ορυκτού πλούτου του Ιονίου Πελάγους
παρουσιάζονται η αμερικανική,
εβραϊκών συμφερόντων, Noble Energy
και η βρετανική Shell.
Στο χορό των πετρελαίων και του φυσικού αερίου εισέρχεται τώρα και η Ελλάδα. Αμερικανικές, ευρωπαϊκές, ακόμη και κινεζικές εταιρείες επιδεικνύουν εντονότατο ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου του Ιονίου Πελάγους και όχι μόνο, και η Ελλάδα δίνει το «πράσινο» φως για τις πρώτες έρευνες.
Σύμφωνα με τις διάφορες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στον ελλαδικό Τύπο, ισχυροί παίκτες παρουσιάζονται η αμερικανική, εβραϊκών συμφερόντων, Noble Energy και η βρετανική Shell. Ο νικητής της κούρσας αναμένεται να έχει οφέλη που εκτιμάται ότι ανέρχονται στο 50% του ετήσιου τζίρου της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας.
Αυτόν το μήνα ανακοινώνεται ο διαγωνισμός για έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στις πρώτες υποθαλάσσιες περιοχές του Ιονίου, ανοιχτά του Πατραϊκού Κόλπου και των Επτανήσων, και σε χερσαίες περιοχές της Ηπείρου.
Να σημειώσουμε ότι στους σχεδιασμούς «δεν υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα για το Αιγαίο», καθώς τα θέματα αυτά αποτελούν τη «λεπτή» γραμμή με την Τουρκία και η Ελλάδα δεν επιθυμεί αυτή τη στιγμή να ανοίξει μέτωπο με την Τουρκία. Η διαδικασία διερεύνησης της ύπαρξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα θα γίνει με τη δημοσίευση διεθνούς πρόσκλησης ενδιαφέροντος. Η πρόσκληση αφορά εταιρείες που ενδιαφέρονται για σεισμικές έρευνες με τη μέθοδο των «μη αποκλειστικών δεδομένων».
Η διαδικασία αυτή εισάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα πραγματοποιήσουν έρευνες χωρίς το δημόσιο να πληρώσει ούτε ένα ευρώ. Όλα τα δεδομένα, που θα φέρουν στο φως οι πρώτες έρευνες, θα πωληθούν σε εταιρείες που ενδιαφέρονται για την εξόρυξη και εκμετάλλευση των ελληνικών κοιτασμάτων. Το ελληνικό δημόσιο συμμετέχει στα κέρδη των εταιρειών κατά την πώληση των ερευνητικών δεδομένων και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Ο διαγωνισμός προβλέπει και τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους επενδυτές να προχωρήσουν σε έρευνες σε περιοχές για τις οποίες έχουν οι ίδιοι δικά τους στοιχεία.
Ναι, υπάρχουν κοιτάσματα
Οι περιοχές που επιλέγηκαν για τις πρώτες έρευνες στηρίχθηκαν στα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα, και υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις και ελπίδες ότι σε αυτές υπάρχουν πετρελαϊκά κοιτάσματα. Με την έναρξη του εξαγγελθέντος διαγωνισμού, η Ελλάδα θα βρεθεί και αυτή στο επίκεντρο των πετρελαϊκών εξελίξεων, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας στον ελλαδικό Τύπο, μέσα στο 2012 αναμένεται να αρχίσουν και οι πρώτες έρευνες. Όπως και στην περίπτωση της Κύπρου, τα πρώτα έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αναμένονται μέσα στην προσεχή εφταετία.
Οι έρευνες εκτιμάται ότι θα αποδώσουν σε βάθος 15-20 ετών τουλάχιστον 350-500 χιλιάδες βαρέλια, τα οποία με μια συντηρητική τιμή της τάξης των 100 δολαρίων το βαρέλι, θα αποφέρουν έσοδα στο ελληνικό δημόσιο ύψους γύρω στα 10-15 δισ. ευρώ. Για την πρώτη φάση του διαγωνισμού που αφορά τις σεισμικές έρευνες, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει προφορικά τρεις εταιρείες από τις έξι που δραστηριοποιούνται στο χώρο διεθνώς. Για τη δεύτερη φάση της έρευνας, που αφορά γεωτρήσεις και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που θα εντοπιστούν, φέρεται να επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η νορβηγική Statoil και η αμερικανικοεβραϊκή Noble Energy. Από ελληνικής πλευράς, έχει επιδειχθεί αρχικά ενδιαφέρον από τους ομίλους EΛΠE και Mότορ Όιλ, και την Ενεργειακή Αιγαίου που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα Πρίνου.
Πωλούν δικαιώματα κοιτάσματος
Στο μεταξύ, στα πλαίσια των αποκρατικοποιήσεων, ανακοινώθηκε την περασμένη βδομάδα ότι για τη διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης μετοχών του δημοσίου σε εταιρεία στην οποία θα δοθούν τα δικαιώματα για το κοίτασμα φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα», επιλέγονται οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι HSBC Bank PLC και EFG Eurobank Equities AE.
Οι σύμβουλοι θα διερευνήσουν τη δυνατότητα υλοποίησης ενός σχήματος αποκρατικοποίησης, που θα περιλαμβάνει την πώληση μετοχών του δημοσίου σε εταιρεία στην οποία θα παραχωρηθούν τα δικαιώματα για το κοίτασμα φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα. Επίσης, σε σχέση με το όλο θέμα έχει ετοιμαστεί νομοσχέδιο για τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης των Δικαιωμάτων του Δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Ο Φορέας θα ονομάζεται «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων ΑΕ (ΕΔΕΥ ΑΕ). Ακόμη, έχει ολοκληρωθεί η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, με έμφαση θέματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων.
«Άλλοι τρεις-τέσσερις Πρίνοι»
Στα 10 με 15 δισ. δολάρια μπορούν να ανέλθουν τα καθαρά δημόσια έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου στην Ελλάδα. Αυτό τόνισε, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο Έλληνας υφυπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Είναι απολύτως ρεαλιστική η εκτίμηση ότι τα επόμενα χρόνια μπορούν να εντοπισθούν στην πατρίδα μας τουλάχιστον άλλοι 3-4 «Πρίνοι».
Ο κ. Μανιάτης προανήγγειλε, επίσης, την έναρξη ερευνών για κοιτάσματα πετρελαίου: «Τις αμέσως επόμενες ημέρες δίνουμε στη δημοσιότητα διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών μη αποκλειστικής χρήσης στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους και της Δυτικής Ελλάδας. Θέλουμε το συντομότερο δυνατόν, με βάση τα αποτελέσματα αυτών των σεισμικών ερευνών, να βγούμε στον αέρα με μεγάλο διεθνή γύρο παραχωρήσεων για έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου στις περιοχές αυτές».
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις παραχωρήσεις και την ίδρυση φορέα υδρογονανθράκων, είπε: «Καταθέτουμε άμεσα στη Βουλή το τελικό Σχέδιο Νόμου, με το οποίο θα δημιουργηθεί ένα σύγχρονο, απόλυτα διαφανές θεσμικό πλαίσιο παραχωρήσεων». Μέσα από το νομοσχέδιο θα υπάρχουν και κίνητρα για τις επιχειρήσεις εξόρυξης πετρελαίου: «Προτείνουμε τη μείωση στο 20% της φορολογίας των επιχειρήσεων αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης Υ/Α. Εισάγουμε το σύστημα «ανοιχτής πόρτας» (open door) εκτός από το ισχύον μέχρι σήμερα σύστημα των «γύρων παραχωρήσεων», έκανε γνωστό ο υφυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε και στη βάση δεδομένων που δημιουργείται:
«Διαμορφώνουμε ένα ολοκληρωμένο εθνικό πληροφοριακό σύστημα Γεωχωρικών και Αλφαριθμητικών δεδομένων, για την επεξεργασία και προβολή σε διεθνείς επενδυτές, του συνόλου των πληροφοριών που διαθέτει η χώρα από τις έρευνες Υ/Α της τελευταίας 30ετίας». Έδωσε έμφαση και στους περιβαλλοντικούς όρους: «Υιοθετούμε αυστηρή περιβαλλοντική πολιτική, σε συμμόρφωση και με τις νέες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το ατύχημα στον Κόλπο του Μεξικού. Ερχόμαστε σε επαφή με άλλες χώρες με μεγάλη εμπειρία στον τομέα αυτό -όπως π.χ. πρόσφατα η Νορβηγία- και αποκτούμε τεχνογνωσία».
http://www.sigmalive.com/simerini/business/news/384900
http://greeknation.blogspot.com/2011/05/blog-post_9698.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου