Δεν κατανοώ πως δεν γίνεται ευρέως και σε βάθος αντιληπτό, πως η ανθρωπότητα έχει μπει σε μια νέα περίοδο αξιολόγησης και επαναπροσδιορισμού πολλών εννοιών. Προσωπικά αναμένω την πλήρη ανατροπή, άσχετα αν θα την προλάβω στον παρόντα βίο.
Από την αρχή της ύπαρξής της, την απασχολούσαν ακριβώς τα ίδια θέματα, χωρίς όμως να έχει καταφέρει να δώσει πειστικές διαχρονικές απαντήσεις και διεξόδους. Μόνον πρόσκαιρα, που σε κάθε φύσημα του ανέμου ή εξωτερική επίδραση, οι βάσεις μη ούσες γερές εύκολα διαβρώθηκαν με νέες προσμίξεις και θεωρήματα.
Κατά καιρούς στο διάβα της ιστορίας, αναγνωρίζουμε διαφορετικούς πολιτικούς και φιλοσοφικούς που εστιάζονται στους θεοκρατικούς τρόπους, αντιμετώπισης των προβλημάτων και ανασφαλειών της ανθρωπότητας. Η επιστήμη αρχικά ήταν απαγορευμένη για τους λαούς, μόνον μερικοί μπορούσαν να εκτελέσουν τα πειράματά τους. Αν κάποιος παρεισέφρυζε στην επιστημονική αρένα εκτός της ομάδας των επιτετραμμένων, τότε είτε εξοστρακιζόταν είτε αργότερα οδηγείτο στην πυρά είτε στα σύγχρονα χρόνια δολοφονείται ή κλείνεται σε μπουντρούμια. Όταν πλέον εξ ανάγκης μέσω της επιστήμης επετράπη και για λόγους μόνον κερδοσκοπικούς, η νέα διαμόρφωση των υπολοίπων καθιερωμένων θεωριών (θεοκρατική και πολιτική αντίληψη), δεν συνέβη καμιά στην ουσία αλλαγή, πέραν μιας απλής παραλλαγής με αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη στρέβλωση των εννοιών και υπαρχόντων θεωριών.
Βασικά τι απασχολούσαν την ανθρώπινη ύπαρξη ανέκαθεν ;; Ο φόβος της επιβίωσης, η απρόβλεπτη μεταβλητότητα του φυσικού περιβάλλοντος και οι επιδράσεις του στην επιβίωση, καθώς και το άγνωστο "τού πριν και τού μετά", εν σχέσει με τον ανθρώπινο πρόσκαιρο "χρονικό" βίο του. Κάθε θεωρητικό πρόταγμα προσπαθούσε να επιβάλει την ορθότητα της εξασφάλισης των λύσεων, με τέτοιο τρόπο που να στρώνει το έδαφος για κάθε επιρρεασμό και διαμόρφωση του ανθρώπινου νου.
Φαντάζεστε ήταν δύσκολο, όταν οι προτεινόμενες λύσεις βρίσκονταν στα χέρια των ολίγων "ειδημόνων", η μεταστροφή - η ανακατεύθυνση, μέχρι τον πλήρη εξοστρακισμό κάθε λογικής, αισθητής και πνευματικής διεργασίας, να μην είναι εφικτό ;; Φυσικά και δεν ήταν δύσκολο, ούτε στην πραγματικότητα άλλαξε τίποτα ως προς την ουσία αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων εδώ και παν πολλούς αιώνες. Το μόνον που στην πραγματικότητα βιώνουμε, δεν είναι η ατόφια εξέλιξη των κλασικών επιστημών, αλλά η εξάπλωση και εξέλιξη των στρεβλώσεων της σε κάθε επίπεδο και μορφή.
Άλλοτε οπισθοχωρώντας αν ήταν απαραίτητο λόγω αντιδράσεων, άλλοτε με νέα "επίθεση" αν η χρονική στιγμή ήταν κατάλληλα διαμορφωμένη !!
Το μόνον που συνέβαινε ήταν απλώς το ανακάτεμα των θεωριών με την ελαχιστότερη δυνατή ορθολογική αντίληψη. Μπορεί να πείτε πως είμαι αυστηρή στην κρίση.
Δεν χρειάζεται να προσπαθήσω, όταν τα ίδια τα γεγονότα : ιστορικά, φιλοσοφικά μέχρι και πολιτικά, δεν απέδειξαν παρά του λόγου το αληθές. Την αναξιοσύνη τους.
Θα δώσω ένα μικρό παράδειγμα. Συζητούσα με μεγάλης ηλικίας συγγενικό πρόσωπο, λέγοντάς του γελώντας πως υπάρχει ένα νέο κίνημα "η απόκρυψη της ταυτότητας" που αφορά τους μεγάλους σε ηλικία, στο να μην πάνε να ψηφίσουν επαναλαμβάνοντας τα ίδια λάθη !! Περιττό να σας πω, πως δεν της ήταν καθόλου αρεστή αυτή η πρόθεση, με το επιχείρημα πως ο μεγάλος έχει την πείρα και την γνώση ! Πως θα μπορούσε όμως να αποδεχθεί, το "αλίμονο εάν οι επόμενες γενιές δεν διαφοροποιούσαν τα δεδομένα της εποχής τους η κάθε μία " ;; Τότε ο κόσμος δεν θα προχωρούσε, επαφιόμενος στην σοφία και την ορθότητα των παλαιοτέρων. Κι όμως είναι εύκολη η απόκτηση μια τέτοιας θεώρησης πραγμάτων. Γιατί απλούστατα αυτό που κυβερνά τον κόσμο είναι ο εγωκεντρισμός και η ατομικότητα. Μειονεκτήματα που καλλιεργήθηκαν στις κοινωνίες ως θέσφατα και θεοκρατικά. Όλα δηλαδή δημιουργήθηκαν για τον άνθρωπο και μόνον γύρο απ' αυτόν. Μερικοί ακόμα χειρότερα το νομίζουν αποκλειστικά για τον ¨εκλεκτό" εαυτό τους.
Σαφώς κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την πείρα των μεγαλυτέρων. Δεν θα πρέπει όμως αυτή η πείρα να γίνεται αντικείμενο έρευνας, από ποιά στοιχεία, θεωρίες, πιστεύω, βιώματα , βάσεις αποκτήθηκε και, στο κατά πόσον είναι πραγματικά αντιπροσωπευτική και αποκρυσταλλωμένη ;; Τότε γιατί η πορεία της ανθρωπότητας δεν έχει να αναδείξει πνευματική πρόοδο, εκτός της υλικοτεχνοτροπικής της προόδου ;;
Διάβαζα πως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου με την νανοτεχνολογία, που είναι αδύνατον να καταστραφεί ολοκληρωτικά σε περίπτωση που η ανακάλυψή της και τα δημιουργήματά της στραφούν ενάντια στην ανθρώπινη ύπαρξη από πάσης απόψεως, όσο και αν διαδίδεται πως είναι και αυτή μια ανακάλυψη υπέρ του ανθρώπου !!
Η ανάγκη του επαναπροσδιορισμού των εννοιών : ύλη - χρόνος - χώρος, βάζει τριγμούς στο καλά θεμελιωμένο υπάρχον επί αιώνων σύστημα. Όλα όσα γνωρίζουμε, αποδεχόμαστε κλπ στηρίζονται σε όσες θεωρίες κυκλοφορούν στον πλανήτη γη, εδώ και πολλούς αιώνες. Μπορεί να πει κανείς πως τείνουν να ενοποιηθούν και όχι δύσκολα να κατανοηθεί το γιατί !! Πρόκειται για φυσική εξέλιξη, πριν έλθει η απογύμνωση τής πλήρους αποτυχίας , που πρέπει με οιοδήποτε τρόπο να αποσοβηθεί.
Ανακαλύπτεται η πολυμορφία των προσωπείων της μιας στην ουσία θεωρίας και δεν μπορεί να κρυφτεί παρά πίσω από την δημιουργημένη "ανάγκη της ενοποίησης όλων των παράπλευρων θεωριών σε μία, για το καλό της ανθρωπότητας" . Είναι έκδηλο από τον τρόπο διάδοσης της πληροφορίας, των εικόνων, το περιεχόμενο πολλών βίντεο, ντοκιμαντέρ κλπ. εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων
Μπορεί όμως να φανταστεί κάποιος τι πρόκειται να συμβεί, σε μια εντελώς αδαή ή έστω καλά εκπαιδευμένη ανάλογα κοινωνία, μπροστά σε μια τέτοια πρόκληση, δηλαδή την σε νέες βάσεις εννοιολογία των στοιχείων ;;
Το πρώτο βήμα είναι η αντίδραση στην ύπαρξη μιας τέτοιας ανάγκης. Όπως συμβαίνει σε κάθε τι νέο και αγνώστου αποτελέσματος , θορυβεί κάθε έναν που έμαθε να αντιμετωπίζει τον κόσμο με τον γνωστό μαζικό του τρόπο.
Όσο και αν ο πόλεμος ήδη έχει ξεκινήσει, ένα θα πρέπει να γίνει αποδεκτό ώστε να έχει τις λιγότερες κάθε είδους, απώλειες. Η αποδοχή του ότι : όταν ξεκινά κάτι, τίποτα δεν το σταματά ούτε το γυρίζει πίσω. Ο Νόμος της ζωής είναι αυτός που προστατεύει και εδραιώνει την αναγκαιότητα και Μοναδικότητά του. Όσο λιγότερο αντιδρά ο άνθρωπος στα νέα πρωτόγνωρα φαινόμενα, τόσο ευκολότερα θα του αποκαλυφθούν. Ειδάλλως θα παραμείνει εξακολουθητικά το θύμα, όπως ήταν όλα του τα χρόνια. Κι αυτό γιατί δεν φρόντιζε να δημιουργεί τον προσωπικό του κόσμο, παρά επέτρεπε να του ετοιμάζουν άλλοι αντί γι αυτόν τον μαζικοποιημένο.
Μια συμβουλή ας μου επιτραπεί. Η αναστροφή, η ανατροπή των εννοιολογιών που πρόκειται αναγκαστικά να επέλθει, να είστε σίγουροι πως θα έχει τις βάσεις της στον κλασική φιλοσοφία και πουθενά αλλού. Μπορεί μερικοί να τους αρέσει να κατονομάζουν ως νέα θεωρία, την Θετική επιστήμη. Όμως ας γνωρίζουν πως κάνουν λάθος. Την ανικανότητά της η εξακολουθητικά παραστρατημένη επιστήμη, την επικεντρώνει στην ανεύρεση του σωματιδίου του Θεού, επιστημονικώς Μποζόνιο.
Σίγουρα όχι πάντως από την θεολογική άποψη, αλλά καθαρά από την φιλοσοφική αντίληψη. Δεν έπαψε ποτέ η επιστήμη εμπαθώς να κατασκευάζει διάφορες Βαβέλ, αφού ποτέ δεν τόλμησε να ξεπεράσει τον εαυτό της. Υποστηρίζοντας την οντότητά της ως τον βασικό πυλώνα της εξέλιξης της ανθρώπινης ζωής, έχασε το δικό της μέτρο, εδραιώνοντας ως μετεξέλιξη τις Θετικές επιστήμες. Άραγε υπαρχει "αρνητική" επιστήμη αν δεν την κατευθύνουμε εμείς προς τα εκεί ;; Εννοείται όχι δεν υπήρξε και δεν υπάρχει.
Ποιά η ανάγκη της επιστήμης τότε να εισάγει την θεωρία των Θετικών επιστημών ;;
Δεν αποδέχεται καμία φερόμενη ως επιστήμη, πως πριν από αυτήν υπάρχει ο Νόμος, τον οποίο ποτέ κανείς δεν μπορεί να τον παραβεί. Το να αναγκάζεται η ίδια εκ των πραγμάτων και λόγω των επερχόμενων αλλαγών, να ανακοινώνει πως το κενό είναι το πιο γεμάτο πράγμα στο Σύμπαν ή πως οι διαστάσεις μπορεί να είναι άπειρες, δεν σημαίνει πως είναι ο ιδρυτής τους και διαμορφωτής τους σε καμία περίπτωση η ίδια. Γίνεται όμως ο διαμορφωτής του τρόπου εισαγωγής της πληροφορίας στην ανθρωπότητα. Το ότι το φανερώνει δια της διαπιστώσεως, δεν σημαίνει πως είναι ικανή ή επιθυμεί να αναλύσει το Νόμο τους. Απλά γιατί αν το είχε καταφέρει και αποδεχθεί, θα είχε αυτόματα αποδεχθεί την ύπαρξη του Νόμου από τις προηγούμενες ανακαλύψεις της, αντί να μην έχει επιτύχει παρά τον εξοστρακισμό της από Αυτόν !
Το ότι ο άνθρωπος αναγνωρίζει ύπαρξη μορφών εξέλιξης, δεν σημαίνει πως δεν βρίσκεται σε απόλυτη άγνοια !! Τι κατάφερε ο άνθρωπος στη ζωή του ;; Να περνά στα χέρια διαφόρων εξουσιών. Ακόμα και αυτοί που διαχειρίζονται την εξουσία, είναι έρμαιοι στα χέρια της.
Πέρασε πρώτα από την θεοφοβική (ιερατεία, μυστήρια), μετά στην πολιτική των think tags, για να περάσει όπως πολλοί ισχυρίζονται στα χέρια της επιστήμης. Φυσικά και η πολιτική ανήκει στις επιστήμες. Αλλά και η θεολογία επίσης.
Μήπως θα μπορούσαμε να πούμε πως πρόκειται για την συνένωση των επιστημών κάτω από έναν προκαθορισμένο ανθρώπινο "επιστημονικά" δημιουργημένο νόμο ;; Μήπως να πούμε πως πρόκειται να συγκρουστεί ο ανθρώπινος νόμος με τον Νόμο ;; Το τελευταίο δεν με φοβίζει καθόλου, αντίθετα είμαι υπέρμαχος αυτού και κάτω από οποιοδήποτε κόστος, αρκεί η ανθρωπότητα να είναι έτοιμη και συνειδητή σε αυτόν τον αγώνα που έχουμε μπροστά μας, στο ποσοστό που μας αναλογεί.
Πως μπορεί να χαρακτηρίζει κάποιος τον εαυτό του επιστήμονα, όταν δεν έχει τελικώς σπουδάσει τον Φυσικό Νόμο του Σύμπαντος Κόσμου ;; Πως μπορεί ο επιστήμονας να πιστεύει πως μπορεί να υπερβεί την Φιλοσοφική οντότητα (με μόνον εργαλείο την οντότητα της εξουσίας), το κενό στην επιστημονική του σύνθεση και το πιο γεμάτο κατά την επιστημονική του ανακάλυψη, ώστε να δικαιούται να λέγεται επιστήμονας ;
Ασπασία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου