a.readmore { /* CSS properties go here */ }
Καλώς ορίσατε στην μάχη της Αναζήτησης.

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Το Atlas θα εξετάσει σε βάθος τη θεμελιώδη φύση του σύμπαντος

Βρετανοί φυσικοί ήδη έχουν ολοκληρώσει το πρώτο κρίσιμο τεστ μιας πειραματικής συσκευής, ονομάζεται Atlas και θα στεγαστεί στο Μεγάλο Συγκρουστή Αδρονίων  (LHC) που πρέπει να αρχίσει τη λειτουργία του το 2007, με σκοπό να εξετάσει τις δυνάμεις που διαμορφώνουν το σύμπαν μας. 
(Ο βρετανός φυσικός Ian Halliday, του PPARC, χαρακτηρίζει το φιλόδοξο επιστημονικό πρόγραμμα ως "εξαιρετικά σημαντικό ορόσημο" για τη Φυσική των Στοιχειωδών Σωματιδίων, που καταπιάνεται με τα έσχατα μυστήρια της Ύλης και του Σύμπαντος. Τη δεκαετία του ’90 οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγκάσθηκαν κυριολεκτικά να ενταφιάσουν έναν παρόμοιο γραμμικό επιταχυντή στο Τέξας, που είχε αρχίσει να κατασκευάζεται, λόγω του υπέρογκου κόστους του έργου. Από τότε, οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν ότι μόνο η ευρείας κλίμακας διεθνής συνεργασία θα μπορούσε να στηρίξει παρόμοια μεγαπειράματα.

Ο καθηγητής του φημισμένου Εργαστηρίου Ράδερφορντ, George Kalmus, εξηγεί: "O κόσμος αρχίζει να εξαντλεί τα εύκολα διαθέσιμα ενεργειακά του αποθέματα. Αν μάθουμε περισσότερα για την παράξενη διαπλοκή ύλης και ενέργειας, τότε οι πρακτικές εφαρμογές μπορεί να υπερβούν κάθε φαντασία.


Ένας άλλος επιταχυντής, ο Μεγάλος Συγκρουστής Αδρονίων, είναι ήδη υπό κατασκευή στο Κέντρο Πυρηνικών Μελετών και Ερευνών (CERN) κάτω από τις ελβετικές Άλπεις και πρόκειται να λειτουργήσει το 2007. Θα μπορούσε να έχει τη δυνατότητα να βρει το σωματίδιο Higgs, αλλά θα πει λίγα στους φυσικούς για τις αλληλεπιδράσεις του). 

Το πείραμα που θα γίνει στο Atlas θα ερευνήσει για τις θεμελιώδεις ιδιότητες της ύλης και θα αναζητήσει αν υπάρχει μια "νέα φυσική" πέρα από αυτήν που αντιλαμβανόμαστε. 

Ο LHC θα μπορούσε να δημιουργήσει μίνι-μαύρες τρύπες καθώς τα σωματίδια συγκρούονται σε υψηλές ενέργειες. Και οι ερευνητές είναι βέβαιοι ότι θα είναι σε θέση να ανιχνεύσουν το πιο αναζητήσιμο σωματίδιο στη φυσική: το μποζόνιο Higgs, (χρωστάει την ονομασία του στον βρετανό θεωρητικό φυσικό Peter Higgs), το οποίο εξηγεί γιατί όλα τα άλλα σωματίδια έχουν μάζα.

Με τέσσερις τέτοιους κυλίνδρους θα σχηματιστεί ο Ημιαγώγιμος Ιχνηλάτης (SCT) και όταν ολοκληρωθεί ο Άτλας θα έχει ύψος 25 m, όσο κι ένα κτήριο πέντε ορόφων, μήκος 46 m και θα ζυγίζει περίπου 7.000 τόνους.

Ο Ιχνηλάτης SCT θα ανιχνεύει τη κίνηση των σωματιδίων καθώς αυτά θα διέρχονται μέσω χιλιάδων μικρών τμημάτων πυριτίου με τα οποία καλύπτονται οι κύλινδροι.

Από σχεδόν 1 δισεκατομμύριο συγκρούσεις κάθε δευτερόλεπτο, μόνο μερικές θα έχουν εκείνα τα ειδικά χαρακτηριστικά που μπορεί να οδηγήσουν σε νέες ανακαλύψεις.

"Ο Άτλας σχεδιαζόταν επί 10 χρόνια, κτίζεται επί 10 χρόνια και άλλα 10 χρόνια θα απαιτηθούν μέχρι να αναλυθούν τα στοιχεία που θα συλλέξει", λέει ο Georg Viehhauser ένα μέλος της ομάδας του Άτλαντα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ο Άτλας θα εγκατασταθεί μέσα σε ένα τεράστιο υπόγειο στο Κέντρο Πυρηνικών Μελετών και Ερευνών (CERN)
(Εγκατεστημένη στο υπέδαφος για να θωρακισθεί από τους κραδασμούς της γήινης επιφάνειας, η γιγαντιαία αυτή διάταξη θα επιταχύνει σωματίδια από τα δύο άκρα ενός τούνελ μήκους 32 χιλιομέτρων, φέρνοντάς τα σε μετωπική σύγκρουση. Τη στιγμή της σύγκρουσης, θα πλησιάζουν το ανώτατο όριο της ταχύτητας του φωτός. Η μία δέσμη των σωματιδίων θα συνίσταται από ηλεκτρόνια και η άλλη από τα "κατοπτρικά τους είδωλα", τα λεγόμενα ποζιτρόνια – σωματίδια αντιύλης κατά τα άλλα ταυτόσημα με τα ηλεκτρόνια, αλλά με αντίθετο (θετικό) ηλεκτρικό φορτίο.)
Ο Συγκρουστής Αδρονίων LHC, που θα στεγάσει το πείραμα Άτλας, είναι ένας γιγάντιος επιταχυντής στον οποίο θα συγκρούονται δέσμες αδρονίων, και πρόκειται να αντικαταστήσει τον μέχρι τώρα επιταχυντή Μεγάλο Συγκρουστή δεσμών Ηλεκτρονίων-Ποζιτρονίων (LEP). Το LHC θα καταλάβει την υπόγεια σήραγγα (μήκους 27 km) που βρίσκεται το LEP.

Οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν τον LHC για να επιταχύνουν ακτίνες πρωτονίων (αδρόνια) με αντίθετες κατευθύνσεις και με ενέργειες επτά φορές πιο υψηλές από ό,τι έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα σε έναν επιταχυντή.

Η μετωπική σύγκρουση αυτών των σωματιδίων όχι μόνο αντιγράφει τις συνθήκες που υπήρχαν λίγες στιγμές μετά από το Big Bang, αλλά θα παράγει άλλα άγνωστα σωματίδια,  που θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να καταλάβουν περισσότερα πράγματα για τη φύση του σύμπαντος.

Αναμένεται έτσι ότι με αυξημένο το επίπεδο της ενέργειας των δεσμών, αυτές οι συγκρούσεις θα παραγάγουν βαρύτερα σωματίδια που δεν μπορούσαν να ανιχνευθούν στα προηγούμενα πειράματα των επιταχυντών.

"Πρέπει να βρεθεί νέα φυσική σε αυτήν την ενεργειακή περιοχή", ανέφερε ο Tony Weidberg, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. "Αυτό είναι και το πραγματικό κίνητρο για τον LHC".

Ένας από αυτούς τους προτεινόμενους νέους τομείς της φυσικής είναι η θεωρία της υπερσυμμετρίας.

Οι τρεις οικογένειες της ύλης

Κάτω από το Καθιερωμένο Μοντέλο της φυσικής, όλα τα θεμελιώδη σωματίδια εμπίπτουν σε δύο ομάδες: τα φερμιόνια - που αποτελούν την ύλη - και τα μποζόνια που είναι φορείς των αλληλεπιδράσεων ανάμεσα στα σωματίδια της ύλης.

Αναζήτηση υπερ-συνεργατών

Στην θεωρία της υπερσυμμετρίας, κάθε φερμιόνιο έχει ένα "υπερσυνεργάτη" που είναι μποζόνιο, ενώ κάθε μποζόνιο έχει σαν υπερσυνεργάτη ένα φερμιόνιο.

"Δεν έχουμε δει μέχρι τώρα κανένα τέτοιο "υπερσυνεργάτη" και μια εξήγηση για αυτό είναι ότι αυτοί οι συνεργάτες πρέπει να είναι βαρείς", εξήγησε ο Weidberg.

Η υπερσυμμετρία μπορεί επίσης να είναι σε θέση να εξηγήσει τη φύση της σκοτεινής ύλης, πρόσθεσε, που οι αστρονόμοι λένε ότι αποτελεί περίπου το 25% του σύμπαντος.

Η ανακάλυψη του μποζονίου Higgs θα θεωρηθεί ως προτεραιότητα για το νέο LHC και τον Άτλαντα, επειδή είναι θεμελιώδης έννοια για μια πλήρη κατανόηση της ύλης..

Το μποζόνιο Higgs απαιτείται να βρεθεί για να συμπληρώσει και να επιβεβαιωθεί έτσι πλήρως το Καθιερωμένο Μοντέλο της φυσικής, το πλαίσιο που επινοήθηκε για να εξηγήσει τη φύση των θεμελιωδών σωματιδίων καθώς και των αλληλεπιδράσεών τους.

Η θεωρία λέει ότι όλα τα σωματίδια αποκτούν τη μάζα τους μέσω των αλληλεπιδράσεων με ένα πεδίο, που διαπερνά όλο το σύμπαν - το πεδίο Higgs - το οποίο φέρεται από το μποζόνιο Higgs.

Μίνι-μαύρες τρύπες

Μερικοί φυσικοί έχουν κάνει μία ακόμα συγκλονιστική πρόβλεψη για το LHC: ότι τα σωματίδια που θα επιταχυνθούν έχουν τόση ενέργεια που μπορεί να δημιουργήσουν μίνι-μαύρες τρύπες.

"Οι μίνι-μαύρες τρύπες είναι πιο ενδιαφέρουσες από τις μεγάλες μαύρες τρύπες", εξήγησε ο Δρ Weidberg.

Ενώ ο Viehhauser εξήγησε: "Οι μίνι-μαύρες τρύπες δημιουργούνται γύρω από μας παντού, αλλά ίσως σε ένα πολύ χαμηλό ρυθμό και γι αυτό γιατί δεν μπορούμε να πειραματιστούμε με αυτές".

Η δυνατότητα να παραχθούν τέτοια εξωτικά αποτελέσματα μέσα σε έναν επιταχυντή σωματιδίων πρέπει να επιτρέψει στους φυσικούς να δοκιμάσουν τις βασικές θεωρίες της κβαντομηχανικής.

Αλλά ο Δρ Weidberg αναγνωρίζει ότι οι επιστήμονες θα πρέπει να ψάξουν βαθιά  μέσα στη θάλασσα των στοιχείων που θα δημιουργηθούν στα πειράματα, για την αναζήτηση μιας χούφτας γεγονότων με ενδιαφέρον.

"Είναι σαν να προσπαθείς να βρεις μια βελόνα στο άχυρο σε ένα τραίνο που κινείται με 200 km/h", είπε.

Το LHC αναμένεται να δημιουργεί ένα τεράστιο όγκο δεδομένων - 10 petabytes - κάθε έτος. Αυτά τα στοιχεία, κατά προσέγγιση, αποθηκεύονται σε 10 εκατομμύρια CD.

Προκειμένου να επεξεργαστούν αυτά τα στοιχεία απαιτείται ένα τεράστιο Δίκτυο Υπολογιστών (Grid Computing). 

(Αν και ο Higgs είναι λίγο γνωστός έξω από την κοινότητα της φυσικής, το όνομά του έγινε γνωστό στα βρετανικά ΜΜΕ το 2002 όταν δημοσιεύτηκε στο Scotsman μια διαφωνία του Higgs με τον Stephen Hawking. Σύμφωνα με τον Higgs, αυτός είχε κάνει μερικές παρατηρήσεις για έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ του Hawking, που είναι πρώτιστα κοσμολόγος, και της κοινότητας των σωματιδιακών φυσικών. Τα δύο άτομα έχουν επιλύσει από τότε τις διαφορές τους, αν και ο Hawking ακόμα θεωρεί ότι το μποζόνιο Higgs δεν θα βρεθεί ποτέ.


Το υπόλοιπο δεν είναι εντελώς ιστορία, επειδή κανένας δεν έχει βρει ακόμα το μποζόνιο Higgs. Ο Higgs και χιλιάδες άλλοι φυσικοί είναι βέβαιοι ότι θα παρουσιαστεί μια μέρα στον Μεγάλο Συγκρουστή Αδρονίων  (LHC) του CERN. Εάν αυτό συμβεί τότε ο Higgs - και ενδεχομένως οι Englert και Brout - θα ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους για την τελετή των βραβείων Νόμπελ στη Στοκχόλμη. Και εάν το μποζόνιο Higgs δεν μπορεί να βρεθεί στο LHC, οι φυσικοί θα έχουν ακόμα ένα τεράστιο πρόβλημα να λύσουν.)

==========================================================================
ΑΣΠΑΣΙΑ = Η παρουσίαση αυτής της ήδη γνωστής έρευνας,  ξεκίνησε από ένα άρθρο  στο διαδυκτιακό χώρο,   "Ψυχοτρονικά ¨Οπλα  " και  πιάστηκα από την λέξη Λεπτόνιο.  Η λέξη αυτή με οδήγησε σε Παν/κή διατριβή και εν συνεχεία στο πείραμα ΑΤΛΑΣ.    Βέβαια γνωρίζοντας τους σκοπούς των πειραμάτων CERN, στο μυαλό του, ο καθένας μας μπορεί να κάνει τις συνομοσιολογικές του σκέψεις.  ¨Εχουμε πει πως όλες οι σκέψεις, δεν έχουν μόνον μία κατεύθυνση.  Από μας εξαρτάται η πλεύση του Νού μας. 

Παρ' όλα αυτά, το νοηματικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε μας οδηγεί σε επιτηδευμένους ατραπούς, τους οποίους οφείλουμε να παρακάμψουμε. 
Και μόνον όταν κάποιος διαβάζει : σωματίδιο Higgs ή το σωματίδιο του Θεού, εμένα τουλάχιστον με παραπέμπει στις εκάστοτε Βαβέλ που έζησε ο Άνθρωπος στην ζωή του.    Είναι αυτό που η λαική σοφία λέει ότι : Η Καλή μέρα από το Πρωί φαίνεται.  Η εξέλιξη του ανθρώπου δεν θα μπορούσε απαραίτητα να χαρακτηριστεί ως καταστροφική, εάν η δομή και ο τρόπος εξάπλωσης της,  υπηρετούσε τον ουσιαστικό σκοπό της ύπαρξης της :  Της άπλετης προσφοράς και της πραγματικής ευδαιμονίας της Ανθρωπότητας.  ¨Ομως τέτοια δείγματα δεν έχουμε.  Και όποτε συμβαίνει η απόδοση μέρους των ανθρωπίνων επιτευγμάτων στην υπηρεσία του ανθρώπου, περνά αφού α) έχει περάσει σε παροπλισμό, εφ'  όσον θα έχει εφευρεθεί κάτι σαφώς καλλίτερο του προηγουμένου β) εφ'  όσον πλέον οικονομικά δεν έχει να αποδώσει αυτά που απέδιδε με την πρωτοεμφάνιση του, στο απάνθρωπο πεδίο του αμείλικτου ανταγωνισμού και   " προόδου  ", αφήνοντας όμως παράλληλα την πλανημένη γεύση προσφοράς .
Επίκαιρα όμως διαπιστώνεται, ότι ακόμα και αυτή η πλανημένη γεύση προσφοράς, αλλάζει ρότα, αποστασιοποιημένη από την έννοια του Κοινωνικού Αγαθού !.
Ο Κόσμος, χωρισμένος σε πιό πολιτισμένους και λιγότερο έως καθόλου, σήμερα ευαγγελίζεται την εξομοίωση των πάντων και ακόμα χειρότερα, αυτή να είναι προς το κάτω.

Με τέτοιες πνευματικές ροπές, πως μπορεί να φιλοδοξεί την ανεύρεση του   " σωματιδίου του Θεού  " ;  Λες και ο Θεός είναι ένα σωματίδιο.  Η Μωρία σε όλο της το μεγαλείο.  Παρ'  όλα αυτά, η Ανθρώπινη Συλλογική Οντότητα, θα πρέπει να αφυπνιστεί και να καθοδηγεί την σκέψη της σε Ορθά μονοπάτια, έτσι ώστε η δύναμη της Συλλογικής Σκέψης, να φέρει την Αναγέννηση, κόντρα στον Σκοταδισμό !.
Τα κείμενα και το πάντρεμα του παραπάνω άρθρου έγιναν από την ΠΗΓΗ : 


ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ¨η ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ HIGGS ?

Το Atlas θα εξετάσει σε βάθος τη θεμελιώδη φύση του σύμπαντος

Βρετανοί φυσικοί ήδη έχουν ολοκληρώσει το πρώτο κρίσιμο τεστ μιας πειραματικής συσκευής, ονομάζεται Atlas και θα στεγαστεί στο Μεγάλο Συγκρουστή Αδρονίων  (LHC) που πρέπει να αρχίσει τη λειτουργία του το 2007, με σκοπό να εξετάσει τις δυνάμεις που διαμορφώνουν το σύμπαν μας. 
(Ο βρετανός φυσικός Ian Halliday, του PPARC, χαρακτηρίζει το φιλόδοξο επιστημονικό πρόγραμμα ως "εξαιρετικά σημαντικό ορόσημο" για τη Φυσική των Στοιχειωδών Σωματιδίων, που καταπιάνεται με τα έσχατα μυστήρια της Ύλης και του Σύμπαντος. Τη δεκαετία του ’90 οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγκάσθηκαν κυριολεκτικά να ενταφιάσουν έναν παρόμοιο γραμμικό επιταχυντή στο Τέξας, που είχε αρχίσει να κατασκευάζεται, λόγω του υπέρογκου κόστους του έργου. Από τότε, οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν ότι μόνο η ευρείας κλίμακας διεθνής συνεργασία θα μπορούσε να στηρίξει παρόμοια μεγαπειράματα.

Ο καθηγητής του φημισμένου Εργαστηρίου Ράδερφορντ, George Kalmus, εξηγεί: "O κόσμος αρχίζει να εξαντλεί τα εύκολα διαθέσιμα ενεργειακά του αποθέματα. Αν μάθουμε περισσότερα για την παράξενη διαπλοκή ύλης και ενέργειας, τότε οι πρακτικές εφαρμογές μπορεί να υπερβούν κάθε φαντασία.


Ένας άλλος επιταχυντής, ο Μεγάλος Συγκρουστής Αδρονίων, είναι ήδη υπό κατασκευή στο Κέντρο Πυρηνικών Μελετών και Ερευνών (CERN) κάτω από τις ελβετικές Άλπεις και πρόκειται να λειτουργήσει το 2007. Θα μπορούσε να έχει τη δυνατότητα να βρει το σωματίδιο Higgs, αλλά θα πει λίγα στους φυσικούς για τις αλληλεπιδράσεις του). 

Το πείραμα που θα γίνει στο Atlas θα ερευνήσει για τις θεμελιώδεις ιδιότητες της ύλης και θα αναζητήσει αν υπάρχει μια "νέα φυσική" πέρα από αυτήν που αντιλαμβανόμαστε. 

Ο LHC θα μπορούσε να δημιουργήσει μίνι-μαύρες τρύπες καθώς τα σωματίδια συγκρούονται σε υψηλές ενέργειες. Και οι ερευνητές είναι βέβαιοι ότι θα είναι σε θέση να ανιχνεύσουν το πιο αναζητήσιμο σωματίδιο στη φυσική: το μποζόνιο Higgs, (χρωστάει την ονομασία του στον βρετανό θεωρητικό φυσικό Peter Higgs), το οποίο εξηγεί γιατί όλα τα άλλα σωματίδια έχουν μάζα.

Με τέσσερις τέτοιους κυλίνδρους θα σχηματιστεί ο Ημιαγώγιμος Ιχνηλάτης (SCT) και όταν ολοκληρωθεί ο Άτλας θα έχει ύψος 25 m, όσο κι ένα κτήριο πέντε ορόφων, μήκος 46 m και θα ζυγίζει περίπου 7.000 τόνους.

Ο Ιχνηλάτης SCT θα ανιχνεύει τη κίνηση των σωματιδίων καθώς αυτά θα διέρχονται μέσω χιλιάδων μικρών τμημάτων πυριτίου με τα οποία καλύπτονται οι κύλινδροι.

Από σχεδόν 1 δισεκατομμύριο συγκρούσεις κάθε δευτερόλεπτο, μόνο μερικές θα έχουν εκείνα τα ειδικά χαρακτηριστικά που μπορεί να οδηγήσουν σε νέες ανακαλύψεις.

"Ο Άτλας σχεδιαζόταν επί 10 χρόνια, κτίζεται επί 10 χρόνια και άλλα 10 χρόνια θα απαιτηθούν μέχρι να αναλυθούν τα στοιχεία που θα συλλέξει", λέει ο Georg Viehhauser ένα μέλος της ομάδας του Άτλαντα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ο Άτλας θα εγκατασταθεί μέσα σε ένα τεράστιο υπόγειο στο Κέντρο Πυρηνικών Μελετών και Ερευνών (CERN)
(Εγκατεστημένη στο υπέδαφος για να θωρακισθεί από τους κραδασμούς της γήινης επιφάνειας, η γιγαντιαία αυτή διάταξη θα επιταχύνει σωματίδια από τα δύο άκρα ενός τούνελ μήκους 32 χιλιομέτρων, φέρνοντάς τα σε μετωπική σύγκρουση. Τη στιγμή της σύγκρουσης, θα πλησιάζουν το ανώτατο όριο της ταχύτητας του φωτός. Η μία δέσμη των σωματιδίων θα συνίσταται από ηλεκτρόνια και η άλλη από τα "κατοπτρικά τους είδωλα", τα λεγόμενα ποζιτρόνια – σωματίδια αντιύλης κατά τα άλλα ταυτόσημα με τα ηλεκτρόνια, αλλά με αντίθετο (θετικό) ηλεκτρικό φορτίο.)
Ο Συγκρουστής Αδρονίων LHC, που θα στεγάσει το πείραμα Άτλας, είναι ένας γιγάντιος επιταχυντής στον οποίο θα συγκρούονται δέσμες αδρονίων, και πρόκειται να αντικαταστήσει τον μέχρι τώρα επιταχυντή Μεγάλο Συγκρουστή δεσμών Ηλεκτρονίων-Ποζιτρονίων (LEP). Το LHC θα καταλάβει την υπόγεια σήραγγα (μήκους 27 km) που βρίσκεται το LEP.

Οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν τον LHC για να επιταχύνουν ακτίνες πρωτονίων (αδρόνια) με αντίθετες κατευθύνσεις και με ενέργειες επτά φορές πιο υψηλές από ό,τι έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα σε έναν επιταχυντή.

Η μετωπική σύγκρουση αυτών των σωματιδίων όχι μόνο αντιγράφει τις συνθήκες που υπήρχαν λίγες στιγμές μετά από το Big Bang, αλλά θα παράγει άλλα άγνωστα σωματίδια,  που θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να καταλάβουν περισσότερα πράγματα για τη φύση του σύμπαντος.

Αναμένεται έτσι ότι με αυξημένο το επίπεδο της ενέργειας των δεσμών, αυτές οι συγκρούσεις θα παραγάγουν βαρύτερα σωματίδια που δεν μπορούσαν να ανιχνευθούν στα προηγούμενα πειράματα των επιταχυντών.

"Πρέπει να βρεθεί νέα φυσική σε αυτήν την ενεργειακή περιοχή", ανέφερε ο Tony Weidberg, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. "Αυτό είναι και το πραγματικό κίνητρο για τον LHC".

Ένας από αυτούς τους προτεινόμενους νέους τομείς της φυσικής είναι η θεωρία της υπερσυμμετρίας.

Οι τρεις οικογένειες της ύλης

Κάτω από το Καθιερωμένο Μοντέλο της φυσικής, όλα τα θεμελιώδη σωματίδια εμπίπτουν σε δύο ομάδες: τα φερμιόνια - που αποτελούν την ύλη - και τα μποζόνια που είναι φορείς των αλληλεπιδράσεων ανάμεσα στα σωματίδια της ύλης.

Αναζήτηση υπερ-συνεργατών

Στην θεωρία της υπερσυμμετρίας, κάθε φερμιόνιο έχει ένα "υπερσυνεργάτη" που είναι μποζόνιο, ενώ κάθε μποζόνιο έχει σαν υπερσυνεργάτη ένα φερμιόνιο.

"Δεν έχουμε δει μέχρι τώρα κανένα τέτοιο "υπερσυνεργάτη" και μια εξήγηση για αυτό είναι ότι αυτοί οι συνεργάτες πρέπει να είναι βαρείς", εξήγησε ο Weidberg.

Η υπερσυμμετρία μπορεί επίσης να είναι σε θέση να εξηγήσει τη φύση της σκοτεινής ύλης, πρόσθεσε, που οι αστρονόμοι λένε ότι αποτελεί περίπου το 25% του σύμπαντος.

Η ανακάλυψη του μποζονίου Higgs θα θεωρηθεί ως προτεραιότητα για το νέο LHC και τον Άτλαντα, επειδή είναι θεμελιώδης έννοια για μια πλήρη κατανόηση της ύλης..

Το μποζόνιο Higgs απαιτείται να βρεθεί για να συμπληρώσει και να επιβεβαιωθεί έτσι πλήρως το Καθιερωμένο Μοντέλο της φυσικής, το πλαίσιο που επινοήθηκε για να εξηγήσει τη φύση των θεμελιωδών σωματιδίων καθώς και των αλληλεπιδράσεών τους.

Η θεωρία λέει ότι όλα τα σωματίδια αποκτούν τη μάζα τους μέσω των αλληλεπιδράσεων με ένα πεδίο, που διαπερνά όλο το σύμπαν - το πεδίο Higgs - το οποίο φέρεται από το μποζόνιο Higgs.

Μίνι-μαύρες τρύπες

Μερικοί φυσικοί έχουν κάνει μία ακόμα συγκλονιστική πρόβλεψη για το LHC: ότι τα σωματίδια που θα επιταχυνθούν έχουν τόση ενέργεια που μπορεί να δημιουργήσουν μίνι-μαύρες τρύπες.

"Οι μίνι-μαύρες τρύπες είναι πιο ενδιαφέρουσες από τις μεγάλες μαύρες τρύπες", εξήγησε ο Δρ Weidberg.

Ενώ ο Viehhauser εξήγησε: "Οι μίνι-μαύρες τρύπες δημιουργούνται γύρω από μας παντού, αλλά ίσως σε ένα πολύ χαμηλό ρυθμό και γι αυτό γιατί δεν μπορούμε να πειραματιστούμε με αυτές".

Η δυνατότητα να παραχθούν τέτοια εξωτικά αποτελέσματα μέσα σε έναν επιταχυντή σωματιδίων πρέπει να επιτρέψει στους φυσικούς να δοκιμάσουν τις βασικές θεωρίες της κβαντομηχανικής.

Αλλά ο Δρ Weidberg αναγνωρίζει ότι οι επιστήμονες θα πρέπει να ψάξουν βαθιά  μέσα στη θάλασσα των στοιχείων που θα δημιουργηθούν στα πειράματα, για την αναζήτηση μιας χούφτας γεγονότων με ενδιαφέρον.

"Είναι σαν να προσπαθείς να βρεις μια βελόνα στο άχυρο σε ένα τραίνο που κινείται με 200 km/h", είπε.

Το LHC αναμένεται να δημιουργεί ένα τεράστιο όγκο δεδομένων - 10 petabytes - κάθε έτος. Αυτά τα στοιχεία, κατά προσέγγιση, αποθηκεύονται σε 10 εκατομμύρια CD.

Προκειμένου να επεξεργαστούν αυτά τα στοιχεία απαιτείται ένα τεράστιο Δίκτυο Υπολογιστών (Grid Computing). 

(Αν και ο Higgs είναι λίγο γνωστός έξω από την κοινότητα της φυσικής, το όνομά του έγινε γνωστό στα βρετανικά ΜΜΕ το 2002 όταν δημοσιεύτηκε στο Scotsman μια διαφωνία του Higgs με τον Stephen Hawking. Σύμφωνα με τον Higgs, αυτός είχε κάνει μερικές παρατηρήσεις για έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ του Hawking, που είναι πρώτιστα κοσμολόγος, και της κοινότητας των σωματιδιακών φυσικών. Τα δύο άτομα έχουν επιλύσει από τότε τις διαφορές τους, αν και ο Hawking ακόμα θεωρεί ότι το μποζόνιο Higgs δεν θα βρεθεί ποτέ.


Το υπόλοιπο δεν είναι εντελώς ιστορία, επειδή κανένας δεν έχει βρει ακόμα το μποζόνιο Higgs. Ο Higgs και χιλιάδες άλλοι φυσικοί είναι βέβαιοι ότι θα παρουσιαστεί μια μέρα στον Μεγάλο Συγκρουστή Αδρονίων  (LHC) του CERN. Εάν αυτό συμβεί τότε ο Higgs - και ενδεχομένως οι Englert και Brout - θα ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους για την τελετή των βραβείων Νόμπελ στη Στοκχόλμη. Και εάν το μποζόνιο Higgs δεν μπορεί να βρεθεί στο LHC, οι φυσικοί θα έχουν ακόμα ένα τεράστιο πρόβλημα να λύσουν.)

==========================================================================
ΑΣΠΑΣΙΑ = Η παρουσίαση αυτής της ήδη γνωστής έρευνας,  ξεκίνησε από ένα άρθρο  στο διαδυκτιακό χώρο,   "Ψυχοτρονικά ¨Οπλα  " και  πιάστηκα από την λέξη Λεπτόνιο.  Η λέξη αυτή με οδήγησε σε Παν/κή διατριβή και εν συνεχεία στο πείραμα ΑΤΛΑΣ.    Βέβαια γνωρίζοντας τους σκοπούς των πειραμάτων CERN, στο μυαλό του, ο καθένας μας μπορεί να κάνει τις συνομοσιολογικές του σκέψεις.  ¨Εχουμε πει πως όλες οι σκέψεις, δεν έχουν μόνον μία κατεύθυνση.  Από μας εξαρτάται η πλεύση του Νού μας. 

Παρ' όλα αυτά, το νοηματικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε μας οδηγεί σε επιτηδευμένους ατραπούς, τους οποίους οφείλουμε να παρακάμψουμε. 
Και μόνον όταν κάποιος διαβάζει : σωματίδιο Higgs ή το σωματίδιο του Θεού, εμένα τουλάχιστον με παραπέμπει στις εκάστοτε Βαβέλ που έζησε ο Άνθρωπος στην ζωή του.    Είναι αυτό που η λαική σοφία λέει ότι : Η Καλή μέρα από το Πρωί φαίνεται.  Η εξέλιξη του ανθρώπου δεν θα μπορούσε απαραίτητα να χαρακτηριστεί ως καταστροφική, εάν η δομή και ο τρόπος εξάπλωσης της,  υπηρετούσε τον ουσιαστικό σκοπό της ύπαρξης της :  Της άπλετης προσφοράς και της πραγματικής ευδαιμονίας της Ανθρωπότητας.  ¨Ομως τέτοια δείγματα δεν έχουμε.  Και όποτε συμβαίνει η απόδοση μέρους των ανθρωπίνων επιτευγμάτων στην υπηρεσία του ανθρώπου, περνά αφού α) έχει περάσει σε παροπλισμό, εφ'  όσον θα έχει εφευρεθεί κάτι σαφώς καλλίτερο του προηγουμένου β) εφ'  όσον πλέον οικονομικά δεν έχει να αποδώσει αυτά που απέδιδε με την πρωτοεμφάνιση του, στο απάνθρωπο πεδίο του αμείλικτου ανταγωνισμού και   " προόδου  ", αφήνοντας όμως παράλληλα την πλανημένη γεύση προσφοράς .
Επίκαιρα όμως διαπιστώνεται, ότι ακόμα και αυτή η πλανημένη γεύση προσφοράς, αλλάζει ρότα, αποστασιοποιημένη από την έννοια του Κοινωνικού Αγαθού !.
Ο Κόσμος, χωρισμένος σε πιό πολιτισμένους και λιγότερο έως καθόλου, σήμερα ευαγγελίζεται την εξομοίωση των πάντων και ακόμα χειρότερα, αυτή να είναι προς το κάτω.

Με τέτοιες πνευματικές ροπές, πως μπορεί να φιλοδοξεί την ανεύρεση του   " σωματιδίου του Θεού  " ;  Λες και ο Θεός είναι ένα σωματίδιο.  Η Μωρία σε όλο της το μεγαλείο.  Παρ'  όλα αυτά, η Ανθρώπινη Συλλογική Οντότητα, θα πρέπει να αφυπνιστεί και να καθοδηγεί την σκέψη της σε Ορθά μονοπάτια, έτσι ώστε η δύναμη της Συλλογικής Σκέψης, να φέρει την Αναγέννηση, κόντρα στον Σκοταδισμό !.
Τα κείμενα και το πάντρεμα του παραπάνω άρθρου έγιναν από την ΠΗΓΗ : 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου