Στο μεγαλύτερο ερευνητικό πρόγραμμα που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή στον κόσμο, η Ελλάδα κατέχει μια ξεχωριστή θέση. Μια ομάδα ερευνητών από ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών, CERN, στην Ελβετία και μετέχουν στην κατασκευή του νέου Μεγάλου Επιταχυντή που θα τεθεί σε λειτουργία τον Οκτώβριο.
Μια σειρά πειράματα ίσως δώσουν τις απαντήσεις για τη Μεγάλη Εκρηξη (Big Bang) και πιστοποιήσουν την ύπαρξη του περίφημου σωματιδίου Higgs που δεν έχει βρεθεί ακόμα πειραματικά.
«Για πρώτη φορά υπάρχει ελληνική συμμετοχή, μέσα σε αυτό το μοναδικό και υπερυψηλής τεχνολογίας περιβάλλον εργασίας. Η κατασκευή και λειτουργία του επιταχυντή αποτελεί το μεγαλύτερο έργο του κόσμου σε επίπεδο εξελιγμένης τεχνολογίας, το πιο σύνθετο και το πιο μεγάλων διαστάσεων έργο, όπου συμμετέχουν όλα τα ανεπτυγμένα ευρωπαϊκά κράτη με τη συνεργασία ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας και Ιαπωνίας.
Ο ανιχνευτής «Ατλας»Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή και θα αρχίσουν τα πειράματα», λέει ο κ. Ευάγγελος Γαζής, καθηγητής Φυσικής στο ΕΜΠ, ο οποίος μετέχει από τη δεκαετία του 90 στον σχεδιασμό του Ανιχνευτή Ατλας. Δώδεκα νέοι επιστήμονες από ΕΜΠ, Πανεπιστήμιο Αθήνας, Α.Π.Θ. και ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, βρίσκονται επί έναν χρόνο στη Γενεύη, έδρα του CERN, μετέχοντας στο πρόγραμμα για την έναρξη και τον έλεγχο λειτουργίας του Επιταχυντή.
Η ελληνική συμμετοχή στον Μεγάλο Επιταχυντή εστιάζεται σε δύο κομβικά σημεία του πολύπλοκου προγράμματος. Οι Ελληνες ερευνητές έχουν αναλάβει την εγκατάσταση όλων των ηλεκτρονικών μονάδων ελέγχου του Κρυογενικού συστήματος.
Για να δουλέψει ο Επιταχυντής πρέπει να φτάσει σε θερμοκρασία πιο μικρή και από αυτή που έχει το διάστημα, δηλαδή στους -2720 C. Η ψύξη αυτή προέρχεται από ένα παράλληλο σύστημα, το Κρυογενικό, το οποίο έχει καθοριστικό ρόλο για το περιβάλλον του Επιταχυντή.
Εδώ βρίσκεται το σημείο παρέμβασης της ελληνικής ομάδας, όπου μετέχει στην εγκατάσταση και λειτουργία των ηλεκτρονικών μονάδων που ελέγχουν το Κρυογενικό σύστημα.
Το CERN -Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών- ιδρύθηκε το 1954 και εδρεύει στη Γενεύη απασχολεί 3.000 εργαζομένους και αποτελεί το μεγαλύτερο παγκοσμίως, εργαστήριο βασικής έρευνας στο πεδίο της φυσικής υψηλών ενεργειών.
Ως βασικό σκοπό έχει τη διερεύνηση των πιο μικρών θεμελιωδών δομικών λίθων της ύλης, των δυνάμεων με τις οποίες αλληλεπιδρούν και των συμμετριών που παρουσιάζουν στα θέματα που μελετά η Σωματιδιακή Φυσική ή Φυσική των Υψηλών Ενεργειών.
Κάθε χρόνο συμμετέχουν σε έρευνες 6.500 επισκέπτες επιστήμονες και σπουδαστές που εκπροσωπούν 500 πανεπιστήμια από 80 χώρες.
φασματομετρο μιονιων: η ναυαρχιδα της ελληνικης επιστημονικης δρασησ
Ελληνες επιστήμονες από το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Α.Π.Θ. έχουν κατασκευάσει επίσης, το 30% του φασματόμετρου Μιονίων. Ο Επιταχυντής παρέχει δέσμες πρωτονίων που συγκρούονται σε 4 σημεία της περιφέρειας των 27 χλμ., όπου υπάρχουν 4 αντίστοιχα συγκροτήματα πειραμάτων για να ανιχνεύουν τα προϊόντα των συγκρούσεων. Ενα από τα τέσσερα είναι το πείραμα Ατλας, όπου βρίσκεται, η ναυαρχίδα της ελληνικής επιστημονικής δράσης, το Φασματόμετρο Μιονίων. Η συσκευή αυτή ανιχνεύει τα ειδικά σωματίδια Μιόνια τα οποία ενδεχομένως οδηγήσουν τους επιστήμονες σε ένα από τους τελικούς σκοπούς του προγράμματος: την πειραματική ανίχνευση των σωματιδίων Higgs. Η ελληνική ομάδα με τους επιβλέποντες ερευνητές του CERN και τον επιστημονικό υπεύθυνο του έργου αποτελείται από τους: (επάνω σειρά, από αριστερά στο φωτογραφία) Α. Δραγωνέα, Ξ. Φάμπρη, Α. Κουμπάρο, Θ. Καλκάνη και (κάτω σειρά) δρ Antonio Suracci, Paulo Gomes, δρ Εμμανουήλ Τσεσμελή, Ε. Γουσίου, Α. Πατσουλή, Κ. Αναστασόπουλο, Γ. Θεοδωρόπουλο, καθηγητής ΕΜΠ Ευάγγελο Γαζή, δρ Ρ. Αβραμίδου, Φ. Καραγιάννη, Χ. Βώττη, Η. Πολυχρονιάδη.
ΣΕ ΒΑΘΟΣ 100 ΜΕΤΡΩΝ ΣΗΡΑΓΓΑ 27 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝΟι ερευνητές του CERN, σε βάθος 100 μέτρων και σε μια υπόγεια σήραγγα 27 χλμ. που διασχίζει τα σύνορα Γαλλίας-Ελβετίας, πραγματοποιούν πειράματα σωματιδιακής φυσικής και αναζητούν απαντήσεις για τη δημιουργία του Σύμπαντος και ίσως την εξέλιξή του. Ο Μεγάλος Σωματιδιακός Επιταχυντής (LHC) με τις δέσμες Αδρονίων, ανοίγει νέα πεδία στην έρευνα καθώς θα μπορεί να επιταχύνει δύο αντίθετα κινούμενες δέσμες πρωτονίων σε ενέργεια 7 TeV η καθεμία και αποτελεί το πολύτιμο εργαλείο για τη μελέτη της δομής της ύλης στη μικρότερη κλίμακα που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Η νέα φάση πειραμάτων θα διαρκέσει 10 χρόνια. Θα αναλύσουν τα αποτελέσματα της Μεγάλης Εκρηξης και θα διερευνήσουν την ύπαρξη του σωματιδίου Higgs που δεν έχει βρεθεί ακόμα πειραματικά. Αυτό φαίνεται ότι κρύβει την ερμηνεία για την αυθόρμητη διάσπαση της συμμετρίας των στοιχειωδών σωματιδίων.
Ο καθηγητής ΕΜΠ κ. Ευάγγελος Γαζής (αριστερά) και ο ακαδημαϊκός κ. Δ. Νανόπουλος ως εθνικοί εκπρόσωποι στο CERN, δείχνουν έναν από τους 128 ελληνικούς ανιχνευτικούς θαλάμους μιονίων για το πείραμα Ατλας, με την υπογραφή Made in Greece.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11386&subid=2&pubid=111215#
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου