ@κίες για ακόμα μια φορά και πίστεψε την κυβέρνηση, το ΤΕΕ, το ΥΠΕΚΑ, τούς νόμους και τους Μηχανικούς – παπαγάλους και δεν παρέμεναν αυθαίρετοι όλο αυτό τον καιρό. Θα φτάσουμε τελικά γρηγορότερα στην όαση από ότι φαίνεται, διότι και ο 4178/13 φυσικά θα βγεί αντισυνταγματικός και θα δούμε το πιθανότερο του χρόνου την ταυτότητα να έρχεται και να ψεκάζει με fresh air. Και τότε θα διαπιστώσουν όλοι ότι όχι μόνο όαση δεν ήταν αλλά η επίσπευση της οριστικής μεταβίβασης του ακινήτου στους δανειστές της Ελλάδας. Κακά τα ψέματα.

Ξέρω ξέρω τί θα πούν μερικοί Μηχανικοί τώρα. Ότι όταν έκτιζαν αυθαίρετα βιλάρες χωρίς άδειες και αμοιβές μηχανικών καλά ήταν; Τώρα γιατί παραπονιούντε; Ή ότι για να μεταβιβάσεις πρέπει να τακτοποιήσεις τις αυθαιρεσίες, δεν γίνεται διαφορετικά. Τα γνωστά δηλαδη, το ποίημα που λένε στους πελάτες τους, που το παπαγάλισαν βέβαια από τα άρθρα των αντισυνταγματικών προαναφερθέντων νόμων σε μιά προσπάθεια να τρομοκρατήσουν τον κοσμάκη μήπως και «δαγκώσουν» για ακόμα μία φορά.

Περί μεταβίβασης λοιπόν επειδή όντως τα ακίνητα ώς έχει δέν μπορούν να πωληθούν ή να μεταβιβαστούν λόγω αυθαιρεσιών βάζουν τον Έλληνα να τα νομιμοποιήσει και μετά έχουν γνώσει οι φύλακες. Και τι εννοώ, σε συνδυασμό με την άρση των πλειστηριασμών της Α’ κατοικίας, την συνέχιση του φόρο-βομβαρδισμού των ακινήτων, την διαρκή πτώση των εισοδημάτων, την γεωμετρική πλέον αύξηση των μή εξυπηρετούμενων δανείων, των φόρων και την ποινικοποίηση των ανεξόφλητων οφειλών σε δημόσιους και τραπεζικούς φορείς η μπεσαμέλ έρχεται και δένει, το ακίνητο παίρνει το δρόμο του ενέχυρου έναντι των ανεξόφλητων φόρων. Μήν ανησυχείτε όμως, κατα βάθος δέν θέλουν να μας βάλουν φυλακή το ακίνητο και ότι έχει πραγματική αξία από την περιουσία θέλουν. Και μάλιστα θέλουν από μόνος ο Έλληνας να τπ παραδώσει και να πεί τότε κιόλας και φιούφ-πάλι καλά, την γλίτωσα, ξεμπέρδεψα. Και εν τέλει οι τράπεζες και το ΤΑΙΠΕΔ ξέρει πολύ καλά τί θα κάνει από εκεί και πέρα. Ήδη η διαδικασία αυτή έχει αρχίσει να πραγματοποιείται με τα πρώτα κρούσματα από την εφορία. Τα κοράκια είναι ήδη στη σειρά και τρίβουν τα χέρια τους. Πετάνε σε κύκλους πάνω από το μισοπεθαμένο κουφάρι και τραβάνε ήδη τις αεροφωτογραφίες τους. Ο κ.Βενιζέλος πρίν δύο χρόνια άν θυμόσαστε είχε πεί ότι οι Έλληνες έχουν τρίς σε ακίνητη περιουσία, τυχαία το είπε; Σταματήστε λοιπόν να λέτε το γνωστό έλα μωρέ και να το πάρει η τράπεζα τί θα το κάνει, δεν την συμφέρει και όλα αυτά τα ανάλογα. Δέν φαντάζεστε πόσο έξω πέφτετε.

Υπογραμμίζω εδώ ότι εάν αυτοί οι νόμοι είχαν εφαρμοστεί ύπο κανονικές συνθήκες, πρό κρίσης δηλαδή, ο κόσμος δέν θα προλάβαινε να παίρνει τηλέφωνο τους Μηχανικούς και οι Μηχανικοί δεν θα προλάβαιναν να τακτοποιούν αυθαίρετα. Σε εκείνη την περίπτωση οι νόμοι αυτοί όντως θα συνέβαλαν αναπτυξιακά και θα θεωρούνταν εργαλεία κρατικής αλλά και ιδιωτικής ανάπτυξης. Τώρα σε συνδυασμό με τις τόσες άλλες δέσμες μέτρων που συντρέχουν, οι νόμοι αυτοί λειτουργεούν σαν ακόμα ένα εξτρά και πολύ μεγάλο επιπρόσθετο βάρος στην ήδη υπερβολικά βεβαρημένη καμπούρα του Έλληνα ιδιοκτήτη. Άρα το timing είναι πολύ λάθος και για εμένα καθόλου τυχαία λάθος. Ξέρουν πολύ καλά τί κάνουν και πότε το κάνουν.

Περί ασφαλιστικών εισφορών. Γιατί παγώσατε τις αυξήσεις μέχρι τις εκλογές; Επειδή μετά δεν θα αυξηθούν; Είναι δυνατόν ένας Μηχανικός να πληρώνει 6 και 8 χιλιάδες στο ΤΣΜΕΔΕ την σήμερον ημέρα; Πού θα τα βρεί ρε; Με ποιά δουλειά ρε; Είναι δυνατόν να πληρώνουμε 60 € υπέρ ανέργων; Των ανέργων Μηχανικών; Αφού οι Μηχανικοί δεν μπορούν να εισπράξουν ένα κάποιο επίδομα ανεργίας, πρός τί τα 60 λοιπόν; Είναι δυνατόν ένας Μηχανικός που βγαίνει στην σύνταξη τώρα να παίρνει γύρω στο χιλιάρικο περίπου και προσεχώς χειρότερα; Που είναι τα 3,5 δίς του αποθεματικού του Ταμείου ρε; Ποιός τα έφαγε; Που πήγανε ρε και μας γρονθοκοπάνε εμάς τώρα με σχεδόν διπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών μέσα στην κρίση; Το αλάνθαστο timing strikes again. Και τί έκανε η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ για αυτό; Ποιός τους ορίζει εκεί και για να κάνουν τι εκεί; Το ΤΕΕ τους ορίζει.

Τάχατες το ΤΕΕ αρχικά ήταν ενάντια σε όλες τις τελευταίες ρυθμίσεις περί ρύθμισης αυθαίρετων χώρων και ακόμα έδωσε και αγώνα λέει, αλλά την διαδικασία τελικά την τσίμπησε μια χαρά και χορεύει μια χαρά στον χορό της ΤΡΟ-ΥΠΕ-ΚΑ. Που τώρα πρόσφατα έβαλε τον κόσμο να πληρώνει παράβολα των 15 και 25 ευρώ στα αυθαίρετα υπέρ ΤΕΕ γιατί τους κόψανε την χρηματοδότηση από επάνω και βάζουν τον κοσμάκη να τους πληρώνει τώρα και μάλιστα χωρίς καμία προειδοποίηση. Απλά το επιφύλαξαν σαν εκπληξούλα. Η αδιάφθορη διοικούσα του ΤΕΕ λοιπόν που τώρα έχει βγεί στους δρόμους και κάνει προεκλογικό αγώνα για τις εκλογές στις 24 Νοεμβρίου με βιτρίνα διευκρινήσεις του νέου νόμου τάχατες. Γιατί οι εκλογές δέν έγιναν πε΄ρσι στην τριετία όπως προβλέπεται και γίνονται ένα χ΄ρονο μετά; Όλοι πρέπει να ξηλωθούν και από εκεί. Όλοι με γνώμονα τη ρεμούλα και το προσωπικό συμφέρον λειτουργούν ακόμα. Έτσι θα πάμε μπροστά ρε; Κάποιοι εκεί ακόμα ισχυρίζονται ότι κάνουν ότι μπορούν, εκπληρώνουν τον θεσμικό τους ρόλο και από εκεί και πέρα κάνουν κρά για να επανεκλεγούν στις θεσούλες τους. Στις βιτρίνα κινητοποιήσεις όλοι μαζί, στην μάσα μόνοι. Ακόμα και οι γραμματέες τους είναι βαλτές. Κατά τα άλλα πλήρωνε μαλάκα κοσμάκη και Μηχανικέ. Έεε ρε έτσι και είμουνα εγω εκεί…από τη ρίζα όλοι.

Είναι τόσα πολλά τα θέματα, για τα ενεργειακά πιστοποιητικά, που μέσω τηλεφώνου, εξ αποστάσεως και μέσα από τις πολεοδομίες πλέον τα φτιάχνουν συνάδελφοί μας ή με sms με 50 €. Για τις Βεβαιώσεις Μηχανικού και τους συμβολαιογράφους, άααλλο βραχυκύκλωμα εκεί. Για τα χιλιοστά που αναλογούν εάν αναλογούν στους αυθαίρετους χώρους που αγγίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό των πολυκατοικιών όσο αναφορά την κατανομή κοινόχρηστων επειδή ένας τακτοποίησε Η/Χ στο δεύτερο, ο άλλος σοφίτα στον πέμπτο και αυτός στον πρωτο τίποτα. Παρεμπιπτώντος, πώς μεταβιβάζεται πρώην αυθαίρετος χώρος-νύν νόμιμος εντός σχεδίου χωρίς χιλιοστά, ακόμα δέν έχω καταλάβει; Για το Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον που βάζει προυπόθεση την τοποθέτηση ηλιακού και ο ΝΟΚ περιγράφει τον ηλιακό στο δώμα σαν παράβαση, ούτε και αυτό το έχω καταλάβει; Κοινώς επιδοτούν τον κόσμο να αυθαιρετήσει. Για την απόδειξη παλαιότητας κτίσματος βάσει αεροφωτογραφίας που δέν υπάρχει; Για το κτηματολόγιο, για τα δασικά; Για την 26% φορολογία, για το 650άρι; Για, για, για…

Είναι απελπισία, το σύστημα βραχυκυκλώνει από πανταχόθεν. Για αυτό προχωρώ άμεσα σε διαπιστώσεις-προτάσεις. Έίναι παράνομοι και αντισυνταγματικοί όλοι αυτοί οι νόμοι και άν δέν όλοι ακόμα θα είναι σε λίγο ΣΙΓΟΥΡΑ. Όσο παλιότερα κάποιος έχει αυθαιρετήσει και παραμένει ακόμα και τώρα ακόμα αρύθμιστος παραμένει και ο περισσότερο ωφελιμένος. Και σε σύγκριση με κάποιον που μόλις ρύθμισε αλλά κυρίως σε σύγκριση με αυτόν που δέν αυθαιρέτησε ποτέ. Ο μεγαλύτερος loser της υπόθεσης αυτής είναι αυτός που ήταν νόμιμος από την αρχή. Σταματήστε να χαντακώνεται τον κόσμο με το να τακτοποιείτε αυθαίρετα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόν σαν ένα εργαλείο υπέρ του πολίτη σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπως καταγγελιές, δικαστηρία, διαγραφεί προστίμων και κτλ. Σε περίπτωση μεταβίβασης να συμβουλεύεται τον κόσμο να μήν μεταβιβάσει τώρα και μπεί σε γ@μ#σιάτικα έξοδα. Μόνο μέσω κληρονομιάς συμφέρει προς το παρόν και η μεταβίβαση να προχωράει μόνο σε περίπτωση κινδύνου κατάσχεσής λόγω χρεών, για να μήν χαθεί το ακίνητο και κτλ.

Οι νόμοι αυτοί είναι ελλειπής επίτηδες, επίτηδες αφήνουν πολεοδομικά και νομικά κενά και επίτηδες διαιωνίζουν τις τρύπες αυτές, γιατί έτσι τους συμφέρει. Αν ήθελαν δεν μπορούσαν δηλαδή να γράψουν ένα μόνο νόμο που να δίνει οριστικές λύσεις; Μιά χαρά μπορούσαν αλλά δεν το έκαναν γιατι έτσι βγάζουν περισσότερα. Γράφουν τον πρώτο νόμοο οποίος είναι φοβερά ελλειπής και βγάινει off από μόνος του σχεδόν, γράφουν τον δεύτερο, καλύπτουν ένα μέρος του κενού και βγαίνει και αυτός off, φέρνουν τον τρίτο ελαφρώς βελτιωμένο αλλά πάλι με φοβερές αδιευκρίνιστες ασάφειες και βγαίνει άκυρος και ο τρίτος και πάει λέγοντας. Όποιος έχει εμπλακεί στο σπιράλ αυτό πλήρωσε και ξαναπλήρωσε και θα ξαναπληρώσει με καρότο βέβαια εξτρά εκπτώσεις και πάλι δουλεία οριστική δεν κάνει. Έτσι λοιπόν και περισσότερα απομυζούν και ταχύτερα στην ταυτότητα πλησιάζουν. Επαναλμβάνω λοιπόν ένας πλήρης νόμος από την αρχή δεν μπορούσε να γραφτεί; Τόσο άσχετοι είναι δηλαδη οι Μηχανικοί που νομοθετούν στην Ελλάδα; Δέν νομίζω!

Στις εκλογές που έρχονται στις 24 Νοεμβρίου αναμένεται και δικαίως μεγάλη αποχή. Την αηδία και την ξεφτίλα την καταλαβαίνω αλλά η αποχή δεν θα προσφέρει καμία λύση στα προβλήματά. Όλοι να πάνε να ψηφίσουν και να μήν ψηφίσουν κανέναν νύν και χρωματισμένο. Όλοι πρέπει να ξηλωθούν από εκεί. Μιλάμε για τους εκπροσώπους του κλάδου μας, ενός κλάδου που χτυπήθηκε πρώτος από όλους και τώρα είναι ένα κλίκ από οριστικό θάνατο. Να έρθουν τουλάχιστον νέα ανεξάρτητα αμόλυντα πρόσωπα και πάλι βλέπουμε. Άνθρωποι που κακο-μεταχειρίστηκαν την άνοδο σίγουρα δεν μπορούν να καλο-μεταχειριστούν την κάθοδο. Άν επανεκλεχτούν οι ίδιοι προτείνω να επονομαστεί το ΤΕΕ σε Σύλλογο Ραμολημέντων Μηχανικών.

Οι ασφαλιστικές εισφορές να επανέλθουν εκεί που ήταν και όποια λεφτά μπούν στο Ταμείο τελοσπάντων, να μήν βάλει το δάχτυλό του κανένα κράτος πρός πληρωμή δανείων της Τρόικας. Διαφορετικά ποιός ο λόγος να πληρώνουμε; Η ασφαλιστική ενημερότητα να αποσυνδεθεί με την έκδοση δελτίου παροχής και την επιθυμία του Μηχανικού να καταθέσει την άδεια του και να δουλέψει σε κάτι άλλο. Όπως έγινε στο ΤΕΒΕ. Για ΤΡΟΥΠΕΚΑ δεν κάνω λόγο φυσικά. Τα λόγια είναι περιττά.

Και εν τέλει όσο αναφορά τα σπίτια του κοσμάκη που απειλούνται και την ανάπτυξη μέσω των ακινήτων. Στα τελευταία σαράντα χρόνια αποδόμησης κάθε παραγωγικής διαδικασίας της Ελλάδας, ο Έλληνας δομούσε και ο Μηχανικός εμπορευόταν ακινήτα. Στράφηκε στην δόμηση στην κυριολεξία και ανέπτυξε την προσωπική του οικονομία μέσω των ακινήτων. Έγινε εργολάβος και παραγωγός ακινήτων και το αποτέλεσμα είναι ότι το προιόν ακίνητο πλέον να απαντάται πανταχόθεν της Ελληνικής Επικράτειας.

Και μάλιστα ο Έλληνας το φρόντισε καλά το ακίνητο του, το πλήρωσε πανάκριβα, έφτιαξε μια πολύ καλή κατασκευή με τα καλύτερα υλικά, με καλό αντισεισμικό κανονισμό, με την Miele την κουζίνα, το Α πλακάκι Ιταλίας, την ενδοδαπέδια θέρμανση το χτιστό τζάκι, τον κρυφό φωτισμό, με τον ΑΑΑ εξωτερικό και εσωτερικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και εν ολίγης με όλες τις ανέσεις του.

Πιστέψτε και λόγω εμπειρίας στο εξωτερικό, πολλά από αυτά τα ακίνητα δέν έχουν τίποτα μα τίποτα απολύτως να ζηλέψουν από την συντριπτική πλειονότητα των ακινήτων του οποιοδήποτε εξωτερικού. Το ακριβώς αντίθετο μάλιστα. Σε συνδυασμό κιόλας με τον 10 μήνες ήλιο τον χρόνο, την θάλασσα στα 0, 100, 200 και 500 μέτρα απόσταση ή στα δέκα λεπτά, με το ακόμα εύκρατο κλίμα μας, το πράσινο και την υγιεινή Ελληνική διατροφή, καθιστά το Ελληνικό ακίνητο σαν μοναδικό προιόν παγκοσμίως. Τέτοια ακίνητα να είστε σίγουροι ότι δέν υπάρχουν σχεδόν πουθενά, ούτε στην Αμερική, ούτε στην Ευρώπη, ούτε στην Ρωσία, ούτε στην Κίνα και ούτε σε όλη την υφήλιο, εκτός πολύ συγκεκριμένων περιοχών και πάλι το συζητάμε.

Από την βιομηχανία παραγωγής οικοδομών των τελευταίων 40 και ετών, πήγαμε προσωρινά τα τελευταία 3-4 χρόνια στην βιομηχανία του ενοικίου και τώρα οδηγούμαστε γοργά γοργά πρός την βιομηχανία του Real Estate. Του Real Estate χωρίς σύνορα, όχι του εγχώριου. Ήγγικεν η ώρα να αρχίσουμε να εξάγουμε το προιόν μας στον υπόλοιπο κόσμο. Εάν το εκμεταλλευτούμε κατάλληλα θα εξαχθεί και σε πολύ καλή τιμή, όχι υποτιμημένη. Αυτό προσφέρει ταυτόχρονα και μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες για τον αγοραστή και οικονομική ανάσα για τον πωλητή και συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της χώρας. Έτσι όλοι κερδίζουν. Έτσι μόνο θα απορροφηθούν τα ακίνητα και θα έρθει ανάπτυξη, μέσω των ακινήτων. Υψηλή ποιότητα σε καλή τιμή.

Η κυβέρνηση ήδη δίνει κίνητρα σε αγοραστές του εξωτερικού, τύπου βίζα, φοροαπαλλαγές και κτλ. Το θέμα είναι ποιός θα παίξει τον ρόλο του μεσίτη χωρίς σύνορα; το κράτος; οι εφορίες; τα ασφαλιστικά ταμεία; οι τράπεζες; το ΤΑΙΠΕΔ ή εμείς-οι ιδιώτες; Ποιός θα προλάβει ποιόν;

Για αυτό λοιπόν τα ακίνητα δεν τα φορο-βομβαρδίζουν τυχαία. Δέν τα χτυπάνε τυχαία. Τα ακίνητα δεν ονομάστηκαν τυχαία ακίνητα. Τα ακίνητα είναι χρυσός. Μπορεί να υποτιμούνται τεχνηέντως και βιαίως εσωτερικά της χώρας, αλλα παγκοσμίως έχουν και διατηρούν σταθερή και μεγάλη μάλιστα αξία. Τα Ελληνικά ακίνητα είναι σαν το λάδι. Εδώ το λάδι μπορεί να το θεωρούμε δεδομένο αλλά έξω ακριβοπληρώνουν για αυτό.

Κύριε Μηχανικέ τώρα πρέπει να βοηθήσεις τον κόσμο να μην παραδώσει το ακίνητό του στο ληστρικό τράπεζο-κρατούμενο αυτό κράτος. Όχι το αντίθετο. Είμαστε Μηχανικοί και άν οι Μηχανικοί ξέρουμε κάτι καλά να κάνουμε είναι να βρίσκουμε λύσεις σε πολύπλευρα ζητήματα. Αναλώστε την ευφυία σας σε αυτό τομέα κυρίως. Αυτό θα σας ανταμείψει πολύ καλύτερα από το να τακτοποιείτε αυθαίρετα και να επιταχύνετε έτσι την εκποίηση τους. Και εάν τα έφερε έτσι η ζωή και το ξεπούλημα είναι αναγκαστικό τελοσπάντων, άς συμβάλετε στο να προφτάσει ο πελάτης σας να τα πουλήσει από μόνος του, μήν αφήσετε να τα πάρει η εφορία ή η τράπεζα με τρείς και εξήντα. Αυτή είναι σήμερα η δουλειά και ο ρόλος μας. Υπάρχουν λύσεις, ρωτήστε ανθρώπους.

Βασίλης Παπαδόπουλος

Πολ.Μηχανικός, MSc, MBs

ΠΗΓΗ

http://elladanea.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου